כל מה שצריך לדעת לקראת טיול בארמניה
מאת: ד"ר גלעד (גילי) חסקין
היכן ממוקמת ארמניה – באירופה, אסיה או שתיהן? מי הם תושביה? מתי הכי מתאים לטייל בה? ועוד שאלות רבות ששואל את עצמו כל מי שמתכנן לטייל למדינה הנפלאה הזו.
כל התשובות לשאלות על ארמניה, ועוד רבות אחרות, בכתבה.
הר אררט המושלג שביום בהיר נראה מכל נקודה בארמניה, נמצא כיום בשטח טורקיה (צילום: דורית ברקוביץ)
טיול לארמניה – הגשר בין אירופה ואסיה
הארמנים מייחסים את עצמם ליפת בן נוח, ולכן מקורם הוא בהר אררט, עליו נחה תיבת נוח. סמלם, מושא הגאווה והכיסופים שלהם הוא הר אררט, אך למרבה הצער, ההר עצמו נמצא כיום בשטחה של טורקיה. כמו שכנותיה, גאורגיה ו אזרבייג'ן, ארמניה מהווה את הגשר בין אסיה לאירופה, באזור הטראנס-קווקז, בין הים הכספי לים השחור. ארמניה היא מדינה אסייתית מבחינה גיאוגרפית, אך נחשבת למדינה אירופית מבחינה היסטורית ופוליטית. ארמניה גובלת גם בטורקיה ובאירן.
כיום משתרעת ארמניה על כשליש משטחה ההיסטורי. בתקופות זוהרות יותר בהיסטוריה, חלשו הארמנים על שטחים שהיום שייכי ם לטורקיה, אזרבייג'ן, גאורגיה, אירן ואפילו עיראק.
כל הכתבות על ארמניה
יעדים מרכזיים בארמניה המוזכרים בכתבה:
ירוואן (A), אגם סוואן (B), הר אראגטס (C), הר אררט (D),
בתי מלון מומלצים בעיר ירוואן: מלון רמאדה ביי ווינדהאם ירוואן | מלון חדרים ודירות ביי רד
מלון מומלץ לחופי אגם סוואן: Tufenkian Avan Marak Tsapatagh
הגיאוגרפיה של ארמניה
ארמניה העצמאית, לשעבר הרפובליקה הסובייטית של ארמניה, הייתה הקטנה מבין הרפובליקות של ברית המועצות. שטחה 29,743 קמ"ר.
ארמניה היא ארץ של רכסי הרים ורמות, עם בקעות צרות בתווך, בחלק הדרומי של רכס הקווקז הקטן, שרובו ככולו בזלתי. מספר פסגות מגיעות לגובה של למעלה מ-3,000 מ', ורק 10% משטח המדינה נמצא בגובה של מתחת ל- 1,000 מ' מעל פני הים. ההר הגבוה במדינה – הר אראגטס ( Aragats ), מיתמר לגובה 4,090 מ'. המישורים סביב הבירה ירוואן ( Yerevan ) מעניקים למבקר הזדמנות לראות את האררט במלוא הדרו.
מידע וטיפים למטייל בארמניה
ירוואן בירת ארמניה ושתי פסגותיו של הר הגעש אררט (צילום: Serouj Ourishia)
האקלים בארמניה
מזג האוויר בארמניה יבש בהרבה משל שכנותיה גאורגיה ואזרבייג'ן, עם לחות מעטה בחורף ובקיץ. לארץ זו אקלים יבשתי מובהק, עם ארבע עונות ברורות ומובדלות זו מזו. הפסגות הגבוהות מכוסות שלג עד האביב המאוחר. האזורים השטוחים, כולל ירוואן, עשויים להיות קרים מאד בחורף. הטמפרטורות מגיעות עד 36 מעלות צלזיוס בקיץ ומינוס 10 מעלות בחורף.
כתבה על מסלולי הליכה בארמניה
אגם סוואן, משתרע על פני חמישה אחוז משטחה של ארמניה (צילום: דורית ברקוביץ)
תושבי ארמניה – קודם כול יוצא האף...
98% מתןך 3 מיליון תושבי ארמניה הינם ארמנים, וכל השאר הם כורדים, יזידים, גאורגים, אזרים ורוסים. הארמנים שייכים לטיפוס ה"ארמנודאידי" של הגזע הקווקזואידי, או "הגזע של אסיה הקדמית". סימניו: גולגולת רחבה, חוטם גדול ועקום (בולט במרכזו), אחורי ראש שטוחים, שיער ועיניים כהות, גבות עבותות, אצל הגברים לעתים מחוברות, גוף שעיר, קומה מעט גבוהה מבינונית.
הבולט ביותר בהופעה הארמנית הוא האף. שכניהם הגאורגים אומרים עליהם, כי כאשר ארמני יוצא מהמכונית, קודם כול יוצא האף. בדיחה ארמנית מספרת על בהלה בחוף הרחצה: "כריש! כריש!", אבל הרוחות נרגעו עד מהרה, היה זה רק ארמני ששחה שחיית גב...
גם מבחינה דתית ארמניה היא ארץ הומוגנית למדי. 90% מתושביה הם נוצרים אורתודוכסים, וכל השאר הם ארמנים קתולים, יוונים אורתודוכסים, פרוטסטנטים, ורוסים אורתודוכסים.
כתבה על טיול ג'יפים לארמניה
תושבי ארמניה, גולגולת רחבה ואף גדול (צילום: דורית ברקוביץ)
רצח העם הארמני
העם הארמני היה כפוף רוב שנות קיומו לשליטים זרים. רצח העם הגדול הראשון של המאה ה- 20, היה רצח העם הארמני בידי הטורקים. בסוף מלחמת העולם הראשונה נותרו כמיליון ארמנים בלבד. 90% מהאוכלוסייה הארמנית באזורי השליטה של האימפריה העות'מאנית נרצחו או הוגלו. כ-1.5 מיליון ארמנים נרצחו או מתו ברעב ובמחלות, משנת 1894 ועד 1918.
הטבח הטורקי בארמנים נחשב לג'נוסייד הגדול הראשון במאה ה- 20, והוא מוסיף לעורר סערות פוליטיות עד היום. הטורקים מצידם, מכחישים את הטבח מכל וכל, וטוענים כי הארמנים רק הוגלו למחוזות אחרים של האימפריה, ומי שנהרג, היה זה תוך כדי מלחמה בינם לבין הכורדים.
ב-24 באפריל בכל שנה מתקיים יום הזיכרון לשואה הארמנית, בו מתכנסים ארמנים בכל רחבי העולם לציין את רצח העם שביצעו הטורקים בעם הארמני. טורקיה, לא רק שלא מכירה באחריותה לטבח, אלא מתכחשת לכך שבכלל היה. מדינות רבות אינן מאפשרות לארמנים לקיים טקסי אזכרה רשמיים, מחשש ליחסיהן עם טורקיה.
אנדרטה להנצחת השואה הארמנית, ירוואן (צילום: דורית ברקוביץ)
כלכלת ארמניה – כל חידושי הטכנולוגיה
גידולי החקלאות החשובים בארמניה הם כותנה, גפן, שקדים, משמשים, תאנים תפוח אדמה, חיטה, עגבניות ושעורה, וכן ענפי משק החי: בקר, חזירים וצאן. ארמניה שולה כ-400 טון דגים בשנה. בתעשייה, ארמניה מתמחה בעיקר ביצור מכונות-כלים, מכונות יציקה וחשמל, צמיגים, סריגים , נעליים, בדי משי, מכונות כביסה, כימיקלים, משאיות, שעונים, גומי סינתטי, מיקרו אלקטרוניקה, דשנים, חומרי בניין, כותנה וטקסטיל, שטיחים ועיבוד מזון.
בשטח המדינה מצויים 26 מכרות של מתכות, בהן זהב, כסף, נחושת, אלומיניום וברזל. בנוסף ישנן 558 מחצבות של שיש, גרניט וטוף. כמו כן, בארמניה 630 מעיינות מרפא, שב- 23 מהם המים טובים לשתייה. השווי הכולל של אוצרות הטבע בארמניה, מוערך ב- 150 מיליארד דולר.
למרות שתי טראומות – רעש האדמה של 1988 והמלחמה עם אזרבייג'אן ב-1989-1992, הצליחה ארמניה להתאושש ולחזק את כלכלתה. הביקור בארמניה, מראה ארץ שלווה ומשגשגת, בעיקר בירוואן, שתושביה מנופפים בכל חידושי הטכנולוגיה. כל זאת הודות לחריצותם של התושבים, אך גם לתפוצה הארמנית העשירה, המפצה את עצמה על געגועים למולדת בתרומות כספיות נדיבות.
פריחה של אביב, עוד אוצר טבע של ארמניה (צילום: דורית ברקוביץ)
הדת בארמניה – התנצרות המונית
הכנסייה האפוסטולית הארמנית, היא הכנסייה הלאומית העתיקה בעולם ואחת מהקהילות הנוצריות הקדומות ביותר. הכנסייה הארמנית התפתחה במאות ה-2-3 על ידי מפיצי הנצרות, שבאו לארמניה ממקומות שונים בסוריה, אסיה הקטנה וירושלים. במאה ה- 4 הושלמה ההתנצרות ההמונית, כחלק מפריחה תרבותית, שגיבשה את הכנסייה הלאומית.
הארמנים היו העם הראשון שקיבל על עצמו את הדת הנוצרית. ארמני חייב להיות נוצרי. האומה והדת חד הם. לאורך הדורות הם ראו את עצמם כשומרי הגחלת של הנצרות האמיתית. זוהי הסיבה שהשתדלו לקיים קהילה גדולה בירושלים.
מנזר אגפאט, הארמנים הם העם הראשון שקיבל עליו את הנצרות (צילום: דורית ברקוביץ)
על מנזר אגפאט בכתבה על טיול ג'יפים לארמניה
ארכיטקטורה ארמנית
באלף שנות קיומה (מאות ה-14-5) נסתמנו באדריכלות הארמנית סגולות מיוחדות, המעידות על כשרון בנייה לאומי. הבנייה המוגברת בארמניה, בחסות ועידוד המדינה, הושפעה מסגנונות הבנייה המפותחים שהיו רווחים בשלוש ארצות שכנות: פרס ההלניסטית, סוריה וביזנטיון. שלושת אלו התמזגו עם התרומה הארמנית הייחודית, ויצרו את דמותה המוכרת של האדריכלות הארמנית.
המבנים הארמנים עומדים בדרך כלל על ראש גבעה וקירותיהם מכוסים תמיד בלוחות שווי גודל, עשויים אבן מלוטשת ומסותתת היטב. כל מנזר גדול תוכנן כגוש בנינים הדומה לטירה, מוקף חומה וכולל מספר כנסיות, מגדלי פעמונים וקברי קדושים. על הקירות החיצוניים מופיעים עיטורים פלסטיים של תבליטי בני אדם, חיות, עלים וכדומה, וכן על ידי שורה של קשתות עוורות.
הדבר המציין את האדריכלות הארמנית יותר מכל הוא הכיפה הנועזת, המתנוססת כמעט מעל כל הכנסיות הארמניות. בשלושה מרכיבים ניכר הבניין המרכזי הארמני: בדרך בנייתה של הכיפה, בחיבור הכיפה עם בסיסה, וביחס שבין המראה הפנימי של הבניין ובין המראה החיצוני שלו.
כנסייה בנוייה אבן וכיפה אופיינית לארכיטקטורה הארמנית (צילום: דורית ברקוביץ)
יהודי ארמניה
ישנן עדויות לישיבת יהודים באזור ארמניה כבר מהמאה ה-1 לפנה"ס. הם הגיעו בגלות בבל או עם חורבן בית ראשון, וישבו שם כאשר ארמניה הייתה חלק מהאימפריה הפרסית. מאז כיבוש ארמניה על ידי האימפריה המונגולית, אין עדויות רבות לחיי יהודים בארמניה. עם זאת לפני מספר שנים נתגלה בית קברות יהודי בקרבת העיר ירוואן, בירת ארמניה. בבית הקברות נקברו יהודים שנרצחו בטבח שעשו הסלג'וקים בתושבי הרובע היהודי בעיר, במהלך המאה ה-13 ותחילת המאה ה-14. העדויות הבאות לקיום יהודים בארמניה הן רק מהמאה ה-19 והמאה ה-20. ישנם מספר יהודים בישראל שמקורם מארמניה.
בית קברות יהודי בארמניה, מצבות עם כיתוב בעברית (צילום: דורית ברקוביץ)
טיפוח הזהות הלאומית הארמנית
הארמנים, שלא ידעו חופש ועצמאות זה מאות שנים, פתחו בחיפוש אחר זהותם הלאומית. רבים התחילו ללכת לכנסיות, דבר שהיה בלתי חוקי בימיה המוקדמים של ברית־המועצות (אז נסגרו הכנסיות על ידי השלטונות וכמרים רבים הוצאו להורג), והיה מאוד לא מקובל, ואף מסוכן, גם בימיה המאוחרים יותר. סמינרים להכשרת כמרים זכו, לאחר שנים רבות, לעדנה מחודשת. באוניברסיטה הממלכתית של ירוואן הוקמה פקולטה גדולה לתיאולוגיה, בה לומדים כיום 125 תלמידים, במטרה להעביר הלאה את מורשתו הדתית וההיסטורית של העם הארמני.
כמעט בכל אזור בארמניה משפצים כעת במרץ כנסיות עתיקות, מבנים מפוארים ומשוכללים, שהארמנים, אשר נודעו כבנאים וכארכיטקטים מצטיינים כבר בימי קדם, החלו להקים מיד עם התנצרותם. בשנת 2001 חגגו הארמנים 1,700 שנים לכנסייתם הלאומית. עד אז הם שיפצו כנסיות רבות, בהן כאלה השוכנות על ראשי מצוקים חשופים ומעל גבעות מיוערות, נופיה הדרמטיים של ארצם.
מנזר טאטב, אחד מעשרות מנזרים הצופים על נופי ארמניה הדרמטיים ביותר (צילום: דורית ברקוביץ)
על מנזר טאטב בכתבה על טיול ג'יפים לארמניה
ארמניה העצובה
הדגל הארמני, שעוצב עם קבלת העצמאות ב-1991, הוא בעל שלושה פסים אופקיים. העליון אדום, המסמל את דם הגיבורים הארמנים, השני כחול, המסמל את העצמאות, והשליש כתום, המסמל את השמש והלחם, שהם יסוד הקיום.
ארמניה היא מדינה מצליחה, מתפתחת מהר, אך גם עצובה. אומה קטנה, שמרבית בניה חיים מחוץ לגבולותיה, מוקפת במדינות מוסלמיות, עם שכנה נוצרית לא אוהדת, ונסמכת רק על הדוב הרוסי.
דגל ארמניה וסמלה הלאומי, שבמרכזו הר אררט
בתי מלון מומלצים במרכז ירוואן בירת ארמניה
מלון רמאדה ביי ווינדהאם ירוואן (Ramada Hotel & Suites by Wyndham Yerevan) הוא מלון 4 כוכבים, המציע חדרים מרווחים וסוויטות ענקיות, כולם ממוזגים וחלקם מונגשים. במלון גם 2 מסעדות, בר, חדר כושר וארוחת בוקר עשירה.
מלון חדרים ודירות ביי רד (Rooms Apart-Hotel by RED) אף הוא ברמת 4 כוכבים, מציע סוויטות ודירות עם 1-2 חדרי שינה, מטבחון מאובזר, מיזוג אוויר ואפשרות להזמנת ארוחת בוקר במחיר מאד סביר.
מלון מומלץ לחופי אגם סוואן
Tufenkian Avan Marak Tsapatagh Hotel הוא מלון ברמת 4 כוכבים, הממוקם לגדות אגם סוואן, האגם הגדול ביותר בארמניה. עם בריכה הצופה לעבר האגם, מסעדה ובר, וחדרים מעוצבים בטוב טעם, זהו מקום נפלא לעצירה והתרגעות (מובטח לכם שלא תרצו לעזוב אחרי לילה אחד, קחו שניים לפחות!).
מידע נוסף
בתי מלון בארמניה
בתי מלון בירוואן
כתבות נוספות
מידע וטיפים למטייל בארמניה
מסלולי הליכה בארמניה
טיול ג'יפים לארמניה
כל הכתבות על ארמניה
יעדים מרכזיים בארמניה המוזכרים בכתבה:
ירוואן (A), אגם סוואן (B), הר אראגטס (C), הר אררט (D),
בתי מלון מומלצים בעיר ירוואן: מלון רמאדה ביי ווינדהאם ירוואן
מלון מומלץ לחופי אגם סוואן:
מידע וטיפים למטייל בארמניה
ירוואן בירת ארמניה ושתי פסגותיו של הר הגעש אררט (צילום: Serouj Ourishia)
האקלים בארמניה
מזג האוויר בארמניה יבש בהרבה משל שכנותיה גאורגיה ואזרבייג'ן, עם לחות מעטה בחורף ובקיץ. לארץ זו אקלים יבשתי מובהק, עם ארבע עונות ברורות ומובדלות זו מזו. הפסגות הגבוהות מכוסות שלג עד האביב המאוחר. האזורים השטוחים, כולל ירוואן, עשויים להיות קרים מאד בחורף. הטמפרטורות מגיעות עד 36 מעלות צלזיוס בקיץ ומינוס 10 מעלות בחורף.
כתבה על מסלולי הליכה בארמניה
אגם סוואן, משתרע על פני חמישה אחוז משטחה של ארמניה (צילום: דורית ברקוביץ)
תושבי ארמניה – קודם כול יוצא האף...
98% מתןך 3 מיליון תושבי ארמניה הינם ארמנים, וכל השאר הם כורדים, יזידים, גאורגים, אזרים ורוסים. הארמנים שייכים לטיפוס ה"ארמנודאידי" של הגזע הקווקזואידי, או "הגזע של אסיה הקדמית". סימניו: גולגולת רחבה, חוטם גדול ועקום (בולט במרכזו), אחורי ראש שטוחים, שיער ועיניים כהות, גבות עבותות, אצל הגברים לעתים מחוברות, גוף שעיר, קומה מעט גבוהה מבינונית.
הבולט ביותר בהופעה הארמנית הוא האף. שכניהם הגאורגים אומרים עליהם, כי כאשר ארמני יוצא מהמכונית, קודם כול יוצא האף. בדיחה ארמנית מספרת על בהלה בחוף הרחצה: "כריש! כריש!", אבל הרוחות נרגעו עד מהרה, היה זה רק ארמני ששחה שחיית גב...
גם מבחינה דתית ארמניה היא ארץ הומוגנית למדי. 90% מתושביה הם נוצרים אורתודוכסים, וכל השאר הם ארמנים קתולים, יוונים אורתודוכסים, פרוטסטנטים, ורוסים אורתודוכסים.
כתבה על טיול ג'יפים לארמניה
תושבי ארמניה, גולגולת רחבה ואף גדול (צילום: דורית ברקוביץ)
רצח העם הארמני
העם הארמני היה כפוף רוב שנות קיומו לשליטים זרים. רצח העם הגדול הראשון של המאה ה- 20, היה רצח העם הארמני בידי הטורקים. בסוף מלחמת העולם הראשונה נותרו כמיליון ארמנים בלבד. 90% מהאוכלוסייה הארמנית באזורי השליטה של האימפריה העות'מאנית נרצחו או הוגלו. כ-1.5 מיליון ארמנים נרצחו או מתו ברעב ובמחלות, משנת 1894 ועד 1918.
הטבח הטורקי בארמנים נחשב לג'נוסייד הגדול הראשון במאה ה- 20, והוא מוסיף לעורר סערות פוליטיות עד היום. הטורקים מצידם, מכחישים את הטבח מכל וכל, וטוענים כי הארמנים רק הוגלו למחוזות אחרים של האימפריה, ומי שנהרג, היה זה תוך כדי מלחמה בינם לבין הכורדים.
ב-24 באפריל בכל שנה מתקיים יום הזיכרון לשואה הארמנית, בו מתכנסים ארמנים בכל רחבי העולם לציין את רצח העם שביצעו הטורקים בעם הארמני. טורקיה, לא רק שלא מכירה באחריותה לטבח, אלא מתכחשת לכך שבכלל היה. מדינות רבות אינן מאפשרות לארמנים לקיים טקסי אזכרה רשמיים, מחשש ליחסיהן עם טורקיה.
אנדרטה להנצחת השואה הארמנית, ירוואן (צילום: דורית ברקוביץ)
כלכלת ארמניה – כל חידושי הטכנולוגיה
גידולי החקלאות החשובים בארמניה הם כותנה, גפן, שקדים, משמשים, תאנים תפוח אדמה, חיטה, עגבניות ושעורה, וכן ענפי משק החי: בקר, חזירים וצאן. ארמניה שולה כ-400 טון דגים בשנה. בתעשייה, ארמניה מתמחה בעיקר ביצור מכונות-כלים, מכונות יציקה וחשמל, צמיגים, סריגים , נעליים, בדי משי, מכונות כביסה, כימיקלים, משאיות, שעונים, גומי סינתטי, מיקרו אלקטרוניקה, דשנים, חומרי בניין, כותנה וטקסטיל, שטיחים ועיבוד מזון.
בשטח המדינה מצויים 26 מכרות של מתכות, בהן זהב, כסף, נחושת, אלומיניום וברזל. בנוסף ישנן 558 מחצבות של שיש, גרניט וטוף. כמו כן, בארמניה 630 מעיינות מרפא, שב- 23 מהם המים טובים לשתייה. השווי הכולל של אוצרות הטבע בארמניה, מוערך ב- 150 מיליארד דולר.
למרות שתי טראומות – רעש האדמה של 1988 והמלחמה עם אזרבייג'אן ב-1989-1992, הצליחה ארמניה להתאושש ולחזק את כלכלתה. הביקור בארמניה, מראה ארץ שלווה ומשגשגת, בעיקר בירוואן, שתושביה מנופפים בכל חידושי הטכנולוגיה. כל זאת הודות לחריצותם של התושבים, אך גם לתפוצה הארמנית העשירה, המפצה את עצמה על געגועים למולדת בתרומות כספיות נדיבות.
פריחה של אביב, עוד אוצר טבע של ארמניה (צילום: דורית ברקוביץ)
הדת בארמניה – התנצרות המונית
הכנסייה האפוסטולית הארמנית, היא הכנסייה הלאומית העתיקה בעולם ואחת מהקהילות הנוצריות הקדומות ביותר. הכנסייה הארמנית התפתחה במאות ה-2-3 על ידי מפיצי הנצרות, שבאו לארמניה ממקומות שונים בסוריה, אסיה הקטנה וירושלים. במאה ה- 4 הושלמה ההתנצרות ההמונית, כחלק מפריחה תרבותית, שגיבשה את הכנסייה הלאומית.
הארמנים היו העם הראשון שקיבל על עצמו את הדת הנוצרית. ארמני חייב להיות נוצרי. האומה והדת חד הם. לאורך הדורות הם ראו את עצמם כשומרי הגחלת של הנצרות האמיתית. זוהי הסיבה שהשתדלו לקיים קהילה גדולה בירושלים.
מנזר אגפאט, הארמנים הם העם הראשון שקיבל עליו את הנצרות (צילום: דורית ברקוביץ)
על מנזר אגפאט בכתבה על טיול ג'יפים לארמניה
ארכיטקטורה ארמנית
באלף שנות קיומה (מאות ה-14-5) נסתמנו באדריכלות הארמנית סגולות מיוחדות, המעידות על כשרון בנייה לאומי. הבנייה המוגברת בארמניה, בחסות ועידוד המדינה, הושפעה מסגנונות הבנייה המפותחים שהיו רווחים בשלוש ארצות שכנות: פרס ההלניסטית, סוריה וביזנטיון. שלושת אלו התמזגו עם התרומה הארמנית הייחודית, ויצרו את דמותה המוכרת של האדריכלות הארמנית.
המבנים הארמנים עומדים בדרך כלל על ראש גבעה וקירותיהם מכוסים תמיד בלוחות שווי גודל, עשויים אבן מלוטשת ומסותתת היטב. כל מנזר גדול תוכנן כגוש בנינים הדומה לטירה, מוקף חומה וכולל מספר כנסיות, מגדלי פעמונים וקברי קדושים. על הקירות החיצוניים מופיעים עיטורים פלסטיים של תבליטי בני אדם, חיות, עלים וכדומה, וכן על ידי שורה של קשתות עוורות.
הדבר המציין את האדריכלות הארמנית יותר מכל הוא הכיפה הנועזת, המתנוססת כמעט מעל כל הכנסיות הארמניות. בשלושה מרכיבים ניכר הבניין המרכזי הארמני: בדרך בנייתה של הכיפה, בחיבור הכיפה עם בסיסה, וביחס שבין המראה הפנימי של הבניין ובין המראה החיצוני שלו.
כנסייה בנוייה אבן וכיפה אופיינית לארכיטקטורה הארמנית (צילום: דורית ברקוביץ)
יהודי ארמניה
ישנן עדויות לישיבת יהודים באזור ארמניה כבר מהמאה ה-1 לפנה"ס. הם הגיעו בגלות בבל או עם חורבן בית ראשון, וישבו שם כאשר ארמניה הייתה חלק מהאימפריה הפרסית. מאז כיבוש ארמניה על ידי האימפריה המונגולית, אין עדויות רבות לחיי יהודים בארמניה. עם זאת לפני מספר שנים נתגלה בית קברות יהודי בקרבת העיר ירוואן, בירת ארמניה. בבית הקברות נקברו יהודים שנרצחו בטבח שעשו הסלג'וקים בתושבי הרובע היהודי בעיר, במהלך המאה ה-13 ותחילת המאה ה-14. העדויות הבאות לקיום יהודים בארמניה הן רק מהמאה ה-19 והמאה ה-20. ישנם מספר יהודים בישראל שמקורם מארמניה.
בית קברות יהודי בארמניה, מצבות עם כיתוב בעברית (צילום: דורית ברקוביץ)
טיפוח הזהות הלאומית הארמנית
הארמנים, שלא ידעו חופש ועצמאות זה מאות שנים, פתחו בחיפוש אחר זהותם הלאומית. רבים התחילו ללכת לכנסיות, דבר שהיה בלתי חוקי בימיה המוקדמים של ברית־המועצות (אז נסגרו הכנסיות על ידי השלטונות וכמרים רבים הוצאו להורג), והיה מאוד לא מקובל, ואף מסוכן, גם בימיה המאוחרים יותר. סמינרים להכשרת כמרים זכו, לאחר שנים רבות, לעדנה מחודשת. באוניברסיטה הממלכתית של ירוואן הוקמה פקולטה גדולה לתיאולוגיה, בה לומדים כיום 125 תלמידים, במטרה להעביר הלאה את מורשתו הדתית וההיסטורית של העם הארמני.
כמעט בכל אזור בארמניה משפצים כעת במרץ כנסיות עתיקות, מבנים מפוארים ומשוכללים, שהארמנים, אשר נודעו כבנאים וכארכיטקטים מצטיינים כבר בימי קדם, החלו להקים מיד עם התנצרותם. בשנת 2001 חגגו הארמנים 1,700 שנים לכנסייתם הלאומית. עד אז הם שיפצו כנסיות רבות, בהן כאלה השוכנות על ראשי מצוקים חשופים ומעל גבעות מיוערות, נופיה הדרמטיים של ארצם.
מנזר טאטב, אחד מעשרות מנזרים הצופים על נופי ארמניה הדרמטיים ביותר (צילום: דורית ברקוביץ)
על מנזר טאטב בכתבה על טיול ג'יפים לארמניה
ארמניה העצובה
הדגל הארמני, שעוצב עם קבלת העצמאות ב-1991, הוא בעל שלושה פסים אופקיים. העליון אדום, המסמל את דם הגיבורים הארמנים, השני כחול, המסמל את העצמאות, והשליש כתום, המסמל את השמש והלחם, שהם יסוד הקיום.
ארמניה היא מדינה מצליחה, מתפתחת מהר, אך גם עצובה. אומה קטנה, שמרבית בניה חיים מחוץ לגבולותיה, מוקפת במדינות מוסלמיות, עם שכנה נוצרית לא אוהדת, ונסמכת רק על הדוב הרוסי.
דגל ארמניה וסמלה הלאומי, שבמרכזו הר אררט
בתי מלון מומלצים במרכז ירוואן בירת ארמניה
מלון רמאדה ביי ווינדהאם ירוואן (Ramada Hotel & Suites by Wyndham Yerevan) הוא מלון 4 כוכבים, המציע חדרים מרווחים וסוויטות ענקיות, כולם ממוזגים וחלקם מונגשים. במלון גם 2 מסעדות, בר, חדר כושר וארוחת בוקר עשירה.
מלון חדרים ודירות ביי רד (Rooms Apart-Hotel by RED) אף הוא ברמת 4 כוכבים, מציע סוויטות ודירות עם 1-2 חדרי שינה, מטבחון מאובזר, מיזוג אוויר ואפשרות להזמנת ארוחת בוקר במחיר מאד סביר.
מלון מומלץ לחופי אגם סוואן
Tufenkian Avan Marak Tsapatagh Hotel הוא מלון ברמת 4 כוכבים, הממוקם לגדות אגם סוואן, האגם הגדול ביותר בארמניה. עם בריכה הצופה לעבר האגם, מסעדה ובר, וחדרים מעוצבים בטוב טעם, זהו מקום נפלא לעצירה והתרגעות (מובטח לכם שלא תרצו לעזוב אחרי לילה אחד, קחו שניים לפחות!).
מידע נוסף
בתי מלון בארמניה
בתי מלון בירוואן
כתבות נוספות
מידע וטיפים למטייל בארמניה
מסלולי הליכה בארמניה
טיול ג'יפים לארמניה
כתבה על מסלולי הליכה בארמניה
אגם סוואן, משתרע על פני חמישה אחוז משטחה של ארמניה (צילום: דורית ברקוביץ)
כתבה על טיול ג'יפים לארמניה
תושבי ארמניה, גולגולת רחבה ואף גדול (צילום: דורית ברקוביץ)
רצח העם הארמני
העם הארמני היה כפוף רוב שנות קיומו לשליטים זרים. רצח העם הגדול הראשון של המאה ה- 20, היה רצח העם הארמני בידי הטורקים. בסוף מלחמת העולם הראשונה נותרו כמיליון ארמנים בלבד. 90% מהאוכלוסייה הארמנית באזורי השליטה של האימפריה העות'מאנית נרצחו או הוגלו. כ-1.5 מיליון ארמנים נרצחו או מתו ברעב ובמחלות, משנת 1894 ועד 1918.
הטבח הטורקי בארמנים נחשב לג'נוסייד הגדול הראשון במאה ה- 20, והוא מוסיף לעורר סערות פוליטיות עד היום. הטורקים מצידם, מכחישים את הטבח מכל וכל, וטוענים כי הארמנים רק הוגלו למחוזות אחרים של האימפריה, ומי שנהרג, היה זה תוך כדי מלחמה בינם לבין הכורדים.
ב-24 באפריל בכל שנה מתקיים יום הזיכרון לשואה הארמנית, בו מתכנסים ארמנים בכל רחבי העולם לציין את רצח העם שביצעו הטורקים בעם הארמני. טורקיה, לא רק שלא מכירה באחריותה לטבח, אלא מתכחשת לכך שבכלל היה. מדינות רבות אינן מאפשרות לארמנים לקיים טקסי אזכרה רשמיים, מחשש ליחסיהן עם טורקיה.
אנדרטה להנצחת השואה הארמנית, ירוואן (צילום: דורית ברקוביץ)
כלכלת ארמניה – כל חידושי הטכנולוגיה
גידולי החקלאות החשובים בארמניה הם כותנה, גפן, שקדים, משמשים, תאנים תפוח אדמה, חיטה, עגבניות ושעורה, וכן ענפי משק החי: בקר, חזירים וצאן. ארמניה שולה כ-400 טון דגים בשנה. בתעשייה, ארמניה מתמחה בעיקר ביצור מכונות-כלים, מכונות יציקה וחשמל, צמיגים, סריגים , נעליים, בדי משי, מכונות כביסה, כימיקלים, משאיות, שעונים, גומי סינתטי, מיקרו אלקטרוניקה, דשנים, חומרי בניין, כותנה וטקסטיל, שטיחים ועיבוד מזון.
בשטח המדינה מצויים 26 מכרות של מתכות, בהן זהב, כסף, נחושת, אלומיניום וברזל. בנוסף ישנן 558 מחצבות של שיש, גרניט וטוף. כמו כן, בארמניה 630 מעיינות מרפא, שב- 23 מהם המים טובים לשתייה. השווי הכולל של אוצרות הטבע בארמניה, מוערך ב- 150 מיליארד דולר.
למרות שתי טראומות – רעש האדמה של 1988 והמלחמה עם אזרבייג'אן ב-1989-1992, הצליחה ארמניה להתאושש ולחזק את כלכלתה. הביקור בארמניה, מראה ארץ שלווה ומשגשגת, בעיקר בירוואן, שתושביה מנופפים בכל חידושי הטכנולוגיה. כל זאת הודות לחריצותם של התושבים, אך גם לתפוצה הארמנית העשירה, המפצה את עצמה על געגועים למולדת בתרומות כספיות נדיבות.
פריחה של אביב, עוד אוצר טבע של ארמניה (צילום: דורית ברקוביץ)
הדת בארמניה – התנצרות המונית
הכנסייה האפוסטולית הארמנית, היא הכנסייה הלאומית העתיקה בעולם ואחת מהקהילות הנוצריות הקדומות ביותר. הכנסייה הארמנית התפתחה במאות ה-2-3 על ידי מפיצי הנצרות, שבאו לארמניה ממקומות שונים בסוריה, אסיה הקטנה וירושלים. במאה ה- 4 הושלמה ההתנצרות ההמונית, כחלק מפריחה תרבותית, שגיבשה את הכנסייה הלאומית.
הארמנים היו העם הראשון שקיבל על עצמו את הדת הנוצרית. ארמני חייב להיות נוצרי. האומה והדת חד הם. לאורך הדורות הם ראו את עצמם כשומרי הגחלת של הנצרות האמיתית. זוהי הסיבה שהשתדלו לקיים קהילה גדולה בירושלים.
מנזר אגפאט, הארמנים הם העם הראשון שקיבל עליו את הנצרות (צילום: דורית ברקוביץ)
על מנזר אגפאט בכתבה על טיול ג'יפים לארמניה
ארכיטקטורה ארמנית
באלף שנות קיומה (מאות ה-14-5) נסתמנו באדריכלות הארמנית סגולות מיוחדות, המעידות על כשרון בנייה לאומי. הבנייה המוגברת בארמניה, בחסות ועידוד המדינה, הושפעה מסגנונות הבנייה המפותחים שהיו רווחים בשלוש ארצות שכנות: פרס ההלניסטית, סוריה וביזנטיון. שלושת אלו התמזגו עם התרומה הארמנית הייחודית, ויצרו את דמותה המוכרת של האדריכלות הארמנית.
המבנים הארמנים עומדים בדרך כלל על ראש גבעה וקירותיהם מכוסים תמיד בלוחות שווי גודל, עשויים אבן מלוטשת ומסותתת היטב. כל מנזר גדול תוכנן כגוש בנינים הדומה לטירה, מוקף חומה וכולל מספר כנסיות, מגדלי פעמונים וקברי קדושים. על הקירות החיצוניים מופיעים עיטורים פלסטיים של תבליטי בני אדם, חיות, עלים וכדומה, וכן על ידי שורה של קשתות עוורות.
הדבר המציין את האדריכלות הארמנית יותר מכל הוא הכיפה הנועזת, המתנוססת כמעט מעל כל הכנסיות הארמניות. בשלושה מרכיבים ניכר הבניין המרכזי הארמני: בדרך בנייתה של הכיפה, בחיבור הכיפה עם בסיסה, וביחס שבין המראה הפנימי של הבניין ובין המראה החיצוני שלו.
כנסייה בנוייה אבן וכיפה אופיינית לארכיטקטורה הארמנית (צילום: דורית ברקוביץ)
יהודי ארמניה
ישנן עדויות לישיבת יהודים באזור ארמניה כבר מהמאה ה-1 לפנה"ס. הם הגיעו בגלות בבל או עם חורבן בית ראשון, וישבו שם כאשר ארמניה הייתה חלק מהאימפריה הפרסית. מאז כיבוש ארמניה על ידי האימפריה המונגולית, אין עדויות רבות לחיי יהודים בארמניה. עם זאת לפני מספר שנים נתגלה בית קברות יהודי בקרבת העיר ירוואן, בירת ארמניה. בבית הקברות נקברו יהודים שנרצחו בטבח שעשו הסלג'וקים בתושבי הרובע היהודי בעיר, במהלך המאה ה-13 ותחילת המאה ה-14. העדויות הבאות לקיום יהודים בארמניה הן רק מהמאה ה-19 והמאה ה-20. ישנם מספר יהודים בישראל שמקורם מארמניה.
בית קברות יהודי בארמניה, מצבות עם כיתוב בעברית (צילום: דורית ברקוביץ)
טיפוח הזהות הלאומית הארמנית
הארמנים, שלא ידעו חופש ועצמאות זה מאות שנים, פתחו בחיפוש אחר זהותם הלאומית. רבים התחילו ללכת לכנסיות, דבר שהיה בלתי חוקי בימיה המוקדמים של ברית־המועצות (אז נסגרו הכנסיות על ידי השלטונות וכמרים רבים הוצאו להורג), והיה מאוד לא מקובל, ואף מסוכן, גם בימיה המאוחרים יותר. סמינרים להכשרת כמרים זכו, לאחר שנים רבות, לעדנה מחודשת. באוניברסיטה הממלכתית של ירוואן הוקמה פקולטה גדולה לתיאולוגיה, בה לומדים כיום 125 תלמידים, במטרה להעביר הלאה את מורשתו הדתית וההיסטורית של העם הארמני.
כמעט בכל אזור בארמניה משפצים כעת במרץ כנסיות עתיקות, מבנים מפוארים ומשוכללים, שהארמנים, אשר נודעו כבנאים וכארכיטקטים מצטיינים כבר בימי קדם, החלו להקים מיד עם התנצרותם. בשנת 2001 חגגו הארמנים 1,700 שנים לכנסייתם הלאומית. עד אז הם שיפצו כנסיות רבות, בהן כאלה השוכנות על ראשי מצוקים חשופים ומעל גבעות מיוערות, נופיה הדרמטיים של ארצם.
מנזר טאטב, אחד מעשרות מנזרים הצופים על נופי ארמניה הדרמטיים ביותר (צילום: דורית ברקוביץ)
על מנזר טאטב בכתבה על טיול ג'יפים לארמניה
ארמניה העצובה
הדגל הארמני, שעוצב עם קבלת העצמאות ב-1991, הוא בעל שלושה פסים אופקיים. העליון אדום, המסמל את דם הגיבורים הארמנים, השני כחול, המסמל את העצמאות, והשליש כתום, המסמל את השמש והלחם, שהם יסוד הקיום.
ארמניה היא מדינה מצליחה, מתפתחת מהר, אך גם עצובה. אומה קטנה, שמרבית בניה חיים מחוץ לגבולותיה, מוקפת במדינות מוסלמיות, עם שכנה נוצרית לא אוהדת, ונסמכת רק על הדוב הרוסי.
דגל ארמניה וסמלה הלאומי, שבמרכזו הר אררט
בתי מלון מומלצים במרכז ירוואן בירת ארמניה
מלון רמאדה ביי ווינדהאם ירוואן (Ramada Hotel & Suites by Wyndham Yerevan) הוא מלון 4 כוכבים, המציע חדרים מרווחים וסוויטות ענקיות, כולם ממוזגים וחלקם מונגשים. במלון גם 2 מסעדות, בר, חדר כושר וארוחת בוקר עשירה.
מלון חדרים ודירות ביי רד (Rooms Apart-Hotel by RED) אף הוא ברמת 4 כוכבים, מציע סוויטות ודירות עם 1-2 חדרי שינה, מטבחון מאובזר, מיזוג אוויר ואפשרות להזמנת ארוחת בוקר במחיר מאד סביר.
מלון מומלץ לחופי אגם סוואן
Tufenkian Avan Marak Tsapatagh Hotel הוא מלון ברמת 4 כוכבים, הממוקם לגדות אגם סוואן, האגם הגדול ביותר בארמניה. עם בריכה הצופה לעבר האגם, מסעדה ובר, וחדרים מעוצבים בטוב טעם, זהו מקום נפלא לעצירה והתרגעות (מובטח לכם שלא תרצו לעזוב אחרי לילה אחד, קחו שניים לפחות!).
מידע נוסף
בתי מלון בארמניה
בתי מלון בירוואן
כתבות נוספות
מידע וטיפים למטייל בארמניה
מסלולי הליכה בארמניה
טיול ג'יפים לארמניה
אנדרטה להנצחת השואה הארמנית, ירוואן (צילום: דורית ברקוביץ)
פריחה של אביב, עוד אוצר טבע של ארמניה (צילום: דורית ברקוביץ)
הדת בארמניה – התנצרות המונית
הכנסייה האפוסטולית הארמנית, היא הכנסייה הלאומית העתיקה בעולם ואחת מהקהילות הנוצריות הקדומות ביותר. הכנסייה הארמנית התפתחה במאות ה-2-3 על ידי מפיצי הנצרות, שבאו לארמניה ממקומות שונים בסוריה, אסיה הקטנה וירושלים. במאה ה- 4 הושלמה ההתנצרות ההמונית, כחלק מפריחה תרבותית, שגיבשה את הכנסייה הלאומית.
הארמנים היו העם הראשון שקיבל על עצמו את הדת הנוצרית. ארמני חייב להיות נוצרי. האומה והדת חד הם. לאורך הדורות הם ראו את עצמם כשומרי הגחלת של הנצרות האמיתית. זוהי הסיבה שהשתדלו לקיים קהילה גדולה בירושלים.
מנזר אגפאט, הארמנים הם העם הראשון שקיבל עליו את הנצרות (צילום: דורית ברקוביץ)
על מנזר אגפאט בכתבה על טיול ג'יפים לארמניה
ארכיטקטורה ארמנית
באלף שנות קיומה (מאות ה-14-5) נסתמנו באדריכלות הארמנית סגולות מיוחדות, המעידות על כשרון בנייה לאומי. הבנייה המוגברת בארמניה, בחסות ועידוד המדינה, הושפעה מסגנונות הבנייה המפותחים שהיו רווחים בשלוש ארצות שכנות: פרס ההלניסטית, סוריה וביזנטיון. שלושת אלו התמזגו עם התרומה הארמנית הייחודית, ויצרו את דמותה המוכרת של האדריכלות הארמנית.
המבנים הארמנים עומדים בדרך כלל על ראש גבעה וקירותיהם מכוסים תמיד בלוחות שווי גודל, עשויים אבן מלוטשת ומסותתת היטב. כל מנזר גדול תוכנן כגוש בנינים הדומה לטירה, מוקף חומה וכולל מספר כנסיות, מגדלי פעמונים וקברי קדושים. על הקירות החיצוניים מופיעים עיטורים פלסטיים של תבליטי בני אדם, חיות, עלים וכדומה, וכן על ידי שורה של קשתות עוורות.
הדבר המציין את האדריכלות הארמנית יותר מכל הוא הכיפה הנועזת, המתנוססת כמעט מעל כל הכנסיות הארמניות. בשלושה מרכיבים ניכר הבניין המרכזי הארמני: בדרך בנייתה של הכיפה, בחיבור הכיפה עם בסיסה, וביחס שבין המראה הפנימי של הבניין ובין המראה החיצוני שלו.
כנסייה בנוייה אבן וכיפה אופיינית לארכיטקטורה הארמנית (צילום: דורית ברקוביץ)
יהודי ארמניה
ישנן עדויות לישיבת יהודים באזור ארמניה כבר מהמאה ה-1 לפנה"ס. הם הגיעו בגלות בבל או עם חורבן בית ראשון, וישבו שם כאשר ארמניה הייתה חלק מהאימפריה הפרסית. מאז כיבוש ארמניה על ידי האימפריה המונגולית, אין עדויות רבות לחיי יהודים בארמניה. עם זאת לפני מספר שנים נתגלה בית קברות יהודי בקרבת העיר ירוואן, בירת ארמניה. בבית הקברות נקברו יהודים שנרצחו בטבח שעשו הסלג'וקים בתושבי הרובע היהודי בעיר, במהלך המאה ה-13 ותחילת המאה ה-14. העדויות הבאות לקיום יהודים בארמניה הן רק מהמאה ה-19 והמאה ה-20. ישנם מספר יהודים בישראל שמקורם מארמניה.
בית קברות יהודי בארמניה, מצבות עם כיתוב בעברית (צילום: דורית ברקוביץ)
טיפוח הזהות הלאומית הארמנית
הארמנים, שלא ידעו חופש ועצמאות זה מאות שנים, פתחו בחיפוש אחר זהותם הלאומית. רבים התחילו ללכת לכנסיות, דבר שהיה בלתי חוקי בימיה המוקדמים של ברית־המועצות (אז נסגרו הכנסיות על ידי השלטונות וכמרים רבים הוצאו להורג), והיה מאוד לא מקובל, ואף מסוכן, גם בימיה המאוחרים יותר. סמינרים להכשרת כמרים זכו, לאחר שנים רבות, לעדנה מחודשת. באוניברסיטה הממלכתית של ירוואן הוקמה פקולטה גדולה לתיאולוגיה, בה לומדים כיום 125 תלמידים, במטרה להעביר הלאה את מורשתו הדתית וההיסטורית של העם הארמני.
כמעט בכל אזור בארמניה משפצים כעת במרץ כנסיות עתיקות, מבנים מפוארים ומשוכללים, שהארמנים, אשר נודעו כבנאים וכארכיטקטים מצטיינים כבר בימי קדם, החלו להקים מיד עם התנצרותם. בשנת 2001 חגגו הארמנים 1,700 שנים לכנסייתם הלאומית. עד אז הם שיפצו כנסיות רבות, בהן כאלה השוכנות על ראשי מצוקים חשופים ומעל גבעות מיוערות, נופיה הדרמטיים של ארצם.
מנזר טאטב, אחד מעשרות מנזרים הצופים על נופי ארמניה הדרמטיים ביותר (צילום: דורית ברקוביץ)
על מנזר טאטב בכתבה על טיול ג'יפים לארמניה
ארמניה העצובה
הדגל הארמני, שעוצב עם קבלת העצמאות ב-1991, הוא בעל שלושה פסים אופקיים. העליון אדום, המסמל את דם הגיבורים הארמנים, השני כחול, המסמל את העצמאות, והשליש כתום, המסמל את השמש והלחם, שהם יסוד הקיום.
ארמניה היא מדינה מצליחה, מתפתחת מהר, אך גם עצובה. אומה קטנה, שמרבית בניה חיים מחוץ לגבולותיה, מוקפת במדינות מוסלמיות, עם שכנה נוצרית לא אוהדת, ונסמכת רק על הדוב הרוסי.
דגל ארמניה וסמלה הלאומי, שבמרכזו הר אררט
בתי מלון מומלצים במרכז ירוואן בירת ארמניה
מלון רמאדה ביי ווינדהאם ירוואן (Ramada Hotel & Suites by Wyndham Yerevan) הוא מלון 4 כוכבים, המציע חדרים מרווחים וסוויטות ענקיות, כולם ממוזגים וחלקם מונגשים. במלון גם 2 מסעדות, בר, חדר כושר וארוחת בוקר עשירה.
מלון חדרים ודירות ביי רד (Rooms Apart-Hotel by RED) אף הוא ברמת 4 כוכבים, מציע סוויטות ודירות עם 1-2 חדרי שינה, מטבחון מאובזר, מיזוג אוויר ואפשרות להזמנת ארוחת בוקר במחיר מאד סביר.
מלון מומלץ לחופי אגם סוואן
Tufenkian Avan Marak Tsapatagh Hotel הוא מלון ברמת 4 כוכבים, הממוקם לגדות אגם סוואן, האגם הגדול ביותר בארמניה. עם בריכה הצופה לעבר האגם, מסעדה ובר, וחדרים מעוצבים בטוב טעם, זהו מקום נפלא לעצירה והתרגעות (מובטח לכם שלא תרצו לעזוב אחרי לילה אחד, קחו שניים לפחות!).
מידע נוסף
בתי מלון בארמניה
בתי מלון בירוואן
כתבות נוספות
מידע וטיפים למטייל בארמניה
מסלולי הליכה בארמניה
טיול ג'יפים לארמניה
מנזר אגפאט, הארמנים הם העם הראשון שקיבל עליו את הנצרות (צילום: דורית ברקוביץ)
על מנזר אגפאט בכתבה על טיול ג'יפים לארמניה
כנסייה בנוייה אבן וכיפה אופיינית לארכיטקטורה הארמנית (צילום: דורית ברקוביץ)
יהודי ארמניה
ישנן עדויות לישיבת יהודים באזור ארמניה כבר מהמאה ה-1 לפנה"ס. הם הגיעו בגלות בבל או עם חורבן בית ראשון, וישבו שם כאשר ארמניה הייתה חלק מהאימפריה הפרסית. מאז כיבוש ארמניה על ידי האימפריה המונגולית, אין עדויות רבות לחיי יהודים בארמניה. עם זאת לפני מספר שנים נתגלה בית קברות יהודי בקרבת העיר ירוואן, בירת ארמניה. בבית הקברות נקברו יהודים שנרצחו בטבח שעשו הסלג'וקים בתושבי הרובע היהודי בעיר, במהלך המאה ה-13 ותחילת המאה ה-14. העדויות הבאות לקיום יהודים בארמניה הן רק מהמאה ה-19 והמאה ה-20. ישנם מספר יהודים בישראל שמקורם מארמניה.
בית קברות יהודי בארמניה, מצבות עם כיתוב בעברית (צילום: דורית ברקוביץ)
טיפוח הזהות הלאומית הארמנית
הארמנים, שלא ידעו חופש ועצמאות זה מאות שנים, פתחו בחיפוש אחר זהותם הלאומית. רבים התחילו ללכת לכנסיות, דבר שהיה בלתי חוקי בימיה המוקדמים של ברית־המועצות (אז נסגרו הכנסיות על ידי השלטונות וכמרים רבים הוצאו להורג), והיה מאוד לא מקובל, ואף מסוכן, גם בימיה המאוחרים יותר. סמינרים להכשרת כמרים זכו, לאחר שנים רבות, לעדנה מחודשת. באוניברסיטה הממלכתית של ירוואן הוקמה פקולטה גדולה לתיאולוגיה, בה לומדים כיום 125 תלמידים, במטרה להעביר הלאה את מורשתו הדתית וההיסטורית של העם הארמני.
כמעט בכל אזור בארמניה משפצים כעת במרץ כנסיות עתיקות, מבנים מפוארים ומשוכללים, שהארמנים, אשר נודעו כבנאים וכארכיטקטים מצטיינים כבר בימי קדם, החלו להקים מיד עם התנצרותם. בשנת 2001 חגגו הארמנים 1,700 שנים לכנסייתם הלאומית. עד אז הם שיפצו כנסיות רבות, בהן כאלה השוכנות על ראשי מצוקים חשופים ומעל גבעות מיוערות, נופיה הדרמטיים של ארצם.
מנזר טאטב, אחד מעשרות מנזרים הצופים על נופי ארמניה הדרמטיים ביותר (צילום: דורית ברקוביץ)
על מנזר טאטב בכתבה על טיול ג'יפים לארמניה
ארמניה העצובה
הדגל הארמני, שעוצב עם קבלת העצמאות ב-1991, הוא בעל שלושה פסים אופקיים. העליון אדום, המסמל את דם הגיבורים הארמנים, השני כחול, המסמל את העצמאות, והשליש כתום, המסמל את השמש והלחם, שהם יסוד הקיום.
ארמניה היא מדינה מצליחה, מתפתחת מהר, אך גם עצובה. אומה קטנה, שמרבית בניה חיים מחוץ לגבולותיה, מוקפת במדינות מוסלמיות, עם שכנה נוצרית לא אוהדת, ונסמכת רק על הדוב הרוסי.
דגל ארמניה וסמלה הלאומי, שבמרכזו הר אררט
בתי מלון מומלצים במרכז ירוואן בירת ארמניה
מלון רמאדה ביי ווינדהאם ירוואן (Ramada Hotel & Suites by Wyndham Yerevan) הוא מלון 4 כוכבים, המציע חדרים מרווחים וסוויטות ענקיות, כולם ממוזגים וחלקם מונגשים. במלון גם 2 מסעדות, בר, חדר כושר וארוחת בוקר עשירה.
מלון חדרים ודירות ביי רד (Rooms Apart-Hotel by RED) אף הוא ברמת 4 כוכבים, מציע סוויטות ודירות עם 1-2 חדרי שינה, מטבחון מאובזר, מיזוג אוויר ואפשרות להזמנת ארוחת בוקר במחיר מאד סביר.
מלון מומלץ לחופי אגם סוואן
Tufenkian Avan Marak Tsapatagh Hotel הוא מלון ברמת 4 כוכבים, הממוקם לגדות אגם סוואן, האגם הגדול ביותר בארמניה. עם בריכה הצופה לעבר האגם, מסעדה ובר, וחדרים מעוצבים בטוב טעם, זהו מקום נפלא לעצירה והתרגעות (מובטח לכם שלא תרצו לעזוב אחרי לילה אחד, קחו שניים לפחות!).
מידע נוסף
בתי מלון בארמניה
בתי מלון בירוואן
כתבות נוספות
מידע וטיפים למטייל בארמניה
מסלולי הליכה בארמניה
טיול ג'יפים לארמניה
בית קברות יהודי בארמניה, מצבות עם כיתוב בעברית (צילום: דורית ברקוביץ)
מנזר טאטב, אחד מעשרות מנזרים הצופים על נופי ארמניה הדרמטיים ביותר (צילום: דורית ברקוביץ)
על מנזר טאטב בכתבה על טיול ג'יפים לארמניה
ארמניה העצובה
הדגל הארמני, שעוצב עם קבלת העצמאות ב-1991, הוא בעל שלושה פסים אופקיים. העליון אדום, המסמל את דם הגיבורים הארמנים, השני כחול, המסמל את העצמאות, והשליש כתום, המסמל את השמש והלחם, שהם יסוד הקיום.
ארמניה היא מדינה מצליחה, מתפתחת מהר, אך גם עצובה. אומה קטנה, שמרבית בניה חיים מחוץ לגבולותיה, מוקפת במדינות מוסלמיות, עם שכנה נוצרית לא אוהדת, ונסמכת רק על הדוב הרוסי.
דגל ארמניה וסמלה הלאומי, שבמרכזו הר אררט
בתי מלון מומלצים במרכז ירוואן בירת ארמניה
מלון רמאדה ביי ווינדהאם ירוואן (Ramada Hotel & Suites by Wyndham Yerevan) הוא מלון 4 כוכבים, המציע חדרים מרווחים וסוויטות ענקיות, כולם ממוזגים וחלקם מונגשים. במלון גם 2 מסעדות, בר, חדר כושר וארוחת בוקר עשירה.
מלון חדרים ודירות ביי רד (Rooms Apart-Hotel by RED) אף הוא ברמת 4 כוכבים, מציע סוויטות ודירות עם 1-2 חדרי שינה, מטבחון מאובזר, מיזוג אוויר ואפשרות להזמנת ארוחת בוקר במחיר מאד סביר.
מלון מומלץ לחופי אגם סוואן
Tufenkian Avan Marak Tsapatagh Hotel הוא מלון ברמת 4 כוכבים, הממוקם לגדות אגם סוואן, האגם הגדול ביותר בארמניה. עם בריכה הצופה לעבר האגם, מסעדה ובר, וחדרים מעוצבים בטוב טעם, זהו מקום נפלא לעצירה והתרגעות (מובטח לכם שלא תרצו לעזוב אחרי לילה אחד, קחו שניים לפחות!).
מידע נוסף
בתי מלון בארמניה
בתי מלון בירוואן
כתבות נוספות
מידע וטיפים למטייל בארמניה
מסלולי הליכה בארמניה
טיול ג'יפים לארמניה
דגל ארמניה וסמלה הלאומי, שבמרכזו הר אררט
מלון רמאדה ביי ווינדהאם ירוואן (Ramada Hotel & Suites by Wyndham Yerevan) הוא מלון 4 כוכבים, המציע חדרים מרווחים וסוויטות ענקיות, כולם ממוזגים וחלקם מונגשים. במלון גם 2 מסעדות, בר, חדר כושר וארוחת בוקר עשירה.
מלון חדרים ודירות ביי רד (Rooms Apart-Hotel by RED) אף הוא ברמת 4 כוכבים, מציע סוויטות ודירות עם 1-2 חדרי שינה, מטבחון מאובזר, מיזוג אוויר ואפשרות להזמנת ארוחת בוקר במחיר מאד סביר.
מלון חדרים ודירות ביי רד (Rooms Apart-Hotel by RED) אף הוא ברמת 4 כוכבים, מציע סוויטות ודירות עם 1-2 חדרי שינה, מטבחון מאובזר, מיזוג אוויר ואפשרות להזמנת ארוחת בוקר במחיר מאד סביר.
מלון מומלץ לחופי אגם סוואן
Tufenkian Avan Marak Tsapatagh Hotel הוא מלון ברמת 4 כוכבים, הממוקם לגדות אגם סוואן, האגם הגדול ביותר בארמניה. עם בריכה הצופה לעבר האגם, מסעדה ובר, וחדרים מעוצבים בטוב טעם, זהו מקום נפלא לעצירה והתרגעות (מובטח לכם שלא תרצו לעזוב אחרי לילה אחד, קחו שניים לפחות!).
מידע נוסף
בתי מלון בארמניה
בתי מלון בירוואן
כתבות נוספות
מידע וטיפים למטייל בארמניה
מסלולי הליכה בארמניה
טיול ג'יפים לארמניה
בתי מלון בירוואן