מגדלורים, דייגים ולובסטרים –
טיול רגוע בחבל נובה סקוטיה
מאת: ד"ר רמי דברת


הים וגליו שזורים בכל אשר תראו בחצי האי נובה סקוטיה, בפרובינציה הקטנה אשר בדרום-מזרח קנדה. אפילו את השדות שבעמק הוא מציף, בקצב מחזורי ומסתורי.


יצאתי לבדוק מה יש כאן יותר – תושבים, מגדלורים, דייגים או אולי לובסטרים... ששמעם יצא למרחוק כטעימים וזולים במיוחד.

1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

בתי עץ צבעוניים בעיירה לוננברג   (צילום: Norman Maddeaux)
המגדלור של פגי'ס קוב  (צילום: Etienne Valois)
שפע לובסטרים טעימים וזולים  (צילום: Benson Kua)
המגדלור של אנאפוליס רויאל  (צילום: Jordan Crowe)
נמל הדייגים בעיירה לוננברג (צילום: Norman Maddeaux)
המגדלור על האי למול חופי הליפקס  (צילום: Dennis Jarvi)
העיירה לוננברג לא לחינם מזכירה את שוויץ (צילום: Norman Maddeaux)
מגדלור במפרץ פאנדי  (צילום: Jordan Crowe)
מגדלור באזור פורט רויאל  (צילום: Jordan Crowe)


יעדים בנובה סקוטיה המוזכרים בכתבה

 

גלים מסתוריים בעמק הפסטורלי

כך מצאתי את עצמי יושב על ספסל עץ פשוט בינות כרי דשא, המהווים חלק מחוותו של חקלאי מקומי. בעל המקום ואורחים אחרים בחווה משקיפים יחדיו על המראה היפה שלפנינו, עמק מוקף בשדות מעובדים. פה רואים איכר ישוב על טרקטור ושם מספר אנשים כורעים על ברכיהם לצורך ביצוע פעולה חקלאית כלשהיא. מידי פעם חולף בשמיים שחף או בעל כנף אחר אשר אין בכוחו להפר את השלווה הפסטורלית.
 
במרכז התמונה, שטח חשוף בצבעי בוץ חום, אשר ניכרים בו סימני רטיבות טריים. אט אט מתמלא השטח מים. בתחילה הם קולחים בזרזיפים דקיקים, לאחר מכן מגיעים כאילו משום מקום ומציפים את העמק לחלוטין. בתום 30 דקות העמק מוצף כולו מים, שאף יוצרים גלים קלים. במשך כעשר דקות תמימות העמק מולנו נראה כחלק מחוף ים, כאילו כך היה מאז ומתמיד, ואז, ללא כל סימן מוקדם, המים מתחילים לסגת. בתחילה פוסקים הגלים ולאחר מכן המים כאילו נשאבים חזרה לעבר הפתח הרחב דרכו נכנסו לעמק. שוב אפשר להבחין בגווני החום של האדמה ובלא יותר מאשר כמה שלוליות בודדות, השרידים היחידים למים אשר שצפו כאן אך לפני זמן קצר.

מפרץ פאנדי, נובה סקוטיה
בתוך 30 דקות המים מציפים את העמק, תופעת הגאות הקיצונית של מפרץ פנדי 
(צילום: רמי דברת)
 

 ברירת מחדל




 

גן העדן של הצרפתים

המחזה אשר הייתי עד לו התרחש ליד העיירה דיגבי (Digby) בפרובינציית נובה סקוטיה (Nova Scotia), והוא חלק מתופעת הגאות הקיצונית של מפרץ פנדי (Bay of Fundy). המפרץ שבאוקיינוס האטלנטי, מפריד בין חבל נובה סקוטיה לפרובינציה הסמוכה לו, ניו ברונסוויק (New Brunswick).
כתבה על הטריטוריות והפרובינציות של קנדה
 
נובה סקוטיה (או בהיגוי הרווח: נובה סקושה), הוא חצי אי בדרום-מזרח קנדה, בו לעולם לא תימצא במרחק גדול יותר מאשר 55 ק"מ מחוף ים כלשהו. כמעט כל דבר חשוב או אופייני הקשור לחבל ארץ זה כרוך בים או במים.
 
תושביה המקוריים של נובה סקושיה הם אינדיאנים, בני שבט מיקמק (Miꞌkmaq), שכ- 3000 מהם חיו כאן לפני בוא האירופאים. בשנת 1605 נוסדה נקודת הישוב הראשונה באזור פורט רויאל (Port Royal), על ידי קבוצה של צרפתים. ביקרתי בבית הראשון של המתיישבים אשר שוקם בדייקנות. כך יכולתי להרגיש לרגע קט כמו מתיישב צרפתי מתחילת המאה ה 17, אשר יושב לאכול את ארוחת הערב ליד שולחן העץ הכבד בחדר האוכל.
 
בהמשך המאה ה 17 התיישבו באזור כ- 60 משפחות צרפתיות. המתיישבים הללו כונו אקדיים, שכן האזור כולו נקרא בפי רבים ארקדיה - מונח יווני ורומי אשר משמעותו היא "ארץ של גן עדן שליו", ובהשמטת הריש מהשם כל המתיישבים הצרפתיים בצפון-מזרח ארה"ב ובדרום-מזרח קנדה נקראו אקדיים.

פורט רויאל, נובה סקוטיה
חצר ביתם של המתישבים הצרפתים הראשונים במאה ה- 17, 
פורט רויאל  (צילום: Dennis Jarvis)
 

סקוטלנד החדשה שמעבר לים

במאה ה- 18 החלו להגיע לאזור אנגלים, אשר הופכים לגורם משמעותי, ובתוכם סקוטים רבים, אשר היקנו לאזור את שמו ("סקוטלנד החדשה"). האנגלים הופכים בהדרגה לשליטי נובה סקוטיה, תוך קרבות עם הצרפתיים ורדיפת בני המיקמק. כך הם כובשים את פורט רויאל והופכים את שמה לאנאפוליס רויאל (Annapolis Royal).
 
האנגלים תמכו גם במהגרים פרוטסטנטים ממדינות אירופה האחרות, בכדי לחזק זרם דתי זה ולהוות משקל נגד לצרפתים הקתולים. במסגרת מאמצים אלה נוסדה העיירה לוננברג (Lunenburg) על ידי מספר משפחות גרמניות ושוויצריות, שפיתחו במקום ישוב לתפארת, אשר חב את עושרו לנמל. נמל זה הפך לאחר מנמלי הדיג הגדולים בכל אמריקה הצפונית, במאה ה- 18 ובתחילת המאה ה- 19. מאז אמנם ירדה מעצמת הדיג מגדולתה, אך עדיין נעים לשוטט בין בתי המידות המרשימים ובתי העץ הצבעוניים, עליהם הכריז ארגון אונסק"ו כאתר מורשת התרבות האנושית.

מומלץ להישאר ללינה בעיירה המקסימה הזו, ומלון מארינר קינג אין (The Mariner King Inn), הממוקם במבנה אופייני לא הרחק מהנמל, הוא אפשרות מוצלחת.
לינה בעיירה לוננברג

לוננברג, נובה סקוטיה
בתי העץ המקסימים של העיירה לוננברג, אתר מורשת תרבות של אונסק"ו 
(צילום: John Piercy)

מלון מומלץ בעיירה לוננברג
מלון מארינר קינג אין הצבוע כחול, בין בתיה היפים של העיירה לוננברג
 

החיילים המוזרים של מצודת הליפקס

גולת הכותרת של ההתיישבות הבריטית באזור היא העיר הליפקס (Halifax). העיר הגדולה ביותר בנובה סקוטיה וכיום בירתה, נוסדה בשנת 1749, לאחר שבריטניה החליטה להשתלט באופן סופי על המעוז הבריטי החשוב ביותר בצפון האוקיינוס האטלנטי. מוקד המשיכה הבולט בעיר היא מצודת הליפקס, הממוקמת על גבעה המשקיפה על הנמל הטבעי, שהיה האחראי העיקרי להתפתחותה המהירה של העיר. כבר מחוץ למצודה, הבנויה בצורת כוכב, הבחנתי בחומותיה העבות.
 
שיטוט במצודה הוא חוויה מעניינת – החל מחדר המשמר, עבור לחדר השינה של החיילים וכלה במראה המוזר של גברים המשוטטים בשטח המצודה לבושים בבגדי חיילים מהמאה ה- 19, עם כובעי פרווה גבוהים, חצאית סקוטית ארוכה, מגפיים ופריטי לבוש נוספים. מברשת שערות גדולה, התלויה במרכז החצאית, משמשת לניקוי אבק מבגדים ומציוד.
 
האירוע המרכזי בביקור, אשר מושך אליו קהל רב, הוא יריית פגז בודד מתותח הניצב על חומות המצודה, בכל יום בשעה 12:00 בדיוק. מעל 150 שנה נערך הטקס הסמלי, שכן בפועל לא נורתה מהמצודה אף לא ירייה אחת.
לינה בעיר הליפקס

הליפקס, נובה סקוטיה   הליפקס, נובה סקוטיה
חיילים בחצאית סקוטית והתותח שמוכן לפעולה, מצודת הליפקס  (צילום: Peter Miller, Tom Sherrill-Mix)
 

האסון של הליפקס

הירייה הרועמת מנוגדת לשלוותה של העיר הירוקה, אך משמשת תזכורת לאסון הגדול אשר פקד את הליפקס ב- 6 בדצמבר 1917. במהלך מלחמת העולם הראשונה שימש נמל העיר בסיס ימי לספינות מלחמה ואספקה, טרם יציאתן לאזורי העימות באירופה. בתאריך זה התנגשה במימיו ספינה צרפתית עמוסה בחומרי נפץ, עם ספינה אחרת, וכתוצאה מכך נהרגו 2000 מתושבי העיר ועוד 9000 נפצעו. אסון פיצוץ חומרי הנפץ הגדול בהיסטוריה, עד להטלת פצצות האטום במלחמת העולם השנייה, נחשב כאירוע מכונן בתולדותיה של העיר.
 
את עינו של המבקר לוכד מגדלור, הממוקם על אי קטן ומסמן לספינות המשייטות באזור כי הן קרבות אל פיתחו של הנמל. בנובה סקוטיה כולה, חבל ארץ עם חופים ארוכים וים הנוטה לסעור, כ- 150 מגדלורים, יותר מכל חבל ארץ אחר בקנדה. חלקם ממוקמים ממש על קו החוף ביבשה, חלקם במים וחלקם האחר על איים הסמוכים לחוף. אחדים עדיין משמשים לייעודם המקורי, לאותת לספינות המתקרבות לחוף, ואחרים הפכו ליעד למטיילים ולרומנטיקנים.

מגדלור הליפקס, נובה סקוטיה
מגדלור על אי קטן מדרום לנמל הליפקס, מזהיר את הספינות הקרבות לנמל 
(צילום: Dennis Jarvis)
 




 

הרומנטיקה של שומר המגדלור

סיור לאורך קו החוף של נובה סקוטיה, בין מגדלור למשנהו, יכול להיות חוויה מענגת במיוחד. כך למשל בעיירה ירמות' (Yarmouth), ניצב לתפארה מגדלור גבוה, אשר מסייע בהכוונת התנועה הימית הסואנת. הוא ממוקם על לשון יבשה צרה וסלעית, שהגישה אליה קשה, אתר טיפוסי לבניית מגדלור שבשמו נקשרו סיפורים ואגדות.
לינה בעיירה ירמות'
 
המגדלור הראשון ניבנה במקום בשנת 1840, כשנה לאחר שספינות החלו לפקוד את הנמל המקומי. המגדלור הנוכחי,  אשר ניבנה ב- 1962, מתנשא לגובה 23 מ'. צמוד אליו, כמו לאחרים, ניצב בית עץ, מקום מגוריו של שומר המגדלור. בדרך כלל גר השומר במקום עם משפחתו, וחייהם שימשו מקור לא אכזב לסיפורי הרפתקאות ורומנטיקה. כיום נעשית מלאכת הניטור וההשגחה באמצעים מודרניים, ואינה מחייבת מגורי קבע במקום, אך עד לפני עשרות שנים נחשב תפקידו של שומר המגדלור לעיסוק חשוב המכבד את בעליו. כך למשל, חישב אחד משומרי מגדלור ירמות', ששימש בתפקידו 31 שנים, ומצא כי במשך כהונתו טיפס ועלה במדרגות המגדלור יותר מ 47 אלף פעם (!).
 
כאשר תנאי הראות אינם טובים וקיים חשש כי הספינות המתקרבות לא יבחינו באור המגדלור, מושמע מהמגדלור אות מוסכם המסמן התקרבות לחוף. כדי להבין כיצד הושמעו אותות אזהרה אלו, ביקרתי במגדלור פורט פוינט (Fort Point) הנמצא בעיירה ליברפול (Liverpool‏). הוא הוקם ב- 1855 ובנוסף לסממנים המוכרים – מגדל עץ ובראשו פנס ובית השומר הצמוד אליו, ראיתי במקום גם צופר ערפל מאותה תקופה. הצופר מורכב מתיבת תהודה מעץ, אליה מחוברת ידית, שסיבוב שלה יוצר תנועת אויר הגורמת להשמעת צפירה עזה המזהירה את הספינות.

ירמות', נובה סקוטיה
בית המגורים של שומר המגדלור לצד המגדלור של העיירה ירמות', 47 אלף טיפוסים... 
(צילום: Property#1)
 

האם רשתות הדייג הן רק תפאורה לתיירים?

בדרכו של כל מטייל נקרים מגדלורים כאלה או אחרים, אך אם יש אחד שאין להחמיצו, זהו המגדלור של פגי'ס קוב (Peggy's Cove). מגדלור זה, המפורסם ביותר בקנדה ואחד המפורסמים בעולם כולו, משמש עבור רבים כסמל של נובה סקושיה. אמנם המקום מוצף מבקרים, ויש הטוענים כי הוא "תיירותי מידי", אך קשה להתעלם מיופיו. המגדלור, המתנשא לגובה 17 מ' מעל סלעי גרניט חשופים ודרמטיים, הוקם ב- 1915 ובחלקו התחתון ניצב בית השומר. במקום השומר ומשפחתו נוכל למצוא כאן פקידי דואר, המחתימים גלויות דואר צבעוניות עבור תיירים נלהבים.
 
אך פגיס קוב, אינו רק המגדלור, ליד מפרץ סנט מרגרט (St. Margarets Bay) שוכן כפר דייגים קטן, המונה מספר עשרות משפחות, כך שהמקום מתפרנס לא רק מתיירות. בכפר זה, כמו בכפרי דייגים אחרים באזור, סירות הדייג, הרשתות ואביזרי הדיג האחרים צבעוניים, נקיים ומצוחצחים, עד כי לשונות רעות טוענות כי "הכל הצגה" המכוונת למשוך תיירים.
 
מהתבוננות מעמיקה עולה כי אין הדבר כך, וניתן לצפות בפעילות דייג אמיתית באזור. כך למשל, צפיתי בעיירה היפה צ'סטר (Chester) בשלושה דורות של דייגים - סב, אב ונכד כבן 12 – אשר עסקו שעה ארוכה בהעמסת רשתות וציוד דייג על סירתם. הם דחפו את הסירה תחת גשר עץ ישן, לתוך מי הנמל הקטן, הפעילו את מנועה ולאחר מספר דקות השליכו את רשתות הדייג ונעלמו מעייני.

פגי'ס קוב, נובה סקוטיה
המגדלור של 
פגי'ס קוב, אסור להחמיץ!  (צילום: רמי דברת)
 

לבחור את הלובסטר שלכם

גורלם של רבים מתושבי האזור קשור בים, תרתי משמע. בלא מעט ישובים הבחנתי באנדרטה המציינת שמות קרבנות אשר תבע הים, בעת שניסו למצוא את פרנסתם. במפרצים רבים אפשר להבחין במצופים צבעוניים על פני המים, ואלו מחוברים לכלובים המשמשים לדיג לובסטרים. פרוקי רגליים אלה, שבאזור זה הם גדולים ובשרניים במיוחד, מוכוונים להיכנס לכלוב בכדי לנגוס בפיתיון בצורת דג. לאחר שהלובסטר נכנס לכלוב הוא אינו יכול לצאת ממנו וכך מוצא את דרכו לצלחת.
 
בנובה סקוטיה מאמינים כי טעמו משתפר כאשר אוכלים אותו באוויר הפתוח. אפשר לסור לאחד מבתי האוכל המתמחים בבישול לובסטרים, להצביע על האחד המסויים בו חושקים מבין רבים השוחים במיכל ענק, ולאחר מספר דקות של שליקה ובישול במים חמים הוא יוגש חם וטרי לשולחן. בניגוד לאזורים רבים אחרים בעולם, בהם נחשב הלובסטר מאכל יוקרתי, הרי שידו של כל תייר משגת להזמין לובסטר במסעדות עממיות אלו של נובה סקוטיה.

דיג לובסטרים, נובה סקוטיה
הלובסטרים נכנסים לכלוב עם פתיון ואינם יכולים לצאת ממנו, וכך מוצאים את דרכם לצלחת  (צילום: Dennis Jarvis)
 

החיים ליד הים

בעודי יושב בשמש הנעימה של חודש יולי ומתבונן בהמונים המכרסמים את הלובסטרים העסיסיים, התפניתי להרהר בחבל הארץ היפה והמרוחק הזה. החיים כאן מתנהלים בקצב רגוע, המושפע מ"מצב רוחו" של הים, אשר יודע להיות מיטיב ואכזר, והשיטוט במחוזותיו אינו מאכזב לעולם.
 

מידע נוסף

כתבות נוספות


רמי דברת אודות הכותב
ד"ר רמי דברת, חורש את העולם עם מצלמה ומעביר הרצאות חוויתיות על מסעות, תרבויות וטיולים בעולם. ניסיון עשיר בהרצאות למגוון של קהלים, מוסדות וגופים. מעביר קורסים בבית הספר המרכזי להשתלמויות של הסתדרות המורים. דוא"ל: ramidov@zahav.net.il

רמי עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות







0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר