הרי הדולומיטים: אתרים שחובה להכיר
מאת: כרמית וייס
בכל מקום בו תקבעו את מושבכם בהרי הדולומיטים של צפון איטליה, תמצאו שפע של אפשרויות טיול, נקודות תצפית, כפרים ועיירות מקסימים ופעילויות ספורט ונופש מגוונות. ממש אין צורך לצאת למסעות רחוקים. כדאי לקבוע את מקומכם במקום אחד, מרכזי ככל האפשר, וממנו לצאת לטיולים בסביבה הקרובה.
אך יש כמה מקומות שבכל זאת כדאי להרחיק מעט כדי לבקר בהם, על כמה מהם אספר בכתבה זו, ואני ממליצה בחום להגיע לפחות לחלק מהם.
הצוקים של צ'ינקווה טורי, אחד האתרים המרשימים בדולומיטים, שלא תרצו לפספס (צילום: Stefan Thaler)
ההשתקפויות המדהימות של אגם קארצה, מקום נוסף שלא תרצו לפספס (צילום: JohanSjolander)
היכן להתמקם ללינת כוכב בדולומיטים?
שני עמקים שיכולים להתאים הם ואל די פאסה או וָאל גארדנה – לכל אחד מהם יתרונות וחסרונות במרחק הגעה לחלק מהנקודות כאן, אבל גם בלעדיהן יש בהם מספיק יעדים לטיול כוכב של שבוע, ואפשר גם שני כוכבים.
חלק מהמקומות שיוזכרו בהמשך יתאימו לביקור בשילוב עם מקומות שכבר הוזכרו בכתבות קודמות, כמו למשל, קניון סראי די סוטוגודה עם ביקור בפסגת המרמולדה (עליה נכתב בכתבה היכרות ראשונה עם הדולומיטים). עבור חלקם האחר, הרחוק יותר, תוכלו פשוט לבנות יום טיול, כמו ביקור בפירמידות האדמה, בשילוב טיול יום בעמקים ואל די סמברה ואלטופיאנו די פיין.
יעדים מרכזיים בכתבה זו ומקומות לינה מומלצים:
צ'ינקווה טורי (A), קניון סראי די סוטוגודה (B) ומלון גארני איל סירמולו , מעבר פאדיה (C), מעבר פורדוי (D), מעבר סלה (E),
רכס רוזנגארטן (F), אגם קארצה (G) ומלון ספורט מעבר קארצה, ואל די פיימה (H) ומלון ספא ריו סטאווה , סגונצאנו ופרמידות האדמה (I)
צ'ינקווה טורי – גן העדן של מטפסי הצוקים
אחד המראות המרשימים והמפורסמים ביותר של הרי הדולומיטים, ושל צפון איטליה בכלל, הם חמשת עמודי הסלע האדירים של צ'ינקווה טורי (Cinque Torri), שפירושו חמשת המגדלים. המצוקים האנכיים הם יעד פופולרי למטפסי צוקים, אותם תראו כאן בהמוניהם. מטפסים מתחילים, בתוכם גם לא מעט ילדים, עושים את צעדיהם הראשונים על המצוקים הנמוכים יותר. כדאי מאוד להגיע אל בינות לעמודי הסלע, רק כך תוכלו להתרשם מתופעת הטבע האדירה הזו ולהתבונן במטפסים, הפזורים על קירות הסלע. אם אתם אמיצים מספיק, תוכלו גם לטפס בעצמכם (כדאי להזמין מקום מראש בבית הספר בקורטינה).
למרגלות המגדלים המרשימים נמצא קו ביצורים, מימי מלחמת העולם הראשונה. כאן שכנה מפקדת הארטילריה של האיטלקים במלחמת העולם הראשונה, והיו פרוסות בו סוללות תותחים. ניתן לסייר בחפירות, בתעלות ובעמדות ששוחזרו. הנוף הנשקף מכאן כל כך נפלא ופסטורלי, וקשה להאמין שפעם התחוללו פה קרבות. ביקור במקום מומלץ ולו בשל הנוף.
מצוקי צ'ינקווה טורי ומטפסי צוקים אמיצים במיוחד (צילום: כרמית וייס)
לצ'ינקווה טורי ניתן להגיע בשתי דרכים:
1. רכבל היוצא מבקתת באי דה דונס (Bai de Dones), על כביש 48, בין קורטינה ד'אמפאצו (Cortina d'Ampezzo) למעבר פלצרגו (Passo Falzarego). הרכבל מגיע לבקתת סקויאטולי (Scoiattoli), הנמצאת ממש למרגלות צ'ינקווה טורי. אם תרצו תוכל לעלות או לרדת רק בכיוון אחד, ואת השני, בעליה או בירידה לפי העדפתכם, ללכת ברגל.
2. כביש 439 הוא כביש צר, מפותל ותלול מאוד, שאורכו 4 קילומטרים, המתפצל מכביש 48 ומגיע עד לבקתת צ'ינקווה טורי. הכביש פתוח רק מחוץ לעונות השיא, מאחר והוא צר עד כדי כך ששתי מכוניות מתקשות לעבור זו מול זו. מסלול רגלי של כחצי שעה מוביל מהחניה לבקתת סקויאטולי ולמגדלי הסלע.
מסלול היורד מתחנת הרכבל העליונה של צ'ינקווה טורי, מגיע אל אגם באי דה דונס (Lago Bai de Dones), הנמצא בסמוך לתחנת הרכבל התחתונה. המסלול נוח ולא תלול מדי. בחלקו הראשון עובר המסלול דרך קו הביצורים. בהמשך יש ללכת כקילומטר על כביש 439 (תנועת כלי הרכב בו דלילה מאוד), ממנו יש שילוט לעבר האגם. אגדות רבות נקשרו בשמו של האגם הקטן זה. לפי אחת מהן חיים באגם יצורים מסתוריים ומפחידים, משרתיו של אחד האלים. ניתן לראותם כאשר הם יוצאים לכבס את בגדי אדונם, אך אם הם מבחינים בנוכחותו של בן אנוש, כך על פי האגדה, עלול זעמם לגרום לסערה מפחידה.
הנוף מהביצורים לצידי צ'ינקווה טורי, סיבה טובה לביקור (צילום: כרמית וייס)
קניון סראי די סוטוגודה – מים נשפכים מכל עבר
אחרי שתרדו מפסגת המרמולדה (בה ביקרנו בכתבה הרי הדולומיטים: היכרות ראשונה) מומלץ לצאת לטיול רגלי נינוח בקניון סראי די סוטוגודה (Serrai di Sottoguda). זהו הוא קניון צר, בעל קירות תלולים וגבוהים, מכוסים צמחיה, שבמרכזו זורם נהר Pettorina, שמנקז את מימיו הקפואים מקרחון המרמולדה. מצוקי הקניון "מטפטפים" מכל עבר ויש בו גם מפלים לרוב, שכאשר הם קופאים בחורף, הם אחד היעדים המועדפים על מטפסי קרח. בתחתית הקניון נסלל כביש, שאולי קצת פוגע בטבע, אך מאפשר גישה נוחה גם לאנשים שההליכה קשה להם, עגלות נכים ותינוקות.
הקניון, שאורכו 2 ק"מ, נמצא בין הכפרים סוטוגודה (Sottoguda), אשר בעמק Pettorin, ומאלגה צ'יאפלה (Malga Ciapela) אשר למרגלות המרמולדה. אם תתחילו את המסלול בצידו המזרחי, בכפר סוטוגודה, יתגלה לכם בקצה המסלול רכס המרמולדה האדיר. זאת בתנאי שלא תתעצלו ותעלו בעלייה המעט תלולה שבסוף המסלול. שווה להתאמץ. רכבת קרוניות קטנה נוסעת בקניון, במסלול הלוך-חזור, ואפשר לעלות עליה, בכיוון אחד או בשניהם, בתשלום כמובן.
לינה באזור מאלגה צ'יאפלה
קניון סראי די סוטוגודה, שני קילומטרים לכל כיוון בהליכה נעימה (צילום: TommasoT)
זרימת המים והמצוקים המרשימים של קניון סראי די סוטוגודה (צילום: Alberto Simonetti)
מלון מומלץ ליד קניון סראי די סוטוגודה והמרמולדה
מלון גארני איל סירמולו ( Garnì Il Cirmolo ) הוא מלון משפחתי בסגנון אלפיני, ברמה של 3 כוכבים. הוא שוכן בעמק יפהפה, בפאתי הכפר רוקה פייטורה, בעמק בו נמצא קניון סראי די סוטוגודה ובמרחק 4 ק"מ מהרכבל למרמולדה. החדרים מתאימים לזוגות ומשפחות וברובם יש מרפסת המשקיפה אל הנוף. המלון זוכה להמלצות חמות. באזור זה אין בתי מלון רבים, ולכן כדאי להקדים ולהזמין מראש.
מעברי הרים בדולומיטים
בדולומיטים ריכוז גבוה במיוחד של מעברי הרים, וגם אין מנהרות, כך שממש אין מנוס וצריך להתפתל. יש כאן 31 מעברי הרים, מתוכם 11 הם מעברים לכלי רכב. כולם יפים וכולם "מהפכי קרביים", אך אביא כאן המלצות לשלושה מהם, שלטעמי הם היפים ביותר, ושווה לעצור בהם ולצאת לטיול קצר.
מעבר פדאיה והאגם המקסים שלצידו
מעבר ההרים פדאיה (Passo Fedaia) נמצא לרגלי רכס המרמולדה והוא מצטיין בנוף עוצר נשימה, בזכות אגם פדאיה שלצידו וקרחון מרמולדה שמעליו. בהחלט אחד המראות היפים בהרי הדולומיטים. גובהו של המעבר 2,055 מטר והכביש אליו הוא צר ומפותל, אך מבין כבישי המעברים הוא מהפחות "קשים". כדאי מאוד לעצור מעט מערבית למעבר, ולרדת לתצפית והליכה קצרה אל עבר אגם פדאיה המקסים. מספר רכבלים עולים מכאן לעבר רכס המרמולדה, ומשמשים את גולשי הסקי בחורף ואת המטיילים הרבים בקיץ, אך הם אינם מגיעים לפסגה ולקרחון מרמולדה.
על הרכבל לקרחון מרמולדה בכתבה הרי הדולומיטים: היכרות ראשונה | זמני פעילות רכבלים בהרי הדולומיטים
אגם פדאיה (Lago di Fedaia) הוא מאגר מים מלאכותי, שנוצר בעקבות בניית סכר בחלקו העליון של עמק אוויזיו (Avisio), החוסם את נהר אוויזיו. האגם, המוקף הרים גבוהים כמעט מכל עבר, נצבע בגווני כחול עמוקים וההשתקפות בו מושלמת. בחורף קופא האגם, וגולשי הסקי יכולים להבחין בו מהמסלול היורד מהמרמולדה, אולם לטעמי אז הוא הרבה פחות מרשים.
הסכר בצידו המערבי של האגם נבנה בשנת 1956. גובהו 55 מטרים ואורכו 342 מטרים. על הסכר עובר כביש מרוצף אבנים שניתן לנסוע עליו, אבל מאוד מומלץ ללכת ברגל, וליהנות מהנוף הפסטורלי. בצידו המזרחי של האגם נבנתה סוללה נמוכה על מנת להעלות את מפלס המים וגם עליה אפשר ללכת ברגל, כך שלמעשה ניתן להקיף את האגם בהליכה.
אגם פדאיה לצד מעבר ההרים פדאיה ולמרגלות הקרחון על המרמולדה, מומלץ לרדת לסכר המרשים (צילום: vencavolrab)
מעבר סלה – תצפיות ומסלולי טיול לרוב
מעבר סֶלָה (Passo Sella) הוא המערבי מבין ארבעת מעברי ההרים, בכביש המקיף את רכס סלה (Sella Gruppe), והוא חוצה את הרכס בגובה 2,244 מ'. המעבר עובר בין שני גושי צוקים אדירים של הדולומיטים – רכס סלה במזרח ורכס ססולונגו (Sassolungo) במערב. הכביש משני צידי המעבר הוא כביש תלול וצר עם פיתולים רבים, שלפעמים נראה שלעולם לא יגמרו. אך המאמץ משתלם, מכיוון שמנקודת התצפית שבמעבר, ומנקודות נוספות מעט לפניו ואחריו, תזכו למראות נפלאים.
מספר מסלולים קצרים וארוכים יוצאים מהמעבר, אל עבר הרכסים סלה וססלונגו (ראו בכתבה הרי הדולומיטים: היכרות ראשונה). נזכיר כאן מסלול נוסף, המסלול לקול רודלה, אשר יוצא מתחנת הרכבל Forcella Sassolungo אל פסגת קול רודלה (Col Rodella). זהו מסלול קל בהשוואה למסלולים העולים לקול רודלה מעמק ואל די פאסה. את הדרך חזרה ניתן לעשות באותו מסלול או לרדת בגונדולה או ברגל לעיירה קמפיטלו. המסלול, שמספרו 557, עובר בדרכו שלוש בקתות הרים בהן תוכלו להתפנק.
הפיתולים בדרך למעבר סלה (לחדי העין, מימין), וגוש הסלע העצום של סלה גרופה (צילום: clodio)
תצפית לעבר הפסגות המשוננות של רכס ססולונגו, מפסגת קול רודלה (צילום: Massimo Santi)
מעבר פורדוי – רכבל לתצפית נפלאה
מעבר ההרים הדרומי ביותר מבין ארבעת מעברי ההרים המקיפים את רכס סלה, הוא מעבר פורדוי (Passo Pordoi). הכביש החוצה את המעבר הוא כביש 48, המכונה בפי רבים "כביש הדולומיטים", והוא עובר בגובה 2,239 מטר. גם כאן הסיבובים חדים ביותר ולא מעטים כלל – 28 ממערב, 33 ממזרח – אך התצפיות הן פיצוי הולם.
רכבל עולה מהמעבר לפסגת Sass Pordoi (גובה 2,950 מטר), הנמצאת על רכס סלה, ממנה יש תצפית פנורמית על האזור וממנה גם תוכלו לראות את הפיתולים בהם הגעתם לכאן ואת אלו שעוד מעט תצטרכו לרדת... מהמעבר גם יוצאים מספר שבילי הליכה, לכיוון מעבר ואגם פדאיה, אך אלו שבילים למיטיבי לכת בלבד.
תצפית מפסגת סאס-פורדוי בחורף, אחד הצ'ופרים של גולשי הסקי (צילום: כרמית וייס)
תצפית מפסגת סאס-פורדוי בקיץ, מראות דרמטיים מכל עבר (צילום: Flavio Vallenari)
רכס רוזנגארטן – כתר של נסיכה
מעל עמק ואל די פאסה, ממערב, מתנשא הרכס, שלטעמי הוא אולי היפה בדולומיטים (תחרות קשה והחלטה קשה עוד יותר) – רכס רוזנגארטן (Rosengarten). את הרכס תוכלו לראות ממקומות רבים לאורכו של העמק ומנקודות תצפית רבות, אך מומלץ מאוד גם לטייל עליו.
באיטלקית שמו של רכס זה קאטינאציו (Catinaccio), אך הוא ידוע יותר בשמו רוזנגארטן, שפירושו בגרמנית: "גן הוורדים". פסגותיו המשונצות והעדינות, שהן מצוקי סלע חשופים, עוטרות את הרכס ככתר מלכותי. כל ערב, בשעת הדמדומים, נצבעים מצוקי הרכס בגווני אדום יפהפיים, הבולטים על רקע העמקים שכבר שרויים בחשיכה. המראה בולט במיוחד לצופים על הרכס מכיוון מערב.
הצוקים המחודדים של רכס רוזנגארטן – לטעמי היפה ברכסי הדולומיטים (צילום: Vencavorab)
הפסגה הגבוהה ביותר היא פסגת קאטינציו די אנטמוניה (Catinaccio di Antermoia), המגיעה לגובה 3,002 מטרים. הפסגות הציוריות, המתנשאות מעל עמק ואל די פאסה, הן אחד מאזורי הטיול פופולריים ביותר. בבוקר מתמלא העמק מטיילים רבים, מצוידים בנעלי הליכה וזוג מקלות, העולים עם הרכבלים לרכס וגודשים את המסלולים הרבים הפזורים עליו.
תוכלו לעלות לתצפית מתחנת הרכבל העליונה Ciampedie, אליה מגיעים שני רכבלים מוואל די פאסה. מסלול קל במיוחד, המתאים גם למי שאינם מיטיבי לכת, מתחיל בתחנת הרכבל ומגיע עד לבקתת Gardeccia. מכאן יוצאים מסלולים נוספים המתאימים למיטיבי לכת, שאחד מהם הוא המסלול אל טורי ויולט (Torri del Vajolet).
רכס רוזנגארטן, הכתר מעל עמק ואל די פאסה (צילום: כרמית וייס)
האגדה מספרת שלפני שנים רבות לא היתה שרשרת ההרים הזו כה תלולה וחשופה. הרכס היה מכוסה בגן של ורדים אדומות, ובגן חיו גמדים ולהם מלך בשם לורין. המלך התאהב בנסיכה סמילדה, בתו של מלך העמק השכן. הוא שלח שלושה מאנשיו אל אביה כדי לבקש את ידה, אולם הנסיכה סירבה להצעה. כששמע זאת לורין הוא הפעיל את כוחותיו המאגיים והצליח לחטוף את הנסיכה ולהביאה לממלכתו. הנסיכה הוחזקה בשבי שבע שנים תמימות, עד שחייליו של אביה הצליחו לשחרר אותה.
בייאושו הרב הטיל המלך לורין קללה על הגן – שכל הוורדים יהפכו לסלעים ושאיש לו יוכל ליהנות מיופיין, לא ביום ולא בלילה. אולם המלך שכח את שעות בין הערביים, ומאז כל יום, בשעות הדמדומים, נצבעים מצוקיו של ההר בגווני אדום יפהפיים. מכאן שמו של הרכס "רוזנגארטן", שפירושו "גן הוורדים".
גן ורדים, נסיכות וכישוף... מצוקי רוזנגארטן מרשימים בכל שעה (צילום: vencavolrab)
אגם קארצה – אבן חן קטנה
לצידי כביש 241, המקשר את אזור הדולומיטים עם העיר בולצאנו, נחבא אגם קטן ומקסים, בגווני כחול-ירוק-טורקיז, אגם קָארֶצָה (Lago di Carezza). מימיו הרדודים והצלולים של האגם חושפים את קרקעיתו, ויוצרים השתקפות נפלאה של עצי האשוח, המקיפים אותו מכל עבריו, ושל רכס לאטמר המתנשא מעליו. בחורף קופאים מימיו, ואילו בסוף הקיץ הם מתמעטים מאוד והוא נפרד למעין שני אגמים קטנטנים.
יער קארצה, המגיע עד למצוקים של רכס לאטמר מדרום, מכונה "היער המזמר", מאחר ועצי האשוח שלו משמשים לייצור כינורות. מומלץ לצאת לסיבוב בשביל המקיף את האגם ועובר דרך היער. תוכלו למצוא סוגים רבים של פטריות, אך אסור לקטוף ללא אישור מתאים, כך שתאלצו להסתפק ב"לראותן בלבד". האגם נמצא כ-5 ק"מ מערבית למעבר קוסטלונגה וכשמונה קילומטרים מזרחית לעיירה Nova Levante. סעו לאט כדי לא לפספס.
אזור אגם קארצה, הנחבא בין שני הרכסים האדירים של רוזנגארטן ולאטמר, משמש כאתר נופש כבר מהמאה ה-19. אחת מהאורחות היותר מפורסמות, הסופרת אגתה כריסטי, כתבה כאן את אחת העלילות בספרה "מסתרי ארבעת הגדולים" (The Big Four), המתרחשת בלבירינט הסלעים של רכס לאטאמר.
אגם קארצה, מימיו הרדודים והצלולים של האגם חושפים את קרקעיתו,
ויוצרים השתקפות נפלאה של עצי האשוח, המקיפים אותו מכל עבר (צילום: Simone Cappellari)
מלון מומלץ ליד אגם קארצה
מלון ספורט מעבר קארצה (Sport Hotel Passo Carezza) ממוקם במעבר ההרים קארצה, במרחק קצר מאגם קארצה, טובל ביערות וברכסים מרשימים. זהו מלון 4 כוכבים, הזוכה להמלצות חמות ביותר ומציע מרכז בריאות וספא, חדרים זוגיים יפים ומרווחים, סוויטות היכולות התאים גם למשפחות, ובעיקר המון שלווה.
פירמידות האדמה בסגונצאנו
האטרקציה האחרונה שתוזכר כאן, נמצאת למעשה מחוץ לאזור הדולומיטים, אך היא תופעת טבע כל כך ייחודית ומרתקת, שבהחלט כדאי לתכנן סביבה יום טיול באזור. כתוצאה מאוחרת של הקרחונים שכיסו את האזור בתקופת הקרח האחרונה, נוצרו במקום עמודי אבן ענקיים, שמישהו החליט לקרוא להם פירמידות. מיקומן ליד העיירה סגונצאנו (Segonzano) העניק להן את הכינוי – פירמידות האדמה של סגונצאנו (Piramidi Terra di Segonzano).
הקרחונים שכיסו את מדרונות ההרים בתקופת הקרח השאירו עם נסיגתם אדמת סחף, המורכבת מטיט מעורב עם אבנים וסלעים ענקיים. עם השנים סחפו מי הגשמים ומי הפשרת השלגים חלק מאדמת הסחף. במקומות בהם היו מונחים סלעים גדולים, הם מנעו את הסחף, וכך נוצרו מעין פירמידות, בעלות צורה אופיינית, שעל ראשיהן מונחים סלעי ענק.
לפי אגדה מקומית, העמודים הם שדים שחיו ביערות ונענשו על ידי הפיכתם למאובנים, בגלל שלא שמרו על חוקי המקום. על פי אגדה אחרת לא היו אלו שדים אלא גמדים או טרולים. שביל מסודר עם מדרגות רבות ועלייה לא קלה (כ-300 מטרים), מוביל מהחניה לשלושה ריכוזים של הפירמידות.
אם אתם כבר כאן, תוכלו לבקר גם במבצר סגונצאנו (Castello di Segonzano), מבצר מימי הביניים אשר נבזז ונשרף על ידי כוחותיו של נפוליאון בקרב סגונצאנו, שנערך במקום בשנת 1796.
פירמידות האדמה בסוגונצאנו, מצדיקות יום ביקור מיוחד (צילום: הילה וייס)
סגונצאנו נמצאת בעמק ואל די סמברה (Valle di Cembra), העמק הדרומי ביותר מבין שלושת העמקים לאורכו של נהר אוויזיו (Avisio), שתחילתו ברכס המרמולדה. העמק הצר מוקף מדרונות תלולים, המכוסים טרסות גפנים ומשובצים בכפרים קטנים וציוריים. אם זמנכם בידכם סעו על הכביש ההררי SS612, העושה דרכו דרך כפרים קטנים על המדרונות שממערב לעמק. זהו כביש צר והנסיעה בו איטית, אך הנוף הנשקף ממנו הוא יפהפה.
את דרככם חזרה לדולומיטים תוכלו לעשות דרך העמק המקביל – אלטופיאנו די פיין (Altopiano di Pine). זהו עמק גבוה יחסית לעמקים האחרים באזור דרום טירול, גובהו נע בסביבות 900 ל-1,000 מטרים, ולכן הוא נחשב יותר רמה מעמק (באיטלקית: Altopiano = רמה). בעמק מספר אגמים, ששני הגדולים שבהם, אגם סראיה (Lago di Serraia) ואגם לה פיאצה (Lago delle Piazze), נמצאים במרכזו, לא הרחק זה מזה. האגמים הפסטורליים, המוקפים הרים, יערות וכפרים, הם נקודה שבהחלט כדאי לעצור בה ולתפוס קצת שלווה ושמש.
מטעי גפנים על מדרונות עמק ואל די סמברה, שינוי מרענן למצוקי הדולומיטים (צילום: כרמית וייס)
אגם סראיה, אחד משני אגמים חביבים בעמק אלטופיאנו די פיין (צילום: Daniele Gotti)
האטרקציות של עמק ואל די פיימה
עמק נוסף, הנמצא בין ואל די פאסה לוואל די סמברה הוא עמק ואל די פיימה (Val di Fiemme). בעמק זה מספר אטרקציות נחמדות למשפחות, כמו: מגלשות ההרים גרדונה אלפיין קוסטר ( Gardone Alpine Coaster ), ה נמצאות על רכס לאטמר (Latemar), פארק החבלים אוויזיו פארק (Avisio Park), או רפטינג וקניונינג על נהר אויזיו ( Avisio Rafting ) שמפעילות מספר חברות.
ראפטינג על נהר אוויזיו בעמק ואל די פיימה
מלון מומלץ בעמק ואל די פיימה, הרי הדולומיטים
מלון ספא ריו סטאווה ( Rio Stava Family Resort & Spa ) הוא מלון 4 כוכבים בסגנון אלפיני, הממוקם בעיירה Tesero שמרכזו של עמק פיימה. במלון חדרים לזוגות ומשפחות, משחקיה לילדים, ספא גדול, שתי בריכות שחיה, מסעדה איטלקית וארוחת בוקר עשירה. המלון נמצא בקרבת האטרציות של עמק פיימה, ויכול לשמש גם נקודת עצירה נוחה לנוסעים מהדולומיטים לשדות התעופה של ורונה, ונציה, ברשייה ומילאנו, וההיפך.
יעדים נוספים שכדאי לבקר בהם בהרי הדולומיטים
האגמים: בראיס (Braies), מיזורינה (Misurina) ודוביאקו (Dobbiaco).
הערים: בולצאנו (Bolzano), ברסנונה (Bressanone), קורטינה ד'אמפצו (Cortina d'Ampezzo) ורכס טופאנה (Tofana) שלצידה.
אתר המצוקים המפורסם שלוש הפסגות של לאברדו (Tre Cime di Lavaredo) לא רחוק מהעיירה קורטינה דה אמפצו.
מידע נוסף
בתי מלון בהרי הדולומיטים
בתי מלון בקרבת שדה התעופה מילאנו-מלפנזה
רכבלים בהרי הדולומיטים (יש ללחוץ על שם העמק המבוקש)
כתבות נוספות על הרי הדולומיטים
דולומיטים איטליה: היכרות – היכרות ראשונית עם ההרים ותושביהם
דולומיטים איטליה: ואל די פאסה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
מסלול בהרי הדולומיטים – טיול מעגלי בדולומיטים
דולומיטים איטליה: סקי סובב סלה רונדה – חופשת סקי בקמפיטלו
חלק מהמקומות שיוזכרו בהמשך יתאימו לביקור בשילוב עם מקומות שכבר הוזכרו בכתבות קודמות, כמו למשל, קניון סראי די סוטוגודה עם ביקור בפסגת המרמולדה (עליה נכתב בכתבה היכרות ראשונה עם הדולומיטים). עבור חלקם האחר, הרחוק יותר, תוכלו פשוט לבנות יום טיול, כמו ביקור בפירמידות האדמה, בשילוב טיול יום בעמקים ואל די סמברה ואלטופיאנו די פיין.
צ'ינקווה טורי (A), קניון
רכס רוזנגארטן (F), אגם קארצה (G) ומלון ספורט מעבר קארצה, ואל די פיימה (H) ו
צ'ינקווה טורי – גן העדן של מטפסי הצוקים
אחד המראות המרשימים והמפורסמים ביותר של הרי הדולומיטים, ושל צפון איטליה בכלל, הם חמשת עמודי הסלע האדירים של צ'ינקווה טורי (Cinque Torri), שפירושו חמשת המגדלים. המצוקים האנכיים הם יעד פופולרי למטפסי צוקים, אותם תראו כאן בהמוניהם. מטפסים מתחילים, בתוכם גם לא מעט ילדים, עושים את צעדיהם הראשונים על המצוקים הנמוכים יותר. כדאי מאוד להגיע אל בינות לעמודי הסלע, רק כך תוכלו להתרשם מתופעת הטבע האדירה הזו ולהתבונן במטפסים, הפזורים על קירות הסלע. אם אתם אמיצים מספיק, תוכלו גם לטפס בעצמכם (כדאי להזמין מקום מראש בבית הספר בקורטינה).
למרגלות המגדלים המרשימים נמצא קו ביצורים, מימי מלחמת העולם הראשונה. כאן שכנה מפקדת הארטילריה של האיטלקים במלחמת העולם הראשונה, והיו פרוסות בו סוללות תותחים. ניתן לסייר בחפירות, בתעלות ובעמדות ששוחזרו. הנוף הנשקף מכאן כל כך נפלא ופסטורלי, וקשה להאמין שפעם התחוללו פה קרבות. ביקור במקום מומלץ ולו בשל הנוף.
מצוקי צ'ינקווה טורי ומטפסי צוקים אמיצים במיוחד (צילום: כרמית וייס)
לצ'ינקווה טורי ניתן להגיע בשתי דרכים:
1. רכבל היוצא מבקתת באי דה דונס (Bai de Dones), על כביש 48, בין קורטינה ד'אמפאצו (Cortina d'Ampezzo) למעבר פלצרגו (Passo Falzarego). הרכבל מגיע לבקתת סקויאטולי (Scoiattoli), הנמצאת ממש למרגלות צ'ינקווה טורי. אם תרצו תוכל לעלות או לרדת רק בכיוון אחד, ואת השני, בעליה או בירידה לפי העדפתכם, ללכת ברגל.
2. כביש 439 הוא כביש צר, מפותל ותלול מאוד, שאורכו 4 קילומטרים, המתפצל מכביש 48 ומגיע עד לבקתת צ'ינקווה טורי. הכביש פתוח רק מחוץ לעונות השיא, מאחר והוא צר עד כדי כך ששתי מכוניות מתקשות לעבור זו מול זו. מסלול רגלי של כחצי שעה מוביל מהחניה לבקתת סקויאטולי ולמגדלי הסלע.
מסלול היורד מתחנת הרכבל העליונה של צ'ינקווה טורי, מגיע אל אגם באי דה דונס (Lago Bai de Dones), הנמצא בסמוך לתחנת הרכבל התחתונה. המסלול נוח ולא תלול מדי. בחלקו הראשון עובר המסלול דרך קו הביצורים. בהמשך יש ללכת כקילומטר על כביש 439 (תנועת כלי הרכב בו דלילה מאוד), ממנו יש שילוט לעבר האגם. אגדות רבות נקשרו בשמו של האגם הקטן זה. לפי אחת מהן חיים באגם יצורים מסתוריים ומפחידים, משרתיו של אחד האלים. ניתן לראותם כאשר הם יוצאים לכבס את בגדי אדונם, אך אם הם מבחינים בנוכחותו של בן אנוש, כך על פי האגדה, עלול זעמם לגרום לסערה מפחידה.
הנוף מהביצורים לצידי צ'ינקווה טורי, סיבה טובה לביקור (צילום: כרמית וייס)
קניון סראי די סוטוגודה – מים נשפכים מכל עבר
אחרי שתרדו מפסגת המרמולדה (בה ביקרנו בכתבה הרי הדולומיטים: היכרות ראשונה) מומלץ לצאת לטיול רגלי נינוח בקניון סראי די סוטוגודה (Serrai di Sottoguda). זהו הוא קניון צר, בעל קירות תלולים וגבוהים, מכוסים צמחיה, שבמרכזו זורם נהר Pettorina, שמנקז את מימיו הקפואים מקרחון המרמולדה. מצוקי הקניון "מטפטפים" מכל עבר ויש בו גם מפלים לרוב, שכאשר הם קופאים בחורף, הם אחד היעדים המועדפים על מטפסי קרח. בתחתית הקניון נסלל כביש, שאולי קצת פוגע בטבע, אך מאפשר גישה נוחה גם לאנשים שההליכה קשה להם, עגלות נכים ותינוקות.
הקניון, שאורכו 2 ק"מ, נמצא בין הכפרים סוטוגודה (Sottoguda), אשר בעמק Pettorin, ומאלגה צ'יאפלה (Malga Ciapela) אשר למרגלות המרמולדה. אם תתחילו את המסלול בצידו המזרחי, בכפר סוטוגודה, יתגלה לכם בקצה המסלול רכס המרמולדה האדיר. זאת בתנאי שלא תתעצלו ותעלו בעלייה המעט תלולה שבסוף המסלול. שווה להתאמץ. רכבת קרוניות קטנה נוסעת בקניון, במסלול הלוך-חזור, ואפשר לעלות עליה, בכיוון אחד או בשניהם, בתשלום כמובן.
לינה באזור מאלגה צ'יאפלה
קניון סראי די סוטוגודה, שני קילומטרים לכל כיוון בהליכה נעימה (צילום: TommasoT)
זרימת המים והמצוקים המרשימים של קניון סראי די סוטוגודה (צילום: Alberto Simonetti)
מלון מומלץ ליד קניון סראי די סוטוגודה והמרמולדה
מלון גארני איל סירמולו ( Garnì Il Cirmolo ) הוא מלון משפחתי בסגנון אלפיני, ברמה של 3 כוכבים. הוא שוכן בעמק יפהפה, בפאתי הכפר רוקה פייטורה, בעמק בו נמצא קניון סראי די סוטוגודה ובמרחק 4 ק"מ מהרכבל למרמולדה. החדרים מתאימים לזוגות ומשפחות וברובם יש מרפסת המשקיפה אל הנוף. המלון זוכה להמלצות חמות. באזור זה אין בתי מלון רבים, ולכן כדאי להקדים ולהזמין מראש.
מעברי הרים בדולומיטים
בדולומיטים ריכוז גבוה במיוחד של מעברי הרים, וגם אין מנהרות, כך שממש אין מנוס וצריך להתפתל. יש כאן 31 מעברי הרים, מתוכם 11 הם מעברים לכלי רכב. כולם יפים וכולם "מהפכי קרביים", אך אביא כאן המלצות לשלושה מהם, שלטעמי הם היפים ביותר, ושווה לעצור בהם ולצאת לטיול קצר.
מעבר פדאיה והאגם המקסים שלצידו
מעבר ההרים פדאיה (Passo Fedaia) נמצא לרגלי רכס המרמולדה והוא מצטיין בנוף עוצר נשימה, בזכות אגם פדאיה שלצידו וקרחון מרמולדה שמעליו. בהחלט אחד המראות היפים בהרי הדולומיטים. גובהו של המעבר 2,055 מטר והכביש אליו הוא צר ומפותל, אך מבין כבישי המעברים הוא מהפחות "קשים". כדאי מאוד לעצור מעט מערבית למעבר, ולרדת לתצפית והליכה קצרה אל עבר אגם פדאיה המקסים. מספר רכבלים עולים מכאן לעבר רכס המרמולדה, ומשמשים את גולשי הסקי בחורף ואת המטיילים הרבים בקיץ, אך הם אינם מגיעים לפסגה ולקרחון מרמולדה.
על הרכבל לקרחון מרמולדה בכתבה הרי הדולומיטים: היכרות ראשונה | זמני פעילות רכבלים בהרי הדולומיטים
אגם פדאיה (Lago di Fedaia) הוא מאגר מים מלאכותי, שנוצר בעקבות בניית סכר בחלקו העליון של עמק אוויזיו (Avisio), החוסם את נהר אוויזיו. האגם, המוקף הרים גבוהים כמעט מכל עבר, נצבע בגווני כחול עמוקים וההשתקפות בו מושלמת. בחורף קופא האגם, וגולשי הסקי יכולים להבחין בו מהמסלול היורד מהמרמולדה, אולם לטעמי אז הוא הרבה פחות מרשים.
הסכר בצידו המערבי של האגם נבנה בשנת 1956. גובהו 55 מטרים ואורכו 342 מטרים. על הסכר עובר כביש מרוצף אבנים שניתן לנסוע עליו, אבל מאוד מומלץ ללכת ברגל, וליהנות מהנוף הפסטורלי. בצידו המזרחי של האגם נבנתה סוללה נמוכה על מנת להעלות את מפלס המים וגם עליה אפשר ללכת ברגל, כך שלמעשה ניתן להקיף את האגם בהליכה.
אגם פדאיה לצד מעבר ההרים פדאיה ולמרגלות הקרחון על המרמולדה, מומלץ לרדת לסכר המרשים (צילום: vencavolrab)
מעבר סלה – תצפיות ומסלולי טיול לרוב
מעבר סֶלָה (Passo Sella) הוא המערבי מבין ארבעת מעברי ההרים, בכביש המקיף את רכס סלה (Sella Gruppe), והוא חוצה את הרכס בגובה 2,244 מ'. המעבר עובר בין שני גושי צוקים אדירים של הדולומיטים – רכס סלה במזרח ורכס ססולונגו (Sassolungo) במערב. הכביש משני צידי המעבר הוא כביש תלול וצר עם פיתולים רבים, שלפעמים נראה שלעולם לא יגמרו. אך המאמץ משתלם, מכיוון שמנקודת התצפית שבמעבר, ומנקודות נוספות מעט לפניו ואחריו, תזכו למראות נפלאים.
מספר מסלולים קצרים וארוכים יוצאים מהמעבר, אל עבר הרכסים סלה וססלונגו (ראו בכתבה הרי הדולומיטים: היכרות ראשונה). נזכיר כאן מסלול נוסף, המסלול לקול רודלה, אשר יוצא מתחנת הרכבל Forcella Sassolungo אל פסגת קול רודלה (Col Rodella). זהו מסלול קל בהשוואה למסלולים העולים לקול רודלה מעמק ואל די פאסה. את הדרך חזרה ניתן לעשות באותו מסלול או לרדת בגונדולה או ברגל לעיירה קמפיטלו. המסלול, שמספרו 557, עובר בדרכו שלוש בקתות הרים בהן תוכלו להתפנק.
הפיתולים בדרך למעבר סלה (לחדי העין, מימין), וגוש הסלע העצום של סלה גרופה (צילום: clodio)
תצפית לעבר הפסגות המשוננות של רכס ססולונגו, מפסגת קול רודלה (צילום: Massimo Santi)
מעבר פורדוי – רכבל לתצפית נפלאה
מעבר ההרים הדרומי ביותר מבין ארבעת מעברי ההרים המקיפים את רכס סלה, הוא מעבר פורדוי (Passo Pordoi). הכביש החוצה את המעבר הוא כביש 48, המכונה בפי רבים "כביש הדולומיטים", והוא עובר בגובה 2,239 מטר. גם כאן הסיבובים חדים ביותר ולא מעטים כלל – 28 ממערב, 33 ממזרח – אך התצפיות הן פיצוי הולם.
רכבל עולה מהמעבר לפסגת Sass Pordoi (גובה 2,950 מטר), הנמצאת על רכס סלה, ממנה יש תצפית פנורמית על האזור וממנה גם תוכלו לראות את הפיתולים בהם הגעתם לכאן ואת אלו שעוד מעט תצטרכו לרדת... מהמעבר גם יוצאים מספר שבילי הליכה, לכיוון מעבר ואגם פדאיה, אך אלו שבילים למיטיבי לכת בלבד.
תצפית מפסגת סאס-פורדוי בחורף, אחד הצ'ופרים של גולשי הסקי (צילום: כרמית וייס)
תצפית מפסגת סאס-פורדוי בקיץ, מראות דרמטיים מכל עבר (צילום: Flavio Vallenari)
רכס רוזנגארטן – כתר של נסיכה
מעל עמק ואל די פאסה, ממערב, מתנשא הרכס, שלטעמי הוא אולי היפה בדולומיטים (תחרות קשה והחלטה קשה עוד יותר) – רכס רוזנגארטן (Rosengarten). את הרכס תוכלו לראות ממקומות רבים לאורכו של העמק ומנקודות תצפית רבות, אך מומלץ מאוד גם לטייל עליו.
באיטלקית שמו של רכס זה קאטינאציו (Catinaccio), אך הוא ידוע יותר בשמו רוזנגארטן, שפירושו בגרמנית: "גן הוורדים". פסגותיו המשונצות והעדינות, שהן מצוקי סלע חשופים, עוטרות את הרכס ככתר מלכותי. כל ערב, בשעת הדמדומים, נצבעים מצוקי הרכס בגווני אדום יפהפיים, הבולטים על רקע העמקים שכבר שרויים בחשיכה. המראה בולט במיוחד לצופים על הרכס מכיוון מערב.
הצוקים המחודדים של רכס רוזנגארטן – לטעמי היפה ברכסי הדולומיטים (צילום: Vencavorab)
הפסגה הגבוהה ביותר היא פסגת קאטינציו די אנטמוניה (Catinaccio di Antermoia), המגיעה לגובה 3,002 מטרים. הפסגות הציוריות, המתנשאות מעל עמק ואל די פאסה, הן אחד מאזורי הטיול פופולריים ביותר. בבוקר מתמלא העמק מטיילים רבים, מצוידים בנעלי הליכה וזוג מקלות, העולים עם הרכבלים לרכס וגודשים את המסלולים הרבים הפזורים עליו.
תוכלו לעלות לתצפית מתחנת הרכבל העליונה Ciampedie, אליה מגיעים שני רכבלים מוואל די פאסה. מסלול קל במיוחד, המתאים גם למי שאינם מיטיבי לכת, מתחיל בתחנת הרכבל ומגיע עד לבקתת Gardeccia. מכאן יוצאים מסלולים נוספים המתאימים למיטיבי לכת, שאחד מהם הוא המסלול אל טורי ויולט (Torri del Vajolet).
רכס רוזנגארטן, הכתר מעל עמק ואל די פאסה (צילום: כרמית וייס)
האגדה מספרת שלפני שנים רבות לא היתה שרשרת ההרים הזו כה תלולה וחשופה. הרכס היה מכוסה בגן של ורדים אדומות, ובגן חיו גמדים ולהם מלך בשם לורין. המלך התאהב בנסיכה סמילדה, בתו של מלך העמק השכן. הוא שלח שלושה מאנשיו אל אביה כדי לבקש את ידה, אולם הנסיכה סירבה להצעה. כששמע זאת לורין הוא הפעיל את כוחותיו המאגיים והצליח לחטוף את הנסיכה ולהביאה לממלכתו. הנסיכה הוחזקה בשבי שבע שנים תמימות, עד שחייליו של אביה הצליחו לשחרר אותה.
בייאושו הרב הטיל המלך לורין קללה על הגן – שכל הוורדים יהפכו לסלעים ושאיש לו יוכל ליהנות מיופיין, לא ביום ולא בלילה. אולם המלך שכח את שעות בין הערביים, ומאז כל יום, בשעות הדמדומים, נצבעים מצוקיו של ההר בגווני אדום יפהפיים. מכאן שמו של הרכס "רוזנגארטן", שפירושו "גן הוורדים".
גן ורדים, נסיכות וכישוף... מצוקי רוזנגארטן מרשימים בכל שעה (צילום: vencavolrab)
אגם קארצה – אבן חן קטנה
לצידי כביש 241, המקשר את אזור הדולומיטים עם העיר בולצאנו, נחבא אגם קטן ומקסים, בגווני כחול-ירוק-טורקיז, אגם קָארֶצָה (Lago di Carezza). מימיו הרדודים והצלולים של האגם חושפים את קרקעיתו, ויוצרים השתקפות נפלאה של עצי האשוח, המקיפים אותו מכל עבריו, ושל רכס לאטמר המתנשא מעליו. בחורף קופאים מימיו, ואילו בסוף הקיץ הם מתמעטים מאוד והוא נפרד למעין שני אגמים קטנטנים.
יער קארצה, המגיע עד למצוקים של רכס לאטמר מדרום, מכונה "היער המזמר", מאחר ועצי האשוח שלו משמשים לייצור כינורות. מומלץ לצאת לסיבוב בשביל המקיף את האגם ועובר דרך היער. תוכלו למצוא סוגים רבים של פטריות, אך אסור לקטוף ללא אישור מתאים, כך שתאלצו להסתפק ב"לראותן בלבד". האגם נמצא כ-5 ק"מ מערבית למעבר קוסטלונגה וכשמונה קילומטרים מזרחית לעיירה Nova Levante. סעו לאט כדי לא לפספס.
אזור אגם קארצה, הנחבא בין שני הרכסים האדירים של רוזנגארטן ולאטמר, משמש כאתר נופש כבר מהמאה ה-19. אחת מהאורחות היותר מפורסמות, הסופרת אגתה כריסטי, כתבה כאן את אחת העלילות בספרה "מסתרי ארבעת הגדולים" (The Big Four), המתרחשת בלבירינט הסלעים של רכס לאטאמר.
אגם קארצה, מימיו הרדודים והצלולים של האגם חושפים את קרקעיתו,
ויוצרים השתקפות נפלאה של עצי האשוח, המקיפים אותו מכל עבר (צילום: Simone Cappellari)
מלון מומלץ ליד אגם קארצה
מלון ספורט מעבר קארצה (Sport Hotel Passo Carezza) ממוקם במעבר ההרים קארצה, במרחק קצר מאגם קארצה, טובל ביערות וברכסים מרשימים. זהו מלון 4 כוכבים, הזוכה להמלצות חמות ביותר ומציע מרכז בריאות וספא, חדרים זוגיים יפים ומרווחים, סוויטות היכולות התאים גם למשפחות, ובעיקר המון שלווה.
פירמידות האדמה בסגונצאנו
האטרקציה האחרונה שתוזכר כאן, נמצאת למעשה מחוץ לאזור הדולומיטים, אך היא תופעת טבע כל כך ייחודית ומרתקת, שבהחלט כדאי לתכנן סביבה יום טיול באזור. כתוצאה מאוחרת של הקרחונים שכיסו את האזור בתקופת הקרח האחרונה, נוצרו במקום עמודי אבן ענקיים, שמישהו החליט לקרוא להם פירמידות. מיקומן ליד העיירה סגונצאנו (Segonzano) העניק להן את הכינוי – פירמידות האדמה של סגונצאנו (Piramidi Terra di Segonzano).
הקרחונים שכיסו את מדרונות ההרים בתקופת הקרח השאירו עם נסיגתם אדמת סחף, המורכבת מטיט מעורב עם אבנים וסלעים ענקיים. עם השנים סחפו מי הגשמים ומי הפשרת השלגים חלק מאדמת הסחף. במקומות בהם היו מונחים סלעים גדולים, הם מנעו את הסחף, וכך נוצרו מעין פירמידות, בעלות צורה אופיינית, שעל ראשיהן מונחים סלעי ענק.
לפי אגדה מקומית, העמודים הם שדים שחיו ביערות ונענשו על ידי הפיכתם למאובנים, בגלל שלא שמרו על חוקי המקום. על פי אגדה אחרת לא היו אלו שדים אלא גמדים או טרולים. שביל מסודר עם מדרגות רבות ועלייה לא קלה (כ-300 מטרים), מוביל מהחניה לשלושה ריכוזים של הפירמידות.
אם אתם כבר כאן, תוכלו לבקר גם במבצר סגונצאנו (Castello di Segonzano), מבצר מימי הביניים אשר נבזז ונשרף על ידי כוחותיו של נפוליאון בקרב סגונצאנו, שנערך במקום בשנת 1796.
פירמידות האדמה בסוגונצאנו, מצדיקות יום ביקור מיוחד (צילום: הילה וייס)
סגונצאנו נמצאת בעמק ואל די סמברה (Valle di Cembra), העמק הדרומי ביותר מבין שלושת העמקים לאורכו של נהר אוויזיו (Avisio), שתחילתו ברכס המרמולדה. העמק הצר מוקף מדרונות תלולים, המכוסים טרסות גפנים ומשובצים בכפרים קטנים וציוריים. אם זמנכם בידכם סעו על הכביש ההררי SS612, העושה דרכו דרך כפרים קטנים על המדרונות שממערב לעמק. זהו כביש צר והנסיעה בו איטית, אך הנוף הנשקף ממנו הוא יפהפה.
את דרככם חזרה לדולומיטים תוכלו לעשות דרך העמק המקביל – אלטופיאנו די פיין (Altopiano di Pine). זהו עמק גבוה יחסית לעמקים האחרים באזור דרום טירול, גובהו נע בסביבות 900 ל-1,000 מטרים, ולכן הוא נחשב יותר רמה מעמק (באיטלקית: Altopiano = רמה). בעמק מספר אגמים, ששני הגדולים שבהם, אגם סראיה (Lago di Serraia) ואגם לה פיאצה (Lago delle Piazze), נמצאים במרכזו, לא הרחק זה מזה. האגמים הפסטורליים, המוקפים הרים, יערות וכפרים, הם נקודה שבהחלט כדאי לעצור בה ולתפוס קצת שלווה ושמש.
מטעי גפנים על מדרונות עמק ואל די סמברה, שינוי מרענן למצוקי הדולומיטים (צילום: כרמית וייס)
אגם סראיה, אחד משני אגמים חביבים בעמק אלטופיאנו די פיין (צילום: Daniele Gotti)
האטרקציות של עמק ואל די פיימה
עמק נוסף, הנמצא בין ואל די פאסה לוואל די סמברה הוא עמק ואל די פיימה (Val di Fiemme). בעמק זה מספר אטרקציות נחמדות למשפחות, כמו: מגלשות ההרים גרדונה אלפיין קוסטר ( Gardone Alpine Coaster ), ה נמצאות על רכס לאטמר (Latemar), פארק החבלים אוויזיו פארק (Avisio Park), או רפטינג וקניונינג על נהר אויזיו ( Avisio Rafting ) שמפעילות מספר חברות.
ראפטינג על נהר אוויזיו בעמק ואל די פיימה
מלון מומלץ בעמק ואל די פיימה, הרי הדולומיטים
מלון ספא ריו סטאווה ( Rio Stava Family Resort & Spa ) הוא מלון 4 כוכבים בסגנון אלפיני, הממוקם בעיירה Tesero שמרכזו של עמק פיימה. במלון חדרים לזוגות ומשפחות, משחקיה לילדים, ספא גדול, שתי בריכות שחיה, מסעדה איטלקית וארוחת בוקר עשירה. המלון נמצא בקרבת האטרציות של עמק פיימה, ויכול לשמש גם נקודת עצירה נוחה לנוסעים מהדולומיטים לשדות התעופה של ורונה, ונציה, ברשייה ומילאנו, וההיפך.
יעדים נוספים שכדאי לבקר בהם בהרי הדולומיטים
האגמים: בראיס (Braies), מיזורינה (Misurina) ודוביאקו (Dobbiaco).
הערים: בולצאנו (Bolzano), ברסנונה (Bressanone), קורטינה ד'אמפצו (Cortina d'Ampezzo) ורכס טופאנה (Tofana) שלצידה.
אתר המצוקים המפורסם שלוש הפסגות של לאברדו (Tre Cime di Lavaredo) לא רחוק מהעיירה קורטינה דה אמפצו.
מידע נוסף
בתי מלון בהרי הדולומיטים
בתי מלון בקרבת שדה התעופה מילאנו-מלפנזה
רכבלים בהרי הדולומיטים (יש ללחוץ על שם העמק המבוקש)
כתבות נוספות על הרי הדולומיטים
דולומיטים איטליה: היכרות – היכרות ראשונית עם ההרים ותושביהם
דולומיטים איטליה: ואל די פאסה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
מסלול בהרי הדולומיטים – טיול מעגלי בדולומיטים
דולומיטים איטליה: סקי סובב סלה רונדה – חופשת סקי בקמפיטלו
הנוף מהביצורים לצידי צ'ינקווה טורי, סיבה טובה לביקור (צילום: כרמית וייס)
אחרי שתרדו מפסגת המרמולדה (בה ביקרנו בכתבה הרי הדולומיטים: היכרות ראשונה) מומלץ לצאת לטיול רגלי נינוח בקניון סראי די סוטוגודה (Serrai di Sottoguda). זהו הוא קניון צר, בעל קירות תלולים וגבוהים, מכוסים צמחיה, שבמרכזו זורם נהר Pettorina, שמנקז את מימיו הקפואים מקרחון המרמולדה. מצוקי הקניון "מטפטפים" מכל עבר ויש בו גם מפלים לרוב, שכאשר הם קופאים בחורף, הם אחד היעדים המועדפים על מטפסי קרח. בתחתית הקניון נסלל כביש, שאולי קצת פוגע בטבע, אך מאפשר גישה נוחה גם לאנשים שההליכה קשה להם, עגלות נכים ותינוקות.
הקניון, שאורכו 2 ק"מ, נמצא בין הכפרים סוטוגודה (Sottoguda), אשר בעמק Pettorin, ומאלגה צ'יאפלה (Malga Ciapela) אשר למרגלות המרמולדה. אם תתחילו את המסלול בצידו המזרחי, בכפר סוטוגודה, יתגלה לכם בקצה המסלול רכס המרמולדה האדיר. זאת בתנאי שלא תתעצלו ותעלו בעלייה המעט תלולה שבסוף המסלול. שווה להתאמץ. רכבת קרוניות קטנה נוסעת בקניון, במסלול הלוך-חזור, ואפשר לעלות עליה, בכיוון אחד או בשניהם, בתשלום כמובן.
לינה באזור מאלגה צ'יאפלה
לינה באזור מאלגה צ'יאפלה
קניון סראי די סוטוגודה, שני קילומטרים לכל כיוון בהליכה נעימה (צילום: TommasoT)
זרימת המים והמצוקים המרשימים של קניון סראי די סוטוגודה (צילום: Alberto Simonetti)
מלון מומלץ ליד קניון סראי די סוטוגודה והמרמולדה
מלון גארני איל סירמולו ( Garnì Il Cirmolo ) הוא מלון משפחתי בסגנון אלפיני, ברמה של 3 כוכבים. הוא שוכן בעמק יפהפה, בפאתי הכפר רוקה פייטורה, בעמק בו נמצא קניון סראי די סוטוגודה ובמרחק 4 ק"מ מהרכבל למרמולדה. החדרים מתאימים לזוגות ומשפחות וברובם יש מרפסת המשקיפה אל הנוף. המלון זוכה להמלצות חמות. באזור זה אין בתי מלון רבים, ולכן כדאי להקדים ולהזמין מראש.
מעברי הרים בדולומיטים
בדולומיטים ריכוז גבוה במיוחד של מעברי הרים, וגם אין מנהרות, כך שממש אין מנוס וצריך להתפתל. יש כאן 31 מעברי הרים, מתוכם 11 הם מעברים לכלי רכב. כולם יפים וכולם "מהפכי קרביים", אך אביא כאן המלצות לשלושה מהם, שלטעמי הם היפים ביותר, ושווה לעצור בהם ולצאת לטיול קצר.
מעבר פדאיה והאגם המקסים שלצידו
מעבר ההרים פדאיה (Passo Fedaia) נמצא לרגלי רכס המרמולדה והוא מצטיין בנוף עוצר נשימה, בזכות אגם פדאיה שלצידו וקרחון מרמולדה שמעליו. בהחלט אחד המראות היפים בהרי הדולומיטים. גובהו של המעבר 2,055 מטר והכביש אליו הוא צר ומפותל, אך מבין כבישי המעברים הוא מהפחות "קשים". כדאי מאוד לעצור מעט מערבית למעבר, ולרדת לתצפית והליכה קצרה אל עבר אגם פדאיה המקסים. מספר רכבלים עולים מכאן לעבר רכס המרמולדה, ומשמשים את גולשי הסקי בחורף ואת המטיילים הרבים בקיץ, אך הם אינם מגיעים לפסגה ולקרחון מרמולדה.
על הרכבל לקרחון מרמולדה בכתבה הרי הדולומיטים: היכרות ראשונה | זמני פעילות רכבלים בהרי הדולומיטים
אגם פדאיה (Lago di Fedaia) הוא מאגר מים מלאכותי, שנוצר בעקבות בניית סכר בחלקו העליון של עמק אוויזיו (Avisio), החוסם את נהר אוויזיו. האגם, המוקף הרים גבוהים כמעט מכל עבר, נצבע בגווני כחול עמוקים וההשתקפות בו מושלמת. בחורף קופא האגם, וגולשי הסקי יכולים להבחין בו מהמסלול היורד מהמרמולדה, אולם לטעמי אז הוא הרבה פחות מרשים.
הסכר בצידו המערבי של האגם נבנה בשנת 1956. גובהו 55 מטרים ואורכו 342 מטרים. על הסכר עובר כביש מרוצף אבנים שניתן לנסוע עליו, אבל מאוד מומלץ ללכת ברגל, וליהנות מהנוף הפסטורלי. בצידו המזרחי של האגם נבנתה סוללה נמוכה על מנת להעלות את מפלס המים וגם עליה אפשר ללכת ברגל, כך שלמעשה ניתן להקיף את האגם בהליכה.
אגם פדאיה לצד מעבר ההרים פדאיה ולמרגלות הקרחון על המרמולדה, מומלץ לרדת לסכר המרשים (צילום: vencavolrab)
מעבר סלה – תצפיות ומסלולי טיול לרוב
מעבר סֶלָה (Passo Sella) הוא המערבי מבין ארבעת מעברי ההרים, בכביש המקיף את רכס סלה (Sella Gruppe), והוא חוצה את הרכס בגובה 2,244 מ'. המעבר עובר בין שני גושי צוקים אדירים של הדולומיטים – רכס סלה במזרח ורכס ססולונגו (Sassolungo) במערב. הכביש משני צידי המעבר הוא כביש תלול וצר עם פיתולים רבים, שלפעמים נראה שלעולם לא יגמרו. אך המאמץ משתלם, מכיוון שמנקודת התצפית שבמעבר, ומנקודות נוספות מעט לפניו ואחריו, תזכו למראות נפלאים.
מספר מסלולים קצרים וארוכים יוצאים מהמעבר, אל עבר הרכסים סלה וססלונגו (ראו בכתבה הרי הדולומיטים: היכרות ראשונה). נזכיר כאן מסלול נוסף, המסלול לקול רודלה, אשר יוצא מתחנת הרכבל Forcella Sassolungo אל פסגת קול רודלה (Col Rodella). זהו מסלול קל בהשוואה למסלולים העולים לקול רודלה מעמק ואל די פאסה. את הדרך חזרה ניתן לעשות באותו מסלול או לרדת בגונדולה או ברגל לעיירה קמפיטלו. המסלול, שמספרו 557, עובר בדרכו שלוש בקתות הרים בהן תוכלו להתפנק.
הפיתולים בדרך למעבר סלה (לחדי העין, מימין), וגוש הסלע העצום של סלה גרופה (צילום: clodio)
תצפית לעבר הפסגות המשוננות של רכס ססולונגו, מפסגת קול רודלה (צילום: Massimo Santi)
מעבר פורדוי – רכבל לתצפית נפלאה
מעבר ההרים הדרומי ביותר מבין ארבעת מעברי ההרים המקיפים את רכס סלה, הוא מעבר פורדוי (Passo Pordoi). הכביש החוצה את המעבר הוא כביש 48, המכונה בפי רבים "כביש הדולומיטים", והוא עובר בגובה 2,239 מטר. גם כאן הסיבובים חדים ביותר ולא מעטים כלל – 28 ממערב, 33 ממזרח – אך התצפיות הן פיצוי הולם.
רכבל עולה מהמעבר לפסגת Sass Pordoi (גובה 2,950 מטר), הנמצאת על רכס סלה, ממנה יש תצפית פנורמית על האזור וממנה גם תוכלו לראות את הפיתולים בהם הגעתם לכאן ואת אלו שעוד מעט תצטרכו לרדת... מהמעבר גם יוצאים מספר שבילי הליכה, לכיוון מעבר ואגם פדאיה, אך אלו שבילים למיטיבי לכת בלבד.
תצפית מפסגת סאס-פורדוי בחורף, אחד הצ'ופרים של גולשי הסקי (צילום: כרמית וייס)
תצפית מפסגת סאס-פורדוי בקיץ, מראות דרמטיים מכל עבר (צילום: Flavio Vallenari)
רכס רוזנגארטן – כתר של נסיכה
מעל עמק ואל די פאסה, ממערב, מתנשא הרכס, שלטעמי הוא אולי היפה בדולומיטים (תחרות קשה והחלטה קשה עוד יותר) – רכס רוזנגארטן (Rosengarten). את הרכס תוכלו לראות ממקומות רבים לאורכו של העמק ומנקודות תצפית רבות, אך מומלץ מאוד גם לטייל עליו.
באיטלקית שמו של רכס זה קאטינאציו (Catinaccio), אך הוא ידוע יותר בשמו רוזנגארטן, שפירושו בגרמנית: "גן הוורדים". פסגותיו המשונצות והעדינות, שהן מצוקי סלע חשופים, עוטרות את הרכס ככתר מלכותי. כל ערב, בשעת הדמדומים, נצבעים מצוקי הרכס בגווני אדום יפהפיים, הבולטים על רקע העמקים שכבר שרויים בחשיכה. המראה בולט במיוחד לצופים על הרכס מכיוון מערב.
הצוקים המחודדים של רכס רוזנגארטן – לטעמי היפה ברכסי הדולומיטים (צילום: Vencavorab)
הפסגה הגבוהה ביותר היא פסגת קאטינציו די אנטמוניה (Catinaccio di Antermoia), המגיעה לגובה 3,002 מטרים. הפסגות הציוריות, המתנשאות מעל עמק ואל די פאסה, הן אחד מאזורי הטיול פופולריים ביותר. בבוקר מתמלא העמק מטיילים רבים, מצוידים בנעלי הליכה וזוג מקלות, העולים עם הרכבלים לרכס וגודשים את המסלולים הרבים הפזורים עליו.
תוכלו לעלות לתצפית מתחנת הרכבל העליונה Ciampedie, אליה מגיעים שני רכבלים מוואל די פאסה. מסלול קל במיוחד, המתאים גם למי שאינם מיטיבי לכת, מתחיל בתחנת הרכבל ומגיע עד לבקתת Gardeccia. מכאן יוצאים מסלולים נוספים המתאימים למיטיבי לכת, שאחד מהם הוא המסלול אל טורי ויולט (Torri del Vajolet).
רכס רוזנגארטן, הכתר מעל עמק ואל די פאסה (צילום: כרמית וייס)
האגדה מספרת שלפני שנים רבות לא היתה שרשרת ההרים הזו כה תלולה וחשופה. הרכס היה מכוסה בגן של ורדים אדומות, ובגן חיו גמדים ולהם מלך בשם לורין. המלך התאהב בנסיכה סמילדה, בתו של מלך העמק השכן. הוא שלח שלושה מאנשיו אל אביה כדי לבקש את ידה, אולם הנסיכה סירבה להצעה. כששמע זאת לורין הוא הפעיל את כוחותיו המאגיים והצליח לחטוף את הנסיכה ולהביאה לממלכתו. הנסיכה הוחזקה בשבי שבע שנים תמימות, עד שחייליו של אביה הצליחו לשחרר אותה.
בייאושו הרב הטיל המלך לורין קללה על הגן – שכל הוורדים יהפכו לסלעים ושאיש לו יוכל ליהנות מיופיין, לא ביום ולא בלילה. אולם המלך שכח את שעות בין הערביים, ומאז כל יום, בשעות הדמדומים, נצבעים מצוקיו של ההר בגווני אדום יפהפיים. מכאן שמו של הרכס "רוזנגארטן", שפירושו "גן הוורדים".
גן ורדים, נסיכות וכישוף... מצוקי רוזנגארטן מרשימים בכל שעה (צילום: vencavolrab)
אגם קארצה – אבן חן קטנה
לצידי כביש 241, המקשר את אזור הדולומיטים עם העיר בולצאנו, נחבא אגם קטן ומקסים, בגווני כחול-ירוק-טורקיז, אגם קָארֶצָה (Lago di Carezza). מימיו הרדודים והצלולים של האגם חושפים את קרקעיתו, ויוצרים השתקפות נפלאה של עצי האשוח, המקיפים אותו מכל עבריו, ושל רכס לאטמר המתנשא מעליו. בחורף קופאים מימיו, ואילו בסוף הקיץ הם מתמעטים מאוד והוא נפרד למעין שני אגמים קטנטנים.
יער קארצה, המגיע עד למצוקים של רכס לאטמר מדרום, מכונה "היער המזמר", מאחר ועצי האשוח שלו משמשים לייצור כינורות. מומלץ לצאת לסיבוב בשביל המקיף את האגם ועובר דרך היער. תוכלו למצוא סוגים רבים של פטריות, אך אסור לקטוף ללא אישור מתאים, כך שתאלצו להסתפק ב"לראותן בלבד". האגם נמצא כ-5 ק"מ מערבית למעבר קוסטלונגה וכשמונה קילומטרים מזרחית לעיירה Nova Levante. סעו לאט כדי לא לפספס.
אזור אגם קארצה, הנחבא בין שני הרכסים האדירים של רוזנגארטן ולאטמר, משמש כאתר נופש כבר מהמאה ה-19. אחת מהאורחות היותר מפורסמות, הסופרת אגתה כריסטי, כתבה כאן את אחת העלילות בספרה "מסתרי ארבעת הגדולים" (The Big Four), המתרחשת בלבירינט הסלעים של רכס לאטאמר.
אגם קארצה, מימיו הרדודים והצלולים של האגם חושפים את קרקעיתו,
ויוצרים השתקפות נפלאה של עצי האשוח, המקיפים אותו מכל עבר (צילום: Simone Cappellari)
מלון מומלץ ליד אגם קארצה
מלון ספורט מעבר קארצה (Sport Hotel Passo Carezza) ממוקם במעבר ההרים קארצה, במרחק קצר מאגם קארצה, טובל ביערות וברכסים מרשימים. זהו מלון 4 כוכבים, הזוכה להמלצות חמות ביותר ומציע מרכז בריאות וספא, חדרים זוגיים יפים ומרווחים, סוויטות היכולות התאים גם למשפחות, ובעיקר המון שלווה.
פירמידות האדמה בסגונצאנו
האטרקציה האחרונה שתוזכר כאן, נמצאת למעשה מחוץ לאזור הדולומיטים, אך היא תופעת טבע כל כך ייחודית ומרתקת, שבהחלט כדאי לתכנן סביבה יום טיול באזור. כתוצאה מאוחרת של הקרחונים שכיסו את האזור בתקופת הקרח האחרונה, נוצרו במקום עמודי אבן ענקיים, שמישהו החליט לקרוא להם פירמידות. מיקומן ליד העיירה סגונצאנו (Segonzano) העניק להן את הכינוי – פירמידות האדמה של סגונצאנו (Piramidi Terra di Segonzano).
הקרחונים שכיסו את מדרונות ההרים בתקופת הקרח השאירו עם נסיגתם אדמת סחף, המורכבת מטיט מעורב עם אבנים וסלעים ענקיים. עם השנים סחפו מי הגשמים ומי הפשרת השלגים חלק מאדמת הסחף. במקומות בהם היו מונחים סלעים גדולים, הם מנעו את הסחף, וכך נוצרו מעין פירמידות, בעלות צורה אופיינית, שעל ראשיהן מונחים סלעי ענק.
לפי אגדה מקומית, העמודים הם שדים שחיו ביערות ונענשו על ידי הפיכתם למאובנים, בגלל שלא שמרו על חוקי המקום. על פי אגדה אחרת לא היו אלו שדים אלא גמדים או טרולים. שביל מסודר עם מדרגות רבות ועלייה לא קלה (כ-300 מטרים), מוביל מהחניה לשלושה ריכוזים של הפירמידות.
אם אתם כבר כאן, תוכלו לבקר גם במבצר סגונצאנו (Castello di Segonzano), מבצר מימי הביניים אשר נבזז ונשרף על ידי כוחותיו של נפוליאון בקרב סגונצאנו, שנערך במקום בשנת 1796.
פירמידות האדמה בסוגונצאנו, מצדיקות יום ביקור מיוחד (צילום: הילה וייס)
סגונצאנו נמצאת בעמק ואל די סמברה (Valle di Cembra), העמק הדרומי ביותר מבין שלושת העמקים לאורכו של נהר אוויזיו (Avisio), שתחילתו ברכס המרמולדה. העמק הצר מוקף מדרונות תלולים, המכוסים טרסות גפנים ומשובצים בכפרים קטנים וציוריים. אם זמנכם בידכם סעו על הכביש ההררי SS612, העושה דרכו דרך כפרים קטנים על המדרונות שממערב לעמק. זהו כביש צר והנסיעה בו איטית, אך הנוף הנשקף ממנו הוא יפהפה.
את דרככם חזרה לדולומיטים תוכלו לעשות דרך העמק המקביל – אלטופיאנו די פיין (Altopiano di Pine). זהו עמק גבוה יחסית לעמקים האחרים באזור דרום טירול, גובהו נע בסביבות 900 ל-1,000 מטרים, ולכן הוא נחשב יותר רמה מעמק (באיטלקית: Altopiano = רמה). בעמק מספר אגמים, ששני הגדולים שבהם, אגם סראיה (Lago di Serraia) ואגם לה פיאצה (Lago delle Piazze), נמצאים במרכזו, לא הרחק זה מזה. האגמים הפסטורליים, המוקפים הרים, יערות וכפרים, הם נקודה שבהחלט כדאי לעצור בה ולתפוס קצת שלווה ושמש.
מטעי גפנים על מדרונות עמק ואל די סמברה, שינוי מרענן למצוקי הדולומיטים (צילום: כרמית וייס)
אגם סראיה, אחד משני אגמים חביבים בעמק אלטופיאנו די פיין (צילום: Daniele Gotti)
האטרקציות של עמק ואל די פיימה
עמק נוסף, הנמצא בין ואל די פאסה לוואל די סמברה הוא עמק ואל די פיימה (Val di Fiemme). בעמק זה מספר אטרקציות נחמדות למשפחות, כמו: מגלשות ההרים גרדונה אלפיין קוסטר ( Gardone Alpine Coaster ), ה נמצאות על רכס לאטמר (Latemar), פארק החבלים אוויזיו פארק (Avisio Park), או רפטינג וקניונינג על נהר אויזיו ( Avisio Rafting ) שמפעילות מספר חברות.
ראפטינג על נהר אוויזיו בעמק ואל די פיימה
מלון מומלץ בעמק ואל די פיימה, הרי הדולומיטים
מלון ספא ריו סטאווה ( Rio Stava Family Resort & Spa ) הוא מלון 4 כוכבים בסגנון אלפיני, הממוקם בעיירה Tesero שמרכזו של עמק פיימה. במלון חדרים לזוגות ומשפחות, משחקיה לילדים, ספא גדול, שתי בריכות שחיה, מסעדה איטלקית וארוחת בוקר עשירה. המלון נמצא בקרבת האטרציות של עמק פיימה, ויכול לשמש גם נקודת עצירה נוחה לנוסעים מהדולומיטים לשדות התעופה של ורונה, ונציה, ברשייה ומילאנו, וההיפך.
יעדים נוספים שכדאי לבקר בהם בהרי הדולומיטים
האגמים: בראיס (Braies), מיזורינה (Misurina) ודוביאקו (Dobbiaco).
הערים: בולצאנו (Bolzano), ברסנונה (Bressanone), קורטינה ד'אמפצו (Cortina d'Ampezzo) ורכס טופאנה (Tofana) שלצידה.
אתר המצוקים המפורסם שלוש הפסגות של לאברדו (Tre Cime di Lavaredo) לא רחוק מהעיירה קורטינה דה אמפצו.
מידע נוסף
בתי מלון בהרי הדולומיטים
בתי מלון בקרבת שדה התעופה מילאנו-מלפנזה
רכבלים בהרי הדולומיטים (יש ללחוץ על שם העמק המבוקש)
כתבות נוספות על הרי הדולומיטים
דולומיטים איטליה: היכרות – היכרות ראשונית עם ההרים ותושביהם
דולומיטים איטליה: ואל די פאסה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
מסלול בהרי הדולומיטים – טיול מעגלי בדולומיטים
דולומיטים איטליה: סקי סובב סלה רונדה – חופשת סקי בקמפיטלו
על הרכבל לקרחון מרמולדה בכתבה הרי הדולומיטים: היכרות ראשונה | זמני פעילות רכבלים בהרי הדולומיטים
הסכר בצידו המערבי של האגם נבנה בשנת 1956. גובהו 55 מטרים ואורכו 342 מטרים. על הסכר עובר כביש מרוצף אבנים שניתן לנסוע עליו, אבל מאוד מומלץ ללכת ברגל, וליהנות מהנוף הפסטורלי. בצידו המזרחי של האגם נבנתה סוללה נמוכה על מנת להעלות את מפלס המים וגם עליה אפשר ללכת ברגל, כך שלמעשה ניתן להקיף את האגם בהליכה.
אגם פדאיה לצד מעבר ההרים פדאיה ולמרגלות הקרחון על המרמולדה, מומלץ לרדת לסכר המרשים (צילום: vencavolrab)
מעבר סֶלָה (Passo Sella) הוא המערבי מבין ארבעת מעברי ההרים, בכביש המקיף את רכס סלה (Sella Gruppe), והוא חוצה את הרכס בגובה 2,244 מ'. המעבר עובר בין שני גושי צוקים אדירים של הדולומיטים – רכס סלה במזרח ורכס ססולונגו (Sassolungo) במערב. הכביש משני צידי המעבר הוא כביש תלול וצר עם פיתולים רבים, שלפעמים נראה שלעולם לא יגמרו. אך המאמץ משתלם, מכיוון שמנקודת התצפית שבמעבר, ומנקודות נוספות מעט לפניו ואחריו, תזכו למראות נפלאים.
מספר מסלולים קצרים וארוכים יוצאים מהמעבר, אל עבר הרכסים סלה וססלונגו (ראו בכתבה הרי הדולומיטים: היכרות ראשונה). נזכיר כאן מסלול נוסף, המסלול לקול רודלה, אשר יוצא מתחנת הרכבל Forcella Sassolungo אל פסגת קול רודלה (Col Rodella). זהו מסלול קל בהשוואה למסלולים העולים לקול רודלה מעמק ואל די פאסה. את הדרך חזרה ניתן לעשות באותו מסלול או לרדת בגונדולה או ברגל לעיירה קמפיטלו. המסלול, שמספרו 557, עובר בדרכו שלוש בקתות הרים בהן תוכלו להתפנק.
הפיתולים בדרך למעבר סלה (לחדי העין, מימין), וגוש הסלע העצום של סלה גרופה (צילום: clodio)
תצפית לעבר הפסגות המשוננות של רכס ססולונגו, מפסגת קול רודלה (צילום: Massimo Santi)
מעבר פורדוי – רכבל לתצפית נפלאה
מעבר ההרים הדרומי ביותר מבין ארבעת מעברי ההרים המקיפים את רכס סלה, הוא מעבר פורדוי (Passo Pordoi). הכביש החוצה את המעבר הוא כביש 48, המכונה בפי רבים "כביש הדולומיטים", והוא עובר בגובה 2,239 מטר. גם כאן הסיבובים חדים ביותר ולא מעטים כלל – 28 ממערב, 33 ממזרח – אך התצפיות הן פיצוי הולם.
רכבל עולה מהמעבר לפסגת Sass Pordoi (גובה 2,950 מטר), הנמצאת על רכס סלה, ממנה יש תצפית פנורמית על האזור וממנה גם תוכלו לראות את הפיתולים בהם הגעתם לכאן ואת אלו שעוד מעט תצטרכו לרדת... מהמעבר גם יוצאים מספר שבילי הליכה, לכיוון מעבר ואגם פדאיה, אך אלו שבילים למיטיבי לכת בלבד.
תצפית מפסגת סאס-פורדוי בחורף, אחד הצ'ופרים של גולשי הסקי (צילום: כרמית וייס)
תצפית מפסגת סאס-פורדוי בקיץ, מראות דרמטיים מכל עבר (צילום: Flavio Vallenari)
רכס רוזנגארטן – כתר של נסיכה
מעל עמק ואל די פאסה, ממערב, מתנשא הרכס, שלטעמי הוא אולי היפה בדולומיטים (תחרות קשה והחלטה קשה עוד יותר) – רכס רוזנגארטן (Rosengarten). את הרכס תוכלו לראות ממקומות רבים לאורכו של העמק ומנקודות תצפית רבות, אך מומלץ מאוד גם לטייל עליו.
באיטלקית שמו של רכס זה קאטינאציו (Catinaccio), אך הוא ידוע יותר בשמו רוזנגארטן, שפירושו בגרמנית: "גן הוורדים". פסגותיו המשונצות והעדינות, שהן מצוקי סלע חשופים, עוטרות את הרכס ככתר מלכותי. כל ערב, בשעת הדמדומים, נצבעים מצוקי הרכס בגווני אדום יפהפיים, הבולטים על רקע העמקים שכבר שרויים בחשיכה. המראה בולט במיוחד לצופים על הרכס מכיוון מערב.
הצוקים המחודדים של רכס רוזנגארטן – לטעמי היפה ברכסי הדולומיטים (צילום: Vencavorab)
הפסגה הגבוהה ביותר היא פסגת קאטינציו די אנטמוניה (Catinaccio di Antermoia), המגיעה לגובה 3,002 מטרים. הפסגות הציוריות, המתנשאות מעל עמק ואל די פאסה, הן אחד מאזורי הטיול פופולריים ביותר. בבוקר מתמלא העמק מטיילים רבים, מצוידים בנעלי הליכה וזוג מקלות, העולים עם הרכבלים לרכס וגודשים את המסלולים הרבים הפזורים עליו.
תוכלו לעלות לתצפית מתחנת הרכבל העליונה Ciampedie, אליה מגיעים שני רכבלים מוואל די פאסה. מסלול קל במיוחד, המתאים גם למי שאינם מיטיבי לכת, מתחיל בתחנת הרכבל ומגיע עד לבקתת Gardeccia. מכאן יוצאים מסלולים נוספים המתאימים למיטיבי לכת, שאחד מהם הוא המסלול אל טורי ויולט (Torri del Vajolet).
רכס רוזנגארטן, הכתר מעל עמק ואל די פאסה (צילום: כרמית וייס)
האגדה מספרת שלפני שנים רבות לא היתה שרשרת ההרים הזו כה תלולה וחשופה. הרכס היה מכוסה בגן של ורדים אדומות, ובגן חיו גמדים ולהם מלך בשם לורין. המלך התאהב בנסיכה סמילדה, בתו של מלך העמק השכן. הוא שלח שלושה מאנשיו אל אביה כדי לבקש את ידה, אולם הנסיכה סירבה להצעה. כששמע זאת לורין הוא הפעיל את כוחותיו המאגיים והצליח לחטוף את הנסיכה ולהביאה לממלכתו. הנסיכה הוחזקה בשבי שבע שנים תמימות, עד שחייליו של אביה הצליחו לשחרר אותה.
בייאושו הרב הטיל המלך לורין קללה על הגן – שכל הוורדים יהפכו לסלעים ושאיש לו יוכל ליהנות מיופיין, לא ביום ולא בלילה. אולם המלך שכח את שעות בין הערביים, ומאז כל יום, בשעות הדמדומים, נצבעים מצוקיו של ההר בגווני אדום יפהפיים. מכאן שמו של הרכס "רוזנגארטן", שפירושו "גן הוורדים".
גן ורדים, נסיכות וכישוף... מצוקי רוזנגארטן מרשימים בכל שעה (צילום: vencavolrab)
אגם קארצה – אבן חן קטנה
לצידי כביש 241, המקשר את אזור הדולומיטים עם העיר בולצאנו, נחבא אגם קטן ומקסים, בגווני כחול-ירוק-טורקיז, אגם קָארֶצָה (Lago di Carezza). מימיו הרדודים והצלולים של האגם חושפים את קרקעיתו, ויוצרים השתקפות נפלאה של עצי האשוח, המקיפים אותו מכל עבריו, ושל רכס לאטמר המתנשא מעליו. בחורף קופאים מימיו, ואילו בסוף הקיץ הם מתמעטים מאוד והוא נפרד למעין שני אגמים קטנטנים.
יער קארצה, המגיע עד למצוקים של רכס לאטמר מדרום, מכונה "היער המזמר", מאחר ועצי האשוח שלו משמשים לייצור כינורות. מומלץ לצאת לסיבוב בשביל המקיף את האגם ועובר דרך היער. תוכלו למצוא סוגים רבים של פטריות, אך אסור לקטוף ללא אישור מתאים, כך שתאלצו להסתפק ב"לראותן בלבד". האגם נמצא כ-5 ק"מ מערבית למעבר קוסטלונגה וכשמונה קילומטרים מזרחית לעיירה Nova Levante. סעו לאט כדי לא לפספס.
אזור אגם קארצה, הנחבא בין שני הרכסים האדירים של רוזנגארטן ולאטמר, משמש כאתר נופש כבר מהמאה ה-19. אחת מהאורחות היותר מפורסמות, הסופרת אגתה כריסטי, כתבה כאן את אחת העלילות בספרה "מסתרי ארבעת הגדולים" (The Big Four), המתרחשת בלבירינט הסלעים של רכס לאטאמר.
אגם קארצה, מימיו הרדודים והצלולים של האגם חושפים את קרקעיתו,
ויוצרים השתקפות נפלאה של עצי האשוח, המקיפים אותו מכל עבר (צילום: Simone Cappellari)
מלון מומלץ ליד אגם קארצה
מלון ספורט מעבר קארצה (Sport Hotel Passo Carezza) ממוקם במעבר ההרים קארצה, במרחק קצר מאגם קארצה, טובל ביערות וברכסים מרשימים. זהו מלון 4 כוכבים, הזוכה להמלצות חמות ביותר ומציע מרכז בריאות וספא, חדרים זוגיים יפים ומרווחים, סוויטות היכולות התאים גם למשפחות, ובעיקר המון שלווה.
פירמידות האדמה בסגונצאנו
האטרקציה האחרונה שתוזכר כאן, נמצאת למעשה מחוץ לאזור הדולומיטים, אך היא תופעת טבע כל כך ייחודית ומרתקת, שבהחלט כדאי לתכנן סביבה יום טיול באזור. כתוצאה מאוחרת של הקרחונים שכיסו את האזור בתקופת הקרח האחרונה, נוצרו במקום עמודי אבן ענקיים, שמישהו החליט לקרוא להם פירמידות. מיקומן ליד העיירה סגונצאנו (Segonzano) העניק להן את הכינוי – פירמידות האדמה של סגונצאנו (Piramidi Terra di Segonzano).
הקרחונים שכיסו את מדרונות ההרים בתקופת הקרח השאירו עם נסיגתם אדמת סחף, המורכבת מטיט מעורב עם אבנים וסלעים ענקיים. עם השנים סחפו מי הגשמים ומי הפשרת השלגים חלק מאדמת הסחף. במקומות בהם היו מונחים סלעים גדולים, הם מנעו את הסחף, וכך נוצרו מעין פירמידות, בעלות צורה אופיינית, שעל ראשיהן מונחים סלעי ענק.
לפי אגדה מקומית, העמודים הם שדים שחיו ביערות ונענשו על ידי הפיכתם למאובנים, בגלל שלא שמרו על חוקי המקום. על פי אגדה אחרת לא היו אלו שדים אלא גמדים או טרולים. שביל מסודר עם מדרגות רבות ועלייה לא קלה (כ-300 מטרים), מוביל מהחניה לשלושה ריכוזים של הפירמידות.
אם אתם כבר כאן, תוכלו לבקר גם במבצר סגונצאנו (Castello di Segonzano), מבצר מימי הביניים אשר נבזז ונשרף על ידי כוחותיו של נפוליאון בקרב סגונצאנו, שנערך במקום בשנת 1796.
פירמידות האדמה בסוגונצאנו, מצדיקות יום ביקור מיוחד (צילום: הילה וייס)
סגונצאנו נמצאת בעמק ואל די סמברה (Valle di Cembra), העמק הדרומי ביותר מבין שלושת העמקים לאורכו של נהר אוויזיו (Avisio), שתחילתו ברכס המרמולדה. העמק הצר מוקף מדרונות תלולים, המכוסים טרסות גפנים ומשובצים בכפרים קטנים וציוריים. אם זמנכם בידכם סעו על הכביש ההררי SS612, העושה דרכו דרך כפרים קטנים על המדרונות שממערב לעמק. זהו כביש צר והנסיעה בו איטית, אך הנוף הנשקף ממנו הוא יפהפה.
את דרככם חזרה לדולומיטים תוכלו לעשות דרך העמק המקביל – אלטופיאנו די פיין (Altopiano di Pine). זהו עמק גבוה יחסית לעמקים האחרים באזור דרום טירול, גובהו נע בסביבות 900 ל-1,000 מטרים, ולכן הוא נחשב יותר רמה מעמק (באיטלקית: Altopiano = רמה). בעמק מספר אגמים, ששני הגדולים שבהם, אגם סראיה (Lago di Serraia) ואגם לה פיאצה (Lago delle Piazze), נמצאים במרכזו, לא הרחק זה מזה. האגמים הפסטורליים, המוקפים הרים, יערות וכפרים, הם נקודה שבהחלט כדאי לעצור בה ולתפוס קצת שלווה ושמש.
מטעי גפנים על מדרונות עמק ואל די סמברה, שינוי מרענן למצוקי הדולומיטים (צילום: כרמית וייס)
אגם סראיה, אחד משני אגמים חביבים בעמק אלטופיאנו די פיין (צילום: Daniele Gotti)
האטרקציות של עמק ואל די פיימה
עמק נוסף, הנמצא בין ואל די פאסה לוואל די סמברה הוא עמק ואל די פיימה (Val di Fiemme). בעמק זה מספר אטרקציות נחמדות למשפחות, כמו: מגלשות ההרים גרדונה אלפיין קוסטר ( Gardone Alpine Coaster ), ה נמצאות על רכס לאטמר (Latemar), פארק החבלים אוויזיו פארק (Avisio Park), או רפטינג וקניונינג על נהר אויזיו ( Avisio Rafting ) שמפעילות מספר חברות.
ראפטינג על נהר אוויזיו בעמק ואל די פיימה
מלון מומלץ בעמק ואל די פיימה, הרי הדולומיטים
מלון ספא ריו סטאווה ( Rio Stava Family Resort & Spa ) הוא מלון 4 כוכבים בסגנון אלפיני, הממוקם בעיירה Tesero שמרכזו של עמק פיימה. במלון חדרים לזוגות ומשפחות, משחקיה לילדים, ספא גדול, שתי בריכות שחיה, מסעדה איטלקית וארוחת בוקר עשירה. המלון נמצא בקרבת האטרציות של עמק פיימה, ויכול לשמש גם נקודת עצירה נוחה לנוסעים מהדולומיטים לשדות התעופה של ורונה, ונציה, ברשייה ומילאנו, וההיפך.
יעדים נוספים שכדאי לבקר בהם בהרי הדולומיטים
האגמים: בראיס (Braies), מיזורינה (Misurina) ודוביאקו (Dobbiaco).
הערים: בולצאנו (Bolzano), ברסנונה (Bressanone), קורטינה ד'אמפצו (Cortina d'Ampezzo) ורכס טופאנה (Tofana) שלצידה.
אתר המצוקים המפורסם שלוש הפסגות של לאברדו (Tre Cime di Lavaredo) לא רחוק מהעיירה קורטינה דה אמפצו.
מידע נוסף
בתי מלון בהרי הדולומיטים
בתי מלון בקרבת שדה התעופה מילאנו-מלפנזה
רכבלים בהרי הדולומיטים (יש ללחוץ על שם העמק המבוקש)
כתבות נוספות על הרי הדולומיטים
דולומיטים איטליה: היכרות – היכרות ראשונית עם ההרים ותושביהם
דולומיטים איטליה: ואל די פאסה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
מסלול בהרי הדולומיטים – טיול מעגלי בדולומיטים
דולומיטים איטליה: סקי סובב סלה רונדה – חופשת סקי בקמפיטלו
תצפית מפסגת סאס-פורדוי בחורף, אחד הצ'ופרים של גולשי הסקי (צילום: כרמית וייס)
תצפית מפסגת סאס-פורדוי בקיץ, מראות דרמטיים מכל עבר (צילום: Flavio Vallenari)
מעל עמק ואל די פאסה, ממערב, מתנשא הרכס, שלטעמי הוא אולי היפה בדולומיטים (תחרות קשה והחלטה קשה עוד יותר) – רכס רוזנגארטן (Rosengarten). את הרכס תוכלו לראות ממקומות רבים לאורכו של העמק ומנקודות תצפית רבות, אך מומלץ מאוד גם לטייל עליו.
באיטלקית שמו של רכס זה קאטינאציו (Catinaccio), אך הוא ידוע יותר בשמו רוזנגארטן, שפירושו בגרמנית: "גן הוורדים". פסגותיו המשונצות והעדינות, שהן מצוקי סלע חשופים, עוטרות את הרכס ככתר מלכותי. כל ערב, בשעת הדמדומים, נצבעים מצוקי הרכס בגווני אדום יפהפיים, הבולטים על רקע העמקים שכבר שרויים בחשיכה. המראה בולט במיוחד לצופים על הרכס מכיוון מערב.
הצוקים המחודדים של רכס רוזנגארטן – לטעמי היפה ברכסי הדולומיטים (צילום: Vencavorab)
הפסגה הגבוהה ביותר היא פסגת קאטינציו די אנטמוניה (Catinaccio di Antermoia), המגיעה לגובה 3,002 מטרים. הפסגות הציוריות, המתנשאות מעל עמק ואל די פאסה, הן אחד מאזורי הטיול פופולריים ביותר. בבוקר מתמלא העמק מטיילים רבים, מצוידים בנעלי הליכה וזוג מקלות, העולים עם הרכבלים לרכס וגודשים את המסלולים הרבים הפזורים עליו.
תוכלו לעלות לתצפית מתחנת הרכבל העליונה Ciampedie, אליה מגיעים שני רכבלים מוואל די פאסה. מסלול קל במיוחד, המתאים גם למי שאינם מיטיבי לכת, מתחיל בתחנת הרכבל ומגיע עד לבקתת Gardeccia. מכאן יוצאים מסלולים נוספים המתאימים למיטיבי לכת, שאחד מהם הוא המסלול אל טורי ויולט (Torri del Vajolet).
רכס רוזנגארטן, הכתר מעל עמק ואל די פאסה (צילום: כרמית וייס)
האגדה מספרת שלפני שנים רבות לא היתה שרשרת ההרים הזו כה תלולה וחשופה. הרכס היה מכוסה בגן של ורדים אדומות, ובגן חיו גמדים ולהם מלך בשם לורין. המלך התאהב בנסיכה סמילדה, בתו של מלך העמק השכן. הוא שלח שלושה מאנשיו אל אביה כדי לבקש את ידה, אולם הנסיכה סירבה להצעה. כששמע זאת לורין הוא הפעיל את כוחותיו המאגיים והצליח לחטוף את הנסיכה ולהביאה לממלכתו. הנסיכה הוחזקה בשבי שבע שנים תמימות, עד שחייליו של אביה הצליחו לשחרר אותה.
בייאושו הרב הטיל המלך לורין קללה על הגן – שכל הוורדים יהפכו לסלעים ושאיש לו יוכל ליהנות מיופיין, לא ביום ולא בלילה. אולם המלך שכח את שעות בין הערביים, ומאז כל יום, בשעות הדמדומים, נצבעים מצוקיו של ההר בגווני אדום יפהפיים. מכאן שמו של הרכס "רוזנגארטן", שפירושו "גן הוורדים".
גן ורדים, נסיכות וכישוף... מצוקי רוזנגארטן מרשימים בכל שעה (צילום: vencavolrab)
אגם קארצה – אבן חן קטנה
לצידי כביש 241, המקשר את אזור הדולומיטים עם העיר בולצאנו, נחבא אגם קטן ומקסים, בגווני כחול-ירוק-טורקיז, אגם קָארֶצָה (Lago di Carezza). מימיו הרדודים והצלולים של האגם חושפים את קרקעיתו, ויוצרים השתקפות נפלאה של עצי האשוח, המקיפים אותו מכל עבריו, ושל רכס לאטמר המתנשא מעליו. בחורף קופאים מימיו, ואילו בסוף הקיץ הם מתמעטים מאוד והוא נפרד למעין שני אגמים קטנטנים.
יער קארצה, המגיע עד למצוקים של רכס לאטמר מדרום, מכונה "היער המזמר", מאחר ועצי האשוח שלו משמשים לייצור כינורות. מומלץ לצאת לסיבוב בשביל המקיף את האגם ועובר דרך היער. תוכלו למצוא סוגים רבים של פטריות, אך אסור לקטוף ללא אישור מתאים, כך שתאלצו להסתפק ב"לראותן בלבד". האגם נמצא כ-5 ק"מ מערבית למעבר קוסטלונגה וכשמונה קילומטרים מזרחית לעיירה Nova Levante. סעו לאט כדי לא לפספס.
אזור אגם קארצה, הנחבא בין שני הרכסים האדירים של רוזנגארטן ולאטמר, משמש כאתר נופש כבר מהמאה ה-19. אחת מהאורחות היותר מפורסמות, הסופרת אגתה כריסטי, כתבה כאן את אחת העלילות בספרה "מסתרי ארבעת הגדולים" (The Big Four), המתרחשת בלבירינט הסלעים של רכס לאטאמר.
אגם קארצה, מימיו הרדודים והצלולים של האגם חושפים את קרקעיתו,
ויוצרים השתקפות נפלאה של עצי האשוח, המקיפים אותו מכל עבר (צילום: Simone Cappellari)
מלון מומלץ ליד אגם קארצה
מלון ספורט מעבר קארצה (Sport Hotel Passo Carezza) ממוקם במעבר ההרים קארצה, במרחק קצר מאגם קארצה, טובל ביערות וברכסים מרשימים. זהו מלון 4 כוכבים, הזוכה להמלצות חמות ביותר ומציע מרכז בריאות וספא, חדרים זוגיים יפים ומרווחים, סוויטות היכולות התאים גם למשפחות, ובעיקר המון שלווה.
פירמידות האדמה בסגונצאנו
האטרקציה האחרונה שתוזכר כאן, נמצאת למעשה מחוץ לאזור הדולומיטים, אך היא תופעת טבע כל כך ייחודית ומרתקת, שבהחלט כדאי לתכנן סביבה יום טיול באזור. כתוצאה מאוחרת של הקרחונים שכיסו את האזור בתקופת הקרח האחרונה, נוצרו במקום עמודי אבן ענקיים, שמישהו החליט לקרוא להם פירמידות. מיקומן ליד העיירה סגונצאנו (Segonzano) העניק להן את הכינוי – פירמידות האדמה של סגונצאנו (Piramidi Terra di Segonzano).
הקרחונים שכיסו את מדרונות ההרים בתקופת הקרח השאירו עם נסיגתם אדמת סחף, המורכבת מטיט מעורב עם אבנים וסלעים ענקיים. עם השנים סחפו מי הגשמים ומי הפשרת השלגים חלק מאדמת הסחף. במקומות בהם היו מונחים סלעים גדולים, הם מנעו את הסחף, וכך נוצרו מעין פירמידות, בעלות צורה אופיינית, שעל ראשיהן מונחים סלעי ענק.
לפי אגדה מקומית, העמודים הם שדים שחיו ביערות ונענשו על ידי הפיכתם למאובנים, בגלל שלא שמרו על חוקי המקום. על פי אגדה אחרת לא היו אלו שדים אלא גמדים או טרולים. שביל מסודר עם מדרגות רבות ועלייה לא קלה (כ-300 מטרים), מוביל מהחניה לשלושה ריכוזים של הפירמידות.
אם אתם כבר כאן, תוכלו לבקר גם במבצר סגונצאנו (Castello di Segonzano), מבצר מימי הביניים אשר נבזז ונשרף על ידי כוחותיו של נפוליאון בקרב סגונצאנו, שנערך במקום בשנת 1796.
פירמידות האדמה בסוגונצאנו, מצדיקות יום ביקור מיוחד (צילום: הילה וייס)
סגונצאנו נמצאת בעמק ואל די סמברה (Valle di Cembra), העמק הדרומי ביותר מבין שלושת העמקים לאורכו של נהר אוויזיו (Avisio), שתחילתו ברכס המרמולדה. העמק הצר מוקף מדרונות תלולים, המכוסים טרסות גפנים ומשובצים בכפרים קטנים וציוריים. אם זמנכם בידכם סעו על הכביש ההררי SS612, העושה דרכו דרך כפרים קטנים על המדרונות שממערב לעמק. זהו כביש צר והנסיעה בו איטית, אך הנוף הנשקף ממנו הוא יפהפה.
את דרככם חזרה לדולומיטים תוכלו לעשות דרך העמק המקביל – אלטופיאנו די פיין (Altopiano di Pine). זהו עמק גבוה יחסית לעמקים האחרים באזור דרום טירול, גובהו נע בסביבות 900 ל-1,000 מטרים, ולכן הוא נחשב יותר רמה מעמק (באיטלקית: Altopiano = רמה). בעמק מספר אגמים, ששני הגדולים שבהם, אגם סראיה (Lago di Serraia) ואגם לה פיאצה (Lago delle Piazze), נמצאים במרכזו, לא הרחק זה מזה. האגמים הפסטורליים, המוקפים הרים, יערות וכפרים, הם נקודה שבהחלט כדאי לעצור בה ולתפוס קצת שלווה ושמש.
מטעי גפנים על מדרונות עמק ואל די סמברה, שינוי מרענן למצוקי הדולומיטים (צילום: כרמית וייס)
אגם סראיה, אחד משני אגמים חביבים בעמק אלטופיאנו די פיין (צילום: Daniele Gotti)
האטרקציות של עמק ואל די פיימה
עמק נוסף, הנמצא בין ואל די פאסה לוואל די סמברה הוא עמק ואל די פיימה (Val di Fiemme). בעמק זה מספר אטרקציות נחמדות למשפחות, כמו: מגלשות ההרים גרדונה אלפיין קוסטר ( Gardone Alpine Coaster ), ה נמצאות על רכס לאטמר (Latemar), פארק החבלים אוויזיו פארק (Avisio Park), או רפטינג וקניונינג על נהר אויזיו ( Avisio Rafting ) שמפעילות מספר חברות.
ראפטינג על נהר אוויזיו בעמק ואל די פיימה
מלון מומלץ בעמק ואל די פיימה, הרי הדולומיטים
מלון ספא ריו סטאווה ( Rio Stava Family Resort & Spa ) הוא מלון 4 כוכבים בסגנון אלפיני, הממוקם בעיירה Tesero שמרכזו של עמק פיימה. במלון חדרים לזוגות ומשפחות, משחקיה לילדים, ספא גדול, שתי בריכות שחיה, מסעדה איטלקית וארוחת בוקר עשירה. המלון נמצא בקרבת האטרציות של עמק פיימה, ויכול לשמש גם נקודת עצירה נוחה לנוסעים מהדולומיטים לשדות התעופה של ורונה, ונציה, ברשייה ומילאנו, וההיפך.
יעדים נוספים שכדאי לבקר בהם בהרי הדולומיטים
האגמים: בראיס (Braies), מיזורינה (Misurina) ודוביאקו (Dobbiaco).
הערים: בולצאנו (Bolzano), ברסנונה (Bressanone), קורטינה ד'אמפצו (Cortina d'Ampezzo) ורכס טופאנה (Tofana) שלצידה.
אתר המצוקים המפורסם שלוש הפסגות של לאברדו (Tre Cime di Lavaredo) לא רחוק מהעיירה קורטינה דה אמפצו.
מידע נוסף
בתי מלון בהרי הדולומיטים
בתי מלון בקרבת שדה התעופה מילאנו-מלפנזה
רכבלים בהרי הדולומיטים (יש ללחוץ על שם העמק המבוקש)
כתבות נוספות על הרי הדולומיטים
דולומיטים איטליה: היכרות – היכרות ראשונית עם ההרים ותושביהם
דולומיטים איטליה: ואל די פאסה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
מסלול בהרי הדולומיטים – טיול מעגלי בדולומיטים
דולומיטים איטליה: סקי סובב סלה רונדה – חופשת סקי בקמפיטלו
ויוצרים השתקפות נפלאה של עצי האשוח, המקיפים אותו מכל עבר (צילום: Simone Cappellari)
מלון מומלץ ליד אגם קארצה
האטרקציה האחרונה שתוזכר כאן, נמצאת למעשה מחוץ לאזור הדולומיטים, אך היא תופעת טבע כל כך ייחודית ומרתקת, שבהחלט כדאי לתכנן סביבה יום טיול באזור. כתוצאה מאוחרת של הקרחונים שכיסו את האזור בתקופת הקרח האחרונה, נוצרו במקום עמודי אבן ענקיים, שמישהו החליט לקרוא להם פירמידות. מיקומן ליד העיירה סגונצאנו (Segonzano) העניק להן את הכינוי – פירמידות האדמה של סגונצאנו (Piramidi Terra di Segonzano).
הקרחונים שכיסו את מדרונות ההרים בתקופת הקרח השאירו עם נסיגתם אדמת סחף, המורכבת מטיט מעורב עם אבנים וסלעים ענקיים. עם השנים סחפו מי הגשמים ומי הפשרת השלגים חלק מאדמת הסחף. במקומות בהם היו מונחים סלעים גדולים, הם מנעו את הסחף, וכך נוצרו מעין פירמידות, בעלות צורה אופיינית, שעל ראשיהן מונחים סלעי ענק.
לפי אגדה מקומית, העמודים הם שדים שחיו ביערות ונענשו על ידי הפיכתם למאובנים, בגלל שלא שמרו על חוקי המקום. על פי אגדה אחרת לא היו אלו שדים אלא גמדים או טרולים. שביל מסודר עם מדרגות רבות ועלייה לא קלה (כ-300 מטרים), מוביל מהחניה לשלושה ריכוזים של הפירמידות.
אם אתם כבר כאן, תוכלו לבקר גם במבצר סגונצאנו (Castello di Segonzano), מבצר מימי הביניים אשר נבזז ונשרף על ידי כוחותיו של נפוליאון בקרב סגונצאנו, שנערך במקום בשנת 1796.
פירמידות האדמה בסוגונצאנו, מצדיקות יום ביקור מיוחד (צילום: הילה וייס)
סגונצאנו נמצאת בעמק ואל די סמברה (Valle di Cembra), העמק הדרומי ביותר מבין שלושת העמקים לאורכו של נהר אוויזיו (Avisio), שתחילתו ברכס המרמולדה. העמק הצר מוקף מדרונות תלולים, המכוסים טרסות גפנים ומשובצים בכפרים קטנים וציוריים. אם זמנכם בידכם סעו על הכביש ההררי SS612, העושה דרכו דרך כפרים קטנים על המדרונות שממערב לעמק. זהו כביש צר והנסיעה בו איטית, אך הנוף הנשקף ממנו הוא יפהפה.
את דרככם חזרה לדולומיטים תוכלו לעשות דרך העמק המקביל – אלטופיאנו די פיין (Altopiano di Pine). זהו עמק גבוה יחסית לעמקים האחרים באזור דרום טירול, גובהו נע בסביבות 900 ל-1,000 מטרים, ולכן הוא נחשב יותר רמה מעמק (באיטלקית: Altopiano = רמה). בעמק מספר אגמים, ששני הגדולים שבהם, אגם סראיה (Lago di Serraia) ואגם לה פיאצה (Lago delle Piazze), נמצאים במרכזו, לא הרחק זה מזה. האגמים הפסטורליים, המוקפים הרים, יערות וכפרים, הם נקודה שבהחלט כדאי לעצור בה ולתפוס קצת שלווה ושמש.
מטעי גפנים על מדרונות עמק ואל די סמברה, שינוי מרענן למצוקי הדולומיטים (צילום: כרמית וייס)
אגם סראיה, אחד משני אגמים חביבים בעמק אלטופיאנו די פיין (צילום: Daniele Gotti)
האטרקציות של עמק ואל די פיימה
עמק נוסף, הנמצא בין ואל די פאסה לוואל די סמברה הוא עמק ואל די פיימה (Val di Fiemme). בעמק זה מספר אטרקציות נחמדות למשפחות, כמו: מגלשות ההרים גרדונה אלפיין קוסטר ( Gardone Alpine Coaster ), ה נמצאות על רכס לאטמר (Latemar), פארק החבלים אוויזיו פארק (Avisio Park), או רפטינג וקניונינג על נהר אויזיו ( Avisio Rafting ) שמפעילות מספר חברות.
ראפטינג על נהר אוויזיו בעמק ואל די פיימה
מלון מומלץ בעמק ואל די פיימה, הרי הדולומיטים
מלון ספא ריו סטאווה ( Rio Stava Family Resort & Spa ) הוא מלון 4 כוכבים בסגנון אלפיני, הממוקם בעיירה Tesero שמרכזו של עמק פיימה. במלון חדרים לזוגות ומשפחות, משחקיה לילדים, ספא גדול, שתי בריכות שחיה, מסעדה איטלקית וארוחת בוקר עשירה. המלון נמצא בקרבת האטרציות של עמק פיימה, ויכול לשמש גם נקודת עצירה נוחה לנוסעים מהדולומיטים לשדות התעופה של ורונה, ונציה, ברשייה ומילאנו, וההיפך.
יעדים נוספים שכדאי לבקר בהם בהרי הדולומיטים
האגמים: בראיס (Braies), מיזורינה (Misurina) ודוביאקו (Dobbiaco).
הערים: בולצאנו (Bolzano), ברסנונה (Bressanone), קורטינה ד'אמפצו (Cortina d'Ampezzo) ורכס טופאנה (Tofana) שלצידה.
אתר המצוקים המפורסם שלוש הפסגות של לאברדו (Tre Cime di Lavaredo) לא רחוק מהעיירה קורטינה דה אמפצו.
מידע נוסף
בתי מלון בהרי הדולומיטים
בתי מלון בקרבת שדה התעופה מילאנו-מלפנזה
רכבלים בהרי הדולומיטים (יש ללחוץ על שם העמק המבוקש)
כתבות נוספות על הרי הדולומיטים
דולומיטים איטליה: היכרות – היכרות ראשונית עם ההרים ותושביהם
דולומיטים איטליה: ואל די פאסה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
מסלול בהרי הדולומיטים – טיול מעגלי בדולומיטים
דולומיטים איטליה: סקי סובב סלה רונדה – חופשת סקי בקמפיטלו
מלון מומלץ בעמק ואל די פיימה, הרי הדולומיטים
מלון ספא ריו סטאווה ( Rio Stava Family Resort & Spa ) הוא מלון 4 כוכבים בסגנון אלפיני, הממוקם בעיירה Tesero שמרכזו של עמק פיימה. במלון חדרים לזוגות ומשפחות, משחקיה לילדים, ספא גדול, שתי בריכות שחיה, מסעדה איטלקית וארוחת בוקר עשירה. המלון נמצא בקרבת האטרציות של עמק פיימה, ויכול לשמש גם נקודת עצירה נוחה לנוסעים מהדולומיטים לשדות התעופה של ורונה, ונציה, ברשייה ומילאנו, וההיפך.
האגמים: בראיס (Braies), מיזורינה (Misurina) ודוביאקו (Dobbiaco).
הערים: בולצאנו (Bolzano), ברסנונה (Bressanone), קורטינה ד'אמפצו (Cortina d'Ampezzo) ורכס טופאנה (Tofana) שלצידה.
אתר המצוקים המפורסם שלוש הפסגות של לאברדו (Tre Cime di Lavaredo) לא רחוק מהעיירה קורטינה דה אמפצו.
מידע נוסף
בתי מלון בהרי הדולומיטים
בתי מלון בקרבת שדה התעופה מילאנו-מלפנזה
רכבלים בהרי הדולומיטים (יש ללחוץ על שם העמק המבוקש)
כתבות נוספות על הרי הדולומיטים
דולומיטים איטליה: היכרות – היכרות ראשונית עם ההרים ותושביהם
דולומיטים איטליה: ואל די פאסה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
מסלול בהרי הדולומיטים – טיול מעגלי בדולומיטים
דולומיטים איטליה: סקי סובב סלה רונדה – חופשת סקי בקמפיטלו
בתי מלון בקרבת שדה התעופה מילאנו-מלפנזה
דולומיטים איטליה: היכרות – היכרות ראשונית עם ההרים ותושביהם
דולומיטים איטליה: ואל די פאסה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: ואל די פאסה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
דולומיטים איטליה: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
מסלול בהרי הדולומיטים – טיול מעגלי בדולומיטים
דולומיטים איטליה: סקי סובב סלה רונדה – חופשת סקי בקמפיטלו