העיירה אורניינבורג ומחנה הריכוז זקסנהאוזן
מאת: משה ריינפלד


אחד האתרים המומלצים לתייר ישראלי או יהודי, שמיצה פחות או יותר את האתרים החשובים של ברלין ומעוניין בגיחה של חצי יום עד יום למקום לא רחוק, הוא העיירה אוֹרָניֶינבּוּרג. סביב העיירה יש הרבה אגמים, תעלות מים, כרי דשא ויערות, ארמון משוחזר של בית המלוכה הפרוסי, מעגן ספינות חדיש על נהר האבל ומתקן ספורט ושעשועי מים ענקי.


האטרקציה המרכזית באזור היא אתר ההנצחה של מחנה הריכוז הנאצי הידוע לשמצה זקסנהאוזן (Sachsenhausen), שבו נספו בשנים 1936-1945 כ- 100 אלף בני אדם, רובם יהודים.
 
מחנה הריכוז זקסנהאוזן
פסל הנצחה במחנה הריכוז זקסנהאוזן (צילום: CC Felipe Tofani)
 

איך מגיעים לזקסנהאוזן

הדרך הנוחה להגיע לאורניינבורג (Oranienburg) מברלין היא ברכבת העירונית (S-Bahn). נוסעים בקו S1 מברלין עד תחנת הקצהBahnhof  Oranienburg. משך הנסיעה: 40-50 דקות (כולל העברות). כדאי להצטייד ליום זה בכרטיס נסיעה חופשי-יומי לכל היום בברלין רבתי. כרטיס זה מאפשר לנסוע בכל אמצעי התחבורה הציבורית, כולל אוטובוסים, רכבת תחתית, חשמלית ורכבת עירונית. יש לבקש בקופות כרטיס טָאגֶסקָארטֶה (Tageskarte) לאזורים A ו- B. כל אתרי אורניינבורג נמצאים לא הרחק מהתחנה, כך שאין צורך בנסיעה בתוך העיירה.
 

היעדים המוזכרים בכתבה: ברלין (A), אוֹרָניֶינבּוּרג (B), זקסנהאוזן (C)
 

בלטיות



קצת היסטוריה

העיר הקטנה והיפה אורניינבורג, שכיום מתגוררים בה כ-41 אלף איש, לא הייתה קמה אילולא נסיכה הולנדית, שנישאה במחצית הראשונה של המאה ה-18 לנסיך הבוחר של פרוסיה. האזור הזכיר לה בנופו השטוח, הירוק והלח את מחוז הולדתה, Oranien. במקום עמד אז רק כפר קטן, בוצואו (Boetzow) שמו. הנסיכה ההולנדית, לואיזה הנרייטה, אמו של הנסיך פרידריך השלישי, שהיה לאחר מכן למלך הראשון של פרוסיה, פיתחה את האזור, בנתה בו ארמון בסגנון הולנדי, על פי תכנון של האדריכל ההולנדי, ממהארדט, ובביצוע בנאים שהובאו מהולנד.

במתחם הארמון בנתה הנסיכה, שהייתה נוצריה אדוקה, בית יתומים, אף הוא בסגנון הולנדי, ששרד בשלמותו עד היום. סביב הארמון צמחה העיר. לאחר מותה של הנסיכה ב-1652 קראו לעיר החדשה על שם מחוז הולדתה: אורניינבורג. מול הארמון הוצבה אנדרטת ברונזה לזכרה של לואיזה הנרייטה. במאה ה-19 שימשו מבני הארמון בית חרושת לייצור חומצה גפריתית. לאחר מכן, פעל בו סמינר למורים. בתקופה הנאצית היו בו קסרקטין של האס-אס ובית ספר של הגסטאפו. לאחר המלחמה פעל במתחם הארמון בסיס של משמר הגבול של מזרח גרמניה
 
ארמון אורניינבורג והאנדרטה לזכרה של לואיזה הנרייטה
הארמון ואנדרטת הברונזה לזכרה של לואיזה הנרייטה (צילומים: CC Jörg Blobelt, Ansgar Koreng)
 
בית היתומים בעיירה אורניינבורג
בית היתומים שבנתה הנסיכה במתחם הארמון (צילום: CC Dreizung)
 

באורניינבורג התגוררה עד מלחמת העולם השנייה קהילה יהודית קטנה. בית הכנסת של הקהילה נחרב בהפצצות בעלות הברית ובמקום בו הוא עמד מוצב כיום שלט זיכרון צנוע.
 
שלט זכרון לבית הכנסת באורניינבורג, גרמניה
שלט זיכרון לבית הכנסת שחרב בהפצצות בעלות הברית (צילום: PD saxo)

בית הכנסת החדש באורניינבורג
בית הכנסת החדש באורניינבורג (צילום: CC Tony Evans)
 

הארמון של אורניינבורג

כיום שוכנים בארמון מוזיאונים, שהגדול שבהם הוא מוזיאון הארמונות של מלכי פרוסיה, ובו יצירות של הצייר ההולנדי הנודע גובלינס (Goebelins) ואוספי כלי פורצלן וכסף. מוזיאון מעניין נוסף עוסק בספנות הנהרות של פרוסיה. הארמון והמוזיאונים סגורים בימי שני. בשאר ימות השבוע הם פתוחים למבקרים בשעות 10:00 עד 17:00 (בחודשים נובמבר – אפריל ובימי שבת ראשון הביקור מסתיים ב- 16:00).
 
ארמון מלכי פרוסיה, אורניינבורג
ארמון מלכי פרוסיה באורניינבורג (צילום: CC rey perezoso)
 

מחנה הריכוז זקסנהאוזן

בתקופה הנאצית הייתה אורניינבורג אזור תעשיות חימוש של הצבא הגרמני וישב בה מטה מחנות הריכוז בגרמניה כולה. זו הסיבה שאורניינבורג הייתה אחת מעשר הערים הגרמניות שספגו בזמן המלחמה את ההפצצות האוויריות הכבדות ביותר. במהלך המלחמה חרבו כליל שני שלישים מבתיה. בקצה הצפוני של העיר פעל מחנה ריכוז נאצי, ובו נמצא כיום אתר ההנצחה זקסנהאוזן (Sachsenhausen). בשנים הראשונות שלאחר המלחמה האתר שימש גם מתקן כליאה סובייטי (מחנה מס' 7), בו חוסלו או מתו 13 אלף אסירים גרמנים. האתר משמש כיום גם להנצחת עובדה זו. במקום יש תערוכות, סרטים, ארכיון וספרייה. בשנת 1992 תקפו נאו-נאצים את המקום והחריבו שני מבנים. האירוע פגם במקצת באיכות האתר, אבל עדיין הוא מעניין.   
כתובת: קצה רחוב האומות (Strasse der Nationen), כ- 20 דקות הליכה מתחנת הרכבת.
 
הכניסה למחנה הריכוז זקסנהאוזן, גרמניה
בורות ההוצאה להורג במחנה הריכוז זקסנהאוזן, גרמניה
מחנה הריכוז זקסנהאוזן, הכניסה ובורות ההוצאה להורג (צילום: PD Cabologist)
 

בית משפחת בלומנטל

נקודה יהודית מעניינת קשורה לאחד הבתים הסמוכים לארמון (כתובת: 5 Sclossplatz). במקום יש לוח זיכרון למשפחת בלומנטל, המשפחה היהודית החשובה ביותר שהתגוררה בעבר באורניינבורג. בבית זה גדל הילד מיכאל בלומנטל, עד שמשפחתו עזבה את גרמניה עם עליית הנאצים לשלטון, בשנת 1933, והיגרה לארה"ב. לימים היה מיכאל למייקל בלומנטל, ששימש בין השאר שר האוצר בממשל של הנשיא קרטר.




אגם לניץ

מסלול טבע יפה לאוהבי לכת (אפשר גם באופניים) מתחיל ליד תחנת הרכבת ונמשך לאורך 7 קילומטרים מסביב לאגם לניץ (Lehnitzsee). אגם זה הוא אזור הרחצה של אורניינבורג ויש בו חוף רחצה שאורכו 2.3 ק"מ ורוחבו 450 מטר. החוף מושך נופשים רבים אפילו מברלין.
 
ביציאה מתחנת הרכבת פונים שמאלה לאורך סוללת מסילת הברזל ומגיעים לאחר הליכה קצרה לאגם, ליד פארק השעשועים והמים הענקי טורם (TURM ErlebnisCity), עליו נרחיב בהמשך. הולכים לאורך החוף עד לתא השייט (lock) שבקצה הצפוני של האגם. זהו מתקן המאפשר לספינות השטות במעלה הנהר האבל (Havel) להתגבר על הפרש גבהים של 6 מ'. אם נותר כוח, ממשיכים לאורך הגדה השנייה של האגם דרך היער לכיוון לניץ, ומתחנת הרכבת lehnitz אפשר לחזור בקו S1 בכיוון ההפוך לברלין.
 
אגב, ברובע הווילות של לניץ, התגוררה אחרי מלחמת העולם ה-2 משפחת וולף. אחד מבניה היה ראש שירותי הביון של מזרח גרמניה, מרקוס וולף, יהודי כמובן.
 
תא השייט בין נהר האבל ואגם לניץ
תא השייט בין נהר האבל ואגם לניץ (צילום: CC rey perezoso)
 

פארק המים טורם (TURM)

מי שמחפש חוויה רטובה יכול לחזור ל- TURM ErlebnisCity, פארק נופש השוכן כמה מאות מטרים בלבד מתחנת הרכבת אורניינבורג. ההליכה נמשכת כ-10 דקות והדרך משולטת היטב. האטרקציה העיקרית היא כמובן פארק המים: 7 בריכות שחייה, שתי מגלשות ואתר מיוחד לילדים עם משחקי מים. יש גם בריכת מים חמים (34 מעלות), סאונה, אצטדיון לכדורעף וכדורגל חופים, אולם טניס ובדמינטון, כדורת וקיר טיפוס שגובהו 15 מטר. כמו כן עומד לרשות המבקרים מסלול החלקה על קרח ומרכז כושר גופני ששטחו 700 מטר. ליד מתקני הספורט והשעשועים יש שורת מסעדות ובתי קפה.
 

מידע נוסף



משה ריינפלד
 
אודות הכותב
משה ריינפלד, עיתונאי ותיק, מדריך טיולים, מורה דרך בעל רישיון מטעם משרד התיירות, מרצה בגופים שונים ובחוגים, יועץ טיולים וסוכן נסיעות מוסמך. התמחה בתיירות לברלין, מרכז אירופה וארה"ב, ובטיולים בירושלים. 







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר