העיירה ממלאפורם – חופים ומקדשים

העיירה ממלאפורם – גן עדן של חופים ומקדשים
מאת: יובל נעמן


דרומה של הודו משובצת בערים שחזרו לממדי כפר, ובהן אוצרות תרבות מדהימים ביופיים. שילוב מקבץ אתרים שהוכרו על ידי אונסק"ו כאתרי מורשת עולמית, ביחד עם תשתית תיירותית של חופי מפרץ אנדמן, זהו מתכון קלאסי לבום תיירותי כמו שעדיין לא ממש הגיע לעיירה המקסימה ממלאפורם.


מאמלאפורם, דרום הודו
המקדשים ופסלי החיות באתר חמש הכרכרות, אחד מהאתרים המרשימים לחופי העיירה ממלאפורם  (צילום: a lis)


העיירה ממלאפורם (A), בירת טמיל נאדו העיר צ'נאי (B),
יעדי טיול המתוארים בכתבה זו ובכתבת ההמשך על
 
טיולי יום מהעיירה ממלאפורם,
מקומות לינה מומלצים לחופי העיירה ממלאפורם:
 

המזרח הרחוק



העיירה ממלאפורם וחילופי השמות

העיירה ממלאפורם (Mamallapuram) שבדרום הודו נקראה עד לאחרונה מהאבליפורם (Mahabalipuram) על שם השד מהאבלי. היא הוקמה על ידי הבריטים בשנת 1827, כ-60 ק"מ דרומית לעיר צ'נאי (Chennai)בירת מדינת טאמיל נאדו. עוד לפני כן, בין המאות 7-9, היתה במקום עיר נמל מפוארת ששימשה את ממלכת פאלאווה (Pallava).
שמה של העיר הקדומה היה ממלאפורם, וזאת על שם הספורט האהוב על בני הפאלאווה ובמיוחד על מלכם נרסימהאוורמן (Narasimhavarman) והוא מאהא-מאלה שמשמעו "המתאבק הגדול".
 
פרק היסטורי זה אין בו די כדי למשוך תיירים למקום, אולם אווירת העיירה הרגועה בת 15 אלף התושבים, החוף הקסום שלאורכו סירות דיג מעץ וערמות של רשתות דייג, ביניהן רובצות פרות ועגלים המעלים גרה בשנתם בשמש היוקדת, נשות החוף מוכרות התכשיטים בין מסעדות החוף הרגועות, המכוונות לחיך המערבי, הופכים את המקום למזמין ומהנה.
כתבה על טיולי יום מהעיירה ממלאפורם
 
ממלאפורם, דרום הודו
חופי ממלאפורם, נשות החוף המוכרות תכשיטים  (צילום: יובל נעמן)

מלון מומלץ בממלאפורם, דרום הודו
הבריכה והחוף של מלון רדיסון בלו ריזורט טמפל ביי בעיירה ממלאפורם, תחילתו של הבום התיירותי
(Radisson Blu Resort Temple Bay Mamallapuram)
 

דייג, פיסול והחיים הטובים

קול הלמות פטישים מלווה את המגיע לעיירה: נדמה שכל אנשי המקום הם פסלים מומחים המגלפים מאבני בזלת את האלים, כאילו היו שם מקודם והפסלים אך חושפים אותם לאוויר העולם. זוהי כנראה מורשת בת לפחות 1,500 שנה ונראה שהעיירה היתה סדנת פיסול ובשל כך נחצבו כל כך הרבה מונומנטים פיסוליים בעיירה וסביבתה. תושבי המקום שמרו על היותם הטובים בפסלי הודו. היום בכל חצר זרוקות אבני ענק ואנשים עם פטיש ומפסלת שולפים מהאבנים הגולמיות את האלוהות הטמונה בהן.
 
אם לא די בקסם החוף, בדייגי הרשת ובמיומנות הפיסול של אנשי העיירה, במרחק הליכה קצרצר מהחוף הקסום, נמצאים כמה מאתרי המורשת המדהימים העוצרים נשימתו של כל מבקר. כך, ניתן לעשות טבילת בוקר בחוף, לשבת לפנקייק בננה וצ'אי, בצל מסעדת החוף הנבחרת לאותו היום, ואז לצאת לכעשר דקות הליכה לשיא פאר של תרבות עבר. לאחר מכן, לשוב למנוחה במלון, לבלות אחר הצהריים בחוף, לפני בילוי ערב במסעדת דגים זולה ומצוינת. לא, אין חיי לילה אחרי 22:00 – זהו החוק במקום. החפצים בקורס נגינה, רייקי, יוגה ומדיטציה, ימצאו במקום את מבוקשם. כך, שזהו יעד המתאים לכל אחד.
בתי מלון בעיירה ממלאפורם  |  כתבה על יעדי טיול בדרום הודו
 
מאמלאפורם, חופי דרום הודו
קסם החוף ודייגי הרשת לחופי העיירה ממלאפורם  (צילום: Byelikova Oksana)
 

תבליט סיגופי ארג'ונה

האתר המיוחד ביותר של העיירה נמצא כעשר דקות הליכה מהרחוב התיירותי, והוא נקרא תבליט סיגופי ארג'ונה (Arjuna's Penance). התבליט נחצב במאה ה-7 בסלע ענק, לאורך 29 מטרים ולגובה 13 מטר. הוא נמצא במרכזו של הכפר, בפתחו של גן עשיר במקדשים ובאטרקציות תיירותיות ודתיות. התבליט מתאר את לבטיו של הנסיך ארג'ונה לפני צאתו לקרב. האל וישנו בדמותו של קרישנה היה מורהו ונהג מרכבתו, והשיחה ביניהם היא החוט המוביל בספר הדתי בהגאוואד-גיטה ("שירת האל"), המפנה זרקור לנקודה אחת באפוס הדתי הנרחב מהאבהראטה.
אין הסכמה לגבי המתואר בתבליט. יש הגורסים שבתבליט מתוארת היווצרות נהר הגנגס. הם קוראים לתבליט "מוצא הגנגה". זהו ניסיון של הסוגדים לאל שיווה, שמשערו הארוך והגולש יוצא הנהר, לשייך את האתר אליהם, בעוד שסוגדי וישנו מחברים את המקום עם גלגולו של האל בדמותו של קרישנה. 

האתר נמצא ברשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו. 
התבליט מהווה רקע מתבקש לחודש פסטיבל המחולות הנערך בצמוד אליו, במהלך חודש ינואר כל שנה. מיקומו של התבליט ורצון פרנסי העיירה, גורמים לכך שלמרות חשיבותו הרבה ויופיו המדהים לא נדרשים לדמי כניסה למקום ולגן המטופח הצמוד אליו.
 
מאמלאפורם, תבליט סיגופי ארג'נה
תבליט סיגופי ארג'ונה, בפתחו של גן עשיר במקדשים ובאטרקציות תיירותיות ודתיות  (צילום: 9photos)

מאמלאפורם, תבליט סיגופי ארג'נה
יש הגורסים שבתבליט מתוארת היווצרות נהר הגנגס  (צילום: 9photos)
 

כדור החמאה של קרישנה

הגן הסמוך לתבליט סיגופי ארג'ונה, הוא פארק עתיקות מלא בהפתעות. האוביקט המושך מיד את העין נקרא כדור החמאה של קרישנה (Krishna's Butterball). בין עשרות גילופי האבן והמונוליתים המפוסלים כמקדשים, בולטת תופעת טבע מרשימה זו, שאינה מעשה ידי אדם דווקא. זוהי אבן כדורית כמעט, המונחת על מישור אבן משופע. אין הסבר גיאולוגי המסביר את הימצאות האבן במקום זה, אם כי נשמעת טענה שזהו סלע משאר מתקופת קרח כלשהי, כגון זו שהסתיימה לפני כעשרת אלפים שנה.
 
כמו כל תצורה מעניינת בטבע, גם אבן זו זכתה לסיפור ולשם ציורי, ולעשרות תיירים המצלמים אותה מכל עבר, כשהאמיצים ביניהם נחים בצילה של האבן. בהמשך הפארק שלטים מכוונים את המבקרים לאתרים מונוליתים. בדרך-כלל אלו מקדשים החצובים מאבן בודדת, המראים את אומנות המאות 7-9 ואת יכולת השתמרותם, למרות רוחות המביאות חול שוחק מהים.
 
כדור החמאה של קרישנה על משטח משופע
כדור החמאה של קרישנה על משטח משופע – מגרש הבאולינג של הטבע  (צילום: Stefan Havadi)
 



חמש הכרכרות שנחבאו בחול

בצמוד לעיירה ממלאפורם, נמצאות דוגמאות לפיסול מרשים ביותר, המדגים את השפע הרב של הודו. כמו כמה מהמונומנטים הגדולים של הודו, ובכללם מערות אג'נטה ומערות אלורה, גם בעיירה זו, שהוקמה מחדש על ידי הבריטים, התגלו על-ידם לגמרי במקרה, קבורים בחול, סדרה של חמישה מקדשים מונוליתים (העשויים כל אחד מאבן בודדת). המקדשים ופסלי החיות שלצידם זכו לשם חמש הכרכרות (Pancha Rathas).
 
אתר זה נשכח וכוסה בחול ים, ונחשף רק במאה ה-19, דבר שעזר מאד לשימורו. הפסלים הם של חמישה מקדשים וכן של דמויות נאנדי הפר, אריה ופיל, כולם בקנה מידה גדול מהמציאות, וכולם מגולפים מסלעי ענק שהיו במקום. המקדשים נחצבו כנראה במאות 7 - 8, בתקופת הפריחה של העיר, ובזמן היותה נמל סואן ועשיר.
 
האתר נכלל ברשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו ולכן הוקם מרכז מבקרים מרוחק מהכניסה, כדי להרחיק את הרוכלים הרבים. במרכז המבקרים רוכשים כרטיסי כניסה, התקף גם למקדש החוף.
אחת מחמשת הכרכרות ופיל בגודל טבעי
אחת מחמשת הכרכרות ופיל בגודל טבעי, מקדשים מונוליתים  (צילום: tatanovitch)

חמש הכרכרות, ממלאפוראם
חמש הכרכרות גולפו מסלעי ענק שהיו במקום  (צילום: track5)
 

מקדש החוף הנאבק בים ובשחיקתו

מקדש החוף (Shore Temple) הוא מקדש מקסים ועתיק הניצב על בליטה בקו החוף. לאורך השנים ניזוק המקדש מהים ומהרוחות, אולם כיום מגינה עליו חומת סלע, שהוקמה כדי למנוע שחיקה נוספת שלו. שימור נוסף נעשה על ידי אונסק"ו, שהכריזו על המקדש כאתר מורשת עולמית, דבר שבתורו גרר מיד את גידורו וגביית סכום נכבד בכניסה.

המקדש מחולק לשני חדרי סגידה, חומות עליהן מוצבים פסלים רבים של הפר נאנדי, והריסות נוספות הנחפרות כעת לצד המקדש המרכזי.
כרטיס הכניסה מאפשר כניסה גם למכלול מקדשי הראטות (חמשת הכרכרות) באותו היום.
 
מקדש החוף וחומה עם פסלי נאנדי הפר, ממלאפורם
מקדש החוף וברקע החומה עם פסלי נאנדי הפר  (צילום: f9photos)
 

איך מגיעים למלאפורם?

כדי להגיע למלאפורם עליכם לטוס או לנסוע לבירת המדינה צ'נאי (Chennai). שם יש למצוא את תחנת האוטובוס הנכונה של עיר הענק הזאת וממנה באוטובוס נסיעה בת כשעה וחצי עד שעתיים דרומה, לאורך כביש החוף הצדדי והיפה.

ממלאפורם נמצאת גם כשעה וחצי נסיעה לאורך כביש החוף צפונה מפונדיצ'רי (
Puducherry, מתוארת בכתבת ההמשך).
אפשרות נוספת היא להגיע בכשעה נסיעה מהעיר צ'נגלפטי (Chengalpattu) שעל האוטוסטראדה החוצה את כל מדינת טאמיל נאדו, ואליה מגיעה גם הרכבת.


יובל נעמן אודות הכותב
יובל נעמןצלם גיאוגרפי, מדריך טיולים, בונה מסלולים, יועץ טיולים אישיים ומרצה על ארצות העולם השלישי. בעל תואר שני בלימודי אסיה, מכיר את אסיה על בוריה וכן חלקים נרחבים של אפריקה ואמריקה, מעשרות ביקורים ולמעלה משלושים שנות טיולים עם התרמיל על הגב.





יובל עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר