חלום שהתגשם:
טיול באזור העיירה גרינדלוולד
מאת: כרמית וייס


בוקר סגרירי וקר עולה על גרינדלוולד, העיירה הקסומה למרגלות רכס יונגפראו, ואנו שוקלים לוותר על תוכניתנו לעלות להרים. זו הפעם השלישית שמזג אוויר שכזה מקבל כאן את פניי בקיץ השוויצרי. אבל הפעם, שלא כבפעמיים הקודמות, אני נחושה לא לוותר. אני חייבת לעלות להרים עליהם אני חולמת זמן כה רב, ולו רק כדי לחוש את טעמם. והם, ההרים שכוסו שכבה עבה של לבן, מאירים פניהם אליי ומוכיחים לי שלפעמים חלומות מתגשמים.


הר פירסט, גרינדלוואלד
מטיילים מאושרים שזכו לטעום שלג מפתיע בסוף אוגוסט (צילום: כרמית וייס)

 
התחזית מראה שמחר, היום האחרון של חודש אוגוסט, יהיה קר מהרגיל לעונה ושלג כבד ירד בהרים. ליבי נופל בקרבי: שוב לא אצליח לעלות לפסגת פִירסט (First), חלומי מזה שנים רבות. שוב ושוב אני שולחת מטיילים להר, כולם חוזרים נלהבים ואצלי הוא נשאר על הנייר.
 
"שלג כבד כל כך בסוף אוגוסט אנחנו לא זוכרים", אומרת אנני, המארחת שלי, תוך שהיא בודקת שאני מצוידת היטב. שוב ושוב היא שואלת אם אני בטוחה שאני רוצה לעלות, ואני נחושה: הפעם אני חייבת לעלות, ולו רק לגעת ולחזור.
 
הר פירסט, גרינדלוואלד
הר פירסט שכוסה שכבה עבה של לבן בסוף אוגוסט (צילום: כרמית וייס)


מפת גרינדלוולד והנקודות המוזכרות בכתבה:
הרכבל להר פירסט (A),
 
בקתת ההרים אלפיין-הוטל בורט (B), אגם באחאלפ (C), הגשר התלוי (D), ברג-גסטהוס פירסט (E), 
הרכבל לפפינגשטג (F), 
קרחון גרינדלוולד העליון (G), לשכת התיירות (H), תחנת הרכבת (I), תחנת הרכבל מנליחן והשביל של פליקס הארנב (J)
ושני בתי מלון מומלצים בעיירה: מלון בלוודר סוויס קווליטי (K)  |  מלון פישרבליק (L)


טיולי אופניים



פסגת פירסט אל מול הענקים

פסגת פירסט מתנשאת לגובה 2,168 מטר צפונית-מזרחית לעיירה גרינדלוולד (Grindelwald), בקצהו המזרחי של אזור יונגפראו בלב האלפים הברניים של שוויץ. ביחס לפסגות הענקים שמולה היא אולי ילדה, אך דווקא התצפיות הנפלאות לעברן ואפשרויות הבילוי הרבות שהתפתחו כאן, הופכים אותה ליעד פופולרי מאין כמוהו.
 
ברכבל העולה מגרינדלוולד אנחנו כמעט לבד. הרכבל עושה דרכו בשלושה שלבים והירוק הכל כך עז של העמק, ההופך בהדרגה ליותר ויותר לבן, מזרים אדרנלין בעורקיי. אנני מספרת לי שלעיתים יורד כאן שלג בקיץ, אך תמיד הוא נמס תוך זמן קצר. השלג העמוק, שגובהו 10-15 סנטימטרים בתחנת הרכבל העליונה, בהחלט הפתיע כאן את כולם.
 
אנחנו מחליטות להעז ולצעוד בשלג הבתולי שכיסה את השבילים. פרחי הקיץ שהופתעו מבצבצים מבעד ללבן, פלגי מים שקפאו מנצנצים בנטיפי קרח, הכול נקי ומבהיק בלובן מופלא. והקור? אתם ודאי שואלים. אני עטופה בגופיה תרמית, שתי שכבות פליס דק, מעיל קל, כפפות, כובע ונעלי הליכה טובות. לא קר לי ותוך זמן קצר אני מתחממת בעליה ומתחילה "לקלף שכבות".
לינה בקרבת תחנת הרכבל להר פירסט
 
שוויץ   שוויץ
מראות החורף שהקדים להופיע, במסלול על הר פירסט (צילום: כרמית וייס)
 

אגם באחאלפ שכוסה לבן

מסלולי הליכה באורך כולל של מאה קילומטרים מסומנים על פסגת פירסט ומקשרים אותה עם הפסגות הסמוכות. כדי לא לקחת סיכונים מיותרים בשלג, אנחנו בוחרות ללכת במסלול הקצר והנוח לאגם באחאלפ (Bachalpsee). בימים כתיקונם זהו מסלול רחב ונוח, המתאים גם לעגלות ילדים, ובימים בהירים יותר הוא עמוס במטיילים, כמעט אוטוסטרדה.
 
לאחר כשעה של הליכה בשלג מתחנת הרכבל העליונה של פירסט (2,168 מ'), אנחנו מגיעות לאגם באחאלפ (2,265 מ'). בימים בהירים ללא רוח, משתקף הר שרקהורן (Schreckhorn) המושלג במימי האגם, וזו אחת התמונות המפורסמות ביותר של אזור יונגפראו, האלפים הברניים ושוויץ כולה. אני לא זכיתי לראותה, אך מורדות ההרים המושלגים המקיפים את האגם הקטן ומשתקפים בו, ויוצרים חגיגה של כחול ולבן.
 
בדרכנו חזרה באותו שביל, השמש מתחילה לחמם מעט והשביל נמלא מטיילים רבים, הצועדים על השלג שכבר התהדק מעט. אני מבטיחה לעצמי שבפעם הבאה אמשיך באחד המסלולים הארוכים יותר, לפסגת פאולהורן (Faulhorn) ולפסגת שינגה פלאטה (Schynige Platte). שתיהן משקיפות על ענקי היונגפראו מדרום ועל האגמים בריינץ ותון מצפון, ועל הראשונה יש בית מלון קטן בו ניתן לעצור ללינת לילה (כדאי להזמין מראש).
מסלול פירסט, אגם באח אלפ
אגם באחאלפ והשמיים שמתחילים להתבהר (צילום: כרמית וייס)

אגם בחאלפ, מסלול פירסט
אגם באחאלפ ביום בהיר הרבה יותר, וההשתקפו המרהיבה (צילום: Mercedes Catalan)
 

תלויים בין שמיים וארץ

מתחנת הרכבל מומלץ לצעוד על הגשר התלוי של הר פירסט (First Cliff Walk), מסלול קצר המקיף את המצוק, ולסיים בנקודת התצפית התלויה ממש אל מול הנוף (רבים מגיעים רק אליה והיא עלולה להיות עמוסה מאוד). ההליכה כאן מאתגרת את פחד הגבהים שלי, אבל אני משכנעת את עצמי שאין על השוויצרים בבטיחות, והנוף משכיח את האימה.
התאהבתם בנוף? יש אפשרות להישאר ללינה במלון שבתחנת הרכבל, ברג-גסטהוס פירסט (Berggasthaus First), אבל קחו בחשבון שההגעה אליו היא עם הרכבל בלבד ורק בשעות הפעילות שלו.

Berggasthaus First, לינה בתחנת הרכבל פירסט, גרינדלוואלד
הגשר התלוי, תחנת הרכבל של פירסט וברג-גסטהוס פירסט  (Berggasthaus First)


4 דקות וסיבוב מלא על הגשר התלוי  מתאבן לאמיצים שבחבורה
 
האפשרות הסולידית לחזור לגרינדלוולד היא לשוב על עקבותינו ברכבל מתחנת פירסט, אך אנני מפצירה בי לטעום את טעמה של חוויית אדרנלין. בדרך כלל אני מעדיפה את רגליי על קרקע מוצקה, אך הסבריי לא עוזרים לי להתחמק ואני מוצאת את עצמי נקשרת ברצועות למתקן אינקוויזיציה ו"נזרקת" לאוויר.
 
פירסט פלייר (First Flyer) הוא אומגה למפונקים. ארבעה איש יכולים להירתם בו זמנית לארבעה כבלים מפלדה, שאורכם 800 מטרים, ולעשות דרכם למטה יושבים בין שמיים וארץ (טוב, הגזמתי קצת 50 מטר מהקרקע). אם תרדו בעיניים פקוחות (שלא כמוני...) תוכלו ליהנות מנופי עמק גרינדלוולד וההרים ממול. ההרפתקה, שלא הייתה כה מפחידה כפי שחששתי, מסתיימת בתחנת הרכבל שרקפלד (Schreckfeld) והיא מתאימה לכל מי שמשקלו 35 עד 125 ק"ג.
 
אטרקציות מלאות אדרנלין על הר פירסט, ובהן גם פירסט פלייר עם גולשים אמיצים ממני
 

בקתת הרים מושלמת אל מול הנוף

אחרי חוויה שכזו מגיעה לנו ארוחת צהריים, ואין מקום מוצלח לכך ממרפסת בקתת ההרים אלפיין-הוטל בורט (Alpinhotel Bort), ליד תחנת הרכבל של בורט (Bort). מגובה 1,600 מטר הנוף מולנו פשוט עוצר נשימה. זוהי נקודת תצפית נפלאה על שני הקרחונים מעל גרינדלוולד: קרחון גרינדלוולד העליון (Oberer Gletscher) וקרחון גרינדלוולד התחתון (Unterer Gletscher), שבתחילת המאה ה-19 עוד הגיע עד לפאתי העיירה.
 
מלבד מסעדה ומרפסת הצופה אל הנוף יש במקום גם בית מלון קטן ומקסים, עם שני חדרי אכסניה (10 איש כל אחד) ועוד תשעה חדרים עם שירותים צמודים. כדי לעלות לכאן בכביש העולה מהעיירה יש צורך באישור מיוחד הניתן לאורחי המלון. בהחלט מקום נפלא שסומן לחופשה הבאה. גן משחקים גדול מאפשר להורים לסעוד בעוד הילדים עסוקים בשלהם ומשלים את התמונה המושלמת של המקום הזה.
 
גרינדלוואלד, שוויץ
 
גרינדלוואלד, שוויץ
אלפיין-הוטל בורט – הבקתה ליד תחנת הרכבל בורט וההרים ממול (צילום: כרמית וייס) (לחצו על התמונות להגדלה)
 

חזרה לגרינדלוולד על שני גלגלים

להשלמת היום עמוס האדרנלין, החלטנו שאת 600 המטרים עד לגרינדלוולד לא נרד ברכבל, וגם לא ברגל, אלא בקורקינטים. אם אתם רואים בדמיונכם את הקורקינט הקטן עמו השתעשעתם בילדותכם, זה ממש לא הסיפור כאן. מדובר על קורקינט מסיבי (עד כמה שקורקינט יכול להיות מסיבי...), הנקרא Scooter-bike. יש לו משטח עמידה נוח והכי חשוב – שני מעצורי יד חזקים, בדיוק כמו באופניים.
 
קורקינטים וקסדה שוכרים בתחנת הרכבל של בורט. אם תרצו לרדת בקלילות תוכלו לשלוח את התרמיל ברכבל והוא ימתין לכם בתחנה בגרינדלוולד, אליה תחזירו את הקורקינט. אם לא תעצרו כמוני לאין-ספור צילומים, תוך כמה דקות אתם למטה.
 
 
גרינדלוואלד, קורקינטים
ירידה בקורקינט אל גרינדלוולד, אל מול קרחון גרינדלוולד העליון (צילום: כרמית וייס)
 

שלווה אלוהית בגרינדלוולד

אנחנו חוזרות לעיירה וזה הזמן להיכרות קצרה. בתיה של גרינדלוולד פזורים על פני שטח גדול מאוד, בעמק רחב ידיים וירוק להפליא. היא נראית יותר כמו כפר ענק, ורק הרחוב המרכזי, על החנויות הרבות, המסעדות ובתי המלון, מעידים על היותה עיירת תיירות שוקקת.
 
נוף העיירה, השוכנת בגובה 1,034 מטר, נשלט על ידי הקיר הצפוני והתלול של הר אייגר (Eiger), אחד משלושת הענקים של אזור יונגפראו, המתנשא בתלילות לגובה 3,970 מטר. מצוקיו החשופים, המעוטרים לבן נצחי, קרצו מאז ומתמיד למטפסי הרים הרפתקנים וגבו חיים רבים. כבר בשנת 1858 נכבשה הפסגה על ידי מטפסים אנגלים, אך הקיר הצפוני, זה הפונה אל גרינדלוולד ומסוכן שבעתיים, נכבש רק בשנת 1938, אחרי תאונה קטלנית שגבתה את חייהם של ארבעה מטפסים שנתיים קודם לכן.

מספר קרחונים גולשים בינות להרים, בהם השניים עליהם צפינו קודם וקרחון אייגר, והם יעד נפלא לטיולים. בחורף נכבשת העיירה על ידי גולשי הסקי ואילו בקיץ ממלאים את הרחובות מטיילים רבים, הבאים לכאן בשביל הטבע הנפלא והשלווה האלוהית. ההרים הסוגרים על העמק כמעט מכל עבר מעניקים תחושת "קצה העולם". אין לאן למהר.
 
רכבל פירסט, גרינדלוולד
פסגות הענקים של גרינדלוולד שכוסו לבן, שלווה אלוהית (צילום: כרמית וייס)

רכבל להר פירסט, גרינדלוואלד
כך זה נראה מרכבל גרינדלוואלד-פירסט ביום עם ראות מושלמת (צילום: Sasidhar Pamganamamula)
 



גרינדלוולד הירוקה

גרינדלוולד נמנית בין יעדי התיירות הוותיקים ביותר בשוויץ. התיירים גילו אותה בהמוניהם עם סלילת הכביש ומסילת הרכבת בסוף המאה ה-19. בשנת 1908 נבנה כאן הרכבל הראשון בהרי האלפים, שהעלה תיירים להר ווטרהורן (Wetterhorn). ארבע שנים מאוחר יותר, בשנת 1912 נחנך קו הרכבת המרשים, העושה דרכו במנהרה חצובה בהר לפסגת יונגפראו (Jungfrau), שהיא עד היום תחנת הרכבת הגבוהה באירופה.
 
שמה של גרינדלוולד תמיד העלה בזיכרוני מראה של עמק ירוק, שכן העיירה בעלת המראה הכפרי טובלת בכרי דשא ירוקים וירוק הוא בהחלט הצבע השולט בה. אגדה מקומית מספרת על שני שליחים שנשלחו לתור את העמקים בינות להרים הגבוהים שמדרום לאגמים בריינץ ותון. הראשון עשה דרכו דרום-מערבה וידע לספר על "מפלים רבים" – בגרמנית: Lauter Brunnen, וכך נקרא העמק לאוטרברונן. השני עשה דרכו דרום-מזרחה וידע לספר על "חלוקי אבן ויערות"  בגרמנית: Grinde ol Wald, וכך נקרא העמק גרינדלוולד.
 
האגדה יפה, אך החוקרים סבורים שבגרמנית עתיקה Grindel הוא "עץ המשמש לתחימת גבול" ואילו Wald פירושו יער. ואכן, לפני פריצת הדרך לאורכו של נהר לוצינן השחור (Schwarze Lütschine) היה המקום יער תחום הרים מכל עבר.
 
גרינדלוואלד, שוויץ
תצפית על העמק הירוק של גרינדלוולד מתחנת הרכבל של פירסט (צילום: כרמית וייס) (לחצו על התמונה להגדלה)

רכבל להר פירסט, גרינדלוואלד
העיירה בעלת המראה הכפרי טובלת בכרי דשא ירוקים וירוק הוא הצבע השולט בה (צילום: 9aTTh)
 

גרינדלוולד של חורף

מצפון ומדרום לגרינדלוולד שני אתרי סקי: מצפון אתר הסקי גרינדלוולד-פירסט, שעל מדרונותיו טיילנו בתחילתו של היום. בדרום-מערב אתר הסקי קליינה שיידג-מאנליחן-ונגן (Kleine Scheidegg–Männlichen–Wengen). בשניהם יחדיו מסלולי סקי באורך 160 קילומטרים ו-30 מעליות סקי, המגיעות עד לגובה 2,500 מטר.
 
מגרינדלוולד אפשר להגיע גם לאתר הסקי השלישי של אזור יונגפראו, על מדרונות שילטהורן-מיורן (Schilthorn -Müren) בעמק לאוטרברונן. אך אל אתר זה יש להגיע ברכבת מכיוון שהוא אינו מקושר ישירות. גם מי שאינו גולש סקי יכול ליהנות מהנופים המושלגים, עם 80 קילומטרים של מסלולי הליכה בשלג ו-60 קילומטרים של מסלולים למזחלות שלג.
כתבה על אתרי הסקי בשוויץ
 
בקתת הרים, פירסט
המסעדה בתחנת הרכבל של פירסט הנראית בסוף אוגוסט כמעט כמו בחורף (צילום: כרמית וייס)
 

גרינדלוולד של קיץ

300 קילומטרים של שבילי הליכה מסומנים הופכים את ההרים לחגיגה לחובבי הנופים דרך הרגליים. כמעט מכל מקום בו תהיו, על הרכס הדרומי או הצפוני, ילוו אותכם הענקים של אזור יונגפראו והקרחונים הרבים שנחים ביניהם בלובן בוהק.
מלבד מסלולי הטיול הרבים, אזכיר כאן עוד כמה אפשרויות בילוי באזור הסמוך לגרינדלוולד:
 
♦  קניון הגליישר (Gletscherschlucht) הוא קניון צר ועמוק, שנחצב על ידי מימיו המפשירים של קרחון גרינדלוולד העליון. שביל עץ תלוי מוביל קילומטר אחד לעומק הקניון, מעל הנהר השוצף למטה. האמיצים קופצים כאן בנג'י מגובה 85 מטר.
 
♦  טיפוס לקרחון גרינדלוולד העליון (Oberer Grindelwaldgletscher) במדרגות היוצאות ממלון Wetterhorn. מחפשי האתגר יכולים להצטרף לטיפוס מודרך על הקרחון.
 
♦  מגלשות הרים באורך 725 מטר, במסלול מיוחד הפועל רק בקיץ, ומגיעים אליו ברכבל לפפינגשטג (Pfingstegg) שמדרום לגרינדלוולד.
 
♦  השביל של פליקס (Felix-Weg) הוא מסלול למשפחות עם ילדים, מתחנת הרכבל של מנליחן (Männlichen) לתחנת הביניים הולנשטיין (Holenstein). במסלול שאורכו שעתיים-שלוש לומדים הילדים, בעזרתו של פליקס הארנב החביב, על החיות והצמחים של האזור.
 
♦  ראפטינג סוער למדי על נהר לוצ'ינן (Lütschine) ונהרות נוספים באזור אינטרלקן.
 
♦  אין ספור אפשרויות ספורט אתגרי: צניחה חופשית, מצנחי רחיפה, אומגה, מסלולי ויה-פראטה, טיפוס מצוקים ועוד.
  
קניון הגליישר  קניון הגליישר
קניון הגליישר בפאתי גרינדלוולד, שביל עץ תלוי מוביל קילומטר אחד לעומק הקניון (צילום: כרמית וייס)
 

מידע שימושי למטייל בגרינדלוולד

♦  "כרטיס אורח" (Gästekarte Grindelwald) ניתן לכל הלנים בגרינדלוולד מידי "בעל הבית" במקום הלינה. הכרטיס מקנה שימוש חינם באוטובוס הסקי, רחבת החלקה על הקרח, סיורים מודרכים ועוד. הנחות ניתנות בחלק מהרכבלים, באירועים שונים ובאתרים נוספים באזור יונגפראו.
♦  לשכת התיירות של גרינדלוולד ממוקמת במרכז הספורט לצד הרחוב הראשי. מחוץ לבניין לוח עם פירוט מקומות לינה וטלפון ישיר לברור מקום פנוי.
 

בתי מלון מומלצים בעיירה גרינדלוולד

מטיילים המגיעים ללא רכב, בוודאי יגיעו עם הרכבת, ולכן מומלץ להם ללון בקרבת תחנת הרכבת המרכזית של גרינדלוולד. המלצתי החמה על מלון בלוודר סוויס קווליטי (Belvedere Swiss Quality Hotel), מלון 4 כוכבים הממוקם ליד תחנת הרכבת ובמרחק 400 מ' ממרכז העיירה. למגיעים עם רכב, המלון מציע חנייה חינם. יש בו מסעדה מצוינת, מרכז ספא עם בריכה מקורה והוט-טאב, חדרים ממוזגים עם מרפסת הצופה לנוף, שחלקם יכולים להתאים למשפחות. תזמינו שני לילות לפחות  כי לא תרצו לעזוב!
 
בתי מלון בגרינדלוולד
מלון בלוודר סוויס קווליטי  מלון מקסים ליד תחנת הרכבת של גרינדלוולד

 
בעיירה דירות אירוח ובתי מלון רבים, חלקם לאורך הרחוב המרכזי ואחרים פזורים על צלע ההר מעל ומתח למרכז. אחד מהם, שנמצא במרחק 300 מ' מהמרכז ומרחק דומה מהרכבל להר פירסט, הוא מלון פישרבליק (Hotel Fiescherblick), מלון בסגנון שוויצרי מסורתי, מאלו שאני תמיד חולמת להפוך לביתי. גם הוא מציע חניה בחינם, מסעדה וחדרים מודרניים מקסימים, שחלקם יכולים להתאים למשפחות.
 
מלון מומלץ במרכז העיירה גרינדלוואלד
מלון פישרבליק
  מלון בסגנון אלפיני על צלע ההר מעל מרכז העיירה
 

חלום שהתגשם

בשעות אחר הצהריים של אותו יום שהחל בגשם ושלג, לפני שאני נפרדת מגרינדלוולד, השמש כובשת את השמיים ומשאירה רק כמה עננים צחורים לקישוט. כמויות המשקעים הגדולות שירדו ניקו את האוויר וצבעו את השמיים בכחול עמוק להדהים. אני מתקשה להיפרד, מסתובבת עוד קצת בעיירה, מביטה על ההרים, מצלמת.
 
גרינדלוולד שבתה אותי גם בשני ביקורי הקודמים, כשהייתה צבועה בגווני אפור מדכדכים. כבר אז "הרחתי" שזה מקום בשבילי. עכשיו כשהכחול כל כך עמוק, ההרים מבהיקים בלבן, גווני הירוק עזים כל כך, הבתים רחוצים, אנשים ממלאים את הרחובות – אני בטוחה שלא טעיתי כשהתעקשתי לחזור אל חלום גרינדלוולד.
 

למידע נוסף

זמני פעילות הרכבלים באזור גרינדלוואלד
השכרת רכב בשוויץ

כתבות נוספות על אזור יונגפראו

* הכותבת הייתה אורחת לשכת התיירות של אזור יונגפראו.

כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר