www.goTravel.co.il
הכתבה מעניינת? שלחו אותה בדואר למי שתרצו

הקש בתיבה את רצף האותיות המופיע למטה:

ספרד: אוכל ומסעדות בסרגוסה


אוכל ומסעדות בסרגוסה –
מצפון יפתח התיאבון
מאת: ירדן גור


ממלכת אראגון ובירתה – סרגוסה, משמרות כבקפסולת זמן קולינרית, את ניחוחות המטבח האראגוני העתיק, שספג לקרבו טעמים מגוונים לאורך ההיסטוריה. סרגוסה מבחינה זו, אינה רק בירת הממלכה, אלא גם בירה גסטרונומית ברמה עולמית.


"אוכל טוב" זה לא הדבר הראשון שעולה בראש, כשמטיילים צפונה מברצלונה. "נופים", "תרבות", "היסטוריה" – זה כן. אך החוויה הכוללת בצפון ספרד מפתיעה לטובה גם את החך, עם מנות מקומיות וגם מאכלים שהשתרבבו לתפריטי המסעדות ממחוזות סמוכים. בכתבה מנות ומסעדות נבחרות בסרגוסה ובסביבתה.
 


מרכז סרגוסה וסביבתה - הערים המוזכרות בכתבה
להגדלה לחצו על הפינה השמאלית העליונה


יקבים ויין



איפה? לכו בעקבות האף

אומרים שלכל עיר יש ריח ייחודי, כזה שכשהוא עולה באפך, עולים יחד איתו גם הזיכרונות, הטעמים והחוויות שעברת באותו המקום. גם לסרגוסה (Zaragoza) "טביעת אצבע" ייחודית, אותה הטמעתי בשיטוט ברחובותיה ובסמטאות רובע האוכל. בימי הסתיו הקרירים נפלטים אל האוויר ריח העץ הנחרך באח הבוערת, ריחות התבשילים הממתינים בסבלנות אין קץ על הכיריים, ריח הערמונים הנקלים ברחוב וריח המדרכות הלחות. ריח של בית ישן ושל געגועים נמהל בניחוחות מודרניים יותר, של מדרחוב המתגאה בחנויות מגוונות.

סרגוסה, בצפון-מזרח ספרד, היא לבו הפועם של המחוז הקרוי על שמה, ובירתה של ממלכת אראגון. מאז שהרכבת המהירה של ספרד, ה-
AVE , חיברה בינה לבין ברצלונה בנסיעה נעימה שאורכת כשעה וחצי, אפשר לראות יותר ויותר מטיילים ש"שוברים" את מסגרת הטיול הקלאסית בברצלונה, ומשלבים יום של תרבות ועניין בבירת אראגון.

עם השנים סרגוסה אימצה חלק מתרבות האוכל הקטלונית בכלל והברצלונאית בפרט, כך שביקור בה מספק את חובבי קדירות הבשר, אך גם את המכורים לטפאס ולפינצ'וס.

כתבה על סרגוסה  |  כתבה על ברצלונה
 
טיול בסרגוסה
מסעדה מקומית המציגה עיבוד מודרני לסוגי הטפאס הקלאסיים  (צילום: ירדן גור)


מתחילים מהסוף – קינוחי הפירות של אראגון

ישנם אנשים שאוהבים את השוקולד שלהם מרוכז ובלתי מופרע, אחרים מעדיפים אותו משולב, עם אגוזים או טעמים שונים, אך באראגון – כולם מתאהבים באותו המתכון. "הפירות של אראגון" – אינם גדלים על העצים, כי אם מיוצרים במבשלות ביתיות. תפוחים, אגסים, אבטיח, משמשים, דובדבנים, תאנים, שזיפים ותפוזים – נרקחים על אש קטנה, בתוספת סירופ ממותק, ולעתים גם ליקר (שמעניק לתוצר טוויסט אלכוהולי), מעובדים ביד לכדי "פלחים" ונטבלים בשוקולד חם משובח. כשהפלחים "המשוקלדים" מתקשים, הם נעטפים אחד אחד ונמכרים בסלסלת עץ חמודה וטיפוסית.

טעמי הפירות נותרים חדים והמרקם של הממתק מזכיר מרמלדה. השוקולד משלים את התמונה ונימוח בפה, מתערבב עם טעמי הפירות. ממש "פונדו-טייק-אוויי".

לא חייבים לחכות לסיום הארוחה כדי לאכול את הממתקים הללו כ"קינוח", להיפך – הם מצוינים גם כמעוררי תיאבון, ואפשר לקנות אותם באחת המאפיות המתמחות בהכנתם ולאכול בדרך למסעדה.

אחת המאפיות שהביקור בה הוא חוויה בפני עצמה, היא פנטובה (
Fantoba), בפתח ה"טובו" (El Tubo) – רובע האוכל והבילויים של סרגוסה, עליו עוד יסופר בהמשך. אי אפשר לחלוף על פני המקום מבלי להימשך פנימה כבחבלי קסם. בונבונים מסוגים שונים ממלאים את חלונות הראווה, תצורות מרציפן מרשימות יושבות על סטנד מסתובב, במקררים פחזניות, עוגות ומוסים והאווירה כולה קסומה ומתוקה. פתאום מחייכים בלי סיבה, ואז המוכרת ניגשת ומציעה לטעום מהפירות של אראגון...  
לינה ואירוח בסרגוסה

 
טיול בסרגוסה   טיול בסרגוסה
שוקולדים בשילוב עלי כותרת, פירות מסוכרים ו"נעלי שוקולד" - במאפיית פנטובה  (צילום: ירדן גור)


ה"טובו" – מרכז ההתרחשות הגסטרונומית

מי שרוצה להתחיל להבין את המטבח הסרגוסי לא יכול לוותר על ביקור (למעשה על "ביקורים" – ברבים) ברובע "הצינור", טובו. סמטאות צרות, משובצות אין ספור בתי אוכל, חלקם קלילים ומתאימים לחטיף זריז ואחרים מזמינים להשתקע בהם.

בלילה הרובע הופך למרכז משגע של חיים. תושבים מקומיים ותיירים מתערבבים זה בזה, והאווירה הספרדית מחברת בין כל הלבבות. קשה מאוד לקבל החלטות תחת ריבוי הגירויים ותחת העובדה שכל מקום נראה טוב וטעים משכנו.

החדשות הטובות הן שלא באמת צריך לבחור, או כמאמר המשפט הידוע: "בספרד התנהג כמו ספרדי!" – בערב אחד מבלים בשלושה-ארבעה בתי אוכל שונים, כאשר בכל אחד מהם נהנים ממנות הדגל של המקום. כך משלבים שיטוט ברחובות הצרים והמקסימים, מגוון טעמים וסופגים אווירה שונה.

כתבה על טיול בסרגוסה בשלושה ימים
 
טיול בסרגוסה
ברובע הטובו נמצאות גם חנויות בוטיק ומעדניות בהן שפע של גבינות, ממרחים ונקניקים משובחים  (צילום: ירדן גור)


טאפס אראגון סטייל

את הסיבוב בטובו אפשר להתחיל ממקומות שונים, הסדר לא מחייב ורוב המסעדות פתוחות עד מאוחר. בוויטרינות המוארות הטפאסים עומדים מוכנים, מחכים שיחטפו אותם, מגשים מגשים של פינצ'וס. גם בסרגוסה אוהבים מאוד חזיר, וה"חמון בטידו" (Jamon Batido) – מעין תערובת של מיונז ביתי וחמון סרנו (שינקן) קצוץ, מככב.

לצד נקניקים מסורתיים, מאכלי ים וגבינות קשות, מופיעות ברשימת הטפאס גם מנות עם שמות לא טיפוסיים, שחלקם הומצאו במיוחד לכבוד תחרות "הטפאס של סרגוסה" שנערכת כל שנה. הבר אלמאו בודגס (
Almao Bodegas) למשל, שזכה בשנת 2017, מתגאה  במנת אנצ'ואה ריינה (Anchoa Reina), אותה מכינים במיוחד במקום עבור כל הזמנה. מדובר בצנים ועליו סרדין (המהווה גם את סמל המקום), קרם אבוקדו ורוטב ויניגרט מיוחד.

מכאן, ובאותה אווירה של חדשנות, אפשר להיכנס לטפאס בר צ'אמפי (
Champi), שבו מגישים אך ורק מנה אחת (אם אתם מתקשים לבחור מהתפריט – זה המקום המושלם בשבילכם). ערימת פטריות צלויות עם שום ושמן זית, בלחמנייה – סוג של המבורגר קליל וצמחוני. הפטריות שוות את המאמץ, אבל צורת ההגשה מאתגרת מעט.  
כתבה על הטעמים של חבל אראגון
 
טיול בסרגוסה  טיול בסרגוסה
טיול בסרגוסה  טיול בסרגוסה
למעלה מימין - טפאס הסרדין שזכה בתחרות, למטה משמאל - "המבורגר" הפטריות של הצ'אמפי  (צילום: ירדן גור)

 

קרוקטים ונהנים

אם אתם אורחים חולפים בסרגוסה ונותר לכם אך מעט זמן לביקור חטוף במסעדה – יש אחת שפשוט אסור לעזוב את העיר מבלי לאכול בה. דונייה קאסטה (Doña Casta) שמה, ותחום ההתמחות שלה הוא קרוקטים. המסעדה כמעט תמיד מלאה, חלק מהאנשים אוכלים בעמידה, אחרים יושבים בחוץ (ולא משנה מה מזג האוויר).

כאן הביאו את הכנת הקרוקטים לרמה של אומנות ממש, כאשר המילויים הנימוחים השונים מכילים שילובים מעניינים וטעימים כמו: אורז שחור ודיו תמנונים, חמון איברי ופירות, גבינה כחולה ותפוחים, עוף ושוקולד, פטריות וכבד ועוד. הקרוקטים אמנם ממתינים על המגשים ומוצגים לעיניי כל (המראה אינו מלבב, אגב), אך נאפים עבור כל הזמנה במיוחד, ומוגשים טריים וחמים. תענוג.

 
טיול בסרגוסהו  טיול בסרגוסה
קרוקטים מגוונים בטברנה דונייה קסטה ממתינים לסועדים הצובאים על פתח המסעדה  (צילום: ירדן גור)




לצד האוכל – אזור היין בורחה

לאחר כל כך הרבה דיבורים על אוכל – כדאי להרטיב את הגרון עם יין מקומי. אזור היין הסמוך לסרגוסה, נמצא בחצי הדרך לעיירה טרזונה (Tarazona), וקרוי בורחה (Borja).
הקרקע כאן מגוונת ולא תמיד פשוטה לעיבוד, לכן הענב שגדל כאן בצורה מיטבית הוא הגרנאש, ששורד בתנאי קיצון.

ביקב הקטן שבכפר בורחה, מייצרים כיום את יין טרס פיקוס (
Tres Pcos), המשווק לכ- 40 מדינות (בהן גם ישראל!). שם היין מסגיר את קרבת המקום להר מונקיו (Moncayo) וגם הלוגו שלו – 3 פסגות מחודדות.

אפשר לתאם סיור ביקב של בורחה, בורסאו (
Borsao) וטעימת יינות, ולהכיר את היינות הלבנים, שמשלבים ענבי שרדונה ומקבאו, ענבי שיראז וגרנאש, ומוסקט – לקינוח.

כדי לא לקפח את אוהבי המבעבעים – בכפר איינסון (
Ainzón) הסמוך מייצרים גם קאווה ספרדית איכותית, שנחשבת מהטובות ביותר בספרד.  
כתבה על יין במחוז אנדלוסיה
 
טיול בסרגוסה
חדר הטעימות אליו מגיעים בסוף הסיור נמצא במרתף היין הריחני, לצד חביות עץ האלון  (צילום: ירדן גור)


מסעדות מסורתיות באווירה של פעם

אחד הפסטיבלים המקסימים בסרגוסה הוא פסטיבל ריקודי החוטה (Jota), במהלכו יוצאים רקדנים בני המקום לרחובות, בבגדיהם המסורתיים, ורוקדים את ריקודי העם המזוהים ביותר עם המחוז. הליווי המוסיקלי כולל גיטרה, מנדולינה, חליל מסורתי, וכמובן – קסטנייטות.

במסעדה אל פואייה (
El Fuelle) שבסרגוסה אימצו את אווירת החוטה ונתנו לפולקלור האראגוני את מלוא הבמה. המקום מעוטר בדגלי אראגון מתקופות שונות, על הקירות כלי נגינה עתיקים, השולחנות מכוסים במפות ביתיות וכלי ההגשה גם הם מבית סבתא. המלצרים החביבים לבושים בתלבושת המסורתית, ועל הרקע – מוזיקת חוטה מנעימה את הארוחה. הפתיחים הטעימים כוללים מיני דגים מעושנים, סלטי ירקות חתוכים גס וחמון איבריקו משובח. כמנה עיקרית מומלץ להזמין את קדירת הטרנסקו (Ternasco) – כבשה אראגונית צעירה שבשרה עסיסי ונימוח, לאחר בישול ארוך לצד ירקות שורש.

מחוץ לסרגוסה ישנן מסעדות קטנות ומקומיות נוספות, שמשמרות את האווירה הביתית והמסורתית, עד לפרטים הקטנים. כזו היא המסעדה מסון דה לה דולורס (
Mesón de la Dolores) שבעיר קלטיוד (Calatayud). המסעדה ממוקמת בארמון מהמאה ה- 15, שהפך לבית הארחה במאה ה- 18 ושמר על צביונו עד היום. מתחת למסעדה ישנו מוזיאון קטן שמספר את סיפורה של אותה דולורס – מלצרית מקומית שהפכה למושא אהבתו של אחד המבקרים הקבועים במקום. ההסברים בספרדית בלבד, אך תמיד יימצא מי שיתנדב לספר את הסיפור באנגלית רצוצה.
לינה בעיר קלטיוד
 
טיול בסרגוסה  טיול בסרגוסה
טיול בסרגוסה  טיול בסרגוסה
למעלה משמאל - מלצר בתלבושת מסורתית וחיוך אופייני, למטה מימין - דמותה של דולורס, על שמה קרוי המקום
(צילום: ירדן גור)

סרגוסה היא בהחלט יעד לטיול מרענן ומעניין, הן מבחינת הנופים המרהיבים שבאזור זה של ספרד, התרבות המרתקת, הכנסת האורחים החמה המאפיינת את תושבי אראגון, האמנות וההיסטוריה הארוכה, והן מבחינה גסטרונומית, כך מסתבר. העיר שמרוחקת מברצלונה כשעה ורבע ברכבת המהירה, מצליחה למשוך אליה מגוון של אנשים, שבאים ליהנות, לנוח ולאכול טוב.  








ירדן גור
 
אודות הכותבת
ירדן גור - אוהבת ים וטבע, מדריכת צלילה וטיולים בעולם. כותבת ועורכת  תוכן באתר Gotravel. בעבר התגוררה במקסיקו ובארה"ב. כיום משתדלת להגיע ולטייל בכל מקום שבו ניתן לצלול. בזמן שנותר - סטודנטית לתואר שני בפסיכולוגיה. 

ירדן עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות
לקריאת כתבות נוספות של ירדן








מספר צפיות: 1325
1374