האי קרפאתוס – כל גווני הכחול

האי קרפאתוס – כל גווני הכחול
מאת: כרמית וייס


בין איי יוון יש עמוסי תיירים וממוסחרים, ויש עדיין גם בתוליים ושלווים, אך אלו בדרך כלל בעלי תשתית תיירותית לא מפותחת. ויש גם וגם – גם בתוליים וגם בעלי תשתית תיירותית טובה. כזה הוא האי הקסום קרפאתוס.


טיסות שכר ישירות מישראל לאי קרפאתוס, בעונות הקיץ והחגים, הופכות אותו לאחד הקרובים והאטרקטיביים בין איי יוון. באי הקטנטן, רק שעה וחצי טיסה מישראל, אפשר להעביר שבוע רגוע של מנוחה וניקוי ראש, ואפשר לבלות גם שבוע הכולל טיולים ופעילות אתגרית. על שניהם יסופר כאן, אך הרשו לי תחילה לומר כמה מילים בנימה אישית.
 
1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

אשה אחת וכל גווני הכחול  (צילום: כרמית וייס)
בתיו הציוריים של הכפר אולימפוס  (צילום: גיל לופו)
הכפר מסוחורי במערב האי   (צילום: כרמית וייס)
חנות מזכרות בכפר אולימפוס  (צילום: כרמית וייס)
תיירותי אבל יפה, הכפר אולימפוס  (צילום: כרמית וייס)
הכפר וולאדה בהרים של מרכז האי   (צילום: כרמית וייס)
טבחית מקומית וממולאים נפלאים בכפר אולימפוס  (צילום: כרמית וייס)

קרפאתוס – סיני של יוון

הייתה לי הזכות להיות שותפה להתלבטויות שליוו את ההחלטה להתחיל בטיסות ישירות אל האי הקטן, הנחבא בין שניים מהגדולים והפופולריים בין איי יוון - האי רודוס והאי כרתים. היו שאמרו "אין סיכוי" בין שני הענקים ומחיריהם הזולים, והיו ש"נדלקו". אני הייתי בין ה"נדלקים".
 
כבר בשלב בו קראתי וראיתי תמונות של האי קרפאתוס (Karpathos), הוא הזכיר לי בנופיו הבתוליים ובמפרציו המרהיבים את חצי האי סיני. כשהגעתי התאמתה השערתי, רק שאת הבדואים של סיני החליפו היוונים, שאני כל כך מתחברת לחום ליבם ופשטות הליכותיהם, שהתרבות אירופאית מעדנת אותם. בקרפאתוס מצאתי עוד בונוס – תושביו של האי הקטן עדיין לא "השתפשפו" ועדיין לא "נשחקו" מגדודי התיירים המציפים את איי יוון האחרים, ומשהו בתום שלהם שבה את לבי.
כתבות על איי יוון
 

מפת האי קרפאתוס, היעדים המוזכרים בכתבה,
ושני בתי מלון מומלצים בעיירה פיגאדיה, בירת האי: 
מלון אסטרון פרינסס   מלון אלימונדה מארה 
 להגדלה לחצו בפינה העליונה
 

 ברירת מחדל




 

טיול נינוח ופעילות אתגרית בקרפאתוס

שטחו של האי קרפאתוס  324 קמ"ר בלבד. ביומיים של טיול רגוע אפשר להקיף את כולו, תוך עצירות להתרעננות בחופיו המרהיבים וטיול נינוח בכפרים הציוריים. אז מה עוד עושים כאן, חוץ מלנוח ולתפוס שמש על החוף או על שפת הבריכה? פעמיים ביום טועמים את טעמי האוכל המקומי בטברנות הנפלאות (מומלץ להזמין מלון עם ארוחת בוקר בלבד). ככל שתרחיקו לכפרים הפחות מתויירים בהרים, כך תזכו לאכול בטברנות בהן תאלצו לפתוח את הסירים, כי איש לא יוכל לתרגם לכם את התפריט, המורכב מהאוכל אותו בישלה סבתו של בעל המקום. הכי טעים ואותנטי!
 
תחילה אקח אתכם לטיול נינוח בין החופים והכפרים, ומי שישאר עד הסוף, יזכה גם לפעילות אתגרית ועתירת אדרנלין.
 
קרפאתוס, פיגאדיה
נמל העיר פיגאדיה, בירת האי קרפאתוס  (צילום: כרמית וייס)

קרפאתוס, פיגאדיה
כנסייה ובית קברות קטן משקיפים על מפרץ פיגאדיה  (צילום: כרמית וייס)
 

העיירה פיגאדיה – הבסיס לטיול בקרפאתוס

מרבית התיירים המגיעים לאי שוהים בבתי המלון בעיר הבירה של קרפאתוס, הקרויה פיגאדיה (Pigadia). הנופים בדרך משדה התעופה הזעיר וסחוף הרוחות, מעט דרומה לעיר, מזכירים את ארצנו, שהרי אנו חולקים את אותו אזור גיאוגרפי.
 
בתי מלון ודירות נופש, לכל טעם ולכל כיס, יש בפיגאדיה – החל בחדרים ובתי מלון משפחתיים ליד הנמל, כמו מלון אסטרון פרינסס (Hotel Astron Princess), דרך שלל דירות אירוח בעיר, ועד מלונות גדולים בחוף הצפוני. כאן נמצא גם מלון 5 כוכבים היחיד באי כולו – מלון אלימונדה מארה (Alimounda Mare), שהישראלים אוהבים במיוחד (פרטים בסוף הכתבה).
 
לעת ערב ממלאים תיירים את המדרחוב, שחנויות ודוכנים בשני צדיו, הטיילת לאורך הנמל, בתי הקפה והטברנות. מוסיקה וריחות מעוררי תיאבון ממלאים את האוויר. כדאי לטעום מהאוכל המקומי הנפלא ולא להתפתות ולאכול במלון.
לינה בעיר פיגאדיה (קרפתוס)  | בתי מלון באי קרפאתוס

 
קרפאטוס, הנמל לעת ערב
לעת ערב מתמלאות הטברנות לאורך הנמל שך פיגאדיה  (צילום: borchee)

קרפאטוס, מלון אלימונדה
מלון אלימונדה מארה בחוף הצפוני, הישראלים אוהבים במיוחד  (צילום: Alimounda Mare)
 

חגים וחגיגות בקרפאתוס

מרבית תושביו של האי קרפאתוס (כ- 6,000) מתרכזים בעיר פיגאדיה, שבכל מקום אחר היינו קוראים לה עיירה ובמקומות רבים היא יותר מזכירה כפר. חלקות שדה קטנות ומטעי זיתים בין הבתים שבקצותיה, וגם כמה עזים ותרנגולות תפגשו כאן. בקיץ מוכפל מספרם של תושבי האי, כאשר תושבים רבים שעזבו, חלקם הגדול אל מעבר לים, חוזרים לביקור. רבים מהם מגיעים בתאריך 15 באוגוסט, חגה של הבתולה מריה, המכונה ביוון פאנאיה (Panagia), שהוא האירוע הגדול ביותר באי. אך גם בימי הקיץ האחרים מתקיימות חגיגות רבות, כמו חתונות ואירועים אחרים, והשתתפות בהן היא חוויה אותנטית ומרגשת.
 
גם אנו, שהגענו בתחילת הסתיו, זכינו לחגיגה קטנה משלנו. קולות רמים משכו אותנו אל מבנה קטן, ליד הכנסייה במרכז הכפר אפרי (Aperi), על מדרונות ההרים מעל פיגאדיה (כ- 15 דקות נסיעה). נשות הסרט החתונה היוונית שלי לא היו מתביישות ליד הנשים המקומיות, שהיו עסוקות במריבה קולנית. אבל ביוון כמו ביוון, המריבה לא מנעה מהן להגיש לנו ממיטב המטעמים מעשה ידיהן להתפאר, שנותרו לאחר אזכרה שהתקיימה במקום.
 
עם סיבה או בלי סיבה, כך הסבירה לנו צעירה דוברת אנגלית החיה בימים כתיקונם בארה"ב, מתכנסים כך תושבי הכפר בכל יום א'. רק שכיום רק מספר קשישים מתגוררים דרך קבע בכפר. זה מסביר את הבתים הסגורים והמטופחים, שראינו בשיטוט בין בתי הכפר, הבנויים על מדרון ההר. בקיץ הם הופכים לבתי הקיץ של התושבים שעזבו, שצברו כסף רב מעבר לים.
כתבות על יוון
 
קרפאתוס, מסעדות
מטעמי קרפתוס - בכיוון השעון:
פרחי קישואים ועלי גפן ממולאים, סלט יווני, מוסקה, סלט קרפאתוס
  (צילום: כרמית וייס)
 

 

אולימפוס – הכפר (שהיה פעם...) הכי מבודד
עד שנסלל אליו כביש היה הכפר אולימפוס (Olympos, אולימבוס בפי המקומיים) הכפר המבודד ביותר באי. כיום ניתן להגיע אליו בנסיעה של כשעה וחצי מפיגאדיה, שסופה בכביש צר ומפותל. אנחנו בחרנו בדרך שהיתה אפשרית טרם נסלל הכביש - שייט של שעה וחצי אל הכפר הקטן דיאפאני (Diafani), ומשם בהסעה שחיכתה לנו.
 
בתי הכפר אולימפוס פזורים כקוביות על צלע ההר, צבועים כחול, ורוד ואדום, מתמזגים לתמונה מקסימה, אולי המוכרת ביותר מהאי. ביניהם מספר תחנות רוח, שרובן מתפוררות ואחת עדיין שלמה. בדוכנים וחנויות קטנות מוכרים לתיירים את מה שתופרות, רוקמות ואורגות נשות הכפר בימי החורף, כשהתיירים עוזבים את האי. לטעמי הכפר הפך תיירותי מאד, אך עדיין אפשר לראות נשים לבושות בלבוש המסורתי, ובעיקר לטעום מהמטעמים שהן מכינות ביד אוהבת ומיומנת. המבוגרות שבין נשות הכפר שומרות על הלבוש המסורתי – שמלה, מגפיים ומטפחת צבעונית. הצעירות כבר לבושות במיטב אופנת אמריקה, אבל הן מעטות.
לינה בכפרים דיאפני ואולימפוס
כתבה על הדרך הנופית לכפר אולימפוס
 
קרפאתוס, אולימפוס

קרפאטוס, הכפר אולימפוס
סמטאות הכפר אולימפוס, הכינו רגליים להרבה מדרגות  (צילום: Kilinson)




 

הכפר דיאפני  וכלבי הים שלא ראינו

המקומיים ממליצים לנו על ביקור בכפר אבלונה (Avlona), הנמצא קילומטרים אחדים מצפון לאולימפוס, אבל ההסעה כבר מחכה לנו ואנו חוזרים לנמל של דיאפאני. שיטוט קצר בין הסמטאות, כמה בתי קפה, טברנה אחת ומיצינו את הכפר. אנו עולים בדרך עפר מדרום לכפר, אל תחנות רוח עתיקות הניצבות בראש הגבעה. הדרך מזכה אותנו בתצפית נפלאה, מעל עצי אורן המחפשים מחסה צמוד לצלע ההר ומעידים על הרוחות החזקות הנושבות כאן.
 
בהפלגה חזרה דווקא נרגעת הרוח ואפשר ליהנות ממראה המצוקים הנופלים לים, כאשר הספינה מתקרבת לחוף.
"רק כלבי ים חסרים לי כאן", אני אומרת, ואז נזכרת שזן של כלב ים נזירי אכן חי כאן בין הסלעים. אנו לא זכינו לראותו, אך צוות הספינה מאשר שיש הזוכים לכך.

 
קרפאתוס, דיאפני
הכפר דיאפני, עד לא מזמן החיבור היחיד אל הכפר אולימפוס  (צילום: כרמית וייס)
 

שלווה אלוהית באי הזעיר סארייה

למחרת אנו מפליגים שוב את כל הדרך, אך הפעם ממשיכים לאי הזעיר סארייה (Saria), שכמעט נושק לקרפאתוס מצפון. רק 100 מטר של ים מפרידים בין שני האיים, שרעידת אדמה הפרידה ביניהם. מצוקים מרשימים המזדקרים מהים מקבלים את פנינו, והמפרץ הקסום, בכל גווני הכחול, הוא השלווה בהתגלמותה.
 
הספינה עוגנת, לאחר מבצע מרשים של עוזר הקפטן, שמזנק עם חבל למצוק, כי מעגן של ממש אין כאן. לפני שאנו מפקירים את עצמנו לשמש ולשקט המוחלט (לבד מכמה איטלקים עליזים, שותפינו למסע), אנחנו מטפסים בקניון מרשים, אל חורבות כפר עתיק (כחצי שעה לכל כיוון). עם שובנו מצפה לנו ברביקיו שהכין עבורנו לא אחר מאשר הקפטן שלנו, שכרסו מעידה על הרבה חגיגות שכאלו.
מכל המפרצים אותם ראינו, אין ספק שזה של סארייה הוא היפה ביותר.
 
קרפאתוס, סארייה
המפרץ הכחול והצוקים המזדקים מהים באי הזעיר סארייה  (צילום: כרמית וייס)
 

להזמין מנות ישר מהסיר

במרכז האי קרפאתוס כדאי לסייר עם רכב. הכבישים מתפתלים בין ההרים ולוקחים אותנו מצדו המזרחי של האי אל צדו המערבי. לאחר ביקור בכפר אפרי, עליו כבר סיפרתי, אנו יורדים אל חוף קירה פאנאיה (Kyra Panaghia), שנחשב מהיפים בחופי האי, ורבים מגיעים אליו בהפלגה. בתחנת רוח עתיקה הממוקמת בשיאו של הרכס, אנו מסתתרים מהרוחות העזות וזוכים לכוס מיץ תפוזים סחוט טרי במסעדה הקטנה, לפני שאנו גולשים מערבה. בשני הכפרים שבחוף המערבי – הכפר מסוחורי (Mesochori) והכפר לפקוס (Lefkos), פוגשים מעט תיירים שבאו לחפש קצת יותר שלווה בחופים היפהפיים.
 
כשאנו עולים להרים, בדרכנו חזרה מזרחה, אני תוהה אם נפגוש תיירים נוספים, בכפרים שלעיתים רק רכב אחד יכול לעבור בכביש הראשי העובר במרכזם (תצפרו בסיבובים, מפחיד). ואכן, אין כאן תיירים, וכך אנו זוכים לשבת יחד עם המקומיים בטברנה בכפר אותוס (Othos) ולטעום ממטעמיה של הסבתא של המלצרית, שלא יודעת להסביר מה יש ולוקחת אותנו להציץ בסירים. "דולמאטס" הוא השם לירקות הממולאים, מכל הסוגים, והם היו נפלאים.
 
לפני שאנו חוזרים מזרחה לפיגאדיה, אנו משוטטים בין הבתים והסמטאות התלולות של הכפר אותוס והכפר השכן וולאדה (Volada) ונהנים מתצפיות יפות אל חופיו המזרחיים של האי, עד לעיר פיגאדיה.
 
קרפאתוס, קירה פאנאיה
חוף קירה פאנאיה, מהיפים בחופי קרפאתוס  (צילום: כרמית וייס)

קרפאתוס, וולאדה
בתי הכפר וולאדה והמפרץ של פיגאדיה באופק  (צילום: כרמית וייס)

בתי מלון מומלצים באי קרפאתוס

רוב המבקרים באי מעדיפים ללון בעיירה פיגאדיה. מספר בתי מלון גדולים ומפוארים נבנו לאורך החוף, מצפון לנמל של פיגאדיה. בתי מלון קטנים ומשפחתיים יותר, ניתן למצוא ברחובות המקבילים לנמל. אם אתם חפצים להתרחק עוד יותר מהמולת התיירים, 2-3 רחובות מקבילים לים יש מבחר אינסופי של בתי מלון בינוניים, עם בריכה או בלי בריכה, והרבה דירות אירוח קטנות. תושבים רבים בנו מספר קומות מעל ביתם הפרטי, והדירות נקיות ומטופחות.
 
מלון אסטרון פרינסס (Hotel Astron Princess) הוא מלון 4 כוכבים משפחתי, קטן, נקי ושקט, הממוקם במרחק 300 מ' מהחוף, קרוב מאד לנמל של פיגאדיה - מרכז החיים של העיר. במלון בריכת שחיה, ספא, חדר כושר, חדרים גדולים וסוויטות מהממות, שלכולם מרפסות עם נוף לים (בקשו קומה גבוהה), פינת ישיבה, אמבט ג'קוזי, מטבחון, מקרר וקומקום חשמלי. צוות המלון המשפחתי עושה הכל באדיבות ויחס אישי במטרה לסייע.

מלון מומלץ באי רקפטוס
מלון אסטרון פרינסס - מלון משפחתי קטן ומקסים ליד הנמל של פיגאדיה
 
מלון אלימונדה מארה (Alimounda Mare) הוא מלון 5 כוכבים, הממוקם במרחק הליכה קצר (כ- 700 מ') מאזור החנויות, המסעדות והנמל של מרכז פיגאדיה. למלון חוף פרטי, הנושק לבריכת האינסוף של המלון, חדרים מרווחים וממוזגים, עם מרפסות שחלקן פונות לים. ארוחת הבוקר עשירה וטובה, עם הרבה ירקות, וניתן לאכול במלון גם ארוחת ערב, אך מומלץ לצאת ולטעום את האוכל במסעדות שבאזור הנמל. ניתן לשכור רכב דרך המלון, אך מול המלון מספר תחנות השכרה זולות יותר.
 
קרפאתוס, פיגאדיה, מלון אלימונדה מארה
מלון אלימונדה מארה - להתפנק על שפת הים או הבריכה

קרפאתוס – אני עוד אשוב

שבוע קסום ביליתי בקרפאתוס, ולמרות שזהו אי קטן, אני מרגישה שממש לא מיציתי. השלווה שהוא הרעיף עלי, החיוך הלא ממוסחר של תושביו, שרבים מהם למדתי להכיר, וכל גווני הכחול, שלעיתים נראים לא אמיתיים, עושים טוב לנשמה.
 
הבטחתי לעצמי שבפעם הבאה אטעם מהפעילות האתגרית שהאי מציע – טיולי ג'יפים וטרקטורונים אל שמורות הטבע, מסלולי הליכה, טיפוס צוקים, גלישת גלים, צלילה ושנירקול, ועוד הרבה אוכל יווני, ממנו לעולם לא אוכל לשבוע.


כתבה נוספת על דרכי הנוף של האי קרפאתוס
 

מידע נוסף

כתבות נוספות

 

כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר