חופשת סקי משפחתית - הדרך הקלה
מאת: גל פרידמן
כמה פעמים חזרתם מחופשה בחו"ל עם הילדים ונשבעתם שזהו זה, נגמר! זו החופשה האחרונה, כי הגיע לכם עד כאן! "בשביל מה לשפוך כל כך הרבה כסף, עבור הזכות להיות עבדים בארץ אחרת, תחת עריצותם של אותם האדונים המוכרים לכם היטב מהארץ".
כאן מגיע הטוויסט בעלילה. תדעו שיש אופציה אחרת. יש דרך בה תוכלו לא רק ליהנות, אלא להתענג, להתרגש ולחוות חוויה בלתי נשכחת. חופשות משפחתיות ששוות כל שקל. נו, איך?
"קייטנות סקי" מתקיימות בשלושת החגים הגדולים של החורף - חנוכה, פורים ופסח (צילום: wojciech gajda)
חופשה עם הילדים והבייביסיטר...
בשנים האחרונות הלהיט הגדול של חופשת סקי משפחתית, הוא האופציה להשאיר את הילדים במסגרת מסודרת ומאורגנת במשך כל שעות היום, אופציה שאין באף חופשה רגילה לחו"ל. משפחה ישראלית המעוניינת בחופשת סקי בחגים, יכולה להירשם ל"
קייטנות גלישה"
, שירות שמציעות כמה מהחברות שמוכרות חבילות סקי.
הקייטנות מתקיימות בשלושת החגים הגדולים של החורף - חנוכה, פורים ופסח. הן כוללות מדריכי סקי דוברי עברית, העובדים בצמוד למדריכים המקומיים, וגם צבא שמרטפיות ישראליות, שמשחקות ומפעילות את הילדים בשעות שהם אינם גולשים.
כתבה על חופשת סקי עם הדרכה בעברית
מדריכי סקי דוברי עברית, העובדים בצמוד למדריכים המקומיים, וגם צבא שמרטפיות ישראליות (צילום: amirphoto)
קייטנת סקי – איך זה עובד?
כל בוקר בשעה 8:45, מיד לאחר ארוחת הבוקר, אוספים המדריכים את הילדים מהמלון. ההורים לא צריכים לקחת אותם, או לנסוע איתם, וגם לא להחזיר אותם. המדריכים אחראים לאיסוף ולהגעה. ההורים חופשיים לצאת לגלוש, לבד או עם מדריך דובר עברית, או לכל פעילות אחרת – אם הם אינם גולשים. בסוף יום הגלישה, בשעה 17:30, חוזרים הילדים לאחריות ההורים. בזמן הזה הילדים בעיקר גולשים יחד עם המדריכים והחברים החדשים, אך גם נחים בהפסקות ואוכלים ארוחת צהריים יחד עם המדריכים (בדקו היטב שזה כלול במחיר החבילה).
משעה 17:30, אחרי שמסתיימת הקייטנה, הילדים חוזרים לאחריות ההורים עד למחרת. הבילוי המשפחתי מהנה במיוחד אחרי שההורים נחו מהילדים במשך היום (וגם ההיפך, כמובן...). רוצים בונוס? הפעילות הפיזית בחופשת הסקי מעייפת את הילדים והם הולכים לישון מוקדם. אין ריבים, אין "מתי נגיע?" ואין "משעמם לי". אמנם יש קצת "אמא תראי…", אבל זה מה שהופך אותנו להורים, לא?
כתבות על יעדים לחופשות סקי
יש מי שמשגיח על הילדים אם נמאס להם לגלוש באמצע היום (צילום: Monkey Buisiness)
האם זה מתאים לכל ילד?
רוב הילדים, גם אם הם קטנים מאד, משחררים ואפילו מגרשים את ההורים מהר מאד. יש להם חברים חדשים, בני גילם, יש להם מדריכים מגניבים, היודעים לדבר בשפתם ומשתמשים במושגים המוכרים להם. גם אם ילד קצת מתקשה בפרידות, ואולי דווקא אז, זה הרבה יותר קל מאשר בקבוצות ההדרכה הרגילות באתרי הסקי. שם גם הילדים וגם המדריכים הם דוברי שפה זרה, וגם אם הילד ישתלב, אין ספק שזה יהיה לו הרבה פחות כייף.
אתם מכירים את ילדכם הכי טוב. אם יש לו קצת קושי עם זרים, תדאגו להיכרות מוקדמת עם המדריך, המפעילים והשמרטפיות. זהו תפקידם, הם כבר מנוסים בכך וברוב המקרים ימצאו את דרכם אל לבו של הילד. לאחר ההיכרות הראשונית, מובטח לכם שהילד כבר ירוץ למדריך בכל פעם שיפגוש בו – הוא הרבה יותר מגניב מכם...
הנופשים בקייטנות הסקי הם ברובם המכריע משפחות עם ילדים, והחיבור החברתי הוא מיידי – הן בין הילדים לבני גילם והן בין ההורים. חלקם כבר מנוסים בסקי, וישובצו בקבוצות המתקדמות, ולאחרים זו הפעם הראשונה, והם ישובצו בקבוצות המתחילים. ילדים עם ילדים, מבוגרים עם מבוגרים.
כיוון שהקייטנות מאורגנות לתקופות החגים, הן מציעות פעילויות לילידים באופי החג שבו מתקיימת הקייטנה. בפורים יהיו תחפושות, ובחנוכה שירים והדלקות נרות.
כתבה על אתר הסקי מיירהופן
אצל ילדים נפילה היא חלק מהשעשוע (צילום: AnneCN)
כל ההתחלות קשות – לאו דווקא!
מובטח לכם שבקבוצות המתחילים, גם אם ההתחלה אצל הילדים הקטנים היא איטית יותר, מהר מאד הם יעקפו אתכם בסיבוב. ילדים קטנים תמיד יתחילו במשחקים על השלג, כדי לתת להם להתרגל לנעליים הקצת מסורבלות, לכפפות ולכובע, שהם לא מורגלים בהם בארצנו החמימה. באתרי הסקי יש שלל מתקנים מיוחדים למשחקים שכאלו על השלג. בשלב השני, בדרך כלל כבר ביום השני, הילדים עוברים למסלולי המתלמדים הרגילים, שברובם יש שטיחים מיוחדים או טי-ברים קטנים, שעוזרים להם לעלות כל פעם מחדש.
אצל בני הנוער הסיפור מעט שונה. כאן יש כבר תחרות סמויה, רצון להרשים זה את זה, ובעיקר את בני המין השני. כאן תפקידו של המדריך לייצר סמכות, ביחד עם הכייף, אחרת מהר מאד הוא יאבד אותם. אבל גם אצלם, כמו אצל הקטנים, הלימוד הוא מהיר מאד והקואורדינציה מצויינת.
לימוד סקי תוך כדי משחק וכייף (צילום: micrigen)
להרגיע חששות ופחדים
שני חששות עיקריים, אנו כבר מורגלים לשמוע מההורים – בנוגע לרכבלים ובנוגע לקור, ואנסה לענות עליהם כאן.
האם הילדים לא יפלו מרכבל הכסאות? נכון, זה באמת נראה קצת מפחיד, אבל במרבית הרכבלים ישנם מושבים המותאמים במיוחד לקטנים, עם הגנה מתאימה. תמיד יש משגיח בתחנת הבסיס ובתחנת הסיום, ותפקידו לסייע למדריך בטיפול בילדים. תמיד יעלו 2-3 ילדים ביחד עם כמה מבוגרים, שיקחו עליהם אחריות. בכל מקרה, הילדים מגיעים לרכבלי הכסאות רק ביום השלישי או הרביעי, עד אז הם נעזרים במעליות מיוחדות עבורם, ובזמן הזה הם מפתחים את המשמעת הנדרשת.
האם לילדים לא יהיה קר? בסקי מתחממים מהר מאד, ובדרך כלל לא סובלים מקור. בימים קרים במיוחד, המדריכים כבר ידאגו להיכנס איתם למועדון הילדים או לבקתת הרים, שם תמיד מחומם ושם הם יוכלו לקבל אוכל ומשקה חם. אם יש ילד שהקור מציק לו במיוחד, או קשה לו מכל סיבה אחרת והוא מעוניין לסיים את הגלישה באמצע היום, בשביל זה יש את "צבא השמרטפיות" שידאגו לשחק ולהשתעשע איתו.
כמעט שלא נתקלתי במקרים שבהם הילד לא משתלב, או נשבר באמצע היום. אבל במקרים כאלה, השמרטפיות מאוד מנוסות וניתן ליצור קשר עם ההורים גם באמצע יום הגלישה (במידה והם זמינים).
הקייטנה מיועדת לילדים שמסתקרנים לגלוש. אני לא ממליץ להביא ילדים שמראש אינם רוצים להתנסות בגלישה. להבדיל ממבוגרים, לילדים אין סבלנות, ואם הם לא יגלשו הם יהיו משועממים וידרשו הרבה תשומת לב. כך הילדים ייהנו פחות וגם ההורים.
תפקידם של המשגיחים במעליות הסקי לסייע לילדים, בעיקר כאשר הם בלי ההורים (צילום: MaxTopchij)
כמה עולה התענוג?!
עלות הקייטנה לכל ילד היא כמה מאות אירו, תלוי בתקופה ובאתר הסקי. אמנם מדובר בתקציב שאינו זניח, יחסית למחיר החופשה, אבל עדיף להוסיף מעט כסף, כדי לבטח את עצמכם מפני האפשרות ההפוכה - שבה תחסכו את עלות הקייטנה, אך תשאו בכל העלויות הכרוכות בחופשת סקי משפחתית, ובסוף יתברר לכם שכמעט ולא גלשתם, כי הייתם עסוקים בלהשגיח על הילדים.
אפשרויות נוספות לסקי עם ילדים
אם לא מתאים לכם להצטרף לקייטנות הסקי, מכל סיבה שהיא, בהחלט ניתן ללמד אותם לגלוש גם במסגרות הרגילות של אתרי הסקי. אם הם מכירים אנגלית או שפה זרה אחרת, תדאגו שהמדריך דובר את אותה שפה. חשוב מאד שתבדקו היטב שההבטחות יכולות להיות מקויימות, ואל תתביישו לבקש לשוחח עם המדריך לפני שאתם רושמים את הילד לקבוצות ההדרכה. לא אחת המדריך "דובר האנגלית" אכן יודע כמה מילים, אבל רוב הזמן הילד ישמע גרמנית/צרפתית/איטלקית.
כדאי מאד לברר בחברות הסקי הישראליות, אם יש תאריכים נוספים בהם תוכלו להיעזר בשירותיהם של מדריכי הסקי הישראלים. לא אחת יוצאות קבוצות מיוחדות, מטעם מקומות עבודה או איגודים מקצועיים, אליהן מצטרפים מדריכים ישראלים. לעיתים תוכלו להצטרף לקבוצות הללו, ולעיתים המדריכים נשארים שבוע נוסף ומגבשים קבוצה מיוחדת.
ילדים לומדים מהר ובתום שבוע הם כבר אלופים (צילום: sergey Novikov)
על חששות וחיוכים
משפחות עם ילדים שפגשתי בשנות עבודתי כמלווה באתרי סקי, תמיד חוזרות הביתה עם חיוך גדול. רוב החששות, שמכאן נראים כל כך גדולים, נרגעים ומתגמדים לעומת הכייף הגדול.
אז נכון, אתם ההורים, ומתפקידכם לדאוג לילדים, אבל אני יכול להרגיע את כל החששות שאנו מורגלים לשמוע:
לא, הם לא יתגעגעו אליכם בקייטנה...
לא, הם לא יפלו, אפילו שהרכבל גבוה...
ולא, לא יהיה להם קר!