הרי הדולומיטים: עמק ואל די-פאסה
מאת: כרמית וייס
תקלה בלתי צפויה ברכב, שאילצה אותנו לשנות תוכניות ולהישאר בעמק "שלנו" – עמק ואל די-פאסה, הובילה לאחד ממסלולי הטיול היותר קסומים בדולומיטים. המסלול נשלף מהמגירה (נכון יותר, התיק) שאני מכינה לכל טיול, ובו המון תוכניות, שאף פעם לא מתממשות כולן. דווקא שם, באותו מסלול קטן וצדדי, גילינו נופים קסומים ופטריות – ממש מהאגדות. לאחר שכל הפטריות שאספנו נזרקו אחר כבוד, על ידי המקומיים שפגשנו בדרך: "נוֹ, נוֹ. נוֹ בֶנֶה!", רעילות, אלא מה, סוף סוף נמצאה האחת המיוחלת, שזכתה לקריאות "בֶנֶה! מולטי בֶנֶה". פורצ'יני!

והופך אותו לאחד היפים בדולומיטים ובאיטליה כולה (צילום:
ואל די פאסה - טיולי כוכב בדולומיטים
ואל די-פאסה (Val di Fassa ), ב צפון איטליה, הוא אחד העמקים היפים בלב הרי הדולומיטים, ומקום נפלא להתמקם בו לטיול כוכב . הוא מוקף בכמה מרכסי הדולומיטים הגבוהים והמרשימים ביותר: רכס סלה וססולונגו בצפון, מרמולדה במזרח, ורכס רוזנגארטן ( Rosengarten ) במערב. לאורך 20 קילומטרים מלווה העמק את נהר אויזיו ( Avisio ), הממשיך בדרכו דרומה, עד שהוא נשפך לנהר אדיג'ה ( Adige ) ליד העיר טרנטו.
בחורף מתכסים העמק וההרים סביבו לבן ומארחים את גולשי הסקי, הבאים ליהנות ממסלולי ה סקי המפורסמים של טבעת ה סלה רונדה (Giro del Sellaronda ). כדי שאנשי התיירות לא יפשטו את הרגל בקיץ, התפתחה כאן גם תיירות קיץ ענפה, המנצלת את הנופים הקסומים של הרי הדולומיטים. שלל מסלולי הליכה ופעילויות ספורט ונופש מוצעים כאן לתיירים, והשאלה אינה במה לבחור, אלא על מה נאלץ לוותר הפעם ולהשאיר לטיול הבא...
* על הרכסים סלה, ססלונגו ומרמולדה בכתבה דולומיטים איטליה: היכרות
הכפרים הגדולים בעמק ואל די פאסה: אלבה ופניה (A), קנציי (B), קמפיטלו (C), מאצין (D),
פוצה די פאסה (E), ויגו די פאסה (F), סוראגה (G), מואנה (H) העיירה הגדולה בעמק
תחרות מלבבת על ליבו של התייר
תיירות הינה הפרנסה העיקרית של תושבי העמק, ויש בו בתי מלון, בתי הארחה, צימרים ודירות לרוב. בתי המלון מתחרים ביניהם על ליבו של התייר, אך לא במבנים גדולים ומפוארים עם לובי מצועצע, אלא בשפע אדניות פורחות וציורי קיר מרהיבים הפונים אל הרחוב. בלילה מוארים בתי המלון בהמוני נורות צבעוניות, כדי למשוך את עיני התיירים, והמראה מלבב.
כדי שניטיב להבין – העמק מחולק לשבע עיירות, אשר לכל אחת מהן משויכים מוניציפלית גם מספר כפרים שכנים. קחו מצפן ומפה (ר' למטה) – את טיולנו נתחיל מצפון לדרום וכך נעבור דרך העיירות: קנציי, קמפיטלו, מצין, פוצה, ויגו, סורגה ומואנה. לכל אחת המעיירות הללו מוצמד גם "שם המשפחה" של העמק, וכך, לדוגמא, נקראת קמפיטלו – קמפיטלו די פאסה, כדי להבדילה מעוד שש עיירות בעלות שם זהה ב איטליה. אנו נתחיל בעיירה קנציי, בקצהו הצפוני של העמק, שהיא העיירה המפותחת ביותר תיירותית, בשל קרבתה למסלולי הסקי של סלה רונדה, ונסיים בעיירה מואנה, בקצהו הדרומי של העמק, שהיא העיירה הגדולה
ביותר. כמובן שאפשר גם הפוך.

ציורי קיר על בתי המלון בעמק ואל די פאסה, תחרות על ליבו של התייר (צילום: הילה וייס)
העיירה קָנָצֵיי – אפשר לנשום לרווחה, נגמרו הפיתולים
עיירת הסקי קָנָצֵיי (Canazei ) שוכנת בגובה 1,460 מטרים, למרגלות רכס סלה האדיר ובסיומם של הפיתולים האינסופיים, היורדים לעמק ממעבר סלה ומעבר פורדוי. זו כבר סיבה מצוינת לנשום לרווחה כשמגיעים לכאן. 1,800 תושבים מתגוררים בעיירה, ומספר גדול הרבה יותר של תיירים. בתי המלון הרבים ברחובה הראשי של קנציי מקושטים בציורי קיר נפלאים ובאדניות בשלל צבעים, ממש חגיגה לעיניים.
מי שאחז בהגה בסיבובים הרבים עד לכאן, ישמח בודאי לעלות על רכבת קרוניות קטנה וחביבה, הנוסעת בשני מסלולים בקנציי וסביבתה. הראשון יוצא מערבה, לעבר העיירה קאמפיטלו, והשני יוצא מזרחה, לעבר הכפרים אלבה ופניה. אפשרות נוספת היא לעלות עם הגונדולה לפקול (Pecol ) ומשם ברכבל לקול דה רוסי (Col dei Rossi ) לתצפית ומסלולי טיול.
במרכז העיירה תמצאו את לשכת המידע לתיירים, ובקרבתה לוח ענק, עליו מופיעים מקומות הלינה בעיירה. בלחיצת כפתור, בכל שעה משעות היום, תוכלו לחפש מקומות לינה ואף לשוחח בטלפון עם בעלי המקום. לקנציי שני כפרי לוויין, השייכים אליה מוניציפלית- אָלְבַה ו פֶנָיָה, אותם תפגשו בתחילת העליות מזרחה אל עבר מעבר פדאיה.
לינה בעיירה קנציי

העיירה קאנציי, הגדולה בעמק, למרגלות רכס סלה ומעבר פורדוי (צילום: antonioscarpi)
מלון ומלון דירות מומלצים בעיירה קנציי
B&B צ'זה פלנבר ( B&B Cèsa Planber ) הוא מלון בוטיק משפחתי ברחוב צדדי ושקט במרכז קאנציי, 300 מ' מתחנת הרכבל בלוודר לסלה רונדה. חדרים וסוויטות משפחתיות, עם מרפסת לנוף מדהים, בחלק מהן מיזוג אוויר. ארוחת הבוקר מגוונת ומפנקת והמארחים נכונים לתת יעוץ ועזרה בכל שעה. בקרבת מקום בריכה ומרכז בריאות, מסעדות וחנויות ציוד סקי שלחלקן הסדר הנחות. לרשות האורחים גן מפנק, חניה מקורה וחדר ציוד סקי. (דירות גדולות יותר של אותם בעלים ניתן למצוא כאן)
מלון דירות קונטרין ( Residence Contrin ) ממקום בפאתיה המזרחיים של העיירה קנאציי. הוא מרוחק כחצי קילומטר ממרכז העיירה וכ- 200 מ' מתחנת הרכבל Pecol שעולה לאזור הסקי Belvedere , המקושר למסלולי הסלה רונדה. הדירות שגודלן 18-40 מ' יכולות לארח עד 6 איש, מרוהטות עץ וכוללות מטבחון עם מקרר וכיריים. בחורף ניתן להגיע עם הרכבל למסלולי הסלה רונדה, או עם אוטובוס הסקי לאזורי הסקי האחרים בעמק ואל די-פאסה, ואילו בקיץ מיקומו נהדר לטיולים ופעילויות באזור.
B&B צ'זה פלנבר – מארחים חמים ואדיבים, מיקום מעולה, מה עוד צריך?
הכפרים אָלְבָה ופֶנְיָה – שקט קרוב להמולה
אָלְבָה (Alba ), הוא כפר קטן, ההולך ומתפתח מבחינה תיירותית, בזכות קרבתו לקנציי ואתר הסקי הקטן Ciampac , אך עדיין המקום שקט יחסית לשכנה קנציי. כאן נמצא אצטדיון הקרח הגדול ביותר באזור Gianmario Scola , אצטדיון הבית של נבחרת ההוקי של ואל די פאסה, ולצידו רחבת החלקה על הקרח. אם שבעתם הוקי קרח, תוכלו לצאת לטיול נינוח בטיילת לאורך נהר אויזיו. המקום יכול להתאים למי שמחפש את השקט, אבל עדיין להיות קרוב למרכז (קנציי). גם מחירי הלינה זולים יותר מאשר בשכנה הגדולה.
רכבל Ciampac , פועל גם בקיץ ומשרת את המטיילים הרבים, שנהנים מתצפית מגובה 2,160 מ'. גם עמק Contrin , המתחיל למרגלות רכס המרמולדה ומסתיים באלבה, הוא יעד למספר מסלולי טיול, שחלקם אף ממשיכים ומטפסים למרמולדה.
פֶנְיָה (Penia ) הוא כפר הררי קטן, בגובה 1,555 מ', ששמר במידה רבה על צביונו הכפרי, אם כי גם לכאן התיירות החלה להגיע. בראש הגבעה כנסיה קטנה ומסביבה פזורים בתי הכפר. מנסרה עתיקה, מהמאה ה-16, המופעלת בכוח המים, היא המנסרה האחרונה בעמק.

מקצת הפטריות שמצאנו ביער (צילום: הילה וייס)
העיירה קמפיטלו – ברכבל לשמיים (כמעט)
נעזוב את קנציי ונמשיך בנסיעתנו לעבר קמפיטלו (Campitello di Fassa ), המרוחקת רק 3 ק"מ. אם תרצו לחלץ עצמות, תוכלו לעשות דרך מקסימה זו, לאורכו של נהר אויזיו, על הטיילת המחברת את שתי העיירות. עיירת הסקי הקטנה, שוכנת בצלם של כמה "ענקי דולומיטים", וממנה עולה כל בוקר גונדולה ענקית, הנושאת 120 איש אל פסגת קול רודלה ( Col Rodella ), בגובה 2,480 מטר. גולשי הסקי יעלו כאן על המגלשיים שיובילו אותם למסלולי הסלה רונדה, ואילו מטיילי הקיץ יעלו על אחד המסלולים המסומנים, לא לפני שישתו כוס שוקו חם בבקתה ויזכו לתצפית נפלאה. ליד תחנת הרכבל התחתונה בקמפיטלו ישנו מרכז ספורט ( Centro Sportivo Ischia ), המציע קיר טיפוס, מגרש גלגיליות והוקי, כדורעף חופים, כדורסל, באולינג ועוד. אפשרות בילוי לימים בהם מזג האוויר אינו מאפשר לטייל בחוץ.
השכן הקטן של קמפיטלו, הכפר פיאן (Pian ) הוא אחד הכפרים העתיקים ביותר שבעמק. אפשר עדיין לראות בו את אורח החיים של יושבי ההרים, לפני שהתיירות כבשה את העמק. מהכפר יוצא מסלול למיטיבי לכת, המטפס לתחנת הרכבל העליונה של קול רודלה – עלייה של קרוב לאלף מטרים, ואולי תעדיפו לעלות עם הרכבל ולרדת ברגל.
לינה בעיירה קמפיטלו

נופי עמק ואל די-פאסה ומצוקי רכס רוזנגארטן שמעליו,
בחזית מלון אריץ (Garni Aritz) ליד תחנת הרכבל קול-רודלה בעיירה קמפיטלו,
עם חדרים גדולים וסוויטות מפנקות, חניון תת קרקעי ונופים שלא מהעולם הזה...

העיירה קמפיטלו מוקפת הרים סביב (צילום: Alberto Cimonetti)
העיירה מָאצין – האחות הקטנה
מקמפיטלו נצא דרומה, נעבור דרך שני הכפרים Campestrin ו-Fontanazzo ונגיע למאצין (Mazzin ), העיירה הקטנה ביותר בעמק, בה מתגוררים 450 תושבים. ממאצין והכפרים השכנים לה יוצאים מספר מסלולי טיול, לעבר רכס רוזנגארטן במערב ולעבר עמק Crepa במזרח.

העיירה פוצה די פאסה – בסיס נפלא לטיולים
העיירה פוצה (Pozza di Fassa ), ששמה אולי מצלצל לנו קצת מוזר... שוכנת בחלקו הרחב ביותר של עמק ואל די פאסה, בנקודה בה נשפך נהר ריו סאן ניקולו (Rio San Nicolo ) לנהר אויזיו. בעיירה נפלאה זו קבענו את מושבנו למשך שבוע שלם, ומכאן "הגחנו" לכל מסלולי הכוכב. מלון X אלפ ( X Alp Hotel ) ממוקם בקרבת הכביש הראשי אך במקום שקט ומקסים, עם מסעדה, מרכז בריאות וספא, חדרים וסוויטות היכולים לשכן עד 4 אורחים (שמו הקודם: Hotel Villa Margherita Pozza di Fassa).
מדרום לעיירה פוצה מתנשאות שתי פסגות סלע חשופות, המשמשות לה תפאורה מרשימה: Cima Dodici ו- Cima Undici . לרגליהן שני מסלולי סקי מוארים – אדום וכחול, בהם מתקיימות תחרויות סקי בינלאומיות.
הכפר מיידה (Meida ), הצמוד לפוצה ממזרח, שוכן לפתחו של עמק סאן ניקולו. ברחובו הראשי המקסים, בתי מלון רבים, המקושטים בכמות מרשימה של אדניות בשלל צבעים, וחלקם מעוטרים בציורי קיר נהדרים. ליד הכנסייה הקטנה של הכפר מתקיים פעם בשבוע שוק מקומי, בו נמכרים בגדים וכלי בית לצד מזכרות לתיירים.
טיול לעמק סאן ניקולו הוא אפשרות נחמדה למחפשים טיול קל. כביש צר נמשך לאורך רובו של העמק ותוכלו גם להצטרף לנסיעה ברכבת קרוניות קטנה, וכמובן, ברגל, תמיד הכי יפה. מכאן גם יוצא הרכבל ל- Buffaure וממנו ממשיך רכבל כסאות ל- Col Valvacin . אחרי תצפית מתחנת הרכבל, תוכלו לחזור ברגל או לצאת לאחד ממסלולי ההליכה הרבים באזור, וכמובן שתמיד אפשר גם לחזור ברכבל. שביל נוסף יוצא ממיידה לבקתת מאלגה אלוך ( Malga Aloch ) – והנה הגענו, סוף סוף, למסלול הקסום שלנו.

רכבת הקרוניות לעמק סן ניקולו (צילום: כרמית וייס)
המסלול הקסום למאלגה אלוך ופטריות הפורצ'יני
מאלגה אלוך היא בקתת הרים יפיפייה, בגובה 1,370 מטר, הממוקמת בנקודת תצפית נהדרת ממזרח לעמק. לרגלי הבקתה נפרסים הכפרים, מוקפים בכל כך הרבה ירוק. ממול- הפסגות המשוננות והעדינות של רכס רוזנגארטן, לטעמי רכס הדולומיטים היפה מכולם (הבחירה ממש קשה). ואתם, תשבו לכם על מרפסת הבקתה, או על אחד מכסאות הנוח שלצדה, תתפנקו עם אוכל קל, גלידות ושתיה ותנסו לחרוט את המראות הקסומים עמוק בלבכם (חובה להיעזר גם במצלמה). הילדים, שישתעממו, כמובן, יוכלו להשתעשע במגרש המשחקים הקטן או להתלהב מלהקת הברווזים ומסוסי הפוני החמודים הרועים באחו.
השביל הקצר ביותר לבקתה יוצא מרחוב Via Freina , מול הכנסייה של מיידה. ניתן לחזור באותו שביל או לרדת למטה דרך היער, עד למעיינות הגופרית שליד נהר אויזיו, ומשם לחזור למיידה. שביל נוסף, מעט ארוך יותר, יוצא בסמוך לתחנת הרכבל ביציאה ממיידה לעבר עמק סאן ניקולו. במסלול זה תעברו ליד מסלול הסקי המוארים אותם הזכרתי קודם. בכל השבילים יש שילוט "Malga Aloch ", והדרך לכל כיוון כשני קילומטרים בעליה מתונה.

בקתת מאלגה אלוך מעל העיירה פוצה די פאסה (צילום: כרמית וייס)
והיכן פטריות הפורצ'יני? אתם בוודאי שואלים.
בתחילת המסלול, בעיירה מיידה, פגשנו משפחה איטלקית עליזה, שהצטלמה עם יבול הפטריות הגדול שאספה. מהם קיבלנו הסבר ממצה, באיטלקית, אנגלית רצוצה והרבה תנועות ידיים, איזה פטריות טובות למאכל. אז כמובן ש"גם אנחנו רוצים". לאחר שכל הפטריות שאספנו נזרקו אחר כבוד, על ידי המקומיים שפגשנו בדרך – " נוֹ, נוֹ. נוֹ בֶנֶה!" – רעילות, אלא מה, סוף סוף נמצאה האחת המיוחלת, שזכתה לקריאות " בֶנֶה! מולטי בֶנֶה". פורצ'יני!
אותה פורצ'יני ענקית מצאה את דרכה, איך לא, למחבת של ארוחת הערב. אבל לא רק פורצ'יני יש ביער. תמצאו בו פטריות מסוגים שונים, חלקן אדומות מנוקדות לבן, ממש מהאגדות. רק חלק קטן מהן ראויות למאכל, ובכל מקרה התייעצו במקומיים לפני שאתם קוטפים.
* שימו לב, מאז קטפנו אנו את הפטריות ביער, הוטל פיקוח על קטיף פטריות, והוא מחוייב כיום ברישיון, אותו ניתן לשלם בכל אחד ממרכזי המידע בעמק, לפי מספר הימים המבוקש.

משפחה איטלקית חביבה ושלל הפטריות שאספה, כמובן "גם אנחנו רוצים" (צילום: כרמית וייס)

מה לא עושים בשביל פטריות...? (צילום: כרמית וייס)
ברכבל או ברגל לגן הורדים
עוד כפר קטן, כמעט צמוד לפוצה מצפון, הוא פֶרָה (Pera ), ממנו עולה רכבל כסאות לרכס רוזנגארטן (נקרא גם Catinaccio ), שפירושו "גן הורדים". הרכבל פועל גם בקיץ ומגיע עד לתחנה העליונה Ciampedie , ממנה יוצאים מספר מסלולי הליכה, שאחד הפופולריים שבהם מגיע לטורה ויולט (Torri del Vajolet ). לרוזנגארטן אפשר להגיע גם עם הסעה מפֶרָה, המגיעה לבקתת Gardeccia , הקרובה לטורה ויולט מעט יותר מ- Ciampedie .
טורה ויולט היא קבוצת צוקי סלע מרשימים במיוחד, הנראים כמו מגדלים, ומכאן שמם: טורה- מגדל באיטלקית, ויולט הוא שמו של מטפס הצוקים הראשון שטיפס לפסגה (גם סגול, אבל זו לא הכוונה פה). קבוצת הצוקים הזו היא אחד המראות המפורסמים ביותר של הרי הדולומיטים, שתוכלו לראות בכל הפרסומים. היא נמצאת במרכזו של רכס רוזנגארטן ומורכבת מעשר פסגות הסמוכות זו לזו. טיפוס על מצוקי טורה ויולט הוא אחד היעדים המועדפים על מטפסי הצוקים באזור. אל טורה ויולט ניתן להגיע משני צדי רכס רוזנגארטן, המזרחי והמערבי, אך הצד המזרחי (עמק ואל די פאסה) נוח יותר.
גם הכפר ההררי קטן מונשן (Moncion ), הנמצא בגובה מאתיים מטרים מעל עמק ואל די פאסה, הוא נקודת מוצא למסלולים רבים אל רכס רוזנגארטן. הכביש פתוח לרכבים פרטיים רק עד לכפר. את המשך הדרך ניתן לעשות ברגל או עם ההסעות מהכפר השכן פֶרָה. כפר זה שמר במידה רבה על צביונו הכפרי, בהשוואה למרבית הכפרים האחרים בעמק, ש"נכבשו" על ידי התיירים.
רכס רוזנגארטן, צוקי סלע מרשימים הנראים כמו מגדלים (צילום: Vencavorab)
מבט נוסף על הצוקים של רכס רוזנגארטן ופריחת האביב (צילום: Nixki)
העיירה ויגו – מרכז תרבות הלאדין
העיירה ויגו (Vigo di Fassa ) שוכנת על צומת הדרכים מערבה, אל עבר מעבר קוסטלונגה העיר בולצאנו, ואגם קארצה המקסים. גם עיירה זו משמשת בסיס יציאה למסלולים הרבים על רכס רוזנגארטן, ברגל או עם רכבל אל פסגת Ciampedie , לתצפית פנורמית מרהיבה של 360 מעלות מגובה 1,998 מטר. הכפרים סביב ויגו משמרים במידה רבה את הארכיטקטורה ואת תרבות הלאדין, ובה נמצא מרכז המחקר והשימור של תרבות הלאדין.
הכפר סוֹרָגָה – אגם טורקיז ומסלול רגוע
הכפר סוֹרָגָה (Soraga ) שוכן אף הוא, כמו קודמיו, למרגלות רכס רוזנגארטן, אך הוא מספיק רחוק ממנו כך שניתן לראות מעליו את הפסגות היפיפיות בעלות המראה המשונן. מראה הכפר והפסגות שמעליו הוא מראה מרהיב במיוחד, גם למי שכבר הסתגל למראות הכל כך דרמטיים של הרי הדולומיטים. הכפר, השוכן על גדות נהר אויזיו, מוקף כרי דשא פורחים, וביניהם נוצץ בגווני הטורקיז אגם סורגה ( Lago di Soraga ), אגם מלאכותי קטן ומקסים. מקצהו הדרומי של הכפר יוצאת דרך סלולה, שאורכה כשני קילומטרים, המיועדת להולכי רגל ורוכבי אופניים בלבד. הדרך עוברת מעל הגדה המערבית של אגם סורגה ונהר אויזיו והיא נעימה לטיול רגוע של לפנות ערב, עם נופים כפריים, כרי דשא פורחים, ופסגות הרוזנגארטן כתפאורה. לאורכו של השביל, פזורים ממתקני אימון גופני, למי מכם שלא ביקר היום בחדר הכושר...

העיירה סורגה בעמק ואל די-פאסה ורכס רוזנגארטן העוטר אותה ככתר (צילום: כרמית וייס)
העיירה מוֹאֶנָה – מלכת אופני ההרים
מוֹאֶנָה (Moena ) היא העיירה הגדולה ביותר בעמק ואל די פאסה, עם 2,600 תושבים, הסוגרת את העמק מדרום. אחריה מתחיל עמק ואל די פיימה השכן, וכשבעה קילומטרים דרומה ממנה נמצא אצטדיון קפיצות הסקי האולימפי. העיירה נמצאת למרגלות רכס לאטמר ועוד מספר פסגות גבוהות של הרי הדולומיטים. לינה במואנה, הנמצאת על הגבול בין ואל די פאסה לואל די פיימה, יכולה לאפשר הנאה משני העמקים וגישה טובה לכל הכיוונים. העיירה הפכה למרכז רוכבי אופני הרים, ומתקיים בה מרוץ Rampilonga , מרתון אופני ההרים הגדול ביותר באיטליה, שאורכו 42 קילומטר ולוקחים בו חלק 4,500 רוכבים.
* בפניה הדרומית למואנה, לצדי הכביש הראשי, תמצאו סופרמרקט המשמש את התושבים המקומיים. זהו מקום מצוין לקנות בו מתנות, שוקולד, גבינות ונקניקים, בחצי ממחירם בעיירות התיירותיות יותר.

העיירה מואנה ורכס רוזנגארטן (צילום: הילה וייס)
הגענו לקצה המסלול, קנינו גבינות ושוקולדים ועכשיו אפשר לחזור הביתה. אז רק עוד כמה מילים.
פאנורמה פאס הוא כרטיס חופשי לכל הרכבלים הפועלים בקיץ בעמק ואל די פאסה, בדומה לכרטיס ה"סקי פאס" של גולשי הסקי בחורף. הכרטיס מקנה גם נסיעה חינם בכל קווי האוטובוס המקומיים בתוך העמק וכן ב"אוטובוס סלה רונדה", המקיף את רכס סלה כולו. אפשר לקנות כרטיס ל- 4 ימים מתוך 7, או ל- 6 ימים מתוך 13. הכרטיס יכול להתאים למי שמטייל בעמק מספר ימים, או למי שמטייל ללא רכב פרטי. הוא כולל גם את הרכבלים היוצאים מאגם פדאיה למרמולדה (לא לפסגה). את הכרטיס ניתן לקנות בכל תחנות הרכבל בעמק, והוא תקף מתחילת חודש יוני עד תחילת אוקטובר (כדאי להתעדכן באתר האינטרנט על המחירים והתאריכים המעודכנים).
* על אוטובוס סלה רונדה בכתבה דולומיטים איטליה: היכרות

פירות היער שאספנו בדרכם להפוך לקונפיטורה (צילום: הילה וייס)
פסטיבל דוברי הלאדין
חלק מהתושבים בעמק הם דוברי שפת הלאדין, ונעשים מאמצים גדולים לשמר את התרבות והמסורת שלהם. כל שנה בסוף הקיץ מתקיים בקאנציי אירוע השיא של קהילת דוברי הלאדין – פסטיבל גרן פסטה ד'דיסטה ( Gran festa da d'ista ), אליו מגיעים דוברי שפת הלאדין מכל דרום טירול וכמובן גם תיירים רבים. למשך ארבעה ימים לובשת קאנציי חג, עם תהלוכות ססגוניות, תחרויות, אוהל גדול ובו מופעים והרבה אוכל מסורתי.

פסטיבל גראן פסטה ד'דיסטה, מפגש דוברי הלאדין בקנציי (צילום: הילה וייס)
מידע נוסף
השכרת רכב באיטליה
בתי מלון בהרי הדולומיטים
בתי מלון בקרבת שדה התעופה מילאנו-מלפנזה
מתי פועלים הרכבלים בהרי הדולומיטים בקיץ (לחצו על שם העמק המבוקש)
כתבות נוספות על הרי הדולומיטים
דולומיטים איטליה: היכרות – היכרות ראשונית עם ההרים ותושביהם
דולומיטים איטליה: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: כדאי להכיר – מקומות נוספים שכדאי לבקר בהם
מסלול בהרי הדולומיטים – טיול מעגלי בדולומיטים
דולומיטים איטליה: סקי סובב סלה רונדה – חופשת סקי בקמפיטלו
הכפרים הגדולים בעמק ואל די פאסה: אלבה ופניה (A), קנציי (B), קמפיטלו (C), מאצין (D),

העיירה קָנָצֵיי – אפשר לנשום לרווחה, נגמרו הפיתולים
עיירת הסקי קָנָצֵיי (Canazei ) שוכנת בגובה 1,460 מטרים, למרגלות רכס סלה האדיר ובסיומם של הפיתולים האינסופיים, היורדים לעמק ממעבר סלה ומעבר פורדוי. זו כבר סיבה מצוינת לנשום לרווחה כשמגיעים לכאן. 1,800 תושבים מתגוררים בעיירה, ומספר גדול הרבה יותר של תיירים. בתי המלון הרבים ברחובה הראשי של קנציי מקושטים בציורי קיר נפלאים ובאדניות בשלל צבעים, ממש חגיגה לעיניים.
מי שאחז בהגה בסיבובים הרבים עד לכאן, ישמח בודאי לעלות על רכבת קרוניות קטנה וחביבה, הנוסעת בשני מסלולים בקנציי וסביבתה. הראשון יוצא מערבה, לעבר העיירה קאמפיטלו, והשני יוצא מזרחה, לעבר הכפרים אלבה ופניה. אפשרות נוספת היא לעלות עם הגונדולה לפקול (Pecol ) ומשם ברכבל לקול דה רוסי (Col dei Rossi ) לתצפית ומסלולי טיול.
במרכז העיירה תמצאו את לשכת המידע לתיירים, ובקרבתה לוח ענק, עליו מופיעים מקומות הלינה בעיירה. בלחיצת כפתור, בכל שעה משעות היום, תוכלו לחפש מקומות לינה ואף לשוחח בטלפון עם בעלי המקום. לקנציי שני כפרי לוויין, השייכים אליה מוניציפלית- אָלְבַה ו פֶנָיָה, אותם תפגשו בתחילת העליות מזרחה אל עבר מעבר פדאיה.
לינה בעיירה קנציי

העיירה קאנציי, הגדולה בעמק, למרגלות רכס סלה ומעבר פורדוי (צילום: antonioscarpi)
מלון ומלון דירות מומלצים בעיירה קנציי
B&B צ'זה פלנבר ( B&B Cèsa Planber ) הוא מלון בוטיק משפחתי ברחוב צדדי ושקט במרכז קאנציי, 300 מ' מתחנת הרכבל בלוודר לסלה רונדה. חדרים וסוויטות משפחתיות, עם מרפסת לנוף מדהים, בחלק מהן מיזוג אוויר. ארוחת הבוקר מגוונת ומפנקת והמארחים נכונים לתת יעוץ ועזרה בכל שעה. בקרבת מקום בריכה ומרכז בריאות, מסעדות וחנויות ציוד סקי שלחלקן הסדר הנחות. לרשות האורחים גן מפנק, חניה מקורה וחדר ציוד סקי. (דירות גדולות יותר של אותם בעלים ניתן למצוא כאן)
מלון דירות קונטרין ( Residence Contrin ) ממקום בפאתיה המזרחיים של העיירה קנאציי. הוא מרוחק כחצי קילומטר ממרכז העיירה וכ- 200 מ' מתחנת הרכבל Pecol שעולה לאזור הסקי Belvedere , המקושר למסלולי הסלה רונדה. הדירות שגודלן 18-40 מ' יכולות לארח עד 6 איש, מרוהטות עץ וכוללות מטבחון עם מקרר וכיריים. בחורף ניתן להגיע עם הרכבל למסלולי הסלה רונדה, או עם אוטובוס הסקי לאזורי הסקי האחרים בעמק ואל די-פאסה, ואילו בקיץ מיקומו נהדר לטיולים ופעילויות באזור.
B&B צ'זה פלנבר – מארחים חמים ואדיבים, מיקום מעולה, מה עוד צריך?
הכפרים אָלְבָה ופֶנְיָה – שקט קרוב להמולה
אָלְבָה (Alba ), הוא כפר קטן, ההולך ומתפתח מבחינה תיירותית, בזכות קרבתו לקנציי ואתר הסקי הקטן Ciampac , אך עדיין המקום שקט יחסית לשכנה קנציי. כאן נמצא אצטדיון הקרח הגדול ביותר באזור Gianmario Scola , אצטדיון הבית של נבחרת ההוקי של ואל די פאסה, ולצידו רחבת החלקה על הקרח. אם שבעתם הוקי קרח, תוכלו לצאת לטיול נינוח בטיילת לאורך נהר אויזיו. המקום יכול להתאים למי שמחפש את השקט, אבל עדיין להיות קרוב למרכז (קנציי). גם מחירי הלינה זולים יותר מאשר בשכנה הגדולה.
רכבל Ciampac , פועל גם בקיץ ומשרת את המטיילים הרבים, שנהנים מתצפית מגובה 2,160 מ'. גם עמק Contrin , המתחיל למרגלות רכס המרמולדה ומסתיים באלבה, הוא יעד למספר מסלולי טיול, שחלקם אף ממשיכים ומטפסים למרמולדה.
פֶנְיָה (Penia ) הוא כפר הררי קטן, בגובה 1,555 מ', ששמר במידה רבה על צביונו הכפרי, אם כי גם לכאן התיירות החלה להגיע. בראש הגבעה כנסיה קטנה ומסביבה פזורים בתי הכפר. מנסרה עתיקה, מהמאה ה-16, המופעלת בכוח המים, היא המנסרה האחרונה בעמק.

מקצת הפטריות שמצאנו ביער (צילום: הילה וייס)
העיירה קמפיטלו – ברכבל לשמיים (כמעט)
נעזוב את קנציי ונמשיך בנסיעתנו לעבר קמפיטלו (Campitello di Fassa ), המרוחקת רק 3 ק"מ. אם תרצו לחלץ עצמות, תוכלו לעשות דרך מקסימה זו, לאורכו של נהר אויזיו, על הטיילת המחברת את שתי העיירות. עיירת הסקי הקטנה, שוכנת בצלם של כמה "ענקי דולומיטים", וממנה עולה כל בוקר גונדולה ענקית, הנושאת 120 איש אל פסגת קול רודלה ( Col Rodella ), בגובה 2,480 מטר. גולשי הסקי יעלו כאן על המגלשיים שיובילו אותם למסלולי הסלה רונדה, ואילו מטיילי הקיץ יעלו על אחד המסלולים המסומנים, לא לפני שישתו כוס שוקו חם בבקתה ויזכו לתצפית נפלאה. ליד תחנת הרכבל התחתונה בקמפיטלו ישנו מרכז ספורט ( Centro Sportivo Ischia ), המציע קיר טיפוס, מגרש גלגיליות והוקי, כדורעף חופים, כדורסל, באולינג ועוד. אפשרות בילוי לימים בהם מזג האוויר אינו מאפשר לטייל בחוץ.
השכן הקטן של קמפיטלו, הכפר פיאן (Pian ) הוא אחד הכפרים העתיקים ביותר שבעמק. אפשר עדיין לראות בו את אורח החיים של יושבי ההרים, לפני שהתיירות כבשה את העמק. מהכפר יוצא מסלול למיטיבי לכת, המטפס לתחנת הרכבל העליונה של קול רודלה – עלייה של קרוב לאלף מטרים, ואולי תעדיפו לעלות עם הרכבל ולרדת ברגל.
לינה בעיירה קמפיטלו

נופי עמק ואל די-פאסה ומצוקי רכס רוזנגארטן שמעליו,
בחזית מלון אריץ (Garni Aritz) ליד תחנת הרכבל קול-רודלה בעיירה קמפיטלו,
עם חדרים גדולים וסוויטות מפנקות, חניון תת קרקעי ונופים שלא מהעולם הזה...

העיירה קמפיטלו מוקפת הרים סביב (צילום: Alberto Cimonetti)
העיירה מָאצין – האחות הקטנה
מקמפיטלו נצא דרומה, נעבור דרך שני הכפרים Campestrin ו-Fontanazzo ונגיע למאצין (Mazzin ), העיירה הקטנה ביותר בעמק, בה מתגוררים 450 תושבים. ממאצין והכפרים השכנים לה יוצאים מספר מסלולי טיול, לעבר רכס רוזנגארטן במערב ולעבר עמק Crepa במזרח.

העיירה פוצה די פאסה – בסיס נפלא לטיולים
העיירה פוצה (Pozza di Fassa ), ששמה אולי מצלצל לנו קצת מוזר... שוכנת בחלקו הרחב ביותר של עמק ואל די פאסה, בנקודה בה נשפך נהר ריו סאן ניקולו (Rio San Nicolo ) לנהר אויזיו. בעיירה נפלאה זו קבענו את מושבנו למשך שבוע שלם, ומכאן "הגחנו" לכל מסלולי הכוכב. מלון X אלפ ( X Alp Hotel ) ממוקם בקרבת הכביש הראשי אך במקום שקט ומקסים, עם מסעדה, מרכז בריאות וספא, חדרים וסוויטות היכולים לשכן עד 4 אורחים (שמו הקודם: Hotel Villa Margherita Pozza di Fassa).
מדרום לעיירה פוצה מתנשאות שתי פסגות סלע חשופות, המשמשות לה תפאורה מרשימה: Cima Dodici ו- Cima Undici . לרגליהן שני מסלולי סקי מוארים – אדום וכחול, בהם מתקיימות תחרויות סקי בינלאומיות.
הכפר מיידה (Meida ), הצמוד לפוצה ממזרח, שוכן לפתחו של עמק סאן ניקולו. ברחובו הראשי המקסים, בתי מלון רבים, המקושטים בכמות מרשימה של אדניות בשלל צבעים, וחלקם מעוטרים בציורי קיר נהדרים. ליד הכנסייה הקטנה של הכפר מתקיים פעם בשבוע שוק מקומי, בו נמכרים בגדים וכלי בית לצד מזכרות לתיירים.
טיול לעמק סאן ניקולו הוא אפשרות נחמדה למחפשים טיול קל. כביש צר נמשך לאורך רובו של העמק ותוכלו גם להצטרף לנסיעה ברכבת קרוניות קטנה, וכמובן, ברגל, תמיד הכי יפה. מכאן גם יוצא הרכבל ל- Buffaure וממנו ממשיך רכבל כסאות ל- Col Valvacin . אחרי תצפית מתחנת הרכבל, תוכלו לחזור ברגל או לצאת לאחד ממסלולי ההליכה הרבים באזור, וכמובן שתמיד אפשר גם לחזור ברכבל. שביל נוסף יוצא ממיידה לבקתת מאלגה אלוך ( Malga Aloch ) – והנה הגענו, סוף סוף, למסלול הקסום שלנו.

רכבת הקרוניות לעמק סן ניקולו (צילום: כרמית וייס)
המסלול הקסום למאלגה אלוך ופטריות הפורצ'יני
מאלגה אלוך היא בקתת הרים יפיפייה, בגובה 1,370 מטר, הממוקמת בנקודת תצפית נהדרת ממזרח לעמק. לרגלי הבקתה נפרסים הכפרים, מוקפים בכל כך הרבה ירוק. ממול- הפסגות המשוננות והעדינות של רכס רוזנגארטן, לטעמי רכס הדולומיטים היפה מכולם (הבחירה ממש קשה). ואתם, תשבו לכם על מרפסת הבקתה, או על אחד מכסאות הנוח שלצדה, תתפנקו עם אוכל קל, גלידות ושתיה ותנסו לחרוט את המראות הקסומים עמוק בלבכם (חובה להיעזר גם במצלמה). הילדים, שישתעממו, כמובן, יוכלו להשתעשע במגרש המשחקים הקטן או להתלהב מלהקת הברווזים ומסוסי הפוני החמודים הרועים באחו.
השביל הקצר ביותר לבקתה יוצא מרחוב Via Freina , מול הכנסייה של מיידה. ניתן לחזור באותו שביל או לרדת למטה דרך היער, עד למעיינות הגופרית שליד נהר אויזיו, ומשם לחזור למיידה. שביל נוסף, מעט ארוך יותר, יוצא בסמוך לתחנת הרכבל ביציאה ממיידה לעבר עמק סאן ניקולו. במסלול זה תעברו ליד מסלול הסקי המוארים אותם הזכרתי קודם. בכל השבילים יש שילוט "Malga Aloch ", והדרך לכל כיוון כשני קילומטרים בעליה מתונה.

בקתת מאלגה אלוך מעל העיירה פוצה די פאסה (צילום: כרמית וייס)
והיכן פטריות הפורצ'יני? אתם בוודאי שואלים.
בתחילת המסלול, בעיירה מיידה, פגשנו משפחה איטלקית עליזה, שהצטלמה עם יבול הפטריות הגדול שאספה. מהם קיבלנו הסבר ממצה, באיטלקית, אנגלית רצוצה והרבה תנועות ידיים, איזה פטריות טובות למאכל. אז כמובן ש"גם אנחנו רוצים". לאחר שכל הפטריות שאספנו נזרקו אחר כבוד, על ידי המקומיים שפגשנו בדרך – " נוֹ, נוֹ. נוֹ בֶנֶה!" – רעילות, אלא מה, סוף סוף נמצאה האחת המיוחלת, שזכתה לקריאות " בֶנֶה! מולטי בֶנֶה". פורצ'יני!
אותה פורצ'יני ענקית מצאה את דרכה, איך לא, למחבת של ארוחת הערב. אבל לא רק פורצ'יני יש ביער. תמצאו בו פטריות מסוגים שונים, חלקן אדומות מנוקדות לבן, ממש מהאגדות. רק חלק קטן מהן ראויות למאכל, ובכל מקרה התייעצו במקומיים לפני שאתם קוטפים.
* שימו לב, מאז קטפנו אנו את הפטריות ביער, הוטל פיקוח על קטיף פטריות, והוא מחוייב כיום ברישיון, אותו ניתן לשלם בכל אחד ממרכזי המידע בעמק, לפי מספר הימים המבוקש.

משפחה איטלקית חביבה ושלל הפטריות שאספה, כמובן "גם אנחנו רוצים" (צילום: כרמית וייס)

מה לא עושים בשביל פטריות...? (צילום: כרמית וייס)
ברכבל או ברגל לגן הורדים
עוד כפר קטן, כמעט צמוד לפוצה מצפון, הוא פֶרָה (Pera ), ממנו עולה רכבל כסאות לרכס רוזנגארטן (נקרא גם Catinaccio ), שפירושו "גן הורדים". הרכבל פועל גם בקיץ ומגיע עד לתחנה העליונה Ciampedie , ממנה יוצאים מספר מסלולי הליכה, שאחד הפופולריים שבהם מגיע לטורה ויולט (Torri del Vajolet ). לרוזנגארטן אפשר להגיע גם עם הסעה מפֶרָה, המגיעה לבקתת Gardeccia , הקרובה לטורה ויולט מעט יותר מ- Ciampedie .
טורה ויולט היא קבוצת צוקי סלע מרשימים במיוחד, הנראים כמו מגדלים, ומכאן שמם: טורה- מגדל באיטלקית, ויולט הוא שמו של מטפס הצוקים הראשון שטיפס לפסגה (גם סגול, אבל זו לא הכוונה פה). קבוצת הצוקים הזו היא אחד המראות המפורסמים ביותר של הרי הדולומיטים, שתוכלו לראות בכל הפרסומים. היא נמצאת במרכזו של רכס רוזנגארטן ומורכבת מעשר פסגות הסמוכות זו לזו. טיפוס על מצוקי טורה ויולט הוא אחד היעדים המועדפים על מטפסי הצוקים באזור. אל טורה ויולט ניתן להגיע משני צדי רכס רוזנגארטן, המזרחי והמערבי, אך הצד המזרחי (עמק ואל די פאסה) נוח יותר.
גם הכפר ההררי קטן מונשן (Moncion ), הנמצא בגובה מאתיים מטרים מעל עמק ואל די פאסה, הוא נקודת מוצא למסלולים רבים אל רכס רוזנגארטן. הכביש פתוח לרכבים פרטיים רק עד לכפר. את המשך הדרך ניתן לעשות ברגל או עם ההסעות מהכפר השכן פֶרָה. כפר זה שמר במידה רבה על צביונו הכפרי, בהשוואה למרבית הכפרים האחרים בעמק, ש"נכבשו" על ידי התיירים.
רכס רוזנגארטן, צוקי סלע מרשימים הנראים כמו מגדלים (צילום: Vencavorab)
מבט נוסף על הצוקים של רכס רוזנגארטן ופריחת האביב (צילום: Nixki)
העיירה ויגו – מרכז תרבות הלאדין
העיירה ויגו (Vigo di Fassa ) שוכנת על צומת הדרכים מערבה, אל עבר מעבר קוסטלונגה העיר בולצאנו, ואגם קארצה המקסים. גם עיירה זו משמשת בסיס יציאה למסלולים הרבים על רכס רוזנגארטן, ברגל או עם רכבל אל פסגת Ciampedie , לתצפית פנורמית מרהיבה של 360 מעלות מגובה 1,998 מטר. הכפרים סביב ויגו משמרים במידה רבה את הארכיטקטורה ואת תרבות הלאדין, ובה נמצא מרכז המחקר והשימור של תרבות הלאדין.
הכפר סוֹרָגָה – אגם טורקיז ומסלול רגוע
הכפר סוֹרָגָה (Soraga ) שוכן אף הוא, כמו קודמיו, למרגלות רכס רוזנגארטן, אך הוא מספיק רחוק ממנו כך שניתן לראות מעליו את הפסגות היפיפיות בעלות המראה המשונן. מראה הכפר והפסגות שמעליו הוא מראה מרהיב במיוחד, גם למי שכבר הסתגל למראות הכל כך דרמטיים של הרי הדולומיטים. הכפר, השוכן על גדות נהר אויזיו, מוקף כרי דשא פורחים, וביניהם נוצץ בגווני הטורקיז אגם סורגה ( Lago di Soraga ), אגם מלאכותי קטן ומקסים. מקצהו הדרומי של הכפר יוצאת דרך סלולה, שאורכה כשני קילומטרים, המיועדת להולכי רגל ורוכבי אופניים בלבד. הדרך עוברת מעל הגדה המערבית של אגם סורגה ונהר אויזיו והיא נעימה לטיול רגוע של לפנות ערב, עם נופים כפריים, כרי דשא פורחים, ופסגות הרוזנגארטן כתפאורה. לאורכו של השביל, פזורים ממתקני אימון גופני, למי מכם שלא ביקר היום בחדר הכושר...

העיירה סורגה בעמק ואל די-פאסה ורכס רוזנגארטן העוטר אותה ככתר (צילום: כרמית וייס)
העיירה מוֹאֶנָה – מלכת אופני ההרים
מוֹאֶנָה (Moena ) היא העיירה הגדולה ביותר בעמק ואל די פאסה, עם 2,600 תושבים, הסוגרת את העמק מדרום. אחריה מתחיל עמק ואל די פיימה השכן, וכשבעה קילומטרים דרומה ממנה נמצא אצטדיון קפיצות הסקי האולימפי. העיירה נמצאת למרגלות רכס לאטמר ועוד מספר פסגות גבוהות של הרי הדולומיטים. לינה במואנה, הנמצאת על הגבול בין ואל די פאסה לואל די פיימה, יכולה לאפשר הנאה משני העמקים וגישה טובה לכל הכיוונים. העיירה הפכה למרכז רוכבי אופני הרים, ומתקיים בה מרוץ Rampilonga , מרתון אופני ההרים הגדול ביותר באיטליה, שאורכו 42 קילומטר ולוקחים בו חלק 4,500 רוכבים.
* בפניה הדרומית למואנה, לצדי הכביש הראשי, תמצאו סופרמרקט המשמש את התושבים המקומיים. זהו מקום מצוין לקנות בו מתנות, שוקולד, גבינות ונקניקים, בחצי ממחירם בעיירות התיירותיות יותר.

העיירה מואנה ורכס רוזנגארטן (צילום: הילה וייס)
הגענו לקצה המסלול, קנינו גבינות ושוקולדים ועכשיו אפשר לחזור הביתה. אז רק עוד כמה מילים.
פאנורמה פאס הוא כרטיס חופשי לכל הרכבלים הפועלים בקיץ בעמק ואל די פאסה, בדומה לכרטיס ה"סקי פאס" של גולשי הסקי בחורף. הכרטיס מקנה גם נסיעה חינם בכל קווי האוטובוס המקומיים בתוך העמק וכן ב"אוטובוס סלה רונדה", המקיף את רכס סלה כולו. אפשר לקנות כרטיס ל- 4 ימים מתוך 7, או ל- 6 ימים מתוך 13. הכרטיס יכול להתאים למי שמטייל בעמק מספר ימים, או למי שמטייל ללא רכב פרטי. הוא כולל גם את הרכבלים היוצאים מאגם פדאיה למרמולדה (לא לפסגה). את הכרטיס ניתן לקנות בכל תחנות הרכבל בעמק, והוא תקף מתחילת חודש יוני עד תחילת אוקטובר (כדאי להתעדכן באתר האינטרנט על המחירים והתאריכים המעודכנים).
* על אוטובוס סלה רונדה בכתבה דולומיטים איטליה: היכרות

פירות היער שאספנו בדרכם להפוך לקונפיטורה (צילום: הילה וייס)
פסטיבל דוברי הלאדין
חלק מהתושבים בעמק הם דוברי שפת הלאדין, ונעשים מאמצים גדולים לשמר את התרבות והמסורת שלהם. כל שנה בסוף הקיץ מתקיים בקאנציי אירוע השיא של קהילת דוברי הלאדין – פסטיבל גרן פסטה ד'דיסטה ( Gran festa da d'ista ), אליו מגיעים דוברי שפת הלאדין מכל דרום טירול וכמובן גם תיירים רבים. למשך ארבעה ימים לובשת קאנציי חג, עם תהלוכות ססגוניות, תחרויות, אוהל גדול ובו מופעים והרבה אוכל מסורתי.

פסטיבל גראן פסטה ד'דיסטה, מפגש דוברי הלאדין בקנציי (צילום: הילה וייס)
מידע נוסף
השכרת רכב באיטליה
בתי מלון בהרי הדולומיטים
בתי מלון בקרבת שדה התעופה מילאנו-מלפנזה
מתי פועלים הרכבלים בהרי הדולומיטים בקיץ (לחצו על שם העמק המבוקש)
כתבות נוספות על הרי הדולומיטים
דולומיטים איטליה: היכרות – היכרות ראשונית עם ההרים ותושביהם
דולומיטים איטליה: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: כדאי להכיר – מקומות נוספים שכדאי לבקר בהם
מסלול בהרי הדולומיטים – טיול מעגלי בדולומיטים
דולומיטים איטליה: סקי סובב סלה רונדה – חופשת סקי בקמפיטלו

מלון ומלון דירות מומלצים בעיירה קנציי
B&B צ'זה פלנבר ( B&B Cèsa Planber ) הוא מלון בוטיק משפחתי ברחוב צדדי ושקט במרכז קאנציי, 300 מ' מתחנת הרכבל בלוודר לסלה רונדה. חדרים וסוויטות משפחתיות, עם מרפסת לנוף מדהים, בחלק מהן מיזוג אוויר. ארוחת הבוקר מגוונת ומפנקת והמארחים נכונים לתת יעוץ ועזרה בכל שעה. בקרבת מקום בריכה ומרכז בריאות, מסעדות וחנויות ציוד סקי שלחלקן הסדר הנחות. לרשות האורחים גן מפנק, חניה מקורה וחדר ציוד סקי. (דירות גדולות יותר של אותם בעלים ניתן למצוא כאן)
מלון דירות קונטרין ( Residence Contrin ) ממקום בפאתיה המזרחיים של העיירה קנאציי. הוא מרוחק כחצי קילומטר ממרכז העיירה וכ- 200 מ' מתחנת הרכבל Pecol שעולה לאזור הסקי Belvedere , המקושר למסלולי הסלה רונדה. הדירות שגודלן 18-40 מ' יכולות לארח עד 6 איש, מרוהטות עץ וכוללות מטבחון עם מקרר וכיריים. בחורף ניתן להגיע עם הרכבל למסלולי הסלה רונדה, או עם אוטובוס הסקי לאזורי הסקי האחרים בעמק ואל די-פאסה, ואילו בקיץ מיקומו נהדר לטיולים ופעילויות באזור.
B&B צ'זה פלנבר – מארחים חמים ואדיבים, מיקום מעולה, מה עוד צריך?
מלון דירות קונטרין ( Residence Contrin ) ממקום בפאתיה המזרחיים של העיירה קנאציי. הוא מרוחק כחצי קילומטר ממרכז העיירה וכ- 200 מ' מתחנת הרכבל Pecol שעולה לאזור הסקי Belvedere , המקושר למסלולי הסלה רונדה. הדירות שגודלן 18-40 מ' יכולות לארח עד 6 איש, מרוהטות עץ וכוללות מטבחון עם מקרר וכיריים. בחורף ניתן להגיע עם הרכבל למסלולי הסלה רונדה, או עם אוטובוס הסקי לאזורי הסקי האחרים בעמק ואל די-פאסה, ואילו בקיץ מיקומו נהדר לטיולים ופעילויות באזור.
B&B צ'זה פלנבר – מארחים חמים ואדיבים, מיקום מעולה, מה עוד צריך?
העיירה קמפיטלו – ברכבל לשמיים (כמעט)
נעזוב את קנציי ונמשיך בנסיעתנו לעבר קמפיטלו (Campitello di Fassa ), המרוחקת רק 3 ק"מ. אם תרצו לחלץ עצמות, תוכלו לעשות דרך מקסימה זו, לאורכו של נהר אויזיו, על הטיילת המחברת את שתי העיירות. עיירת הסקי הקטנה, שוכנת בצלם של כמה "ענקי דולומיטים", וממנה עולה כל בוקר גונדולה ענקית, הנושאת 120 איש אל פסגת קול רודלה ( Col Rodella ), בגובה 2,480 מטר. גולשי הסקי יעלו כאן על המגלשיים שיובילו אותם למסלולי הסלה רונדה, ואילו מטיילי הקיץ יעלו על אחד המסלולים המסומנים, לא לפני שישתו כוס שוקו חם בבקתה ויזכו לתצפית נפלאה. ליד תחנת הרכבל התחתונה בקמפיטלו ישנו מרכז ספורט ( Centro Sportivo Ischia ), המציע קיר טיפוס, מגרש גלגיליות והוקי, כדורעף חופים, כדורסל, באולינג ועוד. אפשרות בילוי לימים בהם מזג האוויר אינו מאפשר לטייל בחוץ.
השכן הקטן של קמפיטלו, הכפר פיאן (Pian ) הוא אחד הכפרים העתיקים ביותר שבעמק. אפשר עדיין לראות בו את אורח החיים של יושבי ההרים, לפני שהתיירות כבשה את העמק. מהכפר יוצא מסלול למיטיבי לכת, המטפס לתחנת הרכבל העליונה של קול רודלה – עלייה של קרוב לאלף מטרים, ואולי תעדיפו לעלות עם הרכבל ולרדת ברגל.
לינה בעיירה קמפיטלו

נופי עמק ואל די-פאסה ומצוקי רכס רוזנגארטן שמעליו,
בחזית מלון אריץ (Garni Aritz) ליד תחנת הרכבל קול-רודלה בעיירה קמפיטלו,
עם חדרים גדולים וסוויטות מפנקות, חניון תת קרקעי ונופים שלא מהעולם הזה...

העיירה קמפיטלו מוקפת הרים סביב (צילום: Alberto Cimonetti)
העיירה מָאצין – האחות הקטנה
מקמפיטלו נצא דרומה, נעבור דרך שני הכפרים Campestrin ו-Fontanazzo ונגיע למאצין (Mazzin ), העיירה הקטנה ביותר בעמק, בה מתגוררים 450 תושבים. ממאצין והכפרים השכנים לה יוצאים מספר מסלולי טיול, לעבר רכס רוזנגארטן במערב ולעבר עמק Crepa במזרח.

העיירה פוצה די פאסה – בסיס נפלא לטיולים
העיירה פוצה (Pozza di Fassa ), ששמה אולי מצלצל לנו קצת מוזר... שוכנת בחלקו הרחב ביותר של עמק ואל די פאסה, בנקודה בה נשפך נהר ריו סאן ניקולו (Rio San Nicolo ) לנהר אויזיו. בעיירה נפלאה זו קבענו את מושבנו למשך שבוע שלם, ומכאן "הגחנו" לכל מסלולי הכוכב. מלון X אלפ ( X Alp Hotel ) ממוקם בקרבת הכביש הראשי אך במקום שקט ומקסים, עם מסעדה, מרכז בריאות וספא, חדרים וסוויטות היכולים לשכן עד 4 אורחים (שמו הקודם: Hotel Villa Margherita Pozza di Fassa).
מדרום לעיירה פוצה מתנשאות שתי פסגות סלע חשופות, המשמשות לה תפאורה מרשימה: Cima Dodici ו- Cima Undici . לרגליהן שני מסלולי סקי מוארים – אדום וכחול, בהם מתקיימות תחרויות סקי בינלאומיות.
הכפר מיידה (Meida ), הצמוד לפוצה ממזרח, שוכן לפתחו של עמק סאן ניקולו. ברחובו הראשי המקסים, בתי מלון רבים, המקושטים בכמות מרשימה של אדניות בשלל צבעים, וחלקם מעוטרים בציורי קיר נהדרים. ליד הכנסייה הקטנה של הכפר מתקיים פעם בשבוע שוק מקומי, בו נמכרים בגדים וכלי בית לצד מזכרות לתיירים.
טיול לעמק סאן ניקולו הוא אפשרות נחמדה למחפשים טיול קל. כביש צר נמשך לאורך רובו של העמק ותוכלו גם להצטרף לנסיעה ברכבת קרוניות קטנה, וכמובן, ברגל, תמיד הכי יפה. מכאן גם יוצא הרכבל ל- Buffaure וממנו ממשיך רכבל כסאות ל- Col Valvacin . אחרי תצפית מתחנת הרכבל, תוכלו לחזור ברגל או לצאת לאחד ממסלולי ההליכה הרבים באזור, וכמובן שתמיד אפשר גם לחזור ברכבל. שביל נוסף יוצא ממיידה לבקתת מאלגה אלוך ( Malga Aloch ) – והנה הגענו, סוף סוף, למסלול הקסום שלנו.

רכבת הקרוניות לעמק סן ניקולו (צילום: כרמית וייס)
המסלול הקסום למאלגה אלוך ופטריות הפורצ'יני
מאלגה אלוך היא בקתת הרים יפיפייה, בגובה 1,370 מטר, הממוקמת בנקודת תצפית נהדרת ממזרח לעמק. לרגלי הבקתה נפרסים הכפרים, מוקפים בכל כך הרבה ירוק. ממול- הפסגות המשוננות והעדינות של רכס רוזנגארטן, לטעמי רכס הדולומיטים היפה מכולם (הבחירה ממש קשה). ואתם, תשבו לכם על מרפסת הבקתה, או על אחד מכסאות הנוח שלצדה, תתפנקו עם אוכל קל, גלידות ושתיה ותנסו לחרוט את המראות הקסומים עמוק בלבכם (חובה להיעזר גם במצלמה). הילדים, שישתעממו, כמובן, יוכלו להשתעשע במגרש המשחקים הקטן או להתלהב מלהקת הברווזים ומסוסי הפוני החמודים הרועים באחו.
השביל הקצר ביותר לבקתה יוצא מרחוב Via Freina , מול הכנסייה של מיידה. ניתן לחזור באותו שביל או לרדת למטה דרך היער, עד למעיינות הגופרית שליד נהר אויזיו, ומשם לחזור למיידה. שביל נוסף, מעט ארוך יותר, יוצא בסמוך לתחנת הרכבל ביציאה ממיידה לעבר עמק סאן ניקולו. במסלול זה תעברו ליד מסלול הסקי המוארים אותם הזכרתי קודם. בכל השבילים יש שילוט "Malga Aloch ", והדרך לכל כיוון כשני קילומטרים בעליה מתונה.

בקתת מאלגה אלוך מעל העיירה פוצה די פאסה (צילום: כרמית וייס)
והיכן פטריות הפורצ'יני? אתם בוודאי שואלים.
בתחילת המסלול, בעיירה מיידה, פגשנו משפחה איטלקית עליזה, שהצטלמה עם יבול הפטריות הגדול שאספה. מהם קיבלנו הסבר ממצה, באיטלקית, אנגלית רצוצה והרבה תנועות ידיים, איזה פטריות טובות למאכל. אז כמובן ש"גם אנחנו רוצים". לאחר שכל הפטריות שאספנו נזרקו אחר כבוד, על ידי המקומיים שפגשנו בדרך – " נוֹ, נוֹ. נוֹ בֶנֶה!" – רעילות, אלא מה, סוף סוף נמצאה האחת המיוחלת, שזכתה לקריאות " בֶנֶה! מולטי בֶנֶה". פורצ'יני!
אותה פורצ'יני ענקית מצאה את דרכה, איך לא, למחבת של ארוחת הערב. אבל לא רק פורצ'יני יש ביער. תמצאו בו פטריות מסוגים שונים, חלקן אדומות מנוקדות לבן, ממש מהאגדות. רק חלק קטן מהן ראויות למאכל, ובכל מקרה התייעצו במקומיים לפני שאתם קוטפים.
* שימו לב, מאז קטפנו אנו את הפטריות ביער, הוטל פיקוח על קטיף פטריות, והוא מחוייב כיום ברישיון, אותו ניתן לשלם בכל אחד ממרכזי המידע בעמק, לפי מספר הימים המבוקש.

משפחה איטלקית חביבה ושלל הפטריות שאספה, כמובן "גם אנחנו רוצים" (צילום: כרמית וייס)

מה לא עושים בשביל פטריות...? (צילום: כרמית וייס)
ברכבל או ברגל לגן הורדים
עוד כפר קטן, כמעט צמוד לפוצה מצפון, הוא פֶרָה (Pera ), ממנו עולה רכבל כסאות לרכס רוזנגארטן (נקרא גם Catinaccio ), שפירושו "גן הורדים". הרכבל פועל גם בקיץ ומגיע עד לתחנה העליונה Ciampedie , ממנה יוצאים מספר מסלולי הליכה, שאחד הפופולריים שבהם מגיע לטורה ויולט (Torri del Vajolet ). לרוזנגארטן אפשר להגיע גם עם הסעה מפֶרָה, המגיעה לבקתת Gardeccia , הקרובה לטורה ויולט מעט יותר מ- Ciampedie .
טורה ויולט היא קבוצת צוקי סלע מרשימים במיוחד, הנראים כמו מגדלים, ומכאן שמם: טורה- מגדל באיטלקית, ויולט הוא שמו של מטפס הצוקים הראשון שטיפס לפסגה (גם סגול, אבל זו לא הכוונה פה). קבוצת הצוקים הזו היא אחד המראות המפורסמים ביותר של הרי הדולומיטים, שתוכלו לראות בכל הפרסומים. היא נמצאת במרכזו של רכס רוזנגארטן ומורכבת מעשר פסגות הסמוכות זו לזו. טיפוס על מצוקי טורה ויולט הוא אחד היעדים המועדפים על מטפסי הצוקים באזור. אל טורה ויולט ניתן להגיע משני צדי רכס רוזנגארטן, המזרחי והמערבי, אך הצד המזרחי (עמק ואל די פאסה) נוח יותר.
גם הכפר ההררי קטן מונשן (Moncion ), הנמצא בגובה מאתיים מטרים מעל עמק ואל די פאסה, הוא נקודת מוצא למסלולים רבים אל רכס רוזנגארטן. הכביש פתוח לרכבים פרטיים רק עד לכפר. את המשך הדרך ניתן לעשות ברגל או עם ההסעות מהכפר השכן פֶרָה. כפר זה שמר במידה רבה על צביונו הכפרי, בהשוואה למרבית הכפרים האחרים בעמק, ש"נכבשו" על ידי התיירים.
רכס רוזנגארטן, צוקי סלע מרשימים הנראים כמו מגדלים (צילום: Vencavorab)
מבט נוסף על הצוקים של רכס רוזנגארטן ופריחת האביב (צילום: Nixki)
העיירה ויגו – מרכז תרבות הלאדין
העיירה ויגו (Vigo di Fassa ) שוכנת על צומת הדרכים מערבה, אל עבר מעבר קוסטלונגה העיר בולצאנו, ואגם קארצה המקסים. גם עיירה זו משמשת בסיס יציאה למסלולים הרבים על רכס רוזנגארטן, ברגל או עם רכבל אל פסגת Ciampedie , לתצפית פנורמית מרהיבה של 360 מעלות מגובה 1,998 מטר. הכפרים סביב ויגו משמרים במידה רבה את הארכיטקטורה ואת תרבות הלאדין, ובה נמצא מרכז המחקר והשימור של תרבות הלאדין.
הכפר סוֹרָגָה – אגם טורקיז ומסלול רגוע
הכפר סוֹרָגָה (Soraga ) שוכן אף הוא, כמו קודמיו, למרגלות רכס רוזנגארטן, אך הוא מספיק רחוק ממנו כך שניתן לראות מעליו את הפסגות היפיפיות בעלות המראה המשונן. מראה הכפר והפסגות שמעליו הוא מראה מרהיב במיוחד, גם למי שכבר הסתגל למראות הכל כך דרמטיים של הרי הדולומיטים. הכפר, השוכן על גדות נהר אויזיו, מוקף כרי דשא פורחים, וביניהם נוצץ בגווני הטורקיז אגם סורגה ( Lago di Soraga ), אגם מלאכותי קטן ומקסים. מקצהו הדרומי של הכפר יוצאת דרך סלולה, שאורכה כשני קילומטרים, המיועדת להולכי רגל ורוכבי אופניים בלבד. הדרך עוברת מעל הגדה המערבית של אגם סורגה ונהר אויזיו והיא נעימה לטיול רגוע של לפנות ערב, עם נופים כפריים, כרי דשא פורחים, ופסגות הרוזנגארטן כתפאורה. לאורכו של השביל, פזורים ממתקני אימון גופני, למי מכם שלא ביקר היום בחדר הכושר...

העיירה סורגה בעמק ואל די-פאסה ורכס רוזנגארטן העוטר אותה ככתר (צילום: כרמית וייס)
העיירה מוֹאֶנָה – מלכת אופני ההרים
מוֹאֶנָה (Moena ) היא העיירה הגדולה ביותר בעמק ואל די פאסה, עם 2,600 תושבים, הסוגרת את העמק מדרום. אחריה מתחיל עמק ואל די פיימה השכן, וכשבעה קילומטרים דרומה ממנה נמצא אצטדיון קפיצות הסקי האולימפי. העיירה נמצאת למרגלות רכס לאטמר ועוד מספר פסגות גבוהות של הרי הדולומיטים. לינה במואנה, הנמצאת על הגבול בין ואל די פאסה לואל די פיימה, יכולה לאפשר הנאה משני העמקים וגישה טובה לכל הכיוונים. העיירה הפכה למרכז רוכבי אופני הרים, ומתקיים בה מרוץ Rampilonga , מרתון אופני ההרים הגדול ביותר באיטליה, שאורכו 42 קילומטר ולוקחים בו חלק 4,500 רוכבים.
* בפניה הדרומית למואנה, לצדי הכביש הראשי, תמצאו סופרמרקט המשמש את התושבים המקומיים. זהו מקום מצוין לקנות בו מתנות, שוקולד, גבינות ונקניקים, בחצי ממחירם בעיירות התיירותיות יותר.

העיירה מואנה ורכס רוזנגארטן (צילום: הילה וייס)
הגענו לקצה המסלול, קנינו גבינות ושוקולדים ועכשיו אפשר לחזור הביתה. אז רק עוד כמה מילים.
פאנורמה פאס הוא כרטיס חופשי לכל הרכבלים הפועלים בקיץ בעמק ואל די פאסה, בדומה לכרטיס ה"סקי פאס" של גולשי הסקי בחורף. הכרטיס מקנה גם נסיעה חינם בכל קווי האוטובוס המקומיים בתוך העמק וכן ב"אוטובוס סלה רונדה", המקיף את רכס סלה כולו. אפשר לקנות כרטיס ל- 4 ימים מתוך 7, או ל- 6 ימים מתוך 13. הכרטיס יכול להתאים למי שמטייל בעמק מספר ימים, או למי שמטייל ללא רכב פרטי. הוא כולל גם את הרכבלים היוצאים מאגם פדאיה למרמולדה (לא לפסגה). את הכרטיס ניתן לקנות בכל תחנות הרכבל בעמק, והוא תקף מתחילת חודש יוני עד תחילת אוקטובר (כדאי להתעדכן באתר האינטרנט על המחירים והתאריכים המעודכנים).
* על אוטובוס סלה רונדה בכתבה דולומיטים איטליה: היכרות

פירות היער שאספנו בדרכם להפוך לקונפיטורה (צילום: הילה וייס)
פסטיבל דוברי הלאדין
חלק מהתושבים בעמק הם דוברי שפת הלאדין, ונעשים מאמצים גדולים לשמר את התרבות והמסורת שלהם. כל שנה בסוף הקיץ מתקיים בקאנציי אירוע השיא של קהילת דוברי הלאדין – פסטיבל גרן פסטה ד'דיסטה ( Gran festa da d'ista ), אליו מגיעים דוברי שפת הלאדין מכל דרום טירול וכמובן גם תיירים רבים. למשך ארבעה ימים לובשת קאנציי חג, עם תהלוכות ססגוניות, תחרויות, אוהל גדול ובו מופעים והרבה אוכל מסורתי.

פסטיבל גראן פסטה ד'דיסטה, מפגש דוברי הלאדין בקנציי (צילום: הילה וייס)
מידע נוסף
השכרת רכב באיטליה
בתי מלון בהרי הדולומיטים
בתי מלון בקרבת שדה התעופה מילאנו-מלפנזה
מתי פועלים הרכבלים בהרי הדולומיטים בקיץ (לחצו על שם העמק המבוקש)
כתבות נוספות על הרי הדולומיטים
דולומיטים איטליה: היכרות – היכרות ראשונית עם ההרים ותושביהם
דולומיטים איטליה: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: כדאי להכיר – מקומות נוספים שכדאי לבקר בהם
מסלול בהרי הדולומיטים – טיול מעגלי בדולומיטים
דולומיטים איטליה: סקי סובב סלה רונדה – חופשת סקי בקמפיטלו
לינה בעיירה קמפיטלו

נופי עמק ואל די-פאסה ומצוקי רכס רוזנגארטן שמעליו,
בחזית מלון אריץ (Garni Aritz) ליד תחנת הרכבל קול-רודלה בעיירה קמפיטלו,
עם חדרים גדולים וסוויטות מפנקות, חניון תת קרקעי ונופים שלא מהעולם הזה...


העיירה פוצה די פאסה – בסיס נפלא לטיולים
העיירה פוצה (Pozza di Fassa ), ששמה אולי מצלצל לנו קצת מוזר... שוכנת בחלקו הרחב ביותר של עמק ואל די פאסה, בנקודה בה נשפך נהר ריו סאן ניקולו (Rio San Nicolo ) לנהר אויזיו. בעיירה נפלאה זו קבענו את מושבנו למשך שבוע שלם, ומכאן "הגחנו" לכל מסלולי הכוכב. מלון X אלפ ( X Alp Hotel ) ממוקם בקרבת הכביש הראשי אך במקום שקט ומקסים, עם מסעדה, מרכז בריאות וספא, חדרים וסוויטות היכולים לשכן עד 4 אורחים (שמו הקודם: Hotel Villa Margherita Pozza di Fassa).
מדרום לעיירה פוצה מתנשאות שתי פסגות סלע חשופות, המשמשות לה תפאורה מרשימה: Cima Dodici ו- Cima Undici . לרגליהן שני מסלולי סקי מוארים – אדום וכחול, בהם מתקיימות תחרויות סקי בינלאומיות.
הכפר מיידה (Meida ), הצמוד לפוצה ממזרח, שוכן לפתחו של עמק סאן ניקולו. ברחובו הראשי המקסים, בתי מלון רבים, המקושטים בכמות מרשימה של אדניות בשלל צבעים, וחלקם מעוטרים בציורי קיר נהדרים. ליד הכנסייה הקטנה של הכפר מתקיים פעם בשבוע שוק מקומי, בו נמכרים בגדים וכלי בית לצד מזכרות לתיירים.
טיול לעמק סאן ניקולו הוא אפשרות נחמדה למחפשים טיול קל. כביש צר נמשך לאורך רובו של העמק ותוכלו גם להצטרף לנסיעה ברכבת קרוניות קטנה, וכמובן, ברגל, תמיד הכי יפה. מכאן גם יוצא הרכבל ל- Buffaure וממנו ממשיך רכבל כסאות ל- Col Valvacin . אחרי תצפית מתחנת הרכבל, תוכלו לחזור ברגל או לצאת לאחד ממסלולי ההליכה הרבים באזור, וכמובן שתמיד אפשר גם לחזור ברכבל. שביל נוסף יוצא ממיידה לבקתת מאלגה אלוך ( Malga Aloch ) – והנה הגענו, סוף סוף, למסלול הקסום שלנו.

רכבת הקרוניות לעמק סן ניקולו (צילום: כרמית וייס)
המסלול הקסום למאלגה אלוך ופטריות הפורצ'יני
מאלגה אלוך היא בקתת הרים יפיפייה, בגובה 1,370 מטר, הממוקמת בנקודת תצפית נהדרת ממזרח לעמק. לרגלי הבקתה נפרסים הכפרים, מוקפים בכל כך הרבה ירוק. ממול- הפסגות המשוננות והעדינות של רכס רוזנגארטן, לטעמי רכס הדולומיטים היפה מכולם (הבחירה ממש קשה). ואתם, תשבו לכם על מרפסת הבקתה, או על אחד מכסאות הנוח שלצדה, תתפנקו עם אוכל קל, גלידות ושתיה ותנסו לחרוט את המראות הקסומים עמוק בלבכם (חובה להיעזר גם במצלמה). הילדים, שישתעממו, כמובן, יוכלו להשתעשע במגרש המשחקים הקטן או להתלהב מלהקת הברווזים ומסוסי הפוני החמודים הרועים באחו.
השביל הקצר ביותר לבקתה יוצא מרחוב Via Freina , מול הכנסייה של מיידה. ניתן לחזור באותו שביל או לרדת למטה דרך היער, עד למעיינות הגופרית שליד נהר אויזיו, ומשם לחזור למיידה. שביל נוסף, מעט ארוך יותר, יוצא בסמוך לתחנת הרכבל ביציאה ממיידה לעבר עמק סאן ניקולו. במסלול זה תעברו ליד מסלול הסקי המוארים אותם הזכרתי קודם. בכל השבילים יש שילוט "Malga Aloch ", והדרך לכל כיוון כשני קילומטרים בעליה מתונה.

בקתת מאלגה אלוך מעל העיירה פוצה די פאסה (צילום: כרמית וייס)
והיכן פטריות הפורצ'יני? אתם בוודאי שואלים.
בתחילת המסלול, בעיירה מיידה, פגשנו משפחה איטלקית עליזה, שהצטלמה עם יבול הפטריות הגדול שאספה. מהם קיבלנו הסבר ממצה, באיטלקית, אנגלית רצוצה והרבה תנועות ידיים, איזה פטריות טובות למאכל. אז כמובן ש"גם אנחנו רוצים". לאחר שכל הפטריות שאספנו נזרקו אחר כבוד, על ידי המקומיים שפגשנו בדרך – " נוֹ, נוֹ. נוֹ בֶנֶה!" – רעילות, אלא מה, סוף סוף נמצאה האחת המיוחלת, שזכתה לקריאות " בֶנֶה! מולטי בֶנֶה". פורצ'יני!
אותה פורצ'יני ענקית מצאה את דרכה, איך לא, למחבת של ארוחת הערב. אבל לא רק פורצ'יני יש ביער. תמצאו בו פטריות מסוגים שונים, חלקן אדומות מנוקדות לבן, ממש מהאגדות. רק חלק קטן מהן ראויות למאכל, ובכל מקרה התייעצו במקומיים לפני שאתם קוטפים.
* שימו לב, מאז קטפנו אנו את הפטריות ביער, הוטל פיקוח על קטיף פטריות, והוא מחוייב כיום ברישיון, אותו ניתן לשלם בכל אחד ממרכזי המידע בעמק, לפי מספר הימים המבוקש.

משפחה איטלקית חביבה ושלל הפטריות שאספה, כמובן "גם אנחנו רוצים" (צילום: כרמית וייס)

מה לא עושים בשביל פטריות...? (צילום: כרמית וייס)
ברכבל או ברגל לגן הורדים
עוד כפר קטן, כמעט צמוד לפוצה מצפון, הוא פֶרָה (Pera ), ממנו עולה רכבל כסאות לרכס רוזנגארטן (נקרא גם Catinaccio ), שפירושו "גן הורדים". הרכבל פועל גם בקיץ ומגיע עד לתחנה העליונה Ciampedie , ממנה יוצאים מספר מסלולי הליכה, שאחד הפופולריים שבהם מגיע לטורה ויולט (Torri del Vajolet ). לרוזנגארטן אפשר להגיע גם עם הסעה מפֶרָה, המגיעה לבקתת Gardeccia , הקרובה לטורה ויולט מעט יותר מ- Ciampedie .
טורה ויולט היא קבוצת צוקי סלע מרשימים במיוחד, הנראים כמו מגדלים, ומכאן שמם: טורה- מגדל באיטלקית, ויולט הוא שמו של מטפס הצוקים הראשון שטיפס לפסגה (גם סגול, אבל זו לא הכוונה פה). קבוצת הצוקים הזו היא אחד המראות המפורסמים ביותר של הרי הדולומיטים, שתוכלו לראות בכל הפרסומים. היא נמצאת במרכזו של רכס רוזנגארטן ומורכבת מעשר פסגות הסמוכות זו לזו. טיפוס על מצוקי טורה ויולט הוא אחד היעדים המועדפים על מטפסי הצוקים באזור. אל טורה ויולט ניתן להגיע משני צדי רכס רוזנגארטן, המזרחי והמערבי, אך הצד המזרחי (עמק ואל די פאסה) נוח יותר.
גם הכפר ההררי קטן מונשן (Moncion ), הנמצא בגובה מאתיים מטרים מעל עמק ואל די פאסה, הוא נקודת מוצא למסלולים רבים אל רכס רוזנגארטן. הכביש פתוח לרכבים פרטיים רק עד לכפר. את המשך הדרך ניתן לעשות ברגל או עם ההסעות מהכפר השכן פֶרָה. כפר זה שמר במידה רבה על צביונו הכפרי, בהשוואה למרבית הכפרים האחרים בעמק, ש"נכבשו" על ידי התיירים.
רכס רוזנגארטן, צוקי סלע מרשימים הנראים כמו מגדלים (צילום: Vencavorab)
מבט נוסף על הצוקים של רכס רוזנגארטן ופריחת האביב (צילום: Nixki)
העיירה ויגו – מרכז תרבות הלאדין
העיירה ויגו (Vigo di Fassa ) שוכנת על צומת הדרכים מערבה, אל עבר מעבר קוסטלונגה העיר בולצאנו, ואגם קארצה המקסים. גם עיירה זו משמשת בסיס יציאה למסלולים הרבים על רכס רוזנגארטן, ברגל או עם רכבל אל פסגת Ciampedie , לתצפית פנורמית מרהיבה של 360 מעלות מגובה 1,998 מטר. הכפרים סביב ויגו משמרים במידה רבה את הארכיטקטורה ואת תרבות הלאדין, ובה נמצא מרכז המחקר והשימור של תרבות הלאדין.
הכפר סוֹרָגָה – אגם טורקיז ומסלול רגוע
הכפר סוֹרָגָה (Soraga ) שוכן אף הוא, כמו קודמיו, למרגלות רכס רוזנגארטן, אך הוא מספיק רחוק ממנו כך שניתן לראות מעליו את הפסגות היפיפיות בעלות המראה המשונן. מראה הכפר והפסגות שמעליו הוא מראה מרהיב במיוחד, גם למי שכבר הסתגל למראות הכל כך דרמטיים של הרי הדולומיטים. הכפר, השוכן על גדות נהר אויזיו, מוקף כרי דשא פורחים, וביניהם נוצץ בגווני הטורקיז אגם סורגה ( Lago di Soraga ), אגם מלאכותי קטן ומקסים. מקצהו הדרומי של הכפר יוצאת דרך סלולה, שאורכה כשני קילומטרים, המיועדת להולכי רגל ורוכבי אופניים בלבד. הדרך עוברת מעל הגדה המערבית של אגם סורגה ונהר אויזיו והיא נעימה לטיול רגוע של לפנות ערב, עם נופים כפריים, כרי דשא פורחים, ופסגות הרוזנגארטן כתפאורה. לאורכו של השביל, פזורים ממתקני אימון גופני, למי מכם שלא ביקר היום בחדר הכושר...

העיירה סורגה בעמק ואל די-פאסה ורכס רוזנגארטן העוטר אותה ככתר (צילום: כרמית וייס)
העיירה מוֹאֶנָה – מלכת אופני ההרים
מוֹאֶנָה (Moena ) היא העיירה הגדולה ביותר בעמק ואל די פאסה, עם 2,600 תושבים, הסוגרת את העמק מדרום. אחריה מתחיל עמק ואל די פיימה השכן, וכשבעה קילומטרים דרומה ממנה נמצא אצטדיון קפיצות הסקי האולימפי. העיירה נמצאת למרגלות רכס לאטמר ועוד מספר פסגות גבוהות של הרי הדולומיטים. לינה במואנה, הנמצאת על הגבול בין ואל די פאסה לואל די פיימה, יכולה לאפשר הנאה משני העמקים וגישה טובה לכל הכיוונים. העיירה הפכה למרכז רוכבי אופני הרים, ומתקיים בה מרוץ Rampilonga , מרתון אופני ההרים הגדול ביותר באיטליה, שאורכו 42 קילומטר ולוקחים בו חלק 4,500 רוכבים.
* בפניה הדרומית למואנה, לצדי הכביש הראשי, תמצאו סופרמרקט המשמש את התושבים המקומיים. זהו מקום מצוין לקנות בו מתנות, שוקולד, גבינות ונקניקים, בחצי ממחירם בעיירות התיירותיות יותר.

העיירה מואנה ורכס רוזנגארטן (צילום: הילה וייס)
הגענו לקצה המסלול, קנינו גבינות ושוקולדים ועכשיו אפשר לחזור הביתה. אז רק עוד כמה מילים.
פאנורמה פאס הוא כרטיס חופשי לכל הרכבלים הפועלים בקיץ בעמק ואל די פאסה, בדומה לכרטיס ה"סקי פאס" של גולשי הסקי בחורף. הכרטיס מקנה גם נסיעה חינם בכל קווי האוטובוס המקומיים בתוך העמק וכן ב"אוטובוס סלה רונדה", המקיף את רכס סלה כולו. אפשר לקנות כרטיס ל- 4 ימים מתוך 7, או ל- 6 ימים מתוך 13. הכרטיס יכול להתאים למי שמטייל בעמק מספר ימים, או למי שמטייל ללא רכב פרטי. הוא כולל גם את הרכבלים היוצאים מאגם פדאיה למרמולדה (לא לפסגה). את הכרטיס ניתן לקנות בכל תחנות הרכבל בעמק, והוא תקף מתחילת חודש יוני עד תחילת אוקטובר (כדאי להתעדכן באתר האינטרנט על המחירים והתאריכים המעודכנים).
* על אוטובוס סלה רונדה בכתבה דולומיטים איטליה: היכרות

פירות היער שאספנו בדרכם להפוך לקונפיטורה (צילום: הילה וייס)
פסטיבל דוברי הלאדין
חלק מהתושבים בעמק הם דוברי שפת הלאדין, ונעשים מאמצים גדולים לשמר את התרבות והמסורת שלהם. כל שנה בסוף הקיץ מתקיים בקאנציי אירוע השיא של קהילת דוברי הלאדין – פסטיבל גרן פסטה ד'דיסטה ( Gran festa da d'ista ), אליו מגיעים דוברי שפת הלאדין מכל דרום טירול וכמובן גם תיירים רבים. למשך ארבעה ימים לובשת קאנציי חג, עם תהלוכות ססגוניות, תחרויות, אוהל גדול ובו מופעים והרבה אוכל מסורתי.

פסטיבל גראן פסטה ד'דיסטה, מפגש דוברי הלאדין בקנציי (צילום: הילה וייס)
מידע נוסף
השכרת רכב באיטליה
בתי מלון בהרי הדולומיטים
בתי מלון בקרבת שדה התעופה מילאנו-מלפנזה
מתי פועלים הרכבלים בהרי הדולומיטים בקיץ (לחצו על שם העמק המבוקש)
כתבות נוספות על הרי הדולומיטים
דולומיטים איטליה: היכרות – היכרות ראשונית עם ההרים ותושביהם
דולומיטים איטליה: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: כדאי להכיר – מקומות נוספים שכדאי לבקר בהם
מסלול בהרי הדולומיטים – טיול מעגלי בדולומיטים
דולומיטים איטליה: סקי סובב סלה רונדה – חופשת סקי בקמפיטלו

ברכבל או ברגל לגן הורדים
עוד כפר קטן, כמעט צמוד לפוצה מצפון, הוא פֶרָה (Pera ), ממנו עולה רכבל כסאות לרכס רוזנגארטן (נקרא גם Catinaccio ), שפירושו "גן הורדים". הרכבל פועל גם בקיץ ומגיע עד לתחנה העליונה Ciampedie , ממנה יוצאים מספר מסלולי הליכה, שאחד הפופולריים שבהם מגיע לטורה ויולט (Torri del Vajolet ). לרוזנגארטן אפשר להגיע גם עם הסעה מפֶרָה, המגיעה לבקתת Gardeccia , הקרובה לטורה ויולט מעט יותר מ- Ciampedie .
טורה ויולט היא קבוצת צוקי סלע מרשימים במיוחד, הנראים כמו מגדלים, ומכאן שמם: טורה- מגדל באיטלקית, ויולט הוא שמו של מטפס הצוקים הראשון שטיפס לפסגה (גם סגול, אבל זו לא הכוונה פה). קבוצת הצוקים הזו היא אחד המראות המפורסמים ביותר של הרי הדולומיטים, שתוכלו לראות בכל הפרסומים. היא נמצאת במרכזו של רכס רוזנגארטן ומורכבת מעשר פסגות הסמוכות זו לזו. טיפוס על מצוקי טורה ויולט הוא אחד היעדים המועדפים על מטפסי הצוקים באזור. אל טורה ויולט ניתן להגיע משני צדי רכס רוזנגארטן, המזרחי והמערבי, אך הצד המזרחי (עמק ואל די פאסה) נוח יותר.
גם הכפר ההררי קטן מונשן (Moncion ), הנמצא בגובה מאתיים מטרים מעל עמק ואל די פאסה, הוא נקודת מוצא למסלולים רבים אל רכס רוזנגארטן. הכביש פתוח לרכבים פרטיים רק עד לכפר. את המשך הדרך ניתן לעשות ברגל או עם ההסעות מהכפר השכן פֶרָה. כפר זה שמר במידה רבה על צביונו הכפרי, בהשוואה למרבית הכפרים האחרים בעמק, ש"נכבשו" על ידי התיירים.
רכס רוזנגארטן, צוקי סלע מרשימים הנראים כמו מגדלים (צילום: Vencavorab)
מבט נוסף על הצוקים של רכס רוזנגארטן ופריחת האביב (צילום: Nixki)
העיירה ויגו – מרכז תרבות הלאדין
העיירה ויגו (Vigo di Fassa ) שוכנת על צומת הדרכים מערבה, אל עבר מעבר קוסטלונגה העיר בולצאנו, ואגם קארצה המקסים. גם עיירה זו משמשת בסיס יציאה למסלולים הרבים על רכס רוזנגארטן, ברגל או עם רכבל אל פסגת Ciampedie , לתצפית פנורמית מרהיבה של 360 מעלות מגובה 1,998 מטר. הכפרים סביב ויגו משמרים במידה רבה את הארכיטקטורה ואת תרבות הלאדין, ובה נמצא מרכז המחקר והשימור של תרבות הלאדין.
הכפר סוֹרָגָה – אגם טורקיז ומסלול רגוע
הכפר סוֹרָגָה (Soraga ) שוכן אף הוא, כמו קודמיו, למרגלות רכס רוזנגארטן, אך הוא מספיק רחוק ממנו כך שניתן לראות מעליו את הפסגות היפיפיות בעלות המראה המשונן. מראה הכפר והפסגות שמעליו הוא מראה מרהיב במיוחד, גם למי שכבר הסתגל למראות הכל כך דרמטיים של הרי הדולומיטים. הכפר, השוכן על גדות נהר אויזיו, מוקף כרי דשא פורחים, וביניהם נוצץ בגווני הטורקיז אגם סורגה ( Lago di Soraga ), אגם מלאכותי קטן ומקסים. מקצהו הדרומי של הכפר יוצאת דרך סלולה, שאורכה כשני קילומטרים, המיועדת להולכי רגל ורוכבי אופניים בלבד. הדרך עוברת מעל הגדה המערבית של אגם סורגה ונהר אויזיו והיא נעימה לטיול רגוע של לפנות ערב, עם נופים כפריים, כרי דשא פורחים, ופסגות הרוזנגארטן כתפאורה. לאורכו של השביל, פזורים ממתקני אימון גופני, למי מכם שלא ביקר היום בחדר הכושר...

העיירה סורגה בעמק ואל די-פאסה ורכס רוזנגארטן העוטר אותה ככתר (צילום: כרמית וייס)
העיירה מוֹאֶנָה – מלכת אופני ההרים
מוֹאֶנָה (Moena ) היא העיירה הגדולה ביותר בעמק ואל די פאסה, עם 2,600 תושבים, הסוגרת את העמק מדרום. אחריה מתחיל עמק ואל די פיימה השכן, וכשבעה קילומטרים דרומה ממנה נמצא אצטדיון קפיצות הסקי האולימפי. העיירה נמצאת למרגלות רכס לאטמר ועוד מספר פסגות גבוהות של הרי הדולומיטים. לינה במואנה, הנמצאת על הגבול בין ואל די פאסה לואל די פיימה, יכולה לאפשר הנאה משני העמקים וגישה טובה לכל הכיוונים. העיירה הפכה למרכז רוכבי אופני הרים, ומתקיים בה מרוץ Rampilonga , מרתון אופני ההרים הגדול ביותר באיטליה, שאורכו 42 קילומטר ולוקחים בו חלק 4,500 רוכבים.
* בפניה הדרומית למואנה, לצדי הכביש הראשי, תמצאו סופרמרקט המשמש את התושבים המקומיים. זהו מקום מצוין לקנות בו מתנות, שוקולד, גבינות ונקניקים, בחצי ממחירם בעיירות התיירותיות יותר.

העיירה מואנה ורכס רוזנגארטן (צילום: הילה וייס)
הגענו לקצה המסלול, קנינו גבינות ושוקולדים ועכשיו אפשר לחזור הביתה. אז רק עוד כמה מילים.
פאנורמה פאס הוא כרטיס חופשי לכל הרכבלים הפועלים בקיץ בעמק ואל די פאסה, בדומה לכרטיס ה"סקי פאס" של גולשי הסקי בחורף. הכרטיס מקנה גם נסיעה חינם בכל קווי האוטובוס המקומיים בתוך העמק וכן ב"אוטובוס סלה רונדה", המקיף את רכס סלה כולו. אפשר לקנות כרטיס ל- 4 ימים מתוך 7, או ל- 6 ימים מתוך 13. הכרטיס יכול להתאים למי שמטייל בעמק מספר ימים, או למי שמטייל ללא רכב פרטי. הוא כולל גם את הרכבלים היוצאים מאגם פדאיה למרמולדה (לא לפסגה). את הכרטיס ניתן לקנות בכל תחנות הרכבל בעמק, והוא תקף מתחילת חודש יוני עד תחילת אוקטובר (כדאי להתעדכן באתר האינטרנט על המחירים והתאריכים המעודכנים).
* על אוטובוס סלה רונדה בכתבה דולומיטים איטליה: היכרות

פירות היער שאספנו בדרכם להפוך לקונפיטורה (צילום: הילה וייס)
פסטיבל דוברי הלאדין
חלק מהתושבים בעמק הם דוברי שפת הלאדין, ונעשים מאמצים גדולים לשמר את התרבות והמסורת שלהם. כל שנה בסוף הקיץ מתקיים בקאנציי אירוע השיא של קהילת דוברי הלאדין – פסטיבל גרן פסטה ד'דיסטה ( Gran festa da d'ista ), אליו מגיעים דוברי שפת הלאדין מכל דרום טירול וכמובן גם תיירים רבים. למשך ארבעה ימים לובשת קאנציי חג, עם תהלוכות ססגוניות, תחרויות, אוהל גדול ובו מופעים והרבה אוכל מסורתי.

פסטיבל גראן פסטה ד'דיסטה, מפגש דוברי הלאדין בקנציי (צילום: הילה וייס)
מידע נוסף
השכרת רכב באיטליה
בתי מלון בהרי הדולומיטים
בתי מלון בקרבת שדה התעופה מילאנו-מלפנזה
מתי פועלים הרכבלים בהרי הדולומיטים בקיץ (לחצו על שם העמק המבוקש)
כתבות נוספות על הרי הדולומיטים
דולומיטים איטליה: היכרות – היכרות ראשונית עם ההרים ותושביהם
דולומיטים איטליה: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: כדאי להכיר – מקומות נוספים שכדאי לבקר בהם
מסלול בהרי הדולומיטים – טיול מעגלי בדולומיטים
דולומיטים איטליה: סקי סובב סלה רונדה – חופשת סקי בקמפיטלו


הכפר סוֹרָגָה – אגם טורקיז ומסלול רגוע
הכפר סוֹרָגָה (Soraga ) שוכן אף הוא, כמו קודמיו, למרגלות רכס רוזנגארטן, אך הוא מספיק רחוק ממנו כך שניתן לראות מעליו את הפסגות היפיפיות בעלות המראה המשונן. מראה הכפר והפסגות שמעליו הוא מראה מרהיב במיוחד, גם למי שכבר הסתגל למראות הכל כך דרמטיים של הרי הדולומיטים. הכפר, השוכן על גדות נהר אויזיו, מוקף כרי דשא פורחים, וביניהם נוצץ בגווני הטורקיז אגם סורגה ( Lago di Soraga ), אגם מלאכותי קטן ומקסים. מקצהו הדרומי של הכפר יוצאת דרך סלולה, שאורכה כשני קילומטרים, המיועדת להולכי רגל ורוכבי אופניים בלבד. הדרך עוברת מעל הגדה המערבית של אגם סורגה ונהר אויזיו והיא נעימה לטיול רגוע של לפנות ערב, עם נופים כפריים, כרי דשא פורחים, ופסגות הרוזנגארטן כתפאורה. לאורכו של השביל, פזורים ממתקני אימון גופני, למי מכם שלא ביקר היום בחדר הכושר...

העיירה סורגה בעמק ואל די-פאסה ורכס רוזנגארטן העוטר אותה ככתר (צילום: כרמית וייס)
העיירה מוֹאֶנָה – מלכת אופני ההרים
מוֹאֶנָה (Moena ) היא העיירה הגדולה ביותר בעמק ואל די פאסה, עם 2,600 תושבים, הסוגרת את העמק מדרום. אחריה מתחיל עמק ואל די פיימה השכן, וכשבעה קילומטרים דרומה ממנה נמצא אצטדיון קפיצות הסקי האולימפי. העיירה נמצאת למרגלות רכס לאטמר ועוד מספר פסגות גבוהות של הרי הדולומיטים. לינה במואנה, הנמצאת על הגבול בין ואל די פאסה לואל די פיימה, יכולה לאפשר הנאה משני העמקים וגישה טובה לכל הכיוונים. העיירה הפכה למרכז רוכבי אופני הרים, ומתקיים בה מרוץ Rampilonga , מרתון אופני ההרים הגדול ביותר באיטליה, שאורכו 42 קילומטר ולוקחים בו חלק 4,500 רוכבים.
* בפניה הדרומית למואנה, לצדי הכביש הראשי, תמצאו סופרמרקט המשמש את התושבים המקומיים. זהו מקום מצוין לקנות בו מתנות, שוקולד, גבינות ונקניקים, בחצי ממחירם בעיירות התיירותיות יותר.

העיירה מואנה ורכס רוזנגארטן (צילום: הילה וייס)
הגענו לקצה המסלול, קנינו גבינות ושוקולדים ועכשיו אפשר לחזור הביתה. אז רק עוד כמה מילים.
פאנורמה פאס הוא כרטיס חופשי לכל הרכבלים הפועלים בקיץ בעמק ואל די פאסה, בדומה לכרטיס ה"סקי פאס" של גולשי הסקי בחורף. הכרטיס מקנה גם נסיעה חינם בכל קווי האוטובוס המקומיים בתוך העמק וכן ב"אוטובוס סלה רונדה", המקיף את רכס סלה כולו. אפשר לקנות כרטיס ל- 4 ימים מתוך 7, או ל- 6 ימים מתוך 13. הכרטיס יכול להתאים למי שמטייל בעמק מספר ימים, או למי שמטייל ללא רכב פרטי. הוא כולל גם את הרכבלים היוצאים מאגם פדאיה למרמולדה (לא לפסגה). את הכרטיס ניתן לקנות בכל תחנות הרכבל בעמק, והוא תקף מתחילת חודש יוני עד תחילת אוקטובר (כדאי להתעדכן באתר האינטרנט על המחירים והתאריכים המעודכנים).
* על אוטובוס סלה רונדה בכתבה דולומיטים איטליה: היכרות

פירות היער שאספנו בדרכם להפוך לקונפיטורה (צילום: הילה וייס)
פסטיבל דוברי הלאדין
חלק מהתושבים בעמק הם דוברי שפת הלאדין, ונעשים מאמצים גדולים לשמר את התרבות והמסורת שלהם. כל שנה בסוף הקיץ מתקיים בקאנציי אירוע השיא של קהילת דוברי הלאדין – פסטיבל גרן פסטה ד'דיסטה ( Gran festa da d'ista ), אליו מגיעים דוברי שפת הלאדין מכל דרום טירול וכמובן גם תיירים רבים. למשך ארבעה ימים לובשת קאנציי חג, עם תהלוכות ססגוניות, תחרויות, אוהל גדול ובו מופעים והרבה אוכל מסורתי.

פסטיבל גראן פסטה ד'דיסטה, מפגש דוברי הלאדין בקנציי (צילום: הילה וייס)
מידע נוסף
השכרת רכב באיטליה
בתי מלון בהרי הדולומיטים
בתי מלון בקרבת שדה התעופה מילאנו-מלפנזה
מתי פועלים הרכבלים בהרי הדולומיטים בקיץ (לחצו על שם העמק המבוקש)
כתבות נוספות על הרי הדולומיטים
דולומיטים איטליה: היכרות – היכרות ראשונית עם ההרים ותושביהם
דולומיטים איטליה: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: כדאי להכיר – מקומות נוספים שכדאי לבקר בהם
מסלול בהרי הדולומיטים – טיול מעגלי בדולומיטים
דולומיטים איטליה: סקי סובב סלה רונדה – חופשת סקי בקמפיטלו

* על אוטובוס סלה רונדה בכתבה דולומיטים איטליה: היכרות

פסטיבל דוברי הלאדין
חלק מהתושבים בעמק הם דוברי שפת הלאדין, ונעשים מאמצים גדולים לשמר את התרבות והמסורת שלהם. כל שנה בסוף הקיץ מתקיים בקאנציי אירוע השיא של קהילת דוברי הלאדין – פסטיבל גרן פסטה ד'דיסטה ( Gran festa da d'ista ), אליו מגיעים דוברי שפת הלאדין מכל דרום טירול וכמובן גם תיירים רבים. למשך ארבעה ימים לובשת קאנציי חג, עם תהלוכות ססגוניות, תחרויות, אוהל גדול ובו מופעים והרבה אוכל מסורתי.

פסטיבל גראן פסטה ד'דיסטה, מפגש דוברי הלאדין בקנציי (צילום: הילה וייס)
מידע נוסף
השכרת רכב באיטליה
בתי מלון בהרי הדולומיטים
בתי מלון בקרבת שדה התעופה מילאנו-מלפנזה
מתי פועלים הרכבלים בהרי הדולומיטים בקיץ (לחצו על שם העמק המבוקש)
כתבות נוספות על הרי הדולומיטים
דולומיטים איטליה: היכרות – היכרות ראשונית עם ההרים ותושביהם
דולומיטים איטליה: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: כדאי להכיר – מקומות נוספים שכדאי לבקר בהם
מסלול בהרי הדולומיטים – טיול מעגלי בדולומיטים
דולומיטים איטליה: סקי סובב סלה רונדה – חופשת סקי בקמפיטלו
השכרת רכב באיטליה
בתי מלון בהרי הדולומיטים
בתי מלון בקרבת שדה התעופה מילאנו-מלפנזה
מתי פועלים הרכבלים בהרי הדולומיטים בקיץ (לחצו על שם העמק המבוקש)
בתי מלון בהרי הדולומיטים
בתי מלון בקרבת שדה התעופה מילאנו-מלפנזה
כתבות נוספות על הרי הדולומיטים
דולומיטים איטליה: היכרות – היכרות ראשונית עם ההרים ותושביהם
דולומיטים איטליה: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: כדאי להכיר – מקומות נוספים שכדאי לבקר בהם
מסלול בהרי הדולומיטים – טיול מעגלי בדולומיטים
דולומיטים איטליה: סקי סובב סלה רונדה – חופשת סקי בקמפיטלו
דולומיטים איטליה: היכרות – היכרות ראשונית עם ההרים ותושביהם
דולומיטים איטליה: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: כדאי להכיר – מקומות נוספים שכדאי לבקר בהם
מסלול בהרי הדולומיטים – טיול מעגלי בדולומיטים
דולומיטים איטליה: סקי סובב סלה רונדה – חופשת סקי בקמפיטלו