טיול בשמורות הרוקיס הקנדיים – חלק ב'
מאת: נורית פרח 


בחלק הראשון של הכתבה טיילנו בפארק הלאומי באנף. ראינו אינספור אגמים, נהרות, מפלים, קניונים, פסגות וקרחונים. פגשנו סנאים חביבים ואפילו דב שחור אחד, שעלול להיות מאד לא חביב.


בכתבה זו נמשיך ונטייל על כביש הקרחונים, המחבר את שמורת באנף לשמורת ג'אספר, אך לפני כן נבקר בשתי שמורות טבע נוספות, הממשיכות את רצף ארבע שמורות הטבע של הרוקיס הקנדיים.

שמורות הרוקיס הקנדיים, אמרלד לייק, ג'אספר 
אמרלד לייק לודג' על אגם אמרלנד, פסגות מושלגות משתקפות במי טורקיז   (צילום: Emerald Lake Lodge)
 
לאחר הביקור בשמורת באנף ולפני שנמשיך בדרכנו צפונה, נצא לעבר הפארק הלאומי קוטניי (Kootenay National Park), פארק קטן יחסית (1,400 קמ"ר), המתחבר לשמורת באנף מדרום-מערב. הוא שוכן בצד המערבי של הרוקיס, בשטחה של מדינת בריטיש קולומביה
לחלק הראשון של הכתבה
 

יעדים בחלקה השני של הכתבה על שמורות הרוקיס הקנדיים:

שמורת קוטניי (A), שמורת יוהו (B),אמרלד לייק לודג' (C), אגם פייטו (D), קניון מיסטאיה (E),
קרחון את'בסקה (F), 
לודג' גליישר וויו (G), מפלי את'בסקה וסאנוופטה (H), 
הר אדית קאוול (I), אגם מלין (J), ג'אספר (K), ג'ספר האוס בונגלוס (L), 
קניון מלין (M)
 

 ברירת מחדל




 

מפגשים בפארק הלאומי קוטניי

בכניסה לשמורת קוטניי, ממש ליד צומת Castle Mountain, אנו מבחינים באנשים עומדים לצד הדרך, כולם ממקדים מצלמות לנקודה אחת. זהו סימן מובהק שיש בעלי חיים מיוחדים במקום. ואכן על גשר ברזל, מעל הנהר, בנו זוג עופות שָׁלָך (Osprey) קן לתפארת. אבי המשפחה ריחף מעלינו במבט בוחן וסקרן.
לצידי הכביש מגיעים בעלי חיים ללקק מינרלים המצויים שם בשפע. כך פגשנו את "גברת מוס" (Moose) נקבה של אייל קורא, הגדול במשפחת האיילים, שהזכר שלה מתהדר בקרנים מרשימות.
 

שמורות הרוקיס הקנדיים, באנף   שמורות הרוקיס הקנדיים, באנף
זכר השָׁלָך משגיח על הקן שבנה עם זוגתו וגברת מוס (אייל קורא) בשמורת קוטניי   (צילום: נורית פרח)
 
 
כביש 93 החוצה את שמורת קוטניי, עובר בעמק בין שני רכסי הרים, לצד נהר בצבע טורקיז, ומציע עצירות רבות לתצפית, על נופים מדהימים, ומפגשים עם בעלי חיים שונים. אחד המקומות היפים והפופולריים הוא קניון השיש  (Marble Canyon), קניון צר בעומק 40 מטר. נהר טוקום (Tokumm) חצב וליטש את הסלעים, הנראים כמו אבן שיש, ויצר מפלים ותצורות סלע יפהפיות. מסלול הליכה נוח, פחות מקילומטר לכל כיוון, על גשרים טבעיים וגשרי עץ, עובר בין המפלים והסלעים ומספק נקודות תצפית תאווה לעיניים (ר' תמונות בתחילת הכתבה).
 
שמורות הרוקיס הקנדיים, קניון השיש, קוטניי   שמורות הרוקיס הקנדיים, קניון השיש
הרוקיס הקנדיים, נהר טורקיז וקירות אבן גיר בקניון השיש   (צילום: נורית פרח)
 
פחות דרמטי, אך לבטח שווה עצירה, הוא נהר נומה (Numa Creek), הזורם על פני סלעים צבעוניים, עשירים במתכות, ויוצר מפלים קטנים וציוריים. ניתן לצפות בו לצד כביש 93 או לצאת למסלול הליכה ארוך על גדות הנהר.
 
שמורות הרוקיס הקנדיים, קניון השיש 
נהר נומה, סלעים צבעוניים ומפלים קטנים  (צילום: נורית פרח)
 

הפנינים של הפארק הלאומי יוהו

סטיה קטנה מאזור לייק לואיז לכיוון מערב ואתם בשמורת טבע מדהימה – הפארק הלאומי יוהו (Yoho National Park), חבר נוסף ברצף ארבעת הפארקים של הרוקיס, אחד משני ה"קטנים" (1,313 קמ"ר). השם נשמע כמו קריאת התפעלות, ובצדק רב. אגם אמרלד (Emerald Lake), גולת הכותרת של הפארק, מוקף פסגות מושלגות ויערות, המשתקפים במי הטורקיז שלו. סביב האגם מסלול הליכה נעים, שאורכו 5.2 ק"מ (מחצית נגישה לעגלות נכים וילדים), ואפשר גם לצאת לשיט קיאקים.
אמרלד לייק לודג' (Emerald Lake Lodge), במיקום מנצח על האגם, הוא מקום נפלא לסעוד בו או להישאר ללינת לילה.
 
בשמורת יוהו מספר מפלי מים מרהיבים ביופיים, וכדאי להקדיש זמן לכל אחד מהם, בעיקר כשהשמש בשמיים והיא יוצרת בהם קשת שובת לב.
 
אגם נוסף בשמורה, אגם אוהרה (Lake Ohara) נחשב גם הוא לאחת הפנינים של הרי הרוקיס, אך לא ניתן להגיע אליו ברכב פרטי, אלא רק באוטובוס מיוחד. ההרשמה לנסיעה נפתחת מספר חודשים לפני העונה, וכל המקומות נמכרים תוך מספר שעות. כאשר סוף סוף ענו לי לטלפון, קיבלתי תשובה שכל המקומות כבר נמכרו.
שמורות הרוקיס הקנדיים, אמרלד לייק, ג'אספר 
אמרלד לייק לודג' על אגם אמרלנד, מקום נפלא לכוס קפה, ארוחה או אפילו להישאר לישון   (צילום: Emerald Lake Lodge)
 
 

נקודות לאורך כביש הקרחונים

הדרך מאגם לואיז צפונה, על כביש 93, נקראת כביש הקרחונים (Icefields Parkway), משום שהיא חולפת בעמק בין שני רכסי הרים, המכוסים קרחונים ושדות קרח ענקים. מומלץ להצטייד במפה של הדרך, המציינת את נקודות העניין שבה. המפה מחולקת חינם במרכזי המבקרים, וכן בכניסה לכביש, בנקודות תשלום האגרה עבור הכניסה לפארקים הלאומיים. לאורך הדרך מסומנות עשרות נקודות עניין ונקודות תצפית מרהיבות.

בין אגם לואיז והפנייה לכביש מספר 11, שתי נקודות מעניינות:
אגם פייטו (Peyto Lake) הוא אגם ציורי, שהשביל הקצר המוביל אליו ממגרש החנייה עובר בשדה ירוק, עשיר בפריחה צבעונית. לאורך השביל שלטים המסבירים אודות הצמחיה, ובסופו מתגלה נוף עוצר נשימה של האגם החבוי בין ההרים.
קניון מיסטאיה (Mistaya Canyon) הוא קניון צר ומרשים, שנחצב באבן הגיר על ידי נהר מיסטאיה, הזורם אל אגם מיסטאיה (Mistaya Lake). הנהר מרשים מאד בזרימתו החזקה, והסלעים נראים כמו ערמת חביתיות. המרחק ממגרש החנייה כחצי קילומטר.
* מסלולים נוספים בכתבה מסלולי הליכה ברוקיס הקנדיים

לדרך הקרחונים הקדשנו שני ימי טיול, בהם השתדלנו לעצור בנקודות תצפית רבות ולצאת למסלולי הליכה רבים ככל האפשר. גם כאן ניתן לבחור במסלולים על פי דרגות קושי שונות.
בתי מלון לאורך כביש הקרחונים (יש להזמין מראש!)
 
קניון מיסטאיה, כביש הקרחונים, הרוקיס הקנדיים   קניון מיסטאיה, כביש הקרחונים, הרוקיס הקנדיים

אגם פייטו, כביש הקרחונים, הרוקיס הקנדיים
נקודות לאורך כביש הקרחונים: קניון מיסטאיה (למעלה) ואגם פייטו (למטה)   (צילום: נורית פרח)






 

אכזבת הקרחון המתכווץ

לפני שנים רבות, כאשר ביקרתי כאן בפעם הראשונה, התרשמתי עמוקות משדה הקרח קולומביה (Columbia Icefield) וקרחון את'בסקה (Athabasca), היורד ממנו.  

הגענו למקום וחיפשנו את הקרחון. מסתבר שכיום הוא מרוחק מאד מהכביש, תוצאה ישירה של התחממות כדור הארץ. צעדנו במעלה השביל, חולפים על פני שלטים המראים עד היכן הגיע הקרחון בשנים קודמות. עמדנו ליד השלט שהראה את השנה בה ביקרנו כאן לראשונה, והשקפנו מרחוק על הקרחון. האכזבה היתה גדולה, מה גם שהקרחון כבר אינו לבן, אלא מכוסה בעפר חום.
 
הקרחון מהווה מוקד משיכה להמונים, והוא אחד המקומות המפורסמים ביותר בהרי הרוקי הקנדיים. פעילויות רבות מוצעות כאן, כולל הליכה על הקרחון בנעליים עם קרמפונים (מסמרים מיוחדים), נסיעה על הקרחון ברכבים מיוחדים, וטיסות בהליקופטר מעל שדות הקרח.
אם תרצו להאריך את ההנאה מהגליישר, הזמינו לינה בלודג' גליישר וויו (
Glacier View Lodge), שהוא מלון נהדר ברמת 3 כוכבים, שרוב חדריו והשטחים הציבוריים פונים לעבר הקרחון.

שמורות הרוקיס הקנדיים, קרחון אתבסקה 
קרחון את'בסקה, כבר לא קרוב כפי שזכרתי אותו   (צילום: Andres Alvarado)

מלון מומלץ בכביש הקרחונים, קנדה   מלון מומלץ בכביש הקרחונים, קנדה
לודג' גליישר וויו - להאריך את חוויית הקרחונים
 
מכאן ממשיכה הדרך צפונה ואנו נכנסים לשטח הפארק הלאומי ג'אספר.  שימו לב לפניה לכביש 93A לשילוט אל שני מפלים מרהיבים, אשר כל אחד מהם שווה ביקור: מפלי את'בסקה (Athabasca Falls) ומפלי סאנוופטה (Sunwapta Falls).

 
שמורות הרוקיס הקנדיים, מפלי את'בסקה, כביש הקרחונים 
מפלי את'בסקה   (צילום: נורית פרח)

שמורות הרוקיס הקנדיים, מפלי סאנוופטה, כביש הקרחונים 
מפלי סאנוופטה   (צילום: נורית פרח)
 
 

הפארק הלאומי ג'אספר

הפארק הלאומי גאספר (Jasper National Park), אחד משני הענקים של רצף שמורות הרוקיס הקנדיים (10,878 קמ"ר, מחצית משטח מדינת ישראל!), היה ביתנו ל-4 ימים. הוא מציע עשרות אתרים ומסלולי הליכה, המובילים לפינות חמד ולמראות שאין דומה להם. גם ללא צעידה במסלולים ארוכים, ניתן להגיע ברכב ובהליכות קצרות למראות בלתי נשכחים. נסיעה בדרכים בשעות בין הערביים, מזמנת סיכוי מצוין למפגש עם בעלי חיים  גדולים.
 
קצרה כאן היריעה מלתאר שמורה ענקית כמו ג'אספר, אך אזכיר שני יעדים החביבים עלי במיוחד.

הרוקיס הקנדיים, מערב קנדה   הרוקיס הקנדיים, מערב קנדה
הרוקיס הקנדיים, מערב קנדה   הרוקיס הקנדיים, מערב קנדה
שמורות הרוקיס הקנדיים, גן עדן לחובבי הטבע   (צילום: נורית פרח)
 
 

ג'אספר - ההר של האחות והמלאך

הר אדית קאוול (Mount Edith Cavell), מתנשא לגובה 3,363 מטר, ונחשב לבולט ביותר באלברטה (מבחינת הפרש הגובה מהעמק). שמו ניתן לו על שם אחות בריטית, שסייעה לחיילי בנות הברית לברוח מבלגיה הכבושה להולנד, בימי מלחמת העולם הראשונה. על המפנה הצפוני שלו משתפל קרחון המלאך (Angel Glacier), הנקרא כך משום שהוא נראה כאילו הוא פורס כנפיים. הליכה קצרה על שביל נוח, מובילה אל אגם בתחתית הקרחון, שבו השתקפויות מקסימות, היוצרות צורות גיאומטריות המפעילות את הדמיון.
 
בעוד אנו מנסים לטפס על הסלעים, על מנת להתקרב ככל האפשר אל הקרחון, נשמע קול רעם וגוש קרח אדיר נשבר מהקרחון ונפל אל תוך האגם. השלווה הופרה על ידי גל אדיר שחלף על פני האגם, ומחק את כל ההשתקפויות הנהדרות. מספר גושי קרח נותרו צפים על פני האגם והמראה היה קסום לא פחות.
שמורות הרוקיס הקנדיים, קרחון המלאך, ג'אספר 
קרחון המלאך על הר אדית קאוול, פורס זוג כנפיים   (צילום: נורית פרח)

שמורות הרוקיס הקנדיים, קרחון המלאך, ג'אספר 
גושים מקרחון המלאך מתנפצים לאגם ויוצרים גל אדיר   (צילום: נורית פרח)
 
 

ג'אספר - התמונה המפורסמת של הרוקיס הקנדיים

העיירה ג'אספר (Jasper) נמצאת בתחומי הפארק הלאומי ג'אספר ומשמשת כמרכז המינהלי שלו. לא הרחק ממנה נמצא קניון מלין (Maligne Canyon), שנהר מלין חצב בו קירות אבן תלולים, בגובה של עד 50 מטר, וקרובים מאד זה לזה. במסלול הליכה נוח, החולף על פני תצורות סלע מרשימות, ניתן ללכת כמה מאות מטרים או 4 ק"מ. ילדים (וילדים בנפשם) בוודאי יהנו להשתעשע לחוף אגם בדרך, ולבנות מגדלים מחלוקי נחל בגדלים שונים.

שמורות הרוקיס הקנדיים, קניון מלין, ג'אספר 
קניון מלין, תצורות סלע מרשימות במסלול הליכה נוח   (צילום: נורית פרח)
 
בהמשך יוצר נהר מלין את אחד המקומות המפורסמים ביותר ברוקיז הקנדיים הוא אגם מלין (Maligne Lake)  והאי ספיריט (Spirit) אשר בלבו. זהו האגם הטבעי הארוך ביותר בהרי הרוקיס הקנדיים, 22 ק"מ אורכו. מספר מסלולי טיול יוצאים ממנו, בהם גם המסלול הארוך Skyline Trail (44 ק"מ) המגיע לעיירה ג'אספר. ניתן להצטרף לשייט בסירה על פני האגם ולהגיע אל האי ספיריט, אשר תמונתו היא מהתמונות המפורסמות ביותר של הרי הרוקי הקנדיים.
 
כפי שכתבתי בפתיחת הכתבה הראשונה, תמונה שווה אלף מילים? תשפטו בעצמכם.
 
שמורות הרוקיס הקנדיים, אגם מלין, ג'אספר 
תמונה שווה אלף מילים? אגם מלין והאי ספיריט, מתמונות הרוקיס הקנדיים המפורסמות ביותר   (צילום: נורית פרח)

מקום לינה מומלץ בשמורת ג'ספר

ג'ספר האוס בונגלוס (Jasper House Bungalows) הוא כפר נופש בלב שמורת ג'ספר, במרחק דקות נסיעה מהעיר ג'ספר, לגדות נהר את'בסקה. הבקתות מתאימות ל 2-6 אורחים, ובכולן מטבח מאובזר, פינת אוכל ופינת ישיבה. בחודשי הקיץ מתקיימות במקום הדרכות על השמורה וניתן לצאת למסלולי הליכה. 
 
לינה ליד ג'אספר, הרוקיס הקנדים
ג'ספר האוס בונגלוס
 על גדות נהר את'בסקה בשמורת ג'ספר
 

מידע נוסף

כתבות נוספות על מערב קנדה


נורית פרח
 
אודות הכותבת
נורית פרח משלבת במסעותיה שלושה תחביבים: טיולים, צילום וכתיבה. אוהבת ומתעדת בעלי חיים, תופעות טבע, ואנשים. צללה עם לווייתנים לבנים בצפון קנדה, טיפסה אל גורילות ההרים באוגנדה, השתעשעה עם דובי הקוטב במפרץ הדסון, טיילה בין דובי גריזלי באלסקה ועוד. עורכת תערוכות צילום וכותבת עבור מספר מגזינים.








0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר