מסלול טיול מומלץ בלב הרי הדולומיטים
מאת: כרמית וייס


המסלול שאציע כאן הוא מסלול מעגלי בן 70 ק"מ, בלב הרי הדולומיטים שבצפון איטליה, שניתן לעשותו ביום אחד או לחלק אותו לשניים. לאורכו של המסלול נחצה שני מעברי הרים, נבקר באגם מלאכותי, נצעד בקניון צר ונעלה ברכבלים לתצפיות פנורמיות משתי פסגות גבוהות. באחת מהן נטעם טעמו של שלג, גם בימי הקיץ החמים.


על פסגת המרמולדה, איטליה
אחד משיאי המסלול בהרי הדולומיטים - שלג כל השנה על פסגת המרמולדה  (צילום: כרמית וייס)
 
מסלול הנסיעה יוצא וחוזר אל העיירה קנציי, עיירת סקי בחלקו הדרום-מערבי של רכס הרי הדולומיטים שבצפון איטליה, בה גם מומלץ להתמקם ללינה (ר' המלצות בסוף הכתבה). הנופים כאן הם מהדרמטיים ביותר בהרי האלפים, וכדי ליהנות מהם מומלץ לבחור ביום בהיר ככל האפשר.
לינה בעיירה קנציי (המלצות בסוף הכתבה)
ניתן לעשות את המסלול ביום אחד (צאו מוקדם), יומיים (עדיף), ואפילו יותר (כל המרבה הרי זה משובח!).

 

מסלול הנסיעה המתואר בכתבה:
העיירה קנציי (A), אגם פדאיה (B), מלאגה צ'יאפלה ועלייה למרמולדה (C), 
קניון סוטוגודה (D),
העיירה רוקה פייטורה (E), 
הכפר אנדרץ (F), העיירה אראבה (G), מעבר פורדוי ועלייה לסאס פורדוי (H), חזרה אל קנציי (A)
מקומות לינה מומלצים:

מלון אלפנרוז בעיירה אראבה באמצע המסלול  |   B&B צ'זה פלנבר & מלון דירות קונטרין בעיירה קנציי


טיולי אופניים



שלב ראשון – מתחילים בטיפוס

התחלה: קנציי (Canazei)
סיום: אגם פדאיה (Lago di Fedaia)
מרחק: 13 ק"מ
נסיעה נטו: 30 דקות

נצא מהעיירה קנציי (Canazei) מזרחה, על כביש SS641. בדרכנו נעבור בשני כפרים קטנים, שכיום הם יותר פרברים של קנציי. הראשון הוא הכפר אָלְבָה (Alba), כפר קטן, בו נמצא אצטדיון הקרח הגדול ביותר באזור ולצידו רחבת החלקה על הקרח. השני, על המדרונות לשמאלנו, הוא פֶנְיָה (Penia). זהו כפר הררי קטן ששמר במידה רבה על צביונו הכפרי. בראש הגבעה כנסיה קטנה ומסביבה פזורים בתי הכפר. בכפר גם מנסרה עתיקה, מהמאה ה-16, המופעלת בכוח המים. מכיוון שיש לנו היום תוכנית ארוכה, לא נעצור בשני הכפרים הללו. תמיד נוכל "לקפוץ" אליהם מקנציי.
 
רק יצאנו מהאזור הבנוי ומיד מתחילים בטיפוס. קטע זה של הדרך לוקח אותנו מגובה 1,460 מטר בעמק, לגובה 2,055 מטר במעבר ההרים, אך הדרך מתפתלת במתינות והנסיעה נעימה. מימיננו ההרים התלולים של רכס מרמולדה (Marmolada), הרכס הגבוה ביותר בהרי הדולומיטים, שפסגותיו מכוסות קרחוני עד. משמאלנו רכס סלה (Sella Grupe), הרכס השני בגובהו בהרי הדולומיטים. לצידי הכביש מספר נקודות עצירה, עם מפרצי חנייה בטוחים, ומאוד מומלץ לעצור לתצפית. מדרום ניתן כבר להבחין בקרחונים על פסגות המרמולדה, והלבן על ההרים תמיד מעורר התרגשות ושמחה.
 
באופן מפתיע, ללא כל אזהרה מוקדמת, מופיע לימיננו אגם תכול, מרהיב ביופיו. הגענו לסופו של השלב הראשון במסלול, וזה הזמן להחנות את הרכב ולצאת לסיבוב קצר על גדות אגם פדאיה. האגם המלאכותי נוצר מבניית סכר, 55 מטרים גובהו ו- 342 מטרים אורכו. הרים גבוהים מקיפים אותו כמעט מכל עבר, והם משתקפים בצורה מושלמת בגווני הכחול. בחורף האגם קפוא כולו. מומלץ לצאת להליכה קצרה על הסכר ולספוג את הנופים. החרוצים וקלי הרגליים יכולים להקיף את האגם ברגל.
 
תצפית אל קרחוני המרמולדה, איטליה
תצפית על האגם המלאכותי פדאיה וההרים המשתקפים בו  (צילום: כרמית וייס)
 

שלב שני – ברכבל אל הפסגה המושלגת

התחלה: אגם פדאיה (Lago di Fedaia)
סיום: מלגה צ'יאפלה (Malga Ciapela)
מרחק: 6 ק"מ
נסיעה נטו: 10 דקות
 
אנו ממשיכים בנסיעה על כביש SS641, עוברים את מעבר ההרים פדאיה (Passo Fedaia), שגובהו 2,055 מטר והוא מסמן את הגבול בין מחוז טרנטינו אלטו-אדיג'ה למחוז ונטו. לא נעצור במעבר עצמו ולמעשה כמעט לא נרגיש שחלפנו על פניו. מכאן נתחיל בירידה, העושה דרכה תוך מספר פיתולים רחבים עד הכפר הזעיר מלגה צ'יאפלה. זהו בעיקר מתחם תיירות, המשרת את העולים לפסגת המרמולדה. יש כאן מסעדה, פנסיון קטן והכי חשוב... שירותים (מייד תבינו מדוע).
 
נחנה בחנייה שליד תחנת הרכבל, נקנה כרטיסים בקופה, ונצא אל אחד משיאי הטיול בהרי הדולומיטים – פסגת המרמולדהכאמור, זהו הרכס הגבוה ביותר בהרי הדולומיטים, המתנשא לגובה 3,343 מטר, ועליו נמצא גם הקרחון הגדול היחיד ששרד באזור זה. אנו נעלה לפסגתו השנייה בגובהה, פסגת פונטה רוקה (Punta Rocca), לביקור בקרחון ותצפית פנורמית מרהיבה של 360 מעלות. הגונדולה תעלה אותנו 1,800 מטרים, דרך שתי תחנות ביניים (שימו לב, בכל תחנות הרכבל העליונות אין שירותים). הביאו נעלי הליכה טובות ואטומות למים וביגוד חם ותוכלו לצעוד מעט על הקרחון, להשתעשע בשלג וללכת לנקודות תצפית נוספות.
 
בתחנת הרכבל השניה, תחנת Serauta, נמצא מוזיאון המלחמה הגדולה (Museo della Grande Guerra), שהכניסה אליו ללא תשלום. המוזיאון מציג עדויות מקרבות מלחמת העולם הראשונה על רכס המרמולדה, בהם לחמו האיטלקים נגד כוחות הקיסרות האוסטרו-הונגרית. מיטיבי הלכת יכולים לצעוד מכאן בשבילים המסומנים, שאחד מהם מגיע עד לפסגה.
 
 
על פסגת המרמולדה בשיא הקיץ, איטליה
אגם פדאיה בו עברנו מקודם, כפי שהוא נראה מפסגת המרמולדה בקיץ  (צילום: כרמית וייס)
 
על פסגת המרמולדה בשיא הקיץ, איטליה
חגיגה מושלגת על פסגת המרמולדה בשיא הקיץ  (צילום: כרמית וייס)




שלב שלישי – טיול בקניון סוטוגודה

התחלה: מלגה צ'יאפלה (Malga Ciapela)
סיום: סוטוגודה (Sottoguda)
מרחק: 3 ק"מ
נסיעה נטו: 10 דקות
 
אנו ממשיכים בנסיעה קצרה מזרחה על כביש SS641, לעבר הכפר סוטוגודה. שעת צהריים הגיעה וכדאי לעצור בדרך לפיקניק של ארוחת צהריים (אם טרם אכלתם במסעדה של מאלגה צ'יאפלה). לצד הכביש מספר שולחנות עץ, כרי דשא ירוקים ושלווה אלוהית. אם אינכם מצוידים לפיקניק (או שאינכם חובבי הז'אנר) וטרם אכלתם, תוכלו למצוא מסעדה או שתיים בפנסיונים של הכפר סוטוגודה, וכן תמצאו שם שתיים-שלוש חנויות קטנות המוכרות בעיקר מזכרות ותוצרת מקומית.
 
נפנה שמאלה וניכנס לכפר סוטוגודה. ניסע בעקבות השילוט לחנייה ונצא לטיול רגלי קצר בקניון סראי די סוטוגודה (Serrai di Sottoguda). זהו קניון צר, בעל קירות תלולים וגבוהים, שבמרכזו זורם נהר המנקז את מימיו הקפואים של קרחון המרמולדה. ההליכה על כביש, המתאים גם לעגלות נכים ותינוקות. אפשר גם לנסוע ברכבת קרוניות קטנה, הנוסעת לכל אורכו מספר פעמים ביום (בתשלום). סופו של המסלול בן שני הק"מ בקניון, בכפר מאלגה צ'יאפלה ממנו הגענו לכאן. אפשר גם להתחיל מכאן ולשלוח "נהג תורן", שיפגוש אותנו בסוף המסלול.
 
קניון סוטוגודה, מסלול טיול בדולומיטים, איטליה
קניון סוטוגודה, כביש נוח להליכה ומים קפואים שאפשר לשכשך בהם רגליים  (צילום: TommasoT)

הרכבת הקטנה בקניון סוטוגודה, איטליה
הרכבת הקטנה הנוסעת בקניון סוטוגודה, אפשר ומומלץ גם ברגל  (צילום: כרמית וייס)

שלב רביעי – כביש הדולומיטים

התחלה: סוטוגודה (Sottoguda)
סיום: אנדרץ (Andraz)
מרחק: 17 ק"מ
נסיעה נטו: 30 דקות
 
נצא מסוטוגודה מזרחה על כביש SS641, וניסע בכביש העושה דרכו בעמק. בקצהו המזרחי של העמק נעבור בעיירת המחוז רוקה פייטורה (Rocca Pietore). בעיירה מתגוררים 1500 תושבים, שחלקם דוברי לאדין ושומרים על מסורת הלאדין. בעיירה יש בתי מלון, חנויות מזכרות ובתי מלאכה לעבודות ברזל, התמחות שעוברת כאן מדור לדור.
 
מעט אחרי רוקה פייטורה נפנה צפונה לכביש SR203, שייקח אותנו עד לחיבור שלו עם כביש SR48. הכביש מתפתל בינות יערות גבוהים, וברגעים מסוימים בנסיעה יש תחושה שאולי הלכנו לאיבוד. לאורך הכביש מספר נקודות (לא ממש מוסדרות, אבל התנועה דלילה) המאפשרות תצפיות יפות לכיוון פסגות המרמולדה המושלגות במערב.
 
נפנה שמאלה (מערבה) לכביש SR48, המכונה בפי רבים "כביש הדולומיטים". נסיעה קצרה תיקח אותנו לכפר הקטנטן אנדרץ. אם לא תהיו ערניים תפספסו בקלות את הפנייה שמאלה לכפר. הכפר אינו יעד תיירותי פופולרי (האמת, הוא אינו יעד תיירות כלל), וזה בדיוק קסמו. מומלץ לשוטט מעט בין בתי הכפר, גם לצורך חילוץ עצמות מהנסיעה. בקצהו המזרחי של הכפר זורם נהר Rio di Andraz, היוצר מפלים קטנים בדרכו לעמק.
 עוד על שפת הלאדין בכתבה: הרי הדולומיטים - היכרות ראשונה
 
משק בכפר הקטן אנדרץ, איטליה
 מפלים בפאתי הכפר אנדרץ, דולומיטים איטליה
 משק בכפר הקטן אנדרץ והמפלים בפאתי הכפר  (צילום: כרמית וייס)
 

שלב חמישי – תצפית פנורמית מהפסגה

התחלה: אנדרץ (Andraz)
סיום: מעבר פורדוי (Passo Pordoi)
מרחק: 20 ק"מ
נסיעה נטו: 30 דקות
 
אחרי הביקור הקצר בכפר אנדרץ, נחזור לכביש SR48 ונמשיך עמו מערבה לעבר מעבר ההרים פורדוי. בדרך נעבור בעיירת הסקי אראבה (Arabba), השוכנת לרגלי מצוקי רכס סלה. זוהי אחת מעיירות הסקי הגדולות של האזור, בזכות מיקומה על מסלול הסקי המעגלי סלה רונדה (מסלול מעגלי המקיף את רכס סלה).
 
מכאן, עדיין על כביש SR48, נתחיל בטיפוס למעבר ההרים השני במסלול זה. כאן הכביש כבר אינו מפנק כמו במעבר ההרים הקודם – 33 פיתוליו בעלייה (לבאים כמונו ממזרח) ו- 28 הפיתולים בירידה, הם בהחלט חוויה מהפכת קרביים. אך הנופים הנפלאים מפצים בגדול על הקושי של הנהג, ותטיבו לראותם ממספר נקודות תצפית בהן תוכלו לעצור בבטחה בדרך.
 
מעבר פורדוי (Passo Pordoi) הוא הדרומי מבין ארבעת מעברי ההרים המקיפים את רכס סלה, וגובהו 2,239 מטר. לאחר תצפית על העמקים למרגלותיכם ועל הפסגות מכל עבר, מומלץ לשתות כוס קפה (או שוקו חם) באחת מבקתות ההרים, ולעלות בגונדולה לפסגת סאס פורדוי (Sass Pordoi), שגובהה 2,950 מטר. זוהי הפסגה הגבוהה ביותר על רכס סלה אליה ניתן להגיע עם רכבל, והיא מעניקה תצפית פנורמית מרהיבה על האזור. מכאן גם תוכלו לראות את הפיתולים בהם הגעתם לכאן ואת אלו שעוד תצטרכו לרדת...
 
תצפית מפסגת סאס פורדוי, מסלול בדולומיטים, צפון איטליה
תצפית מפסגת סאס פורדוי, מסלול דולומיטים, איטליה
תצפית מפסגת סאס פורדוי בחורף, במהלך חופשת סקי בדולומיטים
הפסגה הגבוהה ביותר על רכס סלה אליה ניתן להגיע עם רכבל 
  (צילום: כרמית וייס)
 


*** לפני שמתחילים בדרך חזרה ***

לפני שנגיע לשלב השישי והאחרון במסלול, אני רוצה להציע לכם לחתוך אותו באחד המקומות הכי יפים של שלב 5 ושל המסלול כולו - בעיירה אראבה - ממנה ניתן לטייל בהמשך לעמקים הצפוניים של סלה רונדה - עמק ואל באדיה (Val Badia) ועמק וָאל גָארְדֶנָה (Val Gardena).

שימו לב, עד העיירה אראבה עברנו כ- 50 ק"מ ונותרו לנו עוד כ- 22 ק"מ, אבל בחלק זה עלינו לעבור מעבר הרים גבוה (מעבר פורדוי) וכבישים מאד מפותלים - לפניו ואחריו, עם המון נקודות תצפית משגעות, כולל עליה ברכבל לסאס פורדוי. כך שמי שאוהב טיול נינוח יותר מומלץ לו לעצור כאן, ולהרוויח טיול אל אחד העמקים היפים ביותר בדולומיטים.

בעיירה אראבה יש בתי מלון רבים, ואני אמליץ כאן על מלון אלפנרוז (Hotel Alpenrose) הממוקם ממש על כביש הדולומיטים (48) ומציע חדרים זוגיים, חדרי משפחה ודירות בסגנון אלפיני מקסים. למלון יש חניה ומסעדה, ובהליכה קצרצרה למרכז הכפר תמצאו מסעדות נוספות וכמה חנויות.

מלון מומלץ בדולומיטים, העיירה אראבה
מלון אלפנרוז
 - אפשרות נחמדה במיוחד לחתוך את המסלול לשניים ולהעמיק את הטיול באזור העיירה המקסימה אראבה

העיירה אראבה, מסלול טיול בדולומיטים, איטליה
העיירה המקסימה אראבה, מי שישאר כאן לילה בהחלט ירוויח  (צילום: clodio)


 

שלב שישי – 33 פיתולים בדרך הביתה

התחלה: מעבר פורדוי (Passo Pordoi)
סיום: קנציי (Canazei)
מרחק: 12 ק"מ
נסיעה נטו: 20 דקות
 
ממעבר פורדוי נמשיך כל הזמן עם כביש SR48. הדרך יורדת 28 פיתולים, ואם איבדתם את הספירה, בכל סיבוב יש שלט המציין את המספר. יש מספר נקודות עצירה לתצפיות, אבל אחרי התצפית מהמעבר, זה כבר קצת מיותר. לאחר כ- 6 ק"מ מגיעים לצומת המתפצל לכביש SR242, אבל אנחנו נשארים על כביש SR48 עד שנראה סוף סוף את בתי העיירה קנציי.
 
קנציי היא עיירת סקי, עם מספר רב של בתי מלון, פנסיונים, דירות וחדרים להשכרה. זהו מקום מצוין להישאר בו ללינת לילה, אחד או יותר. גם העיירות והכפרים האחרים בעמק מציעים אפשרויות לינה רבות, אך קנציי היא המפותחת ביותר מבחינה תיירותית. הרחוב הראשי מציע חנויות, מסעדות ובתי קפה לרוב. לעת ערב הכול מואר בהמוני נורות צבעוניות, ותיירים רבים גודשים את הרחובות ובתי הקפה.
 
סתווניות לצדי הכביש האיטלקי
כותבת שורות אלו מצלמת סתווניות לצידי הכביש  (צילום: הילה וייס)
 

טיפים לדרך בהרי הדולומיטים

כמה נוהגים: אורכו של המסלול שהוצע כאן הוא 70 ק"מ. זמן הנסיעה לפי גוגל-מפ הוא כ- 2 שעות, אך לדעתי זהו נתון מטעה, שלא לוקח בחשבון את הכבישים הצרים והמפותלים. בנוסף, אנו כתיירים ננהג הרבה יותר לאט, כי הרי נרצה להביט מהחלון, לעצור מדי פעם לתצפית, לעלות ברכבלים ולצאת למסלולי הליכה קצרים. הנהיגה אינה קלה, אך הכבישים טובים והשילוט מצוין.
איפה לישון: אם כוונתכם לעשות את המסלול ביום אחד (אפשרי אם לא יוצאים למסלולים רגליים ארוכים), כדאי ללון לפחות שני לילות בקנציי או בעיירות הסמוכות בעמק. אני ממליצה ללון באזור זה מספר ימים ולצאת לטיולי כוכב מעמק ואל די פאסה - יש המון מה לראות.
מזג אוויר: בקיץ מזג האוויר נעים, ואם חם מעט תמיד ניתן לברוח להרים. המסלול עולה לשתי פסגות גבוהות, ויש להצטייד בביגוד חם בשכבות.
מתי לנסוע: העונה הטובה ביותר היא מיוני עד ספטמבר. עומס התיירים אינו מעיק, מכיוון שהתשתית בנויה לכמות גדולה בהרבה של גולשי הסקי בחורף. גם באפריל-מאי ובאוקטובר-נובמבר ניתן לטייל, אם כי מעט קריר יותר. שתי הגונדולות שבמסלול פועלות עד סוף עונת הסקי (תחילת אפריל) וחוזרות לפעול במאי-יוני.
טיול חורף: בחורף נכבש האזור כולו על ידי גולשי הסקי. מעברי ההרים נסגרים לעיתים נדירות מאוד, אם בכלל, מכיוון שהם צירי תנועה מרכזיים שאין להם חלופה. אם אתם לא מפחדים מקצת קור, תוכלו ליהנות מנופים מושלגים, ואם אתם גולשים – זו בכלל חגיגה.

 
כבישים מפותלים למעברי הרים בדולומיטים
פיתול אחד לדוגמא, עכשיו דמיינו כמה עשרות כאלו לפני ואחרי כל מעבר הרים  (צילום: 
baratroli)
 


בתי מלון מומלצים בעיירה קנציי 
מיקום מומלץ כנקודת מוצא למסלול בכתבה זו

B&B צ'זה פלנבר (B&B Cèsa Planber) הוא מלון בוטיק משפחתי ברחוב צדדי ושקט במרכז קנציי, 300 מ' מתחנת הרכבל בלוודר לסלה רונדה. חדרים וסוויטות משפחתיות, עם מרפסת לנוף מדהים, בחלק מהן מיזוג אוויר. ארוחת הבוקר מגוונת ומפנקת והמארחים נכונים לתת יעוץ ועזרה בכל שעה. בקרבת מקום בריכה ומרכז בריאות, מסעדות וחנויות ציוד סקי שלחלקן הסדר הנחות. לרשות האורחים גן מפנק, חניה מקורה וחדר ציוד סקי. 
דירות גדולות יותר של אותם בעלים ניתן למצוא כאן

B&B צ'זה פלנבר, קנציי
B&B צ'זה פלנבר  מארחים חמים ואדיבים, מיקום מעולה, מה עוד צריך?
 
מלון הדירות קונטרין (Residence Contrin) ממקום בפאתיה המזרחיים של העיירה קנציי. הוא מרוחק כחצי ק"מ ממרכז העיירה וכ- 200 מ' מתחנת הרכבל Pecol שעולה לאזור הסקי Belvedere, המקושר למסלולי הסלה רונדה. הדירות שגודלן 18-40 מ' יכולות לארח עד 6 איש, מרוהטות עץ וכוללות מטבחון עם מקרר וכיריים. בחורף ניתן להגיע עם הרכבל למסלולי הסלה רונדה, או עם אוטובוס הסקי לאזורי הסקי האחרים בעמק ואל די-פאסה, ואילו בקיץ מיקומו נהדר לטיולים ופעילויות באזור.

מלון מומלץ בעיירה קנציי שבדלומיטים
מלון הדירות קונטרין  מיקום נפלא לגולשי הסקי בחורף ולמטיילי הקיץ

בתי מלון באזור שדה התעופה של מילאנו

מלון וילה מלפנסה (Hotel Villa Malpensa) הוא מלון 4 כוכבים הממוקם במרחק של 800 מטרים מטרמינל 1 של שדה התעופה. המלון מציע חדרים לזוגות וליחידים, כולם ממוזגים וכוללים אינטרנט אלחוטי חינם וטלוויזיה עם ערוצי לוויין. בופה ארוחת בוקר עשיר מוגש בין השעות 05:00 עד 10:00. במלון חניה חינם וכן הסעות מ/אל שדה התעופה במחיר נמוך.
 
מלון שרתון מילאן מלפנסה (Sheraton Milan Malpensa Airport Hotel) גם הוא ברמת 4 כוכבים, והוא ממוקם בתוך טרמינל 1. במלון מגוון חדרים ממוזגים ואטומים לרעש, חניה צמודה, בריכה ומרכז ספא. ניתן ללכת ברגל מרחק קצר לדלפקי טרמינל 1, תחנות השכרת הרכב, ותחנת הרכבת למילאנו. 
 


מידע נוסף

לינה בעיירה קנציי
 

כתבות נוספות על הרי הדולומיטים

הרי הדולומיטים: היכרות ראשונה – היכרות ראשונית עם ההרים ותושביהם
הרי הדולומיטים: עמק ואל די פאסה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
הרי הדולומיטים: וָאל גָארְדֶנָה – היכרות עם העמק, העיירות, הכפרים ומסלולי טיול
הרי הדולומיטים: אתרים שכדאי להכיר – מקומות נוספים שכדאי לבקר בהם
סקי סובב סלה רונדה – חופשת סקי בהרי הדולומיטים


כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר