מהשוק אל הצלחת: שווקים בחבל דורדון
מאת: יונית אבני
כאשר האדם הקדמון יצא לצוד את הביזון או הפר, הוא לא חשב שכיום, לאחר 35,000 שנה, הם יהיו אטרקציה תיירותית, רק בגלל שדאג לצייר את התפריט על קירות המערות. כאשר צלה האדם הקדמון את הברווז מנהר הדורדון על המדורה, הוא לא חשב שבעוד כמה עשרות אלפי שנים תיירים יגיעו אל המסעדות, כדי לטעום את המאכלים העשירים, המבוססים על בישול בשומן החי (קונפי) – הגורמה של דורדון.
אני רוצה לקחת אתכם לשווקים, לכפרים ולעיירות, בהם תזכו לטעום ממטעמי חבל דורדון. מומלץ לקרוא על בטן מלאה...
השוק של סרלה מתקיים בכל רביעי ושבת, ומומלץ מאוד לא לפספס אותו -
מראה השוק ממרפסת מלון La Villa des Consuls שבמרכז העיירה סרלה
מפת חבל דורדון, היעדים המוזכרים בכתבה, ומקומות לינה מומלצים:
מלון מולין דה רוק & מלון מולין דה ויגונאק ליד העיירה ברנטום (D)
כל החושים חוגגים בשווקים של דורדון
השווקים של חבל דורדון ( Dordogne), אשר בדרום-מערב צרפת, אינם מונוכרומים, אלא מצטיינים בשלל צבעים, ריחות, קולות, טעמים ותחושות. גם אם מדובר בשוק השבועי המקומי, בעיירה או כפר קטנטן (ובדורדון כל 4-5 בתים הם כבר כפר...) כל החושים חוגגים בביקור בדורדון.
בכל כפר מתקיים יום שוק פעם בשבוע. לנמעשה מוצבים במקום מספר דוכנים, בהתאם לגודלו של הכפר, ובהם מוכרים חקלאי האזור את תוצרתם: האיכרה שאפתה עוגת אגוזים מציעה את מרכולתה וגם בעל הגלנטריה המקומית פותח דוכן לנסות את מזלו במסחר מקומי. תושבי הדורדון רזים למרות האוכל השמן (אווז,בישול בשומן ,אגוזים), שכן הם אוכלים פעם ביום את ארוחת הערב. לעיתים מצרפים כריך בצהריים, או קרואסון שקדים נימוח בפה, וכמובן יין – משקה חובה בכל עת.
בחודשים יולי אוגוסט, פעם בשבוע, מתקיים שוק לילה בעיירות דורדון. לכל עיירה שוק לילה (Marché de Nuit ) משלה. בשווקים אלה אין עוסקים בקניה ומכירה של מוצרים גולמיים, אלא בחגיגת אוכל מוכן. בדוכנים מוצגים תבשילים חמים, שתייה וממתקים. בסכום של כ-10 אירו לנפש ניתן לרכוש ארוחת ערב משביעה, אותה אוכלים עם יתר תושבי הכפר בשולחנות הארוכים הנפתחים בכיכר העיר. היה ושורה על מי מהסועדים הרוח, או שלגם מספיק יין טוב, הוא יוציא אקורדיון או מפוחית והחבר'ה יצטרפו בשירה .
גולת הכותרת ואם כל השווקים היא העיר סארלה-לה-קנדה (Sarlat-la-Canéda ). העיר בנויה משתי עיירות: סארלה בעמק ולה קנדה על הגבעות העוטפות סביב. מדי שבת, במשך היום כולו, הופך כל מרכז העיר לשוק. כיכר הכנסייה, רחובות העיר העתיקה וגם הרחוב המסחרי המרכזי של העיר – כולם מתמלאים בדוכנים של חפצים שונים, מוצרי מזון ואוכל מוכן.
מטבח כפרי ועסיסי
המטבח הצרפתי המוכר והמפורסם, הנקרא נובל קוויזין (Nouvelle Cuisine ), שפירושו: המטבח החדש, הוא אנין טעם, דוגל בבישול קצר, מנות קטנות ועידון. אך כל זה אינו תקף למטבח של דורדון, שהוא מטבח כפרי ועסיסי. האוכל של חבל פריגור (Périgord, בו שוכן עמק הדורדון) הוא האוכל של האדמה, ולכן יש משמעות רבה לעונת השנה. כל עונה והאוכל שלה.
אגוזים בסתיו
בסתיו חוגגים בחגיגות מקומיות את קטיף האגוזים ותחילת הכנת שמן האגוזים המעולה. באזור פריגור השחורה (Périgord Noir) יש לא מעט טחנות כבישה והכנת שמן אגוזים, אשר בחלקן גם ניתן לבקר. ביקור מוצלח יכול להיות באחת הטחנות הטובות של החבל – Moulin de la Tour , אשר בנויה על אפיק הנהר, ומייצרת 20.000 טון שמן אגוזים בשנה. הטחנה מופעלת על ידי בני אותה משפחה מזה דורות, המכונות והמכבשים בני 150 שנה והשמן, הוא כבר מהמאה ה-21.
האגוזים של פריגור נאספים מזה 700 שנה וכיום ישנם ארבעה סוגי אגוזים עיקריים אותם ניתן למצוא בשווקים. מהאגוזים מייצרים לא רק את השמן לסוגיו, אלא גם אגוזים מסוכרים מתפצחים בפה ועוגות אגוזים מעולות. מבקרי כל שוק מקומי, אפילו הקטן ביותר, יוכלו לראות את הכפריות המציגות את מרכולתן – עוגות האגוזים, כשהן מתחרות זו בזו למי יש יותר (אגוזים) בעוגה...
קטיף אגוזים בסתיו – שמן אגוזים ועוגות אגוזים בשוק המקומי (צילום: יונית אבני)
פטריות החורף בדורדון
אחרי הסתיו מגיע החורף ובראשיתו, לאחר הגשמים הראשונים, צומחות הפטריות לסוגיהן. אלו משמשות כבילוי של יום ראשון, בו כל המשפחה יוצאת ללקט פטריות. המקומיים גם יודעים להבדיל בין הסוגים השונים, אך לא מומלץ לתיירים לערוך ניסיונות בפטריות ומידת הרעילות שלהן...
הפטרייה הייחודית לפריגור היא הטראפל (Ttruffles ), או כמהין, הגדלה בתוך האדמה בלבד ורק במשך מספר חודשים בשנה. לצורך מציאת פטריות הכמהין משתמשים בכלבים וחזירים – אלו הן החיות היחידות שיודעות למצוא את הפטריות שצומחות בתוך האדמה. הכלב שמח על המציאה ולא רוצה לטעום אותה, ואילו החזיר ממש לא עסוק בגילויים ארכיאולוגיים, ולכן לעיתים קרובות מתרחשות תאונות – כשחזיר רעב אוכל את הממצאים.
פטריות אלו הן המרכיב הסודי של המטבח הצרפתי (וגם צפון איטלקי, בעיקר פיימונטה). מיחסים להן סגולות רפואיות, סיפורי אהבה ויש מי שחושב שהן "מאכל מעורר תאווה" ו"שיקוי אהבה". את הכמהין הלא מבושלות מגרדים מעל סלט או חביתה או משתמשים בהן כתבלין. הכמהין האיטלקי הן פטריות לבנות, בעוד הצרפתיות הן שחורות ונחשבות מעודנות יותר (צרפתיות או לא?), ומחירן גבוה מאד.
על השולחן בדורדון תוכלו למצוא את כל סוגי הפטריות האחרות, בעיקר בתור מילוי לקרפ או חביתת פטריות, ואילו בשווקים תוכלו למצוא אותן טריות רק בעונה ומיובשות בשאר ימי השנה. ניתן לערוך ביקורים בחוות גידול פטריות, ברובן בחורף בלבד ואילו בחלקן הקטן יש אפשרות לבקר גם בקיץ. לסיור עם כלבי הגישוש לגילוי פטריות יש להזמין מקומות מראש.
לטייל בעקבות הכמהין
העיירה סורג' (Sorges ) נחשבת לבירת גידול פטריות הכמהין. מדי שנה, בינואר, מתקיים בה פסטיבל הכמהין (Fête de la truffe ), ובפברואר מתקיים "ציד" הפטריות, עם כלבים מאומנים ובעידוד הקהל. אפשר גם לערוך סיור מודרך בשדות בעקבות הכמהין – ברדיוס של 3 ק"מ מהעיר (קונים כרטיס בלשכת התיירות ומקבלים מפה). ביתר השנה ניתן לבקר במוזיאון הפטריות (Ecomusée de la Truffe ), ביקור אותו יש לתאם מראש (טל. 05-53-05-90-11 ). המוזיאון מציג מידע על פטריות הכמהין, גידולן, כלים, מחקרים וסוגי כמהין שונים, וכן מוצגים בו כלבים ה"צדים" את הפטריות. כמובן שיש במקום גם חנות ובה מוצרים המכילים כמהין (מרקים, חרדל, רוטב ואפילו גלידת כמהין), מזכרות וספרי מידע. חלק מהמידע במוזיאון אפילו באנגלית (נדיר בצרפת).
אם אתם כבר כאן בעקבות הפטריות, כדאי להיכנס לעיירה הסמוכה (25 ק"מ מערבה) ברנטום (Brantôme ), הנקראת "ונציה של הדורדון", ולא בכדי זכתה בתואר זה – היא מוקפת בנהר דרום (Drôme ) הסובב אותה כולה. מרשימה במיוחד הכנסייה העתיקה, L'Abbaye de Brantôme שמה, אשר נבנתה בשנת 769 על ידי מלך הפרנקים שרל הגדול, והיא אחת העתיקות ביותר בצרפת. במאה ה-18 היא נבנתה מחדש והפכה לכנסייה בנדיקטית. כיום שוכן בכנסייה מוזיאון מקומי והיא נחשבת "אתר התיירות המרכזי" של העיירה, אבל בעיניי לא זה העיקר כאן אלא היופי של הבנייה הטרוגליטית לתוך הסלע, סדנאות וחנויות האומנים המקומיים, והמון מים המקיפים את העיר בכחול ירוק ושלווה דורדונית טיפוסית.
בתי מלון בעיירה ברנטום
העיר ברנטום, המכונה "ונציה של צרפת", והכנסייה העתיקה (צילום: CC Patrick)
על תעלות המים מצפון לעיירה ברנטום.
מלון מולין דה רוק – מלון 4 כוכבים מקסים, שחדריו "על המים" והמסעדה שלו מתמחה במאכלי אזור פריגור
(Le Moulin du Roc - Les Collectionneurs)
מלון מומלץ בחבל דורדון – ליד העיירה ברנטום
מלון מולין דה ויגונאק (Moulin De Vigonac) הוא מלון 4 כוכבים בקרבת העיר ברנטום, במיקום מקסים על גדות נהר דורדון, הגובל בפארק רחב ידיים. חדרי המלון והסוויטות מרווחים וממוזגים, ארוחת הבוקר מפנקת ויש גם בריכה ומסעדה. כל מי שהתארח במלון המיוחד הזה, חזר מלא התפעלות מהאירוח והרמה הגבוהה.
שווקי האווזים בחורף בדורדון
החורף הוא גם עונת שווקי האווזים – מרשה או גרה (Marches au gras ) – הזדמנות מצוינת לכל תושבי העיירה להתכנס, לרכל קצת (או הרבה) ובמקביל לחתוך ולטעום פיסות דקות של כבד אווז – פואה גרה (Fois gras ). מהאווזים המפוטמים (באכזריות) ועד הברווזים החיים חיי פרא, מכינים לא מעט תבשילים ומאכלים כאן בדורדון.
לה מגרט (Le magret ) מכינים מברווז. פיסות דקות של בשר חתוך, עם השומן, מוגש חם, בדרך כלל עם רוטב פלפל (Poivre vert ) ובעיקר עם תבשיל תפוחי אדמה מקומי – Pommes sarladises – מאפה תפוחי אדמה ופטריות המוגש בצורת גבעה עגולה.
קונפי (Le confit ) רגל או כנף של ברווז או אווז, משומר בשומן הטבעי שלו, מוגש לאחר זמן מדף ארוך. מוצרים אחרים משומרים או מבושלים של ידידנו בעלי קרום השחיה, הם: le manteau ו- Carcasse .
לא נשכח את הפואה גרה, אותו ניתן למצוא בכל החנויות והמסעדות והוא למעשה הסמל הקולינארי של חבל פריגור. הטוב ביותר הוא פואה גרה של אווז (Oie ) המוכן מחתיכה אחת של שומן – "בלוק". ככל שמכינים אותו מיותר חתיכות נפרדות, איכותו יורדת וכך גם מחירו. את אותם מוצרים אפשר למצוא גם כשהם מיוצרים מברווז (Canard ) ובאותה שיטה של מיון ודירוג איכות.
יש בדורדון גם אווזים חופשיים ומאושרים, אותם מגדלים באוויר הפתוח,
אך אחרים מגודלים ומפוטמים בצורה תעשייתית ואכזרית מאד (צילום: CC Eric Page)
האווזים של הדורדון על הצלחת... פטה אווז (צילום: חוי בן דור)
אנשי הדורדון נותנים כבוד רב לאווזים. במרכזה של העיר סרלה-לה-קנדה (או בקיצור סרלה) תוכלו לראות את פסלם של שלושת האווזים, אשר הילדים המקומיים מייחסים להם סגולות של מזל ומלטפים את ראשיהם, עד שאלו מבהיקים ממישוש. האווזים המפוסלים נמצאים, כמובן, ב"כיכר האווזים" (Place de oies ).
עוד על סרלה בכתבה על טיול בחבל דורדון
לאורך כבישי הדורדון תוכלו לראות, פרט לצוקים המרהיבים, מערות הסלע* והטירות האימתניות, גם את האווזים הרועים בשדות הירוקים. במספר רב של חוות ניתן לצפות בתהליך הגידול וההאבסה. לאורך כל הדרך, לאן שלא תיסעו, לא תוכלו לפספס את השלטים המובילים לביקור בחוות הגידול, לטעימה וקניית המוצרים.
שלושת האווזים בכיכר האווזים, סרלה-לה-קנדה (צילום: CC JanetandPhil)
גבינות ונקניקים באביב של הדורדון
באביב מוציאים למכירה את הגבינות, שיוצרו במהלך החורף, מחלב העזים והפרות של הדורדון. הגבינות הטעימות של הדורדון אינן הגבינות הצרפתיות הקשות שאנו מכירים בדרך כלל, כי אם גבינות שמנות משומרות, כמו: קבקו (Cabecou du Perigord ), גבינת פחם (סנט מור Sainte Maure ), גבינת רוקמדור (Rocamadour ) או גבינת פירמידה (כשמה כן היא).
גבינת קבקו וגבינת פירמידה (צילום: יונית אבני)
באביב מוציאים למכירה גם את הנקניקים, אותם מכינים במהלך החורף, אשר הידוע מכולם הוא הנקניק של העיר באיון (Bayonne ) – ג'מבון דה באיון (Jambon de Bayonne ). שמה של העיר באיון, לחופי האוקיינוס האטלנטי, נגזר כנראה מהמילה ג'מבון (נקניק) ולא בכדי - בעיר ובכפרים שלצידה מייצרים את הנקניק הנודע. מספרים על מלך צרפת אנרי הרביעי, יליד האזור (דרום-מערב צרפת, פאו), שאהב את הג'מבון של באיון, הלאים כמויות גדולות והעביר לפריז לטובת חצר המלכות הגרגרנית. בעיר באיון חוגגים כל שנה לפני פסחא, כבר 500 שנה, את פסטיבל הג'מבון, באותה עת שמסיימים ליישן אותו. טיב של הנקניק ואיכותו נקבעים לפי התבלינים וזמן היישון שלו. תהליך היישון נמשך בין חצי שנה לשנה ואז... היישר אל הקצב ואל הצלחת.
הנקניקים אותם מכינים במהלך החורף ו מבחר גבינות בשוק המקומי (צילום: חוי בן דור, יונית אבני)
פירות הדורדון בקיץ
בקיץ קוטפים חקלאי הדורדון את הפירות הנשירים – תפוחים, דובדבנים ושזיפים, אשר את חלקם מוכרים בשווקים ולצדי הדרכים ואת חלקם מייעדים לשימור ובאביב הם יצאו לדוכנים כשהם משומרים. מחירו של השזיף נקבע לפי גודלו, רמת העסיסיות שלו ובעיקר זמן השימור שלו. כל שהשזיף משומר יותר זמן הוא "נחשב" איכותי יותר (כמו יין). הם אינם מיובשים כלל, אלא משומרים אחרת. אלו אינם השזיפים המיובשים שאנו מכירים, אלא שזיפים כהים, כמעט שחורים, עסיסיים ומתוקים. משזיפים אלו מכינים את עוגות השזיפים השחורות, מתוקות-חמצמצות.
השזיפים המיובשים של הדורדון (צילום: חוי בן דור)
והנה חזרנו אל הסתיו, קטיף האגוזים וחוזר חלילה. כל השנה סביב החקלאות אל השוק, אל המטבח ואל הצלחת.
מלון מומלץ במרכז העיירה סרלה
מלון ספא פלאזה מדלין ( Plaza Madeleine & Spa ) הוא מלון 4 כוכבים, הממוקם במרכז ההיסטורי של סרלה, ליד הכיכר המרכזית והשוק. במלון המשופץ בטוב טעם חדרים זוגיים ואפשרות לחדרים מחוברים למשפחות, כולם ממוזגים, חלקם משקיפים על הכיכר המרכזית ואחרים על הבריכה המחוממת שעל הטרסה. במלון גם ספא, בר, מזנון ארוחת בוקר עשיר, חניה קרובה וצוות ידידותי.
אגוזים בסתיו
בסתיו חוגגים בחגיגות מקומיות את קטיף האגוזים ותחילת הכנת שמן האגוזים המעולה. באזור פריגור השחורה (Périgord Noir) יש לא מעט טחנות כבישה והכנת שמן אגוזים, אשר בחלקן גם ניתן לבקר. ביקור מוצלח יכול להיות באחת הטחנות הטובות של החבל – Moulin de la Tour , אשר בנויה על אפיק הנהר, ומייצרת 20.000 טון שמן אגוזים בשנה. הטחנה מופעלת על ידי בני אותה משפחה מזה דורות, המכונות והמכבשים בני 150 שנה והשמן, הוא כבר מהמאה ה-21.
האגוזים של פריגור נאספים מזה 700 שנה וכיום ישנם ארבעה סוגי אגוזים עיקריים אותם ניתן למצוא בשווקים. מהאגוזים מייצרים לא רק את השמן לסוגיו, אלא גם אגוזים מסוכרים מתפצחים בפה ועוגות אגוזים מעולות. מבקרי כל שוק מקומי, אפילו הקטן ביותר, יוכלו לראות את הכפריות המציגות את מרכולתן – עוגות האגוזים, כשהן מתחרות זו בזו למי יש יותר (אגוזים) בעוגה...
קטיף אגוזים בסתיו – שמן אגוזים ועוגות אגוזים בשוק המקומי (צילום: יונית אבני)
פטריות החורף בדורדון
אחרי הסתיו מגיע החורף ובראשיתו, לאחר הגשמים הראשונים, צומחות הפטריות לסוגיהן. אלו משמשות כבילוי של יום ראשון, בו כל המשפחה יוצאת ללקט פטריות. המקומיים גם יודעים להבדיל בין הסוגים השונים, אך לא מומלץ לתיירים לערוך ניסיונות בפטריות ומידת הרעילות שלהן...
הפטרייה הייחודית לפריגור היא הטראפל (Ttruffles ), או כמהין, הגדלה בתוך האדמה בלבד ורק במשך מספר חודשים בשנה. לצורך מציאת פטריות הכמהין משתמשים בכלבים וחזירים – אלו הן החיות היחידות שיודעות למצוא את הפטריות שצומחות בתוך האדמה. הכלב שמח על המציאה ולא רוצה לטעום אותה, ואילו החזיר ממש לא עסוק בגילויים ארכיאולוגיים, ולכן לעיתים קרובות מתרחשות תאונות – כשחזיר רעב אוכל את הממצאים.
פטריות אלו הן המרכיב הסודי של המטבח הצרפתי (וגם צפון איטלקי, בעיקר פיימונטה). מיחסים להן סגולות רפואיות, סיפורי אהבה ויש מי שחושב שהן "מאכל מעורר תאווה" ו"שיקוי אהבה". את הכמהין הלא מבושלות מגרדים מעל סלט או חביתה או משתמשים בהן כתבלין. הכמהין האיטלקי הן פטריות לבנות, בעוד הצרפתיות הן שחורות ונחשבות מעודנות יותר (צרפתיות או לא?), ומחירן גבוה מאד.
על השולחן בדורדון תוכלו למצוא את כל סוגי הפטריות האחרות, בעיקר בתור מילוי לקרפ או חביתת פטריות, ואילו בשווקים תוכלו למצוא אותן טריות רק בעונה ומיובשות בשאר ימי השנה. ניתן לערוך ביקורים בחוות גידול פטריות, ברובן בחורף בלבד ואילו בחלקן הקטן יש אפשרות לבקר גם בקיץ. לסיור עם כלבי הגישוש לגילוי פטריות יש להזמין מקומות מראש.
לטייל בעקבות הכמהין
העיירה סורג' (Sorges ) נחשבת לבירת גידול פטריות הכמהין. מדי שנה, בינואר, מתקיים בה פסטיבל הכמהין (Fête de la truffe ), ובפברואר מתקיים "ציד" הפטריות, עם כלבים מאומנים ובעידוד הקהל. אפשר גם לערוך סיור מודרך בשדות בעקבות הכמהין – ברדיוס של 3 ק"מ מהעיר (קונים כרטיס בלשכת התיירות ומקבלים מפה). ביתר השנה ניתן לבקר במוזיאון הפטריות (Ecomusée de la Truffe ), ביקור אותו יש לתאם מראש (טל. 05-53-05-90-11 ). המוזיאון מציג מידע על פטריות הכמהין, גידולן, כלים, מחקרים וסוגי כמהין שונים, וכן מוצגים בו כלבים ה"צדים" את הפטריות. כמובן שיש במקום גם חנות ובה מוצרים המכילים כמהין (מרקים, חרדל, רוטב ואפילו גלידת כמהין), מזכרות וספרי מידע. חלק מהמידע במוזיאון אפילו באנגלית (נדיר בצרפת).
אם אתם כבר כאן בעקבות הפטריות, כדאי להיכנס לעיירה הסמוכה (25 ק"מ מערבה) ברנטום (Brantôme ), הנקראת "ונציה של הדורדון", ולא בכדי זכתה בתואר זה – היא מוקפת בנהר דרום (Drôme ) הסובב אותה כולה. מרשימה במיוחד הכנסייה העתיקה, L'Abbaye de Brantôme שמה, אשר נבנתה בשנת 769 על ידי מלך הפרנקים שרל הגדול, והיא אחת העתיקות ביותר בצרפת. במאה ה-18 היא נבנתה מחדש והפכה לכנסייה בנדיקטית. כיום שוכן בכנסייה מוזיאון מקומי והיא נחשבת "אתר התיירות המרכזי" של העיירה, אבל בעיניי לא זה העיקר כאן אלא היופי של הבנייה הטרוגליטית לתוך הסלע, סדנאות וחנויות האומנים המקומיים, והמון מים המקיפים את העיר בכחול ירוק ושלווה דורדונית טיפוסית.
בתי מלון בעיירה ברנטום
העיר ברנטום, המכונה "ונציה של צרפת", והכנסייה העתיקה (צילום: CC Patrick)
על תעלות המים מצפון לעיירה ברנטום.
מלון מולין דה רוק – מלון 4 כוכבים מקסים, שחדריו "על המים" והמסעדה שלו מתמחה במאכלי אזור פריגור
(Le Moulin du Roc - Les Collectionneurs)
מלון מומלץ בחבל דורדון – ליד העיירה ברנטום
מלון מולין דה ויגונאק (Moulin De Vigonac) הוא מלון 4 כוכבים בקרבת העיר ברנטום, במיקום מקסים על גדות נהר דורדון, הגובל בפארק רחב ידיים. חדרי המלון והסוויטות מרווחים וממוזגים, ארוחת הבוקר מפנקת ויש גם בריכה ומסעדה. כל מי שהתארח במלון המיוחד הזה, חזר מלא התפעלות מהאירוח והרמה הגבוהה.
שווקי האווזים בחורף בדורדון
החורף הוא גם עונת שווקי האווזים – מרשה או גרה (Marches au gras ) – הזדמנות מצוינת לכל תושבי העיירה להתכנס, לרכל קצת (או הרבה) ובמקביל לחתוך ולטעום פיסות דקות של כבד אווז – פואה גרה (Fois gras ). מהאווזים המפוטמים (באכזריות) ועד הברווזים החיים חיי פרא, מכינים לא מעט תבשילים ומאכלים כאן בדורדון.
לה מגרט (Le magret ) מכינים מברווז. פיסות דקות של בשר חתוך, עם השומן, מוגש חם, בדרך כלל עם רוטב פלפל (Poivre vert ) ובעיקר עם תבשיל תפוחי אדמה מקומי – Pommes sarladises – מאפה תפוחי אדמה ופטריות המוגש בצורת גבעה עגולה.
קונפי (Le confit ) רגל או כנף של ברווז או אווז, משומר בשומן הטבעי שלו, מוגש לאחר זמן מדף ארוך. מוצרים אחרים משומרים או מבושלים של ידידנו בעלי קרום השחיה, הם: le manteau ו- Carcasse .
לא נשכח את הפואה גרה, אותו ניתן למצוא בכל החנויות והמסעדות והוא למעשה הסמל הקולינארי של חבל פריגור. הטוב ביותר הוא פואה גרה של אווז (Oie ) המוכן מחתיכה אחת של שומן – "בלוק". ככל שמכינים אותו מיותר חתיכות נפרדות, איכותו יורדת וכך גם מחירו. את אותם מוצרים אפשר למצוא גם כשהם מיוצרים מברווז (Canard ) ובאותה שיטה של מיון ודירוג איכות.
יש בדורדון גם אווזים חופשיים ומאושרים, אותם מגדלים באוויר הפתוח,
אך אחרים מגודלים ומפוטמים בצורה תעשייתית ואכזרית מאד (צילום: CC Eric Page)
האווזים של הדורדון על הצלחת... פטה אווז (צילום: חוי בן דור)
אנשי הדורדון נותנים כבוד רב לאווזים. במרכזה של העיר סרלה-לה-קנדה (או בקיצור סרלה) תוכלו לראות את פסלם של שלושת האווזים, אשר הילדים המקומיים מייחסים להם סגולות של מזל ומלטפים את ראשיהם, עד שאלו מבהיקים ממישוש. האווזים המפוסלים נמצאים, כמובן, ב"כיכר האווזים" (Place de oies ).
עוד על סרלה בכתבה על טיול בחבל דורדון
לאורך כבישי הדורדון תוכלו לראות, פרט לצוקים המרהיבים, מערות הסלע* והטירות האימתניות, גם את האווזים הרועים בשדות הירוקים. במספר רב של חוות ניתן לצפות בתהליך הגידול וההאבסה. לאורך כל הדרך, לאן שלא תיסעו, לא תוכלו לפספס את השלטים המובילים לביקור בחוות הגידול, לטעימה וקניית המוצרים.
שלושת האווזים בכיכר האווזים, סרלה-לה-קנדה (צילום: CC JanetandPhil)
גבינות ונקניקים באביב של הדורדון
באביב מוציאים למכירה את הגבינות, שיוצרו במהלך החורף, מחלב העזים והפרות של הדורדון. הגבינות הטעימות של הדורדון אינן הגבינות הצרפתיות הקשות שאנו מכירים בדרך כלל, כי אם גבינות שמנות משומרות, כמו: קבקו (Cabecou du Perigord ), גבינת פחם (סנט מור Sainte Maure ), גבינת רוקמדור (Rocamadour ) או גבינת פירמידה (כשמה כן היא).
גבינת קבקו וגבינת פירמידה (צילום: יונית אבני)
באביב מוציאים למכירה גם את הנקניקים, אותם מכינים במהלך החורף, אשר הידוע מכולם הוא הנקניק של העיר באיון (Bayonne ) – ג'מבון דה באיון (Jambon de Bayonne ). שמה של העיר באיון, לחופי האוקיינוס האטלנטי, נגזר כנראה מהמילה ג'מבון (נקניק) ולא בכדי - בעיר ובכפרים שלצידה מייצרים את הנקניק הנודע. מספרים על מלך צרפת אנרי הרביעי, יליד האזור (דרום-מערב צרפת, פאו), שאהב את הג'מבון של באיון, הלאים כמויות גדולות והעביר לפריז לטובת חצר המלכות הגרגרנית. בעיר באיון חוגגים כל שנה לפני פסחא, כבר 500 שנה, את פסטיבל הג'מבון, באותה עת שמסיימים ליישן אותו. טיב של הנקניק ואיכותו נקבעים לפי התבלינים וזמן היישון שלו. תהליך היישון נמשך בין חצי שנה לשנה ואז... היישר אל הקצב ואל הצלחת.
הנקניקים אותם מכינים במהלך החורף ו מבחר גבינות בשוק המקומי (צילום: חוי בן דור, יונית אבני)
פירות הדורדון בקיץ
בקיץ קוטפים חקלאי הדורדון את הפירות הנשירים – תפוחים, דובדבנים ושזיפים, אשר את חלקם מוכרים בשווקים ולצדי הדרכים ואת חלקם מייעדים לשימור ובאביב הם יצאו לדוכנים כשהם משומרים. מחירו של השזיף נקבע לפי גודלו, רמת העסיסיות שלו ובעיקר זמן השימור שלו. כל שהשזיף משומר יותר זמן הוא "נחשב" איכותי יותר (כמו יין). הם אינם מיובשים כלל, אלא משומרים אחרת. אלו אינם השזיפים המיובשים שאנו מכירים, אלא שזיפים כהים, כמעט שחורים, עסיסיים ומתוקים. משזיפים אלו מכינים את עוגות השזיפים השחורות, מתוקות-חמצמצות.
השזיפים המיובשים של הדורדון (צילום: חוי בן דור)
והנה חזרנו אל הסתיו, קטיף האגוזים וחוזר חלילה. כל השנה סביב החקלאות אל השוק, אל המטבח ואל הצלחת.
מלון מומלץ במרכז העיירה סרלה
מלון ספא פלאזה מדלין ( Plaza Madeleine & Spa ) הוא מלון 4 כוכבים, הממוקם במרכז ההיסטורי של סרלה, ליד הכיכר המרכזית והשוק. במלון המשופץ בטוב טעם חדרים זוגיים ואפשרות לחדרים מחוברים למשפחות, כולם ממוזגים, חלקם משקיפים על הכיכר המרכזית ואחרים על הבריכה המחוממת שעל הטרסה. במלון גם ספא, בר, מזנון ארוחת בוקר עשיר, חניה קרובה וצוות ידידותי.
פטריות אלו הן המרכיב הסודי של המטבח הצרפתי (וגם צפון איטלקי, בעיקר פיימונטה). מיחסים להן סגולות רפואיות, סיפורי אהבה ויש מי שחושב שהן "מאכל מעורר תאווה" ו"שיקוי אהבה". את הכמהין הלא מבושלות מגרדים מעל סלט או חביתה או משתמשים בהן כתבלין. הכמהין האיטלקי הן פטריות לבנות, בעוד הצרפתיות הן שחורות ונחשבות מעודנות יותר (צרפתיות או לא?), ומחירן גבוה מאד.
לטייל בעקבות הכמהין
העיירה סורג' (Sorges ) נחשבת לבירת גידול פטריות הכמהין. מדי שנה, בינואר, מתקיים בה פסטיבל הכמהין (Fête de la truffe ), ובפברואר מתקיים "ציד" הפטריות, עם כלבים מאומנים ובעידוד הקהל. אפשר גם לערוך סיור מודרך בשדות בעקבות הכמהין – ברדיוס של 3 ק"מ מהעיר (קונים כרטיס בלשכת התיירות ומקבלים מפה). ביתר השנה ניתן לבקר במוזיאון הפטריות (Ecomusée de la Truffe ), ביקור אותו יש לתאם מראש (טל. 05-53-05-90-11 ). המוזיאון מציג מידע על פטריות הכמהין, גידולן, כלים, מחקרים וסוגי כמהין שונים, וכן מוצגים בו כלבים ה"צדים" את הפטריות. כמובן שיש במקום גם חנות ובה מוצרים המכילים כמהין (מרקים, חרדל, רוטב ואפילו גלידת כמהין), מזכרות וספרי מידע. חלק מהמידע במוזיאון אפילו באנגלית (נדיר בצרפת).
אם אתם כבר כאן בעקבות הפטריות, כדאי להיכנס לעיירה הסמוכה (25 ק"מ מערבה) ברנטום (Brantôme ), הנקראת "ונציה של הדורדון", ולא בכדי זכתה בתואר זה – היא מוקפת בנהר דרום (Drôme ) הסובב אותה כולה. מרשימה במיוחד הכנסייה העתיקה, L'Abbaye de Brantôme שמה, אשר נבנתה בשנת 769 על ידי מלך הפרנקים שרל הגדול, והיא אחת העתיקות ביותר בצרפת. במאה ה-18 היא נבנתה מחדש והפכה לכנסייה בנדיקטית. כיום שוכן בכנסייה מוזיאון מקומי והיא נחשבת "אתר התיירות המרכזי" של העיירה, אבל בעיניי לא זה העיקר כאן אלא היופי של הבנייה הטרוגליטית לתוך הסלע, סדנאות וחנויות האומנים המקומיים, והמון מים המקיפים את העיר בכחול ירוק ושלווה דורדונית טיפוסית.
בתי מלון בעיירה ברנטום
העיר ברנטום, המכונה "ונציה של צרפת", והכנסייה העתיקה (צילום: CC Patrick)
על תעלות המים מצפון לעיירה ברנטום.
מלון מולין דה רוק – מלון 4 כוכבים מקסים, שחדריו "על המים" והמסעדה שלו מתמחה במאכלי אזור פריגור
(Le Moulin du Roc - Les Collectionneurs)
מלון מומלץ בחבל דורדון – ליד העיירה ברנטום
מלון מולין דה ויגונאק (Moulin De Vigonac) הוא מלון 4 כוכבים בקרבת העיר ברנטום, במיקום מקסים על גדות נהר דורדון, הגובל בפארק רחב ידיים. חדרי המלון והסוויטות מרווחים וממוזגים, ארוחת הבוקר מפנקת ויש גם בריכה ומסעדה. כל מי שהתארח במלון המיוחד הזה, חזר מלא התפעלות מהאירוח והרמה הגבוהה.
שווקי האווזים בחורף בדורדון
החורף הוא גם עונת שווקי האווזים – מרשה או גרה (Marches au gras ) – הזדמנות מצוינת לכל תושבי העיירה להתכנס, לרכל קצת (או הרבה) ובמקביל לחתוך ולטעום פיסות דקות של כבד אווז – פואה גרה (Fois gras ). מהאווזים המפוטמים (באכזריות) ועד הברווזים החיים חיי פרא, מכינים לא מעט תבשילים ומאכלים כאן בדורדון.
לה מגרט (Le magret ) מכינים מברווז. פיסות דקות של בשר חתוך, עם השומן, מוגש חם, בדרך כלל עם רוטב פלפל (Poivre vert ) ובעיקר עם תבשיל תפוחי אדמה מקומי – Pommes sarladises – מאפה תפוחי אדמה ופטריות המוגש בצורת גבעה עגולה.
קונפי (Le confit ) רגל או כנף של ברווז או אווז, משומר בשומן הטבעי שלו, מוגש לאחר זמן מדף ארוך. מוצרים אחרים משומרים או מבושלים של ידידנו בעלי קרום השחיה, הם: le manteau ו- Carcasse .
לא נשכח את הפואה גרה, אותו ניתן למצוא בכל החנויות והמסעדות והוא למעשה הסמל הקולינארי של חבל פריגור. הטוב ביותר הוא פואה גרה של אווז (Oie ) המוכן מחתיכה אחת של שומן – "בלוק". ככל שמכינים אותו מיותר חתיכות נפרדות, איכותו יורדת וכך גם מחירו. את אותם מוצרים אפשר למצוא גם כשהם מיוצרים מברווז (Canard ) ובאותה שיטה של מיון ודירוג איכות.
יש בדורדון גם אווזים חופשיים ומאושרים, אותם מגדלים באוויר הפתוח,
אך אחרים מגודלים ומפוטמים בצורה תעשייתית ואכזרית מאד (צילום: CC Eric Page)
האווזים של הדורדון על הצלחת... פטה אווז (צילום: חוי בן דור)
אנשי הדורדון נותנים כבוד רב לאווזים. במרכזה של העיר סרלה-לה-קנדה (או בקיצור סרלה) תוכלו לראות את פסלם של שלושת האווזים, אשר הילדים המקומיים מייחסים להם סגולות של מזל ומלטפים את ראשיהם, עד שאלו מבהיקים ממישוש. האווזים המפוסלים נמצאים, כמובן, ב"כיכר האווזים" (Place de oies ).
עוד על סרלה בכתבה על טיול בחבל דורדון
לאורך כבישי הדורדון תוכלו לראות, פרט לצוקים המרהיבים, מערות הסלע* והטירות האימתניות, גם את האווזים הרועים בשדות הירוקים. במספר רב של חוות ניתן לצפות בתהליך הגידול וההאבסה. לאורך כל הדרך, לאן שלא תיסעו, לא תוכלו לפספס את השלטים המובילים לביקור בחוות הגידול, לטעימה וקניית המוצרים.
שלושת האווזים בכיכר האווזים, סרלה-לה-קנדה (צילום: CC JanetandPhil)
גבינות ונקניקים באביב של הדורדון
באביב מוציאים למכירה את הגבינות, שיוצרו במהלך החורף, מחלב העזים והפרות של הדורדון. הגבינות הטעימות של הדורדון אינן הגבינות הצרפתיות הקשות שאנו מכירים בדרך כלל, כי אם גבינות שמנות משומרות, כמו: קבקו (Cabecou du Perigord ), גבינת פחם (סנט מור Sainte Maure ), גבינת רוקמדור (Rocamadour ) או גבינת פירמידה (כשמה כן היא).
גבינת קבקו וגבינת פירמידה (צילום: יונית אבני)
באביב מוציאים למכירה גם את הנקניקים, אותם מכינים במהלך החורף, אשר הידוע מכולם הוא הנקניק של העיר באיון (Bayonne ) – ג'מבון דה באיון (Jambon de Bayonne ). שמה של העיר באיון, לחופי האוקיינוס האטלנטי, נגזר כנראה מהמילה ג'מבון (נקניק) ולא בכדי - בעיר ובכפרים שלצידה מייצרים את הנקניק הנודע. מספרים על מלך צרפת אנרי הרביעי, יליד האזור (דרום-מערב צרפת, פאו), שאהב את הג'מבון של באיון, הלאים כמויות גדולות והעביר לפריז לטובת חצר המלכות הגרגרנית. בעיר באיון חוגגים כל שנה לפני פסחא, כבר 500 שנה, את פסטיבל הג'מבון, באותה עת שמסיימים ליישן אותו. טיב של הנקניק ואיכותו נקבעים לפי התבלינים וזמן היישון שלו. תהליך היישון נמשך בין חצי שנה לשנה ואז... היישר אל הקצב ואל הצלחת.
הנקניקים אותם מכינים במהלך החורף ו מבחר גבינות בשוק המקומי (צילום: חוי בן דור, יונית אבני)
פירות הדורדון בקיץ
בקיץ קוטפים חקלאי הדורדון את הפירות הנשירים – תפוחים, דובדבנים ושזיפים, אשר את חלקם מוכרים בשווקים ולצדי הדרכים ואת חלקם מייעדים לשימור ובאביב הם יצאו לדוכנים כשהם משומרים. מחירו של השזיף נקבע לפי גודלו, רמת העסיסיות שלו ובעיקר זמן השימור שלו. כל שהשזיף משומר יותר זמן הוא "נחשב" איכותי יותר (כמו יין). הם אינם מיובשים כלל, אלא משומרים אחרת. אלו אינם השזיפים המיובשים שאנו מכירים, אלא שזיפים כהים, כמעט שחורים, עסיסיים ומתוקים. משזיפים אלו מכינים את עוגות השזיפים השחורות, מתוקות-חמצמצות.
השזיפים המיובשים של הדורדון (צילום: חוי בן דור)
והנה חזרנו אל הסתיו, קטיף האגוזים וחוזר חלילה. כל השנה סביב החקלאות אל השוק, אל המטבח ואל הצלחת.
מלון מומלץ במרכז העיירה סרלה
מלון ספא פלאזה מדלין ( Plaza Madeleine & Spa ) הוא מלון 4 כוכבים, הממוקם במרכז ההיסטורי של סרלה, ליד הכיכר המרכזית והשוק. במלון המשופץ בטוב טעם חדרים זוגיים ואפשרות לחדרים מחוברים למשפחות, כולם ממוזגים, חלקם משקיפים על הכיכר המרכזית ואחרים על הבריכה המחוממת שעל הטרסה. במלון גם ספא, בר, מזנון ארוחת בוקר עשיר, חניה קרובה וצוות ידידותי.
בתי מלון בעיירה ברנטום
העיר ברנטום, המכונה "ונציה של צרפת", והכנסייה העתיקה (צילום: CC Patrick)
על תעלות המים מצפון לעיירה ברנטום.
מלון מולין דה רוק
(Le Moulin du Roc - Les Collectionneurs)
מלון מומלץ בחבל דורדון – ליד העיירה ברנטום
מלון מולין דה ויגונאק (Moulin De Vigonac) הוא מלון 4 כוכבים בקרבת העיר ברנטום, במיקום מקסים על גדות נהר דורדון, הגובל בפארק רחב ידיים. חדרי המלון והסוויטות מרווחים וממוזגים, ארוחת הבוקר מפנקת ויש גם בריכה ומסעדה. כל מי שהתארח במלון המיוחד הזה, חזר מלא התפעלות מהאירוח והרמה הגבוהה.
יש בדורדון גם אווזים חופשיים ומאושרים, אותם מגדלים באוויר הפתוח,
אך אחרים מגודלים ומפוטמים בצורה תעשייתית ואכזרית מאד (צילום:CC Eric Page)
אך אחרים מגודלים ומפוטמים בצורה תעשייתית ואכזרית מאד (צילום:
עוד על סרלה בכתבה על טיול בחבל דורדון
שלושת האווזים בכיכר האווזים, סרלה-לה-קנדה (צילום: CC JanetandPhil)