חופשת סקי: מורה נבוכים לגולש
מאת: ליאת בן צור
כיצד להתלבש נכון בחופשת הסקי, מה כדאי לקחת ומה לא, מה לשכור בחנות ציוד, כיצד אורזים, מה אורזים, ועל מה לשים דגש? לשם כך עליכם להיכנס למצב מודעות מתאים. בשבוע של חופשת הסקי, את רובו של היום אנו מבלים על המדרונות הלבנים ובשל כך הדגש הוא על ביגוד סקי מתאים.
האם זה מספיק לשמש ולסינוור של אתרי הסקי ביום שמש? לא בטוח...
להתלבש חכם, לאו דווקא חם
בזמן הגלישה יש להתלבש חכם! קראתם נכון, לא חם, אלא חכם. בניגוד לדעה הרווחת שאנו אמורים להתמודד מול קור מקפיא על ההר – ההיפך הוא הנכון! הבעיה היא החום. ולמה? בזמן הגלישה הגוף נמצא בפעילות ספורטיבית אינטנסיבית וקיצונית ובשל כך מפריש זיעה (ככל שאתה מתקדם ברמת הגלישה אתה מתאמץ פחות, היות שהשרירים עובדים בצורה אופטימלית). הקור בחוץ ושכבות הבגדים מקשים על הזיעה להתנדף החוצה והתוצאה היא בגדים רטובים מזיעה (בתוך החליפה), משמע, נקפא למוות בעלייה הבאה שלנו במעלית הכסאות. השינויים הקיצוניים והמעברים בין תחושה של חום רב (תוך כדי פעילות), לבין קור עז, שמורגש אחר כך בגלל רטיבות, אינם תחושה נעימה וגם מבחינה בריאותית זה לא ממש מומלץ.
הפתרון הנכון יהיה שיטת שלושת השכבות:
שכבה ראשונה – שכבה תרמית.
שכבה שנייה – שכבת תרמו-פליז.
שכבה שלישית – חליפת סקי.
כתבה על קניית בגדי סקי
שכבה שלישית – חליפת סקי (צילום: Perkus)
השכבה הראשונה – השכבה התרמית
הביגוד התחתון הנלבש הכי קרוב לגוף. תפקידו לנדף את הזיעה ולהרחיקה מהגוף, כך שיישאר יבש (גם אם הזעת מאוד). מה לרכוש? רצוי לרכוש שתי גופיות תרמיות וזוג מכנסיים אחד לפחות, לחופשה בת שבוע. את הגופיות והמכנסיים אפשר לכבס ידנית, לאוורר וללבוש בשנית.
גרבי סקי – זהו פריט קטן, בעל חשיבות גדולה. יש לבחור גרבי סקי הכי מקצועיות מסוג Falke . גרביים אלו, שהן בעלות יכולת נידוף זיעה, ישמרו שכפות הרגליים יישארו יבשות. גרביים לא מתאימות, לא נוחות, או שנוצרים בהן קפלים, יגרמו ללחץ לא נכון על כלי הדם ואף יעצרו את זרימת הדם לכפות הרגליים. הדבר יכול לגרום לתחושת קור והרגשת נימול באצבעות, והוא מסוכן, עד כדי כוויות קור במצב של קור קיצוני. מומלץ להצטייד בשני זוגות גרביים לחופשה בת שבוע (שוב, אפשר לכבס ידנית ולייבש בחדר).
כלל ברזל – לעולם לא לגרוב יותר מגרב אחת בנעלי הסקי. גרב סקי מקצועית באמת תעשה את העבודה. למי שסובל מקור יותר מאדם רגיל, אפשר לחפש גרבי סקי מקצועית עם קשמיר (גם ל- Falke יש כאילו, מומלץ ביותר!)
גופיות תרמיות אופנתיות בשלל צבעים (צילום: ליאת בן צור)
גרבי סקי ונקודות התמיכה בתוך נעל הסקי (צילום: סקימולטור)
השכבה השנייה – תרמו-פליז
השכבה השנייה נועדה לחימום ולבידוד ואת התפקיד עושה חולצת המיקרו-פליז. גם שכבה זו צריכה להיות עשויה מחומרים "נושמים" וזאת כדי להמשיך את נידוף הזיעה החוצה. שכבה זו נחוצה בעיקר בימים קרים במיוחד או למי שסובל מקור בדרך כלל.
השכבה השלישית – חליפת הסקי
זוהי השכבה החיצונית, אשר באה במגע ישיר עם האוויר. תפקידה: עמידות למים, שמירה על חום הגוף והמשך תהליך הוצאת אדי הזיעה.
איכות החליפה נקבעת על ידי מספר פרמטרים:
1. סוג התפרים – מולחמים או לא.
2. אביזרים נלווים שיעבירו לנו את יום הגלישה בכיף, כגון: כיס מיוחד למשקף סערה עם מטלית ניקוי התפורה למעיל, מוכנה לשליפה מהירה מהכיס ולא נופלת, כיס לטלפון סלולארי, כובע סערה נשלף, מחזיק מפתחות built-in , מקום לקשירת הכפפות, כיס מיוחד לסקי-פס אופטי ועוד גימיקים נחמדים.
3. סוג הבד – איכותו נקבעת לפי עמידותו למים. זהו פרמטר הנמדד במספר של אלפי עד עשרות אלפי מילימטר.
לדוגמה, עמידות של 10,000 מ"מ פירושה: צינור לחץ אותו ממלאים במים כנגד הממברנה (בד המעיל במקרה זה), לאחר שהצינור יתמלא ב- 10,000 מ"מ המים יחדרו דרך הממברנה. וכך הלאה... 20,000 מ"מ וכו'.
ערך מספרי גבוה מעיד על עמידות גבוהה יותר.
3,000 מ"מ – עמיד רק בתנאי מזג אוויר "קלים", אינו עמיד בפני גשם ורוח.
5,000 מ"מ – עמיד בתנאי מזג אוויר "קלים", כולל גשם קל, אך לא עמיד בפני רוח.
10,000 מ"מ – עמיד בתנאי מזג אוויר קשים, כולל גשם ורוח.
20,000 מ"מ – הגנה מקסימלית נגד מים, גשם ורוח, בד קל ונושם, שומר על טמפרטורת גוף אופטימלית של 28 מעלות צלסיוס (ללא קשר למה שקורה בחוץ).
30,000 מ"מ – הבד המתקדם ביותר, הנושם ביותר המבטיח תגובה מיידית לפי צורכי הגוף.
כתבות על יעדים לחופשת סקי
חליפת הסקי צריכה להיות קלה וגמישה (צילום: ultramarinfoto)
פריטים חשובים נוספים
כפפות – כפפות הן פריט חובה, אותו לא ניתן לשכור. לכפפות יש גם חשיבות מבחינה בטיחותית בהגנה על כף היד. אין לגלוש ללא כפפות, גם ביום החם ביותר.
כובע – מומלץ להצטייד בכובע חם ונעים, שיכסה גם את אזור האוזניים. רצוי שיהיה מצוין על הכובע שהוא "מגן מפני רוח" (Wind defender ). רק כך תוכלו להיות בטוחים שהכובע יגן עליכם מפני רוח חזקה.
כפפות סקי, קסדה ומשקפי סערה (גוגלס) (צילום: anmbph)
ציוד סקי לילדים
קסדה – ילדים ונוער, עד גיל 15, מחויבים בחבישת קסדה (ניתן לשכור בחנויות הציוד של מגלשי הסקי) ולכן אין צורך לצייד אותם בכובע. כיום יותר ויותר גולשי סקי חובשים קסדה, קטנים כגדולים, בעקבות ריבוי תאונות הסקי בהן נגרמו חבלות ראש. זוהי חבלה קשה ומיותרת, הניתנת למניעה. אנו ממליצים ל-כ-ו-ל-ם להצטייד בקסדות.
משקף סערה (גוגלס) – מספקות הגנה על העיניים מפני נזקי הקרינה והרוח. זהו פריט חובה לילדים אשר מתחבר לקסדה (יש לוודא התאמת משקף הסערה לקסדה). הוא עדיף והרבה יותר נוח עבורם ממשקפי שמש, אשר אינן מומלצות עבור ילדים גם מבחינה בטיחותית. משקפי השמש אינם תקניים, מאחר שבזמן נפילה הם עלולים לפגוע ולפצוע את העיניים. גם עבור מבוגרים משקף סערה הוא פריט נחוץ. אומנם אפשר להסתדר בלי, אך ברגע הראשון שיהיה מזג אוויר קשה, עם רוחות של 60 קמ"ש או תנאי ראות גרועים, תמצאו את עצמכם בדרך לחנות הציוד הקרובה על מנת לרכוש זוג כזה.
אם אתם מתכננים לצאת לחופשת סקי ראשונה עם ילדים, לא כדאי לרוץ לקנות חליפות סקי עבור הקטנים. בארץ ניתן לשכור אוברולים שלמים (לא חליפת שני חלקים של מעיל ומכנס) בחנויות ציוד הסקי המקצועיות. בחו"ל שירות כזה לרוב לא קיים.
גולש צעיר על השלג.
כדאי לשכור חליפת סקי, כי זה הקטן גדול יהיה... (צילום: Sergey Novikov)
ציוד סקי – נעליים ומגלשיים
הרעיון בלהיות בעל ציוד אישי הוא לחסוך את זמן ההסתגלות לנעלים ולמגלשיים. לנסיעה ראשונה ושנייה, מומלץ לשכור ציוד באתר הסקי אליו אתם מגיעים. אם אחרי פעם-פעמיים הבנתם כי גם אתם בעניין, כדאי לרכוש קודם כול נעליים. נעליים הן פריט אישי, מותאם אישית ולא ניתן להעברה. אחרי שגלשת בהן פעם או פעמיים, המגף הפנימי של הנעל, העשוי קצף דחוס, מקבל את צורת הרגל שלך. נסה מספר דגמים וחברות, לכל חברה יש צורת אימום שונה (רחבה יותר, צרה יותר וכו'), אל תהסס לחפש נעליים מתאימות בצורה אופטימאלית לרגל שלך, ובכך למנוע כאבים ואי נוחות במשך יום הגלישה.
מעבר לצורת האימום, המשתנה בין חברה לחברה או דגם לדגם, נעל סקי הן פריט שחייב להיות מותאם אישית – לאישיותך כגולש (גולש אגרסיבי או לא), לרמת הגלישה שלך ולאופי הגלישה שלך (מהירות,off piste ,שלג עמוק או שאתה טיפוס רגוע יותר של all around ).
כמובן, כך גם לגבי המגלשיים שתרכוש, אך בעניין זה אני זהירה יותר . מצד אחד, קנייה חד-פעמית מהווה חיסכון בשכירת הציוד כל פעם מחדש. למי שנוסע יותר מפעם אחת בחורף – זה כדאי. שכירת ציוד טוב יכולה לעלות מעל 100 אירו. מצד שני, עולם הסקי האלפיני הוא דינמי. בכל שנה אנו מתבשרים על טכנולוגיות חדשות בייצור המגלשיים, ויהיה גם שוני בצבעים ובעיצוב. אם ברצונכם להישאר עדכניים, קשה לעקוב אחרי הקצב המסחרר של הענף והטרנדים שלו, ודי מטורף לקנות כל שנתיים-שלוש מגלשיים חדשים. לכן יש לשקול בחיוב את נושא שכירת המגלשיים.
נעלי סקי, בחופשות הראשונות מומלץ לשכור (צילום: Extream Photographer)
השכרת מגלשיים בחנות ציוד באתר הסקי
ברוב האתרים באירופה חנויות השכרת הציוד מחזיקות רק ציוד חדיש ועדכני. דגם המגלש ודירוגו בסולם הביצועים העולמי, הם ביחס ישיר למחיר ההשכרה. אנשי המקצוע בחנות הציוד יתאימו את הנעליים והמגלשיים על פי רמת הגלישה של כל גולש.
כך תגדיר את רמת הגלישה שלך:
גולש מתחיל (Beginner ) – שבוע עד 4 שבועות גלישה (בערך).
גולש בינוני (Intermediate ) – 5 שבועות ומעלה.
גולש מתקדם (Advanced ) – כ-20 שבועות ומעלה.
גולש מקצועי (Expert ) – ניסיון גלישה של שנים, ו/או ניסיון בהדרכה, עבר קורס מדריכים, עובר קורסים מקצועיים והשתלמויות מקצועיות ברמה בינלאומית לפחות פעם אחת בשנה.
מידע כללי:
* אורך המגלש צריך להיות כ- 10 ס"מ קצר מגובה הגולש, או לחלופין, שקצות המגלש (במאונך) יגיעו לגובה האף.
* כיוון התופסנים (Bindings ) נעשה על ידי איש מקצוע, לו יש למסור נתונים מדויקים, כמו משקל גוף ורמת גלישה. לפי שני פרמטרים אלו הוא יכוון את התופסנים, בין המספרים 4 ל- 9 (4 – גולש מתחיל, 9 – גולש מקצועי). מספרים אלו מתייחסים אל החוזק בו התופסנים "יתפסו" את נעל הסקי, או לחלופין, כמה מהר הם ישחררו אותן בשעת הצורך (נפילה או מעידה, חס וחלילה).
דגם המגלש ודירוגו בסולם הביצועים העולמי, הם ביחס ישיר למחיר ההשכרה (צילום: wojciech gajda)
קניית מגלשי סקי
החלטת בכל זאת לקנות מגלשיים (מומלץ לפחות לאחר כמה עונות של ניסיון בגלישה)? כדאי שתכיר את עצמך ותדע לומר איזה גולש אתה: גולש רגוע שגולש ל- fun בלבד, גולש שמחפש ריגוש במהירויות גבוהות או גולש אגרסיבי. יש מגוון אפשרויות רחב לסוגי מגלשיים, הרבה חברות טובות שמייצרות מגלשיים כאלו, וישנם גם מוכרים שירצו למכור לך בכל מחיר. כאן, יש להיות זהיר. כדאי להגיע חמוש בחבר שמבין דבר או שניים בעולם הגלישה.
אם אתה נהנה לגלוש בעיקר על מסלולים מהודקים ובמהירויות גבוהות – כדאי לבחור במגלשיים קשיחים במידה ובעלי משקל כבד.
אם אתה נהנה לגלוש בשלג רך ועמוק – כדאי לבחור במגלשיים קלים, גמישים, רחבים מעט יותר ממגלשיים סטנדרטיים (לקבלת שטח פנים גדול יותר ולציפה מרבית מעל השלג).
אם אתה נמשך ל- off piste (מחוץ למסלול, בשלג לא מהודק) או תרצה גם וגם – כדאי לבחור במגלשייםAll Around .
כדאי לשים לב לרדיוס המגלש, המצוין על קצהו. המספר מתייחס לרדיוס הסיבוב של המגלש:
רדיוס קטן, בין 11 ל- 13, מקנה סיבובים קצרים יותר ועצבניים יותר .
רדיוס בינוני וממוצע, בין 15 ל- 17, מקנה סיבובים עגולים, גמישים וארוכים יותר.
מגלשי סקי וסנובורד בשלל צבעים (צילום: ליאת בן צור)
שכירת או קניית נעלי סקי
יש לוודא שמספר הנעל מדויק. אפשר לסטות למטה ממספר הנעל הרגילה שלך, אך לא להפך. הנעל צריכה לחבוק את הרגל בצורה אבסולוטית, זאת לשם מניעת פציעות ולשליטה מרבית במגלשיים. בכל מקרה, חשוב שהנעל תהיה נוחה (לא בסטנדרטים של נעלי בית).
כששוכרים נעליים, אם נוצרת בעיה לאחר יום-יומיים של גלישה, אפשר לחזור לחנות ההשכרה ולהחליף לנעל אחרת (של יצרן אחר). כל נעל, של יצרן כזה או אחר, שונה בתכלית מהשנייה. ישנם יצרנים שנעליהם ידועות באימום צר ולכן יתאימו לבעל רגל צרה , וכן הלאה.
למי הספורט הזה מתאים?
מגיל 4 ועד 104. ספורט גלישת השלג הוא ספורט המתאים ל-כ-ו-ל-ם!
אין צורך לעמוד בקריטריונים מסוימים, רק צריך לרצות!
ספורט מסוכן?
הפחד שלנו הוא טבעי. זהו אינסטינקט מולד אצל כל אחד ואחד מאיתנו, וטוב שכך, הוא גם שומר עלינו. הפחד יכול להיות מנפילות, או פחד ממהירות, או פחד גבהים, או סתם פחד מלעמוד על מדרון, או כל דבר אחר.
כן, ספורט הגלישה בשלג הוא ספורט מסוכן כמו כל ספורט אתגרי אחר (רכיבה על אופני שטח, סנפלינג ועוד). אך מי מאיתנו לא אוהב לחיות קצת "על הקצה" ולו רק לרגע קט. זוהי הרגשה עילאית, כאשר חוזרים למלון בסופו של יום, בידיעה שכבשנו עוד הר מושלג. הסיפוק הוא אדיר!
כתבות על יעדים לחופשת סקי
דע את הסביבה
מזג האוויר בהרים עשוי להיות הפכפך באופן קיצוני – אנו יוצאים בבוקר ליום שמש ושמיים כחולים, אך תוך שעות מזג האוויר יכול להתהפך ונמצא את עצמנו בסערת שלגים. קשה לצפות את התנהגות מזג האוויר ולכן מומלץ להצטייד בתיק גב (נוח ומתאים לגולש) ולאפסן בו: משקפי סערה, מיקרו-פליז, בקבוק מים, תפוח, חטיף אנרגיה או כל דבר אחר שטעים לנו (במיוחד אם אנו גולשים עם ילדים).
כתבה על ביטוח לחופשת סקי
ספורט הגלישה בשלג הוא ספורט מסוכן כמו כל ספורט אתגרי אחר, היזהרו לא לסיים ככה... (צילום: Roberto Caucino)
הכנה לחופשת הסקי
אפשר וכדאי להתכונן פיזית ליציאה לחופשת סקי. מעבר לכושר של סיבולת לב-ריאה ועבודה על שרירים עם משקולות, אותם ניתן לעשות באופן קבוע בחדר כושר, ניתן גם להכשיר את גופנו באופן ספציפי. מהו כושר ספציפי? הכנת השרירים שעובדים רוב יום הגלישה. את זה ניתן לעשות על מדרונות סימולטור הסקי.
לגולשים מתחילים השיעורים הללו מקצרים את תהליך הלימוד בשלג. כך אתם נוסעים לחופשה עם ידע והבנה של הציוד והפעלתו: כיצד נועלים נעלי סקי ואיך סוגרים אותן, כיצד מתחברים לתופסנים, איך נושאים את המגלשיים ידנית. אתם מקבלים מושג ראשוני איך עומדים נכון על המגלשיים, מתקנים את היציבה על המדרון ליציבה הרצויה, מתרגלים שיווי משקל ועוד אינספור דברים, שהם כלים ראשוניים להתמודדות נאותה.
ההכנה מראש היא ערובה להנאה בחופשה. באת מוכן – תדע למה לצפות. התאמת ציפיות היא מרכיב חשוב ביציאה לכל חופשה, על אחת כמה וכמה לחופשת סקי.
כותבת שורות אלו על מדרון סימולטור הסקי (צילום: ליאת בן צור)
כתבות נוספות
כתבה על קניית בגדי סקי
השכבה השנייה – תרמו-פליז
השכבה השנייה נועדה לחימום ולבידוד ואת התפקיד עושה חולצת המיקרו-פליז. גם שכבה זו צריכה להיות עשויה מחומרים "נושמים" וזאת כדי להמשיך את נידוף הזיעה החוצה. שכבה זו נחוצה בעיקר בימים קרים במיוחד או למי שסובל מקור בדרך כלל.
השכבה השלישית – חליפת הסקי
זוהי השכבה החיצונית, אשר באה במגע ישיר עם האוויר. תפקידה: עמידות למים, שמירה על חום הגוף והמשך תהליך הוצאת אדי הזיעה.
איכות החליפה נקבעת על ידי מספר פרמטרים:
1. סוג התפרים – מולחמים או לא.
2. אביזרים נלווים שיעבירו לנו את יום הגלישה בכיף, כגון: כיס מיוחד למשקף סערה עם מטלית ניקוי התפורה למעיל, מוכנה לשליפה מהירה מהכיס ולא נופלת, כיס לטלפון סלולארי, כובע סערה נשלף, מחזיק מפתחות built-in , מקום לקשירת הכפפות, כיס מיוחד לסקי-פס אופטי ועוד גימיקים נחמדים.
3. סוג הבד – איכותו נקבעת לפי עמידותו למים. זהו פרמטר הנמדד במספר של אלפי עד עשרות אלפי מילימטר.
לדוגמה, עמידות של 10,000 מ"מ פירושה: צינור לחץ אותו ממלאים במים כנגד הממברנה (בד המעיל במקרה זה), לאחר שהצינור יתמלא ב- 10,000 מ"מ המים יחדרו דרך הממברנה. וכך הלאה... 20,000 מ"מ וכו'.
ערך מספרי גבוה מעיד על עמידות גבוהה יותר.
3,000 מ"מ – עמיד רק בתנאי מזג אוויר "קלים", אינו עמיד בפני גשם ורוח.
5,000 מ"מ – עמיד בתנאי מזג אוויר "קלים", כולל גשם קל, אך לא עמיד בפני רוח.
10,000 מ"מ – עמיד בתנאי מזג אוויר קשים, כולל גשם ורוח.
20,000 מ"מ – הגנה מקסימלית נגד מים, גשם ורוח, בד קל ונושם, שומר על טמפרטורת גוף אופטימלית של 28 מעלות צלסיוס (ללא קשר למה שקורה בחוץ).
30,000 מ"מ – הבד המתקדם ביותר, הנושם ביותר המבטיח תגובה מיידית לפי צורכי הגוף.
כתבות על יעדים לחופשת סקי
חליפת הסקי צריכה להיות קלה וגמישה (צילום: ultramarinfoto)
פריטים חשובים נוספים
כפפות – כפפות הן פריט חובה, אותו לא ניתן לשכור. לכפפות יש גם חשיבות מבחינה בטיחותית בהגנה על כף היד. אין לגלוש ללא כפפות, גם ביום החם ביותר.
כובע – מומלץ להצטייד בכובע חם ונעים, שיכסה גם את אזור האוזניים. רצוי שיהיה מצוין על הכובע שהוא "מגן מפני רוח" (Wind defender ). רק כך תוכלו להיות בטוחים שהכובע יגן עליכם מפני רוח חזקה.
כפפות סקי, קסדה ומשקפי סערה (גוגלס) (צילום: anmbph)
ציוד סקי לילדים
קסדה – ילדים ונוער, עד גיל 15, מחויבים בחבישת קסדה (ניתן לשכור בחנויות הציוד של מגלשי הסקי) ולכן אין צורך לצייד אותם בכובע. כיום יותר ויותר גולשי סקי חובשים קסדה, קטנים כגדולים, בעקבות ריבוי תאונות הסקי בהן נגרמו חבלות ראש. זוהי חבלה קשה ומיותרת, הניתנת למניעה. אנו ממליצים ל-כ-ו-ל-ם להצטייד בקסדות.
משקף סערה (גוגלס) – מספקות הגנה על העיניים מפני נזקי הקרינה והרוח. זהו פריט חובה לילדים אשר מתחבר לקסדה (יש לוודא התאמת משקף הסערה לקסדה). הוא עדיף והרבה יותר נוח עבורם ממשקפי שמש, אשר אינן מומלצות עבור ילדים גם מבחינה בטיחותית. משקפי השמש אינם תקניים, מאחר שבזמן נפילה הם עלולים לפגוע ולפצוע את העיניים. גם עבור מבוגרים משקף סערה הוא פריט נחוץ. אומנם אפשר להסתדר בלי, אך ברגע הראשון שיהיה מזג אוויר קשה, עם רוחות של 60 קמ"ש או תנאי ראות גרועים, תמצאו את עצמכם בדרך לחנות הציוד הקרובה על מנת לרכוש זוג כזה.
אם אתם מתכננים לצאת לחופשת סקי ראשונה עם ילדים, לא כדאי לרוץ לקנות חליפות סקי עבור הקטנים. בארץ ניתן לשכור אוברולים שלמים (לא חליפת שני חלקים של מעיל ומכנס) בחנויות ציוד הסקי המקצועיות. בחו"ל שירות כזה לרוב לא קיים.
גולש צעיר על השלג.
כדאי לשכור חליפת סקי, כי זה הקטן גדול יהיה... (צילום: Sergey Novikov)
ציוד סקי – נעליים ומגלשיים
הרעיון בלהיות בעל ציוד אישי הוא לחסוך את זמן ההסתגלות לנעלים ולמגלשיים. לנסיעה ראשונה ושנייה, מומלץ לשכור ציוד באתר הסקי אליו אתם מגיעים. אם אחרי פעם-פעמיים הבנתם כי גם אתם בעניין, כדאי לרכוש קודם כול נעליים. נעליים הן פריט אישי, מותאם אישית ולא ניתן להעברה. אחרי שגלשת בהן פעם או פעמיים, המגף הפנימי של הנעל, העשוי קצף דחוס, מקבל את צורת הרגל שלך. נסה מספר דגמים וחברות, לכל חברה יש צורת אימום שונה (רחבה יותר, צרה יותר וכו'), אל תהסס לחפש נעליים מתאימות בצורה אופטימאלית לרגל שלך, ובכך למנוע כאבים ואי נוחות במשך יום הגלישה.
מעבר לצורת האימום, המשתנה בין חברה לחברה או דגם לדגם, נעל סקי הן פריט שחייב להיות מותאם אישית – לאישיותך כגולש (גולש אגרסיבי או לא), לרמת הגלישה שלך ולאופי הגלישה שלך (מהירות,off piste ,שלג עמוק או שאתה טיפוס רגוע יותר של all around ).
כמובן, כך גם לגבי המגלשיים שתרכוש, אך בעניין זה אני זהירה יותר . מצד אחד, קנייה חד-פעמית מהווה חיסכון בשכירת הציוד כל פעם מחדש. למי שנוסע יותר מפעם אחת בחורף – זה כדאי. שכירת ציוד טוב יכולה לעלות מעל 100 אירו. מצד שני, עולם הסקי האלפיני הוא דינמי. בכל שנה אנו מתבשרים על טכנולוגיות חדשות בייצור המגלשיים, ויהיה גם שוני בצבעים ובעיצוב. אם ברצונכם להישאר עדכניים, קשה לעקוב אחרי הקצב המסחרר של הענף והטרנדים שלו, ודי מטורף לקנות כל שנתיים-שלוש מגלשיים חדשים. לכן יש לשקול בחיוב את נושא שכירת המגלשיים.
נעלי סקי, בחופשות הראשונות מומלץ לשכור (צילום: Extream Photographer)
השכרת מגלשיים בחנות ציוד באתר הסקי
ברוב האתרים באירופה חנויות השכרת הציוד מחזיקות רק ציוד חדיש ועדכני. דגם המגלש ודירוגו בסולם הביצועים העולמי, הם ביחס ישיר למחיר ההשכרה. אנשי המקצוע בחנות הציוד יתאימו את הנעליים והמגלשיים על פי רמת הגלישה של כל גולש.
כך תגדיר את רמת הגלישה שלך:
גולש מתחיל (Beginner ) – שבוע עד 4 שבועות גלישה (בערך).
גולש בינוני (Intermediate ) – 5 שבועות ומעלה.
גולש מתקדם (Advanced ) – כ-20 שבועות ומעלה.
גולש מקצועי (Expert ) – ניסיון גלישה של שנים, ו/או ניסיון בהדרכה, עבר קורס מדריכים, עובר קורסים מקצועיים והשתלמויות מקצועיות ברמה בינלאומית לפחות פעם אחת בשנה.
מידע כללי:
* אורך המגלש צריך להיות כ- 10 ס"מ קצר מגובה הגולש, או לחלופין, שקצות המגלש (במאונך) יגיעו לגובה האף.
* כיוון התופסנים (Bindings ) נעשה על ידי איש מקצוע, לו יש למסור נתונים מדויקים, כמו משקל גוף ורמת גלישה. לפי שני פרמטרים אלו הוא יכוון את התופסנים, בין המספרים 4 ל- 9 (4 – גולש מתחיל, 9 – גולש מקצועי). מספרים אלו מתייחסים אל החוזק בו התופסנים "יתפסו" את נעל הסקי, או לחלופין, כמה מהר הם ישחררו אותן בשעת הצורך (נפילה או מעידה, חס וחלילה).
דגם המגלש ודירוגו בסולם הביצועים העולמי, הם ביחס ישיר למחיר ההשכרה (צילום: wojciech gajda)
קניית מגלשי סקי
החלטת בכל זאת לקנות מגלשיים (מומלץ לפחות לאחר כמה עונות של ניסיון בגלישה)? כדאי שתכיר את עצמך ותדע לומר איזה גולש אתה: גולש רגוע שגולש ל- fun בלבד, גולש שמחפש ריגוש במהירויות גבוהות או גולש אגרסיבי. יש מגוון אפשרויות רחב לסוגי מגלשיים, הרבה חברות טובות שמייצרות מגלשיים כאלו, וישנם גם מוכרים שירצו למכור לך בכל מחיר. כאן, יש להיות זהיר. כדאי להגיע חמוש בחבר שמבין דבר או שניים בעולם הגלישה.
אם אתה נהנה לגלוש בעיקר על מסלולים מהודקים ובמהירויות גבוהות – כדאי לבחור במגלשיים קשיחים במידה ובעלי משקל כבד.
אם אתה נהנה לגלוש בשלג רך ועמוק – כדאי לבחור במגלשיים קלים, גמישים, רחבים מעט יותר ממגלשיים סטנדרטיים (לקבלת שטח פנים גדול יותר ולציפה מרבית מעל השלג).
אם אתה נמשך ל- off piste (מחוץ למסלול, בשלג לא מהודק) או תרצה גם וגם – כדאי לבחור במגלשייםAll Around .
כדאי לשים לב לרדיוס המגלש, המצוין על קצהו. המספר מתייחס לרדיוס הסיבוב של המגלש:
רדיוס קטן, בין 11 ל- 13, מקנה סיבובים קצרים יותר ועצבניים יותר .
רדיוס בינוני וממוצע, בין 15 ל- 17, מקנה סיבובים עגולים, גמישים וארוכים יותר.
מגלשי סקי וסנובורד בשלל צבעים (צילום: ליאת בן צור)
שכירת או קניית נעלי סקי
יש לוודא שמספר הנעל מדויק. אפשר לסטות למטה ממספר הנעל הרגילה שלך, אך לא להפך. הנעל צריכה לחבוק את הרגל בצורה אבסולוטית, זאת לשם מניעת פציעות ולשליטה מרבית במגלשיים. בכל מקרה, חשוב שהנעל תהיה נוחה (לא בסטנדרטים של נעלי בית).
כששוכרים נעליים, אם נוצרת בעיה לאחר יום-יומיים של גלישה, אפשר לחזור לחנות ההשכרה ולהחליף לנעל אחרת (של יצרן אחר). כל נעל, של יצרן כזה או אחר, שונה בתכלית מהשנייה. ישנם יצרנים שנעליהם ידועות באימום צר ולכן יתאימו לבעל רגל צרה , וכן הלאה.
למי הספורט הזה מתאים?
מגיל 4 ועד 104. ספורט גלישת השלג הוא ספורט המתאים ל-כ-ו-ל-ם!
אין צורך לעמוד בקריטריונים מסוימים, רק צריך לרצות!
ספורט מסוכן?
הפחד שלנו הוא טבעי. זהו אינסטינקט מולד אצל כל אחד ואחד מאיתנו, וטוב שכך, הוא גם שומר עלינו. הפחד יכול להיות מנפילות, או פחד ממהירות, או פחד גבהים, או סתם פחד מלעמוד על מדרון, או כל דבר אחר.
כן, ספורט הגלישה בשלג הוא ספורט מסוכן כמו כל ספורט אתגרי אחר (רכיבה על אופני שטח, סנפלינג ועוד). אך מי מאיתנו לא אוהב לחיות קצת "על הקצה" ולו רק לרגע קט. זוהי הרגשה עילאית, כאשר חוזרים למלון בסופו של יום, בידיעה שכבשנו עוד הר מושלג. הסיפוק הוא אדיר!
כתבות על יעדים לחופשת סקי
דע את הסביבה
מזג האוויר בהרים עשוי להיות הפכפך באופן קיצוני – אנו יוצאים בבוקר ליום שמש ושמיים כחולים, אך תוך שעות מזג האוויר יכול להתהפך ונמצא את עצמנו בסערת שלגים. קשה לצפות את התנהגות מזג האוויר ולכן מומלץ להצטייד בתיק גב (נוח ומתאים לגולש) ולאפסן בו: משקפי סערה, מיקרו-פליז, בקבוק מים, תפוח, חטיף אנרגיה או כל דבר אחר שטעים לנו (במיוחד אם אנו גולשים עם ילדים).
כתבה על ביטוח לחופשת סקי
ספורט הגלישה בשלג הוא ספורט מסוכן כמו כל ספורט אתגרי אחר, היזהרו לא לסיים ככה... (צילום: Roberto Caucino)
הכנה לחופשת הסקי
אפשר וכדאי להתכונן פיזית ליציאה לחופשת סקי. מעבר לכושר של סיבולת לב-ריאה ועבודה על שרירים עם משקולות, אותם ניתן לעשות באופן קבוע בחדר כושר, ניתן גם להכשיר את גופנו באופן ספציפי. מהו כושר ספציפי? הכנת השרירים שעובדים רוב יום הגלישה. את זה ניתן לעשות על מדרונות סימולטור הסקי.
לגולשים מתחילים השיעורים הללו מקצרים את תהליך הלימוד בשלג. כך אתם נוסעים לחופשה עם ידע והבנה של הציוד והפעלתו: כיצד נועלים נעלי סקי ואיך סוגרים אותן, כיצד מתחברים לתופסנים, איך נושאים את המגלשיים ידנית. אתם מקבלים מושג ראשוני איך עומדים נכון על המגלשיים, מתקנים את היציבה על המדרון ליציבה הרצויה, מתרגלים שיווי משקל ועוד אינספור דברים, שהם כלים ראשוניים להתמודדות נאותה.
ההכנה מראש היא ערובה להנאה בחופשה. באת מוכן – תדע למה לצפות. התאמת ציפיות היא מרכיב חשוב ביציאה לכל חופשה, על אחת כמה וכמה לחופשת סקי.
כותבת שורות אלו על מדרון סימולטור הסקי (צילום: ליאת בן צור)
כתבות נוספות
כתבות על יעדים לחופשת סקי
פריטים חשובים נוספים
כפפות – כפפות הן פריט חובה, אותו לא ניתן לשכור. לכפפות יש גם חשיבות מבחינה בטיחותית בהגנה על כף היד. אין לגלוש ללא כפפות, גם ביום החם ביותר.
כובע – מומלץ להצטייד בכובע חם ונעים, שיכסה גם את אזור האוזניים. רצוי שיהיה מצוין על הכובע שהוא "מגן מפני רוח" (Wind defender ). רק כך תוכלו להיות בטוחים שהכובע יגן עליכם מפני רוח חזקה.
כפפות סקי, קסדה ומשקפי סערה (גוגלס) (צילום: anmbph)
ציוד סקי לילדים
קסדה – ילדים ונוער, עד גיל 15, מחויבים בחבישת קסדה (ניתן לשכור בחנויות הציוד של מגלשי הסקי) ולכן אין צורך לצייד אותם בכובע. כיום יותר ויותר גולשי סקי חובשים קסדה, קטנים כגדולים, בעקבות ריבוי תאונות הסקי בהן נגרמו חבלות ראש. זוהי חבלה קשה ומיותרת, הניתנת למניעה. אנו ממליצים ל-כ-ו-ל-ם להצטייד בקסדות.
משקף סערה (גוגלס) – מספקות הגנה על העיניים מפני נזקי הקרינה והרוח. זהו פריט חובה לילדים אשר מתחבר לקסדה (יש לוודא התאמת משקף הסערה לקסדה). הוא עדיף והרבה יותר נוח עבורם ממשקפי שמש, אשר אינן מומלצות עבור ילדים גם מבחינה בטיחותית. משקפי השמש אינם תקניים, מאחר שבזמן נפילה הם עלולים לפגוע ולפצוע את העיניים. גם עבור מבוגרים משקף סערה הוא פריט נחוץ. אומנם אפשר להסתדר בלי, אך ברגע הראשון שיהיה מזג אוויר קשה, עם רוחות של 60 קמ"ש או תנאי ראות גרועים, תמצאו את עצמכם בדרך לחנות הציוד הקרובה על מנת לרכוש זוג כזה.
אם אתם מתכננים לצאת לחופשת סקי ראשונה עם ילדים, לא כדאי לרוץ לקנות חליפות סקי עבור הקטנים. בארץ ניתן לשכור אוברולים שלמים (לא חליפת שני חלקים של מעיל ומכנס) בחנויות ציוד הסקי המקצועיות. בחו"ל שירות כזה לרוב לא קיים.
גולש צעיר על השלג.
כדאי לשכור חליפת סקי, כי זה הקטן גדול יהיה... (צילום: Sergey Novikov)
ציוד סקי – נעליים ומגלשיים
הרעיון בלהיות בעל ציוד אישי הוא לחסוך את זמן ההסתגלות לנעלים ולמגלשיים. לנסיעה ראשונה ושנייה, מומלץ לשכור ציוד באתר הסקי אליו אתם מגיעים. אם אחרי פעם-פעמיים הבנתם כי גם אתם בעניין, כדאי לרכוש קודם כול נעליים. נעליים הן פריט אישי, מותאם אישית ולא ניתן להעברה. אחרי שגלשת בהן פעם או פעמיים, המגף הפנימי של הנעל, העשוי קצף דחוס, מקבל את צורת הרגל שלך. נסה מספר דגמים וחברות, לכל חברה יש צורת אימום שונה (רחבה יותר, צרה יותר וכו'), אל תהסס לחפש נעליים מתאימות בצורה אופטימאלית לרגל שלך, ובכך למנוע כאבים ואי נוחות במשך יום הגלישה.
מעבר לצורת האימום, המשתנה בין חברה לחברה או דגם לדגם, נעל סקי הן פריט שחייב להיות מותאם אישית – לאישיותך כגולש (גולש אגרסיבי או לא), לרמת הגלישה שלך ולאופי הגלישה שלך (מהירות,off piste ,שלג עמוק או שאתה טיפוס רגוע יותר של all around ).
כמובן, כך גם לגבי המגלשיים שתרכוש, אך בעניין זה אני זהירה יותר . מצד אחד, קנייה חד-פעמית מהווה חיסכון בשכירת הציוד כל פעם מחדש. למי שנוסע יותר מפעם אחת בחורף – זה כדאי. שכירת ציוד טוב יכולה לעלות מעל 100 אירו. מצד שני, עולם הסקי האלפיני הוא דינמי. בכל שנה אנו מתבשרים על טכנולוגיות חדשות בייצור המגלשיים, ויהיה גם שוני בצבעים ובעיצוב. אם ברצונכם להישאר עדכניים, קשה לעקוב אחרי הקצב המסחרר של הענף והטרנדים שלו, ודי מטורף לקנות כל שנתיים-שלוש מגלשיים חדשים. לכן יש לשקול בחיוב את נושא שכירת המגלשיים.
נעלי סקי, בחופשות הראשונות מומלץ לשכור (צילום: Extream Photographer)
השכרת מגלשיים בחנות ציוד באתר הסקי
ברוב האתרים באירופה חנויות השכרת הציוד מחזיקות רק ציוד חדיש ועדכני. דגם המגלש ודירוגו בסולם הביצועים העולמי, הם ביחס ישיר למחיר ההשכרה. אנשי המקצוע בחנות הציוד יתאימו את הנעליים והמגלשיים על פי רמת הגלישה של כל גולש.
כך תגדיר את רמת הגלישה שלך:
גולש מתחיל (Beginner ) – שבוע עד 4 שבועות גלישה (בערך).
גולש בינוני (Intermediate ) – 5 שבועות ומעלה.
גולש מתקדם (Advanced ) – כ-20 שבועות ומעלה.
גולש מקצועי (Expert ) – ניסיון גלישה של שנים, ו/או ניסיון בהדרכה, עבר קורס מדריכים, עובר קורסים מקצועיים והשתלמויות מקצועיות ברמה בינלאומית לפחות פעם אחת בשנה.
מידע כללי:
* אורך המגלש צריך להיות כ- 10 ס"מ קצר מגובה הגולש, או לחלופין, שקצות המגלש (במאונך) יגיעו לגובה האף.
* כיוון התופסנים (Bindings ) נעשה על ידי איש מקצוע, לו יש למסור נתונים מדויקים, כמו משקל גוף ורמת גלישה. לפי שני פרמטרים אלו הוא יכוון את התופסנים, בין המספרים 4 ל- 9 (4 – גולש מתחיל, 9 – גולש מקצועי). מספרים אלו מתייחסים אל החוזק בו התופסנים "יתפסו" את נעל הסקי, או לחלופין, כמה מהר הם ישחררו אותן בשעת הצורך (נפילה או מעידה, חס וחלילה).
דגם המגלש ודירוגו בסולם הביצועים העולמי, הם ביחס ישיר למחיר ההשכרה (צילום: wojciech gajda)
קניית מגלשי סקי
החלטת בכל זאת לקנות מגלשיים (מומלץ לפחות לאחר כמה עונות של ניסיון בגלישה)? כדאי שתכיר את עצמך ותדע לומר איזה גולש אתה: גולש רגוע שגולש ל- fun בלבד, גולש שמחפש ריגוש במהירויות גבוהות או גולש אגרסיבי. יש מגוון אפשרויות רחב לסוגי מגלשיים, הרבה חברות טובות שמייצרות מגלשיים כאלו, וישנם גם מוכרים שירצו למכור לך בכל מחיר. כאן, יש להיות זהיר. כדאי להגיע חמוש בחבר שמבין דבר או שניים בעולם הגלישה.
אם אתה נהנה לגלוש בעיקר על מסלולים מהודקים ובמהירויות גבוהות – כדאי לבחור במגלשיים קשיחים במידה ובעלי משקל כבד.
אם אתה נהנה לגלוש בשלג רך ועמוק – כדאי לבחור במגלשיים קלים, גמישים, רחבים מעט יותר ממגלשיים סטנדרטיים (לקבלת שטח פנים גדול יותר ולציפה מרבית מעל השלג).
אם אתה נמשך ל- off piste (מחוץ למסלול, בשלג לא מהודק) או תרצה גם וגם – כדאי לבחור במגלשייםAll Around .
כדאי לשים לב לרדיוס המגלש, המצוין על קצהו. המספר מתייחס לרדיוס הסיבוב של המגלש:
רדיוס קטן, בין 11 ל- 13, מקנה סיבובים קצרים יותר ועצבניים יותר .
רדיוס בינוני וממוצע, בין 15 ל- 17, מקנה סיבובים עגולים, גמישים וארוכים יותר.
מגלשי סקי וסנובורד בשלל צבעים (צילום: ליאת בן צור)
שכירת או קניית נעלי סקי
יש לוודא שמספר הנעל מדויק. אפשר לסטות למטה ממספר הנעל הרגילה שלך, אך לא להפך. הנעל צריכה לחבוק את הרגל בצורה אבסולוטית, זאת לשם מניעת פציעות ולשליטה מרבית במגלשיים. בכל מקרה, חשוב שהנעל תהיה נוחה (לא בסטנדרטים של נעלי בית).
כששוכרים נעליים, אם נוצרת בעיה לאחר יום-יומיים של גלישה, אפשר לחזור לחנות ההשכרה ולהחליף לנעל אחרת (של יצרן אחר). כל נעל, של יצרן כזה או אחר, שונה בתכלית מהשנייה. ישנם יצרנים שנעליהם ידועות באימום צר ולכן יתאימו לבעל רגל צרה , וכן הלאה.
למי הספורט הזה מתאים?
מגיל 4 ועד 104. ספורט גלישת השלג הוא ספורט המתאים ל-כ-ו-ל-ם!
אין צורך לעמוד בקריטריונים מסוימים, רק צריך לרצות!
ספורט מסוכן?
הפחד שלנו הוא טבעי. זהו אינסטינקט מולד אצל כל אחד ואחד מאיתנו, וטוב שכך, הוא גם שומר עלינו. הפחד יכול להיות מנפילות, או פחד ממהירות, או פחד גבהים, או סתם פחד מלעמוד על מדרון, או כל דבר אחר.
כן, ספורט הגלישה בשלג הוא ספורט מסוכן כמו כל ספורט אתגרי אחר (רכיבה על אופני שטח, סנפלינג ועוד). אך מי מאיתנו לא אוהב לחיות קצת "על הקצה" ולו רק לרגע קט. זוהי הרגשה עילאית, כאשר חוזרים למלון בסופו של יום, בידיעה שכבשנו עוד הר מושלג. הסיפוק הוא אדיר!
כתבות על יעדים לחופשת סקי
דע את הסביבה
מזג האוויר בהרים עשוי להיות הפכפך באופן קיצוני – אנו יוצאים בבוקר ליום שמש ושמיים כחולים, אך תוך שעות מזג האוויר יכול להתהפך ונמצא את עצמנו בסערת שלגים. קשה לצפות את התנהגות מזג האוויר ולכן מומלץ להצטייד בתיק גב (נוח ומתאים לגולש) ולאפסן בו: משקפי סערה, מיקרו-פליז, בקבוק מים, תפוח, חטיף אנרגיה או כל דבר אחר שטעים לנו (במיוחד אם אנו גולשים עם ילדים).
כתבה על ביטוח לחופשת סקי
ספורט הגלישה בשלג הוא ספורט מסוכן כמו כל ספורט אתגרי אחר, היזהרו לא לסיים ככה... (צילום: Roberto Caucino)
הכנה לחופשת הסקי
אפשר וכדאי להתכונן פיזית ליציאה לחופשת סקי. מעבר לכושר של סיבולת לב-ריאה ועבודה על שרירים עם משקולות, אותם ניתן לעשות באופן קבוע בחדר כושר, ניתן גם להכשיר את גופנו באופן ספציפי. מהו כושר ספציפי? הכנת השרירים שעובדים רוב יום הגלישה. את זה ניתן לעשות על מדרונות סימולטור הסקי.
לגולשים מתחילים השיעורים הללו מקצרים את תהליך הלימוד בשלג. כך אתם נוסעים לחופשה עם ידע והבנה של הציוד והפעלתו: כיצד נועלים נעלי סקי ואיך סוגרים אותן, כיצד מתחברים לתופסנים, איך נושאים את המגלשיים ידנית. אתם מקבלים מושג ראשוני איך עומדים נכון על המגלשיים, מתקנים את היציבה על המדרון ליציבה הרצויה, מתרגלים שיווי משקל ועוד אינספור דברים, שהם כלים ראשוניים להתמודדות נאותה.
ההכנה מראש היא ערובה להנאה בחופשה. באת מוכן – תדע למה לצפות. התאמת ציפיות היא מרכיב חשוב ביציאה לכל חופשה, על אחת כמה וכמה לחופשת סקי.
כותבת שורות אלו על מדרון סימולטור הסקי (צילום: ליאת בן צור)
כתבות נוספות
כדאי לשכור חליפת סקי, כי זה הקטן גדול יהיה...
ציוד סקי – נעליים ומגלשיים
הרעיון בלהיות בעל ציוד אישי הוא לחסוך את זמן ההסתגלות לנעלים ולמגלשיים. לנסיעה ראשונה ושנייה, מומלץ לשכור ציוד באתר הסקי אליו אתם מגיעים. אם אחרי פעם-פעמיים הבנתם כי גם אתם בעניין, כדאי לרכוש קודם כול נעליים. נעליים הן פריט אישי, מותאם אישית ולא ניתן להעברה. אחרי שגלשת בהן פעם או פעמיים, המגף הפנימי של הנעל, העשוי קצף דחוס, מקבל את צורת הרגל שלך. נסה מספר דגמים וחברות, לכל חברה יש צורת אימום שונה (רחבה יותר, צרה יותר וכו'), אל תהסס לחפש נעליים מתאימות בצורה אופטימאלית לרגל שלך, ובכך למנוע כאבים ואי נוחות במשך יום הגלישה.
מעבר לצורת האימום, המשתנה בין חברה לחברה או דגם לדגם, נעל סקי הן פריט שחייב להיות מותאם אישית – לאישיותך כגולש (גולש אגרסיבי או לא), לרמת הגלישה שלך ולאופי הגלישה שלך (מהירות,off piste ,שלג עמוק או שאתה טיפוס רגוע יותר של all around ).
כמובן, כך גם לגבי המגלשיים שתרכוש, אך בעניין זה אני זהירה יותר . מצד אחד, קנייה חד-פעמית מהווה חיסכון בשכירת הציוד כל פעם מחדש. למי שנוסע יותר מפעם אחת בחורף – זה כדאי. שכירת ציוד טוב יכולה לעלות מעל 100 אירו. מצד שני, עולם הסקי האלפיני הוא דינמי. בכל שנה אנו מתבשרים על טכנולוגיות חדשות בייצור המגלשיים, ויהיה גם שוני בצבעים ובעיצוב. אם ברצונכם להישאר עדכניים, קשה לעקוב אחרי הקצב המסחרר של הענף והטרנדים שלו, ודי מטורף לקנות כל שנתיים-שלוש מגלשיים חדשים. לכן יש לשקול בחיוב את נושא שכירת המגלשיים.
נעלי סקי, בחופשות הראשונות מומלץ לשכור (צילום: Extream Photographer)
השכרת מגלשיים בחנות ציוד באתר הסקי
ברוב האתרים באירופה חנויות השכרת הציוד מחזיקות רק ציוד חדיש ועדכני. דגם המגלש ודירוגו בסולם הביצועים העולמי, הם ביחס ישיר למחיר ההשכרה. אנשי המקצוע בחנות הציוד יתאימו את הנעליים והמגלשיים על פי רמת הגלישה של כל גולש.
כך תגדיר את רמת הגלישה שלך:
גולש מתחיל (Beginner ) – שבוע עד 4 שבועות גלישה (בערך).
גולש בינוני (Intermediate ) – 5 שבועות ומעלה.
גולש מתקדם (Advanced ) – כ-20 שבועות ומעלה.
גולש מקצועי (Expert ) – ניסיון גלישה של שנים, ו/או ניסיון בהדרכה, עבר קורס מדריכים, עובר קורסים מקצועיים והשתלמויות מקצועיות ברמה בינלאומית לפחות פעם אחת בשנה.
מידע כללי:
* אורך המגלש צריך להיות כ- 10 ס"מ קצר מגובה הגולש, או לחלופין, שקצות המגלש (במאונך) יגיעו לגובה האף.
* כיוון התופסנים (Bindings ) נעשה על ידי איש מקצוע, לו יש למסור נתונים מדויקים, כמו משקל גוף ורמת גלישה. לפי שני פרמטרים אלו הוא יכוון את התופסנים, בין המספרים 4 ל- 9 (4 – גולש מתחיל, 9 – גולש מקצועי). מספרים אלו מתייחסים אל החוזק בו התופסנים "יתפסו" את נעל הסקי, או לחלופין, כמה מהר הם ישחררו אותן בשעת הצורך (נפילה או מעידה, חס וחלילה).
דגם המגלש ודירוגו בסולם הביצועים העולמי, הם ביחס ישיר למחיר ההשכרה (צילום: wojciech gajda)
קניית מגלשי סקי
החלטת בכל זאת לקנות מגלשיים (מומלץ לפחות לאחר כמה עונות של ניסיון בגלישה)? כדאי שתכיר את עצמך ותדע לומר איזה גולש אתה: גולש רגוע שגולש ל- fun בלבד, גולש שמחפש ריגוש במהירויות גבוהות או גולש אגרסיבי. יש מגוון אפשרויות רחב לסוגי מגלשיים, הרבה חברות טובות שמייצרות מגלשיים כאלו, וישנם גם מוכרים שירצו למכור לך בכל מחיר. כאן, יש להיות זהיר. כדאי להגיע חמוש בחבר שמבין דבר או שניים בעולם הגלישה.
אם אתה נהנה לגלוש בעיקר על מסלולים מהודקים ובמהירויות גבוהות – כדאי לבחור במגלשיים קשיחים במידה ובעלי משקל כבד.
אם אתה נהנה לגלוש בשלג רך ועמוק – כדאי לבחור במגלשיים קלים, גמישים, רחבים מעט יותר ממגלשיים סטנדרטיים (לקבלת שטח פנים גדול יותר ולציפה מרבית מעל השלג).
אם אתה נמשך ל- off piste (מחוץ למסלול, בשלג לא מהודק) או תרצה גם וגם – כדאי לבחור במגלשייםAll Around .
כדאי לשים לב לרדיוס המגלש, המצוין על קצהו. המספר מתייחס לרדיוס הסיבוב של המגלש:
רדיוס קטן, בין 11 ל- 13, מקנה סיבובים קצרים יותר ועצבניים יותר .
רדיוס בינוני וממוצע, בין 15 ל- 17, מקנה סיבובים עגולים, גמישים וארוכים יותר.
מגלשי סקי וסנובורד בשלל צבעים (צילום: ליאת בן צור)
שכירת או קניית נעלי סקי
יש לוודא שמספר הנעל מדויק. אפשר לסטות למטה ממספר הנעל הרגילה שלך, אך לא להפך. הנעל צריכה לחבוק את הרגל בצורה אבסולוטית, זאת לשם מניעת פציעות ולשליטה מרבית במגלשיים. בכל מקרה, חשוב שהנעל תהיה נוחה (לא בסטנדרטים של נעלי בית).
כששוכרים נעליים, אם נוצרת בעיה לאחר יום-יומיים של גלישה, אפשר לחזור לחנות ההשכרה ולהחליף לנעל אחרת (של יצרן אחר). כל נעל, של יצרן כזה או אחר, שונה בתכלית מהשנייה. ישנם יצרנים שנעליהם ידועות באימום צר ולכן יתאימו לבעל רגל צרה , וכן הלאה.
למי הספורט הזה מתאים?
מגיל 4 ועד 104. ספורט גלישת השלג הוא ספורט המתאים ל-כ-ו-ל-ם!
אין צורך לעמוד בקריטריונים מסוימים, רק צריך לרצות!
ספורט מסוכן?
הפחד שלנו הוא טבעי. זהו אינסטינקט מולד אצל כל אחד ואחד מאיתנו, וטוב שכך, הוא גם שומר עלינו. הפחד יכול להיות מנפילות, או פחד ממהירות, או פחד גבהים, או סתם פחד מלעמוד על מדרון, או כל דבר אחר.
כן, ספורט הגלישה בשלג הוא ספורט מסוכן כמו כל ספורט אתגרי אחר (רכיבה על אופני שטח, סנפלינג ועוד). אך מי מאיתנו לא אוהב לחיות קצת "על הקצה" ולו רק לרגע קט. זוהי הרגשה עילאית, כאשר חוזרים למלון בסופו של יום, בידיעה שכבשנו עוד הר מושלג. הסיפוק הוא אדיר!
כתבות על יעדים לחופשת סקי
דע את הסביבה
מזג האוויר בהרים עשוי להיות הפכפך באופן קיצוני – אנו יוצאים בבוקר ליום שמש ושמיים כחולים, אך תוך שעות מזג האוויר יכול להתהפך ונמצא את עצמנו בסערת שלגים. קשה לצפות את התנהגות מזג האוויר ולכן מומלץ להצטייד בתיק גב (נוח ומתאים לגולש) ולאפסן בו: משקפי סערה, מיקרו-פליז, בקבוק מים, תפוח, חטיף אנרגיה או כל דבר אחר שטעים לנו (במיוחד אם אנו גולשים עם ילדים).
כתבה על ביטוח לחופשת סקי
ספורט הגלישה בשלג הוא ספורט מסוכן כמו כל ספורט אתגרי אחר, היזהרו לא לסיים ככה... (צילום: Roberto Caucino)
הכנה לחופשת הסקי
אפשר וכדאי להתכונן פיזית ליציאה לחופשת סקי. מעבר לכושר של סיבולת לב-ריאה ועבודה על שרירים עם משקולות, אותם ניתן לעשות באופן קבוע בחדר כושר, ניתן גם להכשיר את גופנו באופן ספציפי. מהו כושר ספציפי? הכנת השרירים שעובדים רוב יום הגלישה. את זה ניתן לעשות על מדרונות סימולטור הסקי.
לגולשים מתחילים השיעורים הללו מקצרים את תהליך הלימוד בשלג. כך אתם נוסעים לחופשה עם ידע והבנה של הציוד והפעלתו: כיצד נועלים נעלי סקי ואיך סוגרים אותן, כיצד מתחברים לתופסנים, איך נושאים את המגלשיים ידנית. אתם מקבלים מושג ראשוני איך עומדים נכון על המגלשיים, מתקנים את היציבה על המדרון ליציבה הרצויה, מתרגלים שיווי משקל ועוד אינספור דברים, שהם כלים ראשוניים להתמודדות נאותה.
ההכנה מראש היא ערובה להנאה בחופשה. באת מוכן – תדע למה לצפות. התאמת ציפיות היא מרכיב חשוב ביציאה לכל חופשה, על אחת כמה וכמה לחופשת סקי.
כותבת שורות אלו על מדרון סימולטור הסקי (צילום: ליאת בן צור)
כתבות נוספות
קניית מגלשי סקי
החלטת בכל זאת לקנות מגלשיים (מומלץ לפחות לאחר כמה עונות של ניסיון בגלישה)? כדאי שתכיר את עצמך ותדע לומר איזה גולש אתה: גולש רגוע שגולש ל- fun בלבד, גולש שמחפש ריגוש במהירויות גבוהות או גולש אגרסיבי. יש מגוון אפשרויות רחב לסוגי מגלשיים, הרבה חברות טובות שמייצרות מגלשיים כאלו, וישנם גם מוכרים שירצו למכור לך בכל מחיר. כאן, יש להיות זהיר. כדאי להגיע חמוש בחבר שמבין דבר או שניים בעולם הגלישה.
אם אתה נהנה לגלוש בעיקר על מסלולים מהודקים ובמהירויות גבוהות – כדאי לבחור במגלשיים קשיחים במידה ובעלי משקל כבד.
אם אתה נהנה לגלוש בשלג רך ועמוק – כדאי לבחור במגלשיים קלים, גמישים, רחבים מעט יותר ממגלשיים סטנדרטיים (לקבלת שטח פנים גדול יותר ולציפה מרבית מעל השלג).
אם אתה נמשך ל- off piste (מחוץ למסלול, בשלג לא מהודק) או תרצה גם וגם – כדאי לבחור במגלשייםAll Around .
כדאי לשים לב לרדיוס המגלש, המצוין על קצהו. המספר מתייחס לרדיוס הסיבוב של המגלש:
רדיוס קטן, בין 11 ל- 13, מקנה סיבובים קצרים יותר ועצבניים יותר .
רדיוס בינוני וממוצע, בין 15 ל- 17, מקנה סיבובים עגולים, גמישים וארוכים יותר.
מגלשי סקי וסנובורד בשלל צבעים (צילום: ליאת בן צור)
שכירת או קניית נעלי סקי
יש לוודא שמספר הנעל מדויק. אפשר לסטות למטה ממספר הנעל הרגילה שלך, אך לא להפך. הנעל צריכה לחבוק את הרגל בצורה אבסולוטית, זאת לשם מניעת פציעות ולשליטה מרבית במגלשיים. בכל מקרה, חשוב שהנעל תהיה נוחה (לא בסטנדרטים של נעלי בית).
כששוכרים נעליים, אם נוצרת בעיה לאחר יום-יומיים של גלישה, אפשר לחזור לחנות ההשכרה ולהחליף לנעל אחרת (של יצרן אחר). כל נעל, של יצרן כזה או אחר, שונה בתכלית מהשנייה. ישנם יצרנים שנעליהם ידועות באימום צר ולכן יתאימו לבעל רגל צרה , וכן הלאה.
למי הספורט הזה מתאים?
מגיל 4 ועד 104. ספורט גלישת השלג הוא ספורט המתאים ל-כ-ו-ל-ם!
אין צורך לעמוד בקריטריונים מסוימים, רק צריך לרצות!
ספורט מסוכן?
הפחד שלנו הוא טבעי. זהו אינסטינקט מולד אצל כל אחד ואחד מאיתנו, וטוב שכך, הוא גם שומר עלינו. הפחד יכול להיות מנפילות, או פחד ממהירות, או פחד גבהים, או סתם פחד מלעמוד על מדרון, או כל דבר אחר.
כן, ספורט הגלישה בשלג הוא ספורט מסוכן כמו כל ספורט אתגרי אחר (רכיבה על אופני שטח, סנפלינג ועוד). אך מי מאיתנו לא אוהב לחיות קצת "על הקצה" ולו רק לרגע קט. זוהי הרגשה עילאית, כאשר חוזרים למלון בסופו של יום, בידיעה שכבשנו עוד הר מושלג. הסיפוק הוא אדיר!
כתבות על יעדים לחופשת סקי
דע את הסביבה
מזג האוויר בהרים עשוי להיות הפכפך באופן קיצוני – אנו יוצאים בבוקר ליום שמש ושמיים כחולים, אך תוך שעות מזג האוויר יכול להתהפך ונמצא את עצמנו בסערת שלגים. קשה לצפות את התנהגות מזג האוויר ולכן מומלץ להצטייד בתיק גב (נוח ומתאים לגולש) ולאפסן בו: משקפי סערה, מיקרו-פליז, בקבוק מים, תפוח, חטיף אנרגיה או כל דבר אחר שטעים לנו (במיוחד אם אנו גולשים עם ילדים).
כתבה על ביטוח לחופשת סקי
ספורט הגלישה בשלג הוא ספורט מסוכן כמו כל ספורט אתגרי אחר, היזהרו לא לסיים ככה... (צילום: Roberto Caucino)
הכנה לחופשת הסקי
אפשר וכדאי להתכונן פיזית ליציאה לחופשת סקי. מעבר לכושר של סיבולת לב-ריאה ועבודה על שרירים עם משקולות, אותם ניתן לעשות באופן קבוע בחדר כושר, ניתן גם להכשיר את גופנו באופן ספציפי. מהו כושר ספציפי? הכנת השרירים שעובדים רוב יום הגלישה. את זה ניתן לעשות על מדרונות סימולטור הסקי.
לגולשים מתחילים השיעורים הללו מקצרים את תהליך הלימוד בשלג. כך אתם נוסעים לחופשה עם ידע והבנה של הציוד והפעלתו: כיצד נועלים נעלי סקי ואיך סוגרים אותן, כיצד מתחברים לתופסנים, איך נושאים את המגלשיים ידנית. אתם מקבלים מושג ראשוני איך עומדים נכון על המגלשיים, מתקנים את היציבה על המדרון ליציבה הרצויה, מתרגלים שיווי משקל ועוד אינספור דברים, שהם כלים ראשוניים להתמודדות נאותה.
ההכנה מראש היא ערובה להנאה בחופשה. באת מוכן – תדע למה לצפות. התאמת ציפיות היא מרכיב חשוב ביציאה לכל חופשה, על אחת כמה וכמה לחופשת סקי.
כותבת שורות אלו על מדרון סימולטור הסקי (צילום: ליאת בן צור)
כתבות נוספות
למי הספורט הזה מתאים?
מגיל 4 ועד 104. ספורט גלישת השלג הוא ספורט המתאים ל-כ-ו-ל-ם!
אין צורך לעמוד בקריטריונים מסוימים, רק צריך לרצות!
ספורט מסוכן?
הפחד שלנו הוא טבעי. זהו אינסטינקט מולד אצל כל אחד ואחד מאיתנו, וטוב שכך, הוא גם שומר עלינו. הפחד יכול להיות מנפילות, או פחד ממהירות, או פחד גבהים, או סתם פחד מלעמוד על מדרון, או כל דבר אחר.
כן, ספורט הגלישה בשלג הוא ספורט מסוכן כמו כל ספורט אתגרי אחר (רכיבה על אופני שטח, סנפלינג ועוד). אך מי מאיתנו לא אוהב לחיות קצת "על הקצה" ולו רק לרגע קט. זוהי הרגשה עילאית, כאשר חוזרים למלון בסופו של יום, בידיעה שכבשנו עוד הר מושלג. הסיפוק הוא אדיר!
כתבות על יעדים לחופשת סקי
דע את הסביבה
מזג האוויר בהרים עשוי להיות הפכפך באופן קיצוני – אנו יוצאים בבוקר ליום שמש ושמיים כחולים, אך תוך שעות מזג האוויר יכול להתהפך ונמצא את עצמנו בסערת שלגים. קשה לצפות את התנהגות מזג האוויר ולכן מומלץ להצטייד בתיק גב (נוח ומתאים לגולש) ולאפסן בו: משקפי סערה, מיקרו-פליז, בקבוק מים, תפוח, חטיף אנרגיה או כל דבר אחר שטעים לנו (במיוחד אם אנו גולשים עם ילדים).
כתבה על ביטוח לחופשת סקי
ספורט הגלישה בשלג הוא ספורט מסוכן כמו כל ספורט אתגרי אחר, היזהרו לא לסיים ככה... (צילום: Roberto Caucino)
הכנה לחופשת הסקי
אפשר וכדאי להתכונן פיזית ליציאה לחופשת סקי. מעבר לכושר של סיבולת לב-ריאה ועבודה על שרירים עם משקולות, אותם ניתן לעשות באופן קבוע בחדר כושר, ניתן גם להכשיר את גופנו באופן ספציפי. מהו כושר ספציפי? הכנת השרירים שעובדים רוב יום הגלישה. את זה ניתן לעשות על מדרונות סימולטור הסקי.
לגולשים מתחילים השיעורים הללו מקצרים את תהליך הלימוד בשלג. כך אתם נוסעים לחופשה עם ידע והבנה של הציוד והפעלתו: כיצד נועלים נעלי סקי ואיך סוגרים אותן, כיצד מתחברים לתופסנים, איך נושאים את המגלשיים ידנית. אתם מקבלים מושג ראשוני איך עומדים נכון על המגלשיים, מתקנים את היציבה על המדרון ליציבה הרצויה, מתרגלים שיווי משקל ועוד אינספור דברים, שהם כלים ראשוניים להתמודדות נאותה.
ההכנה מראש היא ערובה להנאה בחופשה. באת מוכן – תדע למה לצפות. התאמת ציפיות היא מרכיב חשוב ביציאה לכל חופשה, על אחת כמה וכמה לחופשת סקי.
כותבת שורות אלו על מדרון סימולטור הסקי (צילום: ליאת בן צור)
כתבות נוספות
כתבות על יעדים לחופשת סקי
דע את הסביבה
מזג האוויר בהרים עשוי להיות הפכפך באופן קיצוני – אנו יוצאים בבוקר ליום שמש ושמיים כחולים, אך תוך שעות מזג האוויר יכול להתהפך ונמצא את עצמנו בסערת שלגים. קשה לצפות את התנהגות מזג האוויר ולכן מומלץ להצטייד בתיק גב (נוח ומתאים לגולש) ולאפסן בו: משקפי סערה, מיקרו-פליז, בקבוק מים, תפוח, חטיף אנרגיה או כל דבר אחר שטעים לנו (במיוחד אם אנו גולשים עם ילדים).
כתבה על ביטוח לחופשת סקי
ספורט הגלישה בשלג הוא ספורט מסוכן כמו כל ספורט אתגרי אחר, היזהרו לא לסיים ככה... (צילום: Roberto Caucino)
כתבה על ביטוח לחופשת סקי