פנמה וקוסטה ריקה –
הפלגה בין שתי מדינות ושני אוקיינוסים
מאת: מולה יפה 


החופים המפורצים וקבוצות האיים במרכז אמריקה, הם מקור נפלא לחוויות טבע, שניתן להגיע אליהן רק בהפלגה. כדי להרגיש הכי קרוב לטבע, בחרנו באוניית אקספדישן ברמה גבוהה (5 כוכבים) – קטנה, זריזה ובעלת נגישות גבוהה. האוניה, שנבנתה במיוחד לטיולים גאוגרפיים בטבע, מצוידת ב- 55 תאים, כולם חיצוניים וברמת סוויטות.


חלקו העיקרי של הטיול נערך בפנמה ובקוסטה ריקה, שתי מדינות קטנות וצרות, בעלות חופים ארוכים, שניתן להגיע בהן לכל נקודה בנסיעה של 2-3 שעות, לכל היותר.
 
איי סן בלאס, פנמה
ארץ טרופית יפה – חופי איי סן בלאס השייכים לפנמה (צילום: Dresla)
 

אנטארקטיקה



מגלי עולם חמישה כוכבים

ברצוני לספר לכם על מסע מופלא באונית אקספדישן (Expedition), הפלגה גאוגרפית, המיועדת למטיילים סקרנים שרוצים לראות עולם. זו אינה ספינת קרוזים ענקית, אלא אונייה קטנה, שנבנתה במיוחד למסעות מחקר וטבע. היא נושאת כ- 110 נוסעים וצי של סירות זודיאק, המאפשר לנחות בכל מפרץ, גם הנידח ביותר.
 
יתרון נוסף של הספינה הוא ניצול הזמן. האונייה מפליגה גם בלילות ו"מקפיצה" אותנו ליעד הבא, בעודנו ישנים. כך נחסך מאיתנו ההליך המייגע של פריקה ואריזה מדי ערב ובוקר.


מפת מרכז אמריקה עם יעדי הטיול המוזכרים בכתבה

 

פנמה – ארץ טרופית יפה

לפעמים מזלה של מדינה הוא דווקא בהיותה קטנה, לפחות בקנה מידה של אמריקה, וצרה בכל קנה מידה, וכזו היא פנמה (Panamá). התעלה המפורסמת – תעלת פנמה (Canal de Panamá), המחברת את האוקיינוס האטלנטי (צפון-מערב) והאוקיינוס השקט (דרום-מזרח), היא מקור החיים של פנמה.
 
הניסיון הראשון הרציני לכריית התעלה החל כבר בשנת 1880, בראשותו של המהנדס הצרפתי פרדיננד דה לספס (Ferdinand de Lesseps), שאחראי גם לבנייתה של תעלת סואץ, וגוסטב אייפל (Gustave Eiffel), ההוא ממגדל אייפל. הבעיה המרכזית, שלא כמו בתעלת סואץ, היתה הצורך להתגבר על הפרש גובה של 26 מטר מעל פני הים. במהלך הניסיונות, שנמשכו 13 שנים, מתו למעלה מ- 20,000 עובדים. במקום הצרפתים, שהרימו ידיים, באו האמריקאים וב- 1904 החלה החפירה המחודשת שנמשכה 10 שנים.
 
חצייית התעלה מאוקיינוס לאוקיינוס, בעזרת 3 תאי שייט (לוקים) שנועדו להתגבר על הפרשי הגובה, נמשכת כ- 9 שעות ומהווה חוויה טכנולוגית ונופית יוצאת דופן. כיום, האוניות היחידות המקיפות את אמריקה, הן אוניות הטיולים הענקיות ואוניות משא גדולות מאוד, בעיקר כאלו הנושאות מכולות, שהתעלה קטנה עליהן. בפועל חצתה התעלה את יבשת אמריקה לשניים, וכל הנוסעים בדרך היבשה מצפון לדרום ולהיפך, חייבים להתנקז לשני גשרים – גשר האמריקות (Puente de las Américas) וגשר המאה (Puente Centenario) (ישנם כמה גשרים נוספים עם פעילות מזערית).
 
אבל פנמה אינה רק תעלה. פנמה היא ארץ טרופית יפה, עטורה יערות ורכסי הרים, שבטים ושווקים, ובעיקר קבוצות איים נהדרות, שאלוהים ברא אותם כנראה בשביל להתגרות בנו. זו הסיבה שבחרנו לעשות את הטיול שלנו לאורך חופי מרכז אמריקה בספינת אקספדישן, כי רק היא תאפשר לנו להגיע לאותם איים נפלאים, ששוכני היבשה מתקשים להגיע אליהם. הספינה שלנו מצוידת בצי של סירות זודיאק, והיא אינה זקוקה לנמל בשביל לנחות בחוף, נידח ככל שיהיה.
 
גשר האמריקות מעל תעלת פנמה
גשר האמריקות מעל תעלת פנמה, מקור החיים של המדינה (צילום: Faustino Sanchez)
 

תחילת השייט בים הקריבי

פנמה היא נקודת אמצע במסענו, שתחילתו בבליז (Belize) לחוף הים הקריבי, אליה הגענו בטיסה ובה אנו עולים לספינת האקספדישן שלנו ומתחילים במסע בין שני האוקיינוסים. כבר בבוקר הראשון להפלגה, אנו יוצאים בסירות זודיאק לסיור טבע בביצות שלחופי בליז, בהן ניתן למצוא תנינים, עופות מים ונץ שחור צוואר. אבל גם מצודה מתקופת בני המאיה, המתנוססת לתפארה על אחד האיים ומחכה לביקורנו.
 
יעדנו הבא הוא קבוצת איי סן אנדרס ופרובידנסיה (San Andrés y Providencia), קבוצה של שני איים קטנים (סן אנדרס ופרובידנסיה) ועוד מספר איונים ואטולים בים הקריבי. האיים שייכים לקולומביה, אך הם רחוקים מאוד ממנה ומרבית תושביהם (60,000) מעולם לא היו בקולומביה. הביקור באיים הוא מסע בזמן, שם עדיין חיים בעידן אחר.
 
האי קנגרחו, איי סן אנדרס ופרובידנסיה, פנמה
האי קנגרחו, איי סן אנדרס ופרובידנסיה, פנמה
האי קנגרחו מקבוצת איי סן אנדרס ופרובידנסיה השייכים לקולומביה 
(צילומים: Darren Lawrence, Guillermo Bresciano)





שמורת החוף של קוסטה ריקה

קוסטה ריקה (Costa Rica) היא מדינה שכולה טבע. 26% משטחה מוכרז כשמורות טבע, ועל אלו גם מתבססת כלכלת המדינה. השמורה החשובה ביותר בחוף הקריבי היא הפארק הלאומי טורטוגרו (Parque Nacional Tortuguero). טורטוגרו הינה שמורה ימית, החודרת עמוק לתוך היבשה. חוף טורטוגרו מפורסם בעולם כמקום רביה של צבי הים. כאן מגיחות הצבות אל החוף החולי, חופרות בורות הטלה, מכסות את הביצים בחול הרך ונעלמות אל מרחבי האוקיינוס. הביצים נהנות מחול ים רך וחמים, ובבוא העת, אם לא התגלו קודם לכן על ידי עופות או זוחלים, יבקעו באישון לילה מביצהן ותוך שניות ספורות ינהרו אל מימי האוקיינוס ויתחילו שם את חייהם.
כתבה על הפארק הלאומי טורטוגרו
 
אנו שטים אל תוך היבשת, בסבך התעלות, אל תוך תוכו של הג'ונגל. אנו מנסים לצפות בחלק מ- 400 מיני הצפורים החיות באזור, ואולי נזהה לפחות אחד מ- 2,000 מיני הצמחים ביניהם אנו שטים. סביבנו צבים, תנינים, איגואנות ולטאות ישו, הנקראות כך משום שגם הן יודעות לרוץ על פני המים.
 
בעלי חיים בפארק הלאומי טורטוגרו, קוסטה ריקה
בפארק הלאומי טורטוגרו מגוון עצום של בעלי חיים 
(צילומים: CC Alex Proimos, Giancarlo Piccinato, Geoffrey Baumbach, Tom O’Neill)

שומרי החוף של פנמה

פנינו מועדות אל פנמה, עליה כבר דיברנו, אבל עוד בטרם נגיע לתעלה לא נפסח על ביקור בעירה פורטובלו (Portobelo), שהוכרזה על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית. בתקופה הקולוניאלית הייתה זו אחת הערים החשובות באמריקה, שהספרדים ניצלו את הנמל הטבעי שלה כדי לשלוח לאירופה את האוצרות שמצאו בדרומה של היבשת. השם פורטובלו, שפירושו "הנמל היפה", ניתן לה עוד על ידי קולומבוס באחד מביקוריו במקום. העיר שימשה כעיר נמל עבור הספרדים, שריכזו בה אוצרות ששדדו מהתושבים, ומכאן יצאו באוניות להעשיר את מלכי ספרד ואירופה.
 
בטרם נחצה את התעלה אנו מבקרים גם בקבוצת איי סן בלאס (San Blas), קרוב ל- 400 איים, חלקם גדולים מספיק על מנת ששבטי הקונה (Kuna) ישבו בם, וחלקם אינם אלא פיסת ריף, דקלי קוקוס ושפע של עופות. שבטי הקונה, בהיותם מבודדים, שומרים עדיין על תרבותם המקורית ולובשים את בגדיהם הצבעוניים, כמעט ללא קשר עם יושבי היבשת. הם חיים בעיקר מדיג וקצת חקלאות בסיסית, נהנים מהשפע שהאזור הטרופי מספק להם. הם חיים בכפרים קטנים, שהקשר ביניהם נעשה בעבר בסירות קנו צרות וארוכות. לעיתים, בגלל גודלו הזעיר של האי, בתי הכפר הבנויים רובם מקש מטויח בתערובת אדמה וזבל, צמודים אחד לשני ונוצר רושם שהכפר כולו הוא בית אחד ארוך. בני קונה מנהלים שלטון עצמאי, עם מערכת חוקים ונהלים משלהם. הם מחויבים בנישואים רק עם בני השבט והמפר כלל זה מורחק מהקהילה.
 
נשות שבט קונה באיי סן בלאס, פנמה
בני שבט קונה לובשים בגדים צבעוניים ושומרים על תרבותם המקורית (צילום: CC Rita Willaert)

חוויית השייט בתעלת פנמה

המבקרים בפנמה, והם לא רבים מדי, לא יוותרו על ביקור בתעלת פנמה, עליה כתבתי בתחילת הכתבה. הם יבקרו במוזיאון התעלה, יעלו לנקודת תצפית וישקיפו עליה ועל הספינות העוברות בה, אבל הדבר האמיתי (בהא-הידיעה!) הוא שייט, בתעלה לכל אורכה.
 
באוניית האספדישן "שלנו" אנו חוצים את התעלה, הפעם באור יום מלא. עולים בתאי השייט שבצידה הצפון-מערבי, מכיוון האוקיינוס האטלנטי, שטים לאורך כ- 70 ק"מ, ויורדים בתאי השייט בצידה הדרום-מזרחי, אל האוקיינוס השקט. אם תעיינו במפה תמצאו שפנמה שרועה בין מזרח למערב, ולא מצפון לדרום. אך התעלה חוצה את יבשת אמריקה, מהאוקיינוס האטלנטי בצפון אל האוקיינוס השקט בדרום.

תעלת פנמה
שייט בתעלת פנמה, המחברת בין האוקיינוס השקט לאטלנטי (צילום: CC This.Usually.Works)
 

מפגש מרתק עם השבטים על הנהר

בטרם נפנה מערבה לחופיה המערביים של קוסטה ריקה, נשוט מזרחה אל שפך נהר מוגה (Mogué). במעלה הנהר, בו אנו שטים עם סירות הזודיאק, אנו פוגשים את שבטי אמברה דרואה (Embera Drua), החיים משני עברי הגבול בין פנמה וקולומביה. שבטי האמברה פזורים בדלילות רבה ברחבי הג'ונגל של מזרח פנמה, בכפרים קטנים, שלעיתים מונים רק מספר משפחות ולא יותר.
 
זוהי אחת מהקבוצות האתניות הפחות מוכרות באמריקה המרכזית, שאנשיה הם נודדים למחצה ועיקר מזונם על ציד ודיג. אנשי האמברה נוהגים לצבוע את פניהם בצבע שהם מפיקים מפירות מקומיים, בגדיהם עשויים מבדי כותנה, אך עד לאחרונה כיסו את אזור חלציהם במעין בד עשוי מענפי הדקלים המקומיים.


מפגש עם שבטי אמברה דרואה, הפזורים בדלילות רבה באזור הגבול בין פנמה וקולומביה

גלפגוס של מרכז אמריקה

בדרכנו לקוסטה ריקה נתעכב ליומיים בפארק הלאומי קויבה (Coiba National Park), הפארק החשוב ביותר בפנמה. האי קויבה (Coiba), האי הגדול ביותר במרכז אמריקה (503 קמ"ר), הוכרז כולו פארק לאומי ואתר מורשת עולמית של אונסק"ו. רק לפני כ- 18,000 שנה הוא נותק מהיבשת, בעקבות עליית פני הים, וכך התפתחו בו מיני חי וצומח אנדמיים. בני השבטים שחיו באי נלקחו כולם לעבדות, ובית כלא נודע לשמצה שנבנה עליו, הרחיק ממנו את תושבי היבשת.
 
הפארק הינו פארק משולב ימי ויבשתי, ויש המכנים אותו "גלפגוס של מרכז אמריקה". יש בו חופי צלילה ושנירקול נהדרים, לווייתנים, צבי מים וקופים, וזהו גם אחד המקומות הבודדים בהם ניתן לפגוש את תוכי המקאו הצבעוניים בטבע.
כתבה על הפארק הלאומי קורקובדו שבקוסטה ריקה

בעלי חיים בפארק הלאומי קויבה, פנמה
האי קויבה – פארק ימי ויבשתי עם מגוון בעלי חיים אנדמיים (צילומים: Faustino Sanchez, AndamanSE)
 



אנחנו והקופים בין צמרות העצים

אנו שוב בקוסטה ריקה, הפעם בצידה המערבי, עוגנים בחוף לטיול מרתק על חצי האי אוסה (Osa Peninsula). כאן אנו פוגשים שוב את תוכי המקאו, המקננים ביער, קופים מדלגים בין צמרות העצים ושפע של ציפורים. הים מעניק לנו הזדמנות להכיר את ריף האלמוגים ועולם החי בקרבתו, והזדמנות לשחות עם הברקודות וכרישי האלמוגים, שאינם מסוכנים.
 
במהלך הלילה אנו מתקרבים לנקודת הסיום של ההפלגה, ממנה ניסע אל סן חוזה (San Jose), בירת קוסטה ריקה, על מנת לחזור הביתה. אני ממליץ להישאר עוד יום או יומיים, כדי לבקר גם בשמורת הטבע מונטוורדה (Monteverde), שמורה הררית בצפון המדינה. בשמורה המיוערת, שראשה טובל בעננים, ניתן לטייל בשבילים וגשרים התלויים מעל צמרות העצים, ולראות את היער במבט מלמעלה. אם חפצה נפשכם תוכלו לנסות גם את מתקני הקנופי, מתקני גלישה דמויי אומגה, בהם באמצעות גלגלת, הנוסעת בכוח הכבידה על כבל מתוח, אנו "טסים" מעל צמרות העצים.

תוכים בחצי האי אוסה, קוסטה ריקה
תוכי מקאו וטוקאן בחצי האי אוסה (צילומים: markphariss)
 

הפלגה של פעם בשנה...

הפלגות איכות מסוג זה באזור פנמה וקוסטה ריקה הן נדירות. האונייה בה הפלגנו Island Sky  שמה, מבצעת את המסלול רק פעם אחת בשנה, בחודש פברואר, בעונה היבשה, שהיא התקופה הטובה ביותר לטייל באזור זה.


כתבות נוספות על הפלגות גיאוגרפיות

הפלגות לאנטארקטיקה - מידע מעשי
אנטארקטיקה בייס-קמפ
הפלגה לשפיצברגן
 הפלגה בפיורדים של גרינלנד
הפלגה לאיי פוקלנד וג'ורג'יה הדרומית

כתבות נוספות

כתבות נוספות על קוסטה ריקה
כתבות נוספות על פנמה

מולה יפה אודות הכותב
מולה יפה, מחלוצי ענף התיירות בישראל, מייסד החברה הגאוגרפית וטייל נלהב. בשנים האחרונות מקדם את תחום ההפלגות הגיאוגרפיות ליעדים מרתקים ברחבי העולם.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר