פריז של מטה:
חלק ב' – סיור תת-קרקעי
מאת: יונית אבני
פריז היא עיר חיה ותוססת, כל שעות היום, כל ימות השנה. תיירים רבים גודשים את רחובותיה, נהנים ממנעמי החיים שיש ל"עיר האורות" להציע. לא כולם יודעים שמתחת לעיר התוססת נחבאת עיר נוספת, עיר תת-קרקעית אפלה, שהאורות היחידים המאירים אותה הם אורות הפנסים והנרות.
מפת פרז עם האתרים המוזכרים בכתבה זו:
הקטקומבוטת של פריז (A), מוזיאון הביוב (B), ארמון האינווליד (C), בזיליקת סקרה קר (D), כנסיית סנט דני (E),
ובתי מלון מומלצים:
מלון מרקור פריז אופרה גרנייה ליד בית האופרה | מלון נובוטל פריז לה האל ליד מרכז הקניות לה האל
הקטקומבוטת של פריז (A), מוזיאון הביוב (B), ארמון האינווליד (C), בזיליקת סקרה קר (D), כנסיית סנט דנ
ובתי מלון מומלצים:
מלון מרקור פריז אופרה גרנייה ליד בית האופרה | מלון נובוטל פריז לה האל ליד מרכז הקניות לה האל
עיר מתחת עיר
מתחת חלקים גדולים של העיר פריז פרוסה רשת תת-קרקעית של מחילות ואולמות, הנפרשת על פני כ- 280 קילומטרים. העיר התת-קרקעית הזו מסתתרת מתחת לשבעה רבעים (מתוך עשרים רובעי העיר), על הגדה השמאלית של נהר הסן – בדרומה של העיר. זהו עולם מסתורי ואפל, שלעיתים מתקיים בו עולם מקביל למתרחש מעל פני הקרקע.
המחילות נוצרו החל משנת 52 לפנה"ס, אז הקימו הרומאים מחצבות לכריית אבן גיר. בשנת 1180 הורה המלך פיליפ אוגוסט (פיליפ השני) להקיף את פריז בחומות, וכתוצאה מהביקוש המוגבר לחומרי בנייה צמחה והתפתחה רשת התעלות התת-קרקעית. בסופו של דבר העמידה הכרייה בסכנה חלק גדול מהמבנים ולכן היא הופסקה.
במקביל, בשנת 1786, החליטו פרנסי העיר להפסיק את הקבורה בתוך העיר, בבית הקברות שהיה ממוקם בקרבת שוק הבשר, ולהעבירה אל מחוץ לעיר. אך מה עושים עם המתים שנקברו בבית הקברות של התמימים (Cimetière des Innocents ), בית הקברות המרכזי של פריז, שהיה מלא לחלוטין?
הקטקומבות של פריז, פתרון אחד לשתי בעיות (צילום: Andrea Izzotti)
שלדים בקטקומבות של פריז
או אז עלה הרעיון – לפתור שתי בעיות במכה אחת: גם לעצור את קריסת הקרקע וגם למצוא מקום למיליוני המתים שהיה צריך לפנות. עבודות הנדסיות נעשו כדי להרחיב את הכניסה ולאפשר הגעת עגלות ופריקת המטען, ותוך זמן קצר האתר היה מוכן לשימוש החדש. כך נולדו הקטקומבות של פריז (Catacombes de Paris ), המנצלות חלק קטן מהמחילות.
העברת השלדים והגולגלות התבצעה בטקס דתי, בניצוחו של הכומר מכנסיית סנט-אסטאש (L'église Saint-Eustache ), הסמוכה לבית הקברות של התמימים. תחילה הועברו עצמות המכובדים, בתהלוכה עם הספדים ושירה, ולאחר מכן בהדרגה הועברו יתר השלדים. הרשויות דאגו להעביר גם את המצבות המקוריות, אך אלו הושמדו מאוחר יותר במהלך המהפכה הצרפתית.
"אימפריית המתים", שמעריכים שיש בה כשישה מיליון שלדים, היא אולי הדבר החי ביותר בפריז. בימי מלחמת העולם השנייה המחתרת הצרפתית – תנועת הרזיסטאנס (Résistance ), קבעה את המפקדה שלה כאן במעבה האדמה. גם הצבא הגרמני קבע לעצמו בונקר באחת ממחילות הקטקומבות, מתחת לרובע השישי. מזל שלא נפגשו...
בספטמבר 2009 הושחתו הקטקומבות בידי ואנדליסטים צרפתיים, שגרמו להן נזק רב. הן נסגרו למבקרים ועברו מספר חודשים עד שנפתחו מחדש לציבור בינואר 2010. בכניסה נתקלים המבקרים בשלט המכריז בצרפתית: "עצור, זוהי ממלכת המתים". בהמשך יורדים 19 מטר לעומק המחצבה, בגרם מדרגות עקלתוני. רק שני קילומטר בקירוב, מתוך מכלול המחילות, מותרים לביקור – אבל גם 45 דקות במחיצת השלדים מספיקה!
ממלכת המתים, שלדים בקטקומבות של פריז (צילום: Andrea Izzotti)
מידע שימושי אודות הקטקומבות של פריז
כתובת: כיכר Place Denfert-Rochereau , הרובע ה-14
הגעה: RER קו B , מטרו קווים 4 ו-6 אל תחנת Denfert-Rochereau
כניסה: הכניסה בתשלום ואין צורך בהזמנה מראש. סגור בימי שני. לילדים מתחת לגיל 14 הכניסה רק בליווי מבוגר. לא מתאים לנכים (יש לא מעט מדרגות ספיראליות לטיפוס). בפנים קריר עד קר – התלבשו בהתאם.
החיים מתחת פני האדמה
לא רק קטקומבות יש במערכת המנהרות התת-קרקעית. הן משמשות גם את מערכת כבלי החשמל והטלפון, הביוב וכל מה שמפעיל את "העיר העילית". המנהרות מסומנות בשלטי רחוב, המקבילים לשמות הרחובות שמעליהן. המנהרות כולן (להוציא החלק של הקטקומבות הפתוח לסיורים) סגורות למבקרים. הקנסות, למי שנתפס מטייל בהן ללא אישור, יכולים להגיע עד 200 אירו.
אך המשיכה אל העולם התחתון – פריז של מטה – גורמת לרבים להפר את החוק. ברבות השנים התפתחה תת-תרבות של מפירי חוק למיניהם, שהפכה את החיים במנהרות לערך ודרך חיים. הם נכנסים בשעות הלילה דרך פתחי ביוב או מעברים נסתרים בתחנות המטרו.
התופעה מרתקת לא מעט אנשי מדעי החברה, ארכיטקטים ואמנים. ספר שנכתב על הנושא A la découverte des souterrains de Paris (לגלות את העיר התת-קרקעית של פריז), הפך לרב-מכר ומחירו בהתאם.
נכנסים בשעות הלילה דרך פתחי ביוב או מעברים נסתרים בתחנות המטרו (צילום: Nicolas)
אנשי המנהרות של פריז
מי הם המבקרים מתחת לאדמה?
קבוצה אחת – סתם סקרנים, המכונים "אנשי התגלית העירונית" ועוסקים בעיקר בטיול במבוכים ובאולמות. חלקם מחפשים היסטוריה, אחרים מחפשים אמנות ועיצוב, וכולם משוטטים בחיפושים. הם נכנסים בלילה למטרה מוגדרת ויוצאים לקראת בוקר.
קבוצה שנייה – צעירים היורדים לבלות מתחת לקרקע, סוג של בילוי קבוצתי. לעיתים השוטטות היא במים עד הברכיים, בזחילה או בכניסה לכל מיני כוכים וחורים. מקובל מאד להביא שתייה חריפה ונרות. יש מקומות התכנסות ידועים לקבוצות אלו ואף מתקיימות בהן מסיבות. בשנת 2004 נפתח לטובת המבלים אולם קולנוע תת-קרקעי, שהיה ממוקם פחות או יותר מתחת מגדל אייפל, אבל נסגר די מהר על ידי העירייה. בילוי אחר מתחת לקרקע הוא ריסוס כתובות גרפיטי ובריחה מיחידת המשטרה המיוחדת למחילות.
קבוצה שלישית – הם אלו שבחרו להתגורר במעבה האדמה. תמהונים מכל הסוגים, מכורים למחילות התת-קרקעיות. הם מתגוררים רוב חייהם במחילות ורבים מהם מבלים את הימים בשתייה.
"אנשי המנהרות" שמחים לשתף את אורחיהם במיתוסים ואגדות אורבניות. אחד המיתוסים מספר על רוצח סדרתי, הנוהג להשליך את הגופות שרצח דרך המנהרות אל נהר הסן. ספורים אחרים מתארים מעשי אונס. אבל אנשי המנהרות הקבועים טוענים בתוקף כי לא נמצאים בתוכם אנשים כאלו, שכן כמו כל חברה סגורה המגנה על עצמה – הם היו מקיאים מתוכם רוצחים ואנסים. מיתוס אחר מספר כי בשנת 1793 נכנס למנהרות שוער של בית החולים הסמוך, ולא נמצא במשך 11 שנה. כאשר נכנסו מדענים לחקור את הקרקע הם זיהו את הגופה לפי צרור המפתחות, מטרים ספורים מנקודת היציאה. ואכן ביציאה, על אחד הקירות, תלוי שלט לזכרו.
שימו לב, אסור על פי חוק לטייל במנהרות התת-קרקעיות של פריז.
המשיכה לעולם התחתון של פריז גורמת לרבים להפר את החוק ואפילו לקיים מסיבות (צילום: Nicolas)
מוזיאון הביוב – כן, יש דבר כזה...
במערכת הביוב של פריז יש כ- 200 קילומטר של תעלות, שכיום הביוב זורם בהן בצינורות. לכל מנהרה שם הרחוב שמעליה. אם רוצים לטייל במחילות הביוב שמתחת לאדמה, ניתן לעשות זאת באופן חוקי רק במוזיאון הביוב (Musée des Égouts ). בשל הנהייה של תושבי פריז ותיירים לביקור במערכת הביוב התת קרקעית, מופיעה אזהרה על סכנה בכל מקום. מותר ללכת רק בסיור המודרך שמאורגן על ידי מוזיאון הביוב של העיר. זהו מוזיאון מיוחד, הנמצא בתוך מערכת הביוב עצמה, מתחת לפני הקרקע. מעניין לשמוע את הסבר המדריך, האומר בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים: "כאן לא תריחו או תתקלו בחפצים זורמים... שלא יכולתם לצפות להם...". והמבין יבין.
המוזיאון מציג את התפתחות העיר, מערכת אספקת המים והסירות הגדולות ששימשו להוצאת מי השופכין. הביקור מורכב משלושה חלקים:
ראשון – לעמוד בתור הלא קטן (במיוחד בקיץ, המקום הפך לאטרקציה).
שני – סרטון (בצרפתית, כמובן) והסברים על שיטות הביוב בעבר, מימי הרומאים ועד היום, כולל תוכניות עתידניות (תרגום גם באנגלית).
שלישי – סיור במנהרות הביוב.
תרשים גדול יראה לכם הרבה יותר ממה שאי פעם הייתם רוצים לדעת על הביוב העירוני:
מה היו עושים לפני שהיה ביוב? שופכים לנהר הסן את הפסולת וגם שותים את המים.
מה עשו אחרי שהבינו שזה לא היגייני? מערכת ביוב עילית פתוחה, שנשפכה ל... נהר הסן.
מי המציא את מערכת הביוב התת קרקעית העירונית? נפוליאון בונפרטה בכבודו ובעצמו.
החפצים שמוצאים הכי הרבה בתעלות? הפריט הראשון במעלה הוא מפתחות, אבל גם שיניים (מקווה שתותבות...) ואפילו תנין. אין עכברושים, רק פוחלצים שלהם בקופסאות זכוכית.
מסלול סיור מודרך אורך שעה ורבע (שימו לב, גם אם תתחרטו – אי אפשר לחזור לאחור. תחשבו לפני שנכנסים). יורדים 500 מטר לתוך המחילות, והולכים על ה"מדרכות" של התעלות (לא ממש בתוך הביוב, למי שחושש).
אם תזכו למדריך עם חוש הומור הסיור יכול להיות משעשע ביותר. מעבר לכך, לטעמי, הריח הוא בלתי נסבל (בהחלט אהבתי להריח את המדרכה בתום הביקור). מאידך, האתר הוא אחד הפופולריים בעיר, ויעיד על כך התור הארוך מאד (בימים מסוימים).
ביקור קצר והסברים על מוזיאון הביוב (בצרפתית)
מוזיאון הביוב – מידע שימושי
כתובת: Pont de l'Alma, place de la Résistance
הגעה: מטרו קו 9 לתחנת Alma-Marceau . RER קו C לתחנת Pont de l'Alma .
פתוח: מדי יום, מלבד שני ושישי. סגור בימי גאות ובימי גשם כבד.
הסיור בצרפתית ואנגלית.
מוזיאון הביוב של פריז, כל מה שרציתם לדעת על הביוב העירוני (צילום: ignis)
סיורים במסתרי פריז
כדי לפגוש רוחות בפריז לא חייבים לרדת אל מתחת לאדמה. אפשר להצטרף לסיורים מודרכים בבתי העלמין של העיר, על ידי חברה הנקראת Les Mystères de Paris (מסתרי פריז). כך ניתן ללמוד על קנוניות מרושעות בפריז של המאה ה- 17, היכן חי המרקיז דה סאד, על רוצחים סדרתיים, כיצד הסתיימו חיי מסדר הטמפלרים בפריז ועוד. הסיור מתחיל בכוסית שתייה בפאב ומיועד לבוגרים מעל גיל 18.
ניתן להמשיך לבקר באתרי קבורה נוספים בפריז, ואציין אחדים:
בבזיליקת סקרה קר (Sacre Coeur ) במונמארטר, שפירוש שמה: "הלב הקדוש", נמצא על פי האמונה לבו של ישו. על פי האמונה הנוצרית ליבו הפיזי של ישו אבד עם צליבתו, אבל ליבו הרוחני נשאר לנצח. לעיתים ישו מצויר עם להבת אש ואור מעל ליבו – זהו הלב הקדוש שנותר אחריו. עם השנים הוא קיבל משמעויות סמליות נוספות.
בבזיליקת סנט דני (Saint-Denis ) קבור הקדוש סנט דני, הפטרון של פריז. האגדה מספרת שלאחר שנכרת ראשו של הקדוש, הוא הרים אותו בידיו והמשיך ללכת, עד שהתמוטט ובמקום נפילתו נבנתה הכנסייה. בכנסייה קבורים רבים ממלכי ומלכות צרפת, בהם לואי השישה עשר ומארי אנטואנט.
הסרקופג של נפוליאון בונפרטה הנמצא בארמון האינווליד (Hôtel des Invalides ), עשוי שלושה ארונות זה בתוך זה, שמא תצא הגוויה שחזרה מהגלות באי אלבה ותברח מארון המתים.
ללא ספק, פריז החשוכה של מטה מרתקת לא פחות מפריז עיר האורות שמעליה.
הסרקופג של נפוליאון בונפרטה נמצא בארמון האינווליד (צילום: ValentinaFa)
בתי מלון מומלצים בפריז
מלון מרקור פריז אופרה גרנייה ( Mercure Paris Opera Garnier Hôtel & Spa ) הוא מלון 4 כוכבים אלגנטי השוכן במרחק של כ- 8 דקות הליכה מאופרה גרנייה ( Opéra Garnier ) ומחנות הכלבו המפורסמת גלרי לאפייט. כל חדרי האירוח הממוזגים כוללים מיני בר, אביזרים להכנת תה וקפה, טלוויזיה, בידוד אקוסטי ואינטרנט אלחוטי בחינם. במלון חצר פנימית, מרכז בריאות וספא, בופה ארוחת בוקר ושירות חדרים בו ניתן להזמין ארוחות בוקר, צהריים וערב.
מלון נובוטל פריז לה האל ( Novotel Paris Les Halles ) הוא מלון 4 כוכבים מעולה, בשכונת לה האל ( Les Halles ), ליד מרכז הקניות פורום דה האל ובמיקום מצוין להליכה רגלית ותחבורה ציבורית (תחנת רכבת פרברית ומטרו מתחת לקניון) . חדרי המלון גדולים יחסית ויש גם חדרי משפחה, ארוחת הבוקר מגוונת ויחס הצוות ראוי לשבחים.
בתי מלון נוספים בקרבת מרכז הקניות דה האל
עוד בסדרה פריז של מטה
מידע נוסף
כתבות נוספות על פריז
הקטקומבות של פריז, פתרון אחד לשתי בעיות (צילום: Andrea Izzotti)
מידע שימושי אודות הקטקומבות של פריז
כתובת: כיכר Place Denfert-Rochereau , הרובע ה-14
הגעה: RER קו B , מטרו קווים 4 ו-6 אל תחנת Denfert-Rochereau
כניסה: הכניסה בתשלום ואין צורך בהזמנה מראש. סגור בימי שני. לילדים מתחת לגיל 14 הכניסה רק בליווי מבוגר. לא מתאים לנכים (יש לא מעט מדרגות ספיראליות לטיפוס). בפנים קריר עד קר – התלבשו בהתאם.
החיים מתחת פני האדמה
לא רק קטקומבות יש במערכת המנהרות התת-קרקעית. הן משמשות גם את מערכת כבלי החשמל והטלפון, הביוב וכל מה שמפעיל את "העיר העילית". המנהרות מסומנות בשלטי רחוב, המקבילים לשמות הרחובות שמעליהן. המנהרות כולן (להוציא החלק של הקטקומבות הפתוח לסיורים) סגורות למבקרים. הקנסות, למי שנתפס מטייל בהן ללא אישור, יכולים להגיע עד 200 אירו.
אך המשיכה אל העולם התחתון – פריז של מטה – גורמת לרבים להפר את החוק. ברבות השנים התפתחה תת-תרבות של מפירי חוק למיניהם, שהפכה את החיים במנהרות לערך ודרך חיים. הם נכנסים בשעות הלילה דרך פתחי ביוב או מעברים נסתרים בתחנות המטרו.
התופעה מרתקת לא מעט אנשי מדעי החברה, ארכיטקטים ואמנים. ספר שנכתב על הנושא A la découverte des souterrains de Paris (לגלות את העיר התת-קרקעית של פריז), הפך לרב-מכר ומחירו בהתאם.
נכנסים בשעות הלילה דרך פתחי ביוב או מעברים נסתרים בתחנות המטרו (צילום: Nicolas)
אנשי המנהרות של פריז
מי הם המבקרים מתחת לאדמה?
קבוצה אחת – סתם סקרנים, המכונים "אנשי התגלית העירונית" ועוסקים בעיקר בטיול במבוכים ובאולמות. חלקם מחפשים היסטוריה, אחרים מחפשים אמנות ועיצוב, וכולם משוטטים בחיפושים. הם נכנסים בלילה למטרה מוגדרת ויוצאים לקראת בוקר.
קבוצה שנייה – צעירים היורדים לבלות מתחת לקרקע, סוג של בילוי קבוצתי. לעיתים השוטטות היא במים עד הברכיים, בזחילה או בכניסה לכל מיני כוכים וחורים. מקובל מאד להביא שתייה חריפה ונרות. יש מקומות התכנסות ידועים לקבוצות אלו ואף מתקיימות בהן מסיבות. בשנת 2004 נפתח לטובת המבלים אולם קולנוע תת-קרקעי, שהיה ממוקם פחות או יותר מתחת מגדל אייפל, אבל נסגר די מהר על ידי העירייה. בילוי אחר מתחת לקרקע הוא ריסוס כתובות גרפיטי ובריחה מיחידת המשטרה המיוחדת למחילות.
קבוצה שלישית – הם אלו שבחרו להתגורר במעבה האדמה. תמהונים מכל הסוגים, מכורים למחילות התת-קרקעיות. הם מתגוררים רוב חייהם במחילות ורבים מהם מבלים את הימים בשתייה.
"אנשי המנהרות" שמחים לשתף את אורחיהם במיתוסים ואגדות אורבניות. אחד המיתוסים מספר על רוצח סדרתי, הנוהג להשליך את הגופות שרצח דרך המנהרות אל נהר הסן. ספורים אחרים מתארים מעשי אונס. אבל אנשי המנהרות הקבועים טוענים בתוקף כי לא נמצאים בתוכם אנשים כאלו, שכן כמו כל חברה סגורה המגנה על עצמה – הם היו מקיאים מתוכם רוצחים ואנסים. מיתוס אחר מספר כי בשנת 1793 נכנס למנהרות שוער של בית החולים הסמוך, ולא נמצא במשך 11 שנה. כאשר נכנסו מדענים לחקור את הקרקע הם זיהו את הגופה לפי צרור המפתחות, מטרים ספורים מנקודת היציאה. ואכן ביציאה, על אחד הקירות, תלוי שלט לזכרו.
שימו לב, אסור על פי חוק לטייל במנהרות התת-קרקעיות של פריז.
המשיכה לעולם התחתון של פריז גורמת לרבים להפר את החוק ואפילו לקיים מסיבות (צילום: Nicolas)
מוזיאון הביוב – כן, יש דבר כזה...
במערכת הביוב של פריז יש כ- 200 קילומטר של תעלות, שכיום הביוב זורם בהן בצינורות. לכל מנהרה שם הרחוב שמעליה. אם רוצים לטייל במחילות הביוב שמתחת לאדמה, ניתן לעשות זאת באופן חוקי רק במוזיאון הביוב (Musée des Égouts ). בשל הנהייה של תושבי פריז ותיירים לביקור במערכת הביוב התת קרקעית, מופיעה אזהרה על סכנה בכל מקום. מותר ללכת רק בסיור המודרך שמאורגן על ידי מוזיאון הביוב של העיר. זהו מוזיאון מיוחד, הנמצא בתוך מערכת הביוב עצמה, מתחת לפני הקרקע. מעניין לשמוע את הסבר המדריך, האומר בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים: "כאן לא תריחו או תתקלו בחפצים זורמים... שלא יכולתם לצפות להם...". והמבין יבין.
המוזיאון מציג את התפתחות העיר, מערכת אספקת המים והסירות הגדולות ששימשו להוצאת מי השופכין. הביקור מורכב משלושה חלקים:
ראשון – לעמוד בתור הלא קטן (במיוחד בקיץ, המקום הפך לאטרקציה).
שני – סרטון (בצרפתית, כמובן) והסברים על שיטות הביוב בעבר, מימי הרומאים ועד היום, כולל תוכניות עתידניות (תרגום גם באנגלית).
שלישי – סיור במנהרות הביוב.
תרשים גדול יראה לכם הרבה יותר ממה שאי פעם הייתם רוצים לדעת על הביוב העירוני:
מה היו עושים לפני שהיה ביוב? שופכים לנהר הסן את הפסולת וגם שותים את המים.
מה עשו אחרי שהבינו שזה לא היגייני? מערכת ביוב עילית פתוחה, שנשפכה ל... נהר הסן.
מי המציא את מערכת הביוב התת קרקעית העירונית? נפוליאון בונפרטה בכבודו ובעצמו.
החפצים שמוצאים הכי הרבה בתעלות? הפריט הראשון במעלה הוא מפתחות, אבל גם שיניים (מקווה שתותבות...) ואפילו תנין. אין עכברושים, רק פוחלצים שלהם בקופסאות זכוכית.
מסלול סיור מודרך אורך שעה ורבע (שימו לב, גם אם תתחרטו – אי אפשר לחזור לאחור. תחשבו לפני שנכנסים). יורדים 500 מטר לתוך המחילות, והולכים על ה"מדרכות" של התעלות (לא ממש בתוך הביוב, למי שחושש).
אם תזכו למדריך עם חוש הומור הסיור יכול להיות משעשע ביותר. מעבר לכך, לטעמי, הריח הוא בלתי נסבל (בהחלט אהבתי להריח את המדרכה בתום הביקור). מאידך, האתר הוא אחד הפופולריים בעיר, ויעיד על כך התור הארוך מאד (בימים מסוימים).
ביקור קצר והסברים על מוזיאון הביוב (בצרפתית)
מוזיאון הביוב – מידע שימושי
כתובת: Pont de l'Alma, place de la Résistance
הגעה: מטרו קו 9 לתחנת Alma-Marceau . RER קו C לתחנת Pont de l'Alma .
פתוח: מדי יום, מלבד שני ושישי. סגור בימי גאות ובימי גשם כבד.
הסיור בצרפתית ואנגלית.
מוזיאון הביוב של פריז, כל מה שרציתם לדעת על הביוב העירוני (צילום: ignis)
סיורים במסתרי פריז
כדי לפגוש רוחות בפריז לא חייבים לרדת אל מתחת לאדמה. אפשר להצטרף לסיורים מודרכים בבתי העלמין של העיר, על ידי חברה הנקראת Les Mystères de Paris (מסתרי פריז). כך ניתן ללמוד על קנוניות מרושעות בפריז של המאה ה- 17, היכן חי המרקיז דה סאד, על רוצחים סדרתיים, כיצד הסתיימו חיי מסדר הטמפלרים בפריז ועוד. הסיור מתחיל בכוסית שתייה בפאב ומיועד לבוגרים מעל גיל 18.
ניתן להמשיך לבקר באתרי קבורה נוספים בפריז, ואציין אחדים:
בבזיליקת סקרה קר (Sacre Coeur ) במונמארטר, שפירוש שמה: "הלב הקדוש", נמצא על פי האמונה לבו של ישו. על פי האמונה הנוצרית ליבו הפיזי של ישו אבד עם צליבתו, אבל ליבו הרוחני נשאר לנצח. לעיתים ישו מצויר עם להבת אש ואור מעל ליבו – זהו הלב הקדוש שנותר אחריו. עם השנים הוא קיבל משמעויות סמליות נוספות.
בבזיליקת סנט דני (Saint-Denis ) קבור הקדוש סנט דני, הפטרון של פריז. האגדה מספרת שלאחר שנכרת ראשו של הקדוש, הוא הרים אותו בידיו והמשיך ללכת, עד שהתמוטט ובמקום נפילתו נבנתה הכנסייה. בכנסייה קבורים רבים ממלכי ומלכות צרפת, בהם לואי השישה עשר ומארי אנטואנט.
הסרקופג של נפוליאון בונפרטה הנמצא בארמון האינווליד (Hôtel des Invalides ), עשוי שלושה ארונות זה בתוך זה, שמא תצא הגוויה שחזרה מהגלות באי אלבה ותברח מארון המתים.
ללא ספק, פריז החשוכה של מטה מרתקת לא פחות מפריז עיר האורות שמעליה.
הסרקופג של נפוליאון בונפרטה נמצא בארמון האינווליד (צילום: ValentinaFa)
בתי מלון מומלצים בפריז
מלון מרקור פריז אופרה גרנייה ( Mercure Paris Opera Garnier Hôtel & Spa ) הוא מלון 4 כוכבים אלגנטי השוכן במרחק של כ- 8 דקות הליכה מאופרה גרנייה ( Opéra Garnier ) ומחנות הכלבו המפורסמת גלרי לאפייט. כל חדרי האירוח הממוזגים כוללים מיני בר, אביזרים להכנת תה וקפה, טלוויזיה, בידוד אקוסטי ואינטרנט אלחוטי בחינם. במלון חצר פנימית, מרכז בריאות וספא, בופה ארוחת בוקר ושירות חדרים בו ניתן להזמין ארוחות בוקר, צהריים וערב.
מלון נובוטל פריז לה האל ( Novotel Paris Les Halles ) הוא מלון 4 כוכבים מעולה, בשכונת לה האל ( Les Halles ), ליד מרכז הקניות פורום דה האל ובמיקום מצוין להליכה רגלית ותחבורה ציבורית (תחנת רכבת פרברית ומטרו מתחת לקניון) . חדרי המלון גדולים יחסית ויש גם חדרי משפחה, ארוחת הבוקר מגוונת ויחס הצוות ראוי לשבחים.
בתי מלון נוספים בקרבת מרכז הקניות דה האל
עוד בסדרה פריז של מטה
מידע נוסף
כתבות נוספות על פריז
נכנסים בשעות הלילה דרך פתחי ביוב או מעברים נסתרים בתחנות המטרו (צילום: Nicolas)
אנשי המנהרות של פריז
מי הם המבקרים מתחת לאדמה?
קבוצה אחת – סתם סקרנים, המכונים "אנשי התגלית העירונית" ועוסקים בעיקר בטיול במבוכים ובאולמות. חלקם מחפשים היסטוריה, אחרים מחפשים אמנות ועיצוב, וכולם משוטטים בחיפושים. הם נכנסים בלילה למטרה מוגדרת ויוצאים לקראת בוקר.
קבוצה שנייה – צעירים היורדים לבלות מתחת לקרקע, סוג של בילוי קבוצתי. לעיתים השוטטות היא במים עד הברכיים, בזחילה או בכניסה לכל מיני כוכים וחורים. מקובל מאד להביא שתייה חריפה ונרות. יש מקומות התכנסות ידועים לקבוצות אלו ואף מתקיימות בהן מסיבות. בשנת 2004 נפתח לטובת המבלים אולם קולנוע תת-קרקעי, שהיה ממוקם פחות או יותר מתחת מגדל אייפל, אבל נסגר די מהר על ידי העירייה. בילוי אחר מתחת לקרקע הוא ריסוס כתובות גרפיטי ובריחה מיחידת המשטרה המיוחדת למחילות.
קבוצה שלישית – הם אלו שבחרו להתגורר במעבה האדמה. תמהונים מכל הסוגים, מכורים למחילות התת-קרקעיות. הם מתגוררים רוב חייהם במחילות ורבים מהם מבלים את הימים בשתייה.
"אנשי המנהרות" שמחים לשתף את אורחיהם במיתוסים ואגדות אורבניות. אחד המיתוסים מספר על רוצח סדרתי, הנוהג להשליך את הגופות שרצח דרך המנהרות אל נהר הסן. ספורים אחרים מתארים מעשי אונס. אבל אנשי המנהרות הקבועים טוענים בתוקף כי לא נמצאים בתוכם אנשים כאלו, שכן כמו כל חברה סגורה המגנה על עצמה – הם היו מקיאים מתוכם רוצחים ואנסים. מיתוס אחר מספר כי בשנת 1793 נכנס למנהרות שוער של בית החולים הסמוך, ולא נמצא במשך 11 שנה. כאשר נכנסו מדענים לחקור את הקרקע הם זיהו את הגופה לפי צרור המפתחות, מטרים ספורים מנקודת היציאה. ואכן ביציאה, על אחד הקירות, תלוי שלט לזכרו.
שימו לב, אסור על פי חוק לטייל במנהרות התת-קרקעיות של פריז.
המשיכה לעולם התחתון של פריז גורמת לרבים להפר את החוק ואפילו לקיים מסיבות (צילום: Nicolas)
מוזיאון הביוב – כן, יש דבר כזה...
במערכת הביוב של פריז יש כ- 200 קילומטר של תעלות, שכיום הביוב זורם בהן בצינורות. לכל מנהרה שם הרחוב שמעליה. אם רוצים לטייל במחילות הביוב שמתחת לאדמה, ניתן לעשות זאת באופן חוקי רק במוזיאון הביוב (Musée des Égouts ). בשל הנהייה של תושבי פריז ותיירים לביקור במערכת הביוב התת קרקעית, מופיעה אזהרה על סכנה בכל מקום. מותר ללכת רק בסיור המודרך שמאורגן על ידי מוזיאון הביוב של העיר. זהו מוזיאון מיוחד, הנמצא בתוך מערכת הביוב עצמה, מתחת לפני הקרקע. מעניין לשמוע את הסבר המדריך, האומר בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים: "כאן לא תריחו או תתקלו בחפצים זורמים... שלא יכולתם לצפות להם...". והמבין יבין.
המוזיאון מציג את התפתחות העיר, מערכת אספקת המים והסירות הגדולות ששימשו להוצאת מי השופכין. הביקור מורכב משלושה חלקים:
ראשון – לעמוד בתור הלא קטן (במיוחד בקיץ, המקום הפך לאטרקציה).
שני – סרטון (בצרפתית, כמובן) והסברים על שיטות הביוב בעבר, מימי הרומאים ועד היום, כולל תוכניות עתידניות (תרגום גם באנגלית).
שלישי – סיור במנהרות הביוב.
תרשים גדול יראה לכם הרבה יותר ממה שאי פעם הייתם רוצים לדעת על הביוב העירוני:
מה היו עושים לפני שהיה ביוב? שופכים לנהר הסן את הפסולת וגם שותים את המים.
מה עשו אחרי שהבינו שזה לא היגייני? מערכת ביוב עילית פתוחה, שנשפכה ל... נהר הסן.
מי המציא את מערכת הביוב התת קרקעית העירונית? נפוליאון בונפרטה בכבודו ובעצמו.
החפצים שמוצאים הכי הרבה בתעלות? הפריט הראשון במעלה הוא מפתחות, אבל גם שיניים (מקווה שתותבות...) ואפילו תנין. אין עכברושים, רק פוחלצים שלהם בקופסאות זכוכית.
מסלול סיור מודרך אורך שעה ורבע (שימו לב, גם אם תתחרטו – אי אפשר לחזור לאחור. תחשבו לפני שנכנסים). יורדים 500 מטר לתוך המחילות, והולכים על ה"מדרכות" של התעלות (לא ממש בתוך הביוב, למי שחושש).
אם תזכו למדריך עם חוש הומור הסיור יכול להיות משעשע ביותר. מעבר לכך, לטעמי, הריח הוא בלתי נסבל (בהחלט אהבתי להריח את המדרכה בתום הביקור). מאידך, האתר הוא אחד הפופולריים בעיר, ויעיד על כך התור הארוך מאד (בימים מסוימים).
ביקור קצר והסברים על מוזיאון הביוב (בצרפתית)
מוזיאון הביוב – מידע שימושי
כתובת: Pont de l'Alma, place de la Résistance
הגעה: מטרו קו 9 לתחנת Alma-Marceau . RER קו C לתחנת Pont de l'Alma .
פתוח: מדי יום, מלבד שני ושישי. סגור בימי גאות ובימי גשם כבד.
הסיור בצרפתית ואנגלית.
מוזיאון הביוב של פריז, כל מה שרציתם לדעת על הביוב העירוני (צילום: ignis)
סיורים במסתרי פריז
כדי לפגוש רוחות בפריז לא חייבים לרדת אל מתחת לאדמה. אפשר להצטרף לסיורים מודרכים בבתי העלמין של העיר, על ידי חברה הנקראת Les Mystères de Paris (מסתרי פריז). כך ניתן ללמוד על קנוניות מרושעות בפריז של המאה ה- 17, היכן חי המרקיז דה סאד, על רוצחים סדרתיים, כיצד הסתיימו חיי מסדר הטמפלרים בפריז ועוד. הסיור מתחיל בכוסית שתייה בפאב ומיועד לבוגרים מעל גיל 18.
ניתן להמשיך לבקר באתרי קבורה נוספים בפריז, ואציין אחדים:
בבזיליקת סקרה קר (Sacre Coeur ) במונמארטר, שפירוש שמה: "הלב הקדוש", נמצא על פי האמונה לבו של ישו. על פי האמונה הנוצרית ליבו הפיזי של ישו אבד עם צליבתו, אבל ליבו הרוחני נשאר לנצח. לעיתים ישו מצויר עם להבת אש ואור מעל ליבו – זהו הלב הקדוש שנותר אחריו. עם השנים הוא קיבל משמעויות סמליות נוספות.
בבזיליקת סנט דני (Saint-Denis ) קבור הקדוש סנט דני, הפטרון של פריז. האגדה מספרת שלאחר שנכרת ראשו של הקדוש, הוא הרים אותו בידיו והמשיך ללכת, עד שהתמוטט ובמקום נפילתו נבנתה הכנסייה. בכנסייה קבורים רבים ממלכי ומלכות צרפת, בהם לואי השישה עשר ומארי אנטואנט.
הסרקופג של נפוליאון בונפרטה הנמצא בארמון האינווליד (Hôtel des Invalides ), עשוי שלושה ארונות זה בתוך זה, שמא תצא הגוויה שחזרה מהגלות באי אלבה ותברח מארון המתים.
ללא ספק, פריז החשוכה של מטה מרתקת לא פחות מפריז עיר האורות שמעליה.
הסרקופג של נפוליאון בונפרטה נמצא בארמון האינווליד (צילום: ValentinaFa)
בתי מלון מומלצים בפריז
מלון מרקור פריז אופרה גרנייה ( Mercure Paris Opera Garnier Hôtel & Spa ) הוא מלון 4 כוכבים אלגנטי השוכן במרחק של כ- 8 דקות הליכה מאופרה גרנייה ( Opéra Garnier ) ומחנות הכלבו המפורסמת גלרי לאפייט. כל חדרי האירוח הממוזגים כוללים מיני בר, אביזרים להכנת תה וקפה, טלוויזיה, בידוד אקוסטי ואינטרנט אלחוטי בחינם. במלון חצר פנימית, מרכז בריאות וספא, בופה ארוחת בוקר ושירות חדרים בו ניתן להזמין ארוחות בוקר, צהריים וערב.
מלון נובוטל פריז לה האל ( Novotel Paris Les Halles ) הוא מלון 4 כוכבים מעולה, בשכונת לה האל ( Les Halles ), ליד מרכז הקניות פורום דה האל ובמיקום מצוין להליכה רגלית ותחבורה ציבורית (תחנת רכבת פרברית ומטרו מתחת לקניון) . חדרי המלון גדולים יחסית ויש גם חדרי משפחה, ארוחת הבוקר מגוונת ויחס הצוות ראוי לשבחים.
בתי מלון נוספים בקרבת מרכז הקניות דה האל
עוד בסדרה פריז של מטה
מידע נוסף
כתבות נוספות על פריז
המשיכה לעולם התחתון של פריז גורמת לרבים להפר את החוק ואפילו לקיים מסיבות (צילום: Nicolas)
ביקור קצר והסברים על מוזיאון הביוב (בצרפתית)
מוזיאון הביוב – מידע שימושי
כתובת: Pont de l'Alma, place de la Résistance
הגעה: מטרו קו 9 לתחנת Alma-Marceau . RER קו C לתחנת Pont de l'Alma .
פתוח: מדי יום, מלבד שני ושישי. סגור בימי גאות ובימי גשם כבד.
הסיור בצרפתית ואנגלית.
מוזיאון הביוב של פריז, כל מה שרציתם לדעת על הביוב העירוני (צילום: ignis)
סיורים במסתרי פריז
כדי לפגוש רוחות בפריז לא חייבים לרדת אל מתחת לאדמה. אפשר להצטרף לסיורים מודרכים בבתי העלמין של העיר, על ידי חברה הנקראת Les Mystères de Paris (מסתרי פריז). כך ניתן ללמוד על קנוניות מרושעות בפריז של המאה ה- 17, היכן חי המרקיז דה סאד, על רוצחים סדרתיים, כיצד הסתיימו חיי מסדר הטמפלרים בפריז ועוד. הסיור מתחיל בכוסית שתייה בפאב ומיועד לבוגרים מעל גיל 18.
ניתן להמשיך לבקר באתרי קבורה נוספים בפריז, ואציין אחדים:
בבזיליקת סקרה קר (Sacre Coeur ) במונמארטר, שפירוש שמה: "הלב הקדוש", נמצא על פי האמונה לבו של ישו. על פי האמונה הנוצרית ליבו הפיזי של ישו אבד עם צליבתו, אבל ליבו הרוחני נשאר לנצח. לעיתים ישו מצויר עם להבת אש ואור מעל ליבו – זהו הלב הקדוש שנותר אחריו. עם השנים הוא קיבל משמעויות סמליות נוספות.
בבזיליקת סנט דני (Saint-Denis ) קבור הקדוש סנט דני, הפטרון של פריז. האגדה מספרת שלאחר שנכרת ראשו של הקדוש, הוא הרים אותו בידיו והמשיך ללכת, עד שהתמוטט ובמקום נפילתו נבנתה הכנסייה. בכנסייה קבורים רבים ממלכי ומלכות צרפת, בהם לואי השישה עשר ומארי אנטואנט.
הסרקופג של נפוליאון בונפרטה הנמצא בארמון האינווליד (Hôtel des Invalides ), עשוי שלושה ארונות זה בתוך זה, שמא תצא הגוויה שחזרה מהגלות באי אלבה ותברח מארון המתים.
ללא ספק, פריז החשוכה של מטה מרתקת לא פחות מפריז עיר האורות שמעליה.
הסרקופג של נפוליאון בונפרטה נמצא בארמון האינווליד (צילום: ValentinaFa)
בתי מלון מומלצים בפריז
מלון מרקור פריז אופרה גרנייה ( Mercure Paris Opera Garnier Hôtel & Spa ) הוא מלון 4 כוכבים אלגנטי השוכן במרחק של כ- 8 דקות הליכה מאופרה גרנייה ( Opéra Garnier ) ומחנות הכלבו המפורסמת גלרי לאפייט. כל חדרי האירוח הממוזגים כוללים מיני בר, אביזרים להכנת תה וקפה, טלוויזיה, בידוד אקוסטי ואינטרנט אלחוטי בחינם. במלון חצר פנימית, מרכז בריאות וספא, בופה ארוחת בוקר ושירות חדרים בו ניתן להזמין ארוחות בוקר, צהריים וערב.
מלון נובוטל פריז לה האל ( Novotel Paris Les Halles ) הוא מלון 4 כוכבים מעולה, בשכונת לה האל ( Les Halles ), ליד מרכז הקניות פורום דה האל ובמיקום מצוין להליכה רגלית ותחבורה ציבורית (תחנת רכבת פרברית ומטרו מתחת לקניון) . חדרי המלון גדולים יחסית ויש גם חדרי משפחה, ארוחת הבוקר מגוונת ויחס הצוות ראוי לשבחים.
בתי מלון נוספים בקרבת מרכז הקניות דה האל
עוד בסדרה פריז של מטה
מידע נוסף
כתבות נוספות על פריז
הסרקופג של נפוליאון בונפרטה נמצא בארמון האינווליד (צילום: ValentinaFa)
בתי מלון מומלצים בפריז
מלון מרקור פריז אופרה גרנייה ( Mercure Paris Opera Garnier Hôtel & Spa ) הוא מלון 4 כוכבים אלגנטי השוכן במרחק של כ- 8 דקות הליכה מאופרה גרנייה ( Opéra Garnier ) ומחנות הכלבו המפורסמת גלרי לאפייט. כל חדרי האירוח הממוזגים כוללים מיני בר, אביזרים להכנת תה וקפה, טלוויזיה, בידוד אקוסטי ואינטרנט אלחוטי בחינם. במלון חצר פנימית, מרכז בריאות וספא, בופה ארוחת בוקר ושירות חדרים בו ניתן להזמין ארוחות בוקר, צהריים וערב.
מלון נובוטל פריז לה האל ( Novotel Paris Les Halles ) הוא מלון 4 כוכבים מעולה, בשכונת לה האל ( Les Halles ), ליד מרכז הקניות פורום דה האל ובמיקום מצוין להליכה רגלית ותחבורה ציבורית (תחנת רכבת פרברית ומטרו מתחת לקניון) . חדרי המלון גדולים יחסית ויש גם חדרי משפחה, ארוחת הבוקר מגוונת ויחס הצוות ראוי לשבחים.
בתי מלון נוספים בקרבת מרכז הקניות דה האל
בתי מלון נוספים בקרבת מרכז הקניות דה האל
עוד בסדרה פריז של מטה
מידע נוסף
כתבות נוספות על פריז
כתבות נוספות על פריז
מסלול מפריז לנורמנדי