מידע וטיפים למטייל בירדן

מידע וטיפים למטייל בירדן


מידע חיוני מספרי טלפון חירום

אשרה (ויזה): דרושה ויזה (פירוט בהמשך)   משטרה: 192
חשמל: HZ50, V230   מכבי אש: 112
שעון:  GMT+3 (מקדים בשעה את שעון ישראל)   עזרה ראשונה: 112
מטבע: דינר ירדני (JOD)      
קידומת בי"ל: 962+      

חשמל בירדן

מתח החשמל בירדן הוא 230 וולט, 50 הרץ.
השקעים בירדן הם מהדגמים B / C / D / F / G / J (דגם C קיים במרבית מכשירי החשמל המודרניים בישראל).
כתבה על חיבורי חשמל בעולם
 
סוגי השקעים הנהוגים בעולם
השקעים לחיבורי החשמל בירדן הינם בדגמים:  B / C / D / F / G / J  (מקור:  ARTol)

שעון ירדן

ירדן נמצאת באזור הזמן 2+GMT, אך שעון הקיץ מונהג בה במשך כל השנה, ולכן השעה בה היא GMT+3, כמו בישראל בזמן שעון הקיץ.
לפיכך, בחורף שעון ירדן מקדים את שעון ישראל בשעה אחת, למרות ששתיהן באותו אזור זמן.

 

השעה בירדן
 
 

מתי כדאי לבקר בירדן?

לפני שבוחרים תאריך לחופשה בממלכת ירדן צריך לחשוב מה הוא אופי הטיול ומהן הפעילויות המרכזיות. למי שאת עיקר הביקור יבלה בפטרה, נמליץ לבחור בחודשים הקרירים של השנה – ממאי ועד אוקטובר, אחרת החום מעיק. למי שטיולי מים, רפטינג וקניונינג עומדים בראש מעייניו, מומלץ דווקא להגיע בתחילת הקיץ, אז קרירותם של המים הזורמים משתלבת היטב עם מזג האוויר החם.

למשלבים בין השניים בטיול מקיף, מוטב יהיה לבחור בעונות הביניים, אפריל-יוני או ספטמבר-דצמבר.
 

צלילה



אשרת כניסה לירדן ומעברי גבול

נושא קבלת הוויזה לירדן עובר עדכונים ושינויים מדי זמן, לכן לפני נסיעה מומלץ לבדוק אם חלו החמרות בהוראות, באתר משרד החוץ או מול בית המלון הירדני שבו תשהו. בירדן בתי המלון נחשבים ל"לשכות תיירות" על פי החוק ולכן כל תהליך הנפקת הוויזה לאורחיהם נעשה על ידם.

באופן רגיל, כניסת מטיילים בעלי דרכון ישראלי לירדן מותרת דרך נמל התעופה הבין-לאומי של רבת עמון על שם המלכה עאליא, דרך מעבר נהר הירדן (צמוד לבית שאן) ודרך מעבר יצחק רבין (מעבר ערבה, צמוד לאילת). עבור מי שמתכננים לשהות בירדן לילה אחד בלבד, עלות האשרה היא 70 דינר. אם בתוכנית הטיול יש ביקור בפטרה, הוויזה תעלה רק כ- 50 דינר. עבור מי שמתכננים לשהות בירדן יותר מלילה אחד, לא ייגבה תשלום אשרה, ובית המלון ידאג ליתר הסידורים הכרוכים במעבר. מכאן שרצוי מאוד להסדיר את הלינה בירדן לפני שיוצאים לטיול, כך נחסכים הכסף וההתמודדות מול הרשויות הירדניות בהוצאת הוויזה.

בכל מקרה, ביציאה מישראל ייגבה סכום של כ- 105 ש"ח בצד הישראלי, ללא קשר למספר ימי הטיול בירדן, מעין "מס יציאה מהארץ". מס דומה משלמים ביציאה מירדן בחזרה לישראל: 10 דינר, שניתן לשלם אך ורק במטבע מקומי ולא בדולרים/שקלים/אירו או כל מטבע אחר. לכן, מומלץ כבר בתחילת הטיול לשים בצד שטר של 10 דינר בו "לא נוגעים" ושומרים ליציאה מירדן.

מלון מומלץ ליד פטרה, ירדן
מלון מאריוט פטרה
 - פינוק 5 כוכבים אל מול הרי אדום
 

בתי מלון ואירוח בירדן

בתי המלון בירדן מסווגים לפי רמתם. ישנו היצע של בתי מלון יוקרתיים, בהם טיפולי ספא ובוץ מים המלח, שהרי לירדן השכנה, רצועת חוף לאורכו. כאן ובערים המרכזיות ניתן למצוא בתי מלון 5 כוכבים בעלי שם עולמי, כמו מלון מובנפיק עקבה (Mövenpick Resort & Residences Aqaba) ומלון מובנפיק לחופי ים המלח (Mövenpick Resort & Spa Dead Sea) או מלון קמפינסקי עקבה (Kempinski Hotel Aqaba) ומלון קמפינסקי עמאן (Kempinski Hotel Amman).

בערים מצויים בתי מלון ברמת 4 ו- 3 כוכבים, שעבור מי שאינם מתכננים לשהות במלון מעבר ללינה וארוחת בוקר, הם מתאימים ומספקים בהחלט. חשוב לוודא את מיקום המלון, שכן ישנם יישובים רבים סמוכים לערים בהם בתי מלון זולים, אך המרחק מהם לאטרקציות המרכזיות מצריך אמצעי תחבורה נוסף, שעלותו מצמצמת את החיסכון במחיר המלון.
 
מלון מומלץ בירדן  המלצה על מלון בעקבה, ירדן
מלון מומלץ בירדן  המלצה על מלון בעקבה, ירדן
רשתות מלונות יוקרה בינלאומיים בירדן
למעלה: 
מלון מובנפיק לחופי ים המלח (מימין) ומלון מובנפיק עקבה (משמאל)
למטה: מלון קמפינסקי עמאן (מימין) ומלון קמפינסקי עקבה (משמאל)


אם אתם מתכננים להגיע לביקור בפטרה, מומלץ לאתר בית מלון בעיירה ואדי מוסא שבפאתי האתר. העיירה עשירה בבתי מלון בכל הרמות, מסעדות ושירותים נוספים אחרים למטייל, מפני שהכנסתה המרכזית והעיקרית היא תיירות-פטרה. שני בתי מלון בעיירה ואדי מוסא, הם מלון פטרה סלע (Petra Sella Hotel), מלון 4 כוכבים, ומלון מאריוט פטרה (Petra Marriott Hotel), מלון 5 כוכבים.
בתי מלון בעיירה ואדי מוסא ליד פטרה

המלצה על מלון בפטרה, ואדי מוסה  המלצה על מלון בפטרה, ואדי מוסה
בתי מלון בוואדי מוסא ליד פטרה: מלון פטרה סלע (מימין) ומלון מאריוט פטרה (משמאל)


מלון מומלץ בעקבה

מלון אל מנרה (Al Manara Luxury Collection Hotel) הוא מלון 5 כוכבים מקסים, הממוקם על חוף פרטי בעקבה, ממש מול עיר הנופש הדרומית שלנו, מצדו השני של מפרץ אילת. החדרים והסוויטות גדולים ומרווחים ובכולם פינת ישיבה, פינת קפה, מיני בר ומרפסת פרטית, הפונה לעבר הים האדום או לבריכה. הניקיון, השירות והאדיבות זוכים פה אחד לתשבחות מפי ישראלים רבים שהתארחו במקום.
 
המלצה על מלון בעקבה  המלצה על מלון בעקבה
המלצה על מלון בעקבה  המלצה על מלון בעקבה

מלון אל מנרה עקבה  יוקרה ואדיבות אצל השכנים לים האדום


כרטיס האטרקציות של ירדן

כמו במדינות רבות, גם בירדן ניתן לרכוש כרטיס המשלב כניסה לאתריה האטרקטיביים ביותר. לכרטיס כמה גרסאות ומחירים, בהתאם לסוג האטרקציות המבוקש ולזמן שהותכם בממלכה. בין הפעילויות המוצעות: אתרי מורשת עולמית (כולל ביקורים בפטרה ובשמורת ואדי רם), תערוכות, מוזיאונים, אתרים ארכיאולוגיים ועוד.
כתבת מדריך למטייל בפטרה

טיול לפטרה
 פטרה – אתר מורשת עולמית שמושך אליו בכל שנה מיליוני תיירים (צילום: CC Charlie Phillips)
 

גאוגרפיה של של ירדן

ממלכת ירדן משתרעת מצדו המזרחי של השבר הסורי אפריקני. לאורך גבולה הצפון-מערבי זורם נהר הירדן, דרומה ממנו נמצא ים המלח ובחלק הדרומי ביותר  הערבה. סמול לגבולה הצפוני עם סוריה וישראל זורם נהר הירמוך. מזרחה של המדינה, לאורך הגבול עם ישראל (באזור עבר הירדן המזרחי), הוא הררי אך מזרחה מההרים  רמה מדברית שהולכת ומתמזגת עם מדבריות ערב הסעודית, ככל שממשיכים מזרחה.

שטחה של הממלכה הוא פי ארבע משטחה של ישראל, אך למעשה רק כעשירית מהשטח ראוי לחקלאות. רוב השטחים הפוריים מרוכזים לאורך נהר הירדן ובצפון-מערב המדינה.
 
מפת ירדן

 

כסף מזומן וכרטיסי אשראי בירדן

המטבע המקומי בירדן הוא דינר ירדני, שמורכב ממאה פיאסטרס (Piasters), או "קירש". במעבר הגבול ישנו חלפן כספים שממיר לפי שער יציג עדכני. כדאי להצטייד במטבע מקומי, למרות שבתי מלון, מסעדות וחנויות גדולות מקבלות גם כרטיסי אשראי. הכרטיסים שמכבדים הם: אמריקן אקספרס, ויזה, דיינרס קלאב ומאסטר קארד. בשווקים, בחנויות קטנות ובדוכנים לא מקבלים אשראי. ניתן לשלם בדולרים ברוב המקומות, אך קחו בחשבון שייתכן שהשער שתקבלו יהיה פחות טוב מאשר אצל חלפן מסודר.  
 

השפה המדוברת בירדן

השפה הרשמית בירדן היא ערבית כמובן, אך אנגלית נפוצה גם היא, במיוחד בערים. רצוי להכיר מספר מילים ולשלוף אותן בשיחה, זה עוזר לשבור את הקרח, להעלות חיוך על פני הסובבים ולרתום אותם לעזרה, אם יש צורך.  
 
אמנות רחוב בירדן
אומן חול מהפנט את הצופים ביצירת בקבוקי חול צבעוני, עם כיתוב בכל שפה שתבחרו (צילום: אמיר גור)
 

תשר (טיפ) לנותני שירות

נהוג לתת במסעדות תשר בגובה של עד 10% מהחשבון הסופי. שימו לב כי ישנם מקומות שמוסיפים את התשר על דעת עצמם לסכום החיוב. במקרה זה אין כמובן כל צורך להוסיף (אלא אם כן השירות היה בלתי רגיל ואתם חשים צורך לעשות זאת). במוניות נהוג "לעגל" מעלה את מחיר הנסיעה.
 

נהיגה, תחבורה ציבורית והתניידות בירדן

הנהיגה בירדן היא בצד ימין של הכביש, כמו בארץ. מערכת הכבישים סבירה ומשולטת בערבית ובאנגלית. בבתי מלון רבים ישנו משרד להשכרת רכבים ובנוסף ישנן סוכנויות השכרת רכב רבות ברחבי המדינה. בעת ההשכרה תתבקשו להציג רישיון נהיגה בתוקף, עם ותק בנהיגה של שנה לפחות. לנסיעות בתוך העיר ולחלק מהנסיעות הארוכות בין הערים מומלץ להשתמש בשירותיהם של נהגים מקומיים, שמכירים את הערים ואת הדרכים היטב. השימוש במוניות הוא מקובל ונרחב בירדן ומחיר הנסיעה אינו יקר. המוניות הלבנות הן מוניות ציבוריות אותן חולקים עם זרים שמצטרפים לנסיעה "על הדרך", ואילו הצהובות הן מוניות פרטיות אותן מזמינים דרך בית המלון או עוצרים באופן אקראי בכביש. סוכני תיירות מקומיים מציעים גם אוטובוסים ממוזגים לקבוצות.
 
טיול גמלים  בירדן
מישהו הזמין מונית...? (צילום: אמיר גור)
 

ימי חג ואירועים מיוחדים בירדן

בחגים הבאים יש ימי חופש ולכן רוב בתי העסק סגורים:
1.1 – יום השנה החדשה
1.5 – חג הפועלים
25.5 – יום העצמאות
25.12 – כריסטמס

לחגים הבאים אין תאריך קבוע בלוח השנה, מפני שהם נחגגים לפי לוח שנה ירחי, שאינו חופף ללוח השנה הגרגוריאני שבשימוש ברוב חלקי העולם. גם בחגים הללו יש חופש בירדן:
עיד-אל-פיטר – פסטיבל של 3-4 ימים, המציין את סוף הרמאדן
עיד-אל-אדהה  4 ימי חגיגות וסעודות
הראשון במוחרם (First of Muharam) – ראש השנה המוסלמי
ראבי-אל-אוול (Rabee' Al Awal) – יום הולדת לנביא מוחמד

חג בירדן
ה"חיילים" הם למעשה להקת המחול של עקבה, לאחר הופעה ביריד פולקלור מקומי (צילום: אמיר גור)
 

הסכם השלום בין ישראל לירדן ואופי היחסים

ההיסטוריה של יחסי ישראל-ירדן מתחילה עוד בתחילת שנות ה- 60, אז חלופת מסרים ועזרה הדדית בפתרון סכסוכים מקומיים הפכו את שתי המדינות לבעלות אינטרס משותף. הרצון לשמור על השקט והיציבות באזור הוא מאפיין של שתי המדינות והוא בסיס טוב להידברות, שהובילה לבסוף לחתימת הסכם השלום בשנת 1994. במהלך מלחמת ששת הימים, בשנת 1967, הצטרפה ירדן אל מדינות ערב כנגד ישראל, מחוסר ברירה ומפני שלא רצתה להישאר מבודדת מידידותיה הטבעיות באזור. בשנת 1970 הושיטה ישראל לירדן יד ועזרה צבאית בדיכוי ניסיון הפיכה פלסטיני ופלישה סורית לאדמתה. כ- 3 שנים לאחר מכן, בשנת 1973, הזהיר חוסיין, מלך ירדן, מפני מלחמה שעשויה לפרוץ, וכשזו אכן פרצה, עשה מאמצים שלא לקחת בה חלק פעיל. במהלך עשרות השנים שחלפו עד חתימת ההסכם בשנות ה- 90, התקיימו מאות פגישות סודיות בין שני הצדדים, שלבסוף הבשילו לכדי הסכם בלחץ האמריקני.

הסכם השלום סלל את הדרך להסכמי סחר בין יזמים, חלופת מידע וסיוע בהקמת בתי חולים מתקדמים בירדן וכמובן - תיירות, במיוחד מהצד הישראלי לצד הירדני. המטיילים הישראלים החלו נוהרים לאתרים בירדן כשהם נהנים מה"חו"ל" החדש שנפל לידיהם.  
 

שגרירות ישראל בירדן

כתובת: רחוב אבא הלל 14, בית עוז קומה 10, רמת גן 5250607
טלפון: 03-7517722
פקס: 03-7517712
כתובת מייל: tel-aviv@fm.gov.jo
 

שגרירות ירדן בישראל

כתובת: Maysaloun st.47, Al Rabya 11195, Amman  
טלפון: (962)6-5503500
כתובת מייל: info@amman.mfa.gov.il

 

מידע נוסף

כתבות נוספות


ירדן גור
 
אודות הכותבת
ירדן גור - אוהבת ים וטבע, מדריכת צלילה וטיולים בעולם. בעבר התגוררה במקסיקו ובארה"ב. כיום משתדלת להגיע ולטייל בכל מקום שבו ניתן לצלול.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר