גואה – לא רק סמים ומסיבות!
טיולים, חופים וכפרי דייגים
מאת: אמנון כרמל


גואה היא מדינה בפני עצמה בתוך הודו, ולא סתם, אלא המדינה הקטנה והעשירה ביותר בהודו. הימאי הפורטוגזי ואסקו דה גאמה הגיע לחופי גואה בשנת 1498 ומספר שנים לאחר מכן הצליחו הפורטוגזים לכבוש אזור גדול למדי בחופי גואה, וזו הפכה לפנינה במושבות המזרחיות של פורטוגל.


בגואה יש חופים רבים ואזורים שונים המיועדים לקהלי יעד שונים. גואה, שלא כפי שמצטייר בדמיוננו, היא לא רק לצעירים ולא רק סמים ומסיבות.

המלצה על מלון בגואה
השקיעות המפורסמות של גואה ממלון ITC גרנד גואה ריזורט

המזרח הרחוק



טיסות ישירות לגואה

טיסות ישירות מישראל אל שדה התעופה הבינלאומי של גואה (Dabolim Airport, GOI), שליד העיר ואסקו דה גאמה (Vasco da Gama), הופכות אותה ליעד אטרקטיבי לכל קהלי היעד - זוגות רומנטיים, משפחות עם ילדים, צעירים בטיול אחרי צבא, וכמובן, מטיילים בהודו, הבוחרים להתחיל או לסיים כאן את הטיול.
* שימו לב שהטיסות לגואה אינן מתקיימות באופן קבוע.

אז מי הם תושבי גואה, מדוע רבע מתושביה נוצרים, מה לה ולפורטוגל, היכן מומלץ ללון בה ובעיקר מה יש לעשות בה מעבר למסיבות, על כך בשורות הבאות.


יעדים בגואה המוזכרים בכתבה: שדה התעופה הבינלאומי (A), חוף פאלולם (B), חוף 
אנג'ונה (C),
מקומות לינה מומלצים: 
מלון ITC גרנד גואה ריזורט & מלון פיירפילד מאריוט גואה מדרום לשדה התעופה
מלון אום שאנטי בחוף פאלולם
להגדלת המפה לחצו בפינה העליונה
 

אי של שלווה בפיתוח מואץ

תושבי גואה (Goaהשלווים, אשר בדרום הודו, מצאו עצמם במרכזה של מלחמת תרבות עולמית. הפורטוגזים כבשו מידי הערבים את השליטה על נתיב התבלינים שהגיע מהודו. בשלבים מאוחרים יותר נלחמו הפורטוגזים בהולנדים והאנגלים בשליטה על האזור. עם קבלת העצמאות ההודית, נשארה גואה כמו כמה כיסי שטח אחרים, קולוניה מערבית בשליטה פורטוגזית. בשנת 1961, אחרי ניסיונות הפיכה ומו"מ כושלים, פלש צבא הודו וכבש את כל גואה תוך פחות מיומיים, כמעט ללא התנגדות צבאית. כיום גואה היא חלק בלתי נפרד מהודו.

גואה, דרום הודו
בשנת 1961 פלש צבא הודו וכבש את כל גואה תוך פחות מיומיים,
וכיום גואה היא חלק בלתי נפרד מהודו
 ומנתיב התיירים...  (צילום: nakonechnyy)
 
בעבר סבלו המקומיים מרדיפה דתית מידי הכובש הקתולי מפורטוגל. בתחילה נרדפו המוסלמים ובשלב מאוחר יותר, בעקבות הגעתה של האינקוויזיציה לגואה, גם ההינדים. מקדשים הינדים נהרסו ועל חורבותיהם נבנו כנסיות מפוארות הקיימות עד היום. רבים נאלצו להחליף את שמם ולהתנצר. עד לא מזמן רוב תושבי גואה היו נוצרים, אך כיום, עקב הגירה של נוצרים מקומיים עשירים לאירופה (בעיקר לבריטניה), ועקב הגירה הפוכה של הינדים מרחבי הודו לתוך גואה (בעקבות התיירות), רוב המקומיים הם הינדים אם כי עדיין יש באזור כ- 25% נוצרים.
 
בשנות ה- 60 וה- 70 של המאה העשרים החלו להגיע תיירים, היפים ברובם, שהתאהבו בחופים הקסומים והאווירה המתירנית. כיום התיירות היא גורם ההכנסה העיקרי בגואה, וקצב הפיתוח מהיר מאוד. חופים שעד לפני חמש שנים היו ריקים כמעט לחלוטין מלאים כיום בבתי הארחה, בתי מלון, מסעדות ומקומות בילוי לתיירים. 
בתי מלון בגואה

גואה, שווקים
כיום התיירות היא גורם ההכנסה העיקרי בגואה, וקצב הפיתוח מהיר מאוד (צילום: Andrey Khrobostov)

חוף פאלולם

החוף של פאלולם (Palolem) הינו חוף טרופי מדהים ושקט, בו מתאספים בעיקר חובבי השקט והטבע. היום עובר בד"כ ברביצה באחת המסעדות הנחמדות, פגישה עם אנשים מכל העולם והמתנה לפסגת היום - השקיעה. קשה לתאר במילים את השקיעות המדהימות. רבים נאספים על החוף בכל ערב על מנת לעשות יוגה, מדיטציה, או סתם להירגע ולצפות בשקיעות היפהפיות.
 
גואה, שקיעות
רבים נאספים על החוף בכל ערב על מנת לעשות יוגה, מדיטציה,
או סתם להירגע ולצפות בשקיעות היפהפיות
  (צילום: urf)
 
בחוף פאלולם יש כפר דייגים והרבה סירות דייג שהמקומיים בונים בעצמם. לסירות הדייג מבנה מיוחד, הכולל שתי זרועות עץ משני הצדדים, המיועדות לייצוב הסירה. אחד המקומיים, שמשפחתו בונה סירות מזה כמה דורות, סיפר לי שבניית סירה שכזו אורכת כחודש. עד לפני כמה שנים השתמשו רק במשוטים, אולם היום לרוב הסירות יש מנוע דיזל הגורם לצערי לזיהום די רציני של המפרץ היפה הזה.
בתי מלון בחוף פאלולם
 
סירות בחוף פאלולאם, גואה
שימו לב למוטות המייצבים את סירת הדייגים משני הצדדים -
על החוף של מלון אום שאנטי, חוף פאלולם  (צילום: Om Shanti Patnem)


מלון מומלץ בחוף פאלולאם, גואה
מלון אום שאנטי, מה עוד צריך הבנאדם?  (צילום: Om Shanti Patnem)

דולפינים, קופים, מפרצים ואיים מבודדים

ניתן לצאת לסיבוב של כשעה באחת הסירות, על מנת לראות דולפינים ולהגיע לאחד החופים המבודדים באיים הפזורים באזור. לכל מי שמדמיין את עצמו רוכב על גבם של הדולפינים או לפחות מלטף אותם, צפויה אכזבה - לרוב הדולפינים נראים רק במרחק, כשגבם בולט במקצת מעל המים לרגע קט. בכל זאת מדובר בחוויה נחמדה, בעיקר בזכות החופים המבודדים והקסומים אליהם ניתן להגיע רק בסירה. בחופים הזעירים יש קופים שמשחקים על העצים והסלעים. השיט אינו מומלץ למי שיש לו נטייה למחלת ים.

גואה, דרום הודו
בקתות ציוריות מקשטות את החוף בגואה  (צילום: cinoby)
 
הליכה רגלית של כרבע שעה על החוף בפאלולם, לכיוון דרום, תוביל למפרצים קטנטנים ומדהימים. ממש על החוף או על המצוק שבקצה המפרץ ישנן כמה "חוּשוֹת" שניתן לישון בהן. אם לא הייתי מגלה אותן רק ביום האחרון, כנראה שגם אני הייתי עובר לגור שם לפחות לכמה ימים.
 
האוכל בגואה כולל בעיקר מאכלי ים – דגים, כרישים, סרטנים, לובסטרים ועוד. הכל טרי טרי ובמחירים פשוט מצחיקים יחסית לארץ - כ- 15-35 ש"ח לסרטן אדיר ממדים, כריש, או כמעט כל דג אחר. מכיוון שמדובר באזור תיירותי, קל מאוד למצוא גם מזון הודי, איטלקי, בריטי וכמובן... ישראלי (חומוס-צ'יפס-סלט!).
 

גואה, דרום הודו
התמונה החביבה עליי ביותר מגואה  החושות בחוף פאלולם  (צילום: cinoby)
 



עם אופנוע באזור אנג'ונה

חוף פאלולם מושך אליו תיירים במגוון גילאים, כולל משפחות עם ילדים קטנים, וכאמור שם ביליתי את רוב זמני, אבל בשלב מסוים החלטתי לגוון ועברתי לאזור אנג'ונה (Anjuna). 
 
אנג’ונה בנויה אחרת לחלוטין – לא מדובר על חוף ים (למרות שקיים חוף אנג'ונה, שבהחלט אינו החוף היפה ביותר). באנג'ונה ישנם שני כפרים קטנים, המתפרנסים באופן כמעט מוחלט מתיירות. ניתן להגיע לחופים שונים הנמצאים במרחק 15 דקות – שעתיים נסיעה באופנוע (שכירת אופנוע עולה כ- 15₪ ליום לטוסטוס ועד כ- 25₪ לאופנוע הילוכים 150 סמ"ק).

אנג'ונה, גואה
אנג'ונה  שני כפרים קטנים, המתפרנסים באופן כמעט מוחלט מתיירות   (צילום: mirosajkov)
 
בהודו נסיעה באופנוע היא חווייתית מאוד, משום שבכל רגע קורה משהו – אנשים מסתובבים, קופים מקפצים, רואים מחזות משונים ובכלל מדובר בנסיעה מהנה מאוד. יש לנסוע בזהירות רבה עקב המצב העגום של הכבישים, היעדר מדרכות, וריבוי הפרעות, כמו פרות שקופצות לכביש ללא התראה, כלבים, ילדים וסתם אגוזי קוקוס ענקיים שנפלו על הכביש.

חוף פאלולם, גואה  גואה, דרום הודו
ממראות כפרי הדייגים  ייבוש דגים בשמש ואשה בלבוש מסורתי (צילום: אמנון כרמל)
 

שוק שווה, היפים מזדקנים ולא מעט סמים

אנג’ונה מושכת אליה תיירים מסוג אחר – כמה היפים מזדקנים, אשר גילו את חופי גואה בשנות ה- 60 וה- 70 ונשארו או חזרו לשם. אבל בעיקר כוללת אנג’ונה את "הגרעין הקשה" של אנשי המסיבות והסמים, וזה כולל כמובן קבוצות גדולות של ישראלים. יש מקומות שהם "צ'כוּנה" של ממש – מסעדות המלאות בישראלים, שלטים ותפריטים בעברית, ואווירה אפלה ואפילו מפחידה לעיתים. במקום אחד ספציפי נאמר לי שיושבים כל ראשי המאפייה הישראלית, שהשתלטה על עסקי הסמים באזור. כשהוצאתי מצלמה, על מנת לצלם את האזור, הסתכלו עלי כמה אנשים במבט מאיים כדי שלא אעז לצלם אותם. 

לא אהבתי את האווירה באזור אנג'ונה ואחרי שלושה ימים בלבד חזרתי לאווירה השלווה שבחוף פאלולם המדהים. 
 
אנג'ונה, גואה
השוק באנג'ונה  נקודת אור   (צילום: Alan Lagadu)
 
נקודת האור העיקרית באנג'ונה היא השוק הגדול שמתקיים בכל יום רביעי – אנשים מגיעים מכל רחבי הודו על מנת למכור את מרכולתם לתיירים, המבחר אדיר, ולמרות החום, והרוכלים המציקים (במיוחד אלו שרודפים אחריך בניסיון לנקות לך את האוזניים בכפייה!), מדובר בחוויה מומלצת ומעניינת.
 
אנג'ונה, גואה
השוק באנג'ונה  מגוון אדיר ומדהים!   (צילום: Alan Lagadu)


בתי מלון מומלצים בגואה

מלון ITC גרנד גואה ריזורט (ITC Grand Goa Resort & Spa) הוא ריזורט 5 כוכבים מפנק, הממוקם לחוף הים, בחוף Arossim Beach, כ- 15 דקות נסיעה משדה התעופה (יש הסעות!) ומציע חדרים מרווחים וסוויטות ענקיות, כולם ממוזגים ולכולם מרפסות גדולות, עם נוף לים, לבריכה או ללגונה.

מלון פיירפילד מאריוט גואה (
Fairfield by Marriott Goa Benaulim) מדורג ברמת 4 כוכבים ומחיריו נוחים. הוא ממוקם בקרבת אחד החופים היפים של גואה (חוף באנולים Benaulim) ומציע בריכה, מסעדה המגישה מגוון מאכלים בינלאומיים (הודי, סיני, איטלקי ועוד) וחדרים נעימים עם מרפסת או פאטיו. הצוות כאן שירותי ואדיב במיוחד.
 
המלצה על מלון בגואה
מלון ITC גרנד גואה ריזורט  5 כוכבים על חוף הים של גואה

מלון מומלץ בגואה, הודו

מלון פיירפילד מאריוט גואה - מחירים נוחים וצוות מאד שירותי


בקשה קטנה לסיום – התחברתי מאוד עם כמה מהמקומיים ורבים מהם התלוננו על היחס המשפיל והמעליב שהם מקבלים מרוב הישראלים. אם אתם מטיילים באזור, אל תשכחו שגם ההודים הם בני אדם.

מידע נוסף

בתי מלון בגואה
בתי מלון בחוף פאלולם שבגואה
מידע וטיפים למטיילים בהודו

כתבות נוספות על דרום הודו



אמנון כרמל
 
אודות הכותב
אמנון כרמל, איש היי-טק וחוקר בתחומי תרבויות, עתידנות והפילוסופיה של הטכנולוגיה. ממקומו בסידני אוסטרליה, הוא יוצא בזמנו החופשי להסתובב ברחבי העולם ומשתדל ללמוד עד כמה שאפשר על האנשים הטכנולוגיה ומה שביניהם.










סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר