מסלול טיול בקפריסין    

מסלול טיול בקפריסין
מאת: ד"ר גלעד (גילי) חסקין


מסלול הטיול שאציע כאן נוטש את חופי קפריסין גדושי הנופשים ועולה אל רכס הרי הטרודוס. כפרים ציוריים, יערות, כרמים, מפלים, מנזרים, מסעדות כפריות, אורח חיים פשוט והרבה שקט ושלווה יהיו מנת חלקכם במסלול הקסום הזה. לסיום נבקר באתר הארכיאולוגי כירוקיטיה ונשוב אל חופי הים, שבלעדיהם קפריסין אינה קפריסין.


אורכו של המסלול המוצע כאן הוא 400-500 ק"מ ומומלץ לעשותו בשלושה ימים לפחות ורצוי אף יותר, עם לינה בשני כפרים עליהם אמליץ בהמשך. אני ממליץ להישאר בכל כפר שני לילות לפחות, וליהנות מיום-יומיים נוספים של שהות בכפר וטיולים בסביבה הקרובה. אפשר לסיים בעיר המקסימה פאפוס שלחוף הים, וגם שם אמליץ על מלון נהדר.

הרי הטרודוס, טיול לקפריסין
התחנה הראשונה במסלול: 
פאנו לפקרה, כפר שמרבית תושביו צורפים ונשותיו רוקמות תחרה (צילום: CC Denis Polyakov)


יעדים מרכזיים במסלול המוצע כאן בקפריסין וארבע נקודות מומלצות ללינה:
מלון קסאלה פנאיוטיס בצפון הרי הטרודוס (E), מלון בוטיק פטיט פאלה פלאטרס בכפר פלטרס (I)
מלון אינו סטראטה בכפר וונו (P), ומלון אליסיוםבעיר פאפוס (T
 להגדלת המפה לחצו בפינה העליונה


תחילת המסלול: שדה התעופה של לימסול או לרנקה

מסלול הטיול בקפריסין מתחיל בלימסול או לרנקה, על קו החוף של קפריסין, אליהן יש טיסות ישירות מישראל (אם כי ניתן לנחות גם בפאפוס וזו אופציה מצוינת), ממשיך אל הרי הטרודוס, וחוזר חזרה לאזור החוף.
תכנון טיול לקפריסין הוא פשוט וקל, על פי המסלול המוצע כאן, וניתן להאריך או לקצר בהתאם להעדפותיכם.
 
תחנתנו הראשונה היא פאנו לפקרה (Pano Lefkara) שעל גבעות הקרטון הלבנות בגובה של 700 מ', בשיפולי ההרים הגירניים. זהו כפר ממוסחר, אך חביב, שמרבית תושביו צורפים ונשותיו רוקמות תחרה. ממשיכים מערבה, דרך כפרים קטנים שבעבר היו מאוכלסים באיכרים ובעלי מלאכה והיום הפכו רבים מבתיהם לבתי קיט של עשירים קפריסאים ובריטים.
 
ממשיכים צפונה אל מנזר מאכרס (מילולית: עושה הסכינים). המנזר הוא השער לחבל פיציליה (Fitsilia) ההררי והנידח, במורדות המזרחיים של הרי הטרודוס. נבקר בלזניאס (Lazanias), כפרון נטוש למחצה, שבתיו בנויים מלבני חומר אדמדמות. מכאן, סטייה קלה מהכביש אל עבר הכפר פיקארדו (Fikardou), ובו מסעדה קטנה עם מרפסת הצופה אל הנוף. בימי האביב המוקדם עדיין קר כאן, והאח בוערת ומשווה למקום נופך רומנטי. 
 
בכפר קלו כוריו (Kalo Chorio) פונים מערבה, לכיוון הכביש הראשי ניקוסיה-ארגוס, ומטפסים חזרה צפונה עד פלאכורי (Plachori), ומכאן מסתעף הכביש אל הכפר אלונה (Alona) שכל רחובותיו הפכו למנהרות ירוקות של גפן מטפסת. בכפר לגונדרה (Lagoudera) פונים צפונה אל פנאייהטו אראקה, שהיא כנסייה ביזנטית מן המאה ה-12. 
 
בכפר כאנדריה (Chandria) פונים דרומה, בין פסגות משוננות וטראסות נטועות גפנים, אל הכפר ארגוס (Argos), השוכן בגובה של 1,000 מ', בליבו של חבל פיציליה (Fitsilia) ההררי. האזור ירוק בזכות הכרמים הרבים המאפיינים אותו והופכים אותו לאזור עשיר ביין. הכרמים מטפסים עד לפסגות ההרים בשיפועים מדהימים, אולם יבול הענבים דל למדי, בשל הפוריות הנמוכה של הקרקע. במקום תוכלו למצוא מסעדות רבות, בהן תוכלו לאכול ארוחת צהריים. אפשר לשוטט בבתי המלאכה המשפחתיים לייצור מי ורדים וגליקה (פירות מסוכרים).

הרי הטרודוס, טיול בקפריסין
כפרים קטנים שבעבר היו מאוכלסים באיכרים ובעלי מלאכה והיום רבים מהם בתי קיט (צילום: CC Denis Polyakov)


טיולי אופניים



הכפר קקופטריה - טיול ברובע העתיק

ממשיכים מערבה אל כביש ניקוסיה-טרודוס, ופונים בו צפונה לכפר קקופטריה (Kakopetria), אשר בשוליו הצפוניים של עמק סוליאה, איזור של מכרות נחושת אשר נוצל בעיקר על ידי הבריטים. חלקו האחד של העמק נמצא בידי היוונים והאחר נמצא בידי הטורקים. בעמק שפע של מים ופירות, בעיקר תפוחי עץ. מזה 20 שנה מגדלים כאן, בהצלחה רבה, גם דובדבנים. קקופטריה הוא הישוב המרכזי בעמק. משמעות שמו: קקוס=רע, פטריה=אבן, כלומר: "העמק עם האבנים הרעות". זהו כפר הררי גדול לגדות פלג. כדאי לשוטט ברובע העתיק המשוחזר. כאשר עוברים ליד הבתים במרכז, ניתן להבחין היטב עד כמה תרבות הגינון טבועה עמוק בקפריסאים. הכול מגונן ומטופח. צמחי הורטנזיה, שהן סמל לאומי, פורחים ושולטים בגינות. 
 
במסעדות שונות של קקופטריה ניתן לאכול מבחר של מאכלים קפריסאים, מסופלקי בפיתה ועד לסובלה חלומי על האש, ועוד. בחנויות בולט מאוד שפע של צנצנות מלאות בירקות כבושים וקונפיטורות (צלפים, חבושים, חושחשים, לימונים, תאנים, שזיפים, ענבים).
 
יורדים לכיוון הנחל וחוצים אותו על גבי גשר. על גדות הנחל גדלים עצי דולב ועצי פרי (אפרסק, תאנה). הולכים לכיוון של מסעדה ענקית על מצוק הנחל. בקצה המסלול - טחנת קמח ישנה, ובתוכה מספר מתקנים הקשורים לתהליך עשיית הלחם, עָרֵבָה ללישת הבצק, מתקן עם שקעים לפיתות, לצורך אפייה בתנור, ומורג עם אבני צור. הטחנה פועלת ממִגְלָש קטן בצד הנחל. בטחנת הקמח המשוחזרת, הוקמה מסעדת Milos  מקום טוב לארוחת ערב.
 
מקקופטריה ממשיכים בדרך החוצה את הרכס אל הכפר ההררי פרודרומוס (Prodromos), הממוקם בגובה של 1,000 מ' מעל פני הים, מפורסם בכל קפריסין בתפוחיו הירוקים, החמצמצים והענקיים, ומעליו יש חורש בו פורחות אדמוניות.

קאקופטריה, הרי הטרודוס, קפריסין
הכפר קקופטריה, תרבות הגינון המפותחת ניכרת כאן היטב (צילום: CC Panegyrics of Granovetter)

מלון מומלץ בהרים של קפריסין
מלון קסאלה פנאיוטיס - נקודת עצירה אפשרית לטיולי כוכב בצפון הרי הטרודוס, לפני שממשיכים במסלול.
מתחם בתי אירוח מסורתיים, עם דירות סטודיו וסוויטות מקסימות, מסעדה, בית קפה ומרכז ספא
(צילום: Casale Panayiotis)
 

הכפר פדולס ומנזר קיקוס 

התחנה הבאה היא בכפר הציורי פדולאס (Pedulas), שנודע בעצי הדובדבנים שלו. מרחבת הכנסייה, ליד עץ אשוח ענק, נשקף מבט מצוין על עמק מרתאסה (Marathasa) והכפרים הפזורים בו. מומלץ מאוד לעצור כאן להפסקת צהריים, או לפחות לשתיית אוזו במסעדת Vrisi ליד המעיין. 
 
כביש טוב מתפתל מפדולאס מערבה, בין הרים מיוערים, אל מנזר קיקוס (Kykos), החשוב במנזרי האי. מנזר קיקוס שופץ לאחרונה בפאר רב ביותר. כל ציורי הקיר חדשים לחלוטין. במנזר עובדים גם כיום אומנים שממשיכים את אומנות הפסיפס של המאה ה-15. בכנסייה יש פעמון יצוק מן המאה ה-15, אשר הגיע מרוסיה, וכאשר מצלצלים בו שומעים אותו עד פדולאס... עד לא מזמן הגיעו אל המנזר רק בשבילי חמורים ופרדות.

הנוצרים האורתודוכסים נוהגים לעלות לא"י, להשתטח על קברי קדושים ולעלות לרגל למקומות הקדושים לנצרות. ראשית הם הולכים לכנסיית המולד, אחר כך לכנסיית הקבר, לנצרת ולטבילה בירדן. על מנת לקבל את התואר "חאג'", הם היו חייבים לעלות למנזר קיקוס ביום א', להשתטח ולהתפלל. כך אנו מכירים שמות כמו חאג'ידאקיס, וכיו"ב.

הכפריות נוהגות להגיע אל המנזר ולתרום שמן זית, גבינות, פירות 
– הכול תוצרת בית. הזקנות אוהבות לתרום והנזירים לקבל. עולים לקומה השנייה, מעל לדלת רואים את פטרוס, תמונה של הורדוס בחתונת המלכות. הכנסייה מפוארת ביותר, הריצוף גרניט בוהק. אסור לצלם, אסור להצליב רגליים, אסור לעשן. במרחק של 2 ק"מ מהמנזר נמצא קברו של הארכיבישוף מקאריוס, נשיאה הראשון של קפריסין.
 
נמזר קיקוס, הרי הטרודוס, קפריסין
מנזר קיקוס, ציורי קיר ואומנות פסיפס מהמאה ה- 15 (צילום: CC Rapid Spin)



לינה בכפר פאנו פלאטרס ומפלי קלידוניה

מכאן נגלוש דרומה, ביערות אורנים צפופים, ללינה באחד מבתי המלון הסימפטיים של הכפר פאנו פלאטרס (Pano Platres), שיכול לשמש גם בסיס לטיולי כוכב בהרי הטרודוס. ארוחת הערב מזמנת התלבטות קשה בין המזה המצוין במסעדת Kaledonia שבמרכז הכפר, לבין דגי הפורל במסעדת Psilodendro, בכניסה אליו. פלאטרס, היושבת בגובה של 1,200 מ' מעל פני הים (כגובהו של הר מירון), הייתה בימי הזוהר שלה בירת הקיץ של קפריסין הבריטית. 

בין שתי מלחמות העולם, נבנו בין עצי האורן וילות מפוארות, בתי מלון ומסעדות עבור פקידי השלטון, אנשי צבא ובני משפחותיהם, שנמלטו לכאן מערי החוף הלוהטות בקיץ. ממזרח לכביש, חבוי בחורשות, נמצא מעון הקיץ של נשיא קפריסין, שנבנה במקורו עבור הנציב העליון הבריטי. 

משאירים את המכונית בחניון ויורדים ברגל כ-40 דקות, בשביל נוח, אל
מפלי קלידוניה. המקום הכמעט יחיד בקפריסין בו יש שבילים מסודרים ומסומנים הם הרי הטרודוס. זוהי מורשת בריטית. האנגלים, אשר בילו פה 3 חודשי עבודה בשנה, הטילו על מחלקת הייעור של השלטון הבריטי לטפל בבניית מערכת שבילי טיול וסימונים. כך נעשה בטרודוס ובאזור של יערות פאפוס. מחלקת הייעור הבריטית הייתה תרומה חשובה ביותר לאי. הם אסרו על כריתה ללא אישור (לפיגומים, גגות, פחמים לקדרות).


סרטון קצר על המסלול למפלי קלדוניה וסופו הרטוב

 


מלון מומלץ בכפר פלאטרס - בסיס לטיולי כוכב בהרי הטרודוס

מלון בוטיק פטיט פאלה פלאטרס (Petit Palais Platres Boutique Hote) ממוקם בכפר פלאטרס. הוא מציע חדרים וסוויטות, עם 1-2 חדרי שינה, עם מיזוג אוויר, מיני בר ואמצעים להכנת שתייה חמה, ולחלקם מרפסת. במלון מוגשת ארוחת בוקר, שבימים יפים ניתן לאכול בחוץ, וניתן לסעוד בו גם ארוחת ערב, או לצאת אל אחת המסעדות הקטנות שבכפר.
בתי מלון נוספים בכפר פלאטרס
 
מלון מומלץ בהרי הטרודוס, קפריסין
מלון בוטיק פטיט פאלה פלאטרס
 - מיקום נוח לטיולים בהרי הטרודוס


פסגת האולימפוס ויערות האורן השחור

הכביש מפלאטרס מעפיל אל טרודוס (Troodos), שהוא ריכוז סתמי למדי של מסעדות וחנויות מזכרות בלב יערות ציוריים של אורן שחור. כשני קילומטרים מכאן, מסתעף מכביש טרודוס-פרודרומוס כביש צר אל האנטנות הכיפתיות שבפסגת האולימפוס (Olympos), הפסגה הגבוהה באי (1,951 מ'). בדרך עוברים במרכז השירותים של טרודוס, ובו מסעדות, מבנה מכבי אש, משטרה. 

בתקופה הבריטית התפתח המרכז מאוד. הבריטים נהגו לעזוב את המשרדים לשלושה חודשים בעונת הקיץ, לעלות לכאן, ולנהל מכאן את ענייני האי. עבדו ונחו. הם בנו לעצמם מגרשי קריקט וטניס, פרצו וסימנו שבילי הליכה נוחים. לאחר שהאנגלים הלכו, החלה הפקידות הקפריסאית לבוא לכאן במקומם. העלייה להר עוברת דרך יערות של עצי האורן השחור. האמירים הפגומים של העץ, אשר נשברו משלגים, רוחות וברקים, בולטים מאוד. האורן מתגלה במגוון צורות מעוותות, עם ענפים מוטים מטה בשל עומס השלג. 

אורן שחור, הרי הטרודוס, קפריסין
עצי אורן שחור על פסגות שמורת הרי הטרודוס, ענפיו נוטים מטה מעומס השלג (צילום: CC Richard August)
 

מן הפסגה, ביום של ראות טובה, ניתן לראות כמעט את כל קפריסין. בצפון רואים את עמק מסאוריה, את הרי קיריניה, מפרץ מורפו מצפון מערב, את גוש הרי פאפוס רואים מצד מערב, ואזור מפרץ לימסול נמצא בדרום. בימים בהירים אפשר לראות את הרי הטאורוס שבטורקיה ואת חופי דמשק. בפסגה גדלים עצי תפוח בר, ערערי ברושי, ורד בר. בדרך צאו למסלול הליכה קצר אל מפלי קלידוניה (Caledonia Waterfalls) או אל מפל מילומריס (Millomeris Waterfall).
 
מפל בהרי הטרודוס, קפריסין
מפל מילומריס, מסלול הליכה קצר בין עצי האורן (צילום: CC Lefteris Katsouromallis)
 

הכפרים למרגלות הטרודוס

מפלאטרס יוצאים דרומה. עוזבים את הגוש הגבוה, הסלעי והכהה של הטרודוס. כבר במטעי הפרי של קאטו פלאטרס (פלאטרס תחתית) משתנה הנוף, והוא הופך לגבעות אפרפרות נטועות כרמים אינסופיים. בצומת מאנדריה (Mandria) נפנה מזרחה לכמה כפרים מסורתיים קטנים באזור היין של קפריסין, כמו פרה פדי (Pera pedi), קילאני, ווני (Vouni), וממנו אל הכפר אומודוס (Omodos), שהוא אחד הססגוניים שבכפרי קפריסין. הוא מזכיר בסגנונו כמה מאיי יוון, עם תוספת בריטית של ארובות ולבנים אדמדמות. זהו כפר ממוסחר אמנם, אך השיטוט בסמטאות הציוריות, בין הגברים המשחקים שש-בש והנשים רוקמות התחרה, הוא חוויה נעימה. 

הכפר 
ואסה, לעומתו, הוא כפר אותנטי הרבה יותר, עם כנסייה ונציאנית עתיקה במרכזו, ולידה מסעדה מצוינת. ממשיכים דרומה אל הכפר הציורי פיסורי (Pisuri), הניצב בראשה של גבעה מחודדת. 


סרטון וידאו קצר על הכפר אומודוס והרי הטרודוס


הכפר ווני ואזור היין בהרי הטרודוס, סרטון דובר יוונית עם תרגום לאנגלית

 

המלצה על נקודת לינה נוספת

בכפר הקטן ווני שעל מורדות ההרים מומלץ להישאר לפחות שני לילות ולטייל בין הכפרים המקסימים שהומלצו כאן. מלון אינו סטראטה למבוגרים בלבד (Oinou Strata – Adults Only), הוא פינת חמד של רוגע ושלווה. מבנה האבן הקסום והמטופח מציע סוויטות מרווחות ומרוהטות בחום, כולן עם מרפסת, פינת ישיבה, מטבחון ושולחן אוכל, ובחלקן ג'קוזי.

אם אתם משפחה עם ילדים תוכלו להתארח במלון אחר באותו כפר – מלון אינוחורי (Oinochori) ולהינות מדירות וסוויטות הפונות לבריכה.
 
מלון מומלץ בקפריסין   מלון מומלץ בקפריסין
מלון מומלץ בקפריסין   מלון מומלץ בקפריסין
מלון אינו סטראטה
  חלום למבוגרים בלבד!

מלון מומלץ בהרי קפריסין למשפחות   
מלון מומלץ בהרי קפריסין למשפחות
מלון אינוחורי
  מתאים למשפחות עם ילדים
 

לאחר טבילה בחוף הים של פיסורי, סמוך לציר החוף המרכזי, כביש פאפוס-לימסול, אפשר להמשיך לפאפוס ולמערב קפריסין. אפשר כמובן לשוב מזרחה ללימסול, כשלא שוכחים לעצור לחניית צילום מול סלע אפרודיטי (Petra tou Romio) – המקום בו הגיחה אלת האהבה מן הים.
כתבה על העיר פאפוס - בירת תרבות בטעם של פעם

ריזורט למשפחות עם ילדים בקפריסין
העיר פאפוס היא מקום נפלא לכמה ימים של מנוחה, מלון אליסיום על החוף הצפוני של פאפוס (ר' בסוף הכתבה)
 

האתר הארכיאולוגי כירוקיטיה

אם יש סבלנות וכוח, ובנוסף להם גם הרבה סקרנות, נשקול כאן סיור באתר הניאוליתי המפורסם כירוקיטיה (Chirokitia), שגילו כ-9,000 שנים. על גבעה תלולה למדי, הגובלת מכיוון צפון ומכיוון דרום-מזרח בנהר המרוני, בערך בחצי הדרך בין העיר לימסול לניקוסיה, שוכן כירוקיטיה. זהו אחד האתרים הארכיאולוגיים החשובים באגן הים התיכון, שזכה להימנות על אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו. מהחפירות הארכיאולוגיות נלמד כי שוכני האתר היו כנראה התושבים הראשונים של האי קפריסין, והם בחרו לחיות בבתים עגולים שמכונים "טולוי". במרכז הבתים הייתה כנראה קורת עץ שתמכה בקומה העליונה (!) ובגג. ה"כירוכיתיים" ישבו כנראה על רצפת עץ מוגבהת.
 
חשיבותו של האתר היא בכמה מישורים: מגוון הממצאים שנחשפו, שלמות האתר למרות התקופה הקדומה לה הוא מיוחס, ייחודו בשל החומה והשער, ולבסוף  מיקומו הנהדר על גדת נהר מרוני. היום כבר ברור שכירוקיטיה הוא לא עוד אתר ניאוליתי מלא סימני שאלה מתקופת האבן. זהו אתר בן אלפי שנים שניתן לבקר בו, לשוטט על הגבעה בין בתים, סמטאות, חומה, שער, רחובות צרים, ואף לחזות בשחזור הבתים שנבנו בסמוך לאתר עצמו, ולחוש כיצד חיו תושביו הקדמונים סמוך לנהר, היכן שכיום עובר כביש מהיר ביותר. כירוקיטיה היא אחד האתרים הארכיאולוגים החשובים בעולם ובקפריסין.
 
אתר ארכיאולוגי בקפריסין  לוח חומר מתקופת הברונזה המאוחרת שנמצא בחפירות כירוכיתיה
 האתר הארכיאולוגי כירוקיטיה ולוח חומר מתקופת הברונזה המאוחרת (צילום: Press and Information Office - Cyprus)


מלון מומלץ בעיר פאפוס

מלון אליסיום (Elysium) הוא מלון 5 כוכבים מקסים ומפנק, על החוף הצפוני של פאפוס, במיקום שקט ועדיין במרחק הליכה מהמרכז. עיצוב המלון יפהפה ומשרה רוגע, חדרים, סוויטות ודירות בכל מיני גדלים והרכבים, שלכולם מיזוג ומרפסת או טרסה פרטית. בתחומי המלון מספר מסעדות, ברים וארוחת בוקר עשירה ומגוונת, אותה ניתן לסעוד אל מול הים. למלון חוף פרטי, בריכה חיצונית גדולה, בריכה למבוגרים בלבד, ספא, חדר כושר והפעלות.

מלון ריזורט מומלץ בפאפאס, קפריסין  מלון ריזורט מומלץ בפאפאס, קפריסין
מלון ריזורט מומלץ בפאפאס, קפריסין  מלון ריזורט מומלץ בפאפאס, קפריסין

מלון אליסיום  בשביל מלון כזה שווה לעצור בעיר פאפוס...


מידע נוסף לתכנון טיול לקפריסין

כתבות נוספות על קפריסין


גילי חסקין אודות הכותב
ד"ר גלעד (גילי) חסקין,  PHd מהחוג ללימודי ארץ-ישראל באוניברסיטת חיפה ומורה דרך מוסמך. מדריך טיולים בחו"ל, בעיקר בארצות אקזוטיות, שימש מספר שנים כמנהל מחלקת ההדרכה בחברה הגיאוגרפית, ובעל ניסיון רב בהרצאות במכללות, במכונים פרטיים ובקורסים למלווי קבוצות. אתר הבית של גילי חסקין
 







0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר