מונחים בסיסיים בסקי - חלק שני 
מאת: כרמית וייס


זוכרים את "תותחי השלג" מהכתבה הראשונה בסידרה? מיד נגיע אליהם. גם "ציפס" ו- "פיצה" ניטעם, ואפילו נלמד "מחרשת שלג" מהי.
בסיומה של הכתבה גם אתם תוכלו להבין ולדבר כמו גולשים וותיקים. שווה ללמוד.


מושגים בסקי, שלג פודרה
פודרה זה לא רק בסופרפארם... גולש על שלג בתולי, המכונה "פודרה"   
(צילום: 
ZargonDesign)
 
למי שמעולם לא גלש, השלג תמיד נראה לבן, אולם גולשים מנוסים יכולים להבחין בסוגי שלג שונים וגם לומר לכם איך כל אחד מהם משפיע על הגלישה. איכות השלג תלויה במידה רבה בגובה האתר, בתחזוקה שלו, במפנה המסלולים (צפוני או דרומי), בשעה של היום, בכמות הגולשים וכמובן במזג האוויר. בכל אתר תפגשו את כל סוגי השלג, ומה שתפגשו בכמות הגדולה ביותר תלוי, במידה רבה, גם בזה "היושב במרומים" וקובע סדרי עולם -  ירד שלג או תזרח השמש (אחרים יגידו שזה פשוט עניין של מזל). השמש, אגב, היא במידה רבה אויבו של השלג, אך יש לה יתרונות אחרים שתשמחו להנות מהם באתר הסקי.
אז בואו נדבר קצת על סוגי השלג.)
 

טיולי אופניים




 

שלג טוב ושלג עוד יותר טוב

כדי להבין טוב יותר, בואו בואו נעשה היכרות עם הפועלים החרוצים של אתרי הסקי - חתולי השלג.
עם רדת השמש, כשהמסלולים נעזבים, הם הופכים לממלכתם של חתולי השלג, שהוא הכינוי למפלסות השלג (snowplow). אלו הם טרקטורים ענקיים, בעלי שרשראות רחבות, הגוררים מאחור מתקן רחב. הם נוסעים על המסלול ותוך כדי כך הם מיישרים אותו, שוברים את שכבת הקרח העליונה, מחליקים גבשושיות והופכים את השיפוע לאחיד עד כמה שניתן. בדרך כלל מבצעים החתולים את עבודתם בלילה (אלו הם האורות שתראו בלילה על המסלולים), ונדיר יותר לפגוש אותם בפעולה בשעות היום. אם תפגשו בחתול שלג תזהו אותו לפי הצפצופים, הנשמעים למרחוק ומזהירים את הגולשים מהסכנה.
כתבות על אתרי סקי
 
מושגים בסקי, חתול שלג
חתול השלג בפעולה, בזכותו מסלולי הגלישה הנוחים מהם אנחנו נהנים   (צילום: Nicola Colombo)
 
לאחר מעבר חתולי השלג על המסלולים יש עליהם שלג מהודק ונוח לגלישה, בהשוואה לשלג העמוק והבתולי שמחוץ למסלולים. במקומות בהם לא עוברים חתולי השלג, יש שלג עמוק, שהעומק שלו יכול להגיע למטר ויותר. גלישה בשלג עמוק קשה יותר מגלישה על שלג מהודק, יש ללמוד אותה בנפרד והיא דורשת ניסיון רב.
 
שלג פודרה, או פשוט פאודר (Powder), הוא משאת נפשו של כל גולש. זהו שלג טרי, רך ואוורירי, שטרם התהדק על ידי חתולי השלג והגולשים וטרם התקלקל בשל השמש והחום. הסיכוי הכי טוב למצוא פאודר הוא אחרי סופת שלגים, במקומות גבוהים, במסלולים בעלי מפנה צפוני, בתחילת היום ובמקומות עם מיעוט גולשים. הגלישה על שלג פאודר היא חלומו של כל גולש מאחר והיא מקילה מאד על הגלישה, עד כדי כך שהיא יכולה להפוך מסלול שחור לאדום ומסלול אדום לכחול.

פאודר עמוק למחרת סופת שלגים, וגולש צעיר שטובע במקום לגלוש...  (צילום: כרמית וייס)
 




 
בניגוד לפודרה, גבשושיות (Moguls) על המסלול מקשות מאד על הגלישה. אלו הן בליטות שלג וקרח, שנוצרות לאחר שגולשים רבים עברו על המסלול ו"טחנו" אותו. לרבים הם מזכירים את הבאמפרים על הכביש. גלישה על מסלול עם גבשושיות מאמצת מאד את הברכיים ומאיטה את הגלישה, אך גולשים מנוסים כמעט שאינם מרגישים בכך. זהו אחד הנושאים הנלמדים בקבוצות הדרכה למתקדמים ואחת הסיבות הטובות לא להפסיק לקחת שיעורים.
 
מסלול מכוסה קרח (Icy) נוצר כתוצאה משלג שהפשיר במהלך היום, כתוצאה של השמש הקופחת וטמפרטורות מהצד הלא נכון של האפס, וקפא שוב עם ירידת הטמפרטורות בלילה. הגלישה על הקרח קשה ומסוכנת, מאחר ולמגלשיים קשה יותר להאחז במסלול. יש סיכוי גדול יותר להיווצרות קרח כאשר הטמפרטורות עולות מעל האפס או כאשר השמש מכה על המסלול, בעיקר במסלולים הפונים לשמש (צפוניים - חצי הכדור הצפוני, דרומיים - חצי הכדור הדרומי).
 
כאשר השלג מתחמם הוא הופך לשלג רטוב, שהוא שלג שמתחיל להפשיר ונראה כמו דייסה. שלג רטוב מאט את הגלישה והוא שנוא על הגולשים, אך אינו מסוכן כמו הקרח. השלג הרטוב זוכה לשלל כינויים לא אוהדים, כמו שלג דייסתי, עיסתי, מרק, גולש (זה מהמרק לא מהסקי) ועוד כיד הדמיון.
למרבה הצער, את שני סוגי השלג האחרונים ניתן למצוא לעיתים קרובות באתר הלאומי שלנו. קרח בשעות הבוקר ושלג רטוב משעות הצהריים ואילך הם חזיון נפוץ בחרמון.
 
מושגים בסקי, שלאדמינג, מוגלס
גבשויות שלג, המכונות מוגלס, באתר הסקי שלדמינג באוסטריה   (צילום: RichardPhotographer)
 

ללמוד לגלוש

מחרשת שלג (Snow Plough) הוא המונח הראשון אותו תשמעו. זוהי הדרך הבסיסית לעצירה במדרון, כאשר שני המגלשיים יוצרים צורת משולש, שהחוד שלו פונה קדימה. בהדרכת ילדים משתמשים לאותה מטרה בכינוי "פיצה" וזהו הכינוי שרוב הגולשים מכירים. בשלב הבא משמשת ה"פיצה" גם לגלישה במדרון, עד שהגולש לומד לעצור את עצמו בדרכים אחרות, יעילות יותר, ואז עליו להיפטר ממנה בהדרגה ולעבור לגלישה במגלשיים מקבילים, המכונה גלישת "צ'יפס".  
כתבה עם טיפים לגולשי סקי וסנובורד מתחילים
 
 
מושגים בסקי, גלישת פיצה בסקי
צעדים ראשונים עם פיצה, לא זו שאוכלים...   (צילום: Angelo D'Amico)
 
גולשים מתקדמים עוברים בהדרגה לגלישת Parallel, גלישה בה גם בפניות המגלשיים נשארים מקבילים זה לזה. בסגנון זה העצירה מתבצעת על ידי היפוך כיוון הסכינים שבתחתית המגלשיים, בעקבות הטיית הגוף והרגליים, והיא דורשת השקעת הרבה פחות מאמץ. מסיבה זו נראה את הגולשים המנוסים חולפים לידינו בקלילות, בעוד אנו מזיעים כדי להאט. גולשים עוד יותר מתקדמים נעזרים בפניות קצרות - Short turns, ללא המתנה בין פניה לפניה, על מנת לגלוש במדרון תלול וצר.
 
גלישת קארבינג (Carving) היא סגנון גלישה מתקדם, בו הסיבוב נעשה על ידי היפוך המגלשיים, תוך הטיה חדה של הברכיים לכיוון המדרון. גולשי קארבינג הם מהירים, משוחררים ונראה כאילו אינם מתאמצים כלל, והם אכן מתאמצים פחות.
 
מושגים בסקי, גלישת פרלל
גולש בפרלל, להסתכל ולקנא  (צילום: Volker Meyer)

תחרות סקי, גלישת סלאלום
גלישת קארבינג בתחרות גלישת סלאלום   (צילום: technotr)
 

עוד כמה מושגים חשובים

סקי אין/אאוט (Ski in/out) - הכוונה למקום לינה אליו גולשים הישר ממסלולי הסקי (Ski in), וממנו יוצאים היישר למעליות הסקי (Ski out), ובכך מעניק לגולשים נוחות מרבית. על מנת להגיע אל מסלולי הגלישה אין צורך בנסיעה ברכב או באוטובוס הסקי. מקומות כאלו ניתן למצוא בעיקר בצרפת, שם בתי המלון נבנו ממש על ההר, בלב אתר הסקי. גולשים אחדים יטענו שבלי זה אי אפשר, אחרים גורסים שדווקא נסיעה עם רכב מעניקה גמישות וגיוון.
 
תותח שלג (Snow gun) – לא, זה לא גולש ישראלי צנוע ש"גולש כמו תותח", זה פשוט כמו שזה נשמע, תותח שיורה שלג. האמת היא שהוא לא יורה ממש שלג. המתקן המוזר הזה, אותו תוכלו לראות בצדי המסלולים, מפזר בלחץ גדול רסיסי מים קטנטנים, אשר קופאים והופכים לשלג. תותחי השלג מוצבים במקומות בעייתיים על המסלול, בהם יש נטייה למיעוט שלג, בגלל רוח או שמש, והם משלימים את מה שהטבע לא מצליח לספק. תותחי השלג יעילים רק בטמפרטורות שמתחת לאפס ולכן הם מופעלים רק בטמפרטורות נמוכות מאד ובעיקר בלילה. את המים עבור התותחים מביאים ממאגרי מים מיוחדים וזוהי לוגיסטיקה לא פשוטה בכלל, אולם כל אתר שמכבד את עצמו משתדל שכמה שיותר שטח מהמסלולים יכוסה על ידי תותחי שלג, על מנת למנוע מצב של חוסר שלג.
 
תותח שלג
תותח שלג בפעולה  (צילום: כרמית וייס)
 
סקי פטרול (Ski Patrol) אלו הם השוטרים, המחלצים ומגישי העזרה הראשונה של אתרי הסקי. תפקידם הוא לשמור שישמרו כל כללי הבטיחות והסדר באתר, ובשעת הצורך גם להגיש עזרה ראשונה, לחלץ ולסייע לגולשים במצוקה. ניתן לזהות אותם לפי המדים המיוחדים שהם לובשים.
 
אם משעמם לכם כך סתם לגלוש במסלולים, בדיוק עבורכם הומצא פארק השלג (Snow Park). זהו אזור עם מתקנים שונים ומשונים, שמאפשרים לגולשי הסקי, ויותר מכך לגולשי הסנובורד, להפגין את ביצועיהם הוירטואוזיים. בפארק שכזה תמצאו בדרך כלל רמפות שונות לקפיצות, מסלול סלאלום, מתקן חצי צינור (half pipe) ועוד רעיונות שונים ומשונים. את כל העסק מלווה מוסיקה קצבית, אוירה צעירה ושמחה ולעיתים גם כסאות נוח עבור הצופים העייפים. כייף אמיתי.
 
סקי פטרול, חילות בשלג
סקי פטרול בחילוץ גולש פצוע, אתר הסקי טין בצרפת  (צילום: כרמית וייס)
 

אם עוד נשאר לכם כוח

זהו, סיימנו עוד יום של גלישה שהתחיל עם פתיחת הרכבלים, בסביבות השעה שמונה בבוקר, והסתיים בשעות אחר הצהריים המאוחרות (ארבע-חמש) עם סגירת הרכבלים. אבל החגיגה ממש לא הסתיימה, והאמת, יש כאלו עבורם היא רק מתחילה.
כל הפעילויות שאתרי הסקי, והעיירות המקיפות אותם, מציעים לגולשים, נקראים אָפְרֶה סקי (Apres ski). זהו ביטוי שנלקח מהשפה הצרפתית והוא כולל את כל מה שעושים אחרי הסקי (כמעט): מסעדות, פאבים, מועדונים, בריכות שחיה מחוממות, סאונה, ג'קוזי ושאר מתקני ספא למיניהם. בחלק מאתרי הסקי, בעיקר באוסטריה, עוד לפני סיום יום הגלישה, כבר מתקבצים גולשים רבים בפאבים שליד תחנות הרכבלים, כולם בחליפות הסקי שלהם, צוחקים, שרים, רוקדים וכמובן שותים. שמחה אמיתית. בילויי האפרה סקי נמשכים אי שם אל תוך השעות הקטנות של הלילה.
 
בקתת ההרים פולי דוס, חגיגה רועשת ומקפיצה לסיום יום הגלישה
בקתת ההרים פולי דוס, חגיגה רועשת ומקפיצה לסיום יום הגלישה באתר הסקי טין בצרפת  (צילום: כרמית וייס)
 
גלישה נעימה.
 

כתבות נוספות


כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר