חגיגות היום הארוך בשוודיה

חגיגות היום הארוך ביותר בשוודיה
מאת: איתי וגשל 


חמש אחר הצהריים. הערב החל לרדת – עד כמה שהוא יכול לרדת בקיץ של שוודיה. להקת נגנים קטנה החלה לנגן מנגינות עממיות עליזות, כיאה לחגיגת אור שכזאת. המנגינות חוזרות על עצמן, אבל זה לא מפריע. נראה שהפסקול מתאים בדיוק לאווירה, מלווה היטב את זרי הפרחים על ראשי הילדות, הלבוש המסורתי הצבעוני, הירוק המתחדש וכחול השמים, הנצבעים על ידי האור האביבי הטרי.


הייתה זו החוויה הראשונה בביקורי בשוודיה, בסוף השבוע של ה-20 ביוני, הלא הוא "היום הארוך בשנה", המכונה בשוודיה Midsommar (אמצע הקיץ). אירוע זה היה אחת הסיבות העיקריות לנסיעתי לחלק צפוני זה של העולם – חבל דאלרנה (Dalarna) בשוודיה, ועל שניהם – החגיגות והאזור  אספר כאן.
 
חגיגות היום הארוך ביותר, שבדיה
תהלוכה בבגדים מסורתיים, חגיגות היום הארוך ביותר (צילום, איתי וגשל)

בלטיות



חגיגות אמצע הקיץ (או אולי סוף החורף)

חג "אמצע הקיץ" נחוג ברבות ממדינות אירופה ובחלק מדינות אמריקה, ושמו שונה מעט ממדינה למדינה. החג משמעותי במיוחד במדינות סקנדינביה ובמדינות הבלטיות (ליטא, לטביה ואסטוניה), בהן הוא החג השני בחשיבותו לחג המולד.
 
ההחלטה נפלה על שוודיה, כי בעוד שאר מדינות האזור חוגגות לילה זה במדורות (קצת כמו ל"ג בעומר, בליווי מנהגי השתייה של פורים), השוודים חוגגים אותו בצורה אחרת ומיוחדת. מקור החג בשוודיה הוא חג פריון מהתקופה הפגאנית, שעם השנים השתלבו בו מסורות נוצריות. החג חל בסוף השבוע של ה- 20 ביוני, הוא היום הארוך בשנה (בין 19-26 ביוני).
 
החג מציין את הפריחה והלבלוב של הטבע, אחרי החורף הארוך של ארצות הצפון. המקומיים לובשים בגדים מסורתיים ומתקשטים בזרי פרחים, הפורחים בעונה זאת. בירוק ובפרחים מכסים גם את עמוד מייפול (Maypole או Midsommarstång
 אותו עמוד הנמצא בלבו של הטקס המסורתי, ואפילו המכוניות מקושטות.

עמוד מייפול, חגיגות היום הארוך ביותר, שבדיה   עמוד מייפול, חגיגות היום הארוך ביותר, שבדיה
הקמת עמוד מייפול והזמרת שעושה סיבוב בין כל הכפרים (צילום, איתי וגשל)
 

חבל דאלרנה – הכי שוודי בשוודיה

בכל שוודיה חוגגים את חג אמצע הקיץ, אבל כשהעמקתי בהכנת הטיול, מצאתי את המקום האידיאלי לחגוג את סוף השבוע הזה ולראות את הטקסים המסורתיים והייחודיים. חבל דאלרנה (Dalarna) נחשב הכי "שוודי" בשוודיה, ומחובר למסורת ארוכת שנים, שעדיין נשמרת באירועים מסוג זה.

חבל דאלרנה, במרכז שוודיה, הוא אחד מתוך 25 חבלי-ארץ (פרובינציות) שלה. הוא שימר תרבות עממית עשירה, הכוללת שירים, מוסיקה וריקודים ייחודיים, אומנויות, ואף שפה ייחודית לאזור. רבים מהשוודים נוהגים לבלות באזור זה את חופשות הקיץ שלהם, בבקתות נופש וקמפינג, דייג באגמים וטיולים ביערות העבותים.
 
בלבו של חבל דאלרנה נמצא אגם סיליאן (Silijan), שבסביבתו התמקד ביקורי. האזור, כמו מרבית מרכז וצפון שוודיה, הוא בעל אוכלוסייה כפרית דלילה ומשופע באגמים. להיכרות מעט יותר מעמיקה עם חבל דאלרנה, נחזור בסוף הכתבה, אך תחילה אל חגיגות אמצע הקיץ.
 
* מבחינה מנהלתית מחולקת שוודיה ל-21 מחוזות (Län), והחלוקה לחבלי-ארץ (Landskap) היא חלוקה היסטוריה-תרבותית. קצת מבלבל, אבל חבל דאלרנה כולל גם מחוז באותו שם.

לינה באזור חבל דאלרנה
 

הצג מפה גדולה יותר
מפת היעדים בכתבה זו: פאלון (A), לקסנד (B), מורה (C), הולן (D), אורסה (E), הר Grönklitt ופארק הדובים (F)

 
 

חבל דאלרנה – חגיגה שיתופית

איך מגיעים לחבל דאלרנה? למרות שהוא אינו מרוחק מאד מהבירה סטוקהולם (3-4 שעות נסיעה), לא היה ידוע לי על תיירים שמגיעים לשם, כדי לחוות את המידסומר או בכלל. בקיצור זה לא מופיע בלונלי פלאנט... הישועה הגיעה מכיוון אחר ולא צפוי. כחלק מההכנות לטיול, במטרה להוזיל עלויות, נרשמתי לאתר CouchSurfing, באמצעותו ניתן לארח ולהתארח אצל אנשים בכל העולם (על הספה, ומכאן שמו), וכך לחסוך בהוצאות ולהכיר אנשים.

בהתחלה חיפשתי חברים מהאתר (surfers בשפת האתר) באזור דאלרנה, שיוכלו לארח אותי, אך לא נחלתי הצלחה. בהמשך, נרשמתי לקבוצת "דאלרנה" באתר, ופרסמתי את כוונתי להגיע לאזור בתקופת חג אמצע הקיץ. לא עבר זמן רב, ומישהי בשם בלינדה פרסמה הודעה, על כוונתה לשכור בית ליד אגם, באחד הכפרים באזור, ממנו ניתן להגיע לחגיגות. היא הזמינה את כולם להצטרף וכמובן להתחלק בהוצאות. בלינדה, פינית החיה כבר שנים רבות בשוודיה, אחרי פניה אישית שלי, לא רק הסבירה לי איך, כמה ולמה, אלא גם סידרה לי טרמפ מסטוקהולם ליעד (3.5 שעות), עם ארבעה חוגגים נוספים.

כתבה על ביקור בסטוקהולם
 
לבוש מסורתי, שבדיה
תושבים מקומיים בחבל דאלרנה, האזור ששומר הכי חזק על המסורת השוודית (צילום, איתי וגשל)
 



ארבעים אורחים בחגיגת המאה

את חג אמצע הקיץ חוגגים בשוודיה בערב שישי וביום המחרת. בחלק מהכפרים מקדימים את הטקס לערב יום חמישי, כדי לא להפסיד את הטקס בכפר המרכזי של האזור. אני התארחתי בכפר זעיר למדי, ולכן ביום חמישי, בשעה 17:00, כבר חווינו את טקס הרמת המייפול (Maypole) הראשון שלנו. היה זה בכפר הולן (Holen), השוכן לחופי אגם אורסה (Orsasjön), ומרוחק כשעה וחצי מבירת המחוז העיר פאלון (Falun). הייתה זו שנתו ה-100 של הטקס, ואנו עוררנו עניין בכפר הקטן, ש- 40 צעירים מכל העולם נפלו עליו, ואפילו צולמנו לעיתון המקומי.
לינה בעיר פאלון
 
עיקר הטקס הוא הרמת אותו עמוד מייפול, שמקורו כנראה בהתקופה הפאגאנית. זהו עמוד גבוה, שצורתו הבסיסית צלב (כנראה תוספת מאוחרת למסורת הפאגאנית) שבקצותיו עיגולים, והוא מקושט בצמחיה ירוקה. במהלך הטקס, האנשים המרימים אותו נעזרים במוטות עץ מוצלבים, או כאלה עם מעין "מזלג" מתכת בצידם העליון, החובק את העמוד המרכזי של המייפול. במשך כל הטקס, ואף לאחריו, מנגנת תזמורת מקומית של כנרים ואקורדיוניסט, בלבוש מסורתי, מנגינות עממיות.
 
בטקס יכול להשתתף כל אחד 
 מי בקישוט העמוד ומי בהרמתו. הגדילה לעשות ברזילאית אחת מחבורתנו, שזכתה לתקוע את המסמר האחרון בייצוב העמוד. למרות שהתרבות הזו זרה לי, ולכאורה הטקס לא אמור לדבר אליי – התרגשתי. קשה להסביר זאת. אולי הציפייה וארגון הטיול שלי, שהשתלבו יחד אם הציפייה השנתית שלהם, לרגע אחד של חוויה מיוחדת לה ייחלתי.
 
חגיגות היום הארוך ביותר, שבדיה
תזמורת מקומית בתהלוכה בכפר הקטן הולן, חבל דאלרנה  (צילום, איתי וגשל)

 
מנהגי אמצע הקיץ

לאחר שהעמוד מקובע וזקוף, הסתדרו כולם במעגל ורקדו סביבו, תוך שהמקומיים, כולל הקטנים שבהם, לימדו אותנו התיירים את הצעדים. להפתעתי באחד השירים זיהיתי את מנגינת "האוטו שלנו גדול וירוק", והוסבר לי שהשיר הוא שיר מוכר מאד בשוודיה Vi Gå Över Daggstänkta Berg (צועדים אל מעבר לגבעות מכוסות הטל). מסתבר שלחן השיר שימש את המשוררת פניה ברגשטיין, שכתבה את שיר הילדים על המשאיות הירוקות מעמק יזרעאל. חוץ מצעדים לריקודים יש גם תנועות, בהתאם לשיר. לדוגמא אחד השירים הוא "הצפרדע הקטן" (Små grodorna), ולכן יש לקפץ בהתאם...
 
לפתע השתרר שקט ואישה בלבוש מסורתי, אותה מלווה ילדה קטנה בלבוש תואם, צעדה לכיוון המרכז ושרה בקול גבוה ויפה. את המילים, כמובן, לא הבנתי, אך היופי לא מוגבל על ידי שפה. זאת לא הפעם האחרונה שנפגוש את הזמרת הזאת, שתעשה "סיבוב הופעות" בטקסים של הכפרים הסמוכים.
 

בסרטון: מקהלה בכפר קטן בשוודיה שרה את השיר ממנו נלקח הלחן לשיר הילדים שלנו

 
לשתות לחיים עם שנאפס

המוסיקה המשיכה בתוך אחד הבתים והמעוניינים יכלו להישאר ולהמשיך את הערב, ובדרך כלל נערכות גם מסיבות ריקודים במקום מרכזי בכפר, בכל ערב מערבי סוף השבוע. אך אנו חזרנו לבית "שלנו", בית כפרי טיפוסי בן שתי קומות, ביער ליד האגם. ליד הבית יש רפת ובה 40 פרות, ומכלאת כלבים, שבקיץ הם מובטלים ובחורף גוררים מזחלות. התמקמנו, מי על מיטות ומי בשקי שינה ברחבי הבית. השוודים שבינינו לימדו אותנו על מנהגי החג, שירי החג, תוך שאנו מרימים את הכוסות, צועקים Skål (לחיים) ושותים מלא הכוס שנאפס.
 
כמו אצלנו, גם בשוודיה יש את ערב החג (Midsommarafton) ויש את יום החג (Midsommardagen), בו חוגגים את ארוחת החג. תפוחי האדמה מבושלים (שאיסופם מתחיל בעונה זאת), דגי הרניג מוחמצים, שמנת חמוצה, פאי מצמח הריבס Rhubarb)) הגדל במקום, וגם בשר "על האש". לקינוח 
 תותים ועוגת תותים מרהיבה, שכמותה לא ראיתי מעודי. את הכנת הארוחה הובילו השוודים שבחבורה, וכולנו עזרנו – מי בבישול, מי בעריכה ומי בשטיפת הכלים.
 
הטקסים בכפרים אחרים היו פחות או יותר אותו דבר, כאשר פה נוספת תהלוכה ושם הכפר גדול יותר, ולכן גם מספר המשתתפים. כל טקס והקסם שלו, אך אני שומר חסד לטקס הראשון שלי, בו הכי התרגשתי.
 
חגיגות היום הארוך ביותר, שבדיה
ארוחה משותפת של כל "התיירים" בחגיגות היום הארוך ביותר (צילום, איתי וגשל)
 

טיול בחבל דאלרנה

היישובים המרכזיים באזור הם העיר פאלון (Falun) והעיירות מורה (Mora), לקסנד (Leksand) ואורסה (Orsa), הסמוכות לאגם. אזור האגמים הגדולים של חבל דאלרנה הוא בעיקר אזור נופש קיצי לשוודים, שחלקם מחזיקים במקום בתי קיץ, אך הוא מציע גם מספר אטרקציות לתיירים.

סוס דאלארנה (Dalahäst) הוא סוס מגולף מעץ וצבוע באופן ייחודי, המשקף את מסורת גילוף העץ וגידול הסוסים באזור. בימי החורף הקרים, כשהתושבים היו ספונים בבקתותיהם, הם נהגו להכין אותו כצעצוע לילדיהם. ניתן למצוא אומנים המייצרים אותו בכל האזור, במיוחד בכפרים המקסימים  Nusnäs  ו-Tällberg, המשמרים מסורת ארוכת שנים.

מכרה הנחושת בפאלון (Stora Kopparberg) סיפק חלק ניכר מתצרוכת הנחושת ב
אירופה, עד שנת 1992, אז הוא נסגר. בשנת 2001 הוא הוכר כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו, וכיום הוא פתוח למבקרים. האתר כולל גם את בתי הכורים ומוזיאון.

בפאלון נמצא גם ביתו של הצייר קארל לארסון (Carl Larsson), אחד הציירים האהובים בשוודיה ודאלרנה בפרט. בביתו אפשר לראות כיצד חי ויצר, והוא משמש כמוזיאון ליצירותיו. בעיירה מורה (Mora) נמצא מוזאון Anders Zorn, מגדולי ציירי שוודיה, בו ניתן לראות את יצירותיו ואת המקום בו הוא חי ויצר. על הר Grönklitt, מצפון לעיירה אורסה (Orsa) נמצא פארק הדובים הגדול ביותר אירופה, והוא מציע מגוון פעילויות, כולל אתר סקי בחורף.
 
חגיגות היום הארוך ביותר, שבדיה
חגיגות היום הארוך ביותר בחבל דאלרנה, החבל הכי "שוודי" בשוודיה (צילום, איתי וגשל)

 

טיפים נוספים

מספר רכבות יוצאות כל יום מסטוקהולם לפאלון ולקסנד, והנסיעה אורכת כשלוש שעות.
חברת דאלאטרפיק מפעילה אוטובוסים בין הכפרים והעיירות באזור.
אפשרויות הלינה באזור מגוונות. מבקתות ואתרי קמפינג בכפר, עד מלונות 4 כוכבים בעיר. ממקום בסיסי, עם מטבח משותף, ועד מלונות ספא.
אני ממליץ לנסות להתחבר באופן כזה או אחר עם התושבים המקומיים, שיאמצו אתכם לטקס שהם הולכים אליו, ואולי גם יזמינו אתכם לחגוג את המשך החג.

 

מידע נוסף

כתבות נוספות


איתי וגשל
 
אודות הכותב
איתי וגשל, בוגר החוג לצילום ומדיה דיגיטלית במכללת הדסה, ירושלים. גרפיקאי, ובשעות הפנאי מתחזק בלוג בו כותב מחשבות, סיפורים ומסעות. אוהב לטייל, בעיקר בחו"ל, שם מרגיש בבית. הבלוג של איתי










סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר