טיול ג'יפים בקירגיזסטן: לנדקרוזרים על גג העולם
מאת: אשחר יופה
שש בבוקר, כל הציוד עמוס ומסודר בג'יפים המרווחים. שישה לנדקרוזרים נכנסים למבנה שיירה, בדיקת קשר, שש אחרון נשמע היטב, אפשר לצאת לדרך. שני מכלי דלק בכל רכב מלאים לעייפה, זה בדוק, ומנועי הטיוטה דיזל נוהמים כמו נמרי שלג היוצאים לצייד.
אנו בדרכנו לחצות את מעבר ההרים טוסור, במזרח קירגיזסטן, במסע ג'יפים.
טיול ג'יפים לקירגיזסטן, בין פסגות מושלגות וקרחונים (צילום: אשחר יופה)
גי'יפים בדרך הנוודים הקירגיזיים
היום חוצים את מעבר טוסור (Tosor), מעבר ההרים המוטורי הגבוה בקירגיזסטן, בגובה 3,890 מטר. יוצאים מהכפר הקטן והשלו טמגה (Tamga) השוכן לחוף אגם איסיק קול (Issyk Kul), האגם העשירי בגודלו בעולם. האגם, השוכן בגובה 1600 מטר, מוקף פסגות אדירות - במערב פסגות הרי טיין שאן (Tian Shan), המכונים "הרי השמיים", ובמזרח פסגות רכס אלא-טו (Ala-Too).
הכפר מתעורר לאט, ולנו מחכה יום ארוך ואתגרי. נראה שהולך להיות יום יפה. קרני שמש מתחילות לזרוח בין פסגות ההרים המושלגים ממזרח לאגם. ממש מתחת לכפר עולים על קוליס עפר מדשדש באפיק ואדי מדברי, משלבים 4X4, ומכאן ננהג עד סוף היום קרוב ל- 200 קילומטרים בנהיגת שטח. בשנות השבעים פרצו הרוסים את הנתיב המרשים הזה, עבור הנוודים הקירגיזיים, בכדי שיעלו למרעה הקיץ המכונה ג'יילו.
יעדים על מסלול הטיול: בישקק (1), קראקול ואגם איסיק קול (2),
טמגה (3), מעבר טוסור (4), מכרה הזהב קומטור (5), נארין (6), אגם סונג קול (7), אוש (8)
בדרך למעבר טוסור, האם השלג נמס ונוכל לעבור? (צילום: אשחר יופה)
האם המעבר פתוח? כשתגיעו תדעו...
סוף חודש יוני ואנחנו כנראה הראשונים השנה לפתוח את מעבר טוסור. אף מקומי לא מסוגל לתת לנו אינפורמציה עדכנית, האם המעבר פתוח או עדיין סגור עם שלג. סשה אומר שלדעתו יהיה בסדר, כשנגיע נדע...
הקוליס המדשדש הופך לדרך עפר צרה, עוקפת טרסות, בוסתני דובדבנים ותפוחים, ומובילה לפתח קניון צר ואפל. למרגלותינו זורם נחל איתן. בסוף הקניון מד הגובה בשעון מראה 2,000 מ'. כך מבלי שנרגיש עלינו 400 מטר מחוף האגם. הנוף נפתח, הופך ירוק, עם מדבקות כפור לבנות על העשב הטרי.
נשארו לנו עוד 2,000 מטר לעלות לראש מעבר טוסור. מתחילים לטפס בסרפנטינות על גבי השלוחה הארוכה המובילה לפאס. סיפור של עוד כשלוש שעות נהיגה.
כתבה עם מידע למטייל בקירגיזסטן
דרכי עפר בנופי ההרים הגבוהים של קירגיזסטן (צילום: אשחר יופה)
פקקים של עדרים ואתגרים לנהגי הג'יפים
דמיון רב קיים בין קירגיזסטן ליאילות שהכרנו מהטיולים בטורקיה. הנוודים עולים מכפרי הקבע בעמקים לחוף האגם, אל שטחי המרעה הגבוהים. הם עוברים בדרך זו עם העדרים פעמיים בשנה, באביב ובסתיו. באותם ימים הדרכים בקירגיזסטן פקוקות בנדידה המונית. משפחות שלמות, רכובות על סוסים או מועמסות על גבי משאיות "זיל" רוסיות, בהן מפורקות היורטות, אוהלי הנוודים העגולים שהם בית הקיץ, ושאר ציוד המחנה. מסביב, על הדרכים הראשיות, מצטופפים עדרים של עשרות סוסים ואלפי ראשי צאן ובקר. אנו נוסעים לאט מאחור, מחכים שהכביש יתפנה, צופים במחזה המרהיב.
בשטח ניתן להבחין בסימנים שבתקופה הרוסית המעלה היה מסודר יותר - שרידי אספלט, מעקות בטיחות חצי מפורקים ועוד. כיום, יותר מעשרים שנה אחרי התפרקות ברית המועצות, מצב הדרך בכי רע. קטעים רבים מהמעלה נסחפו במפולות בוץ וגלישות קרקע, וכך, לשמחת נהגי הג'יפים, צריך להתמודד מדי פעם עם הצלבות ומדרגות.
השמיים מתבהרים. "הגרלנו" יום יפה, אחרי יומיים מושלגים וגשומים. לפעמים זה הכל עניין של טיימינג בחיים. כבר בטיול ההכנה ניסיתי לחצות את המעבר הזה בסופת שלגים קשה. זה לא היה קל, והניסיון לא צלח. באופק, ממזרח לנו, מנצנץ אגם איסיק קול, "העין הכחולה של מרכז אסיה". מעלינו פסגות טרסקי אלא-טו (Terskey Ala-Too) החדות, עמוסות השלג והקרחונים, אותם נחצה עוד היום, יהיה מה שיהיה.
עדרים על כרי המרעה בהרים, מחזה מרהיב (צילום: אהוד מלמד)
הפסקת קפה עם ריבת דובדבנים מקומית
בקשר נשמעת בקשה לקפה, רצוי גם מאפה. צריך למצוא את הנקודה הנכונה לפני קטע הדרך האחרון והקשה. 150 מטר מעלינו יש כתף שלוחה מישורית, עם שתי יורטות לבנות ועשן העולה מארובת סמובר. מד הגובה מראה 3,000 מ', וזה נראה כמו המקום הנכון לקפה. מחנים את הג'יפים סמוך למאהל. באחו ליד היורטה יושבת ילדה שנראית כבת 13, מסובבת מכשיר להפרדת חלב ומייצרת קאימאק, חמאה ביתית מחליבת הבוקר. סלאם עליכום.
הקירגיזים הם עם שהתאסלם למראית עין בלבד. שפתם היא ערבוב של ניב טורקי עתיק ורוסית, סלאם עליכום היא ברכת השלום הנפוצה. הילדה מדברת קצת רוסית ואולגה מתרגמת. המשפחה עלתה למרעה הקיץ לפני שבוע, ההורים תיכף חוזרים, הלכו כי יש איזו המלטה בעדר, והילדה שומרת על אחותה התינוקת שבתוך היורטה. לילדי קירגיזסטן חופשת קיץ ארוכה במיוחד, מסוף מאי עד אוקטובר, כדי שייקחו חלק במטלות מרעה הקיץ בהרים.
הקפה מוכן, בינתיים גם הורי הילדות הגיעו. פותחים שולחן קטן ויושבים על האחו הירוק. המקומיים מזמינים אותנו לטבול לחם ביתי עם ריבת דובדבנים וקאימאק טרי וטעים. אנחנו מזמינים אותם לטעום דברים טעימים מארץ הקודש.
כתבה על טרקים בקירגיזסטן
נשות הנוודים חולבות את הבקר, ממנו יכנו גבינות וחמאת קאימאק (צילום: אהוד מלמד)
מעבר טוסור – על גג העולם
לפנינו עדיין הקטע המאתגר במעבר טוסור, דרך משובשת ומדרגות סלעים. החשש הגדול שלנו הוא משלוגיות ארוכות ועמוקות, שיחסמו את הדרך. שלוגיות אלו נוצרות על ידי הרוח, העורמת דיונות שלג, או על ידי מפולות שלגים. בחורף הארוך השלוגיות מתהדקות ונהפכות לגושי קרח, שניתן לפנות רק עם בולדוזר.
מתקדמים. האחו הירוק הופך לטרשים לבנים של גרניט ושדות שלג וקרח. נתיב הדרך ברור אך קופצני ומשובש. מד הגובה מראה 3,600 מטר. מעלינו, במרחק נגיעה, מתנשאות פסגות שיא הרכס, זוהרות שלג וקרחונים התלויים על בלימה. יופי עוצר נשימה, וזו גם ככה קצת קשה.
החמצן דליל משהו והדרך נעשית משובשת עוד יותר. לפנינו שיפוע עלייה חד ואחריו סיבוב חד, עם סלעים ובולדרים גדולים לצד הדרך. אם לא נזהר זה עלול להיגמר "במקרה הטוב" בפחחות וצבע. אני יורד ברגל לבחון את התוואי הנכון, לסלק מפגעים ולכוון את הנהגים. מודיע בקשר לשלב להילוך ראשון Low ולשמור מרחק תמרון. הלנדקרוזרים נוהמים, עוברים כמו פנתרים ומטפסים על גג העולם. מעבר טוסור למערב פתוח (!), אנחנו חוצים את קו הפסגות המשוננות של רכס טרסקי אלא-טו, שהוא חלק מרכס הרי טיין שאן. בהמשך צפויה לנו עוד סדרה חדה של פיתולים, כשמעלינו תלוי קרחון ומימיננו אגם קטן וצלול, שחציו עוד קפוא.
טיול ג'יפים לקירגיזסטן, מטיילים ישראלים על גג העולם (צילום: אשחר יופה)
מלון מפנק לסיום יום אתגרי
מראות ונופים כאלה רואים וחווים בדרך כלל רק טרקרים במסעות רגליים, וכאן אנחנו על גג העולם, עם שישה לנדקרוזרים מפנקים. עשר בבוקר, מסתדרים לתמונה קבוצתית, החבר'ה מערד בראש מעבר טוסור, ברום 4,000 מטר. מכאן משתפלת הדרך במתינות ליובליו העליונים של נהר נארין הקטן (Kichi Naryn), ולפנינו עוד קטע דרך ארוך, מאתגר ונפלא, במסע חוצה קירגיזסטן. לעת ערב אנו מגיעים למלון חדש ונעים בעיירה נארין (Naryn).
הסתיים יום אחד מתוך המסלול, הכולל את שלושת האזורים היפים ביותר בקירגיזסטן: אזור אגם איסיק קול, שדרת ההרים המרכזית, ולקינוח אזור עמק פרגנה (Fergana).
מפגש עם הנוודים הקירגיזיים העולים עם עדריהם להרים בחודשי הקיץ (צילום: אשחר יופה)
מסע בשלושה חלקים
נחזור רגע לתחילת הטיול, בעיר הבירה בישקק (Bishkek), העיר הגדולה בקירגיזסטן, השוכנת בצפון, לא הרחק מהגבול עם קזחסטן, למרגלות רכס אלא טו, המהווה לה תפאורה מרשימה. לאחר קבלת הג'יפים מתחילים לעלות לאזור אגם איסיק קול האדיר, תוך שאנו מגלים את הקניונים והפסגות סביבו. שני לילות אנו לנים בעיירה המעניינת קרקול (Karakul), לא הרחק מהאגם, ומטיילים בסביבתה היפה. מקרקול עולים לקניון המעיינות החמים אלטין ארשאן (Altyn Arashan), הנחשב ליפה בקירגיזסטן, ומתנסים ברכיבת סוסים בכרי הדשא של קניון שבעת השוורים (Jeti-Ögüz). בהמשך עולים לרמת האגמים קומטור (Kumtor), ברום 3800 מ', שם נמצא מכרה הזהב הקנדי (מקור הכנסה העיקרי של קירגיזסטן), מוקף נוף טונדרה קפוא ועשרות אגמים.
ביום החמישי למסע, אנו משנים כיוון וחוצים את פסגות ההרים המשוננות במעבר טוסור, שחצייתו תוארה כאן, לעבר ארץ הנוודים הפראית שבלב רכסי טיין שאן. בגובה 3,000 מטר, מחכה לנו האגם השני בגודלו בקירגיזסטן – אגם סונג קול (Song Köl), שלחופיו אנו חווים לינה ביורטות, כמו הנוודים הרבים העושים כאן את הקיץ.
מאהל יורטות בכרי הדשא של אגם סונג קול, לינת לילה לצד הנוודים הקירגיזיים (צילום: אהוד מלמד)
אזור נוסף בו אנו מתמקדים הוא הפינה הדרום-מערבית של קירגיזסטן - האזור ההררי שסביב עמק פרגנה (Fergana) הסמוך לגבול אוזבקיסטן. הדרך עוברת שני מעברי הרים, שגובהם מעל 3,000 מ'. יום טיול מיוחד מוקדש לסביבת הכפר האוזבקי ארסלנבוב (Arslanbob), שתושביו מכניסי אורחים ומסבירי פנים, והוא מוקף ביער אגוזי מלך הגדול בעולם, מפלי מים ומסלולי טבע יפים. את המסע אנו מסיימים בדרום עמק פרגנה הפורה, בעיר ההיסטורית אוש (Osh), עיר שווקים מרכזית ומעניינת על דרכי המשי, ממנה אנו טסים חזרה ארצה.
קניון שבעת השוורים, כרי דשא למרגלות תצורות סלע מרהיבות (צילום: אשחר יופה)
טיול שטח בתנאים מפנקים
כשתיכננו את מסע הג'יפים לקירגיזסטן עמדו לנגד עיננו שלושה עקרונות מנחים: לבחור את מסלול השטח המקיף והמעניין ביותר, למצוא את הג'יפים המתאימים ולתכנן כמה שיותר לילות בבתי מלון מסודרים לאורך המסלול. כך, שמונה לילות אנו לנים במלונות מסודרים, עם מקלחות ושירותים צמודים, ולילה אחד אנחנו מבלים במאהל יורטות, בתנאים בסיסיים למדי.
חיפשנו ליצור טיול שטח, שיתאים למטיילים המבקשים הרפתקת טבע ושטח מושלמת, יחד עם מיטה מסודרת ומקלחת ושירותים מערביים בסוף היום. אז הנה, זה מסתדר יופי. מסלול מקיף ואיכותי, של תשעה ימי טיול, עם הג'יפים האולטימטיביים.