טיול במחוז דבון –
דרום-מערב אנגליה הכפרית
מאת: סטיב אלן
המסע אל מחוזות ילדותי, אותו ערכתי עם בתי הצעירה שֶלי, בת התשע, החל בביקור מרתק בעיר ברייטון, והמשיך אל עבר מחוז דבון, בדרום-מערב אנגליה.
אתם מוזמנים להצטרף אלינו למסע במחוז דבון על נופיו המגוונים.

דרטמות' היא אחת מהעיירות היפות ביותר במחוז דבון. במשך אלף שנים פקדו מלחים את הנמל העתיק,
הנורמנים השתמשו בו כנמל מסחרי, ריצ'רד לב הארי והצלבנים הפליגו מכאן למלחמתם בארץ הקודש (צילום: emzet70)
הנורמנים השתמשו בו כנמל מסחרי, ריצ'רד לב הארי והצלבנים הפליגו מכאן למלחמתם בארץ הקודש
יעדים במחוז דבון המוזכרים בכתבה, ושני מלונות מומלצים:
מלון המפטון ביי הילטון טורקי בעיר טורקי | מלון מוקסי פלימות' בעיר פלימות'
בחזרה לילדות
מחוז דֶבון (Devon ), בדרום-מערב אנגליה, הוא המחוז השני בגודלו באנגליה. הוא מיוחד בגיוונו הרב. צוקי חוף דרמטיים ופראיים בצפון, לעומת החולות המוזהבים של הריביירה האנגלית בדרום. כפרי דייגים קטנים בני מאות שנים לצד ערים גדולות כגון אקזטר (Exeter) ופלימות' (Plymouth). חופים ומפרצים קטנים ושלווים. כל אלה הופכים את מחוז דבון לחגיגה. אבל מחוז דבון מציע לא רק ים וחופים. הרחק מהים יש נופים ירוקים ופוריים, המקושטים בכפרים אנגליים טיפוסיים, טירות עתיקות ושני פארקים לאומיים, אקסמור ודרטמור, המציעים טיולים רגליים וטיולי סוסים בין גבעות וביצות בטבע בראשיתי. בשל קוצר הזמן החלטנו להתרכז בביקור באזור הדרומי של מחוז דבון.
למרות שאני נוהג לטייל לא מעט בחו"ל, תמיד מפתיעים אותי מחדש המרחקים הגדולים לעומת קנה המידה של ארצנו. הנסיעה ברכבת לאורך חופה הדרומי של אנגליה, 320 ק"מ, שלעין הישראלית, הרגילה למרחקים על מפת ישראל, נראית כאילו תימשך שלוש שעות לכל היותר, ערכה יום שלם. שלי, בתי בת התשע, דאגה לעצמה לתעסוקה רבה, בדמות ספרים וכלי כתיבה. בטיסות היא לא מצליחה לקרוא או להעסיק את עצמה, אולם ברכבת, למרות שיש הרבה יותר מה לראות מבעד לחלון, היא לא שאלה אפילו פעם אחת מתי מגיעים. לאחר עצירה קצרה כדי להחליף רכבת בעיר הנמל סאות'המפטון ( Southampton), המשכנו ליעדנו הראשון, העיר טורקי (Torquay) שבמחוז דבון.

מחוז דבון – חופים יפים, מפרצים שקטים וגבעות מוריקות (צילום: ianwool)

מחוז דבון – חופים יפים, מפרצים שקטים וגבעות מוריקות (צילום: ianwool)
העיר טורקי – העיירה של פולטי
העיר טורקי מכונה "מלכת הריביירה האנגלית", בשל הדקלים, הצמחים האקזוטיים, חולות זהב בחופים רחבים, מפרצים שקטים, מזג אוויר מתון יחסית ונקודות תצפית גבוהות. טורקי, כמו אחיותיה העיירות פייגנטון (Paignton) וברקסהם (Brixham) , החלה את דרכה במאה ה-17 ככפר דייגים. הצי הבריטי נהג לעגון במפרץ השלֵו, נשות המלחים באו בהמוניהן לבקר את יקיריהן, והן היו לתיירות הראשונות של טורקי. ב-1842 קושרה העיירה למסילת הברזל וכמו ברייטון הפכה יעד מועדף לתיירים הויקטוריאניים. כמוהם, רק במאה ה-20, הפכה גם משפחתי, בשנות ה-60, את ברייטון ואת טורקי ליעדי נופש משפחתי מועדפים.
בלבי שמור מקום לטורקי, ולא רק בגלל זיכרונות הילדות – הסדרה האגדית המלון של פולטי מתרחשת בטורקי (הסדרה לא צולמה בטורקי, אבל בית המלון היה כביכול בעיירה). דמותו של פולטי מבוססת על דמותו של ג'ון סינקלייר, בעל בית מלון בעירה, שאותו פגש ג'ון קליז באחד מביקוריו במקום בלוויית צוות השחקנים של מונטי פייטון. מי שמבקש שיעליבו אותו כמו שפולטי העליב את אורחיו יתאכזב, שכן ג'ון סינקלייר היגר לפלורידה בשנות ה-70 ונפטר בשנת 1981.

העיר טורקי מכונה מלכת הריביירה האנגלית, בשל הדקלים, הצמחים האקזוטיים,
חולות זהב בחופים רחבים, מפרצים שקטים, מזג אוויר מתון יחסית ונקודות תצפית גבוהות (צילום: AndyRoland)
חולות זהב בחופים רחבים, מפרצים שקטים, מזג אוויר מתון יחסית ונקודות תצפית גבוהות (צילום: AndyRoland)
מלון מומלץ בעיר טורקי
מלון המפטון ביי הילטון טורקי ( Hampton By Hilton Torquay ) ממוקם במרכז העיר, במרחק 800 מ' מחוף הים והנמל. במלון יש מסעדה, בר, חדר כושר וחדרים מרווחים וממוזגים, שחלק מהם מתאימים למשפחות ולאורחים בעלי קשיי ניידות, ולחלקם נוף לעיר ולנמל.
דרטמות' – מהיפות שבעיירות דבון
כדי להסתובב בין הכפרים ולהגיע לחופים המעניינים שבמחוז דבון, אין ברירה אלא לשכור רכב. יצאנו מהעיר טורקי לכיוון אחת מהעיירות היפות ביותר במחוז – דרטמות' (Dartmouth ), השוכנת מספר קילומטרים דרומית לטורקי. במשך אלף שנים פקדו מלחים את הנמל העתיק, השוכן לגדות הנהר הציורי דרט (Dart) , מוקף בגבעות תלולות מכוסות יער. הנורמנים השתמשו בו כנמל מסחרי. ריצ'רד לב הארי והצלבנים הפליגו מכאן למלחמתם בארץ הקודש.
מכיוון שהכביש הראשי מעולם לא הגיע עד למפרץ דרטמות' הישן, נשמרו אופיו הייחודי והאווירה ההיסטורית. הטיילת של דרטמות' נמתחת לאורך העיירה, מהמזח החדש ועד למפרץ ביירד (Bayard's Cove ) ההיסטורי. הרחובות מסביב למפרץ ביירד לא השתנו מאז שנת 1539. הסמטאות הצרות והתלולות שיורדות למפרץ השלֵו, הסירות הקטנות העוגנות בו והבתים הישנים, הצבועים בצבעי פסטל, יוצרים אווירה פסטורלית.
בעיירה ובסביבתה יש כמה דוגמאות נהדרות לארכיטקטורה מימי הביניים. הבניין העתיק ביותר בו ביקרנו הוא פאב צ'רוב (The Cherub Pub ), שנבנה ב-1380. דרומית לעיירה נמצאות שתי טירות מרשימות מהמאה ה-15, טירת דרטמות' (Dartmouth Castle) וטירת Kingswear (Kingswear Castle) .
לינה בעיירה דרטמות'
לינה בעיירה דרטמות'

הסמטאות הצרות והתלולות של דרטמות' יורדות למפרץ השלֵו,
הסירות הקטנות העוגנות בו והבתים הישנים, הצבועים בצבעי פסטל, יוצרים אווירה פסטורלית (צילום: emzet70)
מתחילים את היום בסטארט פוינט
למחרת, לאחר ארוחת בוקר עשירה, המשכנו 20 ק"מ דרומה לאורך החוף, לנקודה הדרומית ביותר במחוז דבון. סטארט פוינט (Start Point ), "נקודת ההתחלה", כשמה כן היא, מגדלור הניצב על שפת לשון ים צרה. הלכנו צפונה בשביל הנמתח לאורך הגבעות, כאשר הים לרגלינו. "שביל החוף" עובר לכל אורכו של החוף של דבון. הרוח חבטה בנו בחוזקה אבל ההליכה הייתה מרעננת ובסופה הגענו להילסאנדס (Hillsands ), "גבעות חול" בעברית. זהו כפר נטוש לצד גבעה תלולה, שהים נפרש כמה עשרות מטרים למרגלותיה. כפר דייגים זה נהרס לחלוטין בשנת 1917 כתוצאה מסערה חזקה ששטפה את האזור. (הקטע בין "נקודת ההתחלה" להילסאנדס אורכו בערך 4 ק"מ.)
חזרנו למכונית והמשכנו לשפך סלקומב (Salcombe Estuary), אשר למרות שמו אינו שפך אלא לשון ים, מאחר שאין בו מקור מים מתוקים. בפתח ה"שפך" שוכנת העיירה סלקומב ( Salcombe ). השפך מעניק מחסה לטבע ולבני האדם. ציפורים נודדות נראות כאן בהמוניהן, והשפך הגדול מתגאה במגוון עשיר ונדיר של צמחים ושל דגים (אפילו דולפינים) וגם במין מסוים של כריש, המבקר בו בתדירות גבוהה. גם ימאים מוצאים מפלט בשפך המוגן, המהווה את אחד המעגנים הפופולריים ביותר ב בריטניה ליאכטות ולסירות מכל הסוגים. בעונת הקיץ מפליגה מעבורת בין העיירות והכפרים הפזורים לאורך השפך. בחורף ובעונות המעבר מפליגה המעבורת בין סלקומב לצדו המזרחי של השפך, שם שוכנת העיירה הקטנה איסט פורטלמות' (East Portlemouth) .


גם ימאים מוצאים מפלט בשפך המוגן, המהווה את אחד המעגנים הפופולריים ביותר בבריטניה (צילום: Kodachrome25)
פלימות' אחת מחמישים
למרות שיש סיבות רבות לבקר בעיר הנמל ההיסטורית פלימות' (Plymouth ), החלטנו שעדיף להתרכז בכפרים, בעיירות הקטנות ובנופי הטבע שבסביבת מחוז דבון. מאחר שהבטחתי לשלי שבטיול זה היא תוכל להחליק על קרח, ובפלימות' נמצאת זירת ההחלקה היחידה במחוז דבון, לא הייתה ברירה אלא לקפוץ (38 ק"מ) לעיר לביקור קצר.
בעולם יש למעלה מחמישים מקומות הקרויים פלימות', אבל עיר הנמל שבדרום מערב אנגליה היא הדבר האמיתי. בדברי ימיה העשירים של פלימות' נכתב אחד מהאירועים החשובים ביותר בהיסטוריה של בריטניה – הכנעת הארמדה הספרדית על ידי סר פרנסיס דרייק ב-1588. האגדה מספרת שכאשר הודיעו לסר פרנסיס דרייק שהצי הספרדי נראה באופק, הוא היה עסוק במשחק כדורת ואמר שיש לו מספיק זמן כדי לנצח במשחק וגם כדי לנצח את הצי הספרדי.
פלימות' הוא גם המקום ממנו יצאו הצליינים הראשונים במאה ה-17, על הספינה מייפלאואר, בדרכם אל ה"עולם החדש" שבאמריקה הצפונית. האזור שמסביב לנמל מציע מגוון של פעילויות, בעיקר כאלו הקשורות לים.
בנסיעותיי עם ילדיי אני נוהג לבדוק היכן נמצא המתנ"ס המקומי, המציע פעילויות מיוחדות לילדים, בדרך כלל שונות מאלו שיש בארץ. כך הגענו אל זירת ההחלקה על הקרח שבפלימות', ולאחר ששלי נפלה על הישבן כמה פעמים (והצליחה להפיל עוד כמה אנשים יחד איתה) יצאנו החוצה לאוויר הצח והנקי.

פלימות', עיר הנמל המפורסמת שראתה כמה אירועים חשובים בהיסטוריה של בריטניה (צילום: Brian Aitkenhead)
מלון מומלץ בעיר פלימות'
מלון מוקסי פלימות' (Moxy Plymouth) ממוקם במרכז העיר ומעוצב בסגנון מודרני וצעיר, עם דגש על נוחות ואווירה נעימה. חדרי המלון מתאימים לזוגות ומשפחות, חלקם גדולים מאד וכולם עם מיזוג אוויר.

פלימות', עיר הנמל המפורסמת שראתה כמה אירועים חשובים בהיסטוריה של בריטניה (צילום: Brian Aitkenhead)
מלון מוקסי פלימות' (Moxy Plymouth) ממוקם במרכז העיר ומעוצב בסגנון מודרני וצעיר, עם דגש על נוחות ואווירה נעימה. חדרי המלון מתאימים לזוגות ומשפחות, חלקם גדולים מאד וכולם עם מיזוג אוויר.
הפארק של בני בסקרוויל
על מנת לשלב את הפעילויות בנופי הטבע, תכננתי לבלות את היומיים האחרונים של הטיול בפארק הלאומי דרטמור, צפונית-מזרחית לפלימות'. כדי ששלי תסכים להצטרף הבטחתי לה שנצא לטיול סוסים. שלי לומדת לרכוב על סוסים כבר חצי שנה. אני, לעומת זאת, רכבתי רק על פוני בהיותי בן שש ואוהב שהרגליים שלי נמצאות במרחק של 20 ס"מ מהקרקע לכל היותר.
הפארק הלאומי דרטמור (Dartmoor National Park) משתרע על פני שטח של 953 קמ"ר, אשר 65% מתוכם הם אבן גרניט. זהו שטח אידיאלי לטיולי סוסים. אדמת הבור של הפארק הלאומי שימשה רקע לספרו המפורסם של ארתור קונאן דויל, כלבם של בני בסקרוויל. טבע פראי, מרחבים פתוחים, נחלים קטנים וגבעות, כל אלו יוצרים שטח מצוין לרכיבה. להבדיל מארצות הברית רבים משטחי הפארקים הלאומיים של אנגליה אינם שייכים למדינה אלא נמצאים בבעלות פרטית. לא מעט חוות בפארק הלאומי דרטמור מציעות למבקרים שילוב של לינה וטיולי סוסים.
אבל לא רק חובבי סוסים יתעניינו בפארק הלאומי דרטמור, אלא גם הארכיאולוגים שבינינו. שרידים פרהיסטוריים פזורים בכל שטח הפארק, ביותר מאלף אתרים, כולל מעגלי אבנים ופסלי אבן. בנוסף לכך מצויים במקום גם שרידים מהעבר הלא רחוק של דרטמור, כגון, בנייני תעשייה מהמאה ה-18 ובית כלא גדול השוכן במרכז הפארק. בין נופי הטבע אפשר למצוא כמה עיירות וכפרים קטנים, שרובם בנויים בסגנון האנגלי הישן, עם בתי אבן גיר לבנה וגגות סכך.

הפארק הלאומי דרטמור, גם לחובבי ההיסטוריה... (צילום: TravelPics)

...וגם לחובבי הטבע (צילום: Delpixart)
לרכוב על הגבעות
בחווה בה בחרנו ללון, הפכו חלק מהאורוות לדירות קטנות בנות שני חדרים, המעוצבות בסגנון אנגלי עתיק אך מינימליסטי. סטנלי, בעל החווה, קנה את השטח לפני חמש שנים כשהגיע למקום עם אשתו ושני ילדיו מבירמינגהם, שם עבד במשך 20 שנה בחברת ביטוח. הוא סיפר לנו שחיפש חיים שלווים יותר והחליט לקנות את החווה הישנה ולהפוך אותה לפנסיון. סטנלי הוסיף ואמר, שאת החווה הוא קנה ביחד עם הסוסים, והתוודה בפנינו שלפני שהגיע לדבון לא עלה מימיו על סוס. "עכשיו אני לא יכול בלי לרכוב לפחות פעם ביום, גם בימי החורף", הוא אומר.
עשינו סיבוב באורוות ושלי התלהבה מסוס בשם טוטי, סוס גדול בצבעי חום-לבן. החלטנו להתחיל בטיול קצר כדי שאוכל להתרגל לרכיבה. התלבשנו בבגדי חורף חמים, למרות שעת הבוקר המאוחרת האדמה עדיין הייתה מכוסה בטל כבד. סטנלי הקצה לנו מלווה צמוד וזוג צעיר הצטרף לרכיבה. עד לאותו רגע האיר לנו מזג האוויר פנים, אך אחרי חצי שעה של רכיבה קלה ואיטית החלו טיפות קטנות של גשם לרדת. החלטנו לחזור לחדר עם האח המבוערת וביום המחרת, כאשר יצאנו לשטח שוב, שיחק לנו המזל והצלחנו לרכב כארבע שעות בטבע הפראי של דרטמור. למרות התנגדותי הראשונית לרכיבה, התרגלתי ואפילו התחלתי ליהנות, אם כי בירידות התלולות העדפתי לחוש בקרקע המוצקה תחת רגליי וירדתי מהסוס. בערב פחות נהניתי מפני שבקושי יכולתי לשבת והשרירים שלי היו תפוסים כאילו סחבתי את הסוס על גבי.

הפארק הלאומי דרטמור, לא מעט חוות מציעות למבקרים שילוב של לינה וטיולי סוסים (צילום: Will Tudor)
דבון – מחוז מהסרטים
פרט לסדרה המלון של פולטי, שנוצרה בהשראת דמות מקומית, סדרות טלוויזיה וסרטים רבים אחרים צולמו באתרים שונים בדבון. הנוף המגוון, חופים מבודדים, כפרי דייגים עתיקים והנוף האנגלי הטיפוסי, משכו למקום במאים רבים שחיפשו אתרי צילום אותנטיים.
הסרט תבונה ורגישות (1995) צולם באחוזת פליט (Flete Estate ), בבית סאלטראם (Saltram House ) ובכנסיית ברי פומרוי (Berry Pomeroy Church ), כולם שוכנים בדבון. גם הסרטים אהובת הקצין הצרפתי (1981) וחטוף (1972) צולמו באתרים שונים במחוז, כולל במפרץ דרטמות' ובטורקי.
הסרט שארית היום (1993), בכיכובם של השחקנים אמה תומפסון ואנתוני הופקינס, צולם בטירת פאודרהאם (Powderham Castle ) שליד העיר אקזטר. אפילו הביטלס הוקסמו ממחוז דבון וצילמו בו חלקים מהסרט לילה של יום מפרך (1964). מי שזוכר את הסדרה קו אונידין בוודאי יזהה את שפך סלקומב, בו צולמו רבות מהסצנות הימיות.
רבים מספריה של אגתה כריסטי מתרחשים בדבון, שכן הסופרת המפורסמת נולדה בטורקי, וסדרות הטלוויזיה גברת מארפל והרקול פוארו, שנוצרו על פי ספריה של כריסטי, צולמו במחוז דבון.

טירת דרטמות' מדרום לעיירה דרטמות', אחת מטירות רבות שמעוררות את הדמיון הספרותי (צילום: Joanne Davies)