מסלולים בפירנאים: פניני קטלוניה –
קוסטה בראווה ושולי הפירנאים
מאת: גיא רייפנברג


רוב המבקשים לטייל בהרי הפירנאים עושים זאת דרך נמל התעופה של ברצלונה, המרוחק כשעה וחצי נסיעה מההרים. בדרך צפונה נעצור בשתיים מפניני החן של חבל קטלוניה: הר מונטסראט והמנזר המרשים שבראשו ושמורת טבע ב"שפיץ" של חופי קוסטה בראווה. בהמשך דרכנו מערבה, אל ליבו של הרכס, נעצור לטעימה ראשונה מהנופים המרהיבים של הרי הפירנאים.


חופי קוסטה בראווה, ספרד
חופי קוסטה בראווה, עצירות חובה בדרך מברצלונה להרי הפירנאים (צילום: Enric Rubio Ros)

 
שלושת פניני החן הללו הן תיירותיות למדי, אך אני אציע לכם כאן איך תוכלו במאמץ לא גדול להתרחק מההמולה ולהישאר לבדכם עם הנופים. שבילים הנסתרים מעיני רוב התיירים ומיועדים לכל רמות הצועדים, ייקחו אותנו לנקודות קסומות בטבע ולתצפיות מרהיבות.
 
יעדים ומקומות לינה מומלצים המוזכרים בכתבה:
ברצלונה (A), מונטסראט (B), קוסטה בראווה (C-E), מלון דיאנה בכפר טוסה דה מאר (E), 
מלון הוסטלילו לחופי קוסטה בראווה, מפרץ רוזס (F)מלון פלאיה סול בכפר קאדאקסקאפ דה קראוס (G), 
מלון הספא Resguard Dels Vents ומלון לה קאסאסה דה ריבס בעיירה ריבס דה פרסר (J), עמק נוריה (K-L)
 

הר מונטסראט ופסל המדונה השחורה

המסלול הראשון הוא באחד האתרים המפורסמים ביותר של קטלוניה – הר מונטסראט (Montserrat), כ-45 דקות נסיעה מברצלונה. למקום ניתן להגיע ברכב או ברכבת היוצאת מברצלונה, ואכן רבים מהמבקרים בעיר מגיעים לביקור בהר. הר המונטסראט, או "ההר המשונן", מפורסם בזכות התצורות הגיאולוגיות המיוחדות שלו ובזכות הבזיליקה של המנזר הבנדיקטי, מקום מושבה של המורניטה – פסל המדונה השחורה של המונטסראט.
 
עם כל הכבוד לבזיליקה, למנזר המרשים ואפילו לגברת השחרחורת היושבת בכלוב מפואר בתוך הכנסייה, נראה לי עצוב ואף מוזר שהרבה מהמבקרים במקום אצים רצים לראות אותה ולשמוע את מקהלת הילדים של הכנסייה ושוכחים שהסיבה העיקרית לביקור הוא ההר. הרי בסופו של דבר זה לא שההר הוקם לכבוד הכנסייה והפסל – הכנסייה הוקמה שם מכיוון שההר הזה כל כך מיוחד.
 
המנזר הבנדיקטי, מקום מושבה של המדונה השחורה של המונטסראט, ספרד
המנזר הבנדיקטי, מקום מושבה של המדונה השחורה של המונטסראט  (צילום: Chris Chrissss)


טיולי אופניים




 

מסלול קצר עם תצפיות עוצרות נשימה במונטסראט 

כשתגיעו לביקור במונטסראט הניחו להמוני התיירים המגיעים לרחבת המנזר, עוצרים לרגע להצטלם על רקע ההר ואצים רצים לכנסייה לראות את הפסלון של המדונה. מאזור הרחבה הגדולה שמתחת למנזר, ממול לחנויות המזכרות ומסעדת המזון (המגעיל), עולה פוניקולר סנט ג'ואן (Sant Joan) לאזור הגבוה של ההר. גם כשאזור המנזר עמוס וצפוף בתיירים, צליינים ומוכרי גבינות (מעולות, אגב), ברגע שתגיעו למעלה תתקלו במעט אנשים, אוויר צלול, נופים ושקט.
 
ביציאה מהפוניקולר מספר מדרגות העולות לרחבה קטנה המשקיפה על העמק למרגלותיכם. הדרך מימינכם (כשגבכם אל הפוניקולר) ממשיכה בהר ומגיעה למספר קפלות קטנות ותאי התבודדות של נזירים. המסלול הזה מעניין, אך הפעם אתמקד במסלול השני, הקצר יותר – הדרך משמאלכם.
 
מהרחבה שמאלה הדרך עולה בעלייה קצרה מאוד, שבסיומה תצפית על העמק מהצד השני של ההר. לאחר שעצרנו לצילומים אנחנו מתחילים בירידה – מנקודה זו השביל יורד כל הזמן מטה ובקטעים התלולים יותר הוא מצופה בטון. הדרך מציעה שלל נופים, ריחות של הצומח ומבט מקרוב על סלע הקונגלומרט (תלכיד), האחראי לתצורות הייחודיות של ההר. סיום הדרך הוא ממש ליד נקודת היציאה התחתונה של הפוניקולר.
 
קצת לפני סוף השביל קפלת אבן קטנה ומייד לאחריה פיצול ימינה. השביל הימני מוביל לצלב גדול, הממוקם על מצוק אדיר הבולט החוצה מההר. אין הכוונה לנסות להמיר אתכם לנצרות – זו פשוט נקודת תצפית עוצרת נשימה. לאחר התצפית חוזרים לשביל הראשי וממשיכים לכיוון רחבת המנזר. ממש בקצה הדרך, ליד התחנה התחתונה של הרכבל, בינות לפסלים אחרים תוכלו להבחין בפסלו של פבלו (או בשמו הקטלני פאו) קזאלס, הצ'לן המפורסם שהפך סמל המאבק הלאומי של קטלוניה בתקופת הדיקטטורה של פרנקו.
 
למי מתאים: המסלול כולו אורך כשעה. מלבד מספר נקודות תלולות מעט (אך בדרך סלולה), אין בו כל קושי וניתן לבצע אותו בכל עונה.
 
מנזר מונטסראט, ספרד
פוניקולר עולה למסלול מרהיב באזור הגבוה של הר המונטסראט  (צילום: Maria Rosa Ferre)
 

טעימות על חופי קוסטה בראווה

הנקודה הבאה עליה אמליץ, שמורת קאפ דה קראוס (Cap de Creus), שפירושו "מפרץ הצלבים", כבר לוקחת אותנו אל שיפולי הפירנאים, במקום בו הם נשפכים לים. רוב התיירים המגיעים לחופי קוסטה בראווה (Costa Brava) לנים ברצועת חוף דרומית לה, הנקראת קוסטה מרסמה (Costa Maresme).

אם הם כבר באמת מגיעים לקוסטה בראווה, לרוב הם יגיעו לאזורים כמו יורט דה מאר (Lloret de Mar) וטוסה דה מאר (Tossa De Mar). אם הרעיון שלכם ליעד חופשה הוא אלפי בריטים בדרגות צלייה שונות, המכסים את החוף כך שלא רואים את החול – יורט זה המקום בשבילכם. טוסה הוא לפחות כפר יפה, לחופו של מפרץ, בינות למצוקים האופייניים לקוסטה בראווה, אך גם הוא נוטה להיות צפוף בשיא הקיץ ועדיין לא מהווה את השיא של קוסטה בראווה.
 
מלון מומלץ בקוסטה בראווה, ספרד

חופי טוסה דה מאר והמבצר נשקפים ממרפסת מלון דיאנה המקסים (Hotel Diana)

מלון מומלץ בקוסטה בראווה, ספרד   מלון מומלץ בקוסטה בראווה, ספרד
מלון דיאנה - מלון בוטיק מקסים במבנה היסטורי אל מול הים, ואם הוא מזכיר לכם את גאודי - זה לא במקרה
 
בכדי ליהנות באמת ממה שיש לרצועת חוף זו להציע, יש להמשיך עוד מעט צפונה, לעבור את מפרץ רוזס (Golf De Roses) וכפר הדייגים קאדאקס (Cadaqués). ניתן לעצור בכפר היפה, לצאת לשיטוט קצר בסמטאות ואם תרצו רק טעימה קטנה ולא מאמצת מנופי האזור, הליכה קצרה דרומה לאורך המפרץ תביא אותכם לאזור של מצוקים וסלעים הגולשים לים. במקום מספר שבילי הליכה קצרים, שניתן לסייר בהם, או סתם למצוא פינה מוצלת המשקיפה למפרץ ולבתי הכפר הלבנים. הכפר והאזור שימשו השראה לאומנים רבים ובייחוד לסלבדור דאלי, שביתו המשמש כמוזיאון נמצא בכפר פורט ייגט (Portlligat) הסמוך.
הכפר קאדאקאס, קוסטה בראווה, ספרד
כפר הדייגים קאדאקס, מומלצת הליכה קצרה דרומה לאורך המפרץ לאזור של מצוקים וסלעים הגולשים לים  (צילום: Joan)

מלון מומלץ בקוסטה דל סול, ספרד, קאדקאס
למצוא פינה מוצלת המשקיפה למפרץ ולבתי הכפר הלבנים, המפרץ בכפר קאדאקס.
בתמונה: נוף למפרץ ממרפסת אחד החדרים של מלון פלאיה סול, מלון 4 כוכבים מקסים (צילום: Hotel Playa Sol)
 

מלון מומלץ בקוסטה בראווה  מיקום מושלם לנופש ולטיול ביעדי כתבה זו

מלון הוסטלילו (Hotel Hostalillo) מדורג אמנם רק ברמת 3 כוכבים, אבל המיקום שלו ורמת האירוח פשוט מנצחים. מיקום המלון מתאים כבסיס לטיולים ליעדי הכתבה: ברצלונה (שעה וחצי), מונטסראט (שעתיים), קאפ דה קראוס (שעה וחצי) ועמק נוריה (שעתיים). המלון מציע חדרים עם נוף לים וחדרים משפחתיים, ומומלץ לשהות בו מספר לילות ולתכנן טיולי כוכב.

מלון מומלץ בקוסטה בראווה
מלון הוסטלילו לחופי קוסטה בראווה  מיקום מצוין לטיולים ביעדים שבכתבה זו
 




 

קאפ דה קראוס והמגדלור המזרחי ביותר בספרד

עד כאן זו רק טעימה מקוסטה בראווה – הדבר האמיתי נמצא מעט בהמשך. בכניסה לכפר קאדאקס נגיע לכיכר, נקיף אותה שמאלה ונמשיך בכביש צר לעבר קאפ דה קראוס. הכביש עצמו עובר בנופים מרהיבים ומציע תצפיות, הן לצד הספרדי של החוף והן לצד הצרפתי. התחנה הסופית של הכביש, הקצה, הסוף... הכביש מגיע לנקודה הצפון-מזרחית ביותר של ספרד ושם הוא מסתיים יחד עם חצי האי האיברי.
 
במקום זה נמצא המגדלור המזרחי ביותר של ספרד וכאן מסתיימים הפירנאים ונשברים לתוך גלי הים התיכון. מכל עבר אנו מוקפים בנוף של מצוקים משוננים הנופלים לים וביניהם נחבאים מפרצונים קטנים. אין ספור שבילים מתפתלים לאורך המצוקים ויורדים לחוף, וניתן לסייר בהם בנחת ולסיים בטבילה במים.
 
ליד המגדלור ישנה מסעדה המתמחה בצירוף המוזר של דגים ומאכלים הודיים. אין לי מושג איך הם בחרו דווקא בשילוב הזה, אבל הדגים שהם מגישים טריים ומעולים ומאכלי הקארי השונים לא רעים בכלל. אם במקרה, ביום הביקור שלכם במקום מגישים דג ים אפוי במלח – לכו על זה! מעדן טיפוסי לאזור ומאוד מומלץ.
 
קאפ דה קראוס, קוסטה בראווה, ספרד
קאפ דה קראוס, הרי הפירנאים נשברים לתוך גלי הים התיכון  (צילום: Enric Rubio Ros)
 
 
טיפ של צלמים: מי מכם שבונה על תמונות רומנטיות של המגדלור על רקע השקיעה, זכרו שעקב טעות בתכנון השמש כאן אינה שוקעת בים (שנמצא ממזרח) אלא בהרים. אל תוותרו על קאפ דה קראוס רק בגלל זה – בימים של עננות, קרני השמש האחרונות מאירות על העננים שמעל הים וצובעות אותם בגווני אדום-ורוד עזים. אולי לא רומנטי כמו שקיעה, אבל עדיין מרהיב  ניתן לזה חצי רומנטי.
 
למי מתאים: המסלול נמשך בין חצי שעה ועד שעתיים (לא כולל זמני טבילה בים), תלוי כמה תרצו לשוטט באזור. מתאים לכל המשפחה, בכל ימות השנה.
 
קאפ דה קראוס, קוסטה בראווה, ספרד
קאפ דה קראוס, קרני השמש האחרונות מאירות על העננים וצובעות אותם בגווני אדום-ורוד (צילום: Enric Rubio Ros)
 

רכבת לעמק נוריה

למסלול הבא שלנו נתחיל לטפס מערבה, לאורך רכס הפירנאים, לכיוון אחד העמקים היפים שלו  עמק נוריה (Vall de Núria).
חשבתם פעם מה קורה עם דברים ששכחתם בשטח? מסתבר שיכולים לקרות דברים מעניינים...
בשנת 700 לספירה חי בעמק נוריה אדם בשם ג'יל, שלאחר מותו הפך לקדוש סנט ג'יל, פטרונם של הרועים. לאחר 4 שנים שעברו עליו בנעימים, הוא נאלץ לברוח מאימת המוסלמים. בחיפזון המנוסה השאיר מאחוריו פסל עץ של הבתולה, צלב, סיר ופעמון. החפצים הללו התגלו במאה ה-10, המקום הפך לקדוש ובמרוצת השנים אף נבנו בו מנזר, כנסייה, קפלה ומרכז מבקרים (מכוער להדהים). בקיצור אם לא ידעתם עד עכשיו למה אסור להשאיר דברים בשטח  אז הנה התשובה.
 
הבתולה מנוריה מקושרת עם פוריות. מאמינים שאשה שתצמיד ראשה לסיר של ג'יל הקדוש ותצלצל בפעמון, תהיה ברוכת ילדים. אני לא משוכנע בבסיס המדעי מאחורי אמונה זו, אך אולי שווה לנסות – הסיר נקי כך שלהזיק זה לא יכול.
 
ההגעה לעמק נוריה אינה אפשרית ברכב. מהעיירה ריבס דה פרסר (Ribes de Freser) עולה "רכבת הקרמיירה" (רוכסן) המפורסמת של העמק, עד לתחנה הסופית ליד מרכז המבקרים. כדי לעלות במעלה התלול נעזרת הרכבת בגלגל שיניים, הנע לאורך מרכז המסילה, המזכירה בצורתה רוכסן.

עמק נוריה, ספרד
העיירה ריבס דה פרסר, מכאן יוצאת הרכבת לעמק נוריה  (צילום: Henna K)
 
אני ממליץ לא לקחת את הרכבת מריבס, אלא להמשיך עם הרכב במעלה העמק, עד לכפר קרלבס (Queralbs), שהוא הנקודה הגבוהה ביותר אליה ניתן להגיע עם רכב. מעט לפני הכניסה לכפר יש תחנה נוספת של הרכבת, והחלק המעניין של הנסיעה הוא מכאן ומעלה.
 
ניסע ברכבת עד מרכז המבקרים של העמק. למרות שהמבנה עצמו הוא מפגע סביבתי, התצוגות בפנים מעניינות ומספקות הצצה לחיי האנשים בעמק והסבר על הטבע באזור (מדובר על כך שהמצב ישונה, אך נכון לעכשיו רוב ההסברים בקטלנית). ליד מרכז המבקרים ניתן ליהנות מפעילויות שונות, כמו רכיבה על סוסים ופונים, סירות משוט באגם הקטן שבלב העמק ועוד.
 
עמק נוריה, ספרד
הכפר קרלבס, הנקודה הגבוהה ביותר אליה ניתן להגיע עם רכב  (צילום: Kent Wang)
 

חזרה ברגל במורד העמק

מסלול ההליכה ייקח אותנו במורד עמק נוריה חזרה לכפר קרלבס. העומדים על הגדה הצפונית של האגם וגבם למרכז המבקרים, יבחינו בשביל המקיף את האגם מצד ימין. לאורך שביל נצא זה בדרכנו למטה. ליד הסכר שעל האגם יש שביל העולה אל בליטת סלע, שמראשה תצפית מרשימה על הסביבה. נחזור לשביל היורד בעמק ונתחיל את דרכנו למטה. הדרך מזגזגת בין שני צדי העמק ולאורכה מפלים, פלגי מים רבים ונופים מרגשים של עמק פירנאי טיפוסי.
 
למי מתאים: המסלול כולו נמשך 3-4 שעות ומתאים לבעלי כושר ממוצע, ללא מגבלות הליכה. ניתן לבצע אותו בין יוני לספטמבר ובעונות המעבר (מאי ואוקטובר). מומלץ להתקשר למרכז המידע של עמק נוריה (972732020) לבדוק את מצב הדרך ותחזית מזג האוויר. מנובמבר ועד סוף אפריל בדרך כלל לא ניתן לבצע מסלול זה, עקב שלג וקרח במסלול. הדרך מאוד ברורה ואין ממש צורך במפה, אך אם תרצו להוצאת ALPINA יש מפה בקנ"מ 1:25,000 של האזור (Puigmal Vall De Nuria) והדרך היא לאורכו של שביל 11GR.

עמק נוריה, ספרד
הסכר שיוצר את האגם של עמק נוריה והמסלול היורד ממנו  (צילום: Jorge Franganillo)
 


מלונות מומלצים באזור

מלון הספא הכפרי Resguard Dels Vents הוא מלון 4 כוכבים משפחתי וקטן, הממוקם בפאתי העיירה ריבס דה פרסר, ממש למרגלות עמק נוריה. עיצוב המלון, השירות, הניקיון, האוכל ובעיקר הנוף המשגע, מזכים אותו בהמלצות חמות, אך המחיר אינו זול, ומי שמחפש מלון זול יותר, מוזמן לחפש כאן בתי מלון נוספים בעיירה ריבס דה פרסר.

המלצה על מלון בעמק נוריה  המלצה על מלון בעמק נוריה
המלצה על מלון בעמק נוריה  המלצה על מלון בעמק נוריה
מלון הספא הכפרי Resguard Dels Vents
 – מיקום מעולה לטיולים בעמק נוריה ובפירנאים המזרחיים
 
מלון לה קאסאסה דה ריבס (La Casassa de Ribes) הוא בית מהמאה ה- 18 ובו חדרי אירוח מפוארים. הבית, הממוקם בעמק ריבס (Vall de Ribes), נמצא בתוך גנים מטופחים ומציע נוף מרשים של ההרים והאזור כפרי שמסביב. הדירות במלון כוללות רצפות אריחים ותקרות עם קורות עץ, כאשר בכל דירה יש טרקלין עם אח, טלוויזיה ואינטרנט אלחוטי, ומטבח מאובזר עם תנור, מיקרוגל ומדיח כלים.

המלון מרוחק קצת יותר מקילומטר אחד מהעיירה ריבס דה פרסר, ורכבת ההרים המפורסמת  "רכבת הקרמיירה" – נמצאת במרחק 30 דקות נסיעה (ניתן לרכוש כרטיסים במלון עצמו).
 

כתבות נוספות בסדרה "מסלולים בפירנאים"

 

גיא רייפנברג אודות הכותב
גיא רייפנברג, מדריך טיולים מוסמך וצלם המתגורר בספרד. מארגן ומדריך טיולים בהרי הפירנאים, קטלוניה וברצלונה. בעלים של חברת קוקופלי המתמחה בארגון טיולי ג'יפים, אופנועים, טרקים, יין וצילום, למטיילים פרטיים וחברות, וייעוץ למטיילים. החברה רשומה כחוק במשרד התיירות הקטלני, בעלת אישור לתיירות ספורט אתגרי. www.kokopeliadventure.com







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר