עיירת הסקי סאס-פה:
שלג כל השנה
מאת: כרמית וייס


לחוות שלג בעיצומו של קיץ, זהו חלומו של כל מטייל המגיע לשוויץ. ואם אפשר, גם לטעום טעמה של גלישת סקי, או אולי מזחלות שלג. לאוורר את מגלשי הסקי בחום הקיץ, זהו חלומו של כל גולש סקי מצוי. ואם אפשר, גם תנאי שלג בטוחים בחורף, בלי סיכונים של מזג האוויר המתחמם.


את שני אלו מציעה העיירה סאס-פה, השוכנת למרגלות כמה מהפסגות הגבוהות ביותר של שוויץ. תוסיפו לכך גם אוויר הרים נקי מעשן ורעש מכוניות, פסגות עטורות קרחונים, רכבלים ורכבות העולים לגבהים, תצפיות למרחקים, טיולים בהרים ובעמקים ואפשרויות בילוי בשפע. מה עוד צריך?
 
סאס פה, שוויץ
אתר הסקי של סאס-פה - לחוות שלג גם בקיץ (צילום: כרמית וייס)


טיולי אופניים



תחרות בבית המלוכה השוויצרי

עיירת הסקי סָאס-פֵה (Saas-Fee) שוכנת בקנטון ואלה, בחלקה הדרום-מערבי של שוויץ, על הרכס בעל הפסגות הגבוהות ביותר שלה – רכס פנין אלפס (Pennine alps).
שכנתה היא עיירת הסקי היוקרתית צֶרְמָט (Zermatt) ותחרות סמויה מתקיימת בין השתיים:
אם צרמט היא האחות הבכורה, המלכה, סאס-פה היא אחותה הצעירה, הנסיכה.
אם לצרמט יש את המטרהורן, המלך, לסאס-פה יש את אלאלינהורן, הנסיך.
אם צרמט היא סנובית ויקרה, סאס-פה צנועה וזולה ממנה.
בתי מלון בצרמט  |  בתי מלון בסאס פה
 
כמו כל אמא גאה (למרות שאין לי כל יחוס בבית המלוכה הזה) איני רוצה להחליט מי משתיהן טובה יותר. שתיהן נפלאות, בשתיהן יש שלג וסקי גם בקיץ ובשתיהן כדאי לבקר. אך ביקורי הפעם הוקדש, ויוקדש עבורכם, רק לסאס-פה. ואגלה לכם בסוד - סאס-פה אפילו גבוהה מאחותה צרמט, והיא מתנשאת לגובה המרשים של 1,800 מטר (צרמט "רק" 1,600).
 
סאס פה, שוויץ
 מסלולי הקרחון של סאס פה, למרגלות פסגת אלאלינהורן (צילום: כרמית וייס)
 

היכרות עם הנסיכה - סאס-פה

עד שנת 1948 היתה עיירת הסקי המשגשגת סאס-פה רק כפר קטן, מרוחק ונידח בהרים הגבוהים. באותה שנה הוקם בה רכבל הסקי הראשון ורק שלוש שנים מאוחר יותר נסלל הכביש המקשר אותה אל העמק. כל כמה שנים התווסף לאתר הסקי עוד מתקן ועוד מסלול, עד שבשנת 1984 החלה לפעול רכבת מטרו-אלפיין (Metro-alpine), המאפשרת לגולשים ולמטיילים להגיע לקרחון ברום 3,500 מטרים.
 
כביש תלול עולה דרומה אל ההרים, מהעיר ויספ (Visp) שבעמק נהר הרון, והוא מתפצל לשני עמקים:
מערבה לעמק מאטרטל (Mattertal), שבקצהו שוכנת העיירה צרמט.
מזרחה לעמק סאסטל (Sasstal) שבקצהו העיירה סאס-פה.
בין שני העמקים מפריד הר דום (Dom), שגובה פסגתו - 4,545 מטר - מעניק לו את התואר "הפסגה הגבוהה ביותר שכל כולה שוויצרית" והשלישית בגובהה באלפים כולם.
עמק סאסטל מלווה את נהר ויספה (Vispa), הנשפך אל נהר הרון. זהו אחד מהעמקים הצדדיים של חלקו העליון, דובר הגרמנית, של קנטון ואלה.
סאס פה, שוויץ
העיירה סאס-פה שכוסתה לבן (צילום: CC   Andy Harbach)
 

של מי גדול יותר?

אל סאס-פה, המכונה "פנינת האלפים" (Die Perle der Alpen), הגעתי לאחר נסיעה של 50 דקות באוטובוס היוצא מתחנת הרכבת של ויספ. הדרך המקסימה עוברת דרך כפרים קטנים, שלכולם כנסיות נאות, ובכולם נראים סימניו הראשונים של החורף. היה זה בסוף חודש נובמבר, עת העצים כבר בשלכת, הפרחים כבר קמלו, האדניות שאני כה אוהבת אוחסנו במרתפים, אבל העמק עוד לא זכה למנה רצינית של שלג. תקופה זו נחשבת כאן הכי "מכוערת", אבל עיניי שתו בצמא את הנופים הנפלאים והתרגשותי העפילה עם כל פסגה לבנה שהתגלתה.
 
סאס-פה הוא היישוב הגדול ביותר של עמק סאסטל, שהגדולים שבהם נקראים כולם ב"שם המשפחה" סאס: סאס-גרונד (Saas-Grund), סאס-אלמגל (Saas-Almagell), סאס-באלן (Saas-Balen). לכולם יש אתרי סקי, אך לסאס-פה יש את האתר הגדול ביותר, עם מסלולים באורך 100 קילומטרים, בעוד לכל האחרות יחדיו יש עוד 45 קילומטרים (גולשים שרוצים לגוון יכולים לרכוש סקי-פאס משותף, אך כדי להגיע יהיה עליהם להוריד מגלשיים).
 
סאס פה, שוויץ
תצפית ממרפסת המסעדה במיטלאלאלין לעבר עמק סאסטל ואגם מטמרק (צילום: כרמית וייס)
 

להיפרד מהרכב ולנשום אוויר הרים

בתיה של סאס-פה בנויים כולם מעץ בסגנון שאלֶה (Chalet) אלפיני, עם גג רעפים משופע ולפחות 40% עץ. כך מחייבים חוקי הבנייה כאן. חלק ניכר מהבתים הם בתי מלון ודירות אירוח, מאחר ו- 1,600 התושבים מתגוררים בעיירה מסוגלים לארח בה 6,900 מבקרים. האחרונים מעדיפים את דירות הנופש, בהן לנים כמעט פי שניים מאשר בבתי המלון.
בתי מלון ודירות נופש בסאס פה
 
אם הגעתם לכאן עם רכב תאלצו להיפרד ממנו במגרש החנייה שבכניסה וללכת קצת ברגל. הכפר קטן וגם מזוודות ניתן לגלגל לקצהו השני, אך אם תרצו תמיד ישמחו לקחת אתכם על אחד מהרכבים החשמליים הקטנים. לרוב בתי המלון רכבים משלהם וזהו חלק מהשירות הכל כך אדיב כאן. אם לא – תשלמו כמה פרנקים למונית, שגם היא כמובן חשמלית. אם אתם מגיעים למספר ימים, כדאי לשקול בחיוב נסיעה לכאן בתחבורה הציבורית המעולה – רכבת עד בריג (Brig) או ויספ (Visp), ומשם באוטובוס. לוח הזמנים מתקתק, ובסאס-פה, בלב ההרים, ממש אין צורך ברכב.
 
ברחוב הראשי של העיירה, וגם בכמה מהרחובות הצדדיים יותר, חנויות רבות, שהיו כולן מקושטות בחן לקראת חג המולד המתקרב. שיטוט בכפר מגלה פה ושם לא מעט בקתות עץ עתיקות, מהמאות ה-17 וה- 18. חלקן, בסגנון האופייני לאזור, ניצבות על דסקיות אבן למנוע כניסת מכרסמים. הבקתות העתיקות הללו, שכוסו שכבה דקה של שלג, מספרות את סיפורם של אלו שגרו במקום לפני שהפך כל כך פופולרי, בתנאים לא פשוטים כלל. אם תרצו ללמוד עוד על חייהם תוכלו לבקר במוזיאון סאס (Museum Saas) השוכן בבית בן ארבע קומות, ששימש כביתו של הכומר ונבנה בשנת 1732.
 
אם מרימים מעט את העיניים אפשר להבחין בכמה מפסגותיה הגבוהות ביותר של שוויץ. יודעי דבר טוענים ל-13 פסגות שגובהן עולה על ארבעת אלפים מטרים. הבולטת בהן היא אלאלינהורן (Allalinhorn) המתנשאת לגובה 4,027 מטר ממערב לעיירה, ולמרגלותיה אחותה הקטנה מיטלאלאלין (Mittelallalin). פסגת אלאלינהורן נכבשה לראשונה בשנת 1856. היא נחשבת לפסגה הקלה ביותר לטיפוס ב"מועדון ה- 4,000" היוקרתי של האזור, מכיוון שניתן להגיע עם הרכבת עד גובה 3,500 מטר.
 
סאס פה, שוויץ
בתיה העתיקים של סאס-פה, נבנו על עמודי אבן להגנה מפני חיות הבר (צילום: CC  AlGraChe)




לחובבי ספורט החורף – בקיץ

בשוויץ שלושה אתרי סקי הפתוחים לגולשים 365 ימים בשנה – גליישר 3000, צרמט השכנה וסאס-פה. הראשון הוא אתר קטן מאד, בו בעיקר מתאמנות נבחרות גלישה. צרמט וסאס-פה זהות פחות או יותר באורך מסלולי הקיץ שלהן (כ- 20 קילומטרים), שיכול להשתנות על בסיס יומי בהתאם לאיכות השלג.
כתבה על אתרי סקי קיץ וקרחונים בשוויץ
 
הקרחון של סאס-פה נמצא לצדי פסגת מיטלאלאלין, בגובה 3,500 מטר. מגיעים אליו ברכבלים של אלפיין-אקספרס (Alpin Express) או פלסקין (Felskinn) וברכבת מטרו-אלפיין. זהו מסע מעט מפרך, כשצריך לסחוב את ציוד הסקי, אבל שווה את המאמץ. בקיץ פועלים על הקרחון רק 3 רכבלי T-Bar ומספר מסלולים, שהם ברובם אדומים. לצדם גם פארק שלג גדול למדי, אך בקיץ הוא לא תמיד פתוח. בימים בהם אני גלשתי בסאס-פה התאמנו באתר מספר נבחרות סקי של ילדים, והייתה זו חוויה לצפות בהם מפגינים ביצועים.
 
תנאי הגלישה על הקרחון אינם קלים כלל, אלא אם כן ירד שלג טרי, מאחר ומסתמכים כאן רק על חסדיו של הטבע (לעומת חלקים נמוכים יותר, בהם פועלים תותחי שלג). בקיץ בדרך כלל מסתיים יום הגלישה בשעות אחר הצהריים המוקדמות, אז השמש הופכת את השלג לרטוב, עיסתי ובלתי ניתן לגלישה. בבוקר המחרת, לאחר שהשלג הרטוב קפא בלילה, המסלולים חלקים כזכוכית וממש לא מתאימים לגולשים לא מנוסים.
 
סאס פה, שוויץ
אפשר ליהנות גם אם אינכם גולשי סקי, הנוף מהמסעדה המסתובבת (צילום: כרמית וייס)
 

לחובבי ספורט החורף, בחורף

אני הגעתי לסאס-פה, אתר הסקי השני בגובהו בשוויץ, בסוף נובמבר. שבועיים טרם בואי ירדו שלגים כבדים למדי. בעקבות כך נפתחו גם המסלולים אל החלק המרכזי של האתר – מורניה (Morenia), וגדלה מאד כמות המסלולים. תאריכי פתיחת המסלולים משתנים מעט משנה לשנה, בהתאם לאדיבותו של גנרל חורף.
 
כל שנה באמצע דצמבר נפתח אתר הסקי כולו באופן רשמי, ולפי המרץ הרב בו עבדו תותחי השלג והטמפרטורות הנמוכות, לא אמורה להיות אז בעיה בכל 36 מסלולי האתר. מחצית מהמסלולים הם מסלולים אדומים, והמחצית השנייה נחלקת שווה בין הכחולים לשחורים. מספר מסלולים, בכל רמות הקושי, גולשים עד לעיירה, שגובהה 1,800 מטרים, והארוך שבהם אורכו 9 קילומטרים.
 
