טביליסי – יין, שיק, מסאז' וסימפטיה
מאת: רוני ערן


טביליסי קיבלה את פנינו מרתקת, טעימה ואוהדת – כמו תמיד. רק שהפעם, כשמאחורינו מלחמה, חטופים, וכל העולם ואשתו מפגינים כלפינו כתף קרה – מאור פניה נכנס עמוק ללב, והיא יותר מעוד יעד מקסים לחופשה.


העין קולטת אותם מייד. הדגלים. כבר בדרך משדה התעופה נראה דגל ישראל והכתובת "אנחנו עומדים לצד ישראל", מתרגמים לנו את הכתוב. בהמשך נראה עוד כאלה ונשמע לא מעט מילים חמות, מאנשי המקום, זרים מוחלטים. אבל אין כמו לפתוח שולחן בגאורגיה כדי להרגיש חום ואהדה. ככה זה אצל הגאורגים. הוא מתמלא תוך דקות לא רק בשפע המצוין של המטבח המקומי, אלא גם בקסם של תרבות האירוח שלהם. בגינה הנחמדה של מסעדת Alubali (כתובת: 6 Giorgi Akhvlediani St.) ברובע Vera הטרנדי, נותנת אִיָה, המדריכה שלנו, סימן ראשון שאנחנו בין ידידים.

עם פתיחה של לחם תירס וגבינת סולוגוני טרייה ברוטב ועלי מנטה – אִיָה מרימה כוס יין. "יש לנו אמרה בגאורגיה: 'כל אורח הוא מתנה מאלוהים'", היא אומרת. הכוס הזאת תהיה אחת מרבות שירימו לכבודנו בגאורגיה, בעלת מסורת ייצור היין העתיקה בעולם. "ויש לנו יחס מיוחד לישראלים", היא מוסיפה. בהמשך יתברר שלאיה יש סיבה אישית דרמטית לחבב ישראלים. "שהחברות הזאת תימשך לאורך שנים, אמן!", היא פוסקת. "לחיים!", אפשר להתחיל לאכול.
 
1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

טביליסי – יעד מקסים, טעים ואוהד לישראלים (צילום: Andrey X)
רובע המרחצאות אבאנוטובאני (צילום: Andrey X)
"אמא גאורגיה" משקיפה על העיר (צילום: Andrey X)
כנסיית מטחי ופסלו של מייסד העיר, המלך וחטנג גורגסלי (צילום: MBudnikov)
גשר השלום מחבר בין העיר העתיקה לפארק רייק (צילום: Elena Odareeva)
מגדל השעון של תיאטרון גבריאדזה (צילום: k_samurkas)
מבנים תעשייתיים סובייטיים הופכים לבתי מלון מעוצבים ומפנקים (צילום: Stamba Hotel)


מפת העיר טביליסי עם יעדי הטיול המוזכרים בכתבה,
מסעדות שכדאי לאכול בהן ושני מלונות מומלצים: מלון רומס  |  מלון סטמבה


 ברירת מחדל



פילינג מסאז' וצהריים בביסטרו

3.8 מיליון תושבים חיים בגאורגיה. 83% מתושביה נוצרים אורתודוקסים, 7% מוסלמים. מיליון וחצי מתושביה חיים בבירה טביליסי, עיר נעימה עם ערב רב של סגנונות אשר מדגיש את התהפוכות ההיסטוריות, החברתיות והדתיות המרתקות שעברו עליה; את הכובשים הרבים שלה, את שנות השלטון הסובייטי, וגם את קרבתה למערב (אנגלית היא כיום השפה הרשמית השנייה בגאורגיה), שמקבלת בשנים האחרונות ביטוי תרבותי ועיצובי מקסים.

הכול ניצב זה לצד זה בעיר העתיקה. כיפות אבן בסגנון טורקי מהמאות 16-17 של מרחצאות הגופרית ברובע המרחצאות אבאנוטובאני (Abanotubani); מולם עומד חמאם, שנראה כמסגד ומעוטר בפאר בסגנון פרסי מהמאה ה-19; לאורך הרחוב הראשי אפשר לראות בתים בסגנון אירופאי, עם מרפסות מעוטרות בשבכות עץ, שנראות כמו תחרה.

חובבי ספא? כנסו לחמאם גולו (Gulo's Abano) או לחמאם אורבליאני (Orbeliani Abano), שם מותרת טבילה קבוצתית עד חמישה אנשים. טבילה של כ-10 דקות במים המכילים גופרית ושפע של מינרלים, תכין טוב טוב את עורכם לפילינג מסאז'. ריח לבנדר זה לא, אבל אי אפשר הכול בחיים. אומרים שלתרכובת הגופרית והמינרלים הטביליסית יש יתרונות בריאותיים מפליגים לעור, לעצמות, לְמה לא. אם הגעתם לרובע אבאנוטובאני בשעת צהריים – Bistro Conili (מטבח גאורגי טעים עם נגיעות מערביות ושירות טוב) הוא מקום מומלץ לאכול בו. (כתובת: Abano St. 23)
 
רובע המרחצאות אבאנוטובאני, טביליסי
מתחת לכיפות האבן – מרחצאות הגופרית של רובע אבאנוטובאני (צילום: Andrey X)
 

מעל לגשר וממרומי הרכבל

מגדל השעון (The Clock Tower) של תיאטרון גבריאדזה (Gabriadze Theater) נבנה בשנת 2010, אבל הוא נראה כלקוח מאגדת פיות. בכל שעה עגולה יוצאת דמות של מלאך אל המרפסת הקטנה במרומי המגדל שמצלצל בפעמון. ב-12 בצהריים ובשבע בערב, במרפסת השנייה של המגדל, יוצאת שורה של דמויות ומציגה את "מעגל החיים" – חתונה, לידה וכל השאר. המשך הרחוב מוביל אל רחוב המלך אֶרֶקְלֶה השני, השופע מסעדות, ברים ובתי קפה ואפשר עדיין לראות בו את הבתים הגאורגיים המסורתיים עם מרפסות העץ המקוריות.

אנחנו חוצים את גשר השלום היפה, שנמתח מעל נהר המֵטְקְוָוארִי (Mtkvari) החוצה את טביליסי, ומחבר את העיר העתיקה עם פארק רייק (Rike Park) ותחנת הרכבל. הנסיעה ברכבל מציעה את תפארתה של טביליסי מגבוה. (אם הטענתם כרטיס נסיעות יומי בעיר הוא כולל גם נסיעה ברכבל.)

הרכבל מוביל אל שתי תצפיות יפות על העיר, ומומלץ להצטייד בגביע גדול של פירות יער טריים שנמכרים בכניסה לתחנה. כמה צעדים מחוץ לתחנה מתנשא מבצר נריקלה (Narikala Fortress) מהמאה הרביעית לספירה. סמוך לו פסלה אדיר הממדים של "אמא גאורגיה" – כרתליס דדה (Kartlis Deda). בידה האחת כד יין ובשנייה חרב, לאמור – באתם בטוב? לחיים! לא בטוב? תיזהרו!
כתבה על טיול מטביליסי לבאטומי

גשר השלום ופארק רייק, טביליסי
גשר השלום מעל נהר המטקווארִי מחבר את העיר העתיקה עם פארק רייק (צילום: joyt)

מבצר נריקלה, טביליסי
מבצר נריקלה מהמאה הרביעית לספירה (צילום: Andrey X)
 

האקורדיוניסט שמנגן בין דוכני המזכרות מזהה את העברית שלנו ופוצח בנגינת "התקווה". תחנת הרכבל מעבר לנהר ממוקמת למרגלות כנסיית מטחי (Metekhi Church) מהמאה ה-13 ולצידה פסלו של מייסד העיר, המלך וחטנג גורגסלי – התצפית השנייה היפה על העיר.

חובבי שוקי פשפשים לא יחמיצו את ה-Dry Bridge Market, שוק הפשפשים של טביליסי. בעבר הוא היה שוק חלומי, שופע חפצי וינטג' ומזכרות מהעידן הסובייטי. כיום פחות, אבל עדיין אפשר למצוא בו פוסטרים מקוריים, מצלמות ישנות וגם כלים ודמויות פורצלן במחיר טוב.

כנסיית מטחי, טביליסי
כנסיית מטחי מהמאה ה-13, עוד נקודת תצפית יפה על העיר (צילום: efired)

שוק הפשפשים של טביליסי, Dry Bridge Market
חפצי וינטג' ומזכרות מהעידן הסובייטי בשוק הפשפשים של טביליסי (צילום: רוני ערן)
 

יין שנולד מתחת אדמה

מוזיאון היין של טביליסי (Tbilisi Wine Museum) השוכן במתחם קרוואנסראי (Caravanserai), שבימים עברו שימש את סוחרי דרך המשי, מציע היכרות עם היין הגאורגי. לגאורגיה מסורת עתיקה וייחודית של ייצור יין באמפורות חמר באדמה, שנכנסה ב-2013 לרשימת נכסי התרבות הבלתי מוחשיים של אונסק"ו.

"איזה ריחות אתם מריחים?", מאתגר הסומלייה ג'אוואן ומרים לעינינו כוס יין בצבע ענברי, אחת משרשרת של טעימות יין במרתף המוזיאון. מממ... וניל... ודבש. יין ענבי ה- Saperavi יוביל אל דובדבן שחור, שזיף אדום ופלפל שחור. כל טעימה מלווה ב"גאומארג'וס!" – ה"לחיים!" הגאורגי שפירושו "ניצחון!". ואנחנו מלווים את הכוסות עם "להחזרת החטופים אמן!". 

ליד המוזיאון ניצב פסלו המפורסם של הטמאדה (Tamada) – "שר המשקים", האיש שמנהל את טקס השקות גביעי היין והברכות שלצידן בארוחה הגאורגית (הפסלון המקורי מהמאה השביעית לפני הספירה מוצג במוזיאון). הטמאדה הוא אחד המאפיינים המקסימים של האירוח הגאורגי. בין תפקידיו של המנהל הזה – השקת סדרה אינסופית של כוסות יין וברכות (לכבוד המארחת, והמארח, והאורחות, והאורחים, והשנה הבאה עלינו לטובה, והמדינה, והאהבה, והחברות וכו' וגו'). עם טמאדה מוצלח אפשר לצאת מארוחה כזאת עם אמונה מוחלטת בשלום עולמי, או לפחות שמחים. מאוד.
מוזיאון היין של טביליסי
טעימות במוזיאון היין, לידו ניצב פסל הטמאדה (צילום: רוני ערן)
 

טרנדי עם יסודות סובייטיים – טביליסי המתחדשת

לא רק בתי מרחץ היסטוריים וכנסיות עתיקות תמצאו בטביליסי. בשנים האחרונות עוברת העיר התחדשות מרשימה, שמצמיחה מתחמי אירוח וקניות בסטייל מעודכן ואמירה עיצובית מקסימה. מומחיותה של קבוצת אג'רה (Adjara Group), החברה העומדת מאחורי כמה מהפרויקטים המוצלחים בעיר, היא הפיכת מבנים תעשייתיים סובייטיים נטושים לבתי מלון ומתחמי תרבות ואירוח מעוצבים להפליא ומפנקים ביותר.

אנחנו לנו במלון רומס (ROOMS Hotel Tbilisi) – מלון בוטיק 4 כוכבים בעיצוב וינטג' יפהפה, עם ארוחת בוקר עשירה, חללים ציבוריים מלאים יצירות אומנות ושירות מעולה. מעבר לפינה עוד פרויקט מרשים של הקבוצה – מלון סטמבה (Stamba Hotel) – מלון 5 כוכבים מפליא בעיצובו. שניהם שוכנים במה שהיה בעבר בית הוצאה לאור סובייטי.
 
במלון סטמבה הותירו את עמודי הבטון החשופים של המפעל הישן וחלקים ממכונות ההדפסה, מה שמעניק לו שיק תעשייתי, וכיסו את כל הקירות במדפי ספרים – אזכור תוכני ועיצובי נהדר לשימוש המקורי של הבניין. הריהוט כולו פריטי וינטג' ורטרו, עם יצירות של אומנים מקומיים. גם אם לא תלונו בהם מומלץ להיכנס לדרינק בבר או לארוחה מערבית טובה.
 
מלון מומלץ בטביליסי, ROOMS Hotel Tbilisi
מלון רומס – מלון בוטיק 4 כוכבים בעיצוב וינטג' יפהפה

מלון מומלץ בטביליסי, מלון סטמבה, Stamba Hotel
מלון סטמבה ברמת 5 כוכבים משלב אלמנטים מהמבנה המקורי  בית הוצאה לאור סובייטי

 
את מה שהיה בעבר מפעל טקסטיל סובייטי הפכה קבוצת אג'רה ל-Fabrika – מתחם גדול שכולל הוסטל עם אפשרות זולה ללינה בעיר וגם חדרים פרטיים; לאונג' ענק להתרגע או לעבוד בו; סדנאות אומנים, חנויות ובתי קפה. את הקירות החיצוניים הוזמנו אומני רחוב לכסות בגרפיטי וציורי רחוב מקסימים, והם לא השאירו סנטימטר פנוי. בערב מתקיימות כאן הופעות אלטרנטיביות ובחנויות תוכלו לקנות כלי קרמיקה של מעצב מקומי, בגד ברוח המפעל של פעם או תקליט ויניל.
לינה בהוסטל פבריקה  |  בתי מלון נוספים במרכז טביליסי

מתחם פבריקה, טביליסי
מתחם פבריקה – לא רק להיפסטרים. תמצאו כאן מגוון חנויות, בתי קפה, סדנאות אומנים והוסטל (צילום: רוני ערן)
 

מסטאלין עד מרגריטה – אומנות בטביליסי

ברחובה הראשי של טביליסי – שדרות רוסתוולי (Rustaveli Avenue) – לצד בית הפרלמנט, בית האופרה, קניון טביליסי גלריה וחנויות מותגים, נמצא מקבץ המוזיאונים הגדולים של גאורגיה. התערוכה המרתקת ביותר של המוזיאון הלאומי של גאורגיה (Georgian National Museum) מוקדשת לשנות הדיכוי הסובייטי של גאורגיה, עם פריטים כמו דגם שולחנו של סטאלין ודלתות בתי הכלא הסובייטיים שבהם נכלאו ונרצחו מתנגדי המשטר עד לעצמאותה של גאורגיה ב-1991.

בגלריה הלאומית (National Gallery) הסמוכה שוכן היהלום שבכתר – אוסף של 20 מציוריו של אייקון התרבות הגאורגי הנערץ, ניקו פירוסמני (Niko Pirosmani), אומן הסגנון הנאיבי. תמצאו שם את ציורי חבל היין שלו ותרבות השולחן והיין של גאורגיה, וגם את יצירתו המפורסמת ביותר – "השחקנית מרגריטה". מרגריטה הייתה שחקנית ורקדנית צרפתייה, שלפי הסיפורים פירוסמני היה מאוהב בה עד ייאוש, וכאות לאהבתו פיזר פרחים על כל הכיכר שבחזית מלונה. הוא לא זכה ליהנות מהתהילה ומת בודד ועני מרוד. (התערוכה יוצאת מדי פעם לסיבוב בעולם, וכדאי לבדוק זאת מראש כדי להימנע מאכזבה.)

הגיע הזמן לנוח קצת? פארק תשעה באפריל הצמוד לגלריה הוא פארק פסלים יפהפה ואחד המקומות הכיפיים להתרגעות במרכז העיר. הוא קרוי על שם היום שבו פיזרו הרוסים בכוח הפגנה של אזרחי גאורגיה בתביעה לעצמאות, בשנת 1989. רבים מהם מצאו מקלט בפארק ובכנסיית כשוותי (Kashveti Church) הצמודה לו. אם לא שבעתם מאומנות והיסטוריה, היכנסו למוזיאון לאדו גודיאשווילי (Lado Gudiashvili Exhibition Hall‏) הסמוך – שלוש קומות עם עבודותיו ועלילותיו של הצייר המקומי. (כתובת: 11 Lado Gudiashvili St.)
 
המוזיאון הלאומי של גאורגיה, טביליסי
התערוכה המרתקת ביותר של המוזיאון הלאומי מוקדשת לשנות הדיכוי הסובייטי של גאורגיה (צילום: Andrey X)

יצירות של ניקו פירוסמני, הגלריה הלאומית, טביליסי
בגלריה הלאומית מוצג אוסף יצירות של אומן הסגנון הנאיבי ניקו פירוסמני,
הכולל בין היתר את יצירתו המפורסמת "השחקנית מרגריטה". ציורים נוספים שלו נמצאים גם במוזיאון הלאומי

(צילומים: Paradise Chronicle, Gleb Simonov)
 

בעוד אחת מהארוחות סביב שולחן עמוס מטעמים ויין איה מדברת על הקִרבה שחשים הגאורגים לישראל. אבל יש לה סיבה אישית ממש טובה לחבב אותנו. "הראשונים שהתחילו להגיע לגאורגיה כתיירים בשנים 2001-2002 היו הישראלים", סיפרה. "ואתם לא קלים...", היא מחייכת. "אבל כשישראלים מתחברים אליך זה לנצח. ב-2008 הרוסים הפגיזו אותנו. משפחות ישראליות, שהדרכתי בטיולים כאן, צלצלו לשאול מה שלומי", היא מספרת בעיניים לחות. "והיו שלא הסתפקו בזה. 'כשיהיה לך מסוכן בטביליסי', אמרו לי, 'תודיעי לנו. נשלח לך כרטיס טיסה ותהיי אצלנו".

אז לא כל העולם נגדנו, ואם הסימפטיה הזאת מגיעה עם יין, מטבח מצוין, אתרי תרבות ושיק מקומי נהדר, אנחנו מסודרים. 




מידע כללי והמלצות לקראת ביקור בטביליסי

מטבע מקומי
בסוכנויות הצ'יינג' בנמל התעופה אפשר להמיר דולרים, יורו, וגם שקלים (!) ללארי (המטבע המקומי).

חברים על ארבע
ברחובות ובאתרי התיירות בעיר יש המון כלבים משוטטים ידידותיים, במצב טוב. יש להם תג צהוב על האוזן, סימן לכך שעוקרו וטופלו על ידי משרד הבריאות. גם זה אומר משהו על המדינה הזאת.

מחירים ושופינג
המחירים בגאורגיה זולים, בפרט המסעדות והתחבורה הציבורית. בקניונים המחירים במעט יותר נמוכים מאשר בארץ. שני קניונים טובים – גלריה טביליסי (Galleria Tbilisi) בשדרות רוסתוולי עם מגוון של רשתות אופנה בינלאומיות, וקניון איסט פוינט (East Point) ביציאה מהעיר, המציע גם הוא חנויות מובחרות.
 
אוכל
המטבח הגאורגי הוא מטבח מנצח. בגלל החצ'אפורי, החינקאלי (הכופתאות הממולאות), סלטי הירקות הטריים, הפחאלי – הממרחים של אגוזי מלך וירקות, ומגוון הבשרים, והכול בגדול ובנדיבות. תענוג.
 
מסעדות מומלצות
אתנוגרפר (Ethnographer) – שילוב של מסעדה, אולם חתונות והופעת פולקלור, כ-15 דקות נסיעה מחוץ לעיר. מתחם עצום עם גינה, רחבת ריקודים, ושולחנות ארוכים עם משפחות וקבוצות חברים שחוגגים אירוע (שמח שם בגדול!). תפריט עשיר של שיפודים, דגים, סלטים, אינסוף תוספות והרבה יין. במשך הערב הופעה של להקת פולקלור ואחר כך תזמורת טובה עם מיטב להיטי שנות השבעים והשמונים. בקיצור – יציאה. (כתובת: 105 Akaki Beliashvili St)

הגן של ניניה (Ninia's Garden) – מסעדה אלגנטית עם עיצוב נאה, גינה יפה שני שפים צעירים ויצירתיים שמציעים מטבח גיאורגי עם טוויסט רענן. (כתובת: 97 Dimitri Uznadze St)
 
מורת דרך
אִיָה גבראנדזה (Ia Gebrandze). מורת דרך ידענית, נעימה, סבלנית, מכירה היטב את התייר הישראלי ויש לה פינה חמה בלב לישראלים. יותר מזה?!
(צרו איתה קשר דרך עמוד הפייסבוק שלה)

מסעדת אתנוגרפר, טביליסי
חוויה אתנית במסעדת אתנוגרפר – אוכל, ריקודים והופעת פולקלור (צילום: רוני ערן)
 

מידע נוסף

כתבות נוספות


רוני ערן אודות הכותבת
רוני ערן, עיתונאית ויוצרת תוכן בתחום התיירות והטיולים, בוגרת החוגים לקולנוע וטלוויזיה ולתולדות האמנות באונ' תל אביב. בעלת טרולי מוכן לדרך בכל עת, בעקבות תרבויות, נופים, אנשים, אמנות, מטבח מקומי וכל סוג של שוק על הפלנטה. ועל הדרך גם פזמונאית, שאתם בטח מכירים כמה מהשירים שלה, אבל זה כבר סיפור אחר.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר