מדריך למבקר בפטרה - פלא התבל של השכנים
מאת: ירדן גור
"המקום הזה מרתק בעבור העתיקות שבו ושרידיה של עיר עתיקה רחבת ממדים, שאני מסיק על היותה פטרה, מקום אשר בו, עד כמה שידיעתי משגת, לא דרכה רגלו של מבקר אירופאי מעולם", כך כתב בהתרגשות יוהאן לודוויג בורקהרדט, חוקר תרבויות ערב שוויצרי, שגילה מחדש את העיר האבודה - פטרה. כמאתיים שנה חלפו והעיר עדיין מרתקת, שובה אותנו ביופייה ומסעירה את הדמיון.
קיצור תולדות הסלע האדום
כל זה השתנה בשנת 1812, בעקבות מסעו של החוקר יוהאן לודוויג בורקהרדט (
ב- 6 בדצמבר 1985, הוכרה פטרה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו, ומכאן נסללה הדרך לאתר כפי שהוא מוכר לנו היום – מסודר, מתוייר ורווי מוכרי גלויות ודוכני מזכרות. בהמשך האתר זכה לתארים נוספים, כגון, "אחד מ- 28 המקומות שצריך לבקר בהם לפני שמתים", על פי המגזין המכובד "

ממש כמו ראשוני המבקרים, גם אנחנו זכינו לחוויית ה"גילוי" של פטרה... (צילום: אמיר גור)
העניין הישראלי וההליכה לפטרה
בשנות ה- 50, טרם ימי השלום בין ישראל לירדן, החלה התעניינות גוברת בסלע האדום, שהביאה קבוצות של מטיילים צעירים והרפתקנים לעבור את הגבול ולצעוד לפטרה. חלק מהם נורו על ידי הירדנים ולא זכו לספר על יופיו של המקום. למרות (ואולי בגלל) הקורבנות, תופעת ההליכה לפטרה הלכה והתרחבה. בין ההולכים המפורסמים, שחזרו בחיים וליבו את האש בעיניהם של צעירים נוספים, היו מאיר הר-ציון ורחל סבוראי – שיצאו למסע יחדיו, ושמעון (כושי) רימון.
שירו של חיים חפר (בביצועו של אריק לביא), "הסלע האדום", עזר לצרוב עמוק בתודעתנו הלאומית את התקופה הדרמטית הזו, ואין כמעט קבוצת מטיילים שמגיעה לאתר מישראל ואינה מפזמת בדרך "מעבר להרים ולמדבר... אומרות האגדות ישנו מקום....".
כתבת טיפים ומידע למטייל בירדן

כמו אז גם היום פטרה ממגנטת אליה מטיילים הרפתקנים, בכל הגילאים (צילום: אמיר גור)
הגעה והתארגנות בפטרה
למי שרוצה לנצל את השעות היפות ביותר לביקור בפטרה – שעות הבוקר המוקדמות ושעות אחר הצהריים המאוחרות – מומלץ לבלות לילה בעיירה הסמוכה ואדי מוסא (
כתבה על צלילה בעקבה

אם לא תמצאו חדר פנוי בוואדי מוסא, תמיד תוכלו לבדוק אצל השכנים... (צילום: אמיר גור)
חמורים, סוסים ומה שביניהם
האתר מציע כמה מסלולים שונים, בדרגות קושי ובאורכים משתנים, שהזמן הממוצע להשלים אותם הוא כ- 5 שעות. אם משלבים שני מסלולים אפשר לבלות באתר יום שלם – להתחיל מוקדם בבוקר ולסיים בערב – ואפילו יומיים, למי שרוצה למצות את המקום עד תום. המשותף לכל המסלולים הוא הדרך המובילה אל המעבר שבתוך ההר ("הסיק"). דרך זו מישורית ברובה ואינה קשה להליכה, אך כבר בצעדים הראשונים תפגשו מקומיים אדיבים, שישמחו להרכיב אתכם בתשלום על סוס או על חמור שמכיר את הדרך ולחסוך לכם את המאמץ.
המסלול הקלאסי, אותו עושים רוב המבקרים, אינו קשה במיוחד ואורכו 4 ק"מ. התחנה הראשונה במסלול היא השער אל הסיק – באב אל סיק (




אתרים ונופים יפים בדרך, בין שהטיול רכוב ובין שעושים אותו ברגל (צילומים:חזי שוחט)
הכניסה לסיק – הצצה אל מעבה ההר
לאורך הסיק יש תעלות צרות שנועדו להוביל מים מוואדי מוסא אל העיר. מדי פעם מופיעים פסלים של אלים, רובם מגולפים כמלבנים עומדים מתוך הסלע. כשמעיפים מבט מעלה, אפשר לראות עדיין כיצד שני חלקי ההר היו מחוברים בעבר, כמו שתי חתיכות פאזל.
על קירות הסיק מתגולל סיפורו הגיאולוגי של ההר – אירוע געשי ולאחריו סופות, ועוד אירוע ועוד סופות – כך נוצרו גווני הפסים לרוחבו, וכך נבנה הסלע. לאורך קירותיו מתגולל סיפור נוסף, אנושי – עשרות ילדים מסתובבים בין התיירים ועושים כל שביכולתם למכור עוד אלבום גלויות, עוד צמיד, אבן למזכרת, ואפילו – חיוך בתמונה.


הסיק - לפרקים הוא נסגר עד כדי חריץ של 3 מ' בלבד, קירותיו מזדקרים והמטייל מרגיש קטן (צילומים: חזי שוחט)
מקדש האוצר המגיח מן הסלע
גובה החזית הוא 40 מ' ובפנים שתי רצפות ברוחב 25 מ' בממוצע. אחד המוטיבים החוזרים בבנייה הנבטית בפטרה הוא שהכניסות והחזיתות מעוצבות בפאר ואילו החללים הפנימיים פשוטים, משעממים וחסרי מעוף, כך שאל לכם להתאכזב שלא ניתן להיכנס אל המקום, שכן באמת שאין מה לראות בפנים.
ברחבת מקדש האוצר אפשר לעשות הפסקת קפה (או תה, או מיץ) בקיוסק-מסעדה שמול החזית, וכאן גם תמצאו תא שירותים וכמה דוכני מזכרות, בגדים וכאפיות.
לאחר ההפסקה ממשיכים במסלול שהולך ונעשה גס, מלא אבנים ופחות נוח להליכה. גם כאן תזכו למבחר גדול של חמורים וסוסים שיודעים את הדרך. בתוך הנוף הסלעי ניתן להבחין בעוד כמה נקודות ציון מעניינות: שדרת מערות קבורה מונומנטליות של גדולי העיר (
בסוף המסלול, מעין נווה מדבר מודרני - מסעדה, בית קפה ושירותים ציבוריים נוחים. נעים לשבת כאן ולהירגע, ולהחליט האם סיימתם את הסיור או שיש בכם עוד כח לצאת להרפתקה נוספת – טיפוס אל המנזר (

אפילו הגמלים מתרשמים מחזית מקדש האוצר המרהיב (צילום: אמיר גור)
יוצאים לטרק – טיפוס אל המנזר שברום ההר

לאחר טיפוס מאומץ הסכמנו כולנו: זהו האתר היפה ביותר בפטרה, הטיפוס השתלם! (צילום: חזי שוחט)
פעילות לילית – פטרה לאור נרות
כשמגיעים למקדש האוצר
אורך הסיור הוא כשעתיים, אך אין מניעה לפרוש קודם אם ממצים את החוויה.
מתי לטייל בפטרה, כרטיסים ואשרות

הכותבת וחברים חדשים, מוכרים גלויות בלב הסיק, למטיילים ושבים (צילום: אמיר גור)
סרטון המציג ומסכם את האתרים שבפטרה
לינה בפטרה
אם אתם מתכננים להגיע לביקור בפטרה, מומלץ לאתר בית מלון בעיירה ואדי מוסא שבפאתי האתר. העיירה עשירה בבתי מלון בכל הרמות, מסעדות ושירותים נוספים אחרים למטייל, מפני שהכנסתה המרכזית והעיקרית היא תיירות-פטרה. מלון אדום (Edom Hotel Wadi Musa), שבמרחק הליכה של כמה דקות מהכניסה לפטרה, הוא פתרון טוב למי שמחפש לינה סבירה, גם אם החדרים לא מפנקים במיוחד, בעלות שווה לכל כיס. שני בתי מלון מפנקים יותר, אך גם רחוקים מעט יותר, בעיירה ואדי מוסא, הם מלון פטרה סלע (Petra Sella Hotel), מלון 4 כוכבים, ומלון מאריוט פטרה (Petra Marriott Hotel), מלון 5 כוכבים.
בתי מלון בעיירה ואדי מוסא ליד פטרה
בתי מלון בעיירה ואדי מוסא ליד פטרה
מידע נוסף
לינה ואירוח סמוך לפטרה - השוואת מחירים והזמנותבתי מלון בעקבה - השוואת מחירים והזמנות
כתבות נוספות
טיול בשמורת ואדי רםספארי צלילה בעקבה, ירדן
טיפים ומידע למטייל בירדן