דרכי הנוף של האי קרפאתוס
מאת: ירדן גור
האי קרפאתוס בעל נופים דרמטיים, מצוקים תלולים שכמו צמחו מתוך מפרצי טורקיז, כבישים תלויים על צלע הר וכפרים קטנים, 12 במספר, חבויים בין כפלי המדרונות. כאן הזמן עצר מלכת והתושבים משמרים את המנהגים כבר מאות שנים. כאן שילוב נפלא בין חוויה תרבותית, קולינרית, טיול בטבע ו"בטן-גב" בבתי מלון מפנקים.
כפרים ונקודות עניין בקרפאתוס, על מסלול דרכי הנוף המתואר בכתבה,
ושני בתי מלון מומלצים בעיירה פיגאדיה, בירת האי: מלון אסטרון פרינסס |
(להגדלה לחצו על הפינה העליונה)
הרושם הראשוני לא תמיד קובע
רבים מרימים גבה, כשנוחתים בשדה התעופה הקטן של האי קרפאתוס, הממוקם בקצהו הדרומי של האי. "זה האי היווני הירוק והיפהפה שראיתי בתמונות?", שואלים את עצמם הספקנים, ואכן האדמה הסלעית והנוף הטרשי שאופייניים לחלק זה של האי אינם נראים מבטיחים. שדה התעופה, מוזנח למראה, מקבל את פני הנוסעים בחדר דל למדי, דבר שאינו תורם לשיפור הרושם הראשוני שנוצר.
כבר בדרך לעיר הבירה של האי – פיגאדיה ( Pigadia ), בה בדרך כלל לנים וממנה יוצאים לטיולי יום, הנוף מתחיל להאיר עיניים. בנמל התעופה נמצא הכביש הישר הארוך ביותר באי, וכשעוברים ממנו אל הדרך הראשית, מתחיל הכביש לטפס ולהתפתל, חושף לרגעים את נופיו המרהיבים של האי. "וואו!", מופתעים הספקנים, שלאט לאט משילים את ספקנותם, ונהנים מהנסיעה אל עבר ההרים הנישאים, ומהבזקי הכחול במפרצים הפרועים שנפרסים מטה. מכאן הנוף רק הולך ומשתפר.
עיר הבירה הקטנה שוכנת למרגלות רכס הררי, ומשתרעת לחופו המזרחי של האי. מרבית התושבים שחיים בעיר עוסקים בתיירות משום שמרבית התיירים שמגיעים אל האי עוברים בעיר, בשלב כזה או אחר. כאן ניתן לשכור רכב לטיולי יום, או להירשם להפלגות היומיות שיוצאות מהנמל צפונה, לסיור בשניים-שלושה חופים ציוריים.
כתבה נוספת על האי קרפאתוס
הר נשפך אל תוך הים בחוף הקסום קירה פנאייה – אלו הנופים שלשמם התכנסנו (צילום: אמיר גור)
פיגאדיה – תחנת היציאה לטיול ברכב
בפיגאדיה, המכונה גם בפשטות: "קרפאתוס" ( Karpathos town ), לא חסרים מקומות לינה. בתי מלון בדירוג כוכבים של בין 2-5 מקבלים את פני הנופשים, וכן דירות להשכרה וחדרים בבתי משפחות מקומיות. גם רכבים להשכרה תמצאו כאן בשפע. רק ברחוב הראשי לבדו (הראשון שמקביל לקו המים), יש לפחות 5 סוכנויות רכב. לכאורה, יש שפע ואין שום בעיה להתמקם ו"להיות ספונטניים", אך שימו לב לעניין הבא: כמו בתי עסק רבים אחרים באי, בין השעות 13:00-17:00, הסוכנות סגורה ואין עם מי לדבר. באופן כללי, כשזה נוגע לתכנון הטיול באי – רצוי להחליט מה עושים לפחות בערב לפני ולסגור את התכנית עם נותני השירות מראש.
לינה באי קרפאתוס
בתוך העיר עצמה אין סיבה להסתובב עם רכב, וניתן לטייל לאורכה ולרוחבה ברגל. היא ידידותית למשתמש - קטנה ופשוטה להתמצאות: שלושת הרחובות הראשיים, המקבילים אל הים, מכילים את ריכוז נקודות העניין בעיר. הרחוב הראשון מוביל אל הנמל היפהפה, בו עוגנות הספינות שיוצאות להפלגות היומיות, סירות בעלות דופן מזכוכית וסירות פרטיות רבות. לאחר שיורדים בירידה תלולה אל הנמל, נחשף ליבה הפועם של העיר – עשרות בתי קפה מעוצבים, טברנות, ברים ומסעדות שונות ומגוונות מצטופפות לאורך הנמל, ומציעות אווירה של חופש מלווה בצלילי בוזוקי, טעימות אוזו מקומי ורוח ים מנשבת. ברחוב השני המקביל לים ממוקמת הטיילת של העיר – מדרחוב קטן ומקסים, עם בתי קפה, בתי מרקחת וחנויות. הרחוב השלישי הוא רחוב החנויות שבהן קונים המקומיים. כאן האווירה מעט יותר אותנטית והמצאי מתאים לציידי המזכרות.
לאחר שמקנחים את היום בנמל פיגאדיה, מומלץ לישון היטב ולקום מוקדם ליום הטיול ברכב. למרות הפיתוי להישאר ולהתפנק בחופים ובבריכה, כדאי לשנס מותניים ולצאת מהעיר צפונה, שם נמצאים הנופים המרהיבים באמת, שבשבילם הגענו עד לכאן.
לינה בעיר פיגאדיה (קרפתוס)
נמל העיר פיגאדיה – קטנה ופשוטה להתמצאות (צילום: Freeartist)
אזור הטברנות והבילויים של העיר פיגאדיה – ארוחת ערב עם נוף הנמל הקסום (צילום: borchee)
מטפסים צפונה – אל העיירה אפרי
ניווט הטיול הרכוב באי פשוט למדי. דרך ראשית מפותלת אחת יוצאת מהעיר פיגאדיה צפונה, איתה ממשיכים עד שמגיעים לפיצול הראשון, בעיירה אפרי ( Aperi ). ככל שמתרחקים מהעיר כך הנופים משתפרים ומינון ה"וואוו-אים" עולה. לכל אורך הדרך, שחלקה ממש נושק לצלע ההר, מטעי זיתים ועצי אורן, חלקם נוטים בזווית המסגירה את כיוון הרוח. שיחים נמוכים יותר מאפיינים את הנוף ברום ההרים. כמעט אחרי כל פיתול בכביש מרגישים את הצורך לעצור ולהתבונן בנוף, לצלם ולנשום את האוויר הצח. למרות שהדרך צרה (לעיתים צרה מכדי מעבר של שני רכבים), יש התרחבויות רבות לצדי הכביש, בהן ניתן לעצור ולהתמוגג מהנוף הפנורמי המרהיב.
לעומת איי יוון האחרים ובפרט – האיים השכנים, רודוס ו כרתים, האי קרפאתוס צעיר בעסקי התיירות וזוכה לפחות מבקרים בשנה. יש בכך יתרון אדיר משום שהדרכים אינן עמוסות, בלשון המעטה, למעשה לעיתים חולפות מספר דקות לפני שפוגשים בכלי רכב נוסף על הכביש. תושבי האי שלא עייפו עדיין מהמון התיירים, ידידותיים ונעימים ועוזרים למטיילים בסבלנות ובחיוך כן.
ריכוז כתבות על איי יוון
לאורך הדרך מפרצוני עצירה בהם ניתן לנוח וליהנות מהנוף (צילום: אמיר גור)
אפרי – הכפר הנסתר שבלב ההר
כ-8 ק"מ של נסיעה צפונה בכביש המתפתל מביאה אותנו בסופו של דבר אל הכפר המקסים אפרי ( Aperi ) , בגובה של 320 מ' מעל פני הים. הכפר נבנה בימי הביניים, כמחבוא עבור תושבי החוף שחששו מפני פשיטת שודדי הים הפולשים לפגאדיה, ואכן – מקו החוף לא ניתן להבחין בבתי הכפר הבוהקים בלבן, שרובם עומדים בריקנותם, ממתינים לבעליהם שישובו לנפוש בהם בקיץ.
הדרך הממשיכה אל הכפר עוברת בוואדי מוריק, שחוצה אותו לשניים, ובין שני מדרונות ההר עובר גשר מרשים המחבר ביניהם. בתי המקום שמורים היטב ותושביו אריסטוקרטים ואמידים. יש שאומרים שזהו אחד הכפרים העשירים ביותר ב יוון כולה. בקו הרקיע בולטת ביופייה כנסיית הכפר, עם אריחי הקרמיקה המכסים את כיפתה.
תושבי המקום המעטים מבוגרים ברובם, שכן הצעירים "יוצאים אל העולם" – לרכוש השכלה והכנסה מעבר לים. לאחר סיור קצר בכפר והפסקת קפה ומאפה מקומי, אפשר לשוב אל הדרך הראשית ולהמשיך בעקבות השילוט, לכיוון העיירה ספואה ( Spoa ).
הכפר ההררי אפרי ובאופק המפרץ של העיר פיגאדיה (צילום: HaraldBiebel)
ספואה – מי שמביט בי מאחור לא יודע מי אני
הדרך אל הכפר ספואה היא אחת הדרכים הנופיות היפות ביותר באי. לכל אורכה מלוות אותנו כנסיות זעירות ומטופחות להפליא על ראשי הגבעות, ומקומות תפילה ארעיים, שמזכירים לנו שהאוכלוסייה המקומית קתולית ואדוקה ברובה. ההרים שמסביבנו מתקמטים ומשתפלים אל הים הכחול, ואל מפרצונים בצבע טורקיז עז.
מי שמגיע אל הכפר מדרום, פוגש תחילה ב"דלת האחורית" של האי: אחורי הבתים, חוטי החשמל, העמודים ועשבים שוטים שגדלו פרא. אך משסובבים את הכפר מעט (אין צורך להתאמץ, הדרך עושה את זה בשבילנו) פוגשים בפניו היפות. בתים לבנים וצחורים, סמטאות אבן שמדרגות צרות עוברות בהן, על רקע מצוקים דרמטיים מנוקדים ירוק.
הכפר ספואה – אחת הדרכים היפות באי (צילום: borchee)
הכפר ספואה – גם החופים שווים בהחלט (צילום: cunfek)
האבנים המתגלגלות – בדרך לאולימפוס
הנסיעה צפונה מספואה חולפת אף היא בנופים מקסימים. לצדי הדרך מוטלים כאבן שאין לה הופכין כלי רכב ישנים וחלודים – טרקטורים עייפים, משאיות ישנות, מלגזות ועוד. למרות שמדובר בזבל שננטש ופינויו הוזנח על ידי הממשלה – יש לזה חן מסוים.
מעט לאחר שמתחילים לטפס עם הדרך, מתחילים להופיע שלטים שמזהירים מפני מפולת אבנים מתגלגלות, מההרים שלשמאלנו. את קטע הכביש הקצר הזה צריך פשוט לחצות בערנות יתרה, מבלי להילחץ, ולזכור שהשלטים מפחידים יותר מהמציאות.
הדרך היפה צופנת בחובה מפגשים אקראיים עם תושבות המקום, חלקן רובצות בשמש, אחרות מקפצות בין הסלעים ומלחכות עשב. הכוונה כמובן לעזים החביבות שמגיחות מדי פעם לצד הכביש, ומהוות אטרקציה למבוגרים ממש כמו לילדים בחבורה.
לינה ואירוח בכפר אולימפוס
עז נחמדת שסיימה לאכול את רוב צמרות העצים וכעת מתלבטת איך לאכול את הכנסיה... (צילום: אמיר גור)
על פסגת האולימפוס
בצפון האי, בחלקו המבודד והפראי, שוכן הכפר הציורי אולימפוס ( Olympos ), שהביקור בו מעורר השראה והערצה. כמה מאות מטרים לפני הכניסה לכפר, פוגשים בנשים המקומיות, לבושות בתלבושותיהן המסורתיות, מטפחות את שיחי הוורדים ברצינות תהומית. מהרכב נפרדים במגרש החניה הקטן שבכניסה לכפר. הסמטאות שנבנו כאן לפני כ- 1,200 שנה והצליחו לשמור על צביונן, אינן מתאימות לרכבים, וגם לא לעגלות ולכיסאות גלגלים. הבתים שנבנו כמו שמיכת טלאים, צפופים וצבעוניים, פותחים את דלתם למבקרים ומייצגים ארכיטקטורה מסורתית עתיקה.
בעבר גם חומה ארוכה הגנה על הכפר אולימפוס, אבל באופן בלתי נמנע הוא התרחב עם השנים (צילום: אמיר גור)
כבר ברגעי הביקור הראשונים מתחשק לעצור בכל אחת מהמסעדות הביתיות ומבתי הקפה הקטנים. זקנה בלבוש מסורתי עומדת בפתח המסעדה ומברכת את העוברים ושבים בקריאות "קלימרה!" ("בוקר טוב!"), ובחיוך גדול. מעבר לבתים המיוחדים, גם המנהגים המקומיים, התלבושות המסורתיות ואפילו השפה, השתמרו כמעט ללא שינוי. הכפר כולו הוא מעין קפסולת זמן, מוזיאון פתוח לתרבות ולפולקלור המקומי.
לאחר שחולפים על פני המסעדות הראשונות, נכנסים לרחוב הראשי. מימין טברנות קטנות המשקיפות על הוואדי הרחב שלמרגלות הצוק. ברחוב זה גם נמצאות רוב החנויות, בהן נמכרים מוצרי טקסטיל – שמלות ובדים רקומים, כיסויי ראש מסורתיים, כלי קרמיקה, נעלי עור ומזכרות, הכל צבעוני ומאיר עיניים, קשה שלא לחייך בהתפעלות. מטפסים ברחוב הראשי עד שמגיעים לכיכר פלטי ( Platy ) – רחבה מרובעת שבה נערכים האירועים והחגיגות המסורתיות. בקצה הרחבה מתנשא מגדל השעון של הכנסייה המקומית ( Dormition of the Virgin ), שנבנתה כאן במאה ה-16.
לאחר שמסתובבים קצת וסופגים את המראות ואת האווירה, הגיע הזמן לנוח ולסעוד באחת הטברנות המקסימות. בהמשך למסעדות ברחוב הראשי, בצידה השני של הכיכר יש מסעדות נוספות, שפונות למפרץ היפהפה.
לינה בכפר אולימפוס
אישה מקומית עומלת על מלאכת היד שתוצריה נמכרים באולימפוס לתיירים (צילום: אמיר גור)
טובלים על הדרך – החופים של לפקוס
לאחר שנפרדים (בקושי רב) מאולימפוס, הגיע הזמן להתחיל לשוב דרומה בחזרה לנמל הבית שלנו – פיגאדיה. מאחר שהטיול המתוכנן מתאים ליום אחד, אנחנו נאלצים לוותר על ביקורים בעיירות מעניינות נוספות בצפון, כמו אבלונה ( Avlona ) ודיאפאני ( Diafani ), לטובת אחד החופים היפים ביותר באי – החוף החולי של הכפר לפקוס ( Lefkos ).
עד מעט אחרי ספואה, חוזרים באותו הכביש, אך החל מהפיצול שאחרי ספואה צריך לשים לב ולקחת בכל הזדמנות את הנתיב הימני. לפקוס מקבלת את פני המבקרים עם מבחר בתי קפה קטנים סביב החוף, שמשיות להשכרה ואווירה תמידית של חופש. יש בה מספר חופים, אך הראשון והצפוני ביותר מוגן מפני הרוח והחול בו דק ורך (שלא כמו ביתר חלקי האי, בהם החול מורכב מאבנים קטנות).
הכפר הקטן יכול בקלות להוות גם נקודת יציאה לטיול עצמו, עם מבחר דירות הסטודיו שמוצעות בו להשכרה. המקום קרוב יותר לחלקו הצפוני של האי, שמתאים למי שרוצים לטייל בהרים ובכפרים.
חוף הים של לפקוס – חולי ונעים, להבדיל מחופים רבים אחרים שמאופיינים באבנים קטנות כהות רבות (צילום: אמיר גור)
יורדים דרומה בדרך הפנורמה המערבית
אין חשש שהנופים המרהיבים של האי ישעממו את מי מהנוסעים בשלב מסוים. קשה לרוות מיופיים של ההרים המזדקרים מעל הים, ושל מפרצי הטורקיז הנפרסים מטה. כמו כן, הדרך חזרה שונה באופייה מהדרך הלוך. ראשית – כולם הרבה יותר עייפים, כך שצריך לשמור על הנהג ערני, ושנית – פשוט מדובר בדרך העוברת צמוד לחוף המערבי ולא למזרחי ממנו הגענו.
למי שעוד נותרו כוחות בשלב זה יכול לבקר בעיירות שבדרך: פיניקי ( Finiki ) וארקאסה ( Arkasa ) – שבה אתר ארכיאולוגי של העיר העתיקה ונקודות תצפית מרהיבות על המפרץ.
מומלץ לעצור להתרענן בנופים המרהיבים שבאי (צילום: אמיר גור)
ספורט ופעילויות בדרום האי
מעבר ליום הטיול עם הרכב, בקרפאתוס מגוון רחב של פעילויות שיכולות בקלות למלא שבוע שלם. האי – שבורך ביותר ימי רוח בשנה מהממוצע העולמי – מהווה גן עדן לגולשי רוח, במיוחד בחופים הדרומיים ובחוף שנושק לשדה התעופה. מי שצולל יוכל לעשות זאת במבחר אתרים, שאחד מהם הוא ספינה טבועה ומעניינת. הצלילות כמו גם ההפלגות יוצאות על בסיס יומי, בתיאום מראש.
ההרים הגבוהים מבטיחים שגם עבור עכברי היבשה תמצא פעילות שוות ערך, כגון טיולי אופניים בטבע, טיפוס ומסלולי הליכה רבים. מי שרוצה להגיע לחופים נוספים, בקלות וביום אחד – יכול להצטרף לשייט יומי שעובר בין 2-3 חופים נבחרים. אל השייט יוצאים דרך אחד משני הנמלים – דיאפאני ופיגאדיה.
מי שרוצה לטעום מהאי מכיוון הים יכול להצטרף להפלגה שלוקחת לחופים המרכזיים (צילום: אמיר גור)
בתי מלון מומלצים באי קרפאתוס
מלון אסטרון פרינסס (Hotel Astron Princess) הוא מלון 4 כוכבים משפחתי, קטן, נקי ושקט, הממוקם במרחק 300 מ' מהחוף, קרוב מאד לנמל של פיגאדיה - מרכז החיים של העיר. במלון בריכת שחיה, ספא, חדר כושר, חדרים גדולים וסוויטות מהממות, שלכולם מרפסות עם נוף לים (בקשו קומה גבוהה), פינת ישיבה, אמבט ג'קוזי, מטבחון, מקרר וקומקום חשמלי. צוות המלון המשפחתי עושה הכל באדיבות ויחס אישי במטרה לסייע.
מלון אלימונדה מארה ( Alimounda Mare ) הוא מלון 5 כוכבים, הממוקם במרחק הליכה קצר (כ- 700 מ') מאזור החנויות, המסעדות והנמל של מרכז פיגאדיה . למלון חוף פרטי, הנושק לבריכת האינסוף של המלון, חדרים מרווחים וממוזגים, עם מרפסות שחלקן פונות לים. ארוחת הבוקר עשירה וטובה, עם הרבה ירקות, וניתן לאכול במלון גם ארוחת ערב, אך מומלץ לצאת ולטעום את האוכל במסעדות שבאזור הנמל. ניתן לשכור רכב דרך המלון, אך מול המלון מספר תחנות השכרה זולות יותר.
מלון אלימונדה מארה – להתפנק על שפת הים או הבריכה
לאחר שעוזבים את האי קרפאתוס מרגישים מייד צורך לחזור אליו ולהשלים את רשימת הפעילויות והטיולים שהוא מציע. מהמטוס אפשר להעיף מבט אחרון בטופוגרפיה המעניינת של האי, להניח את הראש על משענת הכיסא ולהרוויח כשעה וחצי של שינה לפני שנוחתים בחזרה בארצנו הקטנטונת.
מידע נוסף
השכרת רכב ביוון
בתי מלון באי קרפאתוס
לינה בעיר פיגאדיה (קרפתוס)
כתבות נוספות
האי קרפאתוס - כל גווני הכחול
האי לפקדה - כל גווני הכחול בטיסה ישירה
טיול בעקבות אנשי כרתים
כרתים – קניון סמאריה
כבר בדרך לעיר הבירה של האי – פיגאדיה (
עיר הבירה הקטנה שוכנת למרגלות רכס הררי, ומשתרעת לחופו המזרחי של האי. מרבית התושבים שחיים בעיר עוסקים בתיירות משום שמרבית התיירים שמגיעים אל האי עוברים בעיר, בשלב כזה או אחר. כאן ניתן לשכור רכב לטיולי יום, או להירשם להפלגות היומיות שיוצאות מהנמל צפונה, לסיור בשניים-שלושה חופים ציוריים.
כתבה נוספת על האי קרפאתוס
הר נשפך אל תוך הים בחוף הקסום קירה פנאייה – אלו הנופים שלשמם התכנסנו (צילום: אמיר גור)
לינה באי קרפאתוס
בתוך העיר עצמה אין סיבה להסתובב עם רכב, וניתן לטייל לאורכה ולרוחבה ברגל. היא ידידותית למשתמש - קטנה ופשוטה להתמצאות: שלושת הרחובות הראשיים, המקבילים אל הים, מכילים את ריכוז נקודות העניין בעיר. הרחוב הראשון מוביל אל הנמל היפהפה, בו עוגנות הספינות שיוצאות להפלגות היומיות, סירות בעלות דופן מזכוכית וסירות פרטיות רבות. לאחר שיורדים בירידה תלולה אל הנמל, נחשף ליבה הפועם של העיר – עשרות בתי קפה מעוצבים, טברנות, ברים ומסעדות שונות ומגוונות מצטופפות לאורך הנמל, ומציעות אווירה של חופש מלווה בצלילי בוזוקי, טעימות אוזו מקומי ורוח ים מנשבת. ברחוב השני המקביל לים ממוקמת הטיילת של העיר – מדרחוב קטן ומקסים, עם בתי קפה, בתי מרקחת וחנויות. הרחוב השלישי הוא רחוב החנויות שבהן קונים המקומיים. כאן האווירה מעט יותר אותנטית והמצאי מתאים לציידי המזכרות.
לאחר שמקנחים את היום בנמל פיגאדיה, מומלץ לישון היטב ולקום מוקדם ליום הטיול ברכב. למרות הפיתוי להישאר ולהתפנק בחופים ובבריכה, כדאי לשנס מותניים ולצאת מהעיר צפונה, שם נמצאים הנופים המרהיבים באמת, שבשבילם הגענו עד לכאן.
לינה בעיר פיגאדיה (קרפתוס)
נמל העיר פיגאדיה – קטנה ופשוטה להתמצאות (צילום: Freeartist)
אזור הטברנות והבילויים של העיר פיגאדיה – ארוחת ערב עם נוף הנמל הקסום (צילום: borchee)
מטפסים צפונה – אל העיירה אפרי
ניווט הטיול הרכוב באי פשוט למדי. דרך ראשית מפותלת אחת יוצאת מהעיר פיגאדיה צפונה, איתה ממשיכים עד שמגיעים לפיצול הראשון, בעיירה אפרי ( Aperi ). ככל שמתרחקים מהעיר כך הנופים משתפרים ומינון ה"וואוו-אים" עולה. לכל אורך הדרך, שחלקה ממש נושק לצלע ההר, מטעי זיתים ועצי אורן, חלקם נוטים בזווית המסגירה את כיוון הרוח. שיחים נמוכים יותר מאפיינים את הנוף ברום ההרים. כמעט אחרי כל פיתול בכביש מרגישים את הצורך לעצור ולהתבונן בנוף, לצלם ולנשום את האוויר הצח. למרות שהדרך צרה (לעיתים צרה מכדי מעבר של שני רכבים), יש התרחבויות רבות לצדי הכביש, בהן ניתן לעצור ולהתמוגג מהנוף הפנורמי המרהיב.
לעומת איי יוון האחרים ובפרט – האיים השכנים, רודוס ו כרתים, האי קרפאתוס צעיר בעסקי התיירות וזוכה לפחות מבקרים בשנה. יש בכך יתרון אדיר משום שהדרכים אינן עמוסות, בלשון המעטה, למעשה לעיתים חולפות מספר דקות לפני שפוגשים בכלי רכב נוסף על הכביש. תושבי האי שלא עייפו עדיין מהמון התיירים, ידידותיים ונעימים ועוזרים למטיילים בסבלנות ובחיוך כן.
ריכוז כתבות על איי יוון
לאורך הדרך מפרצוני עצירה בהם ניתן לנוח וליהנות מהנוף (צילום: אמיר גור)
אפרי – הכפר הנסתר שבלב ההר
כ-8 ק"מ של נסיעה צפונה בכביש המתפתל מביאה אותנו בסופו של דבר אל הכפר המקסים אפרי ( Aperi ) , בגובה של 320 מ' מעל פני הים. הכפר נבנה בימי הביניים, כמחבוא עבור תושבי החוף שחששו מפני פשיטת שודדי הים הפולשים לפגאדיה, ואכן – מקו החוף לא ניתן להבחין בבתי הכפר הבוהקים בלבן, שרובם עומדים בריקנותם, ממתינים לבעליהם שישובו לנפוש בהם בקיץ.
הדרך הממשיכה אל הכפר עוברת בוואדי מוריק, שחוצה אותו לשניים, ובין שני מדרונות ההר עובר גשר מרשים המחבר ביניהם. בתי המקום שמורים היטב ותושביו אריסטוקרטים ואמידים. יש שאומרים שזהו אחד הכפרים העשירים ביותר ב יוון כולה. בקו הרקיע בולטת ביופייה כנסיית הכפר, עם אריחי הקרמיקה המכסים את כיפתה.
תושבי המקום המעטים מבוגרים ברובם, שכן הצעירים "יוצאים אל העולם" – לרכוש השכלה והכנסה מעבר לים. לאחר סיור קצר בכפר והפסקת קפה ומאפה מקומי, אפשר לשוב אל הדרך הראשית ולהמשיך בעקבות השילוט, לכיוון העיירה ספואה ( Spoa ).
הכפר ההררי אפרי ובאופק המפרץ של העיר פיגאדיה (צילום: HaraldBiebel)
ספואה – מי שמביט בי מאחור לא יודע מי אני
הדרך אל הכפר ספואה היא אחת הדרכים הנופיות היפות ביותר באי. לכל אורכה מלוות אותנו כנסיות זעירות ומטופחות להפליא על ראשי הגבעות, ומקומות תפילה ארעיים, שמזכירים לנו שהאוכלוסייה המקומית קתולית ואדוקה ברובה. ההרים שמסביבנו מתקמטים ומשתפלים אל הים הכחול, ואל מפרצונים בצבע טורקיז עז.
מי שמגיע אל הכפר מדרום, פוגש תחילה ב"דלת האחורית" של האי: אחורי הבתים, חוטי החשמל, העמודים ועשבים שוטים שגדלו פרא. אך משסובבים את הכפר מעט (אין צורך להתאמץ, הדרך עושה את זה בשבילנו) פוגשים בפניו היפות. בתים לבנים וצחורים, סמטאות אבן שמדרגות צרות עוברות בהן, על רקע מצוקים דרמטיים מנוקדים ירוק.
הכפר ספואה – אחת הדרכים היפות באי (צילום: borchee)
הכפר ספואה – גם החופים שווים בהחלט (צילום: cunfek)
האבנים המתגלגלות – בדרך לאולימפוס
הנסיעה צפונה מספואה חולפת אף היא בנופים מקסימים. לצדי הדרך מוטלים כאבן שאין לה הופכין כלי רכב ישנים וחלודים – טרקטורים עייפים, משאיות ישנות, מלגזות ועוד. למרות שמדובר בזבל שננטש ופינויו הוזנח על ידי הממשלה – יש לזה חן מסוים.
מעט לאחר שמתחילים לטפס עם הדרך, מתחילים להופיע שלטים שמזהירים מפני מפולת אבנים מתגלגלות, מההרים שלשמאלנו. את קטע הכביש הקצר הזה צריך פשוט לחצות בערנות יתרה, מבלי להילחץ, ולזכור שהשלטים מפחידים יותר מהמציאות.
הדרך היפה צופנת בחובה מפגשים אקראיים עם תושבות המקום, חלקן רובצות בשמש, אחרות מקפצות בין הסלעים ומלחכות עשב. הכוונה כמובן לעזים החביבות שמגיחות מדי פעם לצד הכביש, ומהוות אטרקציה למבוגרים ממש כמו לילדים בחבורה.
לינה ואירוח בכפר אולימפוס
עז נחמדת שסיימה לאכול את רוב צמרות העצים וכעת מתלבטת איך לאכול את הכנסיה... (צילום: אמיר גור)
על פסגת האולימפוס
בצפון האי, בחלקו המבודד והפראי, שוכן הכפר הציורי אולימפוס ( Olympos ), שהביקור בו מעורר השראה והערצה. כמה מאות מטרים לפני הכניסה לכפר, פוגשים בנשים המקומיות, לבושות בתלבושותיהן המסורתיות, מטפחות את שיחי הוורדים ברצינות תהומית. מהרכב נפרדים במגרש החניה הקטן שבכניסה לכפר. הסמטאות שנבנו כאן לפני כ- 1,200 שנה והצליחו לשמור על צביונן, אינן מתאימות לרכבים, וגם לא לעגלות ולכיסאות גלגלים. הבתים שנבנו כמו שמיכת טלאים, צפופים וצבעוניים, פותחים את דלתם למבקרים ומייצגים ארכיטקטורה מסורתית עתיקה.
בעבר גם חומה ארוכה הגנה על הכפר אולימפוס, אבל באופן בלתי נמנע הוא התרחב עם השנים (צילום: אמיר גור)
כבר ברגעי הביקור הראשונים מתחשק לעצור בכל אחת מהמסעדות הביתיות ומבתי הקפה הקטנים. זקנה בלבוש מסורתי עומדת בפתח המסעדה ומברכת את העוברים ושבים בקריאות "קלימרה!" ("בוקר טוב!"), ובחיוך גדול. מעבר לבתים המיוחדים, גם המנהגים המקומיים, התלבושות המסורתיות ואפילו השפה, השתמרו כמעט ללא שינוי. הכפר כולו הוא מעין קפסולת זמן, מוזיאון פתוח לתרבות ולפולקלור המקומי.
לאחר שחולפים על פני המסעדות הראשונות, נכנסים לרחוב הראשי. מימין טברנות קטנות המשקיפות על הוואדי הרחב שלמרגלות הצוק. ברחוב זה גם נמצאות רוב החנויות, בהן נמכרים מוצרי טקסטיל – שמלות ובדים רקומים, כיסויי ראש מסורתיים, כלי קרמיקה, נעלי עור ומזכרות, הכל צבעוני ומאיר עיניים, קשה שלא לחייך בהתפעלות. מטפסים ברחוב הראשי עד שמגיעים לכיכר פלטי ( Platy ) – רחבה מרובעת שבה נערכים האירועים והחגיגות המסורתיות. בקצה הרחבה מתנשא מגדל השעון של הכנסייה המקומית ( Dormition of the Virgin ), שנבנתה כאן במאה ה-16.
לאחר שמסתובבים קצת וסופגים את המראות ואת האווירה, הגיע הזמן לנוח ולסעוד באחת הטברנות המקסימות. בהמשך למסעדות ברחוב הראשי, בצידה השני של הכיכר יש מסעדות נוספות, שפונות למפרץ היפהפה.
לינה בכפר אולימפוס
אישה מקומית עומלת על מלאכת היד שתוצריה נמכרים באולימפוס לתיירים (צילום: אמיר גור)
טובלים על הדרך – החופים של לפקוס
לאחר שנפרדים (בקושי רב) מאולימפוס, הגיע הזמן להתחיל לשוב דרומה בחזרה לנמל הבית שלנו – פיגאדיה. מאחר שהטיול המתוכנן מתאים ליום אחד, אנחנו נאלצים לוותר על ביקורים בעיירות מעניינות נוספות בצפון, כמו אבלונה ( Avlona ) ודיאפאני ( Diafani ), לטובת אחד החופים היפים ביותר באי – החוף החולי של הכפר לפקוס ( Lefkos ).
עד מעט אחרי ספואה, חוזרים באותו הכביש, אך החל מהפיצול שאחרי ספואה צריך לשים לב ולקחת בכל הזדמנות את הנתיב הימני. לפקוס מקבלת את פני המבקרים עם מבחר בתי קפה קטנים סביב החוף, שמשיות להשכרה ואווירה תמידית של חופש. יש בה מספר חופים, אך הראשון והצפוני ביותר מוגן מפני הרוח והחול בו דק ורך (שלא כמו ביתר חלקי האי, בהם החול מורכב מאבנים קטנות).
הכפר הקטן יכול בקלות להוות גם נקודת יציאה לטיול עצמו, עם מבחר דירות הסטודיו שמוצעות בו להשכרה. המקום קרוב יותר לחלקו הצפוני של האי, שמתאים למי שרוצים לטייל בהרים ובכפרים.
חוף הים של לפקוס – חולי ונעים, להבדיל מחופים רבים אחרים שמאופיינים באבנים קטנות כהות רבות (צילום: אמיר גור)
יורדים דרומה בדרך הפנורמה המערבית
אין חשש שהנופים המרהיבים של האי ישעממו את מי מהנוסעים בשלב מסוים. קשה לרוות מיופיים של ההרים המזדקרים מעל הים, ושל מפרצי הטורקיז הנפרסים מטה. כמו כן, הדרך חזרה שונה באופייה מהדרך הלוך. ראשית – כולם הרבה יותר עייפים, כך שצריך לשמור על הנהג ערני, ושנית – פשוט מדובר בדרך העוברת צמוד לחוף המערבי ולא למזרחי ממנו הגענו.
למי שעוד נותרו כוחות בשלב זה יכול לבקר בעיירות שבדרך: פיניקי ( Finiki ) וארקאסה ( Arkasa ) – שבה אתר ארכיאולוגי של העיר העתיקה ונקודות תצפית מרהיבות על המפרץ.
מומלץ לעצור להתרענן בנופים המרהיבים שבאי (צילום: אמיר גור)
ספורט ופעילויות בדרום האי
מעבר ליום הטיול עם הרכב, בקרפאתוס מגוון רחב של פעילויות שיכולות בקלות למלא שבוע שלם. האי – שבורך ביותר ימי רוח בשנה מהממוצע העולמי – מהווה גן עדן לגולשי רוח, במיוחד בחופים הדרומיים ובחוף שנושק לשדה התעופה. מי שצולל יוכל לעשות זאת במבחר אתרים, שאחד מהם הוא ספינה טבועה ומעניינת. הצלילות כמו גם ההפלגות יוצאות על בסיס יומי, בתיאום מראש.
ההרים הגבוהים מבטיחים שגם עבור עכברי היבשה תמצא פעילות שוות ערך, כגון טיולי אופניים בטבע, טיפוס ומסלולי הליכה רבים. מי שרוצה להגיע לחופים נוספים, בקלות וביום אחד – יכול להצטרף לשייט יומי שעובר בין 2-3 חופים נבחרים. אל השייט יוצאים דרך אחד משני הנמלים – דיאפאני ופיגאדיה.
מי שרוצה לטעום מהאי מכיוון הים יכול להצטרף להפלגה שלוקחת לחופים המרכזיים (צילום: אמיר גור)
בתי מלון מומלצים באי קרפאתוס
מלון אסטרון פרינסס (Hotel Astron Princess) הוא מלון 4 כוכבים משפחתי, קטן, נקי ושקט, הממוקם במרחק 300 מ' מהחוף, קרוב מאד לנמל של פיגאדיה - מרכז החיים של העיר. במלון בריכת שחיה, ספא, חדר כושר, חדרים גדולים וסוויטות מהממות, שלכולם מרפסות עם נוף לים (בקשו קומה גבוהה), פינת ישיבה, אמבט ג'קוזי, מטבחון, מקרר וקומקום חשמלי. צוות המלון המשפחתי עושה הכל באדיבות ויחס אישי במטרה לסייע.
מלון אלימונדה מארה ( Alimounda Mare ) הוא מלון 5 כוכבים, הממוקם במרחק הליכה קצר (כ- 700 מ') מאזור החנויות, המסעדות והנמל של מרכז פיגאדיה . למלון חוף פרטי, הנושק לבריכת האינסוף של המלון, חדרים מרווחים וממוזגים, עם מרפסות שחלקן פונות לים. ארוחת הבוקר עשירה וטובה, עם הרבה ירקות, וניתן לאכול במלון גם ארוחת ערב, אך מומלץ לצאת ולטעום את האוכל במסעדות שבאזור הנמל. ניתן לשכור רכב דרך המלון, אך מול המלון מספר תחנות השכרה זולות יותר.
מלון אלימונדה מארה – להתפנק על שפת הים או הבריכה
לאחר שעוזבים את האי קרפאתוס מרגישים מייד צורך לחזור אליו ולהשלים את רשימת הפעילויות והטיולים שהוא מציע. מהמטוס אפשר להעיף מבט אחרון בטופוגרפיה המעניינת של האי, להניח את הראש על משענת הכיסא ולהרוויח כשעה וחצי של שינה לפני שנוחתים בחזרה בארצנו הקטנטונת.
מידע נוסף
השכרת רכב ביוון
בתי מלון באי קרפאתוס
לינה בעיר פיגאדיה (קרפתוס)
כתבות נוספות
האי קרפאתוס - כל גווני הכחול
האי לפקדה - כל גווני הכחול בטיסה ישירה
טיול בעקבות אנשי כרתים
כרתים – קניון סמאריה
לעומת איי יוון האחרים ובפרט
לאורך הדרך מפרצוני עצירה בהם ניתן לנוח וליהנות מהנוף (צילום: אמיר גור)
הדרך הממשיכה אל הכפר עוברת בוואדי מוריק, שחוצה אותו לשניים, ובין שני מדרונות ההר עובר גשר מרשים המחבר ביניהם. בתי המקום שמורים היטב ותושביו אריסטוקרטים ואמידים. יש שאומרים שזהו אחד הכפרים העשירים ביותר ב
הכפר ההררי אפרי ובאופק המפרץ של העיר פיגאדיה (צילום: HaraldBiebel)
ספואה – מי שמביט בי מאחור לא יודע מי אני
הדרך אל הכפר ספואה היא אחת הדרכים הנופיות היפות ביותר באי. לכל אורכה מלוות אותנו כנסיות זעירות ומטופחות להפליא על ראשי הגבעות, ומקומות תפילה ארעיים, שמזכירים לנו שהאוכלוסייה המקומית קתולית ואדוקה ברובה. ההרים שמסביבנו מתקמטים ומשתפלים אל הים הכחול, ואל מפרצונים בצבע טורקיז עז.
מי שמגיע אל הכפר מדרום, פוגש תחילה ב"דלת האחורית" של האי: אחורי הבתים, חוטי החשמל, העמודים ועשבים שוטים שגדלו פרא. אך משסובבים את הכפר מעט (אין צורך להתאמץ, הדרך עושה את זה בשבילנו) פוגשים בפניו היפות. בתים לבנים וצחורים, סמטאות אבן שמדרגות צרות עוברות בהן, על רקע מצוקים דרמטיים מנוקדים ירוק.
הכפר ספואה – אחת הדרכים היפות באי (צילום: borchee)
הכפר ספואה – גם החופים שווים בהחלט (צילום: cunfek)
האבנים המתגלגלות – בדרך לאולימפוס
הנסיעה צפונה מספואה חולפת אף היא בנופים מקסימים. לצדי הדרך מוטלים כאבן שאין לה הופכין כלי רכב ישנים וחלודים – טרקטורים עייפים, משאיות ישנות, מלגזות ועוד. למרות שמדובר בזבל שננטש ופינויו הוזנח על ידי הממשלה – יש לזה חן מסוים.
מעט לאחר שמתחילים לטפס עם הדרך, מתחילים להופיע שלטים שמזהירים מפני מפולת אבנים מתגלגלות, מההרים שלשמאלנו. את קטע הכביש הקצר הזה צריך פשוט לחצות בערנות יתרה, מבלי להילחץ, ולזכור שהשלטים מפחידים יותר מהמציאות.
הדרך היפה צופנת בחובה מפגשים אקראיים עם תושבות המקום, חלקן רובצות בשמש, אחרות מקפצות בין הסלעים ומלחכות עשב. הכוונה כמובן לעזים החביבות שמגיחות מדי פעם לצד הכביש, ומהוות אטרקציה למבוגרים ממש כמו לילדים בחבורה.
לינה ואירוח בכפר אולימפוס
עז נחמדת שסיימה לאכול את רוב צמרות העצים וכעת מתלבטת איך לאכול את הכנסיה... (צילום: אמיר גור)
על פסגת האולימפוס
בצפון האי, בחלקו המבודד והפראי, שוכן הכפר הציורי אולימפוס ( Olympos ), שהביקור בו מעורר השראה והערצה. כמה מאות מטרים לפני הכניסה לכפר, פוגשים בנשים המקומיות, לבושות בתלבושותיהן המסורתיות, מטפחות את שיחי הוורדים ברצינות תהומית. מהרכב נפרדים במגרש החניה הקטן שבכניסה לכפר. הסמטאות שנבנו כאן לפני כ- 1,200 שנה והצליחו לשמור על צביונן, אינן מתאימות לרכבים, וגם לא לעגלות ולכיסאות גלגלים. הבתים שנבנו כמו שמיכת טלאים, צפופים וצבעוניים, פותחים את דלתם למבקרים ומייצגים ארכיטקטורה מסורתית עתיקה.
בעבר גם חומה ארוכה הגנה על הכפר אולימפוס, אבל באופן בלתי נמנע הוא התרחב עם השנים (צילום: אמיר גור)
כבר ברגעי הביקור הראשונים מתחשק לעצור בכל אחת מהמסעדות הביתיות ומבתי הקפה הקטנים. זקנה בלבוש מסורתי עומדת בפתח המסעדה ומברכת את העוברים ושבים בקריאות "קלימרה!" ("בוקר טוב!"), ובחיוך גדול. מעבר לבתים המיוחדים, גם המנהגים המקומיים, התלבושות המסורתיות ואפילו השפה, השתמרו כמעט ללא שינוי. הכפר כולו הוא מעין קפסולת זמן, מוזיאון פתוח לתרבות ולפולקלור המקומי.
לאחר שחולפים על פני המסעדות הראשונות, נכנסים לרחוב הראשי. מימין טברנות קטנות המשקיפות על הוואדי הרחב שלמרגלות הצוק. ברחוב זה גם נמצאות רוב החנויות, בהן נמכרים מוצרי טקסטיל – שמלות ובדים רקומים, כיסויי ראש מסורתיים, כלי קרמיקה, נעלי עור ומזכרות, הכל צבעוני ומאיר עיניים, קשה שלא לחייך בהתפעלות. מטפסים ברחוב הראשי עד שמגיעים לכיכר פלטי ( Platy ) – רחבה מרובעת שבה נערכים האירועים והחגיגות המסורתיות. בקצה הרחבה מתנשא מגדל השעון של הכנסייה המקומית ( Dormition of the Virgin ), שנבנתה כאן במאה ה-16.
לאחר שמסתובבים קצת וסופגים את המראות ואת האווירה, הגיע הזמן לנוח ולסעוד באחת הטברנות המקסימות. בהמשך למסעדות ברחוב הראשי, בצידה השני של הכיכר יש מסעדות נוספות, שפונות למפרץ היפהפה.
לינה בכפר אולימפוס
אישה מקומית עומלת על מלאכת היד שתוצריה נמכרים באולימפוס לתיירים (צילום: אמיר גור)
טובלים על הדרך – החופים של לפקוס
לאחר שנפרדים (בקושי רב) מאולימפוס, הגיע הזמן להתחיל לשוב דרומה בחזרה לנמל הבית שלנו – פיגאדיה. מאחר שהטיול המתוכנן מתאים ליום אחד, אנחנו נאלצים לוותר על ביקורים בעיירות מעניינות נוספות בצפון, כמו אבלונה ( Avlona ) ודיאפאני ( Diafani ), לטובת אחד החופים היפים ביותר באי – החוף החולי של הכפר לפקוס ( Lefkos ).
עד מעט אחרי ספואה, חוזרים באותו הכביש, אך החל מהפיצול שאחרי ספואה צריך לשים לב ולקחת בכל הזדמנות את הנתיב הימני. לפקוס מקבלת את פני המבקרים עם מבחר בתי קפה קטנים סביב החוף, שמשיות להשכרה ואווירה תמידית של חופש. יש בה מספר חופים, אך הראשון והצפוני ביותר מוגן מפני הרוח והחול בו דק ורך (שלא כמו ביתר חלקי האי, בהם החול מורכב מאבנים קטנות).
הכפר הקטן יכול בקלות להוות גם נקודת יציאה לטיול עצמו, עם מבחר דירות הסטודיו שמוצעות בו להשכרה. המקום קרוב יותר לחלקו הצפוני של האי, שמתאים למי שרוצים לטייל בהרים ובכפרים.
חוף הים של לפקוס – חולי ונעים, להבדיל מחופים רבים אחרים שמאופיינים באבנים קטנות כהות רבות (צילום: אמיר גור)
יורדים דרומה בדרך הפנורמה המערבית
אין חשש שהנופים המרהיבים של האי ישעממו את מי מהנוסעים בשלב מסוים. קשה לרוות מיופיים של ההרים המזדקרים מעל הים, ושל מפרצי הטורקיז הנפרסים מטה. כמו כן, הדרך חזרה שונה באופייה מהדרך הלוך. ראשית – כולם הרבה יותר עייפים, כך שצריך לשמור על הנהג ערני, ושנית – פשוט מדובר בדרך העוברת צמוד לחוף המערבי ולא למזרחי ממנו הגענו.
למי שעוד נותרו כוחות בשלב זה יכול לבקר בעיירות שבדרך: פיניקי ( Finiki ) וארקאסה ( Arkasa ) – שבה אתר ארכיאולוגי של העיר העתיקה ונקודות תצפית מרהיבות על המפרץ.
מומלץ לעצור להתרענן בנופים המרהיבים שבאי (צילום: אמיר גור)
ספורט ופעילויות בדרום האי
מעבר ליום הטיול עם הרכב, בקרפאתוס מגוון רחב של פעילויות שיכולות בקלות למלא שבוע שלם. האי – שבורך ביותר ימי רוח בשנה מהממוצע העולמי – מהווה גן עדן לגולשי רוח, במיוחד בחופים הדרומיים ובחוף שנושק לשדה התעופה. מי שצולל יוכל לעשות זאת במבחר אתרים, שאחד מהם הוא ספינה טבועה ומעניינת. הצלילות כמו גם ההפלגות יוצאות על בסיס יומי, בתיאום מראש.
ההרים הגבוהים מבטיחים שגם עבור עכברי היבשה תמצא פעילות שוות ערך, כגון טיולי אופניים בטבע, טיפוס ומסלולי הליכה רבים. מי שרוצה להגיע לחופים נוספים, בקלות וביום אחד – יכול להצטרף לשייט יומי שעובר בין 2-3 חופים נבחרים. אל השייט יוצאים דרך אחד משני הנמלים – דיאפאני ופיגאדיה.
מי שרוצה לטעום מהאי מכיוון הים יכול להצטרף להפלגה שלוקחת לחופים המרכזיים (צילום: אמיר גור)
בתי מלון מומלצים באי קרפאתוס
מלון אסטרון פרינסס (Hotel Astron Princess) הוא מלון 4 כוכבים משפחתי, קטן, נקי ושקט, הממוקם במרחק 300 מ' מהחוף, קרוב מאד לנמל של פיגאדיה - מרכז החיים של העיר. במלון בריכת שחיה, ספא, חדר כושר, חדרים גדולים וסוויטות מהממות, שלכולם מרפסות עם נוף לים (בקשו קומה גבוהה), פינת ישיבה, אמבט ג'קוזי, מטבחון, מקרר וקומקום חשמלי. צוות המלון המשפחתי עושה הכל באדיבות ויחס אישי במטרה לסייע.
מלון אלימונדה מארה ( Alimounda Mare ) הוא מלון 5 כוכבים, הממוקם במרחק הליכה קצר (כ- 700 מ') מאזור החנויות, המסעדות והנמל של מרכז פיגאדיה . למלון חוף פרטי, הנושק לבריכת האינסוף של המלון, חדרים מרווחים וממוזגים, עם מרפסות שחלקן פונות לים. ארוחת הבוקר עשירה וטובה, עם הרבה ירקות, וניתן לאכול במלון גם ארוחת ערב, אך מומלץ לצאת ולטעום את האוכל במסעדות שבאזור הנמל. ניתן לשכור רכב דרך המלון, אך מול המלון מספר תחנות השכרה זולות יותר.
מלון אלימונדה מארה – להתפנק על שפת הים או הבריכה
לאחר שעוזבים את האי קרפאתוס מרגישים מייד צורך לחזור אליו ולהשלים את רשימת הפעילויות והטיולים שהוא מציע. מהמטוס אפשר להעיף מבט אחרון בטופוגרפיה המעניינת של האי, להניח את הראש על משענת הכיסא ולהרוויח כשעה וחצי של שינה לפני שנוחתים בחזרה בארצנו הקטנטונת.
מידע נוסף
השכרת רכב ביוון
בתי מלון באי קרפאתוס
לינה בעיר פיגאדיה (קרפתוס)
כתבות נוספות
האי קרפאתוס - כל גווני הכחול
האי לפקדה - כל גווני הכחול בטיסה ישירה
טיול בעקבות אנשי כרתים
כרתים – קניון סמאריה
מי שמגיע אל הכפר מדרום, פוגש תחילה ב"דלת האחורית" של האי: אחורי הבתים, חוטי החשמל, העמודים ועשבים שוטים שגדלו פרא. אך משסובבים את הכפר מעט (אין צורך להתאמץ, הדרך עושה את זה בשבילנו) פוגשים בפניו היפות. בתים לבנים וצחורים, סמטאות אבן שמדרגות צרות עוברות בהן, על רקע מצוקים דרמטיים מנוקדים ירוק.
הכפר ספואה – אחת הדרכים היפות באי (צילום: borchee)
הכפר ספואה – גם החופים שווים בהחלט (צילום: cunfek)
מעט לאחר שמתחילים לטפס עם הדרך, מתחילים להופיע שלטים שמזהירים מפני מפולת אבנים מתגלגלות, מההרים שלשמאלנו. את קטע הכביש הקצר הזה צריך פשוט לחצות בערנות יתרה, מבלי להילחץ, ולזכור שהשלטים מפחידים יותר מהמציאות.
הדרך היפה צופנת בחובה מפגשים אקראיים עם תושבות המקום, חלקן רובצות בשמש, אחרות מקפצות בין הסלעים ומלחכות עשב. הכוונה כמובן לעזים החביבות שמגיחות מדי פעם לצד הכביש, ומהוות אטרקציה למבוגרים ממש כמו לילדים בחבורה.
לינה ואירוח בכפר אולימפוס
עז נחמדת שסיימה לאכול את רוב צמרות העצים וכעת מתלבטת איך לאכול את הכנסיה... (צילום: אמיר גור)
על פסגת האולימפוס
בצפון האי, בחלקו המבודד והפראי, שוכן הכפר הציורי אולימפוס ( Olympos ), שהביקור בו מעורר השראה והערצה. כמה מאות מטרים לפני הכניסה לכפר, פוגשים בנשים המקומיות, לבושות בתלבושותיהן המסורתיות, מטפחות את שיחי הוורדים ברצינות תהומית. מהרכב נפרדים במגרש החניה הקטן שבכניסה לכפר. הסמטאות שנבנו כאן לפני כ- 1,200 שנה והצליחו לשמור על צביונן, אינן מתאימות לרכבים, וגם לא לעגלות ולכיסאות גלגלים. הבתים שנבנו כמו שמיכת טלאים, צפופים וצבעוניים, פותחים את דלתם למבקרים ומייצגים ארכיטקטורה מסורתית עתיקה.
בעבר גם חומה ארוכה הגנה על הכפר אולימפוס, אבל באופן בלתי נמנע הוא התרחב עם השנים (צילום: אמיר גור)
כבר ברגעי הביקור הראשונים מתחשק לעצור בכל אחת מהמסעדות הביתיות ומבתי הקפה הקטנים. זקנה בלבוש מסורתי עומדת בפתח המסעדה ומברכת את העוברים ושבים בקריאות "קלימרה!" ("בוקר טוב!"), ובחיוך גדול. מעבר לבתים המיוחדים, גם המנהגים המקומיים, התלבושות המסורתיות ואפילו השפה, השתמרו כמעט ללא שינוי. הכפר כולו הוא מעין קפסולת זמן, מוזיאון פתוח לתרבות ולפולקלור המקומי.
לאחר שחולפים על פני המסעדות הראשונות, נכנסים לרחוב הראשי. מימין טברנות קטנות המשקיפות על הוואדי הרחב שלמרגלות הצוק. ברחוב זה גם נמצאות רוב החנויות, בהן נמכרים מוצרי טקסטיל – שמלות ובדים רקומים, כיסויי ראש מסורתיים, כלי קרמיקה, נעלי עור ומזכרות, הכל צבעוני ומאיר עיניים, קשה שלא לחייך בהתפעלות. מטפסים ברחוב הראשי עד שמגיעים לכיכר פלטי ( Platy ) – רחבה מרובעת שבה נערכים האירועים והחגיגות המסורתיות. בקצה הרחבה מתנשא מגדל השעון של הכנסייה המקומית ( Dormition of the Virgin ), שנבנתה כאן במאה ה-16.
לאחר שמסתובבים קצת וסופגים את המראות ואת האווירה, הגיע הזמן לנוח ולסעוד באחת הטברנות המקסימות. בהמשך למסעדות ברחוב הראשי, בצידה השני של הכיכר יש מסעדות נוספות, שפונות למפרץ היפהפה.
לינה בכפר אולימפוס
אישה מקומית עומלת על מלאכת היד שתוצריה נמכרים באולימפוס לתיירים (צילום: אמיר גור)
טובלים על הדרך – החופים של לפקוס
לאחר שנפרדים (בקושי רב) מאולימפוס, הגיע הזמן להתחיל לשוב דרומה בחזרה לנמל הבית שלנו – פיגאדיה. מאחר שהטיול המתוכנן מתאים ליום אחד, אנחנו נאלצים לוותר על ביקורים בעיירות מעניינות נוספות בצפון, כמו אבלונה ( Avlona ) ודיאפאני ( Diafani ), לטובת אחד החופים היפים ביותר באי – החוף החולי של הכפר לפקוס ( Lefkos ).
עד מעט אחרי ספואה, חוזרים באותו הכביש, אך החל מהפיצול שאחרי ספואה צריך לשים לב ולקחת בכל הזדמנות את הנתיב הימני. לפקוס מקבלת את פני המבקרים עם מבחר בתי קפה קטנים סביב החוף, שמשיות להשכרה ואווירה תמידית של חופש. יש בה מספר חופים, אך הראשון והצפוני ביותר מוגן מפני הרוח והחול בו דק ורך (שלא כמו ביתר חלקי האי, בהם החול מורכב מאבנים קטנות).
הכפר הקטן יכול בקלות להוות גם נקודת יציאה לטיול עצמו, עם מבחר דירות הסטודיו שמוצעות בו להשכרה. המקום קרוב יותר לחלקו הצפוני של האי, שמתאים למי שרוצים לטייל בהרים ובכפרים.
חוף הים של לפקוס – חולי ונעים, להבדיל מחופים רבים אחרים שמאופיינים באבנים קטנות כהות רבות (צילום: אמיר גור)
יורדים דרומה בדרך הפנורמה המערבית
אין חשש שהנופים המרהיבים של האי ישעממו את מי מהנוסעים בשלב מסוים. קשה לרוות מיופיים של ההרים המזדקרים מעל הים, ושל מפרצי הטורקיז הנפרסים מטה. כמו כן, הדרך חזרה שונה באופייה מהדרך הלוך. ראשית – כולם הרבה יותר עייפים, כך שצריך לשמור על הנהג ערני, ושנית – פשוט מדובר בדרך העוברת צמוד לחוף המערבי ולא למזרחי ממנו הגענו.
למי שעוד נותרו כוחות בשלב זה יכול לבקר בעיירות שבדרך: פיניקי ( Finiki ) וארקאסה ( Arkasa ) – שבה אתר ארכיאולוגי של העיר העתיקה ונקודות תצפית מרהיבות על המפרץ.
מומלץ לעצור להתרענן בנופים המרהיבים שבאי (צילום: אמיר גור)
ספורט ופעילויות בדרום האי
מעבר ליום הטיול עם הרכב, בקרפאתוס מגוון רחב של פעילויות שיכולות בקלות למלא שבוע שלם. האי – שבורך ביותר ימי רוח בשנה מהממוצע העולמי – מהווה גן עדן לגולשי רוח, במיוחד בחופים הדרומיים ובחוף שנושק לשדה התעופה. מי שצולל יוכל לעשות זאת במבחר אתרים, שאחד מהם הוא ספינה טבועה ומעניינת. הצלילות כמו גם ההפלגות יוצאות על בסיס יומי, בתיאום מראש.
ההרים הגבוהים מבטיחים שגם עבור עכברי היבשה תמצא פעילות שוות ערך, כגון טיולי אופניים בטבע, טיפוס ומסלולי הליכה רבים. מי שרוצה להגיע לחופים נוספים, בקלות וביום אחד – יכול להצטרף לשייט יומי שעובר בין 2-3 חופים נבחרים. אל השייט יוצאים דרך אחד משני הנמלים – דיאפאני ופיגאדיה.
מי שרוצה לטעום מהאי מכיוון הים יכול להצטרף להפלגה שלוקחת לחופים המרכזיים (צילום: אמיר גור)
בתי מלון מומלצים באי קרפאתוס
מלון אסטרון פרינסס (Hotel Astron Princess) הוא מלון 4 כוכבים משפחתי, קטן, נקי ושקט, הממוקם במרחק 300 מ' מהחוף, קרוב מאד לנמל של פיגאדיה - מרכז החיים של העיר. במלון בריכת שחיה, ספא, חדר כושר, חדרים גדולים וסוויטות מהממות, שלכולם מרפסות עם נוף לים (בקשו קומה גבוהה), פינת ישיבה, אמבט ג'קוזי, מטבחון, מקרר וקומקום חשמלי. צוות המלון המשפחתי עושה הכל באדיבות ויחס אישי במטרה לסייע.
מלון אלימונדה מארה ( Alimounda Mare ) הוא מלון 5 כוכבים, הממוקם במרחק הליכה קצר (כ- 700 מ') מאזור החנויות, המסעדות והנמל של מרכז פיגאדיה . למלון חוף פרטי, הנושק לבריכת האינסוף של המלון, חדרים מרווחים וממוזגים, עם מרפסות שחלקן פונות לים. ארוחת הבוקר עשירה וטובה, עם הרבה ירקות, וניתן לאכול במלון גם ארוחת ערב, אך מומלץ לצאת ולטעום את האוכל במסעדות שבאזור הנמל. ניתן לשכור רכב דרך המלון, אך מול המלון מספר תחנות השכרה זולות יותר.
מלון אלימונדה מארה – להתפנק על שפת הים או הבריכה
לאחר שעוזבים את האי קרפאתוס מרגישים מייד צורך לחזור אליו ולהשלים את רשימת הפעילויות והטיולים שהוא מציע. מהמטוס אפשר להעיף מבט אחרון בטופוגרפיה המעניינת של האי, להניח את הראש על משענת הכיסא ולהרוויח כשעה וחצי של שינה לפני שנוחתים בחזרה בארצנו הקטנטונת.
מידע נוסף
השכרת רכב ביוון
בתי מלון באי קרפאתוס
לינה בעיר פיגאדיה (קרפתוס)
כתבות נוספות
האי קרפאתוס - כל גווני הכחול
האי לפקדה - כל גווני הכחול בטיסה ישירה
טיול בעקבות אנשי כרתים
כרתים – קניון סמאריה
בעבר גם חומה ארוכה הגנה על הכפר אולימפוס, אבל באופן בלתי נמנע הוא התרחב עם השנים (צילום: אמיר גור)
לאחר שחולפים על פני המסעדות הראשונות, נכנסים לרחוב הראשי. מימין טברנות קטנות המשקיפות על הוואדי הרחב שלמרגלות הצוק. ברחוב זה גם נמצאות רוב החנויות, בהן נמכרים מוצרי טקסטיל – שמלות ובדים רקומים, כיסויי ראש מסורתיים, כלי קרמיקה, נעלי עור ומזכרות, הכל צבעוני ומאיר עיניים, קשה שלא לחייך בהתפעלות. מטפסים ברחוב הראשי עד שמגיעים לכיכר פלטי (
לאחר שמסתובבים קצת וסופגים את המראות ואת האווירה, הגיע הזמן לנוח ולסעוד באחת הטברנות המקסימות. בהמשך למסעדות ברחוב הראשי, בצידה השני של הכיכר יש מסעדות נוספות, שפונות למפרץ היפהפה.
לינה בכפר אולימפוס
אישה מקומית עומלת על מלאכת היד שתוצריה נמכרים באולימפוס לתיירים (צילום: אמיר גור)
עד מעט אחרי ספואה, חוזרים באותו הכביש, אך החל מהפיצול שאחרי ספואה צריך לשים לב ולקחת בכל הזדמנות את הנתיב הימני. לפקוס מקבלת את פני המבקרים עם מבחר בתי קפה קטנים סביב החוף, שמשיות להשכרה ואווירה תמידית של חופש. יש בה מספר חופים, אך הראשון והצפוני ביותר מוגן מפני הרוח והחול בו דק ורך (שלא כמו ביתר חלקי האי, בהם החול מורכב מאבנים קטנות).
הכפר הקטן יכול בקלות להוות גם נקודת יציאה לטיול עצמו, עם מבחר דירות הסטודיו שמוצעות בו להשכרה. המקום קרוב יותר לחלקו הצפוני של האי, שמתאים למי שרוצים לטייל בהרים ובכפרים.
חוף הים של לפקוס – חולי ונעים, להבדיל מחופים רבים אחרים שמאופיינים באבנים קטנות כהות רבות (צילום: אמיר גור)
יורדים דרומה בדרך הפנורמה המערבית
אין חשש שהנופים המרהיבים של האי ישעממו את מי מהנוסעים בשלב מסוים. קשה לרוות מיופיים של ההרים המזדקרים מעל הים, ושל מפרצי הטורקיז הנפרסים מטה. כמו כן, הדרך חזרה שונה באופייה מהדרך הלוך. ראשית – כולם הרבה יותר עייפים, כך שצריך לשמור על הנהג ערני, ושנית – פשוט מדובר בדרך העוברת צמוד לחוף המערבי ולא למזרחי ממנו הגענו.
למי שעוד נותרו כוחות בשלב זה יכול לבקר בעיירות שבדרך: פיניקי ( Finiki ) וארקאסה ( Arkasa ) – שבה אתר ארכיאולוגי של העיר העתיקה ונקודות תצפית מרהיבות על המפרץ.
מומלץ לעצור להתרענן בנופים המרהיבים שבאי (צילום: אמיר גור)
ספורט ופעילויות בדרום האי
מעבר ליום הטיול עם הרכב, בקרפאתוס מגוון רחב של פעילויות שיכולות בקלות למלא שבוע שלם. האי – שבורך ביותר ימי רוח בשנה מהממוצע העולמי – מהווה גן עדן לגולשי רוח, במיוחד בחופים הדרומיים ובחוף שנושק לשדה התעופה. מי שצולל יוכל לעשות זאת במבחר אתרים, שאחד מהם הוא ספינה טבועה ומעניינת. הצלילות כמו גם ההפלגות יוצאות על בסיס יומי, בתיאום מראש.
ההרים הגבוהים מבטיחים שגם עבור עכברי היבשה תמצא פעילות שוות ערך, כגון טיולי אופניים בטבע, טיפוס ומסלולי הליכה רבים. מי שרוצה להגיע לחופים נוספים, בקלות וביום אחד – יכול להצטרף לשייט יומי שעובר בין 2-3 חופים נבחרים. אל השייט יוצאים דרך אחד משני הנמלים – דיאפאני ופיגאדיה.
מי שרוצה לטעום מהאי מכיוון הים יכול להצטרף להפלגה שלוקחת לחופים המרכזיים (צילום: אמיר גור)
בתי מלון מומלצים באי קרפאתוס
מלון אסטרון פרינסס (Hotel Astron Princess) הוא מלון 4 כוכבים משפחתי, קטן, נקי ושקט, הממוקם במרחק 300 מ' מהחוף, קרוב מאד לנמל של פיגאדיה - מרכז החיים של העיר. במלון בריכת שחיה, ספא, חדר כושר, חדרים גדולים וסוויטות מהממות, שלכולם מרפסות עם נוף לים (בקשו קומה גבוהה), פינת ישיבה, אמבט ג'קוזי, מטבחון, מקרר וקומקום חשמלי. צוות המלון המשפחתי עושה הכל באדיבות ויחס אישי במטרה לסייע.
מלון אלימונדה מארה ( Alimounda Mare ) הוא מלון 5 כוכבים, הממוקם במרחק הליכה קצר (כ- 700 מ') מאזור החנויות, המסעדות והנמל של מרכז פיגאדיה . למלון חוף פרטי, הנושק לבריכת האינסוף של המלון, חדרים מרווחים וממוזגים, עם מרפסות שחלקן פונות לים. ארוחת הבוקר עשירה וטובה, עם הרבה ירקות, וניתן לאכול במלון גם ארוחת ערב, אך מומלץ לצאת ולטעום את האוכל במסעדות שבאזור הנמל. ניתן לשכור רכב דרך המלון, אך מול המלון מספר תחנות השכרה זולות יותר.
מלון אלימונדה מארה – להתפנק על שפת הים או הבריכה
לאחר שעוזבים את האי קרפאתוס מרגישים מייד צורך לחזור אליו ולהשלים את רשימת הפעילויות והטיולים שהוא מציע. מהמטוס אפשר להעיף מבט אחרון בטופוגרפיה המעניינת של האי, להניח את הראש על משענת הכיסא ולהרוויח כשעה וחצי של שינה לפני שנוחתים בחזרה בארצנו הקטנטונת.
מידע נוסף
השכרת רכב ביוון
בתי מלון באי קרפאתוס
לינה בעיר פיגאדיה (קרפתוס)
כתבות נוספות
האי קרפאתוס - כל גווני הכחול
האי לפקדה - כל גווני הכחול בטיסה ישירה
טיול בעקבות אנשי כרתים
כרתים – קניון סמאריה
למי שעוד נותרו כוחות בשלב זה יכול לבקר בעיירות שבדרך: פיניקי (
מומלץ לעצור להתרענן בנופים המרהיבים שבאי (צילום: אמיר גור)
ההרים הגבוהים מבטיחים שגם עבור עכברי היבשה תמצא פעילות שוות ערך, כגון טיולי אופניים בטבע, טיפוס ומסלולי הליכה רבים. מי שרוצה להגיע לחופים נוספים, בקלות וביום אחד – יכול להצטרף לשייט יומי שעובר בין 2-3 חופים נבחרים. אל השייט יוצאים דרך אחד משני הנמלים – דיאפאני
מי שרוצה לטעום מהאי מכיוון הים יכול להצטרף להפלגה שלוקחת לחופים המרכזיים (צילום: אמיר גור)
בתי מלון מומלצים באי קרפאתוס
מלון אסטרון פרינסס (Hotel Astron Princess) הוא מלון 4 כוכבים משפחתי, קטן, נקי ושקט, הממוקם במרחק 300 מ' מהחוף, קרוב מאד לנמל של פיגאדיה - מרכז החיים של העיר. במלון בריכת שחיה, ספא, חדר כושר, חדרים גדולים וסוויטות מהממות, שלכולם מרפסות עם נוף לים (בקשו קומה גבוהה), פינת ישיבה, אמבט ג'קוזי, מטבחון, מקרר וקומקום חשמלי. צוות המלון המשפחתי עושה הכל באדיבות ויחס אישי במטרה לסייע.
מלון אלימונדה מארה ( Alimounda Mare ) הוא מלון 5 כוכבים, הממוקם במרחק הליכה קצר (כ- 700 מ') מאזור החנויות, המסעדות והנמל של מרכז פיגאדיה . למלון חוף פרטי, הנושק לבריכת האינסוף של המלון, חדרים מרווחים וממוזגים, עם מרפסות שחלקן פונות לים. ארוחת הבוקר עשירה וטובה, עם הרבה ירקות, וניתן לאכול במלון גם ארוחת ערב, אך מומלץ לצאת ולטעום את האוכל במסעדות שבאזור הנמל. ניתן לשכור רכב דרך המלון, אך מול המלון מספר תחנות השכרה זולות יותר.
מלון אלימונדה מארה – להתפנק על שפת הים או הבריכה
לאחר שעוזבים את האי קרפאתוס מרגישים מייד צורך לחזור אליו ולהשלים את רשימת הפעילויות והטיולים שהוא מציע. מהמטוס אפשר להעיף מבט אחרון בטופוגרפיה המעניינת של האי, להניח את הראש על משענת הכיסא ולהרוויח כשעה וחצי של שינה לפני שנוחתים בחזרה בארצנו הקטנטונת.
מידע נוסף
השכרת רכב ביוון
בתי מלון באי קרפאתוס
לינה בעיר פיגאדיה (קרפתוס)
כתבות נוספות
האי קרפאתוס - כל גווני הכחול
האי לפקדה - כל גווני הכחול בטיסה ישירה
טיול בעקבות אנשי כרתים
כרתים – קניון סמאריה
מלון אסטרון פרינסס (Hotel Astron Princess) הוא מלון 4 כוכבים משפחתי, קטן, נקי ושקט, הממוקם במרחק 300 מ' מהחוף, קרוב מאד לנמל של פיגאדיה - מרכז החיים של העיר. במלון בריכת שחיה, ספא, חדר כושר, חדרים גדולים וסוויטות מהממות, שלכולם מרפסות עם נוף לים (בקשו קומה גבוהה), פינת ישיבה, אמבט ג'קוזי, מטבחון, מקרר וקומקום חשמלי. צוות המלון המשפחתי עושה הכל באדיבות ויחס אישי במטרה לסייע.
בתי מלון באי קרפאתוס
לינה בעיר פיגאדיה (קרפתוס)