טיול לחו"ל עם פעוטות - מבצע אנטבה למתחילים
מאת: יונית אבני
כשראיתי את הסרט "מבצע אנטבה", נראה לי המבצע מסובך למדי, אבל כשהפכתי לאם הבנתי שאנטבה... קטן עלי.
מבצע, טיול, חופשה (איך שלא תקראו לזה) עם תינוק, מחייב את המארגנים למיומנות צבאית של גנרל. בדרך כלל זו אמי הגנרלית, לעיתים גם אבי הגנרל.
כחול, רטוב, מלכלך, מיילל - מה עוד צריך? (צילום: כרמית וייס)
כמו בכל מבצע צבאי
שלב ראשון - איסוף מודיעין- בירור אצל החברה של הדוד או השכנה מקומה ג', לאן כדאי לנסוע עם פעוט, לקרוא חומר פרסומי, למיין את המידע, ולהבין שכאשר כתוב "מתאים לילדים" אין זה מתייחס לאלו שאורכם פחות ממטר.
כדאי לזכור, כי פעוטות, בעיקר בשלב הזחילה והקרטוע, נוטים להיתקל בסלעים באזורים הרריים, לפיכך טרק בהרי הפירינאים או טיפוס לקילימנג'רו, אינם מומלצים.
שלב שני - בחירת יעד התקיפה- יש להתחשב בגילו של "החייל" ורצונותיו. אין חובה לאומית להראות לפעוט בן שלוש את הלובר. ילדים צעירים נהנים מטבע, מרחבים, ירוק, להאכיל יונים, להשיט סירה באגם, ואם פוגשים סוס - זו בכלל חוויה, כמעט כמו מפגש עם חייזר.
יעדים מועדפים על חיילים צעירים: כל מה שירוק - מרחבי דשא, כחול - מים, רטוב - שוב פעם מים, אפשר להתלכלך - חול, בעלי חיים - גני חיות (כן, גם נמלים על ממרח השוקולד נכללות בהגדרה), וכן הלאה.
שלב שלישי - העברת האחריות מהמודיעין לאגף המבצעים- תכנון טיול לפרטיו, כולל כל הנספחים הלוגיסטיים המתבקשים.
קצין המבצעים מודיע
לוח זמנים - התארגנות מבעוד מועד, יציאה בשעת בוקר מוקדמת יחסית, ותוואי נסיעה המותאם לעומסי הכבישים. הפסקות פיפי (או החלפת טיטול), בהתאם ללוח ההרטבה המקובל. יש להיות מוכנים לעצירות חירום.
הפסקות יש לערוך לא רק בהתאם למצוקת שלפוחית השתן, אלא גם לצורכי תחזוקה אחרים, כמו, החלפת ה"טייס" ב"טייס המשנה" או שחרור "הסייר" מכסא הבטיחות, לצורכי חקירת תא שטח חדש. את ההפסקות רצוי לתכנן מראש, בהתאם למסלול ולאטרקציות לצדו.
יש להתאים את לוח הזמנים לסדר היום של החייל הצעיר. גם אם החייל הפרטי שלכם גמיש מאד (ישן בכל מקום, נרדם, מתעורר, לא בוכה, לא צריך אוכל), מרבית החיילים צועדים על קיבתם, ולכן יש צורך לתכנן טיול עם מרווחי זמן רחבים, עצירות מרובות ונסיעות קצרות.
צוות הסיור יוצא לדרך (צילום: כרמית וייס)
קצין התחזוקה מודיע
יש להיערך מראש ללינה ביעד זר בהתאם לפק"ל הבא:
ארגון מקום לינה מראש, לא לסמוך על גורם ההפתעה. בלינה לא מוכרת, אם קצין המודיעין לא הביא מספיק נתונים אודותיה, יש לוודא קיומם של אמצעי לינה "הולמי פעוטות".
אמצעי לינה אלו יכללו: מיטת תינוק, כילה במקרה הצורך, אמבטיה, קירבה לחוף ים או בריכה, באם מדובר בכפר נופש. יש לוודא כי המקום ערוך לקליטת הפלוגה המסתערת ומצויד בכיסאות תינוק.
הלינה המועדפת, במקרה של פלוגה צעירה במיוחד, היא לינה בצימרים, דירות, כפרי נופש או בתים מושכרים, בהם החייל הצעיר, על נספחיו, שוהה באותו תא שטח למשך מספר ימים. את הטיולים הקצרים בסביבה הם יבצעו מנקודה אחת מרכזית (כוכב). ניידות יתר בין מקומות לינה שונים, עלולה להקשות על המבצע, ולגרום לאי נוחות רבה למפקדיו.
יש להכין מראש תיקים נפרדים: אחד המיועד ללינת לילה, אשר ימתין בתא המטען של הרכב עד ההגעה לנקודת הלינה, והשני, לשימוש שוטף במהלך היום. במבצעים מסובכים במיוחד, הקשורים לפלוגות מורכבות ומרובות גילאים, כדאי לשקול אפשרויות להפרדת כוחות ותיקים נוספת.
קצין האפסנאות מודיע
בתיק השני, הצמוד אלינו, יש לכלול:
£ טיטולים + שקית ניילון לתוצרת מובחרת.
£ מגבונים + משחה לישבן.
£ מוצצים, בכמות גדולה מהמקובל בשגרת התרגול הביתי, שכן יש לאלו יש נטייה מוזרה להעלם במהלך טיולים, גם כאלו הקשורים בסרט וקליפס אל התינוק, מוצאים את דרכם לארץ המוצצים האבודים בעת הקרב.
£ בקבוקים, פורמולה, אוכל מרוסק מוכר וחביב על הדרדס. אין זה הזמן לבדוק מוצרים חדשים בשוק.
£ מים חמים בתרמוס. ניתן להיעזר בשירותיהם של מקומיים, בהתאם לציר ההתקדמות, ולקבל כוס מים חמים. קיימת גם אפשרות לנוע עם מבודד חום, המאפשר התרחקות מהמכונית ושמירת חום הבקבוק.
מומלץ להשתמש בקופסה המחולקת ל- 3 מדורים (כמו כל דבר צה"לי אחר), בה ניתן להניח מראש את הכמות המדויקת של תחליף החלב.
אפשרות חלופית נוחה היא החיבור לציצי, באם זו השיטה המקובלת באופן שוטף.
באם מדובר בכוח משולב גילאים, כדאי לנפק לחייל שכבר נגמל מבקבוק, מימיה עם קשית, שתאפשר לגימת נוזלים (מים /מיץ פטל) ללא הרטבה מסיבית של הסביבה.
מומלץ לקחת ביגוד נוסף (לספגטי ברוטב עגבניות יש נטייה להיות מלכלך גם בטיול).
מי צריך מיטה, כשיש סלע כל כך נוח... (צילום: כרמית וייס)
קצין הרכב מודיע
האמצעים שיסייעו לניידות הכוח:
£ טיולון ו/או מנשא גב- בהתאם לציר ההתקדמות. ניתן לקחת אחד מהם או את שניהם.
£ רכב גדול מספיק להכיל את כל הציוד. רכס מסוג "סטיישן" או "מיני ואן" יקל מאד על ההתארגנות בזמן הנסיעה, אם לפתע יתעורר צורך דחוף בדובי שנשכח בתא המטען.
לתשומת לב המפקדים בשטח: אם בציר התנועה נעים 1 הורה + 1 פעוט +1 תרמיל, המכיל את כל הציוד הנדרש להתרחקות מהמכונית - הרי רק אחד מהם יוכל להיות על הגב - או התינוק או התרמיל.
קצין הבטיחות מודיע
£ על הרכב להיות ממוגן בכיסא בטיחות הולם לגילו של החייל הצעיר.
£ יש לוודא נעילה של דלתות הרכב לאחר כניסת הנוסעים.
קצין הרפואה מודיע
יש להיערך לפק"ל תרופות מקובל. אמצעי מינימום הם: תרופה נוזלית ונרות להורדת חום, טיפות אוזניים, משחה נגד עקיצות, ערכת עזרה ראשונה ותרופות המקובלות במגזר המשפחתי.
באם מדובר בחייל רגיש להקאה, יש להיערך בהתאם (שקיות הקאה, מטליות לחות, לימון פרוס).
באם היעד הוא מדינה לא מפותחת, יש לדאוג ל
חיסונים, ת
וך יעוץ מתאים של רופא ומספיק זמן מראש.
קצינת החינוך מודיעה
יש לדאוג מראש במכונית למלאי של משחקים, צעצועים וקלטות שמע. מומלץ שלא להביא משחקים המורכבים מחלקים קטנים, מאחר ויש להם נטייה להעלם במושב האחורי. רצוי שחלק מהצעצועים יהיו צעצועים חדשים או "מחודשים" (כאלו שהוחבאו בעליית הגג לתקופת צינון מקובלת).
מומלץ לקחת למבצע את הצעצועים ש"פג תוקפם", מתוך הנחה שאלו עשויים שלא לחזור הביתה בשלום (כן, הצפצפה שדוד חיים הביא, נכללת במסגרת הצעצועים שצריכים כבר ללכת לאיבוד...!).
ערכת הבידור כדאי שתכלול את הדובי/בובה/ארנב אליו רגיל החייל בשגרת היום יום. שנת לילה במקום זר, ללא הדובי האישי, משולה לטירון ללא רובה. ראו הוזהרתם!
השכרת רכב לטיול עם ילדים