האישה הראשונה שעברה מההרמון הישן להרמון שבארמון טופקאפי הייתה אלכסנדרה, הידועה בכינויה הורם (Khurrem או Hürrem), אותו קיבלה מהאיש שכה אהב אותה, בעלה, הסולטן סולימאן המפואר.
לפניכם סיפור מופלא על אהבה בארמון הסולטן הטורקי.
אלכסנדרה, עתידה להיות "אם הסולטן"
נערה-ילדה משוק העבדים
אלכסנדרה הובאה להרמון בהיותה נערה-ילדה. עלפי המסופר נולדה באוקראינה בסביבות שנת 1510 ונקראה אלכסנדרה. היא הובאה לשוקהעבדים ונרכשה לארמון במהלך שנות ה- 20. על מוצאה יש חילוקי דעות - האם אכן הייתהבתו של כומר אוקראיני? או שמא ממוצא איטלקי או צרפתי?
כך או כך, כמו יתר השפחות היאהובאה מאחת מארצות הכיבוש אל שוק העבדים באיסטנבול, שם נקנתה והובאה להרמון, כנראהבשל המראה האירופאי שלה. כתבה על אתרי חובה באיסטנבול
אלכסנדרה וסולימן הגדול (מימין: ציור של Anton Hickel, משמאל: ציור של Tiziano Vecelli)
הייתה זו התקופה המפוארת ביותר של האימפריה העות'מאנית.האימפריה התפשטה על פני ארצות רבות, תחת שלטונו של סולימאן המפואר (1494- 1566),שפרט להיותו כובש, היה גם איש רוח רחב השכלה שחוקק חוקים רבים. בהרמונו של סולימאןהיו באותה עת ארבע או חמש פילגשים ראשיות, שילדו לו את יורשיו, וכ- 300 פילגשים ללאמעמד. כל פילגשיו, כמו גם פלגשי סולטאנים אחרים, היו ממוצא אירופאי. כתבה על ההיסטוריה של האימפריה העות'מאנית
בתחילה צורפה אלכסנדרה לפילגשים הפחותות, אך עד מהרה הפכה לחביבת הסולטאן. מסופר שכאשר ראה אותה הסולטן,המחוקק הגדול, שליט שלוש יבשות ועטור נצחונות, ובעצמו צעיר בשנות העשרים לחייו, הואנפל שדוד בקסם עיניה הבורקות, עורה הצח ושנינותה. צחוקה המתגלגל שבה את ליבו, והואהעניק לה את השם 'הורם' שפירושו "הצוחקת", וכך כונתה אף במכתבים ותעודות רשמיות.היסטוריונים מציינים שאלכסנדרה הצטיינה במזג נעים, שנונה ואינטיליגנטית, ואף הצטיינהכמספרת סיפורים, תכונה שהיתה לא פחות חשובה לסולטאנים מהצטיינות בשעשועי מיטה.בלילה, בשובו להרמון שבארמון הישן, הוא שכב בין זרועותיה והתאהב. אחד הדברים שוביהלב ביחסו אליה היו שירי האהבה שכתב לה. באחת התעודות נמצא מכתב בו הוא כותב: "אפילו בעת התפילה הקדושה איני יכול שלא לשאת את שמך על שפתי".
סולימאן הראשון - המפואר
הדרךלמעלה
כשהיא בטוחה באהבתו אליה, אך עדיין חסרת מעמד, מתחילה אלכסנדרה לעשות את דרכה מעלה. בצעדים מחושבים, נועזים וחכמים, היא הופכת לדמות המשמעותיתבהרמון וליד ימינו של הסולטן. כשאלכסנדרה נכנסה להריון היא עושה את הלא יאומן. היאפונה לסולטן בבקשה לעזוב את ההרמון! שום אישה מעולם לא ביקשה זאת. נשים היויכולות לצאת לחופשי רק לאחר שהסולטן מאס בהן, בוודאי לא אשה הנושאת בבטנה את פריזרעו. הבקשה מבהירה לסולימאן שבכדי להחזיק בה עליו לעשות מעשה לא שגרתי. למרותשיש לו נשים שהן פלגשיו הרשמיות והוא כבר אב לבנים, למרות שבהרמונו עוד פילגשיםרבות, ולמרות שלא היה מקובל לשאת נשים נכריות, הוא נושא אותה לאישה! הסולטן,שחומות ערים בצורות לא עמדו בפניו, מוכן לעשות הכל ובלבד להשאיר את אהבת חייולצידו.
מי שאינן מאושרות מכך הן האשה מספר אחת, "אם הסולטן" ואם בנומוסטפה, "האשה הראשונה", אימו של העתיד לרשת את כס הסולטאנות. מחאותיה לא עוזרות,ובעיניים כלות היא רואה את מעמדה של אלכסנדרה ממריא. כשמתה אמו של הסולטן המיועד,האישה הראשונה של ההרמון, שעל פיה יישק דבר, לאלכסנדרה כבר היו שלושה בנים ובת. היאכבר קשרה את הקשרים הנכונים, וכבר יש לה אנשי סוד בהרמון. בשלב זה היא מבקשת מבעלהלעבור אל ארמון טופקאפי שהיה מרכז הממשל ולא היה מיועד למגורים. שוב אין הסולטןעומד בפני הפצרותיה. עתה היא קרובה גם לעניינים המדיניים. היא מזהה את אויבה הראשי - הווזיר הגדול, שהיה הדמות החזקה ביותר לאחר הסולטן. היא מנצלת את העדרו שלסולימאן, שהיה באחד מקרבות הכיבוש, ופועלת לחיזוק מעמדה בשני אופנים: שולחת את "האשה הראשונה" שהיא עתה האישה החשובה בהרמון בהיותה אמו של מוסטפה יורש העצר, אלהמחוז המרוחק שם משמש בנה כמושל. עתה אין לה עוד אויבות בהרמון, אך ישנו הווזיר,המבין שהסדר הישן עומד להתמוטט, ומראה סימני חוסר שביעות רצון, ואף הביע התנגדותכבר מתחילת היחסים המיוחדים שנרקמו מול עיניו. גם אלכסנדרה מבינה ש"או היא או הוא". באורח מסתורי נרצח הווזיר הגדול איברהים. נראה שאלכסנדרה שלחה את מקורביה לרצוח אותו,ומינתה במקומו קרוב משפחה שהיה נאמן לה עד יום מותו. למעשה הופכת אלכסנדרה ליועצתהסולטן והיא מעורבת גם בעינינים מדיניים.
בין פעילות תככנית אחת לשנייה היא מוצאתגם זמן לעסוק במעשי צדקה וחסד, כך למשל בביקור הסולטן בירושלים, בעוד הוא שוקדלשקם את החומות, את מצודת דוד ומרחיב את אמת המים מבריכותשלמה לעיר, בונה אשתומוסדות צדקה לתלמידי המדרסות. באיסטנבול מצווה הסולטן על אדריכל החצר לבנות מכלול מבני ציבור עלשמה. המכלול כולל בית חולים לנשים, בי"ס לרפואה, מדרסה, בית תמחוי ומסגד, המכלולפתוח גם היום למבקרים (המכלול ע"ש האסקי הורם).
אלכסנדרה, באור אהבתו של הסולטן (ציור של צייר ונציאני)
אהבתו של הסולטן לאלכסנדרה היתה כה עזה עד כי שום אשה לא עיניינה אותו, עיניו טחו מראות את המזימות והקשרים שהיא טווה. בעוד הוא עסוקבענייני המדינה, רוקחת אלכסנדרה את תכניתה האחרונה והחשובה מכל - לסלק את בן צרתה,יורש העצר מוסטפה, ולהביא את בנה סלים להיות היורש. כאן הייתה צריכה אלכסנדרה להפעילטקטיקה מורכבת: אין היא שולחת להרגו כי פעולה כזו סופה שתתגלה, היא שולחת בשמו שליורש העצר מכתב לשאח הפרסי, אויבו של בעלה, ובו "מבקש" מוסטפה עזרה לרשת את אביו,ובתמורה הוא "מבטיח" לשאח שטחי אדמה. השאח משיב למוסטפה שהוא ישמח לעזור לו, אךמבקש שטחי אדמה גדולים יותר. מכתב התשובה מתגלגל לידי הסולטן בן ה- 60, הוא אינויודע את נפשו מתימהון וזעם: בנו הבכור פועל מאחורי גבו עם אויבו? והרי בלאו הכי הואזה שירש את כיסאו? הייתכן שדברים שאלכסנדרה מדברת בגנותו אמת הם? וכך, באחד ממסעותהמלחמה הוא מזמין את בנו לאוהל המלכותי, שם חונק אותו אחד מנאמניו.
אלכסנדרה לאהייתה היחידה שדרכה למעלה הייתה זרועה בקברים, תככים, רציחות, ובריחות. תחרות עלהמקום בהיררכיה גבתה באימפריה חייהם של רבים. הנה, עומדת אלכסנדרה, בת הכפר הקטנה,הילדה שנחטפה ונמכרה בשוק העבדים, להיות במעמד הגבוה ביותר שאישה יכולה להגיע אליו: "אם הסולטן". עתה, כשהדרך לבנה סלים פתוחה, כשהוא היורש, תקבל היא את המעמד שהיהמעמד גבוה ממעמדה של "האישה הראשונה". אלא שהגורל רצה אחרת, היא מתה בפתאומיות (האמנם?) בשנת 1558, בגיל 54.
סלים השני, בנם של סולימאן הראשון ואלכסנדרה
לאחרמותה
עם מותה נתגלעו בין בניה תחושות של חוסר אמון ואיבה. הםמחליטים לצאת למאבק פנים אל פנים, סלים מנצח ואחיו נאלץ לברוח. הוא נס עם משפחתולפרס, שם הוא מקבל הגנה, אך לא לזמן רב. לאחר שנתיים הוא מוסגר תמורת 300 אלף מטבעות זהב ומוצא את מותו. וסולימאן הגדול? בשנת 1566, בדרך לכיבוש מצודת סגדבהונגריההוא מת בפתאומיות. כדי לא ליצור דה-מורליזציה בקרב החיילים, מחליט הווזירהגדול לא לגלות את הדבר, כך עוד המשיכו לשאת את גופתו ישובה באפיריון עוד זמן מה עדלניצחון.
סולימאן מלך 46 שנים בחייו ו- 46 ימים לאחר מותו. הוא נקבר בחצר מסגדסולומנייה באיסטנבול,ליד המוזולאום שבנה לאשתו האהובה אלכסנדרה.
אודות הכותבת תמירה צדקיהו-חסון, בעלת תואר ראשון בהיסטוריה ובמזרחנות ותואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית. במשך שנים שילבה הדרכת טיולים עם עבודתה, וכיום מעדיפה לטייל באופן פרטי ולכתוב. כותבת במגזיןטבע הדברים.