סלובניה – טיול בארץ הקארסט
מאת: ירדן גור


סלובניה היא מדינה ירוקה בעלת נופים הרריים יפהפיים, טבע מגוון ואנשים חביבים. "ניו-זילנד של אירופה" כינינו אותה בחיבה. במסע לעומקה של המערה קריז'נה יאמה, גילינו שהיא יפה גם מתחת לפני השטח, בבטן האדמה.


מערת קריז'נה יאמה (Križna Jama) עדיין לא התמסחרה, היא נמצאת באמצע היער, מרוחקת ממסלולי התיירים, ארוכה פחות וקטנה מאחיותיה, המערות המפורסמות. הקסם שלה טמון בשילוב הנדיר של זקיפים ונטיפים ואגמים שלווים, מים זורמים, השתקפויות של תצורות הסלע והרבה הרבה שקט בראשיתי. מקום מושלם עבורנו, לסיים בו ירח דבש חלומי.

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

המערה המפורסמת ביותר - מערת פוסטוינה  (צילום: Herwig Ster)
לבושים מכף רגל ועד ראש לקראת כניסה
הצבעים המינראליים על התקרה  (צילום: ירדן גור)
חוצים את הנהר התת קרקעי  (צילום: ירדן גור)
"עמודי ונציה" - במערה קריז'נה יאמה  (צילום: ירדן גור)
סלע "מקומט" כווילון   (צילום: ירדן גור)


אזור הקארסט של סלובניה - מערת קריז'נה יאמה (A), מערת פוסטוינה (B), מערת 
שקוציאן (C).
מקומות לינה מומלצים:

מלון סלובניה בעיירת החוף פורטורוז'  |  מלון גראנד יוניון בעיר לובליאנה
 להגדלה לחצו בפינה העליונה


טיולי אופניים




 

קארסט שבסלובניה – מערכת הניקוז התת קרקעית של כדור הארץ

חבל ארץ קארסט (Karst) שבדרום סלובניה, מייצג מאוד את הטופוגרפיה הסלובנית. המונח קארסט מתייחס לתופעה גאולוגית המאופיינת על-ידי היווצרות מערכת ניקוז תת-קרקעית. נוף קארסטי טיפוסי כולל תצורות כגון בולענים, מערות, נקרות אנכיות וכו'. היווצרותו נובעת ממשקעים הממיסים ושוטפים את סלע הגיר ובכך יוצרים חללים תת-קרקעיים שלא ניתן להבחין בהם מעל פני השטח. לבסוף נוצר חיבור בין החללים לבין מערכת הניקוז התת-קרקעית במפלס מי התהום, ונפערים קומפלקסים של מערות מרשימות, להנאת המטיילים בהן.

תופעת הקארסט קיבלה את שמה משם חבל הארץ שבו היא נפוצה, ניחשתם נכון – חבל ארץ קארסט. אלפי מערות התגלו כאן עד כה, מתחת לכבישים ויערות, שדות ועיירות. מערות רבות עוד מתגלות בו מעת לעת, גם בתקופה זו. המפורסמת ביותר היא מערת פוסטוינה (
Postojnska jama), שאורכה למעלה מ-20 קילומטר. מתקיימים בה סיורים מספר פעמים ביום, הכוללים גם נסיעה של כ-10 דקות ברכבת פתוחה ומהירה החולפת על-פני אולמות רבים של זקיפים ונטיפים. פוסטוינה היא מערה תיירותית, Show cave, כפי שהיא מכונה, והביקור בה הוא חוויתי ומשאיר רושם רב.

מערה תיירותית ידועה נוספת היא מערת שקוציאן (
Škocjanske jame), שעל פי הסיפורים נתנה לז'ול ורן את ההשראה לכתיבת רב המכר מסע אל בטן האדמה. המערה מוכרת כאתר מורשת עולמי ע"י ארגון יונסק"ו.

לאחר שנהנינו מהביקורים במערות התצוגה הגדולות וכבר חשבנו שראינו כל מה שיש לקרביה של סלובניה להציע לנו, הופתענו לגלות שהיה זה רק קצה המזלג וכי האור בקצה המערה עוד רחוק מלהופיע.

לינה באזור הקארסט של סלובניה  |  כתבה על אתרים נבחרים בסלובניה
 
קרישנה יאמה, חבל קארסט, סלובניה
נהר פנימי הזורם בתוך מערת קריז'נה יאמה, בין זקיפים ונטיפים  (צילום: ירדן גור)
 

רב סרן שמועתי מביא אותנו למערת קריז'נה יאמה

הכל התחיל משמועה שגונבה לאוזנינו, לפיה, בימים של מזג אוויר נוח, אפשר לצאת לסיור ארוך בהרבה, עם ליווי והדרכה פרטית של חוקר מערות. הסיור, כך שמענו, מתאים לסקרנים בעלי יכולת הליכה, ומגיע לאזורים עמוקים ונידחים במערכת התת קרקעית, לחלקים של המערה שאיש אינו פוקד, למעט קומץ חוקרים מסורים. השמועות הציתו בנו את הדימיון, ומהר מאוד מצאנו את עצמנו נעולים במגפיים גבוהים ועטופים בשבע שכבות של בגדים, בפתח המערה קריז'נה יאמה.

למען האמת, ההגעה למקום לא הייתה פשוטה כל כך. מהכביש המתפתל שעובר בין ההר ליער, קל היה לפספס את הדרך הלא סלולה, אליה צריכים היינו לפנות. רק שלט עץ קטן, עליו כתוב "
Krizna Yama" רמז שזו הדרך הנכונה... לבסוף הגענו לבקתת עץ צנועה, שבפתחה המתין לנו מת'יו, חוקר מערות ותיק, שקריז'נה יאמה היא ביתו השני (או הראשון...). מת'יו צייד אותנו בסרבלים אטומים למים, מגפיים גבוהות, קסדה עם תאורה חזקה וייעודית למערות, זוג משוטים (שתפקידם יתברר בהמשך) ומידע כללי לגבי החוויה שאנחנו עומדים לעבור. לעומת הסיורים שבדרך כלל מתקיימים במערה (בתיאום מראש), של עד כ- 15 איש בקבוצה, הכוללים שעה של הדרכה ושייט באגם תת קרקעי, הסיור שאנחנו עומדים לצאת אליו הוא סיור מורחב של כ- 3 שעות. גם הוא כמובן דורש תיאום מראש (גם עם מזג האוויר), וכולל טיול הליכה לעומקה של המערה וחציית מספר אגמים, בשיטות שונות.

מת'יו, שהינו גיאוגרף ונשיא אגודת חקר המערות של אזור קארסט, שגילה אי אלה מערות בעצמו, העיד שקריז'נה היא המערה החביבה עליו. התמלאנו בהתרגשות וציפייה לבאות.

קרישנה יאמה, חבל קארסט, סלובניה
הרגליים רטובות עד הברכיים והאפים קפואים, אבל אנחנו מרוצים עד בטן האדמה  (בצילום: הכותבת ובעלה)
 

מפגשים מהסוג העטלפי

קריז'נה יאמה או Cross Cave, כפי שהיא מכונה באנגלית (עקב קרבתה לכנסיית צלב מקומית), מפורסמת בזכות מערכת האגמים התת-קרקעיים הענפה שלה (למעלה מ-45 נספרו עד כה). בנוסף, היא אחת מהאקו-סיסטמות (סביבות החיים) התת-קרקעיות העשירות ביותר בעולם, עם 44 מיני בעלי-חיים המתגוררים בתוך המערה.

מת'יו התיר את השלשלת שנעלה את שער הכניסה למערה וסימן לנו שנעקוב אחריו לתוך החלל החשוך. קריז'נה יאמה, להבדיל משקוציאן או פוסטוינה, אינה מוארת כלל. האור היחיד שיש בה, זה האור שהבאנו עמנו, על הקסדות. לעיניים לוקח זמן להתרגל לתנאים החדשים. לפתע שמענו משק כנפיים וצפצוף דק וקפאנו במקומנו. מת'יו צחק, "
Ata-lef", הוא אמר, מפתיע אותנו בידע שלו בנבכי השפה העברית, ומצביע על היונק המעופף חובב המערות.

אחרי הליכה קצרה עצרנו ליד שולחן תצוגה, עליו היו מונחות שתי גולגלות. האחת – גולגולת של דוב גדול ממדים. השנייה גולגולת של דוב מפלצתי. הראשונה שייכת לדוב החום, הנפוץ מאוד ברחבי סלובניה. השנייה היא גולגולתו של דוב המערות הקדום, מין שנכחד זה מכבר, וגולגלות רבות שלו נמצאו במערה זו. 

עזבנו את שולחן הדובים והעמקנו מטה בשביל חלקלק ובוצי, המתפתל בתלילות אל החשיכה שמתחתנו. אחרי כמה דקות נקרה על דרכנו היונק השלישי שלנו, והאחרון למערה זו:
"Nam-ne-man" מודיע לנו מת'יו את מה שלעולם לא היינו מצליחים לנחש לבד: נמנמן! נמנמן העצים הוא מכרסם שוכן יערות וחורשים, שחי גם בארץ, אך נדיר לראותו בגלל היותו פעיל לילה. אל מערת קריז'נה יאמה מגיעים נמנמנים תועים וטועים, שחלקם לא מצליחים למצוא את הדרך החוצה ומתים ברעב. אך הנמנמן שלנו היה קרוב מספיק לפתח כדי שנוכל להמשיך בדרכנו, מלאים אופטימיות באשר לגורלו.
 
קרישנה יאמה, חבל קארסט, סלובניה
דובים שנהגו לשכון במערה בתקופות פרה-היסטוריות  (צילום: ירדן גור)





 

קריז'נה יאמה – מערת האגמים השקופים

התחלנו לרדת עמוק יותר לבטן האדמה. האוויר התחיל להתקרר וכך גם האפים שלנו, שנותרו חשופים. אחרי כ-30 דקות של ירידה, הבחנו בגוש צהוב ובוהק מול אלומת הפנס החזקה של מת'יו: סירת הגומי הראשונה שלנו. מדובר בסירה גדולה יחסית, המסוגלת לצאת את הקבוצות הקטנות של 15 האנשים, שמגיעים לסיורים הרגילים. מאחר ששנינו אוהבי ים וסירות, שמחנו לקפוץ פנימה, ואף הצענו את עזרתנו בהשטה. כשהגענו לגדה השנייה הודיע לנו מת'יו: "זה סוף הסיור", וחייך חיוך ממתיק סוד. הבנו שהסיורים הרגילים מסתיימים בהפלגה שממנה מתחילים לחזור לפני האדמה, אך לנו עוד נכונו הרפתקאות בעומק המערה. באותם רגעים הודנו על כך שלקחנו את הסיור המורחב, כי עד כה לא ראינו כמעט תצורות סלע מרתקות או בעלי חיים ייחודיים.

נטשנו את סירת המשוטים הגדולה ועברנו רגלית לאגמון הבא. שם, תלויה באלכסון על דופן המערה בגובה של מספר מטרים, חיכתה לנו הסירה הבאה. הסיבה שהסירה קשורה כל-כך גבוה מעל מפלס המים היא שמפלס המים עשוי להשתנות בצורה דרמטית ובהתראה קצרה. כמה ימים לפני הגעתנו למערה, למשל, היא הוצפה במי הגשמים ומפלס המים עלה בכ-4 מטרים ביחס למפלסו כעת, וזו אפילו לא נחשבת להצפה חריגה.


מת'יו הוריד עבורנו את הסירה למים, וכאן נכנסו המשוטים שלנו לפעולה: אנחנו חותרים, ומת'יו מנווט. האגמון שממנו יצאנו לדרך נהיה צר ומפותל, קיבל תפניות וכבר מזמן הפך לנהר תת-קרקעי מרתק, העובר בין תצורות סלע מרהיבות, גושים, נטיפים וזקיפים בני אלפי שנים. לפתע עצר אותנו מת'יו והאיר בפנסו החזק על יצור קטן שנע במים השקופים. בעומק של כ- 30 ס"מ, בצבצה מהקרקעית תולעת חיוורת ועיוורת, שמעולם לא ראתה אור יום. חיית מערות אמיתית!
כתבה על אגם בלד וסביבתו
 
קרישנה יאמה, חבל קארסט, סלובניה
הסירה הצהובה שממתינה בסבלנות על קיר המערה, עד שחוקרי המערות יזדקקו לשירותיה  (צילום: ירדן גור) 
 
 

הנוף של בטן האדמה

החתירה לאורך הנהר עברה בנקודות עניין מרהיבות, בהן: עמודי ונציה המרשימים – סדרה של עמודים (נטיפים שפגשו בזקיפים) בצדי הנהר, שעם קצת דמיון מזכירים את עמדת קשירת הגונדולות המסורתית של אנשי ונציה.

לאחר כמה דקות נוספות, הגענו ל"פרח" – נטיף ענקי שתחתיו חלפנו. הנטיף נראה ממש כמו תפרחת באורך של כמטר וחצי ובקוטר דומה, התלויה על תקרת המערה. מרשימה לא פחות הייתה ספינת הפירטים, שהורכבה מגוש זקיפים שצמח לו באמצע האגם.



ב"עוגב", אחת הפינות המרהיבות ביותר של קריז'נה יאמה, נפגשו והתערבבו יחדיו עשרות של נטיפים שזלגו על דופן המערה ויצרו יריעה מרהיבה של עמודים ווילונות צמודים זה לזה. גווני האדום-כתום-צהוב המרהיבים יוצרים בו תבניות מתעתעות ומכושפות. מקור הצבעים במינרלים ובמלחים שונים שנספחים אל המים בתהליך ההמסה והתגבשות הסלע.
כתבה על אתרים נבחרים בליובליאנה
 
קרישנה יאמה, חבל קארסט, סלובניה   קרישנה יאמה, חבל קארסט, סלובניה
קרישנה יאמה, חבל קארסט, סלובניה   קרישנה יאמה, חבל קארסט, סלובניה
"וילונות", "פרחים", "ספינת פירטים" ו"עוגב" - והכל עשוי סלע ומרהיב ביופיו  (צילום: ירדן גור)
 

אולם הריקודים שבלב המערה

אחרי כשעה של חתירה בנהר התת-קרקעי, שבמהלכה חלפנו מספר אגמים והחלפנו סירה לפחות שלוש פעמים, הגענו ליעד. המנהרה שבה שטנו נפתחה לכדי חלל גדול וחשוך, שאלומות הפנסים שלנו בקושי האירו את קצותיו. ככל שהסירה שלנו החליקה לאיטה לכיוון הגדה הרחוקה, נגלה לעינינו מראה מרהיב מעין כמותו. אל תוך האגם שבו שטנו זרם נהר תת-קרקעי גועש, שירד לאורך מספר אשדות ובין מספר רב של זקיפים, נטיפים ועמודים. לולא היינו בעומק של כמה עשרות מטרים מתחת לפני הקרקע ומרחק של מספר קילומטרים מפתח היציאה, היינו יכולים לדמיין שאנחנו בפינת חמד בתוך היער שבחוץ, בה מפלי מים חודרים מבעד לצמחייה העבותה.
 
קרישנה יאמה, חבל קארסט, סלובניה
פתח המערה קריז'נה יאמה, הסמוי מן העין  (צילום: ירדן גור)

עגנו את הסירה שלנו ליד אחד האשדות, והתחלנו להסתובב באופן חופשי ולסייר בין העמודים, לחזות מקרוב בנטיפים, בווילונות, באוזני הפיל ובשאר הצורות והמבנים. בעוד שמת'יו התבונן מקרוב בפיסת סלע איזוטרית, מצאנו עצמנו בתוך מבנה עמודים צפוף, שבמרכזו עבר נהר קטן. בלי לומר מילה, התחבקנו ונענו לצלילי המוסיקה החרישית שיצרו המים המפעפעים.


מקומות לינה מומלצים לטיול באזור הקארסט של סלובניה

מלון סלובניה (Hotel Slovenija - Terme & Wellness LifeClass) הוא מלון 5 כוכבים, לצד טיילת החוף של עיירת הנופש פורטורוז' (Portorož). החדרים והסוויטות כולם ממוזגים, עם פינת ישיבה, שולחן, קומקום, מקרר ומרפסת, שבחלקם היא פונה לים (בקומות הגבוהות הנוף משגע). במלון גם בריכה מחוממת, מרכז בריאות וספא גדול, בר, שתי מסעדות וחוף ים פרטי. במרחק של פחות משעה נסיעה נמצאים אזור הקארסט של סלובניה, חצי האי איסטריה (קרואטיה) והעיר טריאסטה (איטליה).

המלצה על מלון באזור החוף של סלובניה
מלון סלובניה - מיקום נפלא לבילוי באזור החוף ובאזור הקארסט של סלובניה
 
מלון גרנד יוניון (Grand Hotel Union) הוא מלון 4 כוכבים, הממוקם 100 מ' מהכיכר המרכזית של לובליאנה (כיכר פרשאן),  בבניין היסטורי בסגנון ארט-נובו. החדרים, הסוויטות והדירות ממוזגים ומעוצבים בטוב טעם. למלון בית קפה (מצוין), בר-מסעדה עם אוכל מקומי ובינלאומי. לרשות האורחים מרכז בריאות עם בריכת גג, הצופה לעבר טירת לובליאנה. הצוות דובר אנגלית ומסביר פנים.

מלון מומלץ בלובליאנה
מלון גראנד יוניון - מיקום נוח במרכז לובליאנה וצוות מסביר פנים


מידע נוסף

לינה באזור הקארסט של סלובניה
השכרת רכב בסלובניה

כתבות על סלובניה

עם ילדים לאורך נהר הסוצ'ה
אגם בלד וסביבתו
מידע וטיפים למטייל בסלובניה


ירדן גור
 
אודות הכותבת
ירדן גור - אוהבת ים וטבע, מדריכת צלילה וטיולים בעולם. בעבר התגוררה במקסיקו ובארה"ב. כיום משתדלת להגיע ולטייל בכל מקום שבו ניתן לצלול.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר