"החיים יפים" בעיר היפה ארצו
מאת: דלית קצנלנבוגן


חנות מכשירי הכתיבה של אניו טורקיני, בכיכר סן פרנצ'סקו בארצו, ריקה מעט ממבקרים. כשנכנסתי חיכה טורקיני בסבלנות ולא התנפל, כמי שיודע שעוד רגע קט יחלוף משב הרוח הזר והמהוסס שלי ומן הסתם אהפוך ידידותית יותר לסביבה. הסתכלתי בגלויות ועיניי נפלו על תמונות בהן נראה רוברטו בניני, עומד בפתח החנות ומנסה לשכנע ילד קטן לעלות על אופניו. אישוניי התרחבו וטורקיני ניצל את חלון ההזדמנויות הקטן שנפתח לפניו ופנה אליי: "זה קרה ממש כאן", הסביר בהתרגשות, איך בחר רוברטו בניני לצלם את סרטו "החיים יפים" בכיכר שמול חנותו.


רוברטו בניני, ללא ספק אחד הטוסקנים המפורסמים ביותר בעולם, נולד לא הרחק מכאן, בעיירה קסטיליון פיורנטינו (Castiglion Fiorentino). סרטו המפורסם החיים יפים (La Vita è bella) אכן הביא נחת ותיירים רבים לארצו היפה. בתקופה שלאחר זכיית הסרט באוסקר (1999) לא הייתה אבן אחת ממרצפות הרחוב שלא סיפחה לעצמה את התהילה.
 
1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

פיאצה גראנדה, הכיכר הגדולה של ארצו (צילום: bbsferrari)
שוק העתיקות של ארצו, הגדול בשווקים של טוסקנה (צילום: Anguskirk)
הקתדרלה של ארצו (צילום: scrisman)
מדי ספטמבר נערך בארצו טורניר אבירים ימי-ביניימי (צילום: Luca Deravignone)
טקס הוקרה למנצחים בטורניר האבירים, בקתדרלת ארצו (צילום: Diego Delso)
הבניינים סביב פיאצה גראנדה מתקשטים לקראת טורניר האבירים (צילום: pegasophoto)
כנסיית סנטה מריה דלה פיאווה בארצו (צילום: scrisman)
קורטונה, עיר עתיקה ומלבבת המשקיפה על נופיו של עמק קיאנה (צילום: czekma13)
מפת היעדים לטיול באזור ארצו (A) בהם נבקר בכתבה זו , 
ומלון מומלץ במרכז ההיסטורי של ארצו: 
מלון B&B ויה רומא 25
(להגדלה לחצו בפינה העליונה)
 

יריד העתיקות של ארצו

כיכר סן פרנצ'סקו (Piazza San Francesco) כמעט ולא שינתה את פניה במהלך השנים שחלפו מאז שימשה כסט לצילומי הסרט. בית הקפה ההיסטורי, בו צולמו אחדות מהסצנות  קפה דיי קוסטאנטי (Caffe dei Costanti), עדיין ניצב על תילו. הקפה, שנוסד בשנת 1804 כמקום מפגש אינטלקטואלי, הוא אחד מסמליה המובהקים של העיר.
 
אָרֶצוֹ (Arezzo), השוכנת מעל עמק קיאנה (Val di Chiana) שבמזרח טוסקנה, 75 קילומטר דרום-מזרחה לפירנצה, זוכה משום מה לפחות תיירים משכנותיה הטוסקניות. יוצא מכלל זה הוא סוף השבוע הראשון של כל חודש (שבת ויום א'). אז מגיעים אל ארצו מאות מבקרים, הנוהרים אל יריד העתיקות המפורסם והגדול ביותר באיטליה, בו מציגים מאות מוכרי עתיקות ואומנים.

היריד, המתקיים כבר למעלה משלושים וחמש שנה, הוא חגיגה מתמשכת של רהיטים ואביזרים, חפצי נוי וכלים, תכשיטים עתיקים ובגדים תקופתיים, בובות ופסלים, גלויות ישנות ובולים, בקיצור – כל מה שלא ידעתם שאתם צריכים, עד שמצאתם את זה כאן. השיטוט בסמטאותיה המקסימות של ארצו בימי היריד יפה וחגיגי שבעתיים, עת כל מרכזה העתיק של העיר מלא בדוכנים וקונים.
 
כיכר פיאצה גראנדה, ארצו, איטליה
שוק העתיקות של ארצו, הגדול בשווקים של טוסקנה כולה (צילום: Phillip Capper)


טיולי אופניים



טורניר אבירים בראשית ספטמבר

אם לא די בכך, הרי שבתחילת ספטמבר, ביום א' הראשון בחודש, מתקיימת במקביל ליריד חגיגה מקומית נוספת. טורניר הסרצ'ינו (Giostra del Saracino), טורניר אבירים ימי-ביניימי, ששורשיו נעוצים במאבק בין הנצרות המערבית למוסלמים (הסרצ'ינים). בובת הסרצ'ינו, מעין דחליל עוטה שריון ומגן, ניצבת אז בלב הכיכר הגדולה של ארצו. תושבי ארבעת רבעיה של העיר בוחרים ברוכבים המוכשרים ביותר שייצגו אותם בטורניר. לכל רובע שני נציגים ושני מקצים, במהלכם ינסו הפרשים החמושים לפגוע עם רומח במרכז המגן של הסרצ'ינו, וכך יקבלו יותר נקודות.
 
ערב הטורניר מתקיימת ארוחת ערב חגיגית  צ'נה  בכל אחד מהרבעים, שם "פותחים שולחן" בפיאצה השכונתית למאות האוהדים, הבאים לעודד, לשמוח ולאכול. למחרת, בבוקר הטורניר, יתקבצו כולם אל הדואומו, שם יזכו הפרשים האמיצים לברכה מיוחדת מבישוף ארצו, לפני צאתם לקרב עם הכופרים חסרי האמונה (הנוצרית). אחר הצהריים מתקיימת ברחובות העיר תהלוכה ססגונית, בה צועדים מאות תושבים בתלבושות מימי הביניים. אט אט יתקבצו כולם אל פיאצה גראנדה (Piazza Grande), הכיכר הגדולה, שם ייערך הטורניר. זה אחר זה יכנסו לזירה השופטים, נציגי הרבעים, הדגלנים, התזמורת והפרשים. מסביב המון אדם: בני הרבעים השונים מגיעים לעודד את הרוכב שלהם, עטויים בדגל הרובע, או לכל הפחות לבושים בגדים בצבעיו.
 
הסרצ'ינו הוא אולי דחליל, אבל יודע גם להתגונן: מלבד המגן תלויים על זרועו הימנית שלושה כדורים. כשפוגע רומח הפרש במגן, מסתובבת בובת הסרצ'ינו סביב עצמה במהירות גדולה, והכדורים אמורים לפגוע בפרש. הכרוז יזדרז ויודיע בכמה נקודות זכה הפרש, וכך הלאה.
 
ההכנות לטורניר נמשכות חודשים ארוכים, וכל מי שנמצא בזירה, מלבד אולי הסרצ'ינו עצמו, מתוח כקפיץ. כל הפרשים אמיצים, מוכשרים ובעיקר לבושים יפה. אך כדי להמשיך ולגלות עניין במתרחש, כדאי לבחור קבוצת אוהדים נלהבת וסימפטית, להצטרף אליה ולעודד במרץ. צמד הפרשים הזוכה יביא לתושבי הרובע את הפרס הגדול – קשת מזהב, ובעיקר  גאווה שתספיק לשנה שלמה. מספר שבועות לאחר מכן תיערך ברובע הזוכה ארוחת ניצחון חגיגית, לא לפני שהזוכים יסורו לכנסייה לתפילת הודיה מיוחדת.
 
טורניר הסרצ'ינו בעיר ארצו
טורניר הסרצ'ינו בעיר ארצו
טורניר הסרצ'ינו, טורניר אבירים ימי-ביניימי המתקיים מדי שנה בתחילת ספטמבר
(צילום: CC Paolo Borgogni, Comune di Arezzo)
 

ג'ורג'יו וזארי והכיכר הגדולה

עם סיום הטורניר מתפזר אט אט הקהל והכיכר הגדולה, פיאצה גראנדה, חוזרת להיות מה שהיא: רחבת ידיים, משופעת מעט, מוקפת מבנים נהדרים שנבנו בתקופות שונות ובסגנונות שונים, אך למרות זאת יוצרים יחד מראה הרמוני מושלם: האפסיס הקמור של כנסיית סנטה מריה דלה פיאווה (Santa Maria della Pieve) הרומנסקית, מתכתב עם גרם המדרגות המעוגל בפתח ארמון פרטוריו (Palazzo Pretorio) הנמצא לצידה. מגדלים ימי-ביניימים מבוצרים, לצד מבני מגורים בני ארבע וחמש קומות, שחלונותיהם הופכים ליציעים בעת הטורניר.
 
אכסדרת הקשתות המהודרת, התוחמת את הפיאצה מצידה המזרחי, תוכננה בידי אחד מבניה המפורסמים של ארצו, ג'ורג'יו וזארי (Giorgio Vasari), שהיה צייר, אדריכל וסופר. תרומתו העצומה של וזארי לתולדות האומנות היא בכתיבת סיפורי חייהם של גדולי האומנים שחיו ויצרו באיטליה. ביתו של ג'ורג'יו וזארי (Casa di Giorgio Vasari), נמצא לא הרחק מהכיכר הגדולה, ברחוב Via 20 Settembre מספר 55. הבית המקושט בפרסקאות, משמש כיום כמוזיאון, בו שמור גם הארכיון של האומן.
 
פיאצה גראנדה בעיר ארצו
פיאצה גראנדה מתכוננת לטורניר האבירים (צילום: pegasophoto)
 

עיר עשירה בין רומא לפירנצה

למרות שפע האירועים שהוזכרו עד כה, מהם ניתן אולי להתרשם שארצו היא עיר ללא הפסקה, רוב ימות השנה דווקא שורר בארצו שקט מיוחד. אולי זו הקרבה לאומבריה ההררית והמיסטית, אולי בשל השורשים האטרוסקים בהם מתגאים תושביה. האטרוסקים היו עם קדום ששורשיו אינם ברורים (כיום סבורים שהגיעו מאסיה הקטנה). הם הקימו במרכז איטליה במאות השמינית והשביעית לפנה"ס את אטרוריה – ממלכה חזקה ועשירה, בה היו מאוגדות מספר ערי מדינה, שארצו הייתה אחת מהן.
 
גם כיום נחשבת ארצו עיר עשירה ומשגשגת ביותר, הידועה בתעשיית תכשיטי זהב שבה. היא נמצאת על קו מסילת הרכבת המחברת את רומא עם פירנצה, כך שגם מי שאינו מטייל באיטליה עם רכב יוכל לשלב אותה בטיולו ולהגיע אליה ללא קושי: מרומא תארך הנסיעה ברכבת כשעתיים, מפירנצה – כשעה.
 
מפת העיר ארצו: תחנת הרכבת (A), כיכר סן פרנצ'סקו (B), פיאצה גראנדה (C)
ביתו של ג'ורג'יו ואזארי (D), 
מלון B&B ויה רומא 25 (E) 
(להגדלה לחצו בפינה העליונה)
 



פיירו מצייר על הקירות

מתחנת הרכבת מטפסת הדרך לכיוון פיאצה סן פרנצ'סקו (Piazza San Francesco). בכנסייה הנושאת את אותו שם, מסתתרת יצירתו החשובה ביותר של הצייר פיירו דלה פרנצ'סקה (Piero Della Francesca‏)  "אגדת הצלב האמיתי", המתחקה אחר מקורו של הצלב עליו נצלב ישו. קירות מזבח הכנסייה מעוטרים בפרסקאות, ששיקומם החל בשנת 1985 והסתיים בשנת 2000, אז נחשפו מחדש לציבור.
 
הכנסייה חשוכה מעט, וכדאי להצטייד במשקפת קטנה בשל גובהם של אחדים מהציורים. נושא הציורים מבוסס על "אגדת הזהב", חיבור ימי-ביניימי מהמאה ה-13, שנכתב על ידי יאקופו דה ואראג'ינה (Jacobus de Voragine). מסופר בו על גלגוליו הקודמים של העץ ששימש לצליבתו של ישו: איך צמח על קברו של אדם לאחר גירושו מגן העדן, איך כמעט והפך לקורה בבית המקדש של שלמה המלך, אך ניצל בזכות מלכת שבא, איך נסעה הלנה, אמו של הקיסר קוסטנטינוס, עד ירושלים, כדי לזהות מבין שלושה צלבים שנמצאו את שרידי הצלב האמיתי עליו נצלב ישו, ועוד.
 
ציוריו של פיירו דוממים ומאופקים, למרות האירועים הכה דרמטיים המתוארים בהם. הוא מצייר בצורה מדויקת ומפורטת סצנות שלמות, מורכבות ומרובות משתתפים, ומגיע למיצוי הטכניקות ששימשו את ציירי הרנסאנס באיטליה: הפרספקטיבה, הטיפול באור, הניסיון לתאר בצורה ריאליסטית את הטבע ואת המציאות, ציור בני אדם אמיתיים ורגש אנושי.
 
אגדת הצלב האמיתי, כנסיית סן פרנצ'סקו, ארצו
אגדת הצלב האמיתי, פרסקו על קירות כנסיית סן פרנצ'סקו
 
 
לאחר הביקור בכנסייה, עלו במעלה רחובה הראשי של העיר, קורסו איטליה (Corso Italia), והיכנסו לכנסיית סנטה מריה דלה פיאווה (Santa Maria della Pieve), שחזיתה מסוגננת כעבודת תחרה עדינה. המשיכו אל פארק קורסו איטליה (Corso Italia), המשתרע בקצהו העליון של הרחוב, בין מצודת המדיצ'ים לבין הדואומו. הפארק, הנושק לחומת העיר. הוא צופה אל ה"קמפניה" – סביבתה הכפרית של ארצו, ומציע מנוחה קלה לרגליים שבעות הליכה.
 
כנסיית סנטה מריה דלה פיאווה, ארצו
כנסיית סנטה מריה דלה פיאווה בארצו (צילום: Claudio Caridi)
 

תחת שמי טוסקנה בעקבות פיירו דלה פרנצ'סקה

מארצו אפשר לצאת לטיול בעקבותיו של הצייר פיירו דלה פרנצ'סקה, ולבקר בעיירות בהן חי ופעל. במרחק 28 קילומטר מזרחה שוכנת העיירה מונטרקי (Monterchi). בעיירה הקטנה, על הגבול בין חבל טוסקנה וחבל אומבריה, נמצאת אחת מיצירותיו המפורסמות, המדונה דל פארטו (Madonna del Parto) – המדונה של הלידה. היצירה הועברה ממשכנה המקורי בקפלת בית הקברות של העיירה, אל משכנה החדש והמנוכר משהו במוזיאון הקרוי על שמה (Museo della Madonna del Parto) ב-via della reglia.
 
מדונה דל פארטו, ארצו, איטליה
מדונה דל פארטו  המדונה בהריון, יצירתו המפורסמת ביותר של פיירו דלה פרנצ'סקה
 
 
מהביקור אצל המדונה ההריונית המשיכו צפונה כ-15 קילומטר אל סנספולקרו (Sansepolcro), כפר הולדתו של פיירו דלה פרנצ'סקה, שם נמצאות כמה מיצירותיו במוזיאון העירוני. הקשר הירושלמי של סנספולקרו חוזר אחורה למאה העשירית לספירה: הכפר הוקם סביב כנסייה קטנה אותה הקימו ארקנו (Arcanus) ואג'ידיו (Aegidius), שני עולי רגל נלהבים שחזרו מביקור בארץ הקודש. הם הביאו עימם שרידים מהקבר הקדוש (סנספולקרו) בירושלים, אותם הניחו למשמר בכנסייה. אפשר לסור אל בית הולדתו של פיירו, הנמצא לא הרחק מהמוזיאון.
 
יום טיול נוסף אותו אפשר לערוך מארצו יהיה דרומה, אל העיר קורטונה (Cortona) העתיקה והמלבבת, מוקפת החומות, ממנה נשקפים נופיו של עמק קיאנה. גם כאן תמצאו שורשים אטרוסקים, כיכרות ציוריות, אוצרות אומנות, ואפילו – לא תאמינו – גם קורטונה שימשה כסט לסרט הוליוודי. מדובר בגרסה הקולנועית של הספר תחת שמש טוסקנה, שצולם כאן לפני כעשור, עם השחקנית דיאן ליין בתפקיד פרנסס מייס, גרושה טרייה המשפצת לעצמה וילה בטוסקנה.
 
קורטונה, ארצו
העיר קורטונה משקיפה על נופיו של עמק קיאנה (צילום:marcociannarel)
 

עיירות לחופי האגם הגדול בטוסקנה

אם שבעה נפשכם ותחשקו לנוח גם מאלו, תוכלו פשוט להירגע באופן המושלם ביותר באגם טרסימנו (Lago Trasimeno). האגם הרביעי בגודלו באיטליה והגדול ביותר במרכז איטליה, נמצא במרחק עשר דקות נסיעה דרומית לקורטונה. בין האגם השליו והגבעות הנמוכות והרכות המקיפות אותו, התרחש אחד הקרבות הקשים ביותר בעת העתיקה: בחודש יוני שנת 217 לפנה"ס ארבו כוחותיו של המצביא הקרתגי חניבעל לחיילי הצבא הרומי, אשר נחלו את אחת ממפלותיהם המפוארות ביותר. למרות העבר הסוער, משמש כיום האגם כאזור נופש רגוע, בעיקר למקומיים.
 
אחת העיירות הנעימות לחופי האגם, היא פאסיניאנו סול טראסימנו (Passignano sul trasimeno). מומלץ לטייל במרכז העתיק ולאורך הטיילת, או להפליג אל האי הגדול הנמצא במרכז האגם, איזולה מאג'ורה (Isola Maggiore). זהו אחד משלושת איי האגם והיחיד בו חיים באופן קבוע כ-40 איש. מדי יום א' השלישי בכל חודש, נערך בעיירה שוק עתיקות קטן (Mercatino del Pidocchietto).
 
עוד עיירה יפה לחופי האגם היא קסטיליונה דל לאגו (Castiglione del Lago), הנמצאת מצידו המערבי של האגם ומשקיפה עליו. גם מכאן ניתן להפליג אל איזולה מאג'ורה, אך האטרקציה המרכזית כאן היא פאלאצו דלה קורניה (Palazzo della Cornia), הארמון בכיכר גראמשי (Piazza Gramsci). הנכנסים אליו מגיעים דרך מעבר מקורה אל המצודה  Rocca del Leone, ממנה נשקפים נופיו של האגם.
 
העיירה קסטיליונה דל לאגו
העיירה קסטיליונה דל לאגו, לחופי אגם טרסימנו (צילום: dvoevnore)


מלון מומלץ בעיירה ארצו

מלון B&B ויה רומא 25 (B&B VIA ROMA 25) ממוקם במרכז ההיסטורי של ארצו, במרחק הליכה קצר מכל אתרי הביקור בעיר. הוא מציע חדרים גדולים ויפהפיים וסוויטות ענקיות, עם חדר שינה, היכולות להתאים למשפחות. למלון חנייה פרטית והוא נמצא במרחק הליכה מתחנת הרכבת.
 
מלון מומלץ בארצו, טוסקנה
מלון B&B ויה רומא 25  מלון מקסים במרכז ההיסטורי של ארצו
 

מידע נוסף

כתבות נוספות

טוסקנה - כל מה שלא חשבתם
רומא - טיול ביצירת מופת
סיור בפירנצה בעקבות הציירת ארטימיסיה
אזור המארמה בטוסקנה

דלית קצנלנבוגן אודות הכותבת
דלית קצנלנבוגןמתרגשת בכל פעם שהיא נוחתת באיטליה, אך מרגישה בה לגמרי בבית. התגוררה באיטליה מספר שנים, בהן למדה להכיר אותה מקרוב. מדריכת טיולים לאיטליה ומתכננת טיולים לנוסעים עצמאיים. 







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר