הפארק הלאומי אברוצו:
איטליה בטעם של פעם
מאת: הילה וייס טישלר
מעוניינים להכיר "איטליה קצת אחרת"? מעבר למחוזות ולאתרים האיטלקיים המתוירים כל כך? מעבר לקצב החיים העירוני העמוס והמהיר? תכירו את מחוז אברוצו, המציע טיול מרתק ומגוון, אל טבע פראי, כפרים אותנטיים והיסטוריה עשירה, בשילוב עם אוכל נהדר, היוצרים חוויית טיול מושלמת.
המחוז שמפתיע לטובה
חיפשתי ומצאתי את מחוז אברוצו ( Abruzzo ), שבהחלט הפתיע לטובה. בין הרים, אגמים וגבעות מרגיעות, הוא מאפשר להציץ אל איטליה של פעם. זו משתקפת מהכפרים, הטירות והמנזרים העתיקים, הבנויים על צוקים מרשימים, באווירה איטלקית מקומית, חמימה וטעימה. העובר הקטן שבבטני, זכה לחינוך קולינרי איטלקי משובח עוד לפני שנולד.
כשעתיים וחצי נסיעה מעיר הבירה רומא , שוכן הפארק הלאומי אברוצו ( Parco Nazionale d'Abruzzo ) בו התחלנו את טיולנו באברוצו ובו אתרכז בכתבה זו. אך לפני שנגיע אליו, הרשו לי לומר מספר מילים על המחוז עצמו.
הפארק הלאומי אברוצו והיעדים המוזכרים בכתבה (A-J), ושני מקומות לינה מומלצים:
מלון אייריס בעיירה פסקסרולי (B), מלון לה פיאג'ה בכפר אופי (C)
המחוז הירוק ביותר
גודלו של מחוז אברוצו כמחצית מגודלה של ישראל, והוא ממוקם כ- 80 ק"מ מזרחית לרומא. הוא נפרש מפסגות רכס הרי האפנינים במערב, הנושקות לגובה 3,000 מ', דרך גבעות מעוטרות כרמים ומטעי זית, המשתפלות אל חופי הים האדריאטי במזרח. על אף שמבחינה גיאוגרפית הוא ממוקם ב מרכז איטליה , מבחינה היסטורית, תרבותית, לשונית וכלכלית הוא נחשב לחלק מ דרום איטליה .
לא לחינם זכה אברוצו לתואר "המחוז הירוק ביותר באירופה", שכן שליש משטחו מהווה שמורות טבע ואזורי טבע מוגנים, בהם מקפידים על שימור צמחייה ובעלי חיים נדירים. הפארק הלאומי אברוצו, הוא אחד משלוש שמורות הטבע המרכזיות שלו, לצד הפארק הלאומי מיילה ( Parco Nazionale della Majella ) והפארק הלאומי גראן סאסו ( Parco Nazionale del Gran Sasso ).
כתבה על הפארק הלאומי מיילה באברוצו
כל כך ירוק שבא לבכות.... נופי הפארק הלאומי אברוצו כפי שהם נשקפים מהכפר אופי (צילום: הילה וייס טישלר)
להתנתק מהפקקים ומהלחץ
כבר בדרך נאלצנו לעבור שינוי תפיסתי. מאוטוסטרדות פקוקות ולחץ לנווט את דרכנו אל מחוץ לרומא ולעבר ההרים, הפכו הכבישים בהדרגה לצדדיים ורגועים יותר. לקראת חשיכה מצאנו את עצמנו בכבישים מפותלים למדי, עולים ויורדים בין ההרים. פני השטח התלולים רימזו על נופים פראיים וניתוק מהעולם, אך מפאת החשיכה נאלצנו רק לדמיין את המראות והציפייה מילאה אותנו בהתרגשות רבה (ספוילר – לא התאכזבנו).
הפארק ממוקם במרכזו של רכס הרי האפנינים ( Apennine Mountains ) וחלקים ממנו גולשים אל המחוזות השכנים לאציו ( Lazio ) ו מוליזה ( Molise ). למעשה שמו המלא הוא הפארק הלאומי אברוצו, לאציו ומוליזה ( Parco Nazionale d'Abruzzo, Lazio e Molise ), אך מאחר ורובו בשטח אברוצו, אמשיך להשתמש כאן בשמו הקצר והמוכר יותר. בין שמורות הטבע של אברוצו הוא מעניק למבקרים את הנופים הפראיים והמבודדים ביותר - רכסי הרים, עמקים, נהרות, נחלים והרבה מאוד ירוק. סמל הפארק מרמז על גאוותו בשימור הדוב החום המארסיאני ( Marsican brown bear ), שיש סיכוי לראותו אם מצטרפים לאחד הסיורים המתקיימים בפארק במהלך עונת התיירות, במהלכם מנסים להתחקות אחר הדובים.
לינה בפארק הלאומי אברוצו
סמטאות הכפרים באראה וצ'יוויטלה אלפדנה, כמו לחזור כמה מאות שנים לאחור (צילום: הילה וייס טישלר)
לחזור אל הקצב האיטלקי
התמקמנו בעיירה העתיקה פסקאסרולי ( Pescasserolli ), השוכנת בכניסה לעמק העליון של נהר סנגרו ( Sangro ), בגובה של 1,167 מ'. מיקומה במרכזו של הפארק מאפשר לצאת ממנה לעיירות השכנות ולמסלולים בטבע. בחורף היא מוקד לחובבי ספורט החורף, שנהנים מאתר הסקי הסמוך ( Alta Quota Pescasseroli ), המציע 14 מסלולי גלישה בדרגות קושי שונות.
כאן נמצא מרכז המבקרים הראשי של הפארק, הכולל גם מוזיאון ( Naturalistic Museum ), פארק חיות בר ( Wildlife Park ), בו משקמים בעלי חיים שהוחזקו בשבי או נפצעו, וגנים בוטאניים ( Garden of the Apennines ) שבהם צמחייה אופיינית להרי האפנינים.
בשעת בוקר מוקדמת התייצבנו במרכז המבקרים, כדי לגלות, בפעם הראשונה אך לא האחרונה בטיול, שלאיטלקים קצב משלהם והם לא ממהרים לפתוח עסקים. את ההמתנה ניצלנו לטיול נינוח בעיירה, דרך שדרת עצים רחבה המגיעה עד הכיכר המרכזית, כיכר סנט אנטוניו ( Piazza Sant'Antonio ), רחובות צדדיים עם מגוון בתי עסק מקומיים, ועד כנסיית סנטי פייטרו אי פאולו ( Chiesa dei Santi Pietro e Paolo ), שנבנתה במאה ה- 12.
לינה בעיירה פסקאסרולי
שדרת עצים בעיירה פסקאסרולי, במרכזו של הפארק הלאומי אברוצו (צילום: הילה וייס טישלר)
מהכפרים היפים באיטליה
בשעה עשר, כאשר נפתח סוף סוף מרכז המבקרים, התברר לנו שזה לא הולך להיות פשוט לקבל מידע על הפארק ובפרט על מסלולי הליכה. התקשורת עם המקומיים, שרבים מהם אינם שולטים באנגלית, היא מאתגרת למדי ולא מספיק אינפורמטיבית. בחרנו לטייל לאורך העמק העליון של נהר סנגרו, המשתרע מכאן ועד אגם באראה ( Lago di Barrea ) שבקצהו המזרחי.
אל הכפר אופי ( Opi ), המרוחק כ- 10 דקות נסיעה, הגענו ללא תכנון מוקדם. קשה לפספס את המראה המרשים של בתי האבן, הבנויים בראש גבעה נישאה. עצירה לתצפית במעלה הדרך, זימנה לנו מפגש עם אחד מכלבי אברוצו שיפדוג ( Abruzzo sheepdog ) היפהפיים, הנפוצים כאן מאוד. תפקידם המקורי היה להגן על עדרי הכבשים מפני זאבים, אך אנו מצאנו משמעות נוספת לשמם, מאחר שהפרווה הלבנה והסבוכה שלהם מזכירה את פרוות הכבשים. רבים מהם אימצו את השאננות והחביבות של המקומיים, בעודם רובצים חסרי מעש לצד הכביש.
הכפר הקטנטן, ששיטוט בין בתיו מחזיר אותנו לימי הביניים, זכה להיבחר לרשימת "200 הכפרים היפים ביותר באיטליה" ( Borghi Piu Belli d’Italia ). מלבד קשישה ביישנית שיצאה להשקות את האדניות, כמעט לא נתקלנו במקומיים, אך ניכר שגרים כאן וניכר שחשוב לאנשי הכפר לקשט את סמטאות האבן הצפופות בעציצים ואדניות רבים. לעיתים מתווספים אליהם שלטים המציגים קטעי ספרות ושירה באיטלקית. בכפר מספר מבנים מעניינים וכנסיות עתיקות, אך מומלץ פשוט לשוטט בינות לסמטאות האבן היפות ולשאוף מנופי העמק וההרים, שנפרשים מכל הכיוונים.
בתי אבן בראש גבעה נישאה, הכפר אופי – מהכפרים היפים באיטליה (צילום: הילה וייס טישלר)
מלון מומלץ בכפר אופי
מלון לה פיאג'ה ( La Pieja ) הממוקם בלב הכפר אופי מציע אירוח חם ומשפחתי עם נוף מרהיב להרים שמסביב. המלון זוכה לביקורות חיוביות מאוד, בעיקר בזכות הצוות הידידותי והמקצועי, המיקום הנהדר וארוחת הבוקר המצוינת. במלון חניה חינם, אינטרנט אלחוטי חינם, מסעדה, ומרפסת המשקיפה אל הנוף.
מקומות לינה נוספים באזור הכפר אופי
שמורת טבע בתוך שמורת טבע
באותו אזור, ממש בלבו של הפארק, שוכנת שמורת קאמושארה ( Riserva Naturale La Camosciara ). ההרים יוצרים כאן מבנה מרשים של אמפיתאטרון, ובסתיו הם נצבעים בצבעי שלכת מרהיבים. ראשיתה של השמורה בהתארגנות תושבים מהכפר הסמוך צ'יוויטלה אלפדנה ( Civitella Alfedena ), במטרה להגן על משאבי הטבע היקרים של האזור, בהם היעל של אברוצו והדוב החום המרסיאני.
בכניסה לשמורה יש מדשאה גדולה, אזור פיקניק, חנות ומסעדה. בשיא העונה מציעים כאן רכיבה על אופני הרים, טיולי סוסים, רכבת תיירים קטנה וסיורים מאורגנים. צעידה על דרך סלולה באורך 2 ק"מ, הסגורה לנסיעת כלי רכב, מוליכה אל מעין כיכר במרכזו של האמפיתאטרון הטבעי. ההליכה מעט מעייפת וחד גונית, ולכן מומלץ להיעזר ברכבת התיירים, שמגיעה עד הכיכר בעונת התיירות, ומכאן לצאת לטיול רגלי באחד ממספר מסלולים. הליכה של כרבע שעה במעלה שביל מסודר ומוקף יער סבוך, הובילה אותנו אל מפלים קטנים עם מים צלולים וקרירים. מסלול נוסף ומאתגר יותר יוצא אל עבר הכפר צ'יוויטלה אלפדנה.
המסלול אל המפלים בשמורת קאמושארה (צילום: הילה וייס טישלר)
פנינת היופי של אגם באראה
לאחר מספר דקות נסיעה מזרחה בעמק, נגלה לעיננו צבעו הכחול של אגם באראה. האגם המלאכותי הגדול ביותר בשטחו של הפארק, נוצר בעקבות סכר שהוקם על נהר סנגרו. חציית גשר בצדו המערבי וטיפוס קל (עם הרכב) מובילים אל הכפר צ'יוויטלה אלפדנה ( Civitella Alfedena ), המאופיין בבתי אבן וסמטאות צרות.
כשהתרחקנו ממרכז הכפר, פינו בתי האבן את מקומם לערוגות, מטעי תפוח ומדשאות, מהן ניתן להשקיף על "חזית האבן" של הכפר. בינות עצי היער נגלו לעיניינו מספר פרטים של זאב האפנינים ( Apennine wolf ), החיים כאן בשטח סגור ומוגן וניתן לראותם בקלות יחסית מנקודת תצפית. בכפר גם מוזיאון המוקדש לאותם זאבים ( Museo del Lupo Appenninico ), ובו ניתן ללמוד על הביולוגיה, ההיסטוריה והאגדות שנרקמו סביבם.
לינה בכפ ר צ'יוויטלה אלפדנה
"חזית בתי האבן" של הכפר צ'יוויטלה אלפדנה נשקפת מהמדשאה שבפאתי הכפר (צילום: הילה וייס טישלר)
תצפית על האגם
בקצהו הדרום-מזרחי של האגם, חולש עליו הכפר הציורי באראה ( Barrea ), שממנו מזומנות למבקרים נקודות התצפית היפות ביותר על האגם וההרים סביבו. בדומה לכפרים רבים שנבנו בימי הביניים, בתי הכפר בנויים בצורה סבוכה, שמדמה מבנה של חומה, על מנת לחסום כניסה שלא דרך השער הראשי. שני מגדלי שמירה – המגדל העגול והמגדל המרובע – עדיין נמצאים שם, ואנדרטאות רבות מציינות את ההרס והסבל שנגרם לתושבים בהפצצות בנות-הברית במהלך מלחמת העולם השנייה.
רוב העסקים בכפר נראו סגורים ופגשנו רק מעט תושבים, שכן רבים נטשו לאחר רעידת האדמה של שנת 1984. רבים מהבתים העתיקים משמשים כיום בתי נופש, ורק כ- 1,000 תושבי קבע נותרו בכפר. תופעה דומה מתרחשת במרבית הכפרים העתיקים לאורך רכס האפנינים, שסובל מ רעידות אדמה ב תדירות גבוהה.
מעט אחרי האגם נמצא כפר מקסים נוסף, אלפדנה ( Alfedena ) שמו, ובמרכזו שרידי חומה מימי הביניים ומגדל מתומן ( Torre Ottagonale ), שניצב כאן כבר מהמאה ה- 10 לספירה. טיפוס אל ראש המגדל מעניק תצפית פנורמית מרשימה על הכפר, על העמק ועל ההרים הסובבים אותו. אגם מלאכותי קטן וחביב, אגם מונטנייה ספקאטה ( Laggo della Montagna Spaccata ), גם הוא נשקף מראש המגדל.
לינה בכפר באראה
תצפית מהכפר באראה לעבר אגם באראה, אגם מלאכותי מוקף פסגות ירוקות (צילום: הילה וייס טישלר)
לינה בפארק אברוצו
מלון כפרי חביב בפאתי העיירה פסקסרולי (Pescasseroli) , מלון אייריס ( Hotel Iris ), היה ביתנו במהלך שהותנו בפארק. למלון גן גדול עם בריכה, מתקני שעשועים לילדים, חדר משחקים, מסעדה (יתרון כשבערב עייפים, ארוחת בוקר וערב מצוינת) וחדרים נוחים ונקיים. אל תצפו למצוא באזור הזה מלון עם מיזוג, זה מצרך נדיר מאד, אבל המקום גבוה ונעים בערב.
על אף שמרבית מקומות הלינה בפארק ממוקמים בעיירה פסקסרולי ובחוות החקלאיות סביבה, לינה בכל אחד מהכפרים המוזכרים בכתבה מאפשרת גישה נוחה לכפרים העתיקים ולמסלולי ההליכה. הם מציעים מלונות קטנים ומשפחתיים, בהם תמצאו את עצמכם בעיקר לצד תיירים איטלקים. מומלץ להזמין מלון המציע ארוחת בוקר, מאחר שלעיתים מאתגר למצוא בפארק מסעדות פתוחות בשעות שנוחות לכם.
טיול בפארק הלאומי אברוצו
הטיול המוצע בכתבה זו מתמקד בשטח קטן, לאורך העמק העליון של נהר סנגרו. בפארק גם מספר עמקים מרוחקים יותר, שבהם עיירות עתיקות נוספות. כך, למשל, מומלץ לבקר בעיירה העתיקה והמתויירת סקאנו ( Scanno ), השוכנת בעמק טאסו ( Tasso ).
לטיול נינוח בין הכפרים ובמסלולים רגליים קצרים מומלץ להקדיש לפחות יומיים. ימים נוספים יאפשרו לחוות את הטבע והנופים של הפארק בצורה מעמיקה יותר, דרך מסלולים רגליים ארוכים. מידע אודות מסלולי ההליכה נגיש באתר האינטרנט של הפארק ובמרכזי המבקרים.
מידע נוסף
השכרת רכב באיטליה
לינה בפארק הלאומי אברוצו
אפשרויות לינה נוספות באיטליה
כתבות נוספות
הפארק הלאומי מיילה באברוצו
איים בדרום איטליה
טיול במחוז מוליזה
אוצרות האומנות של נאפולי
רומא – טיול ביצירת מופת
הפארק הלאומי אברוצו והיעדים המוזכרים בכתבה (A-J), ושני מקומות לינה מומלצים:
מלון אייריס
כתבה על הפארק הלאומי מיילה באברוצו
כל כך ירוק שבא לבכות.... נופי הפארק הלאומי אברוצו כפי שהם נשקפים מהכפר אופי (צילום: הילה וייס טישלר)
להתנתק מהפקקים ומהלחץ
כבר בדרך נאלצנו לעבור שינוי תפיסתי. מאוטוסטרדות פקוקות ולחץ לנווט את דרכנו אל מחוץ לרומא ולעבר ההרים, הפכו הכבישים בהדרגה לצדדיים ורגועים יותר. לקראת חשיכה מצאנו את עצמנו בכבישים מפותלים למדי, עולים ויורדים בין ההרים. פני השטח התלולים רימזו על נופים פראיים וניתוק מהעולם, אך מפאת החשיכה נאלצנו רק לדמיין את המראות והציפייה מילאה אותנו בהתרגשות רבה (ספוילר – לא התאכזבנו).
הפארק ממוקם במרכזו של רכס הרי האפנינים ( Apennine Mountains ) וחלקים ממנו גולשים אל המחוזות השכנים לאציו ( Lazio ) ו מוליזה ( Molise ). למעשה שמו המלא הוא הפארק הלאומי אברוצו, לאציו ומוליזה ( Parco Nazionale d'Abruzzo, Lazio e Molise ), אך מאחר ורובו בשטח אברוצו, אמשיך להשתמש כאן בשמו הקצר והמוכר יותר. בין שמורות הטבע של אברוצו הוא מעניק למבקרים את הנופים הפראיים והמבודדים ביותר - רכסי הרים, עמקים, נהרות, נחלים והרבה מאוד ירוק. סמל הפארק מרמז על גאוותו בשימור הדוב החום המארסיאני ( Marsican brown bear ), שיש סיכוי לראותו אם מצטרפים לאחד הסיורים המתקיימים בפארק במהלך עונת התיירות, במהלכם מנסים להתחקות אחר הדובים.
לינה בפארק הלאומי אברוצו
סמטאות הכפרים באראה וצ'יוויטלה אלפדנה, כמו לחזור כמה מאות שנים לאחור (צילום: הילה וייס טישלר)
לחזור אל הקצב האיטלקי
התמקמנו בעיירה העתיקה פסקאסרולי ( Pescasserolli ), השוכנת בכניסה לעמק העליון של נהר סנגרו ( Sangro ), בגובה של 1,167 מ'. מיקומה במרכזו של הפארק מאפשר לצאת ממנה לעיירות השכנות ולמסלולים בטבע. בחורף היא מוקד לחובבי ספורט החורף, שנהנים מאתר הסקי הסמוך ( Alta Quota Pescasseroli ), המציע 14 מסלולי גלישה בדרגות קושי שונות.
כאן נמצא מרכז המבקרים הראשי של הפארק, הכולל גם מוזיאון ( Naturalistic Museum ), פארק חיות בר ( Wildlife Park ), בו משקמים בעלי חיים שהוחזקו בשבי או נפצעו, וגנים בוטאניים ( Garden of the Apennines ) שבהם צמחייה אופיינית להרי האפנינים.
בשעת בוקר מוקדמת התייצבנו במרכז המבקרים, כדי לגלות, בפעם הראשונה אך לא האחרונה בטיול, שלאיטלקים קצב משלהם והם לא ממהרים לפתוח עסקים. את ההמתנה ניצלנו לטיול נינוח בעיירה, דרך שדרת עצים רחבה המגיעה עד הכיכר המרכזית, כיכר סנט אנטוניו ( Piazza Sant'Antonio ), רחובות צדדיים עם מגוון בתי עסק מקומיים, ועד כנסיית סנטי פייטרו אי פאולו ( Chiesa dei Santi Pietro e Paolo ), שנבנתה במאה ה- 12.
לינה בעיירה פסקאסרולי
שדרת עצים בעיירה פסקאסרולי, במרכזו של הפארק הלאומי אברוצו (צילום: הילה וייס טישלר)
מהכפרים היפים באיטליה
בשעה עשר, כאשר נפתח סוף סוף מרכז המבקרים, התברר לנו שזה לא הולך להיות פשוט לקבל מידע על הפארק ובפרט על מסלולי הליכה. התקשורת עם המקומיים, שרבים מהם אינם שולטים באנגלית, היא מאתגרת למדי ולא מספיק אינפורמטיבית. בחרנו לטייל לאורך העמק העליון של נהר סנגרו, המשתרע מכאן ועד אגם באראה ( Lago di Barrea ) שבקצהו המזרחי.
אל הכפר אופי ( Opi ), המרוחק כ- 10 דקות נסיעה, הגענו ללא תכנון מוקדם. קשה לפספס את המראה המרשים של בתי האבן, הבנויים בראש גבעה נישאה. עצירה לתצפית במעלה הדרך, זימנה לנו מפגש עם אחד מכלבי אברוצו שיפדוג ( Abruzzo sheepdog ) היפהפיים, הנפוצים כאן מאוד. תפקידם המקורי היה להגן על עדרי הכבשים מפני זאבים, אך אנו מצאנו משמעות נוספת לשמם, מאחר שהפרווה הלבנה והסבוכה שלהם מזכירה את פרוות הכבשים. רבים מהם אימצו את השאננות והחביבות של המקומיים, בעודם רובצים חסרי מעש לצד הכביש.
הכפר הקטנטן, ששיטוט בין בתיו מחזיר אותנו לימי הביניים, זכה להיבחר לרשימת "200 הכפרים היפים ביותר באיטליה" ( Borghi Piu Belli d’Italia ). מלבד קשישה ביישנית שיצאה להשקות את האדניות, כמעט לא נתקלנו במקומיים, אך ניכר שגרים כאן וניכר שחשוב לאנשי הכפר לקשט את סמטאות האבן הצפופות בעציצים ואדניות רבים. לעיתים מתווספים אליהם שלטים המציגים קטעי ספרות ושירה באיטלקית. בכפר מספר מבנים מעניינים וכנסיות עתיקות, אך מומלץ פשוט לשוטט בינות לסמטאות האבן היפות ולשאוף מנופי העמק וההרים, שנפרשים מכל הכיוונים.
בתי אבן בראש גבעה נישאה, הכפר אופי – מהכפרים היפים באיטליה (צילום: הילה וייס טישלר)
מלון מומלץ בכפר אופי
מלון לה פיאג'ה ( La Pieja ) הממוקם בלב הכפר אופי מציע אירוח חם ומשפחתי עם נוף מרהיב להרים שמסביב. המלון זוכה לביקורות חיוביות מאוד, בעיקר בזכות הצוות הידידותי והמקצועי, המיקום הנהדר וארוחת הבוקר המצוינת. במלון חניה חינם, אינטרנט אלחוטי חינם, מסעדה, ומרפסת המשקיפה אל הנוף.
מקומות לינה נוספים באזור הכפר אופי
שמורת טבע בתוך שמורת טבע
באותו אזור, ממש בלבו של הפארק, שוכנת שמורת קאמושארה ( Riserva Naturale La Camosciara ). ההרים יוצרים כאן מבנה מרשים של אמפיתאטרון, ובסתיו הם נצבעים בצבעי שלכת מרהיבים. ראשיתה של השמורה בהתארגנות תושבים מהכפר הסמוך צ'יוויטלה אלפדנה ( Civitella Alfedena ), במטרה להגן על משאבי הטבע היקרים של האזור, בהם היעל של אברוצו והדוב החום המרסיאני.
בכניסה לשמורה יש מדשאה גדולה, אזור פיקניק, חנות ומסעדה. בשיא העונה מציעים כאן רכיבה על אופני הרים, טיולי סוסים, רכבת תיירים קטנה וסיורים מאורגנים. צעידה על דרך סלולה באורך 2 ק"מ, הסגורה לנסיעת כלי רכב, מוליכה אל מעין כיכר במרכזו של האמפיתאטרון הטבעי. ההליכה מעט מעייפת וחד גונית, ולכן מומלץ להיעזר ברכבת התיירים, שמגיעה עד הכיכר בעונת התיירות, ומכאן לצאת לטיול רגלי באחד ממספר מסלולים. הליכה של כרבע שעה במעלה שביל מסודר ומוקף יער סבוך, הובילה אותנו אל מפלים קטנים עם מים צלולים וקרירים. מסלול נוסף ומאתגר יותר יוצא אל עבר הכפר צ'יוויטלה אלפדנה.
המסלול אל המפלים בשמורת קאמושארה (צילום: הילה וייס טישלר)
פנינת היופי של אגם באראה
לאחר מספר דקות נסיעה מזרחה בעמק, נגלה לעיננו צבעו הכחול של אגם באראה. האגם המלאכותי הגדול ביותר בשטחו של הפארק, נוצר בעקבות סכר שהוקם על נהר סנגרו. חציית גשר בצדו המערבי וטיפוס קל (עם הרכב) מובילים אל הכפר צ'יוויטלה אלפדנה ( Civitella Alfedena ), המאופיין בבתי אבן וסמטאות צרות.
כשהתרחקנו ממרכז הכפר, פינו בתי האבן את מקומם לערוגות, מטעי תפוח ומדשאות, מהן ניתן להשקיף על "חזית האבן" של הכפר. בינות עצי היער נגלו לעיניינו מספר פרטים של זאב האפנינים ( Apennine wolf ), החיים כאן בשטח סגור ומוגן וניתן לראותם בקלות יחסית מנקודת תצפית. בכפר גם מוזיאון המוקדש לאותם זאבים ( Museo del Lupo Appenninico ), ובו ניתן ללמוד על הביולוגיה, ההיסטוריה והאגדות שנרקמו סביבם.
לינה בכפ ר צ'יוויטלה אלפדנה
"חזית בתי האבן" של הכפר צ'יוויטלה אלפדנה נשקפת מהמדשאה שבפאתי הכפר (צילום: הילה וייס טישלר)
תצפית על האגם
בקצהו הדרום-מזרחי של האגם, חולש עליו הכפר הציורי באראה ( Barrea ), שממנו מזומנות למבקרים נקודות התצפית היפות ביותר על האגם וההרים סביבו. בדומה לכפרים רבים שנבנו בימי הביניים, בתי הכפר בנויים בצורה סבוכה, שמדמה מבנה של חומה, על מנת לחסום כניסה שלא דרך השער הראשי. שני מגדלי שמירה – המגדל העגול והמגדל המרובע – עדיין נמצאים שם, ואנדרטאות רבות מציינות את ההרס והסבל שנגרם לתושבים בהפצצות בנות-הברית במהלך מלחמת העולם השנייה.
רוב העסקים בכפר נראו סגורים ופגשנו רק מעט תושבים, שכן רבים נטשו לאחר רעידת האדמה של שנת 1984. רבים מהבתים העתיקים משמשים כיום בתי נופש, ורק כ- 1,000 תושבי קבע נותרו בכפר. תופעה דומה מתרחשת במרבית הכפרים העתיקים לאורך רכס האפנינים, שסובל מ רעידות אדמה ב תדירות גבוהה.
מעט אחרי האגם נמצא כפר מקסים נוסף, אלפדנה ( Alfedena ) שמו, ובמרכזו שרידי חומה מימי הביניים ומגדל מתומן ( Torre Ottagonale ), שניצב כאן כבר מהמאה ה- 10 לספירה. טיפוס אל ראש המגדל מעניק תצפית פנורמית מרשימה על הכפר, על העמק ועל ההרים הסובבים אותו. אגם מלאכותי קטן וחביב, אגם מונטנייה ספקאטה ( Laggo della Montagna Spaccata ), גם הוא נשקף מראש המגדל.
לינה בכפר באראה
תצפית מהכפר באראה לעבר אגם באראה, אגם מלאכותי מוקף פסגות ירוקות (צילום: הילה וייס טישלר)
לינה בפארק אברוצו
מלון כפרי חביב בפאתי העיירה פסקסרולי (Pescasseroli) , מלון אייריס ( Hotel Iris ), היה ביתנו במהלך שהותנו בפארק. למלון גן גדול עם בריכה, מתקני שעשועים לילדים, חדר משחקים, מסעדה (יתרון כשבערב עייפים, ארוחת בוקר וערב מצוינת) וחדרים נוחים ונקיים. אל תצפו למצוא באזור הזה מלון עם מיזוג, זה מצרך נדיר מאד, אבל המקום גבוה ונעים בערב.
על אף שמרבית מקומות הלינה בפארק ממוקמים בעיירה פסקסרולי ובחוות החקלאיות סביבה, לינה בכל אחד מהכפרים המוזכרים בכתבה מאפשרת גישה נוחה לכפרים העתיקים ולמסלולי ההליכה. הם מציעים מלונות קטנים ומשפחתיים, בהם תמצאו את עצמכם בעיקר לצד תיירים איטלקים. מומלץ להזמין מלון המציע ארוחת בוקר, מאחר שלעיתים מאתגר למצוא בפארק מסעדות פתוחות בשעות שנוחות לכם.
טיול בפארק הלאומי אברוצו
הטיול המוצע בכתבה זו מתמקד בשטח קטן, לאורך העמק העליון של נהר סנגרו. בפארק גם מספר עמקים מרוחקים יותר, שבהם עיירות עתיקות נוספות. כך, למשל, מומלץ לבקר בעיירה העתיקה והמתויירת סקאנו ( Scanno ), השוכנת בעמק טאסו ( Tasso ).
לטיול נינוח בין הכפרים ובמסלולים רגליים קצרים מומלץ להקדיש לפחות יומיים. ימים נוספים יאפשרו לחוות את הטבע והנופים של הפארק בצורה מעמיקה יותר, דרך מסלולים רגליים ארוכים. מידע אודות מסלולי ההליכה נגיש באתר האינטרנט של הפארק ובמרכזי המבקרים.
מידע נוסף
השכרת רכב באיטליה
לינה בפארק הלאומי אברוצו
אפשרויות לינה נוספות באיטליה
כתבות נוספות
הפארק הלאומי מיילה באברוצו
איים בדרום איטליה
טיול במחוז מוליזה
אוצרות האומנות של נאפולי
רומא – טיול ביצירת מופת
לינה בפארק הלאומי אברוצו
סמטאות הכפרים באראה וצ'יוויטלה אלפדנה, כמו לחזור כמה מאות שנים לאחור (צילום: הילה וייס טישלר)
לינה בעיירה פסקאסרולי
שדרת עצים בעיירה פסקאסרולי, במרכזו של הפארק הלאומי אברוצו (צילום: הילה וייס טישלר)
מהכפרים היפים באיטליה
בשעה עשר, כאשר נפתח סוף סוף מרכז המבקרים, התברר לנו שזה לא הולך להיות פשוט לקבל מידע על הפארק ובפרט על מסלולי הליכה. התקשורת עם המקומיים, שרבים מהם אינם שולטים באנגלית, היא מאתגרת למדי ולא מספיק אינפורמטיבית. בחרנו לטייל לאורך העמק העליון של נהר סנגרו, המשתרע מכאן ועד אגם באראה ( Lago di Barrea ) שבקצהו המזרחי.
אל הכפר אופי ( Opi ), המרוחק כ- 10 דקות נסיעה, הגענו ללא תכנון מוקדם. קשה לפספס את המראה המרשים של בתי האבן, הבנויים בראש גבעה נישאה. עצירה לתצפית במעלה הדרך, זימנה לנו מפגש עם אחד מכלבי אברוצו שיפדוג ( Abruzzo sheepdog ) היפהפיים, הנפוצים כאן מאוד. תפקידם המקורי היה להגן על עדרי הכבשים מפני זאבים, אך אנו מצאנו משמעות נוספת לשמם, מאחר שהפרווה הלבנה והסבוכה שלהם מזכירה את פרוות הכבשים. רבים מהם אימצו את השאננות והחביבות של המקומיים, בעודם רובצים חסרי מעש לצד הכביש.
הכפר הקטנטן, ששיטוט בין בתיו מחזיר אותנו לימי הביניים, זכה להיבחר לרשימת "200 הכפרים היפים ביותר באיטליה" ( Borghi Piu Belli d’Italia ). מלבד קשישה ביישנית שיצאה להשקות את האדניות, כמעט לא נתקלנו במקומיים, אך ניכר שגרים כאן וניכר שחשוב לאנשי הכפר לקשט את סמטאות האבן הצפופות בעציצים ואדניות רבים. לעיתים מתווספים אליהם שלטים המציגים קטעי ספרות ושירה באיטלקית. בכפר מספר מבנים מעניינים וכנסיות עתיקות, אך מומלץ פשוט לשוטט בינות לסמטאות האבן היפות ולשאוף מנופי העמק וההרים, שנפרשים מכל הכיוונים.
בתי אבן בראש גבעה נישאה, הכפר אופי – מהכפרים היפים באיטליה (צילום: הילה וייס טישלר)
מלון מומלץ בכפר אופי
מלון לה פיאג'ה ( La Pieja ) הממוקם בלב הכפר אופי מציע אירוח חם ומשפחתי עם נוף מרהיב להרים שמסביב. המלון זוכה לביקורות חיוביות מאוד, בעיקר בזכות הצוות הידידותי והמקצועי, המיקום הנהדר וארוחת הבוקר המצוינת. במלון חניה חינם, אינטרנט אלחוטי חינם, מסעדה, ומרפסת המשקיפה אל הנוף.
מקומות לינה נוספים באזור הכפר אופי
שמורת טבע בתוך שמורת טבע
באותו אזור, ממש בלבו של הפארק, שוכנת שמורת קאמושארה ( Riserva Naturale La Camosciara ). ההרים יוצרים כאן מבנה מרשים של אמפיתאטרון, ובסתיו הם נצבעים בצבעי שלכת מרהיבים. ראשיתה של השמורה בהתארגנות תושבים מהכפר הסמוך צ'יוויטלה אלפדנה ( Civitella Alfedena ), במטרה להגן על משאבי הטבע היקרים של האזור, בהם היעל של אברוצו והדוב החום המרסיאני.
בכניסה לשמורה יש מדשאה גדולה, אזור פיקניק, חנות ומסעדה. בשיא העונה מציעים כאן רכיבה על אופני הרים, טיולי סוסים, רכבת תיירים קטנה וסיורים מאורגנים. צעידה על דרך סלולה באורך 2 ק"מ, הסגורה לנסיעת כלי רכב, מוליכה אל מעין כיכר במרכזו של האמפיתאטרון הטבעי. ההליכה מעט מעייפת וחד גונית, ולכן מומלץ להיעזר ברכבת התיירים, שמגיעה עד הכיכר בעונת התיירות, ומכאן לצאת לטיול רגלי באחד ממספר מסלולים. הליכה של כרבע שעה במעלה שביל מסודר ומוקף יער סבוך, הובילה אותנו אל מפלים קטנים עם מים צלולים וקרירים. מסלול נוסף ומאתגר יותר יוצא אל עבר הכפר צ'יוויטלה אלפדנה.
המסלול אל המפלים בשמורת קאמושארה (צילום: הילה וייס טישלר)
פנינת היופי של אגם באראה
לאחר מספר דקות נסיעה מזרחה בעמק, נגלה לעיננו צבעו הכחול של אגם באראה. האגם המלאכותי הגדול ביותר בשטחו של הפארק, נוצר בעקבות סכר שהוקם על נהר סנגרו. חציית גשר בצדו המערבי וטיפוס קל (עם הרכב) מובילים אל הכפר צ'יוויטלה אלפדנה ( Civitella Alfedena ), המאופיין בבתי אבן וסמטאות צרות.
כשהתרחקנו ממרכז הכפר, פינו בתי האבן את מקומם לערוגות, מטעי תפוח ומדשאות, מהן ניתן להשקיף על "חזית האבן" של הכפר. בינות עצי היער נגלו לעיניינו מספר פרטים של זאב האפנינים ( Apennine wolf ), החיים כאן בשטח סגור ומוגן וניתן לראותם בקלות יחסית מנקודת תצפית. בכפר גם מוזיאון המוקדש לאותם זאבים ( Museo del Lupo Appenninico ), ובו ניתן ללמוד על הביולוגיה, ההיסטוריה והאגדות שנרקמו סביבם.
לינה בכפ ר צ'יוויטלה אלפדנה
"חזית בתי האבן" של הכפר צ'יוויטלה אלפדנה נשקפת מהמדשאה שבפאתי הכפר (צילום: הילה וייס טישלר)
תצפית על האגם
בקצהו הדרום-מזרחי של האגם, חולש עליו הכפר הציורי באראה ( Barrea ), שממנו מזומנות למבקרים נקודות התצפית היפות ביותר על האגם וההרים סביבו. בדומה לכפרים רבים שנבנו בימי הביניים, בתי הכפר בנויים בצורה סבוכה, שמדמה מבנה של חומה, על מנת לחסום כניסה שלא דרך השער הראשי. שני מגדלי שמירה – המגדל העגול והמגדל המרובע – עדיין נמצאים שם, ואנדרטאות רבות מציינות את ההרס והסבל שנגרם לתושבים בהפצצות בנות-הברית במהלך מלחמת העולם השנייה.
רוב העסקים בכפר נראו סגורים ופגשנו רק מעט תושבים, שכן רבים נטשו לאחר רעידת האדמה של שנת 1984. רבים מהבתים העתיקים משמשים כיום בתי נופש, ורק כ- 1,000 תושבי קבע נותרו בכפר. תופעה דומה מתרחשת במרבית הכפרים העתיקים לאורך רכס האפנינים, שסובל מ רעידות אדמה ב תדירות גבוהה.
מעט אחרי האגם נמצא כפר מקסים נוסף, אלפדנה ( Alfedena ) שמו, ובמרכזו שרידי חומה מימי הביניים ומגדל מתומן ( Torre Ottagonale ), שניצב כאן כבר מהמאה ה- 10 לספירה. טיפוס אל ראש המגדל מעניק תצפית פנורמית מרשימה על הכפר, על העמק ועל ההרים הסובבים אותו. אגם מלאכותי קטן וחביב, אגם מונטנייה ספקאטה ( Laggo della Montagna Spaccata ), גם הוא נשקף מראש המגדל.
לינה בכפר באראה
תצפית מהכפר באראה לעבר אגם באראה, אגם מלאכותי מוקף פסגות ירוקות (צילום: הילה וייס טישלר)
לינה בפארק אברוצו
מלון כפרי חביב בפאתי העיירה פסקסרולי (Pescasseroli) , מלון אייריס ( Hotel Iris ), היה ביתנו במהלך שהותנו בפארק. למלון גן גדול עם בריכה, מתקני שעשועים לילדים, חדר משחקים, מסעדה (יתרון כשבערב עייפים, ארוחת בוקר וערב מצוינת) וחדרים נוחים ונקיים. אל תצפו למצוא באזור הזה מלון עם מיזוג, זה מצרך נדיר מאד, אבל המקום גבוה ונעים בערב.
על אף שמרבית מקומות הלינה בפארק ממוקמים בעיירה פסקסרולי ובחוות החקלאיות סביבה, לינה בכל אחד מהכפרים המוזכרים בכתבה מאפשרת גישה נוחה לכפרים העתיקים ולמסלולי ההליכה. הם מציעים מלונות קטנים ומשפחתיים, בהם תמצאו את עצמכם בעיקר לצד תיירים איטלקים. מומלץ להזמין מלון המציע ארוחת בוקר, מאחר שלעיתים מאתגר למצוא בפארק מסעדות פתוחות בשעות שנוחות לכם.
טיול בפארק הלאומי אברוצו
הטיול המוצע בכתבה זו מתמקד בשטח קטן, לאורך העמק העליון של נהר סנגרו. בפארק גם מספר עמקים מרוחקים יותר, שבהם עיירות עתיקות נוספות. כך, למשל, מומלץ לבקר בעיירה העתיקה והמתויירת סקאנו ( Scanno ), השוכנת בעמק טאסו ( Tasso ).
לטיול נינוח בין הכפרים ובמסלולים רגליים קצרים מומלץ להקדיש לפחות יומיים. ימים נוספים יאפשרו לחוות את הטבע והנופים של הפארק בצורה מעמיקה יותר, דרך מסלולים רגליים ארוכים. מידע אודות מסלולי ההליכה נגיש באתר האינטרנט של הפארק ובמרכזי המבקרים.
מידע נוסף
השכרת רכב באיטליה
לינה בפארק הלאומי אברוצו
אפשרויות לינה נוספות באיטליה
כתבות נוספות
הפארק הלאומי מיילה באברוצו
איים בדרום איטליה
טיול במחוז מוליזה
אוצרות האומנות של נאפולי
רומא – טיול ביצירת מופת
בתי אבן בראש גבעה נישאה, הכפר אופי – מהכפרים היפים באיטליה (צילום: הילה וייס טישלר)
מלון מומלץ בכפר אופי
מלון לה פיאג'ה ( La Pieja ) הממוקם בלב הכפר אופי מציע אירוח חם ומשפחתי עם נוף מרהיב להרים שמסביב. המלון זוכה לביקורות חיוביות מאוד, בעיקר בזכות הצוות הידידותי והמקצועי, המיקום הנהדר וארוחת הבוקר המצוינת. במלון חניה חינם, אינטרנט אלחוטי חינם, מסעדה, ומרפסת המשקיפה אל הנוף.
מקומות לינה נוספים באזור הכפר אופי
שמורת טבע בתוך שמורת טבע
מקומות לינה נוספים באזור הכפר אופי
המסלול אל המפלים בשמורת קאמושארה (צילום: הילה וייס טישלר)
לינה בכפ
"חזית בתי האבן" של הכפר צ'יוויטלה אלפדנה נשקפת מהמדשאה שבפאתי הכפר (צילום: הילה וייס טישלר)
תצפית על האגם
בקצהו הדרום-מזרחי של האגם, חולש עליו הכפר הציורי באראה ( Barrea ), שממנו מזומנות למבקרים נקודות התצפית היפות ביותר על האגם וההרים סביבו. בדומה לכפרים רבים שנבנו בימי הביניים, בתי הכפר בנויים בצורה סבוכה, שמדמה מבנה של חומה, על מנת לחסום כניסה שלא דרך השער הראשי. שני מגדלי שמירה – המגדל העגול והמגדל המרובע – עדיין נמצאים שם, ואנדרטאות רבות מציינות את ההרס והסבל שנגרם לתושבים בהפצצות בנות-הברית במהלך מלחמת העולם השנייה.
רוב העסקים בכפר נראו סגורים ופגשנו רק מעט תושבים, שכן רבים נטשו לאחר רעידת האדמה של שנת 1984. רבים מהבתים העתיקים משמשים כיום בתי נופש, ורק כ- 1,000 תושבי קבע נותרו בכפר. תופעה דומה מתרחשת במרבית הכפרים העתיקים לאורך רכס האפנינים, שסובל מ רעידות אדמה ב תדירות גבוהה.
מעט אחרי האגם נמצא כפר מקסים נוסף, אלפדנה ( Alfedena ) שמו, ובמרכזו שרידי חומה מימי הביניים ומגדל מתומן ( Torre Ottagonale ), שניצב כאן כבר מהמאה ה- 10 לספירה. טיפוס אל ראש המגדל מעניק תצפית פנורמית מרשימה על הכפר, על העמק ועל ההרים הסובבים אותו. אגם מלאכותי קטן וחביב, אגם מונטנייה ספקאטה ( Laggo della Montagna Spaccata ), גם הוא נשקף מראש המגדל.
לינה בכפר באראה
תצפית מהכפר באראה לעבר אגם באראה, אגם מלאכותי מוקף פסגות ירוקות (צילום: הילה וייס טישלר)
לינה בפארק אברוצו
מלון כפרי חביב בפאתי העיירה פסקסרולי (Pescasseroli) , מלון אייריס ( Hotel Iris ), היה ביתנו במהלך שהותנו בפארק. למלון גן גדול עם בריכה, מתקני שעשועים לילדים, חדר משחקים, מסעדה (יתרון כשבערב עייפים, ארוחת בוקר וערב מצוינת) וחדרים נוחים ונקיים. אל תצפו למצוא באזור הזה מלון עם מיזוג, זה מצרך נדיר מאד, אבל המקום גבוה ונעים בערב.
על אף שמרבית מקומות הלינה בפארק ממוקמים בעיירה פסקסרולי ובחוות החקלאיות סביבה, לינה בכל אחד מהכפרים המוזכרים בכתבה מאפשרת גישה נוחה לכפרים העתיקים ולמסלולי ההליכה. הם מציעים מלונות קטנים ומשפחתיים, בהם תמצאו את עצמכם בעיקר לצד תיירים איטלקים. מומלץ להזמין מלון המציע ארוחת בוקר, מאחר שלעיתים מאתגר למצוא בפארק מסעדות פתוחות בשעות שנוחות לכם.
טיול בפארק הלאומי אברוצו
הטיול המוצע בכתבה זו מתמקד בשטח קטן, לאורך העמק העליון של נהר סנגרו. בפארק גם מספר עמקים מרוחקים יותר, שבהם עיירות עתיקות נוספות. כך, למשל, מומלץ לבקר בעיירה העתיקה והמתויירת סקאנו ( Scanno ), השוכנת בעמק טאסו ( Tasso ).
לטיול נינוח בין הכפרים ובמסלולים רגליים קצרים מומלץ להקדיש לפחות יומיים. ימים נוספים יאפשרו לחוות את הטבע והנופים של הפארק בצורה מעמיקה יותר, דרך מסלולים רגליים ארוכים. מידע אודות מסלולי ההליכה נגיש באתר האינטרנט של הפארק ובמרכזי המבקרים.
מידע נוסף
השכרת רכב באיטליה
לינה בפארק הלאומי אברוצו
אפשרויות לינה נוספות באיטליה
כתבות נוספות
הפארק הלאומי מיילה באברוצו
איים בדרום איטליה
טיול במחוז מוליזה
אוצרות האומנות של נאפולי
רומא – טיול ביצירת מופת
לינה בכפר באראה
תצפית
טיול בפארק הלאומי אברוצו
הטיול המוצע בכתבה זו מתמקד בשטח קטן, לאורך העמק העליון של נהר סנגרו. בפארק גם מספר עמקים מרוחקים יותר, שבהם עיירות עתיקות נוספות. כך, למשל, מומלץ לבקר בעיירה העתיקה והמתויירת סקאנו ( Scanno ), השוכנת בעמק טאסו ( Tasso ).
לטיול נינוח בין הכפרים ובמסלולים רגליים קצרים מומלץ להקדיש לפחות יומיים. ימים נוספים יאפשרו לחוות את הטבע והנופים של הפארק בצורה מעמיקה יותר, דרך מסלולים רגליים ארוכים. מידע אודות מסלולי ההליכה נגיש באתר האינטרנט של הפארק ובמרכזי המבקרים.
מידע נוסף
השכרת רכב באיטליה
לינה בפארק הלאומי אברוצו
אפשרויות לינה נוספות באיטליה
כתבות נוספות
הפארק הלאומי מיילה באברוצו
איים בדרום איטליה
טיול במחוז מוליזה
אוצרות האומנות של נאפולי
רומא – טיול ביצירת מופת
לינה בפארק הלאומי אברוצו
אפשרויות לינה נוספות באיטליה