ההיסטוריה של יוון - סקירה מקוצרת למטיילים


 ההיסטוריה של יוון מתועדת מראשית האלף השני לפנה"ס, והיא מספרת על תרבויות שצמחו וקמלו לחופי הים האגאי. ראשיתה בתרבות המינואית הכרתית (2000-1100 לפנה"ס), שהיא אחת הציביליזציות הראשונות של האנושות. אחריה קמה התרבות המיקנית (1600-1100 לפנה"ס), שלידתה בחצי האי פלופונז. תקופה זו קרוה על שם העיר מיקנה, בחצי האי פלופונז, שהיתה אחד המרכזים החשובים שלה. התרבות המיקנית אחראית להשמדת העיר טרויה.


האתר הארכיאולוגי מיקנה
שער האריות באתר העתיקות של מיקנה, הנמצא בחצי האי פלופונז  (צילום: ד"ר ענת אביטל) 


 ברירת מחדל




 
לאחר קמילת התרבות המיקנית ירדה על יוון "תקופת חושך" תרבותית שנמשכה עד המאה ה- 8 לפנה"ס, אז החלה התרבות היוונית להשתקם.
התקופה הארכאית (תחילת המאה ה- 9 לפנה"ס), הביאה עמה את ראשית צמיחת ערי המדינה היווניות - הפוליס, שהמפורסמות בהן היו אתונה, ספרטה, קורינתוס ותבאי.
בתקופת יוון הקלאסית, החל מהמאה ה- 5 לפנה"ס, הגיעו רוב ערי המדינה לשיא מבחינה תרבותית ומדינית, אך מלחמות בלתי פוסקות הביאו לירידתן. בתקופה זו נוסדו אסכולות מובילות בפילוסופיה, נכתבו מחזות רבים והוקמו מבנים מרשימים ברחבי יוון.
את התרבות הקלאסית ירשה התרבות ההלניסטית, שהתפשטה ברחבי המזרח העתיק, החל מהמאה ה- 3 לפנה"ס, עם מסע כיבושיו של אלכסנדר מוקדון, ממקדוניה.
יורשיו של אלכסנדר מוקדון, הדיאדוכים, חילקו ביניהם את שטחי כיבושיו העצומים לכמה ממלכות, שהתקיימו זו לצד זו ונלחמו זו בזו, עד שנכבשו על ידי רומא, וחדלו להתקיים סופית בשנת 168 לפנה"ס.
יוון הפכה לפרובינציה רומית, אך התרבות היוונית נותרה דומיננטית באגן המזרחי של הים התיכון. כאשר חולקה האימפריה הרומית לשניים, במאה ה- 4 לספירה, נותר החלק המזרחי שלה, המוכר כאימפריה הביזנטית טבוע באופי התרבות היוונית. האימפריה הביזנטית שרדה עד המאה ה-15, אז נכבשה על ידי האימפריה העות'מאנית.
תכנון מסלול טיול ביוון לפי אזורים
 
 הפרתנון באקרופוליס, אתונה
הפרתנון על גבעת האקרופוליס של אתונה, תפארת אדריכלות יוון העתיקה (צילום: alxpin)
 
העות'מאנים שלטו ביוון עד תחילת המאה ה- 19. בשנת 1821 מרדו היוונים, ובשנת 1822 הכריזו על עצמאות. תקופה זו בחיי יוון נקראת תקופת "השלטון הטורקי" מלחמת העצמאות נמשכה עד שנת 1832 והסתיימה בניצחון היוונים. במהלך המאה ה- 19 והמאה ה- 20 התקיימה סדרת מלחמות בין היוונים לעות'מאנים. היוונים שאפו להגדיל את שטח מדינתם, על מנת לכלול את כל דוברי היוונית בתחומה. במהלך המחצית השניה של המאה ה- 19 והמחצית הראשונה של המאה ה- 20 נוספו ליוון איים שכנים. יוון הגיעה לגבולותיה הנוכחיים בשנת 1947, בתום מלחמת העולם השנייה.
 
גשר קאלוגריקו בחבל זגוריה, יוון
גשרבעל שלוש קשתות בסגנון עות'מאני, חבל זגוריה אשר בצפון יוון (צילום: Julien Maury)
 
במלחמת העולם השניה פלשה השכנה איטליה ליוון (1940) ולאחר מכן הצטרפה גם גרמניה לכיבושה של יוון.
לאחר מלחמת העולם השנייה פרצה ביוון מלחמת אזרחים, שנמשכה עד שנת 1949.
בשנת 1967 תפס הצבא את השלטון בהפיכה צבאית, וייסד את "משטר הקולונלים". בשנת 1973 ביטל המשטר את המלוכה ביוון. בשנת 1974 מימנה החונטה הצבאית הפיכה כושלת בקפריסין, דבר שגרם להפלתה. ב-1975 הוקמה ביוון רפובליקה דמוקרטית.
בשנת 1981 הצטרפה יוון לקהילייה האירופית (שהפכה בהמשך לאיחוד האירופי), ובשנת 2001 היא היתה בין המדינות הראשונות שאימצו את מטבע האירו, במקום הדרכמה, שהיה נהוג בה עד אז.


כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר