ספטמבר במערב אירלנד –
פסטיבל השידוכים של ליסדונברנה
מאת: הילה פז-פילד
אי שם בעיירה ליסדונברנה הנידחת שבמחוז קלייר, בין מפרץ גלוואי למסלע הליימסטון, בין הכבשים לפרות, הפרחים והשדות, החלה מסורת שידוכים שנמשכת שנים רבות. הכל התחיל בכך שאבות אירים לבנות, חשקו לחתן אותן עם שידוך מתאים. אבל מה הוא "שידוך מתאים" באירלנד של אותה תקופה?
העיירה ליסדונברנה ונקודות העניין שבסביבתה: הרי מוהר והפארק הלאומי
להגדלה לחצו על הפינה העליונה
פסטיבל השידוכים – איך הכול התחיל...
בעבר, כשזוג צעיר נישא באירלנד, העניינים שבינו לבינה לא היו רומנטיים גרידא, משום שגם המשפחות נקשרו עקב השידוך בקשר שבטי, וכך גם בחלוקת האדמות ובחלוקת התפקידים בעבודת האדמה (חקלאות מהחי והצומח) של אותו השבט. כמובן שהזוג היה מצופה להתיישב בשטח המשפחה ולקחת חלק פעיל ביישובה, גידולה והרחבתה... כשחושבים על זה, ברור מדוע הנער והנערה לא ממש לקחו חלק פעיל בהחלטה הפעוטה – למי ישתדכו.
וכך, לקראת שיא הקציר שמתקיים בסוף אוקטובר, ראשי המשפחות היו נפגשים בפאב (''בית הכנסת של הקהילה'') בסופי השבוע של חודש ספטמבר, היו שותים מבירת האייל (Ale) האירית הטובה, מתופפים בתוף הבארן, מנגנים באקורדיון האירי ובכינור, ופורטים בבנג'ו. תוך שהם שרים ורוקדים, הם נהנו מהופעות חיות של טובי הנגנים והזמרים – אך כל זה היה למעשה "תפאורה" למשא ומתן הרציני שקיימו ביניהם – על שידוכים.
למרות כל הדיבורים על רומנטיקה ואהבה, נשים דווקא לא מיהרו לעמוד בתור לאירוע המדובר... הסיבה לכך היא שהנשים היו המפסידות העיקריות מהקונספט ההרפתקני. המושג ''חתונה קתולית" היה עבורן מציאותי ומחייב תחת פיקוח הכנסייה הקתולית השלטת. החוק ''להגנת'' המשפחה לא אפשר לאישה בעלות על רכוש או זכות כלשהי במסגרת גירושים – והנה, פג קסמו של עולם השידוכים.
אבל לפני שההתלהבות תדעך – אל חשש! דברים משתנים וגם חוק הגירושים וזכויות האישה באירלנד עברו מודרניזציה. למעשה, אישור הגירושים באירלנד הביא להתעוררות ועניין מחודש סביב "פסטיבל השידוכים". אירים ואיריות בסבב ב' של חיי הנישואין וחיי האהבה שלהם נזכרו בפורמט שבו אולי השתדכו כצעירים בזמנו, והחזירו עטרה ליושנה. הפעם – באווירה קצת יותר משוחררת ועם אלפי מבקרים מהעולם שבאים לקחת חלק בקונספט שהופך להצלחה מסחררת, בעיירה שוקקת וכיפית יותר מתמיד.
ברחובות העיירה פסלים המאזכרים את הנושא שבזכותו היא התפרסמה (צילום: הילה פז-פילד)
בשידוכים זה לא הגיל – זה התרגיל!
מחפשי השידוכים ישמחו לדעת שאין הגבלת גיל להשתתפות בפסטיבל (ברצינות, מגיל 18 ועד גיל 100) וכדאי להכניס ביקור בפסטיבל לתוכנית הטיול (באחד מסופי השבוע של חודש ספטמבר), ליהנות ממוזיקה חיה ואירועי ריקודים בהנחיה של "מכריזי הריקודים" הגדולים בעולם, מוזיקת ה"טרד" האירית – האטרקציה המרכזית של הפסטיבל. לוח זמנים לריקודים בהנחיה בפאבים, ''ספיד-דייטינג'' (סבב מפגשים בני כמה דקות עם תחלופה מהירה) ומפגשים קצרים עם ''השדכן'' של העיירה – כל אלו מייצרים הזדמנויות למפגש בין זרים שמחפשים שידוכים.
בר השידוכים בעיירה ליסדונברנה (צילום: CC Fionn Kidney)
הפסטיבל ומגפת השידוכים
בכל אחד מסופי השבוע של ספטמבר מתקיים סבב הופעות מוזיקליות של אמנים בפאבים של ליסדונברנה ( Lisdoonvarna), אותן מלוות הופעות תקליטנים מוצלחים, שממשיכים בהרקדה בסגנון קצת יותר מודרני, לכלל באי הפסטיבל.
החל משעת הצהריים בכל ימות השבוע, נפתחת הרקדה בכמה נקודות התכנסות בעיירה. ההרקדה לא מצריכה הרשמה מראש או כרטיסים אלא הגעה והשתתפות. באי הפסטיבל בדרך כלל בוחרים בהרקדות לפי ההתנסות האישית שלהם או המלצה על מרקיד פופולרי (למעשה – כל המרקידים שזוכים בהזדמנות להרקיד באירוע כזה, הם בעלי שם ומוניטין מוצלח באירלנד).
למרות שהפסטיבל מיוחס לליסדונברנה בגלל ההיסטוריה והסמל שהפכה להיות, עיירות אחרות במחוז קלייר ( Clare ) בקרבת העיירה גם כן נדבקו ב"חיידק השידוכים", ומקיימות הופעות חיות והרקדות נחמדות.
סשן ספיד דייטינג בבר השידוכים, על רקע מוזיקה אירית טיפוסית (צילום: CC Snugdoonvarna)
''השדכן של ליסדונברנה'': ווילי דיילי
ווילי השדכן הוא הטיפוס הכי צבעוני, אופטימי וחייכן במערב אירלנד. הוא ירש את תפקיד ''השדכן'' מאביו, שכיהן במקצוע המכובד כל ימי חייו וגם הוא ירש את התפקיד מאביו שירש מאביו שירש מאביו... כולם במערב אירלנד מכירים את ווילי שכבר למעלה מחמישה עשורים מקפיד על השיטות המסורתיות לשידוכים. כמה חודשים לפני הפסטיבל הוא אוסף מידע ומראיין עשרות (אם לא מאות) רווקים ורווקות, שמבקשים את שירותיו. הוא מקפיד על מפגשים בין-אישיים במהלך הפסטיבל בין ה"משודכים" כשהם יושבים סביב שולחנות עגולים בפאב ומשוחחים. ווילי בוחר גם את המוזיקה ואת המרקידים שבאים להקפיץ את האווירה ולשבור את הקרח, ולמרות שהשיטה אירית – לא חייבים להיות אירים כדי להשתתף. ווילי? כנראה שהוא עושה משהו נכון כי ביובל השנים שחלפו, הוא כבר שידך למעלה מ-3,000 זוגות.
ווילי נושא איתו את ''ספר המזל'' – אוצר בן 150 שנה שעבר במשפחתו, ואם כבר דיברנו על שיטות מסורתיות, אז ככה מתעד ווילי את הפרופילים של הרווקים והרווקות שמחפשים שידוך מתאים ואהבה. ווילי מספר שלספר יש סגולה מיוחדת: מי שנרשם בו ימצא אהבה וינשא תוך פחות משישה חודשים. אין מה לומר, "אירלנד הרומנטית" תמשיך לשרוד כל עוד לווילי דיילי יש חלק במשחק הלבבות הזה.
בחזית בר השידוכים "מחכה" דמותו של השדכן ווילי דיילי, מוכנה לצילום עם שני ברי מזל (צילום: CC lovinkat)
על שידוכים ומעיינות חמים
אגדה מהכפר מספרת סיפור אחר על מקור פסטיבל השידוכים, ולפיה הפסטיבל קיים מאז שהעיירה קיימת. המבקרים הראשונים הגיעו אל העיירה כדי להתרחץ במעיינות בעלי סגולת הריפוי שבה. בזמן שרחצו במעיינות דנו המבקרים עם בני העיירה על האפשרות לשדך את ילדיהם עם ילדי העיירה שהיו ממעמד חברתי גבוה יותר. בהמשך היו מביאים אותם הורים את ילדיהם איתם לאירועים החברתיים בעיירה, ממש כמו אירועי ספורט ומוזיקה.
בשנת 1887 ייסדו את מסילת הרכבת של מערב מחוז קלייר בעיירה ליסדונברנה, מה שתרם לפופולריות של העיירה כמוקד תיירותי, ולהתפתחות של מסורת פסטיבל השידוכים. ספטמבר, שהיה גם כך החודש הכי מתויר באזור, הביא לפריחה של הפסטיבל ולהגעתם של רווקים חקלאים לסופי שבוע בספא, בחיפוש אחר שידוך.
מעיינות שנעים לטבול בהם, גם אם הם לא ממש חמים... (צילום: הילה פז-פילד)
הספא הראשון
מי המעיינות זורמים מהרי אלבה ( Slieve Elva ) מטה דרך זרם תת קרקעי שעובר במסלע הליימסטון, והם זכו לפרסום בשל היותם עשירים בגופרית ובברזל. הם מושכים אליהם מבקרים במשך 200 השנים האחרונות, לפחות. ב- 1875 נבנה ''החמאם'' או ''בית המרחץ'' הראשון בעיירה, ושני עשורים מאוחר יותר כבר הגיעו כ- 20,000 מבקרים בשנה.
ביוני 2018 נפתח בעיירה "מרכז מורשת", אך כולם מתייחסים אליו בשמו המקורי: Spa Wells (''בארות הספא''). המקום שהיה בעבר סוג של ''חמאם'' מקומי הפך למוסד מאורגן שיכול להכיל מבקרים רבים שמגיעים אליו בכל שנה. המקום משמש כמרכז היסטורי, ובו תערוכת צילומים, תערוכה היסטורית שמתארת את התפתחות עיירת הספא הקטנה הזו וכמובן, כספא מפנק.
אז מה עושים פה? נרגעים ונהנים מנוף יפהפה שצופה על הגינות הירקרקות של המרכז, מקשיבים לסאונד הנהר הזורם בחוץ, שותים תה ב"חדר התה" ומקנחים גם עם "סקונס" – מאפים מתוקים המוגשים לצד שמנת ( cream ), חמאה וריבת פירות. בחודש ספטמבר, מתקיימת הרקדה (לטובת באי הפסטיבל) בכל יום בצהריים באולם הנשפים של המרכז.
''ספא וולס'' אינו בית המרחץ היחיד באזור, אך הוא המפורסם והוותיק מבין כולם. ברבים מבתי המלון בעיירה ניתנים שירותי ספא הכוללים בית מרחץ (בריכות גופרית או מינרלים), וכמובן שירותים נוספים של עיסוי וטיפולים קוסמטיים.
בתי מלון בעיירה ליסדונברנה
הפארק הלאומי בארן, מסלע אחד ענק עם חריצים יפהפיים (צילום: CC MNstudio)
טיולי יום במחוז קלייר
ליסדונברנה היא עיירה ציורית וצבעונית ובסביבתה כמה מהאתרים האהובים ביותר על המבקרים באירלנד. האתר החשוב ביותר באזור הוא הפארק הלאומי בארן ( Burren ) – ''הסלע הגדול'', שנמצא באזור הקארסט של אירלנד, סמוך לחוף האוקיינוס האטלנטי. הבארן מפורסם בכך שהוא אחד מהשטחים הגדולים ביותר של קארסט באירופה – והוא מתפרש על פני 250 קמ''ר. מה שמיוחד בו הוא החריצים שבסלע הגיר שגורמים לאדם החוזה בהם לחשוב שמדובר בסלעים נפרדים המתפרשים לאורך קילומטרים כשבעצם הבארן כולו הוא מסלע אחד ענק עם חריצים יפהפיים.
מה שהופך את האזור הזה למיוחד עוד יותר הוא הניגוד האדיר בין הנוף הירוק השכיח באירלנד למראהו החללי של הפארק. לאתר יש חשיבות גיאולוגית, ארכיאולוגית והיסטורית, וההתיישבות בו מתוארכת לתקופות פרה-היסטוריות. בחריצים היפים בסלע ניתן למצוא מגוון צמחים ארקטיים, אלפיניים וים-תיכוניים. אוהבי הלכת ייהנו ממסלולי הליכה מרהיבים בנוף קסום, שלא יחוו בשום מקום אחר בעולם.
האתר המפורסם ביותר באזור הוא צוקי מוהר (r Cliffs of Mohe ), שנקראים גם ''צוקי החורבן'' ומושכים אליהם יותר מ- 9 מיליון תיירים בשנה. רכס הצוקים היפהפה מגיע לגובה של 120 מ' (ובפסגה 214 מ'), אבל לא הגובה הוא מה שהופך אותו לקסום, אלא נקודת המפגש עם האוקיינוס והתנפצות הגלים על המצוקים. בתהליך שחיקת קו החוף, לעיתים מגיעים המצוקים לנקודת שבירה בה הם קורסים פנימה אל הים.
כתבה על בירה באירלנד
צוקי מוהר המתנשאים ברוב רושם מעל הים, והגלים המתנפצים למרגלותיהם (צילום: הילה פז-פילד)
באזור חיים למעלה מ- 20 מיני ציפורים, ובעונת הקינון גם ציפורי הפאפין (Puffin) היפהפיות מגיעות לכאן מהאוקיינוס לביקור קל. עבור חובבי הקולנוע – פה צולמו הסרטים ''הנסיכה הקסומה'' ו''הארי פוטר והנסיך חצוי הדם''. ממרכז המבקרים של הצוקים ניתן לצאת למסלול הליכה ממש על קו הצוקים (ובלי שטויות, כן? כל שנה מישהו מנסה לצלם פה סלפי מטופש ונופל לים).
אתר רומנטי במיוחד לביקור הוא מעשנת הסלמון של בארן ( Burren Smokehouse ), שנפתחה לפני כמה עשורים, עם סיפור רומנטי על בריגיטה הנורבגית שהתאהבה בפיטר האירי. השניים חיברו בין מסורת עישון הסלמון האירית לבין זו הנורבגית ותחת אותה מעשנה, מעשנים בעישון קר ובעישון חם את הסלמון האורגני שמגיע ממחוז דונגל, צפונה מקלייר. במרכז המבקרים הקטן תמצאו כל מה שהוא אירי – מזכרות, שוקולדים, ספלים, סמלים קלטיים, אבל הכי חשוב – מבחר אדיר של סלמון מעושן ומתובל (משתנה לפי עונה). וחדשות טובות גם לשומרי כשרות – יש למקום תעודת כשרות!
סלמון משובח מעשה ידיהם של בריגתה ופיטר, שהתאחדו תחת אהבתם זה לזו, ולעישון סלמון (צילומים: הילה פז-פילד)
אז אם משתוקקת נפשכם ב''שידוך ראוי" או אם אתם מחפשים יעד לטיול מיוחד, מקורי, תרבותי – העיירה ליסדונברנה היא ה-מקום בשבילכם. היא חגיגית, מלאה פינות חמד, ספא ומסעדות מקומיות קסומות, וסביבה אתרים מקסימים לביקור מהנה. ספטמבר היא תקופה מוצלחת לטיול באירלנד, עדיין נחשבת לעונת השיא אך בשוליה (אחרי הלחץ של יולי-אוגוסט).
מידע נוסף
כתבות נוספות על אירלנד
וכך, לקראת שיא הקציר שמתקיים בסוף אוקטובר, ראשי המשפחות היו נפגשים בפאב (''בית הכנסת של הקהילה'') בסופי השבוע של חודש ספטמבר, היו שותים מבירת האייל (Ale) האירית הטובה, מתופפים בתוף הבארן, מנגנים באקורדיון האירי ובכינור, ופורטים בבנג'ו. תוך שהם שרים ורוקדים, הם נהנו מהופעות חיות של טובי הנגנים והזמרים – אך כל זה היה למעשה "תפאורה" למשא ומתן הרציני שקיימו ביניהם – על שידוכים.
למרות כל הדיבורים על רומנטיקה ואהבה, נשים דווקא לא מיהרו לעמוד בתור לאירוע המדובר... הסיבה לכך היא שהנשים היו המפסידות העיקריות מהקונספט ההרפתקני. המושג ''חתונה קתולית" היה עבורן מציאותי ומחייב תחת פיקוח הכנסייה הקתולית השלטת. החוק ''להגנת'' המשפחה לא אפשר לאישה בעלות על רכוש או זכות כלשהי במסגרת גירושים – והנה, פג קסמו של עולם השידוכים.
ברחובות העיירה פסלים המאזכרים את הנושא שבזכותו היא התפרסמה (צילום: הילה פז-פילד)
בר השידוכים בעיירה ליסדונברנה (צילום:
הפסטיבל ומגפת השידוכים
בכל אחד מסופי השבוע של ספטמבר מתקיים סבב הופעות מוזיקליות של אמנים בפאבים של ליסדונברנה ( Lisdoonvarna), אותן מלוות הופעות תקליטנים מוצלחים, שממשיכים בהרקדה בסגנון קצת יותר מודרני, לכלל באי הפסטיבל.
החל משעת הצהריים בכל ימות השבוע, נפתחת הרקדה בכמה נקודות התכנסות בעיירה. ההרקדה לא מצריכה הרשמה מראש או כרטיסים אלא הגעה והשתתפות. באי הפסטיבל בדרך כלל בוחרים בהרקדות לפי ההתנסות האישית שלהם או המלצה על מרקיד פופולרי (למעשה – כל המרקידים שזוכים בהזדמנות להרקיד באירוע כזה, הם בעלי שם ומוניטין מוצלח באירלנד).
למרות שהפסטיבל מיוחס לליסדונברנה בגלל ההיסטוריה והסמל שהפכה להיות, עיירות אחרות במחוז קלייר ( Clare ) בקרבת העיירה גם כן נדבקו ב"חיידק השידוכים", ומקיימות הופעות חיות והרקדות נחמדות.
סשן ספיד דייטינג בבר השידוכים, על רקע מוזיקה אירית טיפוסית (צילום: CC Snugdoonvarna)
''השדכן של ליסדונברנה'': ווילי דיילי
ווילי השדכן הוא הטיפוס הכי צבעוני, אופטימי וחייכן במערב אירלנד. הוא ירש את תפקיד ''השדכן'' מאביו, שכיהן במקצוע המכובד כל ימי חייו וגם הוא ירש את התפקיד מאביו שירש מאביו שירש מאביו... כולם במערב אירלנד מכירים את ווילי שכבר למעלה מחמישה עשורים מקפיד על השיטות המסורתיות לשידוכים. כמה חודשים לפני הפסטיבל הוא אוסף מידע ומראיין עשרות (אם לא מאות) רווקים ורווקות, שמבקשים את שירותיו. הוא מקפיד על מפגשים בין-אישיים במהלך הפסטיבל בין ה"משודכים" כשהם יושבים סביב שולחנות עגולים בפאב ומשוחחים. ווילי בוחר גם את המוזיקה ואת המרקידים שבאים להקפיץ את האווירה ולשבור את הקרח, ולמרות שהשיטה אירית – לא חייבים להיות אירים כדי להשתתף. ווילי? כנראה שהוא עושה משהו נכון כי ביובל השנים שחלפו, הוא כבר שידך למעלה מ-3,000 זוגות.
ווילי נושא איתו את ''ספר המזל'' – אוצר בן 150 שנה שעבר במשפחתו, ואם כבר דיברנו על שיטות מסורתיות, אז ככה מתעד ווילי את הפרופילים של הרווקים והרווקות שמחפשים שידוך מתאים ואהבה. ווילי מספר שלספר יש סגולה מיוחדת: מי שנרשם בו ימצא אהבה וינשא תוך פחות משישה חודשים. אין מה לומר, "אירלנד הרומנטית" תמשיך לשרוד כל עוד לווילי דיילי יש חלק במשחק הלבבות הזה.
בחזית בר השידוכים "מחכה" דמותו של השדכן ווילי דיילי, מוכנה לצילום עם שני ברי מזל (צילום: CC lovinkat)
על שידוכים ומעיינות חמים
אגדה מהכפר מספרת סיפור אחר על מקור פסטיבל השידוכים, ולפיה הפסטיבל קיים מאז שהעיירה קיימת. המבקרים הראשונים הגיעו אל העיירה כדי להתרחץ במעיינות בעלי סגולת הריפוי שבה. בזמן שרחצו במעיינות דנו המבקרים עם בני העיירה על האפשרות לשדך את ילדיהם עם ילדי העיירה שהיו ממעמד חברתי גבוה יותר. בהמשך היו מביאים אותם הורים את ילדיהם איתם לאירועים החברתיים בעיירה, ממש כמו אירועי ספורט ומוזיקה.
בשנת 1887 ייסדו את מסילת הרכבת של מערב מחוז קלייר בעיירה ליסדונברנה, מה שתרם לפופולריות של העיירה כמוקד תיירותי, ולהתפתחות של מסורת פסטיבל השידוכים. ספטמבר, שהיה גם כך החודש הכי מתויר באזור, הביא לפריחה של הפסטיבל ולהגעתם של רווקים חקלאים לסופי שבוע בספא, בחיפוש אחר שידוך.
מעיינות שנעים לטבול בהם, גם אם הם לא ממש חמים... (צילום: הילה פז-פילד)
הספא הראשון
מי המעיינות זורמים מהרי אלבה ( Slieve Elva ) מטה דרך זרם תת קרקעי שעובר במסלע הליימסטון, והם זכו לפרסום בשל היותם עשירים בגופרית ובברזל. הם מושכים אליהם מבקרים במשך 200 השנים האחרונות, לפחות. ב- 1875 נבנה ''החמאם'' או ''בית המרחץ'' הראשון בעיירה, ושני עשורים מאוחר יותר כבר הגיעו כ- 20,000 מבקרים בשנה.
ביוני 2018 נפתח בעיירה "מרכז מורשת", אך כולם מתייחסים אליו בשמו המקורי: Spa Wells (''בארות הספא''). המקום שהיה בעבר סוג של ''חמאם'' מקומי הפך למוסד מאורגן שיכול להכיל מבקרים רבים שמגיעים אליו בכל שנה. המקום משמש כמרכז היסטורי, ובו תערוכת צילומים, תערוכה היסטורית שמתארת את התפתחות עיירת הספא הקטנה הזו וכמובן, כספא מפנק.
אז מה עושים פה? נרגעים ונהנים מנוף יפהפה שצופה על הגינות הירקרקות של המרכז, מקשיבים לסאונד הנהר הזורם בחוץ, שותים תה ב"חדר התה" ומקנחים גם עם "סקונס" – מאפים מתוקים המוגשים לצד שמנת ( cream ), חמאה וריבת פירות. בחודש ספטמבר, מתקיימת הרקדה (לטובת באי הפסטיבל) בכל יום בצהריים באולם הנשפים של המרכז.
''ספא וולס'' אינו בית המרחץ היחיד באזור, אך הוא המפורסם והוותיק מבין כולם. ברבים מבתי המלון בעיירה ניתנים שירותי ספא הכוללים בית מרחץ (בריכות גופרית או מינרלים), וכמובן שירותים נוספים של עיסוי וטיפולים קוסמטיים.
בתי מלון בעיירה ליסדונברנה
הפארק הלאומי בארן, מסלע אחד ענק עם חריצים יפהפיים (צילום: CC MNstudio)
טיולי יום במחוז קלייר
ליסדונברנה היא עיירה ציורית וצבעונית ובסביבתה כמה מהאתרים האהובים ביותר על המבקרים באירלנד. האתר החשוב ביותר באזור הוא הפארק הלאומי בארן ( Burren ) – ''הסלע הגדול'', שנמצא באזור הקארסט של אירלנד, סמוך לחוף האוקיינוס האטלנטי. הבארן מפורסם בכך שהוא אחד מהשטחים הגדולים ביותר של קארסט באירופה – והוא מתפרש על פני 250 קמ''ר. מה שמיוחד בו הוא החריצים שבסלע הגיר שגורמים לאדם החוזה בהם לחשוב שמדובר בסלעים נפרדים המתפרשים לאורך קילומטרים כשבעצם הבארן כולו הוא מסלע אחד ענק עם חריצים יפהפיים.
מה שהופך את האזור הזה למיוחד עוד יותר הוא הניגוד האדיר בין הנוף הירוק השכיח באירלנד למראהו החללי של הפארק. לאתר יש חשיבות גיאולוגית, ארכיאולוגית והיסטורית, וההתיישבות בו מתוארכת לתקופות פרה-היסטוריות. בחריצים היפים בסלע ניתן למצוא מגוון צמחים ארקטיים, אלפיניים וים-תיכוניים. אוהבי הלכת ייהנו ממסלולי הליכה מרהיבים בנוף קסום, שלא יחוו בשום מקום אחר בעולם.
האתר המפורסם ביותר באזור הוא צוקי מוהר (r Cliffs of Mohe ), שנקראים גם ''צוקי החורבן'' ומושכים אליהם יותר מ- 9 מיליון תיירים בשנה. רכס הצוקים היפהפה מגיע לגובה של 120 מ' (ובפסגה 214 מ'), אבל לא הגובה הוא מה שהופך אותו לקסום, אלא נקודת המפגש עם האוקיינוס והתנפצות הגלים על המצוקים. בתהליך שחיקת קו החוף, לעיתים מגיעים המצוקים לנקודת שבירה בה הם קורסים פנימה אל הים.
כתבה על בירה באירלנד
צוקי מוהר המתנשאים ברוב רושם מעל הים, והגלים המתנפצים למרגלותיהם (צילום: הילה פז-פילד)
באזור חיים למעלה מ- 20 מיני ציפורים, ובעונת הקינון גם ציפורי הפאפין (Puffin) היפהפיות מגיעות לכאן מהאוקיינוס לביקור קל. עבור חובבי הקולנוע – פה צולמו הסרטים ''הנסיכה הקסומה'' ו''הארי פוטר והנסיך חצוי הדם''. ממרכז המבקרים של הצוקים ניתן לצאת למסלול הליכה ממש על קו הצוקים (ובלי שטויות, כן? כל שנה מישהו מנסה לצלם פה סלפי מטופש ונופל לים).
אתר רומנטי במיוחד לביקור הוא מעשנת הסלמון של בארן ( Burren Smokehouse ), שנפתחה לפני כמה עשורים, עם סיפור רומנטי על בריגיטה הנורבגית שהתאהבה בפיטר האירי. השניים חיברו בין מסורת עישון הסלמון האירית לבין זו הנורבגית ותחת אותה מעשנה, מעשנים בעישון קר ובעישון חם את הסלמון האורגני שמגיע ממחוז דונגל, צפונה מקלייר. במרכז המבקרים הקטן תמצאו כל מה שהוא אירי – מזכרות, שוקולדים, ספלים, סמלים קלטיים, אבל הכי חשוב – מבחר אדיר של סלמון מעושן ומתובל (משתנה לפי עונה). וחדשות טובות גם לשומרי כשרות – יש למקום תעודת כשרות!
סלמון משובח מעשה ידיהם של בריגתה ופיטר, שהתאחדו תחת אהבתם זה לזו, ולעישון סלמון (צילומים: הילה פז-פילד)
אז אם משתוקקת נפשכם ב''שידוך ראוי" או אם אתם מחפשים יעד לטיול מיוחד, מקורי, תרבותי – העיירה ליסדונברנה היא ה-מקום בשבילכם. היא חגיגית, מלאה פינות חמד, ספא ומסעדות מקומיות קסומות, וסביבה אתרים מקסימים לביקור מהנה. ספטמבר היא תקופה מוצלחת לטיול באירלנד, עדיין נחשבת לעונת השיא אך בשוליה (אחרי הלחץ של יולי-אוגוסט).
מידע נוסף
כתבות נוספות על אירלנד
סשן ספיד דייטינג בבר השידוכים, על רקע מוזיקה אירית טיפוסית (צילום:
ווילי נושא איתו את ''ספר המזל'' – אוצר בן 150 שנה שעבר במשפחתו, ואם כבר דיברנו על שיטות מסורתיות, אז ככה מתעד ווילי את הפרופילים של הרווקים והרווקות שמחפשים שידוך מתאים ואהבה. ווילי מספר שלספר יש סגולה מיוחדת: מי שנרשם בו ימצא אהבה וינשא תוך פחות משישה חודשים. אין מה לומר, "אירלנד הרומנטית" תמשיך לשרוד כל עוד לווילי דיילי יש חלק במשחק הלבבות הזה.
בחזית בר השידוכים "מחכה" דמותו של השדכן ווילי דיילי, מוכנה לצילום עם שני ברי מזל (צילום:
על שידוכים ומעיינות חמים
אגדה מהכפר מספרת סיפור אחר על מקור פסטיבל השידוכים, ולפיה הפסטיבל קיים מאז שהעיירה קיימת. המבקרים הראשונים הגיעו אל העיירה כדי להתרחץ במעיינות בעלי סגולת הריפוי שבה. בזמן שרחצו במעיינות דנו המבקרים עם בני העיירה על האפשרות לשדך את ילדיהם עם ילדי העיירה שהיו ממעמד חברתי גבוה יותר. בהמשך היו מביאים אותם הורים את ילדיהם איתם לאירועים החברתיים בעיירה, ממש כמו אירועי ספורט ומוזיקה.
בשנת 1887 ייסדו את מסילת הרכבת של מערב מחוז קלייר בעיירה ליסדונברנה, מה שתרם לפופולריות של העיירה כמוקד תיירותי, ולהתפתחות של מסורת פסטיבל השידוכים. ספטמבר, שהיה גם כך החודש הכי מתויר באזור, הביא לפריחה של הפסטיבל ולהגעתם של רווקים חקלאים לסופי שבוע בספא, בחיפוש אחר שידוך.
מעיינות שנעים לטבול בהם, גם אם הם לא ממש חמים... (צילום: הילה פז-פילד)
הספא הראשון
מי המעיינות זורמים מהרי אלבה ( Slieve Elva ) מטה דרך זרם תת קרקעי שעובר במסלע הליימסטון, והם זכו לפרסום בשל היותם עשירים בגופרית ובברזל. הם מושכים אליהם מבקרים במשך 200 השנים האחרונות, לפחות. ב- 1875 נבנה ''החמאם'' או ''בית המרחץ'' הראשון בעיירה, ושני עשורים מאוחר יותר כבר הגיעו כ- 20,000 מבקרים בשנה.
ביוני 2018 נפתח בעיירה "מרכז מורשת", אך כולם מתייחסים אליו בשמו המקורי: Spa Wells (''בארות הספא''). המקום שהיה בעבר סוג של ''חמאם'' מקומי הפך למוסד מאורגן שיכול להכיל מבקרים רבים שמגיעים אליו בכל שנה. המקום משמש כמרכז היסטורי, ובו תערוכת צילומים, תערוכה היסטורית שמתארת את התפתחות עיירת הספא הקטנה הזו וכמובן, כספא מפנק.
אז מה עושים פה? נרגעים ונהנים מנוף יפהפה שצופה על הגינות הירקרקות של המרכז, מקשיבים לסאונד הנהר הזורם בחוץ, שותים תה ב"חדר התה" ומקנחים גם עם "סקונס" – מאפים מתוקים המוגשים לצד שמנת ( cream ), חמאה וריבת פירות. בחודש ספטמבר, מתקיימת הרקדה (לטובת באי הפסטיבל) בכל יום בצהריים באולם הנשפים של המרכז.
''ספא וולס'' אינו בית המרחץ היחיד באזור, אך הוא המפורסם והוותיק מבין כולם. ברבים מבתי המלון בעיירה ניתנים שירותי ספא הכוללים בית מרחץ (בריכות גופרית או מינרלים), וכמובן שירותים נוספים של עיסוי וטיפולים קוסמטיים.
בתי מלון בעיירה ליסדונברנה
הפארק הלאומי בארן, מסלע אחד ענק עם חריצים יפהפיים (צילום: CC MNstudio)
טיולי יום במחוז קלייר
ליסדונברנה היא עיירה ציורית וצבעונית ובסביבתה כמה מהאתרים האהובים ביותר על המבקרים באירלנד. האתר החשוב ביותר באזור הוא הפארק הלאומי בארן ( Burren ) – ''הסלע הגדול'', שנמצא באזור הקארסט של אירלנד, סמוך לחוף האוקיינוס האטלנטי. הבארן מפורסם בכך שהוא אחד מהשטחים הגדולים ביותר של קארסט באירופה – והוא מתפרש על פני 250 קמ''ר. מה שמיוחד בו הוא החריצים שבסלע הגיר שגורמים לאדם החוזה בהם לחשוב שמדובר בסלעים נפרדים המתפרשים לאורך קילומטרים כשבעצם הבארן כולו הוא מסלע אחד ענק עם חריצים יפהפיים.
מה שהופך את האזור הזה למיוחד עוד יותר הוא הניגוד האדיר בין הנוף הירוק השכיח באירלנד למראהו החללי של הפארק. לאתר יש חשיבות גיאולוגית, ארכיאולוגית והיסטורית, וההתיישבות בו מתוארכת לתקופות פרה-היסטוריות. בחריצים היפים בסלע ניתן למצוא מגוון צמחים ארקטיים, אלפיניים וים-תיכוניים. אוהבי הלכת ייהנו ממסלולי הליכה מרהיבים בנוף קסום, שלא יחוו בשום מקום אחר בעולם.
האתר המפורסם ביותר באזור הוא צוקי מוהר (r Cliffs of Mohe ), שנקראים גם ''צוקי החורבן'' ומושכים אליהם יותר מ- 9 מיליון תיירים בשנה. רכס הצוקים היפהפה מגיע לגובה של 120 מ' (ובפסגה 214 מ'), אבל לא הגובה הוא מה שהופך אותו לקסום, אלא נקודת המפגש עם האוקיינוס והתנפצות הגלים על המצוקים. בתהליך שחיקת קו החוף, לעיתים מגיעים המצוקים לנקודת שבירה בה הם קורסים פנימה אל הים.
כתבה על בירה באירלנד
צוקי מוהר המתנשאים ברוב רושם מעל הים, והגלים המתנפצים למרגלותיהם (צילום: הילה פז-פילד)
באזור חיים למעלה מ- 20 מיני ציפורים, ובעונת הקינון גם ציפורי הפאפין (Puffin) היפהפיות מגיעות לכאן מהאוקיינוס לביקור קל. עבור חובבי הקולנוע – פה צולמו הסרטים ''הנסיכה הקסומה'' ו''הארי פוטר והנסיך חצוי הדם''. ממרכז המבקרים של הצוקים ניתן לצאת למסלול הליכה ממש על קו הצוקים (ובלי שטויות, כן? כל שנה מישהו מנסה לצלם פה סלפי מטופש ונופל לים).
אתר רומנטי במיוחד לביקור הוא מעשנת הסלמון של בארן ( Burren Smokehouse ), שנפתחה לפני כמה עשורים, עם סיפור רומנטי על בריגיטה הנורבגית שהתאהבה בפיטר האירי. השניים חיברו בין מסורת עישון הסלמון האירית לבין זו הנורבגית ותחת אותה מעשנה, מעשנים בעישון קר ובעישון חם את הסלמון האורגני שמגיע ממחוז דונגל, צפונה מקלייר. במרכז המבקרים הקטן תמצאו כל מה שהוא אירי – מזכרות, שוקולדים, ספלים, סמלים קלטיים, אבל הכי חשוב – מבחר אדיר של סלמון מעושן ומתובל (משתנה לפי עונה). וחדשות טובות גם לשומרי כשרות – יש למקום תעודת כשרות!
סלמון משובח מעשה ידיהם של בריגתה ופיטר, שהתאחדו תחת אהבתם זה לזו, ולעישון סלמון (צילומים: הילה פז-פילד)
אז אם משתוקקת נפשכם ב''שידוך ראוי" או אם אתם מחפשים יעד לטיול מיוחד, מקורי, תרבותי – העיירה ליסדונברנה היא ה-מקום בשבילכם. היא חגיגית, מלאה פינות חמד, ספא ומסעדות מקומיות קסומות, וסביבה אתרים מקסימים לביקור מהנה. ספטמבר היא תקופה מוצלחת לטיול באירלנד, עדיין נחשבת לעונת השיא אך בשוליה (אחרי הלחץ של יולי-אוגוסט).
מידע נוסף
כתבות נוספות על אירלנד
מעיינות שנעים לטבול בהם, גם אם הם לא ממש חמים... (צילום: הילה פז-פילד)
בתי מלון בעיירה ליסדונברנה
הפארק הלאומי בארן, מסלע אחד ענק עם חריצים יפהפיים (צילום:
טיולי יום במחוז קלייר
ליסדונברנה היא עיירה ציורית וצבעונית ובסביבתה כמה מהאתרים האהובים ביותר על המבקרים באירלנד. האתר החשוב ביותר באזור הוא הפארק הלאומי בארן ( Burren ) – ''הסלע הגדול'', שנמצא באזור הקארסט של אירלנד, סמוך לחוף האוקיינוס האטלנטי. הבארן מפורסם בכך שהוא אחד מהשטחים הגדולים ביותר של קארסט באירופה – והוא מתפרש על פני 250 קמ''ר. מה שמיוחד בו הוא החריצים שבסלע הגיר שגורמים לאדם החוזה בהם לחשוב שמדובר בסלעים נפרדים המתפרשים לאורך קילומטרים כשבעצם הבארן כולו הוא מסלע אחד ענק עם חריצים יפהפיים.
מה שהופך את האזור הזה למיוחד עוד יותר הוא הניגוד האדיר בין הנוף הירוק השכיח באירלנד למראהו החללי של הפארק. לאתר יש חשיבות גיאולוגית, ארכיאולוגית והיסטורית, וההתיישבות בו מתוארכת לתקופות פרה-היסטוריות. בחריצים היפים בסלע ניתן למצוא מגוון צמחים ארקטיים, אלפיניים וים-תיכוניים. אוהבי הלכת ייהנו ממסלולי הליכה מרהיבים בנוף קסום, שלא יחוו בשום מקום אחר בעולם.
האתר המפורסם ביותר באזור הוא צוקי מוהר (r Cliffs of Mohe ), שנקראים גם ''צוקי החורבן'' ומושכים אליהם יותר מ- 9 מיליון תיירים בשנה. רכס הצוקים היפהפה מגיע לגובה של 120 מ' (ובפסגה 214 מ'), אבל לא הגובה הוא מה שהופך אותו לקסום, אלא נקודת המפגש עם האוקיינוס והתנפצות הגלים על המצוקים. בתהליך שחיקת קו החוף, לעיתים מגיעים המצוקים לנקודת שבירה בה הם קורסים פנימה אל הים.
כתבה על בירה באירלנד
צוקי מוהר המתנשאים ברוב רושם מעל הים, והגלים המתנפצים למרגלותיהם (צילום: הילה פז-פילד)
באזור חיים למעלה מ- 20 מיני ציפורים, ובעונת הקינון גם ציפורי הפאפין (Puffin) היפהפיות מגיעות לכאן מהאוקיינוס לביקור קל. עבור חובבי הקולנוע – פה צולמו הסרטים ''הנסיכה הקסומה'' ו''הארי פוטר והנסיך חצוי הדם''. ממרכז המבקרים של הצוקים ניתן לצאת למסלול הליכה ממש על קו הצוקים (ובלי שטויות, כן? כל שנה מישהו מנסה לצלם פה סלפי מטופש ונופל לים).
אתר רומנטי במיוחד לביקור הוא מעשנת הסלמון של בארן ( Burren Smokehouse ), שנפתחה לפני כמה עשורים, עם סיפור רומנטי על בריגיטה הנורבגית שהתאהבה בפיטר האירי. השניים חיברו בין מסורת עישון הסלמון האירית לבין זו הנורבגית ותחת אותה מעשנה, מעשנים בעישון קר ובעישון חם את הסלמון האורגני שמגיע ממחוז דונגל, צפונה מקלייר. במרכז המבקרים הקטן תמצאו כל מה שהוא אירי – מזכרות, שוקולדים, ספלים, סמלים קלטיים, אבל הכי חשוב – מבחר אדיר של סלמון מעושן ומתובל (משתנה לפי עונה). וחדשות טובות גם לשומרי כשרות – יש למקום תעודת כשרות!
סלמון משובח מעשה ידיהם של בריגתה ופיטר, שהתאחדו תחת אהבתם זה לזו, ולעישון סלמון (צילומים: הילה פז-פילד)
אז אם משתוקקת נפשכם ב''שידוך ראוי" או אם אתם מחפשים יעד לטיול מיוחד, מקורי, תרבותי – העיירה ליסדונברנה היא ה-מקום בשבילכם. היא חגיגית, מלאה פינות חמד, ספא ומסעדות מקומיות קסומות, וסביבה אתרים מקסימים לביקור מהנה. ספטמבר היא תקופה מוצלחת לטיול באירלנד, עדיין נחשבת לעונת השיא אך בשוליה (אחרי הלחץ של יולי-אוגוסט).
מידע נוסף
כתבות נוספות על אירלנד
מה שהופך את האזור הזה למיוחד עוד יותר הוא הניגוד האדיר בין הנוף הירוק השכיח באירלנד למראהו החללי של הפארק. לאתר יש חשיבות גיאולוגית, ארכיאולוגית והיסטורית, וההתיישבות בו מתוארכת לתקופות פרה-היסטוריות. בחריצים היפים בסלע ניתן למצוא מגוון צמחים ארקטיים, אלפיניים וים-תיכוניים. אוהבי הלכת ייהנו ממסלולי הליכה מרהיבים בנוף קסום, שלא יחוו בשום מקום אחר בעולם.
כתבה על בירה באירלנד
צוקי מוהר המתנשאים ברוב רושם מעל הים, והגלים המתנפצים למרגלותיהם (צילום: הילה פז-פילד)
סלמון משובח מעשה ידיהם של בריגתה ופיטר, שהתאחדו תחת אהבתם זה לזו, ולעישון סלמון (צילומים: הילה פז-פילד)