פארק שלג גדול פועל בחורף באזור מורניה ובקיץ פועל פארק קטן יותר על הקרחון. בסאס-פה ראיתי גולשי סנובורד רבים יחסית לאתרי סקי באירופה. אולי בזכות שני פארקי השלג שבאתר, בהם הם מפגינים את ביצועיהם הנועזים, או אולי בשל גילם הצעיר הם פשוט מתקשים יותר להתאפק עד החורף...
 
באזור הנינג (Hannig), אזור נמוך יחסית הקרוב לעיירה, יש מספר מסלולים לגולשים מתלמדים ומעליות T-Bar. באזור זה גם שני מסלולים של מזחלות שלג, שפעמיים בשבוע פתוחים גם בלילה.
באזור Plattjen יש מסלול אדום המתפצל לשניים: מסלול כחול, העושה דרכו במתינות דרך היער, ומסלול שחור המשמש לתחרויות FIS (הפדרציה הבינלאומית לסקי). באזור זה גם אפשרויות רבות לאוף-פיסט.
באזור Plattjen ובאזור Spielboden מספר מסלולי Free-Ride (מסלול שאינו כבוש על ידי חתולי שלג, והוא מיועד לגולשים ברמה גבוהה).
 
סאס פה, שוויץ
מסלול באזור מורניה שנפתח עם תחילת השלגים של החורף  (צילום: כרמית וייס)
 

סאס-פה – לחובבי הבילויים

אלו מכם שאוהבים ללגום כוסית ולשמוח עם מוסיקה קצבית לאחר הגלישה, יוכלו ללגום כוסית ראשונה (אם התאפקו ולא שתו בהרים) כבר בבר שליד תחנות הרכבל התחתונות. בהמשך, ברחוב הראשי של העיירה, נמצא פאב Black Bull, ועוד מעט הלאה, במרכז העיירה נמצא פאב Popcorn, החביב על הצעירים. האם מקור שמו של האחרון בגרעינים המקפצים, לא בדקתי, אבל בטוח תמצאו שם מוסיקה מקפיצה.
 
בילוי סולידי יותר, שגם ירגיע את השרירים, מציע מרכז הנופש בילן (Freizeitzentrum Bielen). יש בו בריכת שחיה ובריכת ילדים עם מגלשה, ג'קוזי, סאונה, שולחנות פינג-פונג, מגרשי טניס מקורים, מסעדה ומרפסת שיזוף.
 
בקיץ מתקיימים בסאס-פה מספר אירועים מוסיקליים, הנמשכים מספר ימים, בהם פסטיבל למוסיקה אלפינית (יולי) ופסטיבל מוסיקה קלאסית Raiffeisen Festival (אוגוסט).
 
סאס פה, שוויץ
בר Black Bull ברחוב הראשי, שימו לב ל"חניית" המגלשיים ולקסדות מימין (צילום: כרמית וייס)
 

המקרר הגדול בעולם

האטרקציה מספר אחת, למי שמגיע לסאס-פה בקיץ, היא העלייה לגובה 3,500 מטר, עד קרחון פה (Feegletscher) במיטלאלאלין. את הדרך הארוכה עושים עם רכבל אלפיין-אקספרס (או פלסקין) ורכבת מטרו-אלפיין. האחרונה היא רכבת שיניים, העושה דרכה לאורך קילומטר וחצי בתוך מנהרה החצובה בהר, מטעמי בטיחות ושמירה על הסביבה. 
 
מלבד הקרחון והשלג הטרי, עליו תוכלו להשתעשע, יש במקום שתי אטרקציות נוספות:
מסעדה מסתובבת שהיא הגבוהה מסוגה בעולם (נכון לזמן ביקורי שם), שאם תאכלו בה לאט (שעה) תזכו להביט על הנוף מכל הכיוונים. למסעדה גם מרפסת תצפית, לרגליה נפרסים מרבדים מרהיבים של לבן ואינסוף פסגות. הכינו את המצלמות!
לצדי המסעדה נמצאת מערת הקרח (Eispavillon) הגדולה מסוגה בעולם, בה נחצבו פסלים נפלאים בקרח. הטמפרטורה במערה תמיד כמעלה אחת מתחת לאפס, וביום ביקורי יכולתי להתחמם שם מעט... (האמת, במסעדה יותר נוח).
 
סאס פה, שוויץ
פסלים במערת הקרח הגדולה בעולם  (צילום: כרמית וייס)
 

סאס פה בקיץ - לצאת אל ההרים

רכבלים נוספים שעובדים גם בקיץ הם הרכבלים ל- Längfluh, Plattjen ו- Hannig.
אזור הנינג, שהרכבל שלו מגיע לגובה 2,350 מטר, מציע מסלולי הליכה קלים או ירידה עם קורקינטים (Scooters), אותם ניתן לשכור בתחנת הרכבל.
 
7 קילומטר דרומה מסאס-אלמגל השכנה נמצא סכר מטמרק היוצר את אגם מטמרק (Mattmarksee), שהוא יעד פופולרי מאד לטיולים בקיץ. זהו סכר טבעי, שנוצר על ידי קרחון אלאלין שכיסה את העמק וחסם את נהר ויספה. בעבר פרץ האגם את הסוללה והציף שטחים נרחבים של העמק, ולכן בשנת 1833 נחפרה תעלה שמטרתה לווסת את גובהו. משנת 1950 משמש הסכר גם לייצור חשמל והוא חוזק כך שהצפות חוזרות לא ישנו. כביש אספלט, שפתוח רק בימי הקיץ, מוביל אל ראש הסכר.
 
סאס פה בקיץ  שני מסלולי הליכה משגעים ביופיים והרבה הרפתקאות בדרך

 
מסלול נוסף מסאס-אלמגל הוא המסלול לאלמגלהורן (Almagellerhorn), מסלול אתגרי במיוחד, המתחיל בתחנת הרכבל העליונה של Furggstalden. שיאו של המסלול הוא גשר תלוי, שאורכו 60 מטר.
מסלול אתגרי נוסף הוא אלפיין-שלוכט (Alpine Schlucht), בקניון פה (Fee), בין סאס-פה לסאס-גרונד. לאורך המסלול נעשה שימוש בסולמות, כבלים וגשרים תלויים ויש צורך בציוד מיוחד ובהרבה אומץ. בנוסף לכך ישנם באזור עוד מספר מסלולי ויה-פראטה, המצריכים ציוד מיוחד ורצוי גם מדריך.
 
סאס-פה היא נקודת ההתחלה או הסיום של מסלול Haute Route (מצרפתית: המסלול הגבוה) - מסלול טרקים וסקי. המסלול עושה דרכו בין הפסגות הגבוהות של האזור, משאמוני עד צרמט או סאס-פה, ודורש מספר ימי צעידה מאומצת ולינה בבקתות הרים. 
 
סאס פה, שוויץ
סאס פה בקיץ ממעוף הרכבל (צילום: CC  Robbie Shade)
 

סאס-פה עבור הצעירים שבחבורה

מי שיגיע לסאס-פה עם ילדים ונוער, בוודאי ישמח להכיר את יער ההרפתקאות (Abenteuerwald) שבסמוך לעיירה. כאן יוכלו האמיצים שבחבורה לעבור בין העצים הגבוהים, בעזרת סולמות, גשרים, חבלי "טרזן", אומגות ושלל אפשרויות נוספות, בדרגות פחד וקושי שונות.
ליד תחנת הרכבל אלפיין-אקספרס מסלול מגלשות ההרים Rodelbobbahn Feeblitz, המגיעות למהירות של 40 קמ"ש לאורך 900 מטרים (ניתן לקנות כרטיס משולב עם יער ההרפתקאות).
באזור שפילבודן (Spielboden), מעל סאס-פה, אליו ניתן להגיע ברכבל (זה המגיע גם ל- Längfluh), ישמחו הקטנטנים להאכיל מרמוטים באוכל מיוחד אותו קונים במקום.
 
אם אתם "מצוידים" בתינוקות, בוודאי תשמחו לגלות שני מסלולי טיול מיוחדים, המתאימים גם לעגלות ילדים. האחד עושה דרכו לאורך נהר ויספה (Vispa) וניתן להגיע אליו מכל אחד מהכפרים בעמק, ואילו השני יוצא מהכנסייה בסאס-פה ומגיע למסעדת Hohnegg.
בנוסף לכל אלה, בכל יום מתקיימת במקום אחר בעמק פעילות לילדים: אפיית לחם, עבודות יד, ליצנים, אינדיאנים ועוד. כדאי להתעדכן באתר האינטרנט או במרכז המבקרים.
 
 סאס פה, שוויץ
מרמוט שבא לסעוד (צילום: CC  Andy Harbach)
 

איך מגיעים לסאס-פה

סאס-פה מרוחקת כ- 230 קילומטרים משלושה שדות תעופה: של ציריךז'נבה ומילאנו, כ- 4 שעות נסיעה מכל אחד מהם (מז'נבה מעט פחות). יש להגיע עד העיר ויספ (Visp) שבעמק נהר הרון, ומשם דרומה בכביש לסאס-פה.
מאחר ובסאס-פה אין כל צורך ברכב, מומלץ לשקול הגעה בתחבורה הציבורית. רכבת ישירה מגיעה מנמלי התעופה של ציריך, ז'נבה ומילאנו אל ויספ או בריג, מהן יוצא אוטובוס לעמק סאסטל, שתחנתו הסופית היא סאס-פה. הנסיעה ברכבת ובאוטובוס גם יחד אורכת כ- 3 שעות והיא נוחה ומהירה מהנסיעה ברכב.
 

העיר ויספ (A) והעיירה סאס-פה (B) במשלוש שבין ציריך, ז'נבה ומילאנו 
 

המלצה על מלון בסאס פה

המלון בו התארחתי – מלון מרמוט (Hotel Marmotte), הוא מלון משפחתי קטן וחביב, עם 25 חדרים. החדרים מרווחים, נקיים ולכולם מרפסת. לרשות האורחים (חינם) חדר ספא, עם שני ג'אקוזי אישיים, סאונה רטובה ויבשה ומקלחות מסג'. ארוחת הבוקר טעימה למדי וארוחת הערב, חמש מנות טעימות להפליא, השאירה אותי בלא יכולות לזוז. המלון נמצא כשלוש מאות מטר מהמרכז ובמרחק מעט גדול יותר ממעליות הסקי. אבל אין צורך להיסחב עם ציוד הסקי, אותו תוכלו להשאיר בחדרי הסקי (Ski Room) שיש למלון ליד תחנות הרכבל. ביום הראשון והאחרון, תזכו להסעה אדיבה עד לחדר הסקי ברכב החשמלי של המלון (יתכן ותוכלו להצטרף להסעה כזו גם בימים האחרים, עם גולשים חדשים שאך הגיעו).
אבל הכי שבו את לבי במלון מרמוט - היחס הנפלא, השירות ללא דופי והאדיבות מאירת הפנים. זה מאד מאפיין את שוויץ, ועדיין בכל פעם מחמם את לבי מחדש.
 
מלון מומלץ בסאס פה
מלון מרמוט - ארוחת בוקר עשירה וחמש מנות לארוחת הערב
 

מלון מומלץ בעיירה ויספ - ממנה מגיעים עם אוטובוס לסאס-פה

העיירה ויספ היא המקום המושלם להתמקם בו ללינה, למי שמגיע עם תחבורה ציבורית ורוצה לטייל בעמק נהר הרון ובהרים שמעליו.
מלון בקסטר (Baxter Hotel) הוא מלון מודרני, צבוע בצבעים מלאי חיים, הממוקם ליד תחנת הרכבת המרכזית, באזור שוקק חיים של מסעדות וחנויות. חדרי המלון נוחים ונקיים להפליא, לחלקם יש מרפסת או טרסה, ויש גם דירות עם מטבחון קטן.
מקומות לינה נוספים בעיירה ויספ

מלון מומלץ בעיירה ויספ, ליד תחנת הרכבת
מלון בקסטר - מיקום מושלם בקרבת תחנת הרכבת של ויספ, ממנה ניתן להגיע לסאס-פה

 מידע נוסף

אם לנים בסאס-פה אתם זכאים לקבל (במקום הלינה) כרטיס הנחות, המעניק הנחות בחנייה, רכבלים, אוטובוסים, מגלשות הרים, יער ההרפתקאות, מרכז בילן, מוזיאון סאס, אירועים שונים ועוד.
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של שוויץ

כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר