האדומה, השמנה והמלומדת:
טיול בעיר בולוניה, בירת אמיליה-רומאניה
מאת: רונית אתרוג
אין שנייה לחוויה של טיול במקום חדש שעדיין לא ביקרת בו, מקום קצת פחות מוכר, קצת פחות מתויר, כזה שיש בו מחדוות הגילוי. אז אחרי טיולים רבים מספור באיטליה החלטתי לנסוע לראשונה לבולוניה – בירת הקולינריה האיטלקית, ביתה של האוניברסיטה הראשונה בעולם המערבי, העיר שגורדי שחקים עיטרו את קו הרקיע שלה עוד בימי הביניים.
מפת צפון איטליה עם יעדי הטיול בבולוניה וסביבתה,
שני מלונות מומלצים במרכז בולוניה:
"האדומה": ביקור בעיר העתיקה של בולוניה
בולוניה ( Bologna ), בירת מחוז אמיליה-רומאניה ( Emilia-Romagna ) בצפון איטליה , היא עיר מקסימה, לא גדולה מדי, ומאוד נוחה להליכה. היא מרושתת ב-62 ק"מ של מעברים מקורים (ארקדות), מהם 38 ק"מ במרכז ההיסטורי שלה ( Centro Storico ), שמספקים הגנה מפני השמש היוקדת או הגשם השוטף. המעברים הללו – חלקם פשוטים למדי וחלקם מפוארים ויפים מאוד – אף קיבלו הכרה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.
את הביקור בעיר מומלץ להתחיל בפיאצה מאג'ורה ( Piazza Maggiore ), הכיכר המרכזית של בולוניה ואחת הגדולות והעתיקות באיטליה כולה. הפיאצה הומת התיירים והמקומיים מוקפת במבנים עתיקים בעלי חשיבות היסטורית, דתית, מסחרית וממשלתית. בולטים ביניהם: Palazzo dei Notai שנבנה עבור גילדת הנוטריונים בעיר; Palazzo d’Accursio המשמש כבית העירייה ובו גם ספרייה ציבורית, אוסף אומנות ומגדל שעון מרשים; Palazzo del Podestà שהיה משכנו של ראש העיר וכיום תמצאו בו בין היתר את לשכת התיירות של בולוניה ( Bologna Welcome - Official Tourist Office ); Palazzo dei Banchi ששימש את הבנקאים והחלפנים ומאחוריו נפרש הקוודרילטרו ( Quadrilatero ) – השוק העתיק של העיר, עליו נרחיב בהמשך; ובזיליקת פטרוניוס הקדוש ( Basilica di San Petronio ) – אחת הכנסיות הגדולות בעולם שחלקים ממנה, כולל החזית, נותרו בלתי גמורים.
כבר בתחילת הטיול בעיר העתיקה תבינו מדוע קיבלה בולוניה את הכינוי "העיר האדומה" ( La Rossa ) – מרבית המבנים כאן בנויים מלבנים אדומות ורעפי טרה-קוטה, שמשווים לעיר יופי מיוחד – בעיקר אם רואים אותה מלמעלה. טיפוס של 498 מדרגות "בלבד" יביא אתכם לראש מגדל אסינלי ( Asinelli ), מגדל ימי הביניים הגבוה באיטליה (97 מטר), המציע תצפית נפלאה של 360 מעלות. מגדל אסינלי מרכיב יחד עם מגדל גריסנדה ( Garisenda , 48 מ') את "שני המגדלים" ( Le Due Torri ) – מהסמלים המוכרים ביותר של העיר. ההערכה היא כי במאות 12-13 היו בעיר כ-180 (!) מגדלים, מתוכם נותרו עומדים כיום רק 24. גורדי השחקים של זמנם זיכו את בולוניה בכינוי הפחות מוכר – "עיר המגדלים" ( La Turrita ).
בתי מלון באזור העיר העתיקה של בולוניה
פיאצה מאג'ורה – המרכז ההומה של בולוניה (צילום: Maria Bobrova)
"שני המגדלים" – שריד לעשרות גורדי השחקים שהיו כאן לפני מאות שנים (צילום: zoom-zoom)
מה הקשר בין אל הים הרומי לרכבי יוקרה?
לצד שני המגדלים, גם מזרקת נפטון ( Fontana di Nettuno ) היא אחד הסמלים המוכרים של בולוניה. המזרקה המרשימה, שבנייתה על ידי הפסל ג'אמבולוניה ( Giambologna ) והאדריכל טומאסו לאורטי ( Tommaso Laureti ) הושלמה בשנת 1566, ניצבת במרכזה של כיכר הקרויה על שמה ( Piazza del Nettuno ), בצמוד לפיאצה מאג'ורה. בראש המזרקה ניצב פסלו של אל הים במיתולוגיה הרומית, ולרגליו ארבעה מלאכים (פוטי) המייצגים את ארבעת הנהרות הידועים באותה תקופה – הגנגס, האמזונס, הנילוס והדנובה. מוטיב זה מופיע גם בפיאצה נאבונה ב רומא , במזרקת ארבעת הנהרות שיצר ברניני.
אלו מכם שמתמצאים בעולם הרכב ודאי יזהו את הקלשון אותו מחזיק נפטון, אשר היווה השראה לסמל של יצרנית הרכב מזראטי שנוסדה בעיר. והיא לא היחידה: האזור של בולוניה וסביבתה מכונה "העמק המוטורי" ( The Motor Valley ), שכן הוא מכיל ריכוז יוצא דופן של יצרניות רכב, מפעלים, מוזיאונים, אוספים ומסלולי מרוצים. חובבי המכוניות ייהנו כאן מתצוגות ותערוכות מרשימות, התנסות בסימולטורים וסיורים בין פסי הייצור של רכבי היוקרה והמרוצים פרארי, למבורגיני, מזראטי, פגאני ודלארה, ושל יצרניות האופנועים דוקאטי ואנרג'יקה. בנוסף ניתן להתרשם מכ-20 אוספים פרטיים וארבעה מסלולי מרוצים, ביניהם אוטודרום אימולה ( Autodromo di Imola ) שמארח בין היתר את תחרות הפורמולה 1.
כתבה על הפיאצות והגנים היפים ברומא
הסמלים המוכרים ביותר של בולוניה: שני המגדלים ומזרקת נפטון (צילומים: bennymarty, VvoeVale)
מלון מומלץ לחובבי רכב
אחד המוזיאונים הפופולריים ביותר בעמק המוטורי הוא מוזיאון פרארי בעיירה מאראנלו ( Museo Ferrari Maranello ), המרוחק כחצי שעה נסיעה מהעיר מודנה (שבה תמצאו מוזיאון המוקדש למייסד החברה אנצו פרארי – Museo Enzo Ferrari ).
מלון מאראנלו וילג' ( Hotel Maranello Village ) מעוצב במוטיב של פרארי, ויש בו חנות למכירת מוצרי פרארי רשמיים. במלון, המדורג ברמת 4 כוכבים, מגוון חדרים ודירות ממוזגים עם אינטרנט אלחוטי בחינם, וכן בר ומסעדה, בופה ארוחת בוקר ו חניה חינם.
בולוניה לחובבי האומנות
לבולוניה היסטוריה של 3,000 שנה, המשתקפת בתרבות מוזיאונים עשירה – החל מהמוזיאון הארכאולוגי ( Museo Civico Archeologico ), דרך מוזיאון ימי הביניים ( Museo Civico Medievale ), מוזיאון וספריית מוזיקה ( Museo Internazionale e Biblioteca della Musica ), הגלריה הלאומית של בולוניה ( Pinacoteca Nazionale di Bologna ), מוזיאון לאומנות מודרנית ( Museo d'Arte Moderna , המכונה MAMbo ), ועוד עשרות מוזיאונים, גלריות ואוספים שקצרה היריעה מלהזכירם.
אחד האומנים הבולטים שפעלו בבולוניה הוא ג'ורג'ו מורנדי ( Giorgio Morandi , 1890-1964), הידוע ביותר בציורי הטבע הדומם שלו בצבעי פסטל רכים ובתחריטים. מורנדי אסף כלי זכוכית, מתכת וקרמיקה, ולעיתים קרובות צבע אותם בלבן וצייר אותם שוב, ושוב, ושוב... יש משהו מאוד מדיטטיבי בעבודותיו; רובן קטנות, אינטימיות ומבוססות על מעברי צבע רכים. כמו כן צייר נופים, בעיקר אלו שנשקפו מחלון הבית בו התגורר לפרקים בכפר גריזנה ( Grizzana ), מרחק שעה מהעיר. מורנדי למד בבולוניה ואחר כך לימד וחי בה כל חייו, ולמרות פרסומו הרב חי חיים צנועים עד סגפניים בחברת אחיותיו, וכמעט לא יצא מהאזור.
במוזיאון לאומנות מודרנית ישנו אוסף גדול של יצירותיו – כולל ציורים, רישומים והדפסים – שנתרם על ידי אחותו. בנוסף למוזיאון ניתן וכדאי לבקר בביתו של מורנדי – Casa Morandi , הפתוח בימי שבת וראשון ומכיל ציורים, פרסים, ושחזור הסטודיו שלו עם החפצים – הטבע הדומם שחזר וצייר. כמי שלמדה אומנות ועוסקת בתחום, מרגש מאוד לראות את האוסף הגדול של ציוריו במוזיאון, את אוסף החפצים ששימשו כמקור לציורים, ואת הסטודיו שלו ובית מגוריו הסגפני.
סרטון וידאו קצר על האומנות הייחודית של ג'ורג'ו מורנדי שצולם בביתו אשר בבולוניה
"המלומדת": ביקור באוניברסיטה הראשונה באירופה
כינוי נוסף לבולוניה הוא "המלומדת" ( La Dotta ) – מכיוון שבה הוקמה האוניברסיטה הראשונה בעולם המערבי (קדמו לה רק המוסדות המוסלמיים אל-קרוויין בעיר פס שב מרוקו ואל-אזהר בקהיר בירת מצרים ). אוניברסיטת בולוניה ( Università di Bologna ) החלה את דרכה כהתארגנות חופשית של סטודנטים בשנת 1088, ומאז ועד היום היא מהמובילות באיטליה ובאירופה, כאשר גם סטודנטים רבים מישראל לומדים בה.
מומלץ לבקר בפלאצו ארקיג'ינזיו ( Archiginnasio ) המרשים שנבנה במאה ה-16 ושימש כמקום מושבה של האוניברסיטה עד תחילת המאה ה-19. כיום מאכלס המבנה היפהפה הזה את הספרייה הגדולה ביותר במחוז אמיליה-רומאניה ( Biblioteca Comunale dell'Archiginnasio ), עם אוסף עצום של ספרים, כתבי יד, מכתבים, פמפלטים, מגזינים ועוד. את קירות החדרים והמסדרונות מעטרים לא פחות מ-6,000 שלטים הרלדיים ( Coats of Arms ) – סמלי האצולה של הסטודנטים שלמדו כאן לאורך השנים.
בפלאצו ארקיג'ינזיו בו ישבה בעבר אוניברסיטת בולוניה נמצא
האוסף הגדול בעולם של שלטים הרלדיים (צילום: Giuseppe Cardone )
אחד החדרים המרתקים והמיוחדים בארקיג'ינזיו הוא חדר האנטומיה ( Teatro Anatomico ) הנחשב לראשון מסוגו בעולם ונמצא בפקולטה לרפואה. על הקירות פסליהם של 12 רופאים מפורסמים ומעליהם דמויותיהם של 20 אנטומיסטים ידועים, ומהתקרה משגיח האל אפולו – שעל פי המיתולוגיה העניק לבני האדם את חוכמת הרפואה. במרכז החדר שולחן ניתוחים עשוי שיש ומסביבו טריבונות לסטודנטים ובימת המרצה – עם שני פסלים של אנשים פשוטי עור המחזיקים חופה עליה יושבת דמותה האלגורית של האנטומיה.
מרגש לראות את המוסד האקדמי המפואר הזה, מקום בו נחקרו המשפט, הרפואה והפילוסופיה, מקום בו למדו ולימדו מדענים פורצי דרך כדוגמת האסטרונום ואיש האשכולות ניקולאוס קופרניקוס ולאורה באסי – האישה הראשונה בעולם שמונתה למרצה בתחומי המדעים; אנשי דת כגון הארכיבישוף מ קנטרברי תומאס בקט ואף מספר אפיפיורים; אנשי רוח מובילים כמו המשורר והפילוסוף דנטה אליגיירי והסופר והחוקר אומברטו אקו; ועוד רבים רבים אחרים בשלל תחומים.
אל תחמיצו ביקור בחדר האנטומיה העתיק והיפהפה בארקיג'ינזיו (צילומים: CC Alex Lunin, uncia)
"השמנה": הקולינריה המשובחת של בולוניה והסביבה
בולוניה, המרוחקת 100 ק"מ בלבד מפירנצה בירת המחוז השכן טוסקנה , נחשבת לבירה הגסטרונומית של איטליה (וזו תחרות קשה!), בדומה לעיר ליון שידועה כבירת הקולינריה של צרפת . המאכל המזוהה ביותר עם בולוניה הוא כמובן רוטב הבולונז – שהוא למעשה הגרסה הבולונזית (והמפורסמת ביותר) לרוטב הבשרי העשיר הקרוי באיטלקית ראגו ( Ragù Bolognese ). מאכלים נוספים שנולדו כאן כוללים בין היתר את נקניק המורטדלה ( Mortadella ) ואת הטורטליני אן ברודו ( Tortellini en Brodo ) – טורטליני במרק בשר טעים מאוד – מנת הדגל של האזור. העושר הקולינרי של בולוניה העניק לה את הכינוי המחמיא – "השמנה" ( La Grassa ).
טיול בבירת הגסטרונומיה האיטלקית לא יהיה שלם בלי ביקור בלב הפועם שלה – אזור קוודרילטרו ( Quadrilatero ), הצמוד לפיאצה מאג'ורה ומאגד מבחר מדהים של דוכנים, מסעדות, מעדניות, קצביות, מאפיות, בתי קפה, ברים, שווקים מקורים, שלל חנויות אופנה ועוד. הסמטאות הצרות של השוק העתיק ביותר בעיר עמוסות במבקרים ובסחורות, הריחות כאן משגעים, שלא לדבר על הטעמים. פסטות ומאפים, גבינות ונקניקים, פירות וירקות, דגים ופירות ים, ומה לא – תמצאו כאן הכול מהכול, באיכות הגבוהה ביותר.
כתבה על אטרקציות ויעדים מומלצים בטוסקנה | כתבה על 10 מנות ייחודיות במטבח האיטלקי
מקצת הדוכנים בשוק העתיק באזור קוודרילטרו (צילום: CC Giuseppe Cardone)
הראגו בולונז אולי הכי מפורסם, אבל הטורטליני אן ברודו הוא הכוכב האמיתי של הקולינריה בבולוניה
(צילומים: Filippo Cantoni, bonchan)
מיטב התוצרת המקומית: פרמזן, פרושוטו וחומץ בלסמי
להשלמת החוויה הקולינרית מומלץ לנסוע מערבה – לכיוון פארמה ( Parma ) ורג'ו אמיליה ( Reggio Emilia ), מרחק 70-100 ק"מ מבולוניה, שם נולדה גבינת הפרמזן המקורית – פרמיג'אנו רג'אנו ( Parmigiano Reggiano ). את הגבינה הנפלאה הזו מייצרים בבתי חרושת מרשימים בהם אלפי גלילים אותם מכינים בשיטות מסורתיות ללא חומרים תעשייתיים, ומיישנים למשך 12 חודשים לפחות. מומלץ לבקר במפעל כזה (למשל 4Madonne Caseificio dell’Emilia בכפר Lesignana ) – לראות, לטעום ולשמוע על שיטות הייצור. אותי הרשים ביותר הפטיש המיוחד איתו מקישים המפקחים המומחים על כל גליל כדי לאשר את איכותו לפני שיקבל את חותמת האישור המיוחדת.
ואם הגענו עד פארמה, אי אפשר שלא להזכיר מאכל נוסף ששם אותה על המפה הקולינרית – הפרושוטו. המעדן הזה אומנם מיוצר בכמה מקומות נוספים באיטליה, אך הפרושוטו די פארמה ( Prosciutto di Parma ) הוא המפורסם והפופולרי מכולם. עם מסורת של 2,000 שנה, פשטות הייצור מקודשת כאן – אך ורק ירכי חזירים שגדלו באזורים ספציפיים באיטליה, משומרות במלח ים בלבד ללא כל תוספים או חומרים משמרים, ומיושנות למשך 400 ימים לפחות (ועד שלוש שנים). את הפרושוטו די פארמה קל לזהות – חפשו את הכתר עם השם PARMA על האריזה (או מוטבע על הירך עצמה).
לינה בעיר פארמה | לינה בעיר רג'ו אמיליה
התוצרת המפורסמת של פארמה: פרמיג'אנו רג'אנו ופרושוטו די פארמה (צילומים: Mariakray, c-vino)
עוד מוצר מיוחד לאזור זה הוא חומץ הבלסמי המסורתי המגיע מאזור מודנה ( Modena ), כשעה נסיעה מבולוניה (וברכבת – פחות מ-20 דקות), וכן מרג'ו אמיליה אותה פגשנו קודם. גם כאן מומלץ מאוד לערוך ביקור אצל יצרן מקומי, כמו למשל Acetaia Villa San Donnino שבכפר סן דונינו מחוץ למודנה, שם מייצרים חומץ בלסמי מסורתי כבר מעל 100 שנה. תארו לעצמכם עליית גג ובה שורות-שורות של 5-6 חביות בגדלים שונים, כל אחת מעץ אחר המוסיף לפרופיל הטעם. בכל שנה מוציאים כמות מסוימת מהחומץ שבחבית הקטנה ביותר לצורך בקבוק, וממלאים את החסר מהחבית הקצת יותר גדולה שלצידה, וכך הלאה.
ניתן בהחלט להעריך את אורך הרוח של היצרנים המקומיים המחכים את כל הזמן הדרוש עד שהחומץ יהיה מוכן למכירה, זאת לצד שורת קריטריונים מחמירים נוספים שיש לעמוד בהם על מנת להיות זכאים לשווק את מרכולתם כ"חומץ בלסמי מסורתי". אותם קריטריונים קובעים למשל את הרכיבים שמותר להשתמש בהם בתהליך הייצור (תירוש בלבד), את אופן ההכנה, את משך היישון המינימלי (12 שנים), ואפילו את צורת הבקבוק. צבע הפקק או התווית מהווים אינדיקציה לרמת היישון, שיכולה להגיע אפילו ל-100 שנה!
לינה בעיר מודנה
למעלה: החביות המשמשות ליישון החומץ הבלסמי המסורתי,
למטה: התוצר הסופי – חומץ בלסמי מתוצרת רג'ו אמיליה (מימין) ומתוצרת מודנה
(צילומים: CC Scott Ashkenaz, CCFoodTravel.com, kwistent)
בתי מלון מומלצים בבולוניה
מלון קורונה ד’אורו ( Hotel Corona d’Oro ) הוא מלון 4 כוכבים במיקום מעולה במרכז בולוניה, מרחק 3 דקות הליכה משני המגדלים ו-5 דקות הליכה מפיאצה מאג'ורה. החדרים אלגנטיים, נקיים ונוחים – חלקם משקיפים על המגדלים – והם כוללים בין היתר אינטרנט אלחוטי בחינם, מיני בר וטלוויזיה בלוויין. במלון מסעדה ובופה ארוחת בוקר עשיר, ובצמוד אליו ישנו חניון מקורה מאובטח תמורת תשלום נוסף.
למי שרוצה להתפנק קצת יותר נמליץ על מלון גראנד מג'סטיק (Grand Hotel Majestic gia' Baglioni), המדורג ברמת 5 כוכבים ושוכן במבנה מפואר מהמאה ה-18 בלב העיר העתיקה. היוקרה מורגשת כאן בכל פינה, והחדרים האלגנטיים כוללים ריהוט עתיק, מיזוג אוויר, אינטרנט אלחוטי בחינם, טלוויזיה בלוויין וחדרי רחצה גדולים . בנוסף לבופה ארוחת הבוקר המפנק יש כאן מסעדה מצוינת ( I Carracci ), בית קפה ( Cafè Marinetti ) וחנות יין במרתף ההיסטורי של המלון, עם 300 סוגי יינות.
רבים מדלגים על בולוניה בטיוליהם בצפון איטליה, אך קרבתה הרבה לפירנצה, העושר התרבותי והקולינרי שלה, והעובדה שיש אליה טיסות ישירות בעונה הופכים אותה לעיר שכדאי מאוד להוסיף לרשימת היעדים שלכם.
מידע נוסף
כתבות נוספות
"שני המגדלים"
כתבה על הפיאצות והגנים היפים ברומא
הסמלים המוכרים ביותר של בולוניה: שני המגדלים ומזרקת נפטון (צילומים: bennymarty, VvoeVale)
מלון מומלץ לחובבי רכב
אחד המוזיאונים הפופולריים ביותר בעמק המוטורי הוא מוזיאון פרארי בעיירה מאראנלו ( Museo Ferrari Maranello ), המרוחק כחצי שעה נסיעה מהעיר מודנה (שבה תמצאו מוזיאון המוקדש למייסד החברה אנצו פרארי – Museo Enzo Ferrari ).
מלון מאראנלו וילג' ( Hotel Maranello Village ) מעוצב במוטיב של פרארי, ויש בו חנות למכירת מוצרי פרארי רשמיים. במלון, המדורג ברמת 4 כוכבים, מגוון חדרים ודירות ממוזגים עם אינטרנט אלחוטי בחינם, וכן בר ומסעדה, בופה ארוחת בוקר ו חניה חינם.
בולוניה לחובבי האומנות
מלון מאראנלו וילג' (
"המלומדת": ביקור באוניברסיטה הראשונה באירופה
כינוי נוסף לבולוניה הוא "המלומדת" ( La Dotta ) – מכיוון שבה הוקמה האוניברסיטה הראשונה בעולם המערבי (קדמו לה רק המוסדות המוסלמיים אל-קרוויין בעיר פס שב מרוקו ואל-אזהר בקהיר בירת מצרים ). אוניברסיטת בולוניה ( Università di Bologna ) החלה את דרכה כהתארגנות חופשית של סטודנטים בשנת 1088, ומאז ועד היום היא מהמובילות באיטליה ובאירופה, כאשר גם סטודנטים רבים מישראל לומדים בה.
מומלץ לבקר בפלאצו ארקיג'ינזיו ( Archiginnasio ) המרשים שנבנה במאה ה-16 ושימש כמקום מושבה של האוניברסיטה עד תחילת המאה ה-19. כיום מאכלס המבנה היפהפה הזה את הספרייה הגדולה ביותר במחוז אמיליה-רומאניה ( Biblioteca Comunale dell'Archiginnasio ), עם אוסף עצום של ספרים, כתבי יד, מכתבים, פמפלטים, מגזינים ועוד. את קירות החדרים והמסדרונות מעטרים לא פחות מ-6,000 שלטים הרלדיים ( Coats of Arms ) – סמלי האצולה של הסטודנטים שלמדו כאן לאורך השנים.
בפלאצו ארקיג'ינזיו בו ישבה בעבר אוניברסיטת בולוניה נמצא
האוסף הגדול בעולם של שלטים הרלדיים (צילום: Giuseppe Cardone )
אחד החדרים המרתקים והמיוחדים בארקיג'ינזיו הוא חדר האנטומיה ( Teatro Anatomico ) הנחשב לראשון מסוגו בעולם ונמצא בפקולטה לרפואה. על הקירות פסליהם של 12 רופאים מפורסמים ומעליהם דמויותיהם של 20 אנטומיסטים ידועים, ומהתקרה משגיח האל אפולו – שעל פי המיתולוגיה העניק לבני האדם את חוכמת הרפואה. במרכז החדר שולחן ניתוחים עשוי שיש ומסביבו טריבונות לסטודנטים ובימת המרצה – עם שני פסלים של אנשים פשוטי עור המחזיקים חופה עליה יושבת דמותה האלגורית של האנטומיה.
מרגש לראות את המוסד האקדמי המפואר הזה, מקום בו נחקרו המשפט, הרפואה והפילוסופיה, מקום בו למדו ולימדו מדענים פורצי דרך כדוגמת האסטרונום ואיש האשכולות ניקולאוס קופרניקוס ולאורה באסי – האישה הראשונה בעולם שמונתה למרצה בתחומי המדעים; אנשי דת כגון הארכיבישוף מ קנטרברי תומאס בקט ואף מספר אפיפיורים; אנשי רוח מובילים כמו המשורר והפילוסוף דנטה אליגיירי והסופר והחוקר אומברטו אקו; ועוד רבים רבים אחרים בשלל תחומים.
אל תחמיצו ביקור בחדר האנטומיה העתיק והיפהפה בארקיג'ינזיו (צילומים: CC Alex Lunin, uncia)
"השמנה": הקולינריה המשובחת של בולוניה והסביבה
בולוניה, המרוחקת 100 ק"מ בלבד מפירנצה בירת המחוז השכן טוסקנה , נחשבת לבירה הגסטרונומית של איטליה (וזו תחרות קשה!), בדומה לעיר ליון שידועה כבירת הקולינריה של צרפת . המאכל המזוהה ביותר עם בולוניה הוא כמובן רוטב הבולונז – שהוא למעשה הגרסה הבולונזית (והמפורסמת ביותר) לרוטב הבשרי העשיר הקרוי באיטלקית ראגו ( Ragù Bolognese ). מאכלים נוספים שנולדו כאן כוללים בין היתר את נקניק המורטדלה ( Mortadella ) ואת הטורטליני אן ברודו ( Tortellini en Brodo ) – טורטליני במרק בשר טעים מאוד – מנת הדגל של האזור. העושר הקולינרי של בולוניה העניק לה את הכינוי המחמיא – "השמנה" ( La Grassa ).
טיול בבירת הגסטרונומיה האיטלקית לא יהיה שלם בלי ביקור בלב הפועם שלה – אזור קוודרילטרו ( Quadrilatero ), הצמוד לפיאצה מאג'ורה ומאגד מבחר מדהים של דוכנים, מסעדות, מעדניות, קצביות, מאפיות, בתי קפה, ברים, שווקים מקורים, שלל חנויות אופנה ועוד. הסמטאות הצרות של השוק העתיק ביותר בעיר עמוסות במבקרים ובסחורות, הריחות כאן משגעים, שלא לדבר על הטעמים. פסטות ומאפים, גבינות ונקניקים, פירות וירקות, דגים ופירות ים, ומה לא – תמצאו כאן הכול מהכול, באיכות הגבוהה ביותר.
כתבה על אטרקציות ויעדים מומלצים בטוסקנה | כתבה על 10 מנות ייחודיות במטבח האיטלקי
מקצת הדוכנים בשוק העתיק באזור קוודרילטרו (צילום: CC Giuseppe Cardone)
הראגו בולונז אולי הכי מפורסם, אבל הטורטליני אן ברודו הוא הכוכב האמיתי של הקולינריה בבולוניה
(צילומים: Filippo Cantoni, bonchan)
מיטב התוצרת המקומית: פרמזן, פרושוטו וחומץ בלסמי
להשלמת החוויה הקולינרית מומלץ לנסוע מערבה – לכיוון פארמה ( Parma ) ורג'ו אמיליה ( Reggio Emilia ), מרחק 70-100 ק"מ מבולוניה, שם נולדה גבינת הפרמזן המקורית – פרמיג'אנו רג'אנו ( Parmigiano Reggiano ). את הגבינה הנפלאה הזו מייצרים בבתי חרושת מרשימים בהם אלפי גלילים אותם מכינים בשיטות מסורתיות ללא חומרים תעשייתיים, ומיישנים למשך 12 חודשים לפחות. מומלץ לבקר במפעל כזה (למשל 4Madonne Caseificio dell’Emilia בכפר Lesignana ) – לראות, לטעום ולשמוע על שיטות הייצור. אותי הרשים ביותר הפטיש המיוחד איתו מקישים המפקחים המומחים על כל גליל כדי לאשר את איכותו לפני שיקבל את חותמת האישור המיוחדת.
ואם הגענו עד פארמה, אי אפשר שלא להזכיר מאכל נוסף ששם אותה על המפה הקולינרית – הפרושוטו. המעדן הזה אומנם מיוצר בכמה מקומות נוספים באיטליה, אך הפרושוטו די פארמה ( Prosciutto di Parma ) הוא המפורסם והפופולרי מכולם. עם מסורת של 2,000 שנה, פשטות הייצור מקודשת כאן – אך ורק ירכי חזירים שגדלו באזורים ספציפיים באיטליה, משומרות במלח ים בלבד ללא כל תוספים או חומרים משמרים, ומיושנות למשך 400 ימים לפחות (ועד שלוש שנים). את הפרושוטו די פארמה קל לזהות – חפשו את הכתר עם השם PARMA על האריזה (או מוטבע על הירך עצמה).
לינה בעיר פארמה | לינה בעיר רג'ו אמיליה
התוצרת המפורסמת של פארמה: פרמיג'אנו רג'אנו ופרושוטו די פארמה (צילומים: Mariakray, c-vino)
עוד מוצר מיוחד לאזור זה הוא חומץ הבלסמי המסורתי המגיע מאזור מודנה ( Modena ), כשעה נסיעה מבולוניה (וברכבת – פחות מ-20 דקות), וכן מרג'ו אמיליה אותה פגשנו קודם. גם כאן מומלץ מאוד לערוך ביקור אצל יצרן מקומי, כמו למשל Acetaia Villa San Donnino שבכפר סן דונינו מחוץ למודנה, שם מייצרים חומץ בלסמי מסורתי כבר מעל 100 שנה. תארו לעצמכם עליית גג ובה שורות-שורות של 5-6 חביות בגדלים שונים, כל אחת מעץ אחר המוסיף לפרופיל הטעם. בכל שנה מוציאים כמות מסוימת מהחומץ שבחבית הקטנה ביותר לצורך בקבוק, וממלאים את החסר מהחבית הקצת יותר גדולה שלצידה, וכך הלאה.
ניתן בהחלט להעריך את אורך הרוח של היצרנים המקומיים המחכים את כל הזמן הדרוש עד שהחומץ יהיה מוכן למכירה, זאת לצד שורת קריטריונים מחמירים נוספים שיש לעמוד בהם על מנת להיות זכאים לשווק את מרכולתם כ"חומץ בלסמי מסורתי". אותם קריטריונים קובעים למשל את הרכיבים שמותר להשתמש בהם בתהליך הייצור (תירוש בלבד), את אופן ההכנה, את משך היישון המינימלי (12 שנים), ואפילו את צורת הבקבוק. צבע הפקק או התווית מהווים אינדיקציה לרמת היישון, שיכולה להגיע אפילו ל-100 שנה!
לינה בעיר מודנה
למעלה: החביות המשמשות ליישון החומץ הבלסמי המסורתי,
למטה: התוצר הסופי – חומץ בלסמי מתוצרת רג'ו אמיליה (מימין) ומתוצרת מודנה
(צילומים: CC Scott Ashkenaz, CCFoodTravel.com, kwistent)
בתי מלון מומלצים בבולוניה
מלון קורונה ד’אורו ( Hotel Corona d’Oro ) הוא מלון 4 כוכבים במיקום מעולה במרכז בולוניה, מרחק 3 דקות הליכה משני המגדלים ו-5 דקות הליכה מפיאצה מאג'ורה. החדרים אלגנטיים, נקיים ונוחים – חלקם משקיפים על המגדלים – והם כוללים בין היתר אינטרנט אלחוטי בחינם, מיני בר וטלוויזיה בלוויין. במלון מסעדה ובופה ארוחת בוקר עשיר, ובצמוד אליו ישנו חניון מקורה מאובטח תמורת תשלום נוסף.
למי שרוצה להתפנק קצת יותר נמליץ על מלון גראנד מג'סטיק (Grand Hotel Majestic gia' Baglioni), המדורג ברמת 5 כוכבים ושוכן במבנה מפואר מהמאה ה-18 בלב העיר העתיקה. היוקרה מורגשת כאן בכל פינה, והחדרים האלגנטיים כוללים ריהוט עתיק, מיזוג אוויר, אינטרנט אלחוטי בחינם, טלוויזיה בלוויין וחדרי רחצה גדולים . בנוסף לבופה ארוחת הבוקר המפנק יש כאן מסעדה מצוינת ( I Carracci ), בית קפה ( Cafè Marinetti ) וחנות יין במרתף ההיסטורי של המלון, עם 300 סוגי יינות.
רבים מדלגים על בולוניה בטיוליהם בצפון איטליה, אך קרבתה הרבה לפירנצה, העושר התרבותי והקולינרי שלה, והעובדה שיש אליה טיסות ישירות בעונה הופכים אותה לעיר שכדאי מאוד להוסיף לרשימת היעדים שלכם.
מידע נוסף
כתבות נוספות
האוסף הגדול בעולם של שלטים הרלדיים (צילום:
אל תחמיצו ביקור בחדר האנטומיה העתיק והיפהפה בארקיג'ינזיו (צילומים: CC Alex Lunin, uncia)
כתבה על אטרקציות ויעדים מומלצים בטוסקנה | כתבה על 10 מנות ייחודיות במטבח האיטלקי
הראגו בולונז אולי הכי מפורסם, אבל הטורטליני אן ברודו הוא הכוכב האמיתי של הקולינריה בבולוניה
(צילומים: Filippo Cantoni, bonchan)
מיטב התוצרת המקומית: פרמזן, פרושוטו וחומץ בלסמי
להשלמת החוויה הקולינרית מומלץ לנסוע מערבה – לכיוון פארמה ( Parma ) ורג'ו אמיליה ( Reggio Emilia ), מרחק 70-100 ק"מ מבולוניה, שם נולדה גבינת הפרמזן המקורית – פרמיג'אנו רג'אנו ( Parmigiano Reggiano ). את הגבינה הנפלאה הזו מייצרים בבתי חרושת מרשימים בהם אלפי גלילים אותם מכינים בשיטות מסורתיות ללא חומרים תעשייתיים, ומיישנים למשך 12 חודשים לפחות. מומלץ לבקר במפעל כזה (למשל 4Madonne Caseificio dell’Emilia בכפר Lesignana ) – לראות, לטעום ולשמוע על שיטות הייצור. אותי הרשים ביותר הפטיש המיוחד איתו מקישים המפקחים המומחים על כל גליל כדי לאשר את איכותו לפני שיקבל את חותמת האישור המיוחדת.
ואם הגענו עד פארמה, אי אפשר שלא להזכיר מאכל נוסף ששם אותה על המפה הקולינרית – הפרושוטו. המעדן הזה אומנם מיוצר בכמה מקומות נוספים באיטליה, אך הפרושוטו די פארמה ( Prosciutto di Parma ) הוא המפורסם והפופולרי מכולם. עם מסורת של 2,000 שנה, פשטות הייצור מקודשת כאן – אך ורק ירכי חזירים שגדלו באזורים ספציפיים באיטליה, משומרות במלח ים בלבד ללא כל תוספים או חומרים משמרים, ומיושנות למשך 400 ימים לפחות (ועד שלוש שנים). את הפרושוטו די פארמה קל לזהות – חפשו את הכתר עם השם PARMA על האריזה (או מוטבע על הירך עצמה).
לינה בעיר פארמה | לינה בעיר רג'ו אמיליה
התוצרת המפורסמת של פארמה: פרמיג'אנו רג'אנו ופרושוטו די פארמה (צילומים: Mariakray, c-vino)
עוד מוצר מיוחד לאזור זה הוא חומץ הבלסמי המסורתי המגיע מאזור מודנה ( Modena ), כשעה נסיעה מבולוניה (וברכבת – פחות מ-20 דקות), וכן מרג'ו אמיליה אותה פגשנו קודם. גם כאן מומלץ מאוד לערוך ביקור אצל יצרן מקומי, כמו למשל Acetaia Villa San Donnino שבכפר סן דונינו מחוץ למודנה, שם מייצרים חומץ בלסמי מסורתי כבר מעל 100 שנה. תארו לעצמכם עליית גג ובה שורות-שורות של 5-6 חביות בגדלים שונים, כל אחת מעץ אחר המוסיף לפרופיל הטעם. בכל שנה מוציאים כמות מסוימת מהחומץ שבחבית הקטנה ביותר לצורך בקבוק, וממלאים את החסר מהחבית הקצת יותר גדולה שלצידה, וכך הלאה.
ניתן בהחלט להעריך את אורך הרוח של היצרנים המקומיים המחכים את כל הזמן הדרוש עד שהחומץ יהיה מוכן למכירה, זאת לצד שורת קריטריונים מחמירים נוספים שיש לעמוד בהם על מנת להיות זכאים לשווק את מרכולתם כ"חומץ בלסמי מסורתי". אותם קריטריונים קובעים למשל את הרכיבים שמותר להשתמש בהם בתהליך הייצור (תירוש בלבד), את אופן ההכנה, את משך היישון המינימלי (12 שנים), ואפילו את צורת הבקבוק. צבע הפקק או התווית מהווים אינדיקציה לרמת היישון, שיכולה להגיע אפילו ל-100 שנה!
לינה בעיר מודנה
למעלה: החביות המשמשות ליישון החומץ הבלסמי המסורתי,
למטה: התוצר הסופי – חומץ בלסמי מתוצרת רג'ו אמיליה (מימין) ומתוצרת מודנה
(צילומים: CC Scott Ashkenaz, CCFoodTravel.com, kwistent)
בתי מלון מומלצים בבולוניה
מלון קורונה ד’אורו ( Hotel Corona d’Oro ) הוא מלון 4 כוכבים במיקום מעולה במרכז בולוניה, מרחק 3 דקות הליכה משני המגדלים ו-5 דקות הליכה מפיאצה מאג'ורה. החדרים אלגנטיים, נקיים ונוחים – חלקם משקיפים על המגדלים – והם כוללים בין היתר אינטרנט אלחוטי בחינם, מיני בר וטלוויזיה בלוויין. במלון מסעדה ובופה ארוחת בוקר עשיר, ובצמוד אליו ישנו חניון מקורה מאובטח תמורת תשלום נוסף.
למי שרוצה להתפנק קצת יותר נמליץ על מלון גראנד מג'סטיק (Grand Hotel Majestic gia' Baglioni), המדורג ברמת 5 כוכבים ושוכן במבנה מפואר מהמאה ה-18 בלב העיר העתיקה. היוקרה מורגשת כאן בכל פינה, והחדרים האלגנטיים כוללים ריהוט עתיק, מיזוג אוויר, אינטרנט אלחוטי בחינם, טלוויזיה בלוויין וחדרי רחצה גדולים . בנוסף לבופה ארוחת הבוקר המפנק יש כאן מסעדה מצוינת ( I Carracci ), בית קפה ( Cafè Marinetti ) וחנות יין במרתף ההיסטורי של המלון, עם 300 סוגי יינות.
רבים מדלגים על בולוניה בטיוליהם בצפון איטליה, אך קרבתה הרבה לפירנצה, העושר התרבותי והקולינרי שלה, והעובדה שיש אליה טיסות ישירות בעונה הופכים אותה לעיר שכדאי מאוד להוסיף לרשימת היעדים שלכם.
מידע נוסף
כתבות נוספות
התוצרת המפורסמת של פארמה: פרמיג'אנו רג'אנו ופרושוטו די פארמה (צילומים: Mariakray, c-vino)
למעלה: החביות המשמשות ליישון החומץ הבלסמי המסורתי,
למטה: התוצר הסופי
(צילומים: