פיג'י – איים אקזוטיים בקצה העולם
כתבה וצילמהסיגלית בר


בדרום האוקיאנוס השקט, במקום הכי מרוחק בגלובוס מישראל ובמרחק אלפי קילומטרים מכל יבשת, נמצא ארכיפלג של מאות איים קטנים וקסומים בשם פיג'י. איים רבים בפיג'י נראים כמו גלויית פרסומת לחופשה הכי אקזוטית שהדמיון שלנו יכול להעלות. התושבים הפיג'אנים המקומיים, ידידותיים ואפילו אוהבי ישראל! יחד עם מיקרונזיה הסמוכה שתמיד בעדנו באו"ם, יש לישראלים סוף סוף פינה חמה בקצה העולם, בה שמחתי לנפנף במוצא שלי וזאת הרגשה ממש טובה, שלא חוויתי בהרבה מקומות אחרים בעולם.


מלון מומלץ באיי פיג'י
פינה חמה בקצה העולם...
מלון הווילות שרתון דרנאו באי 
ויטי לוו, הגדול באיי פיג'י  (Sheraton Denarau Villas)


איי פיג'י הגדולים ואיים קטנים יותר אליהם ניתן להגיע בשייט,
בתי מלון מומלצים באי הגדול ויטי לוו ובאחד מאיי ממנוקה
 

פיג'י אוסטרליה ומה שבינהן

אל פיג'י הגעתי בטיסה של כשלוש שעות מבריסביין שבמזרח אוסטרליה. כשמתקרבים רואים מהמטוס את האיים עם הרצועות הרחבות של שוניות האלמוגים המקיפות את האיים בגוונים של מי טורקיז, גלים לבנים, חופים זהובים ויבשה ירוקה. לפני הנחיתה נשמעה ברמקול הברכה Welcome to Paradise! ומיד לאחריה הדיילת עברה בין שורות הנוסעים וריססה מעל לראשינו איזשהו חומר חיטוי לתוך התאים הפתוחים של מטען היד האישי של הנוסעים, שלא נכניס חלילה חיידקים לגן עדן!

אומנם יש בפיג'י (Fijiמאות איים הפזורים על פני שטח גדול של כ- 200 אלף קמ"ר אבל השטח היבשתי הכולל שלהם קטן משל ישראל בגבול הקו הירוק ומרבית מהאוכלוסייה (המונה כ- 883,000 איש) מרוכזת בארבעת האיים הגדולים ביותר הסמוכים זה לזה במרחק של כמה עשרות קילומטרים.

איי פיג'י
איי פיג'י, מאות איים הפזורים על פני שטח גדול  (צילום: tobiasjo)
 

באיזה אי לבחור?

העובדה שאיי פיג'י רבים מאוד ורחוקים ונידחים משאר העולם, הינה הגורם העיקרי לכך שהמודרניזציה טרם הצליחה לשנות את החזות הטבעית והבתולית של רבים מהאיים ולכן אפשר למצוא שם פינות חמד נדירות עם חופי ים קסומים, שוניות אלמוגים מהיפות בעולם, גן עדן לצוללנים, צמחייה ובעלי חיים ייחודיים ואפילו מה שאין שם הוא לטובה – אין שם נחשים ועכבישים ארסיים (בניגוד ליבשת הסמוכה ביותר: אוסטרליה). מבחר האיים גדול מאוד והריחוק ביניהם מאלץ אותנו המטיילים לבחור כמובן לבקר רק בחלק מהם, את שאר האיים נשאיר לטיול הבא...

מהאי הראשי ויטי לוו (Viti Levu) ניתן לצאת לטיולי שייט של יום אחד אל חלק מהאיים הקטנטנים והאקזוטיים, כאשר בשייט כלולה ירידה לחוף, שחייה, שייט בסירות שונות, שיזוף, אוכל, שתייה ומוזיקה. פלח אחר של מטיילים מעדיף מראש להיזרק באחד האיים הקטנים והנידחים למשך מרבית שהותו בפיג'י. אפשרות נוספת היא להתאכסן מספר ימים באחד האיים הגדולים ולאחר מכן לקחת טיול של שייט בן מספר ימים בין האיים.

התחבורה בין האיים נעשית במטוסים קלים ובהפלגה בספינות מהירות. ההפלגות יכולות לארוך שעות רבות והים עשוי להיות גלי, כך שהרגישים למחלת ים צריכים לקחת זאת בחשבון.
כתבה על האי ונואט - עוד אחד מאיי מלנזיה
 
איי פיג'י, Viti Levu
האי הראשי ויטי-לוו, ניתן לצאת לשייט אל חלק מהאיים הקטנטנים והאקזוטיים (צילום: Donyanedoman)
 

אוסטרליה ניו זילנד



ריזורטים ובתי מלון מפנקים באיי פיג'י

בטיולינו בפיג'י בחרנו להתמקם בריזורט מקסים ומפנק באי הגדול ויטי-לוו באזור דנראו איילנד (Denaru Island) סמוך לעיר נאנדי (Nadi). בחלק מהימים ששהינו שם יצאנו לטיולי שייט יומיים לשרשרות איי ממנוקה (Mamanucas) ויאסאווה (Yasawas). הריזורט בדנראו הינו מעין שמורה של מספר מלונות איכותיים ברמה של 5 כוכבים, עם חדרים מאובזרים היטב, מיטות וחדרי אמבטיה חלומיים ומפנקים, בריכות גדולות ומיוחדות, צמחייה שופעת ומטופחת, חופי ים, ספורט ימי, מסעדות איכותיות, לובי גדול ומיוחד ועוד. בין המלונות ובין הנמל הסמוך, שמהווה מרכז בידור בלילות ובימים משמש כנקודת יציאה להפלגות אל האיים הסמוכים, קיים שירות הסעה תכוף בחינם במשך כל שעות היממה.

בין המלונות בדנראו איילנד ניתן למצוא את שרתון פיג'י ריזורט (Sheraton Fiji Golf & Beach Resort), מלון הווילות שרתון דנראו (Sheraton Denarau Villas), סופיטל פיג'י ריזורט )Sofitel Fiji Resort & Spa), רדיסון בלו ריזורט פיג'י (Radisson Blu Resort Fiji) ועוד.
בתי מלון וריזורטים נוספים בדרנאו איילנד
כל המלונות ממוקמים על החוף והם סמוכים זה לזה. ניתן לטייל לאורך החוף במשך היום או בערב (לאור לפידים רומנטי ומוסיקה פולינזית טיפוסית) ולהיכנס לבקר בכל המלונות הללו, אשר לכל אחד מהם יש עיצוב ייחודי ומפואר, המשתלב עם הטבע ועם סגנון הבנייה הפיג'יאני האופייני ובריכות נהדרות. בסמוך למלונות ישנו גם מגרש גולף גדול ומטופח.

בלובי של המלון ניתן להזמין טיולים אל אחד מהאיים בשרשרת איי ממנוקה (Mamanuca) הסמוכה לעיר נאנדי או אל אחד מהאיים המרוחקים יותר שבשרשרת איי יאסאווה (Yasawa) שהינם אטרקטיביים יותר. אנו הזמנו שני טיולי שייט אל כל אחד משרשרות האיים, אבל את הטיול הראשון עשינו ברחבי האי הגדול ויטי-לוו באמצעות מונית פרטית. 
__________________
* בעברית נכתבו השמות בדרך ההגייה ובלטינית השם המקובל. תוספת צלילי האותיות "N" או "M" קצרים במיוחד, נכתבים בשפות ההינדיות בנקודה עילית (नंदी), ולכן הושמטו בכיתוב הלטיני המקובל.
 
מלון מומלץ באיי פיג'י
מלון הווילות של שרתון באי ויטי לוו, המלצה חמה ממי שביקר (Sheraton Denarau Villas)
 

טיול באי הראשי - ויטי-לוו

לטיול באי ויטי-לוו (Viti Levu) יצאנו עם נהג מונית שהסיע אותנו במשך מספר שעות ברחבי האי, בין יעדים שונים בהם החלטנו לבקר. תוך כדי טיול שוחחנו רבות עם הנהג ועם תושבים מקומיים ומהם למדנו על אורח חייהם, רמת החיים, קשיי הפרנסה, על היחסים בין התושבים, ששני שליש מהם הם פיג'אנים מקוריים וכשליש הודים במקור, אשר הובאו לאיים ע"י הבריטים בתקופה האימפריאליסטית שלהם. ההודים טוענים שהם מופלים לרעה בחינוך (מלגות וכו') וביכולת לרכוש אדמות. נראה שהפיג'אנים המקוריים חוששים שההודים יתרבו וישתלטו על המדינה. ההודים יותר חרוצים ובעצם זו הסיבה שבגללה האנגלים הביאו אותם לפיג'י כי הם אלה שעשו את העבודה הקשה של גידול קנה הסוכר, שהינו התוצר החקלאי העיקרי של האי. הפיג'יאנים טוענים שהם שומרים יותר על המוסר, לא שותים ומעשנים, ויש להם כנסיות נפרדות מההודים (ההודים מרביתם הינדים והפיג'יאנים נוצרים). למרות זאת כולם טוענים שהם חיים בשלום אלה עם אלה. חשוב לפיג'יאנים להציג בפני התיירים תמונה פסטוראלית של שלום ואחווה. 

את הטיול באי התחלנו בסיור בין כפרים באזור הררי במקצת. הכבישים גרועים, מלאי בורות, וחצי מהם לא סלולים. המונית המיושנת קירטעה לה במאמץ בכבישים המשובשים. הכפרים עלובים לרוב, ללא כבישים סלולים, הבתים פשוטים ובסיסיים. נסענו בדרך שביל עפר לגני סחלבים הממוקמים ביער על צלע הר. בתוך יער סבוך הקימו משתלות סחלבים, מהם מעבירים סחלבים אל הגנים. בגנים ישנם שבילים מרוצפי עץ, עם פינות ישיבה בינות לעצים הגבוהים. לאורך השבילים פזורים הסחלבים. נחמד.
 
איי פיג'י, Viti Levu
בקתות טיפוסיות באחד מכפרי האי ויטי-לוו  (צילום: Donyanedoman)

הבה נגילה בפיג'יאנית

התחנה הבאה בסיורנו היתה כפר פיג'אני מסורתי, ממנו הגיע הנשיא ג'וספה אילואילו (2007-2009). שם הכפר: ויסייסיי (Viseisei). בכניסה לכפר עוברים לאורך דוכני מזכרות. אחת המקומיות מתלווה אל הקבוצה המטיילת לסיור מודרך. התשלום למדריכה לא מוגדר - מה שתחליטו יתקבל בברכה. המדריכה מסבירה על הבניינים, הכנסיות והמנהגים של המקומיים. ליד כנסייה יפה שמענו קול שירה של מקהלה שעושה חזרות. כשעמדנו להיפרד מהמדריכה היא שאלה מאיפה אנחנו ומאוד התרגשה כששמעה שמישראל. היא קראה בשמחה לאחיין שלה וסיפרה לו שאנחנו מישראל וגם הוא התלהב ואמר שהם אספו תרומות כדי לעזור ליהודים מרוסיה לעלות לישראל והם מאמינים שהיהודים הם העם הנבחר. הם אפילו שרו לכבודנו בעיברית את "הבה נגילה". מחמם את הלב ומרגש!

משם המשכנו לכיוון הים, למלון שנקרא "וילות ים תיכוניות" לנקודת תצפית יפה בשם וודה פוינט (Vuda Point). בהמשך ירדנו למעגן יכטות פרטיות בשם: "וודה מרינה" שנמצא בצמוד לחוות מיכלי דלק.

התחנה האחרונה בטיול זה היתה במלון בשם ה- First Landing The שהוקם במקום אליו על פי המסורת הגיעו הפיג'יאנים הראשונים לפני כ-3,500 שנה. זהו מלון חביב המשתרע על שטח גדול סמוך לים. כאשר יש גאות יש במקום חוף רחצה לכל דבר, אבל בשפל לא ניתן להכנס למים כיוון שהם נסוגים הרחק מאוד ונותר רק לטייל על האדמה החולית המלאה בסרטנים.

אגב, החופים באי הגדול פחות מלהיבים מהחופים באיים המרוחקים. החול בחוף כהה ולעיתים מכיל אבנים, לעומת חול לבן ונעים עם מים צלולים ונקיים מאוד באיים המרוחקים. ממרפסת המסעדה שבמקום השקפנו על הנוף היפה, שכלל איים רבים מאיי ממנוקה. כן ראינו את האי דנראו בו השתכנו.

ביום אחר נסענו במונית לעיר לאוטוקה (Lautoka). זו עיר מסחרית ולא מתויירת, המתפרנסת בעיקר ממפעל הסוכר שבה. רצינו לראות איך החיים בעיר גדולה ואוטנטית. טיילנו בשוק, בו נמכרים ירקות ופירות מוזרים למדי ולא מלהיבים, אך המוכרים היו חביבים ומסבירי פנים. נכנסו לסופרמרקט מקומי גדול, בו המחירים יקרים בהשוואה לאוסטרליה או ניו זילנד ה"שכנות" והמבחר מצומצם בהרבה.

איי פיג'י, Lautoka
מקדש בעיר לאוטוקה  (צילום: Bruce Tuten)



טיול לאיי ממנוקה

לטיול הראשון מחוץ לאי הגדול יצאנו בשייט מנמל דנראו בסירת קטמראן מהירה אשר הביאה אותנו תוך חצי שעה אל אחד מאיי ממנוקה שהיה הקרוב ביותר לנאנדי ונקרא South Sea Island. האי, ממש קטן, פחות ממאה מטר קוטרו. מייד כשנחתנו על האי ערכו לנו שולחן על החוף והגישו לנו ארוחת צהריים, בשרים על האש, סלט תפו"א, אורז, פירות ושתיה כמה שרוצים כולל בירות, הכול כלול.

באי יש קיאקים עם תחתית שקופה, ציוד שנירקול, כסאות נוח, מפרשיות ואפילו צוללת אדומה שמקיפה את האי. החוף הוא של חול לבן גס, עם הרבה שברי אלמוגים וצדפים. רצוי להסתובב בחוף ובמים בסנדלים. שחינו במים הנעימים והצלולים כשעה ואח"כ לקחנו שלושה קיאקים עם תחתית שקופה וצפינו באלמוגים ובדגים. ראינו המון אלמוגים ומעט דגים. בסיום, לפני העליה חזרה לספינה, צוות העובדים שר לכבודנו מספר שירים מקומיים.

טיול נוסף לאחד מאיי ממנוקה היה אל האי מלולו לאילאי (Malolo Lailai). במקום ישנו ריזורט גדול בשם פלאנטיישן איילנד (Plantation Island Resort) עם חוף ים, בריכות, מסעדות ופעילויות מים שונות וגם שולחנות סנוקר. הטיול כולל ארוחה ושימוש במתקני המלון וחוף הים.
 
מלון מומלץ באיי פיג'י
פלאנטיישן איילנד ריזורט באי מלולו לאילאי, אחד מאיי ממנוקה
 

טיול לאי וואיה שבשרשרת איי יאסאווה

גם להפלגה זו יצאנו מנמל דנראו בספינה גדולה ומהירה, שגמאה את הדרך אל האי בשעתיים ורבע וזאת לאחר שעצרה בדרך במספר איים: South Sea, Beachcomber, Bounty, Vomo, Waya Lailai להורדה והעלאה של נופשים אחרים.

לחוף ירדנו באמצעות סירה קטנה שמובילה כתריסר נוסעים. הים היה מעט גלי אבל הגענו בשלום לחוף, שם קיבלו אותנו קבוצת מקומיים ואורחים אחרים בשירה, מחיאות כפיים וקריאות בולה! שזוהי ברכת השלום המקומית. בטיול היומי היינו חמישה בלבד היות וכל האחרים ירדו באי Waya הגדול ואנחנו המשכנו לאי הקטן Waya Lailai אשר בו כפר קטן של מקומיים ובית ספר. הטיול שלנו כלל סיור בכפר ובבית ספר. הגענו לבקתה של זקן הכפר ונתנו לו במתנה קוואה ממנו מכינים משקה חריף מקומי. זהו טקס קבלת הפנים הרשמי בכפרים הפיג'יאנים. אח"כ יצאנו לסיור בכפר ונכנסנו לאולם שבו מוכרים עבודות יד מקומיות. בהמשך נכנסנו לגן הילדים בו היו חמישה ילדים בלבד והמתוקים הללו שרו לכבודנו מספר שירים באנגלית (זו שפת הלימוד הרשמית באי, אבל המקומיים מדברים ביניהם פיג'יאנית).

בדרך חזרה לסירה עברנו שוב ליד בית הספר והתלמידים היו הפעם בהפסקה בחצר, דיברנו איתם מעט והצטלמנו ביחד. הם מאד חברותיים. הבנים לובשים חצאיות והבנות לובשות שמלות כחולות.

לאחר מכן עלינו לסירה שהעבירה אותנו אל האי הגדול. באי זה יש מסעדה, חדרי אירוח בסיסיים ביותר, ברמה של הוסטל, עצים וערסלים. גנרטור מופעל שם מדי פעם לספק חשמל. החופים באי זה חוליים ונעימים וללא הרבה אלמוגים כמו באיים של שרשרת ממנוקה בהם היינו בשני הטיולים הקודמים. המים צלולים ויש גלים קטנים. זה המקום לרבוץ בערסל, להשתכשך במים צלולים ולנקות את הראש. את היום קינחנו באחת המסעדות שבנמל דנראו, בו יש מבחר גדול של מסעדות, בארים וגם מופעים בחינם של רקדנים ולהטוטנים מקומיים. פיג'י, בדומה להוואי, היא המקום לחזות בריקודים פולינזיים המשלבים פעלולי אש רבים.
 
איי פיג'י, Waya Lailai
מסלול רגלי באי Waya Lailai  (צילום: Phil Whitehouse)

איי פיג'י הגדולים ביותר
מתוך ארבעת האיים הגדולים בארכיפלג של פיג'י, שני האיים הגדולים והחשובים ביותר הם:
האי ויטי-לוו (Viti Levu) בו נמצאת עיר הבירה סובה (Suva), העיר נאנדי (Nadi) שבה ממוקם נמל התעופה הבינלאומי (וגם מקדש הינדי מרשים וססגוני - Sri Siva Subramaniya), והעיר לאטוקה (Lautoka). שטח האי כמחצית משטחה של ישראל.

האי השני בגודלו הוא ונואה-לוו (Vanua Levu), ובו הערים לאמבסה (Labasa) וסאבוסאבו (Savusavu).

האי השלישי בגודלו, הסמוך יותר לאי ונואה-לוו, נקרא טאוואוני (Taveuni). האי הרביעי נקרא קאדאוו (Kadavu).

איי פיג'י, Vanua Levu
האי השני בגודלו בין איי פיג'י - האי ונואה-לוו  (צילום: Donyanedoman)
 

איי פיג'י - מידע שימושי 

שמה הרשמי של המדינה: הרפובליקה של איי פיג'י (Republic of the Fiji Islands)
תושבים: כ- 883,000 תושבים. העיר הגדולה ביותר היא הבירה, סובה (Suva), בה מתגוררים כ- 90,000 תושבים. שני שלישים מהאוכלוסייה ממוצא פולינזי וכשליש ממוצא הודי.
שפה: אנגלית היא השפה הרשמית במדינה אך התושבים מדברים גם את השפות המקומיות: פיג'יאנית (שפת התושבים ממוצא פולינזי) והודית פיג'יאנית (שפת התושבים ממוצא הודי).
מזג אוויר באיי פיג'י: מזג האוויר בפיג'י טרופי: חם ולח ברוב ימות השנה, וזאת עקב קרבת המדינה לקוו המשווה. יש באיים שתי עונות עיקריות: העונה היבשה בין יוני לספטמבר, בה הטמפ' הממוצעת היא 28 מעלות צלזיוס והעונה הרטובה בין נובמבר לאפריל בה הטמפ' הממוצעת 31 מעלות צלזיוס ויורדים גשמים רבים יותר. מרבית הגשמים יורדים במזרח המדינה ואילו האזור המערבי, המתויר יותר, שימשי בהרבה. 
מטבע: דולר פיג'י ‏ (FJD). 

מלון מומלץ באיי פיג'י
כמה חופים יש במדינת איים?... המון... ויפים!
החוף של מלון שרתון פיג'י ריזורט 
(Sheraton Fiji Resort)
 
טיסות לאיי פיג'י: אין טיסות ישירות מישראל לפיג'י. הדרך הקצרה ביותר להגיע לפיג'י היא בטיסה להונג קונג ומשם טיסה בת מעל עשר שעות לפיג'י. רבים משלבים ביקור בפיג'י עם טיול באוסטרליה וניו זילנד. מבריסביין ומסידני יש טיסות ישירות בנות כארבע שעות לפיג'י. מאוקלנד טיסות ישירות בנות כשלוש שעות. יש גם טיסות ישירות ממערב ארה"ב.
תחבורה: לא מומלץ לשכור רכב בפיג'י. הכבישים אינם טובים, הנהיגה בצד שמאל (כמו באנגליה ואוסטרליה), יש תחבורה ציבורית נוחה ומסודרת ומוניות ועיקר התעבורה בין האיים זה בשייט בספינות מהירות וקטמראנים או טיסה במטוסים קלים.
אשרות: לבעלי אזרחות ישראלית אין צורך באשרת תייר לפיג'י. (אם מגיעים דרך אוסטרליה נדרשת כמובן אשרת תייר לאוסטרליה).
שעון: פיג'י מקדימה את ישראל ב-10 שעות. (GMT+12)
קידומת בינלאומית: 679
תקשורת: מומלץ לרכוש כרטיס סים מקומי של חברת וודפון Vodaphone Fiji המאפשר שיחות מקומיות זולות וגם שיחות בינלאומיות במחירים נוחים. בתי המלון מספקים אינטרנט אלחוטי.
חשמל: 240 וולט
 
מלון מומלץ באיי פיג'י
קשה להיפרד... מלון הווילות של שרתון בפיג'י (Sheraton Denarau Villas)

אין ספק שהטיול בפיג'י, שכלל רק "טעימה" ממה שהיא מציעה לתייר, הוא טיול מגוון, מרתק, מפתיע ומעניק בנוסף לנופש מפנק ואקזוטי, גם הצצה באורח חיים צנוע, אך מלא שמחת חיים, של עם קטן ולבבי בסוף העולם.
 

כתבות נוספות 


סיגלית בר אודות הכותבת 
סיגלית בר, יועצת טיולים ומתכננת מסלולים. מומחית בטיולי משפחות. מחברת מדריכי התיירות: בלגיה- טיולי כוכב למשפחות, אוסטריה - טיולי כוכב למשפחות, ארה"ב למשפחות ואיי הוואי האקזוטיים. 







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר