הודו – מונסון ואושר
מאת: גולן לובנוב


רבות נכתב על הודו. רפובליקה פדראלית של 29 מדינות ו- 6 טריטוריות, שטחה 3.28 מיליון קמ"ר ומספר תושביה למעלה ממיליארד איש. מבחינה גיאוגרפית מתחלקת הארץ לשלושה חלקים עיקריים: רמת הדקאן מדרום, שפלת הגאנגה (גאנגס) ונהר הבראהמפוטרה במרכז, והרי ההימלאיה סוגרים מצפון.


אין ספק שאחד הדברים המייחדים את הודו יותר מכל הוא סוד אושרם של התושבים, שהינו חלק מובנה בתרבות ההודית. העיתונאי ד"ר עזריאל קרליבך ז"ל תאר בספרו "הודו – יומן דרכים" את תושבי הודו כעניים, חסרי כול, זוג בגדים אחד, אך אנשים אלו הם מאושרים, יש להם זיק של שמחה בעיניים, "עיניהם ממריאות לאינסוף", כך היא הודו גם היום 50 שנה לאחר ביקורו של עזריאל קרליבך במקום.
 
הודו 
סוד אושרם של התושבים, חלק מובנה בתרבות ההודית (צילום: משה שי)

המזרח הרחוק



סוד האושר של הודו

סוד האושר של הודו קשור קודם כל באמונתם של האנשים: תושבי הודו מרביתם הינדואיסטים, החיים במעמדות וקאסטות שונים ולמרבה הפליאה הם אינם רוצים לשנות מצב זה לתוכו הם נולדו. למען האמת הם מאמינים שאין ביכולתם לשנות את מצבם  בטח שלא בגלגול הזה, אלא רק בגלגול הבא (בחיים הבאים).

ההודי חי לפי חוק דתי: הוא נולד לתוך מעמד מסוים - נהג ריקשה או חקלאי עובד אדמה, האפשרות לשפר את מצבו ומעמדו ניתנת לו רק בגלגול הבא וזה רק בתנאי שהוא מילא את חובותיו המעמדיים בצורה הטובה ביותר, זאת אומרת שההודי נולד לתוך מעמד עם חובות מעמדיים משלו ורק את זה ההודי צריך לעשות - ובצורה הטובה והחזקה ביותר, אסור לו למלא חובות של מעמד אחר ולבטח לא לפזול לעבר מעמד אחר, מי שנולד למשפחת חקלאיים, חובותיו המעמדיים (הדאהרמה שלו) הם שהוא יישאר חקלאי כל חייו - כמו הוריו, ויעבד את האדמה בצורה הטובה ביותר. רק מילוי חובות אלה ישפרו את "הקרמה" שלו ויקדמו אותו במעגל המיתות והלידות מחדש אל הגאולה - הנירוונה (בהודית - מוקשה) אליה נכסף כל הודי.

חשבו כמה טוב היה לנו - לבעלי המחשבה של העולם המערבי, להישאר במצבנו 
ולא לרוץ כל הזמן אחרי קידום כסף ומעמד. זהו למעשה אחד היסודות הגדולים של סוד הקסם ההודי: מה שאני עושה והמצב שאני נמצא בו, זה הכי טוב לי ומה שיביאני הכי טוב לגאולה. לכן כשנטייל בהודו ונראה את מנקה האוזניים, הבנאי, החקלאי - נראה גם את האושר והניצוץ בעיניים של תושביה.

כתבות על הודו לפי אזורים 

הודו
תושבי הודו מרביתם הינדואיסטים,
החיים במעמדות וקאסטות שונים ולמרבה הפליאה הם אינם רוצים לשנות מצב זה לתוכו הם נולדו
 (צילום: משה שי)
 

סוד המונסון של הודו

בימי הקיץ יורדים גשמי המונסון בהודו - המביט בעיניים מערביות, יגיד בוודאי, קשה, לא נעים וכו', אך למעשה ירידת המונסונים בהודו זוהי נקודת שיא באושרה של הודו ותושביה.
המילה מונסון מקורה במילה הערבית מאוסים (Mausim) שפירושה עונה, ובהמשך השתרשה לתיאור התופעה של היפוך עונתי, בקנה-מידה גדול, במשטר הרוחות.
המונסון באסיה (ובהודו) הוא תוצאה של אינטראקציה בין גורמים פלנטאריים (השינוי בחום השמש כתוצאה מסיבוב כדה"א) עם גורמים ארציים: מפגש אוויר - ים - יבשה, גם בפני השטח וגם בשכבת הטרופוספרה הגבוהה. גשמי המונסון יכולים להביא עד ליותר מ- 8,000 מילימטר גשם בשנה.

האקלים בהודו נחלק לשלוש תקופות: עונה קרירה מאוקטובר עד פברואר - העונה הטובה לנסוע לטייל בהודו, במיוחד ב
מרכז הודו, העונה החמה ממרץ עד יוני - בה מתחמם מאוד מזג האוויר והחום נהיה בלתי נסבל 45-50 מעלות צלזיוס (כמובן שמעטים המזגנים). האנשים בתקופה זו מרגישים עייפים, חסרי כוח, האוויר מלא באבק וערפל. ואז באה העונה הרטובה - המונסון (יולי - ספטמבר). המונסון מתקדם בהדרגה מדרום הודו לעבר צפון הודו וגורם להקלה עצומה.
 
מפת צפון מערב הודו  מפת מרכז הודו  מפת דרום הודו
מדינות צפון הודו  | מדינות מרכז הודו  |  מדינות דרום הודו
(לחצו על מפת האזור לכניסה לכתבות)
 
הודו
ירידת המונסונים בהודו זוהי נקודת שיא באושרה של הודו ותושביה (צילום: משה שי)
 

סוד החיים של הודו

למעשה המונסונים והגשמים החזקים שהוא מביא מעניקים חיים להודו, שמרבית תושביה הם חקלאים. המונסונים הנם סם החיים של הודו וזהו זמן מאושר מאוד בהודו המודרנית.
במדינה אשר 75% מאוכלוסייתה חיה בכפרים, גשמי המונסון הנם מקור חיים, שבירה של החום החזק וזוהי נקודה מאוד מיוחדת במעגל החיים בהודו. לאיכרים מביא המונסון שמחה גדולה, עבורם מתחילה העונה הבוערת של הכשרת שדות האורז לשתילה. השמיים בתקופת המונסון מקבלים גוונים מיוחדים: הרבה אדום, צהוב חזקירוק וכחול עם גווני אפור. לכל אלה מתווספים רחובות שטופי מים, נהרות שוצפים וריחות הודו החזקים מתערבבים עם ריח הגשם.

כאשר טיילתי בפעם הראשונה בהודו וראיתי ספרים ותמונות מתקופת המונסון, אפשר היה להרגיש את היופי, השמחה והאושר שעובר על הודו - הרבה עוצמה מחשמלת יש בהודו בתקופה זו, ואין ספק שלאוהבי הודו זוהי אחת התקופות החזקות והמעניינות ביותר לטייל ולהרגיש את הודו ואנשיה. 

הודו
בתקופת המונסון אפשר להרגיש את היופי, השמחה והאושר שעובר על הודו (צילום: משה שי)
 

מידע נוסף

כתבות נוספות


גולן לובנוב אודות הכותב
גולן לובנוב, בוגר לימודי מזרח אסיה והתמחות בהודו וסין (כולל לימודי שפה בסין). מרצה ומדריך לארצות המזרח הרחוק, מרכז אסיה, אירופה ומרכז אמריקה. מנכ"ל חברת יעדים Destinations טיולים גיאוגרפים מאורגנים ולנוסע העצמאי. אתר האינטרנט של חברת יעדים











סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר