ללקק את האצבעות:
	מטעמי המטבח האוזבקי
	מאת:  דני  אורבך 
האוכל באוזבקיסטן טעים ומומלץ ביותר, ומשלב בתוכו מאכלים ממספר מטבחים: הפרסי, הטורקי הרוסי והסיני.

	תה ירוק, שקדים, אגוזים ופירות יבשים (צילום: דני אורבך)
	 
	מאכלים מרכזיים ומומלצים
	להלן כמה מהמטעמים האוזבקיים (חלק מהמידע באדיבותה של נינה יצחקוב מהעיר סמרקנד, שהיא גם טבחית מעולה מאין כמוה): 
	
	
		הארוחה נפתחת בתה ירוק ומתוקים שונים, בהם חלבה בוכרית (לבאז), שאיננה מבוססת על שומשום אלא על אגוזים טחונים, פיסטוקים טחונים, בוטנים טחונים, סוכר, קמח ומים. למנה ראשונה מוגש שורפה, מרק עתיר שומן כבש (בערבית שורבה וברומנית צ'ורבה). על השולחן אגוזי מלך, שקדים, פירות יבשים מסוכרים ופירות העונה, בעיקר אבטיח ומלון.
	
	  
	
פינת ישיבה אופיינית לארוחה  (צילום: יובל נעמן)   
	
		"מנות ראשונות" באוזבקיסטן
	
		אוֹשִי-אוֹסְבּוֹ – – – 
		 
	
		 סאמסה
	
		סאמסה – 
		 
	
		לגמן  (Laghman ) –  איטריות לגמן אוזבקיות (צילום: דני אורבך)
	
		איטריות לגמן אוזבקיות (צילום: דני אורבך)
		 
	
		
		
	
		במקום הראשון – אוש-פלוב
	אוש-פְּלוֹב (Osh-Plov)  או בקיצור –  פלוב (מפרסית "פולואו", מוכר גם כפילאף), הוא ללא ספק המאכל האוזבקי (והמרכז אסייתי) הטעים ביותר. פלוב הוא אורז עם ירקות מטוגנים ובשר, ואם מכינים אותו טוב – להכנה, מטגנים בשר חתוך לקוביות, רצוי בשר כבש שמן. בינתיים חותכים גפרורי גזר ובצלים, ומוסיפים לבשר, עד שצבע הגזר האדום משתלט על התבשיל. מוסיפים אורז ומים ומחכים. כמה מחכים? זו המומחיות של אנשי האושפז, מומחי הפלוב! את היציקה הזאת אוכלים אחרי כמה כוסיות של וודקה המלכה, כדי שיחליק היטב בגרון. ביומי האחרון בסמרקנד, הכין לנו בוריס פלוב משובח, שביחד עם היין הביתי היה תענוג שנראה לי שאזכור להרבה זמן. גם הפלוב בקפה קרוואן בטשקנט היה מצוין.
	כתבה על טשקנט והרי השמיים 
	  
	
צלחת  אוש-פְּלוֹב  (צילום: דני אורבך)  
	 
	שיפודים ונהנים
	בשר על שיפוד  –  זהו בשר עוף או כבש משובח, מושחל על שיפודים, בין אם מדובר בשישליק, שיש-קבאב או קבאב. לא לפספס! הבשר הטעים ביותר הוא בלי ספק בשר הכבש. ("שיש"=שיפוד, "קבאב"=על האש). 
	 
	
פרגית שיש-קבאב  (צילום: דני אורבך) 
	 
	ומה לקינוח?
	סוּמאלאק  –  ממרח חיטה מתקתק שהכנתו היא ממש אירוע חברתי ותרבותי. מקובל באוזבקיסטן שנשים מכינות סומאלאק. יש לבחוש את הסומאלאק במשך לילה שלם. כל השכנות מכינות סומאלאק ביחד. כל אחת בוחשת בתורה, ובינתיים האחרות שרות ורוקדות. למזלי הטוב, נינה והשכנות שלה הכינו סומאלאק בדיוק כשהייתי בסמרקנד  –  אז הצלחתי לטעום מהמאכל המרשים הזה.   
	
סומאלאק  –  ללקק את האצבעות! (צילום: דני אורבך) 
	 
	
	לצד האוכל
	נוֹן/נאן ( ליפיושקה ברוסית)   –  לחם אוזבקי טרי  –  בסיס כל ארוחה. בסמרקנד ובוכרה (כמו בכל מרכז אסיה) הוא נראה כמו בייגל גדול שאין בו חור. הוא מלווה את רוב הארוחות באוזבקיסטן, ומוכרים אותו בכל מקום ברחוב ובשווקים. חלקו המרכזי פריך וקשה והיקפו רך וטעים  –  במיוחד כשהוא נקנה הישר מהמאפייה בבוקר!
	כתבה על סמרקנד ובוכרה   
	
נאן מהודר  –  לאכול או לתלות על הקיר לקישוט? (צילום: יובל נעמן) 
	  
	
נאן עממי יותר (צילום: דני אורבך)  
	 
	בָּחְש  –  תבשיל אורז בכוסברה ובשר. שמים אורז שטוף עם כל צמחי התבלין ובשר חתוך לקוביות, בתוך שק מבד-כותנה, תופרים או קושרים שלוש אצבעות מעל לתכולת השק להגבלת נפחו בזמן הבישול, ומבשלים בתוך מים רותחים שלוש או ארבע שעות. הרעיון הוא שפרט למעטה הגוש שיוצא מבושל מדי ודייסתי, שאר האורז איננו יכול להתפשט ולכן יוצא ירוק מהעשבים וגרגיריו נפרדים אחד-אחד.   
	
אורז ירוק  –  בחש – 
	 
	בתיאבון! 
	  
	
		
			מידע נוסף
		בתי מלון באוזבקיסטן
		
			כתבות נוספות על יעדי טיול באוזבקיסטן
		טשקנט והרי השמיים
		סמרקנד ובוכרה
		הקהילה היהודית באוזבקיסטן
		אתרים מרכזיים באוזבקיסטן
                                            
		הארוחה נפתחת בתה ירוק ומתוקים שונים, בהם חלבה בוכרית (לבאז), שאיננה מבוססת על שומשום אלא על אגוזים טחונים, פיסטוקים טחונים, בוטנים טחונים, סוכר, קמח ומים. למנה ראשונה מוגש שורפה, מרק עתיר שומן כבש (בערבית שורבה וברומנית צ'ורבה). על השולחן אגוזי מלך, שקדים, פירות יבשים מסוכרים ופירות העונה, בעיקר אבטיח ומלון.
	

		"מנות ראשונות" באוזבקיסטן
	
		אוֹשִי-אוֹסְבּוֹ – – – 
		 
	
		 סאמסה
	
		סאמסה – 
		 
	
		לגמן  (Laghman ) –  איטריות לגמן אוזבקיות (צילום: דני אורבך)
	
		איטריות לגמן אוזבקיות (צילום: דני אורבך)
		 
	
		
		
	
		במקום הראשון – אוש-פלוב


כתבה על טשקנט והרי השמיים


	ומה לקינוח?
	סוּמאלאק  –  ממרח חיטה מתקתק שהכנתו היא ממש אירוע חברתי ותרבותי. מקובל באוזבקיסטן שנשים מכינות סומאלאק. יש לבחוש את הסומאלאק במשך לילה שלם. כל השכנות מכינות סומאלאק ביחד. כל אחת בוחשת בתורה, ובינתיים האחרות שרות ורוקדות. למזלי הטוב, נינה והשכנות שלה הכינו סומאלאק בדיוק כשהייתי בסמרקנד  –  אז הצלחתי לטעום מהמאכל המרשים הזה.   
	
סומאלאק  –  ללקק את האצבעות! (צילום: דני אורבך) 
	 
	
	לצד האוכל
	נוֹן/נאן ( ליפיושקה ברוסית)   –  לחם אוזבקי טרי  –  בסיס כל ארוחה. בסמרקנד ובוכרה (כמו בכל מרכז אסיה) הוא נראה כמו בייגל גדול שאין בו חור. הוא מלווה את רוב הארוחות באוזבקיסטן, ומוכרים אותו בכל מקום ברחוב ובשווקים. חלקו המרכזי פריך וקשה והיקפו רך וטעים  –  במיוחד כשהוא נקנה הישר מהמאפייה בבוקר!
	כתבה על סמרקנד ובוכרה   
	
נאן מהודר  –  לאכול או לתלות על הקיר לקישוט? (צילום: יובל נעמן) 
	  
	
נאן עממי יותר (צילום: דני אורבך)  
	 
	בָּחְש  –  תבשיל אורז בכוסברה ובשר. שמים אורז שטוף עם כל צמחי התבלין ובשר חתוך לקוביות, בתוך שק מבד-כותנה, תופרים או קושרים שלוש אצבעות מעל לתכולת השק להגבלת נפחו בזמן הבישול, ומבשלים בתוך מים רותחים שלוש או ארבע שעות. הרעיון הוא שפרט למעטה הגוש שיוצא מבושל מדי ודייסתי, שאר האורז איננו יכול להתפשט ולכן יוצא ירוק מהעשבים וגרגיריו נפרדים אחד-אחד.   
	
אורז ירוק  –  בחש – 
	 
	בתיאבון! 
	  
	
		
			מידע נוסף
		בתי מלון באוזבקיסטן
		
			כתבות נוספות על יעדי טיול באוזבקיסטן
		טשקנט והרי השמיים
		סמרקנד ובוכרה
		הקהילה היהודית באוזבקיסטן
		אתרים מרכזיים באוזבקיסטן
                                            

כתבה על סמרקנד ובוכרה



			מידע נוסף
		בתי מלון באוזבקיסטן
		
			כתבות נוספות על יעדי טיול באוזבקיסטן
		טשקנט והרי השמיים
		סמרקנד ובוכרה
		הקהילה היהודית באוזבקיסטן
		אתרים מרכזיים באוזבקיסטן
סמרקנד ובוכרה
הקהילה היהודית באוזבקיסטן
אתרים מרכזיים באוזבקיסטן




 
 
   
                             
   	  	    .jpg) 
             
            .jpg)
 
  












 
     
    