טבעת הזהב של רוסיה - הצד המזרחי
מאת: איציק אהרוני 


טבעת הזהב הוא הכינוי לשמונה ערים השוכנות צפון-מזרחית למוסקבה, בירתה של רוסיה, היוצרות מעין טבעת וצריחי כנסיותיהן צבועים זהב. 


בסדרה בת שתי כתבות נבקר בשש מתוך שמונה הערים המקסימות של טבעת הזהב – ולדימיר, סוזדל, איוואנובו (Ivanovo), קוסטרומה (Kostroma), ירוסלבל, רוסטוב, פריאסלבל-זלסקי (Pereslavl-Zalessky), סרגייב פוסד, שארבע מהן הוכרזו אתרי מורשת עולמית של אונסק"ו.

רוסיה, טבעת הזהב, בוגליובובו
כנסייה בעיר בולגיובובו, חלק מטבעת הזהב למרות שצריחי הכנסייה דווקא בכחול  (צילום: איציק אהרוני)

בכתבה זו נתחיל בחלק המזרחי של הטבעת, ונעבור לחלק המערבי בכתבה השנייה.
* על הערים ששמותיהן צויינו גם באנגלית, לא יורחב בסדרת הכתבות.

 

עיירות טבעת הזהב עליהן נכתב בכתבה זו ובכתבה השנייה בסדרה
 ולדימיר (A), בוגוליובובו (B), סוזדל (C), ירוסלבל (D), רוסטוב (E), סרגייב פוסד (F)
 

 ברירת מחדל




 

לצאת משאונה של מוסקבה

שמונה הערים של טבעת הזהב (Golden Ring) הוקמו על ידיי השבטים הסלאביים, עוד בטרם היות רוסיה למדינה. הן מילאו תפקיד חשוב בהתפתחות ההיסטורית של רוסיה ועיצובה כמדינה, ובהתפתחות הכנסייה הרוסית האורתודוקסית.
שנות היסטוריה רבות טבעו את רישומן באזור זה של טבעת הזהב, והשאירו אחריהן מונומנטים רבים, מרשימים ומענינים. למרות קרבתה של טבעת הזהב למוסקבה, נשארו עריה קטנות ומרשימות, האזור שמר על צביונו הכפרי, ותושביו מכניסי אורחים.
 
נהר הוולגה הזורם בתחומי טבעת הזהב, מוסיף ליופיו של האזור ויוצר אוירה רגועה למטייל, היוצא משאונה של מוסקבה. כבר ביציאה מפרברי מוסקבה נעלם הנוף האורבני של העיר הגדולה, ומתגלה נוף כפרי של כפרים קטנים, בתים ישנים מסוגננים, מטעים ושדות מעובדים רחבי ידים. על הכבישים הצרים נוסעות משאיות גדולות, המובילות סחורה לכרך הגדול או חוזרות ממנו. בצידי הדרכים אפשר לפגוש גם את הזונות, הלבושות ביגוד מינימלי, למרות מזג האויר הקריר והגשם הדקיק שיורד, ממתינות לנהגים רעבים.
 
כיום נכללות בטבעת הזהב, בנוסף לשמונה הערים המקוריות, עוד מספר ערים ועיירות נוספות. לטיול באזור כדאי להקדיש יומיים עד שבעה ימים, תלוי בעומק הטיול וקצב המטיילים.

 
רוסיה, טבעת הזהב, סוזדאל
סוזדאל, המוזיאון לארכיטקטורת עץ  (צילום: איציק אהרוני)
 

ולדימיר – עדות מרשימה לעבר מפואר

העיר ולדימיר (Vladimir), שמתגוררים בה 350 אלף תושבים, מרוחקת 180 ק"מ ממוסקבה לכיוון צפון-מזרח. היא נבנתה על ידי הנסיך ולדימיר השני (Vladimir II Monomakh) , נסיך קייב, בתחילת המאה ה-12. באמצע אותה מאה הוכרזה העיר כבירת נסיכות ולדימיר-סוזדל. בעקבות האיחוד עם מוסקבה עבר מרכז הכנסיה הרוסית למוסקבה ולאחריו הכוח הכלכלי. עד למאה ה-15, למרות האיחוד, שמרו השליטים על תוארם "הנסיכים הגדולים של ולדימיר". מונומנטים מרשימים נשמרו מעברה המפואר של העיר, שעד היום משאירים רושם כביר על המבקר, וחלקם הוכרזו אתרים לשימור של אונסק"ו.
 
בכניסה המערבית לעיר ניצב שער הזהב (Zolotye Vorota). מבנה זה, ששרד מביצורי העיר, הוא מונומנט יחודי לארכיטקטורה העתיקה של הגנת ערים. הוא מורכב משלושה חלקים: צריח, כנסייה ושער. כיום מאכלס המבנה את מוזיאון הצבא.
 
קתדרלת סנט דמיטריוס (St. Demetrius), הוקמה בין השנים 1197-1193. הקתדרלה הקטנה, שנבנתה כחלק מארמון הנסיך וסבולוד מקייב, מייצגת את אומנות הפיסול היחודית של אומני ולדימיר באבן. כאלף פסלים של דמויות אנשים מעטרים את קירותיה החיצוניים, בהם גם פסליו של דוד המלך. קשה שלא להתפעל מדיוק הפיסול וסדר מיקומם של הפסלים על פני הקיר. בסמוך לקתדרלה גבעה מלאכותית, ממנה ניתן לצפות לעמק נרחב שלרגליה. כמי שחי בארץ קטנה, מרחבים אין סופיים, מישוריים וירוקים, בהם רק מבנים בודדים, מעוררים בי קנאה וגעגועים.
 
קתדרלת שנתה של הבתולה (Assumption Cathedral), המכונה גם קתדרלת דורמיציון (Dormition), נבנתה במאה ה – 12, ושימשה במשך מאות בשנים כקתדרלה המרכזית באזור. היא קושטה באיקונות על ידי שני ציירי איקונות מפורסמים, והמקוריות מוצגות כיום במוזיאון טרטיאקוב במוסקבה ובמוזיאון הרוסי בסנט פטרסבורג. האיקונות הנמצאות כיום בכנסיה נעשו במאה ה- 18 כמתנת קטרינה ה-2. כאות הערכה היא הונצחה על ידי ציור הפורטרט שלה בבסיס האיקונות, ליד הנערה של ולאדימיר.

בתי מלון בעיר וולדימיר
 
רוסיה, טבעת הזהב, ולדימיר
העיר ולדימיר, כיפות מוזהבות ועדויות לעבר מפואר  (צילום: איציק אהרוני)
 




 

בוגוליובובו – כנסייה על מפגש הנהרות

10 ק"מ מוולדימיר שוכנת העיירה בוגוליובובו (Bogolyubovo), לשעבר מקום מושבו של הנסיך אנדרי בוגולובסקי (Andrey Bogolyubsky) נסיך נסיכות ולדימיר. אגדה עממית מספרת כי בשנת 1150 לספירה, סוסי מרכבתו של אנדרי, שהגיע מקייב, נעצרו במקום שהיום שוכנת בו העיירה רה בוגוליובובו. למרות כל הנסיונות לדרבנם להמשיך, הסוסים סרבו, וכך הוקמה העיירה, שכיום מתגוררים בה 4,000 תושבים.
 
ארוע זה גרם לנסיך לבנות את ארמונו ולקבוע את בירתו במקום בו נעצרו סוסיו, ליד וולדמיר ולא במקום מושבו של אביו בסוזדאל. תהא הסיבה אשר תהא, בין השנים 1158-1165 נבנה ארמונו של הנסיך, במקום בו נשפך נהר נרל (Nerl) אל נהר קליזמה (Klyazma). גרם המדרגות של הארמון, עליו נרצח הנסיך על ידי קושרים מבני האצולה, הוא כיום חלק ממנזר, שהוקם בשטחו של הארמון ומשמש כמנזר נשים. בתחום הארמון ניצבת גם כנסייה מרשימה, בעלת בצלים צבועים כחול, הנראת למרחקים בשל מיקומה הגבוה.
 
מעבר לכביש ניתן לראות את בתי העיירה, בתי עץ מטים ליפול, הבנוים משני צידי רחוב שעדין אינו סלול ולאחר גשם הוא שלולית אחת גדולה. לא ניתן להבין כיצד עיירה הנמצאת במרחק לא רב ממוסקבה המפותחת עדיין מוזנחת כל כך.
 
בקרבת בוגוליובובו אחת מיצירות האומנות של ארכיטקטורת הבנייה הרוסית, כנסיית שלום הבתולה על הנרל (Tserkov Pokrova na Nerli). הכנסיה הקטנה, לה רק צריח אחד, שוכנת על מפגש נהרות נרל וקליזמה, וניתן להגיע אליה רק דרך שביל הליכה, המתפתל בין שדות ומטעים. בניית הכנסייה במאה ה-12 מיוחסת לנסיך אנדרי בוגולובסקי, לזכר בנו שנהרג במלחמה נגד הבולגרים. הכנסייה בנויה על גבעה מלאכותית קטנה, בכדי למנוע את הצפתה בעת גאות הנהר. ככל שמתקרבים אליה, מתקבלת תמונה המטעה לחשוב שהכנסיה בנויה בתוך המים, מאחר והיא משתקפת בשלוליות המקיפות את הגבעה. למגיעים בשעות השקיעה, מזומנת תמונה נפלאה של הכנסיה על רקע השמש השוקעת, המוסיפה הוד לכנסייה המיוחדת.
 
אגדה מקומית מספרת כי במאה ה- 18 נעשה ניסיון להרוס את הכנסייה, אך קרן שמש שהוחזרה מצריח הכנסיה, גרמה לעיוורון העובדים ולביטול התוכנית.

 
רוסיה, טבעת הזהב, בוגליובובו
בולגיובובו, כנסיית שלום הבתולה על הנרל  (צילום: איציק אהרוני)
 

סוזדל – יותר כנסיות מאנשים

30 ק"מ צפונה נמצאת העיירה סוזדל (Suzdal), בה מומלץ ללון, למטיילים שאינם חוזרים למוסקבה באותו יום, ויש בה מבחר גדול של בתי מלון טובים. ההיסטוריה של העיר מתחילה בשנת 1024, ובאמצע המאה ה-12 הכריז עליה יורי דולגורוקי כבירתה של נסיכות סוזדל–רוסטוב. ציניקנים אומרים כי בסוזדל יותר כנסיות מאנשים. העיר נחשבת מוזיאון פתוח יחיד במינו, הכולל יותר מ-200 מונומנטים מרשימים מהמאות ה-13 עד ה-18, שנבנו על ידי סוחרים עשירים, בארכיטקטורה רוסית מעץ ואבן. המבנים המכונים האתרים הלבנים (White Monuments), משום היותם בנויים אבן גיר לבנה, הם בעלי דקורציה ייחודית, וחלקם נכללים ברשימת אונסק"ו כאתרים לשימור. 
 
מנזר אותימיוס הקדוש (Saviour Monastery of St. Euthymius), המוכר גם בשמו הקודם מנזר ספסק, נבנה לצורך הגנה על העיר, בכניסה הצפונית לסוזדל. בנייתו הסתיימה במאה ה-14. המתחם כולל מספר מבנים שנבנו במאות  16-17. הקתדרלה ע"ש ספאסקו- פראוברז'נסקי, המבנה המרכזי במנזר, מעוטרת בפרסקאות מרשימות ולה אקוסטיקה מעולה. מקהלת גברים מפליאה במוזיקה ווקלית, המנצלת את האקוסטיקה להנעים את הביקור.
לצד הקתדרלה מגדל פעמונים, המופעלים על ידי אדם אחד, המנגן בהם מוזיקה כנסייתית, המלווה אותנו עד שער היציאה. מימין לשער היציאה נקודת תצפית, ממנה נשקף מראה כללי של העיירה סוזדל, נהר קמנקה (Kamenka) הזורם בה וחומותיו של המתחם.

בתי מלון בסוזדל
 
רוסיה, טבעת הזהב, סוזדאל
מלון קרמליובסקי והקרמלין של סוזדל, מעברו השני של הנהר  (Kremlyovsky Hotel)
במלון מסעדה מומלצת, המגישה מאכלים מסורתיים באווירה נהדרת

המלצה על מלון בעיר סוזדאל   המלצה על מלון בעיר סוזדאל
מסעדת מלון קרמליובסקי ואחד החדרים, אווירה כפרית חמימה   (Kremlyovsky Hotel)
 

הקרמלין של סוזדל

מבני קרמלין ברוסיה, הדומים למצודות וטירות במקומות אחרים בעולם, שימשו כממרכז השלטון וההגנה של העיר והאזור, ולכן מיקומם במרכז העיר והם מוקפים חומה. הקרמלין של סוזדל, שנבנה במאות ה- 11-12, שונה בכך שמיקומו אינו במרכז העיר, והוא אינו מוקף חומה, אלא רק דייק עפר. בתחומו נמצאת הקתדרלה להולדת ישו (Cathedral of the Nativity), שנבנתה במאות 13-16. דלתות הקתדרלה הן הדלתות מקוריות, והן מצטינות בריקועי הזהב שלהן, מהן נגזר שמן שערי הזהב . 
ממול לשערים נמצא חדר הצלב, ששימש כאולם קבלות הפנים בבנין לשכת הארכיבישוף. גודלו של החדר והחדרים הסמובים לו, מוכיחים יותר מכל את הבדל המעמדות בין השליטים ואנשי הדת לבין האוכלוסייה.
כיום מאכלס הבנין שתי תצוגות: האחת על ההיסטוריה של סוזדל, עם צילומים של המבנה טרם שיפוצו, והשניה עם אוסף ציורים של ציירים רוסים.
 
לא הרחק מהקרמלין, בככר טורגוביה, לצד הרחוב המרכזי של העיר, רחוב לנינה, המחבר את הקרמלין עם מרכז העיר, נמצאת ככר השוק (Market Square). לאורך הרחוב ניתן להתרשם ממבני עץ עתיקים, המשמשים עד היום למגורים. כיכר השוק משמשת עד היום את סוחרי ורוכלי העיר. המבנה הדומיננטי בה היא תקרת קשתות, הניצבת על עמודים שנבנת בתחילת המאה ה-19. בשטח הכיכר חמש קתדרלות שאינן פתוחות למבקרים.
 
המוזיאון לארכיטקטורת עץ (Museum of wooden architecture) בסוזדל, הוא מוזיאון פתוח, בו מבני עץ של חוות איכרים, כנסיות, מחסנים ומבנים אחרים שנבנו באזור מעץ, בטרם עברו לבניה באבן. זוג זמרים בלבוש מקומי, מבצע מחרוזת שירים מקומיים ושיר עם, והביצוע, למרות שאינם זמרים מקצועיים מרשים. בשירי העם, המוכרים לנו בתרגומם העברי, הם סוחפים אחריהם את קהל המבקרים.
 
טבעת הזהב
כנסיית הקרמלין של סוזדל, טבעת הזהב  (צילום: A.Savin)
 

טבעת הזהב – המלצות למטיילים

* אל טבעת הזהב ניתן לטייל בסיור מאורגן, היוצא ממוסקבה ומודרך גם בשפה האנגלית.
אם השפה הרוסית שגורה בפיכם, או שאינכם פוחדים להתמודד עם קצת קשיי שפה, עדיף לטייל ברכב שכור. 
האנגלית עדיין לא שגורה בפי רוב תושבי האזור  והתקשורת לפעמים קשה, אך לפעמים זה דווקא אתגר מעניין ומתגמל.
אם אתם מתכננים טיול למוסקבה וסנט פטרסבורג, ומעונינים לכלול גם את טבעת הזהב, רצוי לצאת אל הטבעת ממוסקבה.
הזמן הנדרש לביקור מקיף באזור טבעת הזהב הוא ארבעה ימים, ואם זמנכם קצר יותר כדאי לבקר בפחות מקומות.
הערים בהם ניתן למצוא בתי מלון ברמה טובה, הן: סוזדל (בתי מלון בסוזדל)ירוסלאבל (בתי מלון בירוסלבל) וסרגייב פוסאד (בתי מלון בסרגייב פוסאד).

 

להמשך הסיור בטבעת הזהב

מידע נוסף

כתבות נוספות על רוסיה


איציק אהרוני אודות הכותב
איציק אהרוני, בעל תואר שני בהנדסה. משנת 1981 עוסק, כתחביב, בארגון וליווי קבוצות במסלולים יחודיים ואיכותיים.
izhakaharoni@walla.com







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר