העיירה צרמט והר מטרהורן –
מלך השוקולד הלבן
מאת: כרמית וייס


שעת צהריים, אנחנו מסתדרים לצילום קבוצתי. השוויצרים, כמו השוויצרים, ארגנו הכל: זוג כלבי סן-ברנרד, שני נגני קרן, מצלמות, חיוכים... רק הכוכב הראשי עדיין חסר. ביישן וצנוע מסתתר המטרהורן מאחורי ענן אפור, נבוך מהחגיגה התקשורתית סביבו. והענן, הוא מצדו מסרב לזוז. אין ברירה, מצטלמים ללא הכוכב. לעת ערב נאספים לארוחת פרידה והתמונה נחשפת ברוב עם – מחיאות כפיים סוערות לכוכב, המופיע בראש התמונה במלוא הדרו, סביבו שמיים תכולים להפליא, שרק כמה ענני נוצה לבנים מקשטים בחן.


מטרהורן, צרמט, שוויץ
אנחנו וברקע המטרהורן, כפי שאנו לא זכינו לראותו באותו יום מעונן (צילום: לשכת התיירות צרמט)

 
פעם היו אומרים: מה שלא עושה הטבע, עושה הצבע. היום כבר אומרים: מה שלא עושה הטבע, עושה הפוטושופ...
 
למרבה המזל, למחרת זרחה השמש על שמיים בהירים, והמטרהורן נישא מעלינו בכל יופיו והדרו. אין ספק, מלך אמיתי, מלך ההרים ומלך השוקולד, עוטה מלמלה צחורה של לבן. בתמונות שלי מיום זה אין צורך בפוטושופ, הכול אמיתי.
 
מטרהורן, צרמט, שוויץ
בלי פוטושופ, המטרהורן כפי שהוא נראה מצרמט ביום בהיר (צילום: כרמית וייס)


יעדים בהם נטייל בכתבה:
העיירה ויספ (A) ממנה מגיעים לעיירה צרמט (B), 
קרחון קליין מטרהורן (C) וקרחון גורנרגרט (D)
בתי מלון מומלצים:
מלון בקסטר בעיירה ויספ | מלון הבריאות אלפנהוף בעיירה צרמט
מלון ומסעדת שווארצזה בפסגת מטרהורן הקטן | מלון קולם 3100 בפסגת גורנרגרט
להגדלת המפה לחצו בפינה העליונה
 

טיולי אופניים



הוד מעלתה המלכה – העיירה צרמט

אם המטרהורן הוא המלך, אין ספק שמלכתו היא עיירת הסקי הנפלאה צרמט (Zermatt). נכון, תיירותית מאד, עמוסה בתיירים לעייפה, אך למי אכפת כשיש הרים כאלו בסביבה. לצרמט הגענו עם הרכבת האזורית מהעיירה ויספ (Visp) שבעמק נהר הרון. הרכבת המעט מיושנת עלתה באיטיות רבה (שעה) את 30 הקילומטרים, מתנשפת בעלייה, וכך יכולנו ליהנות מהנופים הנפלאים שניבטו אלינו דרך חלונות הזכוכית.
 
עיירת הסקי היוקרתית צרמט שוכנת בגובה 1,600 מטר, בקצהו של עמק מטרטל (Mattertal), כשמדרונות ההרים סוגרים עליה מכל עבר בתלילות מרשימה. לא תמיד היא היתה כזו פופולרית, עד אמצע המאה ה-20 היה זה כפר חקלאי קטן ונידח בהרים. שיטוט ברחובותיה הצדדיים של העיירה יחזיר אתכם לאחור, אל רחובות מרוצפי אבן ובתי עץ עתיקים, שנשתמרו מאותה תקופה. חלק מהבתים, ששימשו כמחסנים, נבנו בצורה האופיינית לאזור, כשהם ניצבים על עמודי עץ רחבים ודסקיות אבן עגולות, שמנעו ממכרסמים להגיע לתבואה ולשאר הציוד שאוחסן בהם.
 
רחובה הראשי של העיירה (Bahnhofstrasse) עמוס לעייפה בתיירים, אך מכוניות לא נראות כאן. זהו כפר ללא מכוניות, כמקובל בכפרים אחרים דוגמתו בשוויץ, כדי לאפשר שקט, שלווה ושמירה על איכות הסביבה. אבל זהירות, נהגי הרכבים החשמליים הקטנים, שנוהגים בפראות לא שוויצרית, והכרכרות הרתומות לסוסים, מסוכנים לא פחות (אם לא יותר) מכל כלי רכב אחר. מי שמגיע עד לכאן עם רכב יכול להחנותו במגרשי החניה הענקיים בכפר Tasch, המרוחק חמישה קילומטרים מצרמט, וממנו להגיע עם הסעות.
 
מטרהורן, צרמט, שוויץ
בתים עתיקים בצרמט, חלקם על עמודי עץ ודסקיות אבן (צילום: כרמית וייס)
 

יחי המלך הלבן – הר מטרהורן

המלך הזה, כאן בקנטון וָאלֶה (Valais) ובעיירה צרמט (Zermatt), הוא ללא ספק המטרהורן (Matterhorn), ההר בעל צורת החרוט המושלמת. הוא רק אחד מ- 47 הפסגות של קנטון וָאלֶה, ש"גדלו על שמרים" ועברו את הגובה המכובד של 4,000 מטרים, והוא אפילו אינו הגבוה שבהן. עם 4,478 המטרים שלו, הוא מסמן את הגבול בין שוויץ לאיטליה, כשהוא סוגר את העשירייה הראשונה של פסגות שוויץ והעשירייה השלישית של פסגות האלפים (המיקום משתנה מעט בהתאם לסופר). מצדו השני, האיטלקי, הוא נקרא צרביניו (Cervinio).
 
כשעומדים למרגלותיו מבינים שלא סתם הפך המטרהורן לאחד מסמליה המפורסמים ביותר של שוויץ, לצד הגבינות, השוקולדים וכלבי הסן ברנרד. ראשית, הוא באמת יפה במיוחד. צורת החרוט שלו, המאפיינת גם רבות מהפסגות האחרות ברכס פנין אלפס (Pennine Alps)*, אליו הוא משתייך, מושלמת וכמעט סימטרית. הוא בולט להפליא מעל כל הסובב אותו, ונראה היטב מנקודות תצפית רבות באזור הקרוב והרחוק.
 
וכמובן, אחרון חביב, ולא פחות חשוב, הוא שוקולד טובלרון (Toblerone) שכולנו מכירים. השוקולד המיוחד הזה, שנרקח במוחם הקודח של שני שוויצרים בעיר ברן, לפני כמאה שנה, מעוצב בדמותו של ההר הקסום – כל חבילה מכילה הרבה "מטרהורנים" קטנים וטעימים.
_____________________
* רכס פנין אלפס נקרא בצרפתית אלפ ואלזאן (Alpes valaisannes), שפירושו: האלפים של וָאלֶה.
** בשנת 2023 הועבר חלק מייצור שוקולד טובלרון מחוץ לשוויץ, ובשל כך, על פי החוק השוויצרי, השוקולד איבד את הזכות לשאת את סמל המטרהורן.
כתבות על קנטון ואלה
 
מטרהורן, צרמט, שוויץ
שוקולד טובלרון, הרבה "מטרהורנים" קטנים  עד שנת 2023
 
מטרהורן, צרמט, שוויץ
המטרהורן מעל העיירה צרמט, דמיון מושלם לשוקולד או ההפך (צילום: כרמית וייס)
 

המטרהורן – אתגר למטפסי ההרים

מזה אלפי שנים מתגוררים תושבי קנטון וָאלֶה בלבם של הגבוהים שבהרי שוויץ ואירופה כולה. כבר באמצע המאה ה-19, בעוד המקומיים מסתכלים במורא על ההרים האימתניים, החלו מטפסים אנגלים להגיע לאזור. הם לוו תמיד על ידי מטפסים מקומיים, שהפכו את הטיפוס למקצוע, שכיום הוא אחד מעמודי התווך של התיירות באזור.
 
סיפור הכיבוש הראשון של המטרהורן הוא סיפור הצלחה טרגי. בשנת 1865 הגיע לכאן מטפס הרים אנגלי בשם Edward Whymper, אחרי שניסה לכבוש את ההר מצדו האיטלקי ללא הצלחה. הוא יצא בראש משלחת בת 7 מטפסים והצליח לזכות בכבוד של כיבוש הפסגה. אך לרוע המזל, בעת הירידה מההר, החליק אחד מהשבעה על שלושה מחבריו, החבל שהיה אמור להחזיק אותם נקרע, והארבעה, שלושה אנגלים ומדריך הטיפוס השוויצרי, נפלו אל מותם מגובה רב.
 
אם תרצו לחוש מעט מהקסם, ואינכם מטפסי הרים מקצועיים (אך כן מיטיבי לכת), תוכלו להגיע עד בקתת הרנלי (Hörnli), הניצבת בגובה של 3,620 מטר, ממנה מתחיל הטיפוס בן יום אחד לפסגה.
 
מטרהורן, צרמט, שוויץ
פשוט מושלם: מראה המטרהורן מהרכבל לקליין מטרהורן (צילום: כרמית וייס)
 

לזכור את מטפסי המטרהורן

מאז אותו טיפוס טרגי, המשיך המטרהורן להלך קסם על מטפסי הרים מכל העולם, אך הוא ממשיך לגבות את חייהם של יותר מטפסים מכל פסגה אלפינית אחרת. עדות לאותה תאונה נוראה בשנת 1865, אפשר לראות במוזיאון מטרהורן (Matterhorn Museum) שברחוב הראשי של צרמט.

עדות מזעזעת עוד יותר מספק בית הקברות בחצר הכנסייה האנגלית, בו קבורים מטפסים מכל העולם, שמצאו את מותם על המטרהורן, וכל קבר מספר את סיפורו העצוב של עוד קורבן של ההר.
 
מטרהורן, צרמט, שוויץ
קבריהם של שני מטפסי הרים שנהרגו על המטרהורן בשנת 1929 (צילום: כרמית וייס)




על גג העולם במטרהורן הקטן

בדילוג קליל וחסר מאמץ, על פני גובה של 2,263 מטרים, הגענו בבוקר בהיר וקר אל הנסיך קלֶיִין מטרהורן (Klein Matterhorn), אחיו הקטן של המטרהורן (Klein=קטן). והקטן הזה מתנשא לגובה של 3,883 מטר. לכאן מגיע הרכבל הגבוה ביותר באירופה, העושה דרכו בשניים או שלושה שלבים. אם אתם סובלים בגבהים ואם אלו הם הימים הראשונים שלכם בגובה, יתכן ותחושו סימנים קלים של מחלת גובה (קוצר נשימה, סחרחורת, בחילה, כאבי ראש). כדאי להיות ערים לכך, ואם מרגישים רע, פשוט לרדת תחנה אחת.
 
אני לא הרגשתי כאן במיטבי. כשעשיתי מספר צעדים בעליה, פתאום נשארתי ללא אוויר, וכמוני סבלו גם מספר אנשים נוספים בקבוצה. אך אחרי שלגמתי כוס שוקו חם במסעדה של מלון שווארצזה (Hotel Schwarzsee), שככה הרוח המקפיאה של הבוקר, וקרני השמש החלו מחממות את האוויר, הרגשתי השתפרה פלאים, ואז הבנתי שאני נמצאת ממש על גג העולם!
 
 
מלון במטרהורן
מלון ומסעדת שווארצזה - מיקום פנטסטי על פסגת המטרהורן הקטן
 
 
למרגלותינו מדרום, כמו מחלון של מטוס, נראה אתר הסקי האיטלקי צרביניה (Cervinia) ורכס מונטה רוסה המרשים. ממערב לנו המון בלאן במלוא הדרו ומכל עבר פסגות לבנות מלוא העין, שבראשן כמובן הוד מעלתו המטרהורן, שאנחנו כאן נושפים בעורפו.
 
עלייה במעלית למרפסת התצפית מאפשרת תצפית של 360 מעלות, אך לרוע מזלנו, ביום בו ביקרנו היתה המעלית מקולקלת. בדרככם הלוך או חזור אל קליין מטרהורן, תוכלו לעצור באגם שוורצזה (Schwarzsee), אגם קטנטן בגובה 2,583 מטר. מסלולי הליכה רבים יוצאים מהאגם, בהם מסלול היורד לצרמט, לרגלי המורדות הצפוניים של המטרהורן, והמסלול לבקתת הרנלי, נקודת היציאה לטיפוס אל פסגת המטרהורן.
 
אם אתם מחפשים חיים קלים יותר וקצת אקשן, תוכלו לרדת מהאגם לצרמט עם קורקינטים ממונעים.

מטרהורן, צרמט, שוויץ
 כותבת שורות אלו על גג העולם (כמעט) בקליין מטרהורן (צילום: Julia Ossena)
 

גן העדן של קרחון המטרהורן

קרחון קליין מטרהורן מכונה גן העדן של קרחון מטרהורן (Matterhorn glacier paradise), ומי שחשקה נפשו בסקי, גם באמצע הקיץ, זהו בדיוק המקום. אך זכרו, הגלישה כאן היא על קרחון ולא על שלג טרי. לעיתים יורד שלג טרי, אך בשעות הצהריים, כשהשמש קופחת מעל, השלג הופך עיסתי ולח, ואם לא ירד שוב שלג טרי בלילה, למחרת אותו שלג רטוב יקפא ויהפוך למשטח זכוכית חלק ומסוכן. הגלישה על הקרחון אפשרית כל השנה, מהבוקר ועד שעות הצהריים, ולרשות הגולשים עומדות חמש מעליות טי-בר ושישה מסלולים, שאורכם 20 קילומטרים (יכול להשתנות בהתאם לעונה ולתנאים).
 
הילדים העליזים בשיעור הסקי שלהם ושאר הגולשים המנקדים את המשטח הלבן, גרמו לאחדים מאיתנו, ואני ביניהם, להוציא קולות של קנאה ותסכול.
 
ביקור במערת הקרח (Gletscher grotto), החצובה 15 מטר לעומק הקרחון, גם הוא חוויה נחמדה. בשל עומקה של המערה לא חודר אליה אור השמש, והקרח והפסלים שפוסלו בו מוארים בשלל אורות צבעוניים, המשווים למקום מראה מסתורי ועליז.
 
מטרהורן, צרמט, שוויץ
סקי קיץ בצרמט, הצליחו להוציא מאיתנו קולות של קנאה ותסכול (צילום: כרמית וייס)
 

פסגת ברייטהורן ומועדון ה- 4,000

בעמדנו בתצפית הקליין מטרהורן, לא יכולנו שלא להבחין על אחד ההרים שמולנו, בטורים של נמלים קטנטנות. תצפית עם משקפת ועדשות המצלמה המקרבות, גילו לנו שאותן נמלים קטנטנות הן מטפסים, העושים דרכם בקבוצות קטנות אל הפסגה הצחורה. גובהה של אותה פסגה, פסגת ברייטהורן (Breithorn), הוא 4,164 מטר. אך בשל קרבתה לתחנת הרכבל, המביאה את המטיילים לגובה 3,820 מטר, הטיפוס (3-4 שעות) אינו נחשב קשה מאד ואינו דורש ניסיון. המסלול הפופולרי SSW Flank, עושה דרכו בעליה על פני הקרחון והשלג טרי.
 
אם אתם מטיבי לכת, וחובה שתהיו גם מאוקלמים לגובה הרב (כמה ימים קודם בגבהים דומים, בטח לא אם רק אתמול הגעתם מתל אביב), אולי תוכלו גם אתם להירשם במועדון היוקרתי של מטפסי ה- 4,000 מטר. אם אינכם מקצוענים תצטרכו להצטרף לקבוצה, עם מדריך וציוד מתאים, הכולל קרמפונים (מסמרים המולבשים על הנעליים להליכה בשלג). הטיפוס, כמו גם מסלולי טיפוס ואתגר אחרים באזור, מאורגן על ידי המרכז האלפיני בצרמט (Zermatt Alpin Center). ציוד ניתן לשכור בחנויות בצרמט.
 
מטרהורן, צרמט, שוויץ
פסגת ברייטהורן כפי שהיא נראית מקליין מטרהורן (צילום: Jean Brochard)

מטרהורן, צרמט, שוויץ
פסגת ברייטהורן כפי שהיא נראית למטפסים (צילום: Tobias Van Der Elst)
 

גורנרגרט – קרחונים למלוא העין

אם שאלתם את עצמכם היכן צולמה התמונה בתחילת הכתבה, הנה התשובה. התצפית היפה ביותר אליה ניתן להגיע על המטרהורן היא מפסגת גורנרגרט (Gornergrat), שגובהה "רק" 3,089 מטר, אך היא מאפשרת תצפית מרהיבה על המלך.
 
לא פחות מרשים הוא הקרחון הנראה מכאן גולש אל העמק מולנו – קרחון גורנר (Gornergletscher), שהוא הקרחון השני בגודלו בשוויץ ובאירופה כולה  64 קילומטר רבוע של לבן. קרחונים רבים גולשים מהררים, נושקים לקרחון הענק באין ספור לשונות קרח, ויוצרים יחד חגיגה לבנה, שהיא פשוט בלתי נתפסת.
 
מטרהורן, צרמט, שוויץ
צילום פנורמי של קרחון גורנר וחבריו, כמות בלתי נתפסת של לבן (צילום: כרמית וייס)

 
המסע לכאן עם רכבת ההרים (Gornergrat Bahn) האדומה, אורך 45 דקות. מנקודת התצפית נשקפות פסגות מלוא העין, ומלבד המטרהורן אציין רק את "המפורסמות" שבהן:
דופורשפיץ (Dufourspitze), שהיא חלק מגוש מונטה רוסה (Monte Rosa גובהה 4,634 מטר והיא הפסגה הגבוהה ביותר בשוויץ, החולקת אותה עם איטליה.
דום (Dom גובהה 4,545 מטר והיא הפסגה הגבוהה ביותר שכל כולה שוויצרית טהורה.
וייסהורן (Weisshorn) – גובהה 4,506 מטר ויש לי אליה חיבה מיוחדת (קרובת משפחה...).
דן בלאנש (Dent Blanche גובהה 3,365 מטר, ופגשנו אותה כמה ימים קודם לכן בעמק ואל ד'רן (אותם תוכלו להכיר בכתבה הענקים של סיון).
 
מטרהורן, צרמט, שוויץ
הקרחונים האדירים מלווים אותנו בירידה לצרמט (צילום: כרמית וייס)

 
אחרי שסעדנו במסעדה של מלון קולם 3100 (3100 Kulmhotel Gornergrat) צעדנו ברגל חלק מהדרך חזרה לצרמט, כשהקרחונים האדירים מלווים אותנו כל הזמן כתפאורה מושלמת, עד לתחנת הרכבת Riffelberg, בגובה 2,582 מטר. אפשר כמובן להמשיך את הירידה כולה ברגל, אבל אנחנו הסתפקנו בביקור באגם ריפלזה (Riffelsee), הנמצא במרחק כמה דקות מהתחנה. זוהי אחת התמונות המפורסמות ביותר של המטרהורן, המשתקף באגם הצלול במלוא הדרו.
 
משתקף? לא עבורנו. חיכינו בסבלנות והוא עדיין עומד בביישנותו, מסתתר מאחורי העננים האפורים. יותר מדי מצלמות...
 
מלון על פסגת גורנרגרט
מלון קולם 3100 – למלא את הבטן לפני הירידה או להישאר לישון בגובה 3,100 מ'
 
מטרהורן, צרמט, שוויץ
אגם ריפלזי והרכבת העולה לגורנרגרט, ברקע המטרהורן שראשו בעננים (צילום: כרמית וייס)
 

אטרקציות נוספות בצרמט

עלייה לפסגת רוטורן (Rothorn), לגובה 1,103 מטר, ברכבת כבלים תת קרקעית ובשני רכבלים. נקודת יציאה למספר מסלולי טיול ותצפית פחות מרשימה מחברותיה, אך לסובלים מהגובה זו אופציה נוחה.
מסלול לקניון גורנר (Gorner Gorge), מסלול לאוהבי אתגרים (מידע בכתבה שוויץ עם ילדים – קנטון ואלה).
פארק חבלים וטרמפולינה בצרמט, בילוי לימים שמזג האוויר אינו מאפשר עלייה להרים.
 
מטרהורן, צרמט, שוויץ
פריחה של סתיו במסלול היורד מפסגת גורנרגרט (צילום: כרמית וייס)
 

מלון מומלץ בעיירה צרמט

במקומות גבוהים עם מזג אוויר הפכפך כדאי לבחור מלון שלא חייבים לצאת ממנו אם מזג האוויר אינו מאיר לכם פנים. כזה הוא מלון הבריאות אלפנהוף (Wellness Hotel Alpenhof), המציע לצד חדרים וסוויטות מרווחות, גם מסעדה, לובי, בר, ספא ובריכה מקורה. בימים יפים אל תוותרו על הישיבה בחוץ, עם נוף ההרים סביבכם.
בתי מלון נוספים בצרמט

מלון מומלץ בצרמט, שוויץ
מלון הבריאות אלפנהוף
 במרכז העיירה צרמט ובמרחק הליכה מהרכבלים ורכבת ההרים
 

מלון מומלץ בעיירה ויספ - ממנה מגיעה הרכבת לצרמט

העיירה ויספ היא המקום המושלם להתמקם בו ללינה, למי שמגיע עם תחבורה ציבורית ורוצה לטייל בעמק נהר הרון ובהרים שמעליו.
מלון בקסטר (Baxter Hotel) הוא מלון מודרני, צבוע בצבעים מלאי חיים, הממוקם ליד תחנת הרכבת המרכזית, באזור שוקק חיים של מסעדות וחנויות. חדרי המלון נוחים ונקיים להפליא, לחלקם יש מרפסת או טרסה, ויש גם דירות עם מטבחון קטן.
מקומות לינה נוספים בעיירה ויספ

מלון מומלץ בעיירה ויספ, ליד תחנת הרכבת
מלון בקסטר - מיקום מושלם בקרבת תחנת הרכבת של ויספ, ממנה ניתן להגיע ברכבת לצרמט

כתבות נוספות על דרום-מערב שוויץ

 * הכותבת הייתה אורחת לשכת התיירות של שוויץ.


כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר